Café Rococo–Montreál egyetlen magyar étterme

2009 február 24 12:05 de.2 hozzászólás
Café Rococo--Montreál egyetlen magyar étterme

Café Rococo--Montreál egyetlen magyar étterme

A hatvanas és hetvenes években, egy tucat magyar étterem és kávézó gazdagította Montreál belvárosát. Azok akik a francia többségű kanadai városban éltek néhány évtizeddel ezelőtt még bizonyára emlékeznek a nagy magyar éttermekre és kávézókra, mint például a Pam Pam, a Riviera, Carmen, Tokay, a Mocca, vagy éppen a Coffee Mill. Azóta sajnos Montreálban is egyre inkább a nagy étterem és kávéző láncok uralják a belvárost és magyar ételeket vagy desszerteket alig lehet találni. De szerencsére még egy magyar étterem-kávéző továbbra is létezik Montreál belvárosában és családi vállalkozásként működik.

A Concordia Egyetem belvárosi kampuszától néhány lépésre található a Café Rococo, ami egy kis magyar oázis Montreál kellős közepén. Amikor belép a vendég klasszikus zene szól a Lincoln Street-en lévő kis vendéglőben. Az étterem tulajdonosa, Prágai Georgina, szolgálja fel az ennivalót és egy kicsit mindig elbeszélget magyar vendégeivel. Bár mint ahogy néhány éve elmondta a Gazette riporterének, a magyar kuncsaftok mára többnyire idős emberek és a fiatalokról pedig sokszor nem lehet tudni, hogy magyarok-e, vagy sem, hiszen gyakran már csak angolul vagy franciául beszélnek.

A Café Rococo menüje szinte teljesen magyar. Olyan hagyományos magyar ételek közül választhatnak a vendégek mint a Brassói aprópecsenye, a paprikás-csikre, a gulyásleves, gyümölcsleves, gombás palacsinta, káposztás tészta, lecsó debreczenivel, vagy éppen borjú pörkölt. Külön vacsora menü is van és akik este látogatnak el a Café Rococo-ba Vadast, sült halat, gyömbéres csirkét, vagy éppen borjú májat is kérhetnek. A desszert választék pedig különösen színes. Például gesztenyepüré, somlói, palacsinta, ludláb, Dobos és puncstorta  közül választhatnak a vendégeket és általában $5.50-be kerülnek a friss desszertek. Manapság ezért az árért a nagy kávézóláncok–mint például a Starbucks–agyon cukrozott, mű ízű és nem mindig friss süteményeket nyújt klienseinek. Ráadásul azt a nyugodt, családias és autentikus legkört csak valóban kis családi vállalkozások tudják biztosítani, mint amilyen a Café Rococo. Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából publikált terjedelmes cikket a Montreal Gazette című angol napilap, melyben megjegyezte, hogy a Starbucks előtt voltak a magyarok. Hiszen a régi magyar kávézók jelentősen hozzájárultak a montreáli kávéház kultúra fejlődéséhez. Ma pedig a Café Rococo e büszke hagyomány örököse.

A Café Rococo az 1650 Lincoln Street alatt található. Az étterem 5 perc sétára van a Guy-Concordia metró állomástól, közel a Guy és Lincoln sarokhoz. Az étterem keddtől szombatig van nyítva, ebéd időtől egészen este 22 óráig. Vasárnap és hétfőn azonban zárva vannak.

Lapunk ritkán támogat ilyen nyiltan üzleti vállalkozást, de a Café Rococo megérdemli valamennyi montreáli magyar támogatását, hiszen ez az egyedüli magyar jelenlét Montreál belvárosában.

Kanadai Magyar Hírlap

2 hozzászólás

  • Janits Márta

    Tisztelt Ismeretlen!
    Magyarországról írok,56 éves elvált nő vagyok.Nagyon-nagyon szeretnék Önöknél dolgozni.Régóta szeretnék Kanadában élni és dolgozni.Bizom abban ,hogy egyszer sikerül.Sajnos innen menni kell minnél hamarabb.
    Az Önök étterme csodálatos és családias.
    Az USA-ban már dolgoztam egy esküvőrendező étteremben ,de sajnos elkovettem azt hibát ,hogy hazajöttem.
    Az angolt nem tudom.Az USA-ban egy magyarok álltal üzemeltetett étterem volt.Nagyon szép referencia levelet is kaptam.A vendéglátós élet nagyon fárasztó ,de nagyon szép. Tisztelettel:Janits Márta

  • Géza keresi Nádori Erzsébet előadó művészt „énekest” akivel 1983-ban találkozott Budapesten. Géza időközben elvált és már nem Mátészalkán lakik hanem Budapesten. Kérlek adj magadról életjelet ha olvasod ezt a bejegyzést.