Elhúnyt az ottawai magyar közösség papja

2008 december 30 5:16 du.1 comment
leslie_laszlo1

László atya (1925-2008)

2008 december 25-én elhúnyt László László atya, az ottawai magyar katolikus közösség lelkipásztora. László atya 1925 május 6-án született Kőszegen. Az angol körökben Leslie Laszloként ismert pap és tudós éveken keresztül a montreáli Concordia Egyetemnek volt a politológia professzora. 1991 januárjában avatták katolikus pappá és az elmúlt 17 év alatt számos ottawai egyházközségben végzett lelkipásztori tevékenységet. A kanadai főváros Vanier kerületében lévő St. Ignatius Egyházközségnek volt hosszú éveken keresztül a papja és a város magyar katolikusai is itt gyülekeztek. Néhány éve került át a magyar közösség a Saint Elizabeth templomba, ahol László atya káplánként tevékenykedett.

Közösségi munkáján kivül, fontos elismerni László atya tudományos tevékenységét is. 2004-ben adták ki Magyarországon angol és magyar nyelven Church and State in Hungary, 1919-1945 című könyvét, melyben a két világháború közötti Katolikus Egyház történelmét és állami kapcsolatait vizsgálta a nyugdíjazott kanadai magyar professzor.

László atyát 2009 január 3-án, d.e. 11 órakor kisérik utolsó útjára a 1303 Leaside Avenue alatt lévő Saint Elizabeth templomból. Nyugodjék békében.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

1 Comment

  • Ez nagy vesztesség a kanadai magyarság számára. László atya majdnem két évtizeden keresztül összefogta az ottawai magyar közösséget. Nyugodjék békében!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.