Kerékpárhíd a Duna és a Szent Lőrincz folyó között

2008 június 16 1:43 de.1 comment

Egyedülálló programra kerül sor Québec és Ontario tartományokban a nyár folyamán. Kanadai kerékpáros emléktúrát szervez a budapesti Regnum Marianum plébánia földrajz tanára, Borsai Csaba, középiskolai diákjaival együtt. A túrát 25 fős csoport teljesíti (11-17 éves gyermekek) Kanada nagyvárosain keresztül. Közel ezer kilométert fognak túrázni, végig kerékpárral, hogy példamutató követei legyenek Magyarországnak és a Regnum Marianum plébániának. A gyermekcsoport harmadik alkalommal túrázik Amerikában. 2000-ben az Erie-tó körül élő magyarok közösségeivel találkoztunk, 2005-ben pedig a Kossuth emlékhelyeket kerestük fel az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A kanadai program nyilvános előadásai, melyekre mindenkit szeretettel vár a diákcsoport:

1. MONTREAL, QC                                              

2008. július 16-án, du. 3 órakor a Magyar Otthonban (2580 rue Saint-Jacques #102).

2. MONTREAL, QC, 2008. július 16-án, este 730 órakor a Magyarok Nagyasszonya Templomban (90 rue Guizot Ouest)

3. OTTAWA, ON

2008. július 21-én, este 700 órakor a Magyar Házban, 43 Capital Dr.

4. TORONTO, ON 2008. július 31-én, du. 100 órakor  nyilvános főpróba a Magyar Kulturközpontban (840 St. Clair Ave. West)

5. TORONTO, ON

2008. augusztus 3-án, de. 1130 órakor  (a 1030-as szentmisét követően)  a Szent Erzsébet Templom előadójában  432 Sheppard Ave. East

A diákcsoport további közszereplései:

MONTREAL, QC

2008. július 15-én, 1230 órakor megemlékezés az Olimpiai Stadionban, az 1976-os Nyári Olimpiai Játékok magyar érmeseire

TORONTO, ON

2008. július 31-én, este 600 órakor a diákok koszorút helyeznek el a Budapest Parkban.

Az előadásról és Szent Erzsébetről

A betegség, a gyász, a kitaszítottság, a céltalanság akár a saját életünkben, akár a környezetünkben megtapasztalva az emberi lét mindennapjainak súlyos nehézségeit jelentik. Kaphatunk-e segítséget, erőt honnan meríthetünk, hogy legyőzzük a tragédiákat, ha sorsunk szembe állít vele. Árpád-házi Szent Erzsébet élete adhat példát az útkeresőnek, hogy a bánatot és keserűséget testünkben és lelkünkben feldolgozzuk. Ennek egyik pillére a segítő kéz embertársaink felé nyújtva, miképpen azt Erzsébet maga is tette.

Árpád-házi Szent Erzsébet (1207-1231)  született, II. Endre magyar király udvarában. A négy esztendős királylány különlegesen gazdag hozománnyal került a németországi Wartburg várába, ahol már fiatalon a betegek gyógyítására, a szegények megsegítésére és az otthonukat elveszítők gondozására fordította erejét és családja vagyonát. Thüringiai Lajostól születtek gyermekei, akik apjukat a keresztes háborúban korán elveszítették. Ezt követően Erzsébetet fejedelmi rangjától megfosztották, a várból elűzték, gyermekeit elvették. Nincstelenség és magány jutott számára, de legyőzte keserűségét: szenvedését felajánlotta Teremtőjének.

A Regnum Marianum Plébánia gyermek csoportjának szereplői a Szent életútját járják végig, megjelenítve a személyéhez fűződő kedves történeteket, legendát. A kerékpáros diákcsoport előadásai megtekinthetők Montreálban, Ottawában és Torontóban.

Borsai Csaba

1 Comment