Trónbeszéd naplemente után

2007 október 17 11:32 de. Trónbeszéd naplemente után bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Október 16-án, este 7 órakor került sor Stephen Harper kisebbségi kormányának második trónbeszédjére. A trónbeszéd a kanadai alkotmányás monarchia egyik legfontosabb pillére. Ötven évvel ezelőtt, II. Erzsébet királynő olvasta fel a kanadai kormány programját a trónról. A mostani trónbeszéd legfontosabb elemei közé tartozik at afganisztáni katonai misszió meghosszabbítása, az Északi-sark feltérképezése, a kanadai szuverenitás megvédése, a büntető törvény szigorítása, a Felsőház reformja és az ÁFA csökkentés.

Trónbeszéd Kanada

Michaelle Jean, Kanada főkormányzója és egyben II. Erzsébet királynő képviselője  olvasta fel a kanadai konzervatív kormány 16 oldalas trónbeszédét, melyben mélyreható reformok és törvény-javaslatok kerültek meghírdetésre. A brit alkotmányos monarchia hagyományaihoz híven, Stephen Harper miniszterelnök a trón mellett foglalt helyet, egy egyszerű székben. A többi parlamenti képviselő az Alsóházban várt, hogy felhivják őket a Felsőház patinás termébe. Ide viszont nem léphettek be és végig a bejáratból hallgatták a beszédet.

Kemény szavakat hallottunk a trónbeszédben, amikor a kanadai szuverenitás megvédésre és az Északi-Sarkra fordult a szó. A következő években a kormány felkivánja térképezni az északi-sark vizeit és egy kutatóközpontot hoz létre északon. Ezzel próbálja Kanada alátámasztani azon érvelését, mely szerint az Északi-sark vizei Kanadához tartoznak.

A trónbeszéd egyik legfontosabb és legvitatottabb eleme az afganisztáni misszió meghosszabbításáról szól. 2009 februárjában járna le a mostani kanadai katonai misszió, de Harper ezt 2011-ig szeretné kitolni. A három ellenzéki párt azonban ellenzi ezt a tervet és elképzelhető, hogy ezért a trónbeszéd módosítását kezdeményezik, vagy annak leszavazását.

Az afghanisztáni misszión kivül, a konzervatívok végérvényesen kijelentették, hogy Kanada nem tudja teljesíteni a Kyoto-i Egyezményben foglalt környezetvédelmi követeléseket és, hogy Kanada egy ujabb, megvalósíthatóbb tervet fog kidolgozni. Ez szintén provokálja a három ellenzéki pártot, mivel ők végig Kyoto-t támogatták.

Újabb adó csökkentést is igér a konzervatív kormány, melynek értelmében a federális GST (ÁFA) 6%-ról 5%-ra csökkenne. A kanadai Felsőház demokratizálására is sor kerülhet, melynek alapelemei közé tartozik a szenátorok megválasztása és a szenátori mandátumok korlátozása.

„Mint az északi csillag, Kanada útmutatóként szolgált számos ország számára. A nehéz időkben megmutattuk, hogy mit tud elérni egy olyan nép, mely egységes és elhatározott. De Kanada legnagyobb erénye dinamizmusában rejlik és elhatározásában, hogy előre nézzen és egy jobb jövőt építsen”–szólt a trónbeszéd.

„Az Isteni gondviselés vezényelje mérlegelésüket”–üzente a főkormányzó a parlamenti pártoknak. A baloldali Új Demokrata Párt (NDP) és a szeparatista Bloc Québécois vezetői már jelezték, hogy ők a trónbeszéd ellen szavaznak. A liberálisok azt suggalták, hogy ők pedig módosításokat terveznek. Amennyiben a három ellenzéki párt a trónbeszéd ellen szavaz, Stephen Harper konzervatív kormánya azonnal megbukik és a főkormányzó feloszlatja az Alsóházat.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed