Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

2009 január 30 11:34 de. Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

Véget ért az 52 napja tartó tömegközlekedési sztrájk Ottawában. De azok az ottawaiak akik abban reménykednek, hogy hamarosan ismét búszra szállhatnak nagyot fognak csalódni. A sztrájk január 29-én ért véget, miután Larry O’Brien, a kanadai főváros polgármestere és André Cornellier szakszervezeti vezető kénytelen volt megállapodni a tömegközlekedés helyreállitásáról. A hét elején jelentette be Rona Ambrose kanadai munkaügyi miniszter, hogy amennyiben nem születik megállapodás az 52 napos sztrájk rendezéséről, közbe lép a federális kormány is visszaküldi a 2,300 sztrájkoló buszvezetőt munkába.

A sztrájk végetérhetett, de senki nem számitson arra, hogy a közeljövőben újra indulnak a városi buszok. Az OC Transpo nevű ottawai közlekedési vállalat vezetője, Alain Mercier, bejelentette: valószinű, hogy csak 14 hét múlva áll teljesen vissza a fővárosi tömegközlekedési rendszer. A első buszjáratok pedig legkorábban egy hét elteltével indulhatnak el ismét. Tehát február 6 előtt biztosan nem járnak buszok Ottawa utcáin és a O-Train nevű külvárosi vasút sem fog üzemelni. De lehet, hogy csak a tavasszal működik ismét a teljes hálózat.

Az 52 napos sztrájk megbénitotta a kanadai fővárost és botrányos állapotakat teremtett. Az Ottawa Citizen napilap például arról számolt be a múlt héten, hogy a 60 éves Anna Kraisingerova napi 12 órát volt kénytelen sétálni, csak azért, hogy ne veszitse el minimálbért fizető munkahelyét a sztrájk idején. Kraisingerova egy élelmiszer-áruházban dolgozik, mely 18 kilométeres távolságra van lakásától. A brutális januári hidegekben (amikor többször minusz 20 foknál is hidegebb volt a nappali hőmérséklet) és sorozatos hóviharokban sétált munkába a nyugdijas korú alkalmazott. Kraisingerovának az volt a szerencséje, hogy az egyik nap amikor minusz 25 fok volt kint, észrevette az útszélén Noella Emard, egy ottawai lakos, aki éppen gyermekét vette fel iskolából. Emard elmondása szerint egy „kis európai asszonyt” látott az útszélén. Megálltak kocsijukkal és kiderült, hogy Kraisingerova éppen munkából jött, de annyira hideg volt, hogy kénytelen volt visszafordulnia abban a reményben, hogy majd a munkahelyén tölti az éjszakát. Ettől kezdve Emard több alkalommal felvette a cseh származású ottawait, aki 12 éve emigrált Kanadába.

A sztrájk tanulsága az, hogy ki kéne alakitani egy minimális szolgáltatási szabályt, mely még akár munkabeszüntetés alatt is biztositaná, hogy legalább kora reggel és kora este a fő útvonalakon járnának a buszok. A jelenlegi 52 napos sztrájk volt a leghosszabb Ottawa történelmében. Az ottawai önkormányzat elfogadta a szakszervezet 9 százalékos béremelési követelését, de elutasitotta azon kérelmét, hogy a búszvezetők és ne pedig a közlekedési vállalat döntsön a vezetők napi menetrendjeiről.

Kanadai Magyar Hirlap

Tags:

Comments are closed