A Magyar Kultúráért éremmel tűntették ki Blanar Andreát

2010 január 30 8:47 du. A Magyar Kultúráért éremmel tűntették ki Blanar Andreát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bensőséges ünnepség zajlott le 2010. január 18-án este Montrealban, a Foyer Hongrois-ban. Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúráért éremmel tűntette ki Blanár Andreát a kanadai magyar közösségben kifejtett kultúrális tevékenységéért. A kitűntetést dr.Vastagh Pál Magyarország kanadai nagykövete adta át. Az eseményről aznap este a Montreali CTV – a legnagyobb helyi angol és francia nyelvű tv csatorna – is beszámolt.

Blanár Andrea „megrögzött alapító” családból származik. Édesapja, Tekker József 1956-ban alapítója volt a Kanadai-Magyar Mérnök Egyesület-nek, a KMME-nek. (Association des Ingenieurs Hongrois-Canadiens / Hungarian-Canadian Engineeres Association. A Kanadai-Magyar Mérnökök Montreali Csoportja, a Section Montreal Branch – tekintettel a viszonylagos földrajzi közelségre – szorosan együttműködik a Torontoi Csoport-tal.)
Ezt követően Tekker József megalapította a Magyar Bál-t, mely idén márciusban rendezi 52-ik bálját.

Blanár Andrea és Vastagh Pál

Blanár Andrea – követve apja példáját – 2002-ben létrehozta a Kanadai Magyar Művészek Közösségé-t.

2005-ben megszervezte az első Tantramar Art Symposium-ot majd 2007-ben a másodikat. A két sikeres symposium nem csak a résztvevőknek jelentett óriás élményt, hanem a New Brunswick-i Sackville környék-bélieknek, Tantramárnak is, hiszen az esmény bekerült a tartomány turisztikai értesítőibe.
2009-ben Re: InSitu címmel a Kanadai Magyar Művészek Közössége Magyarországon állította ki tagjainak anyagát először Szentendrén majd Keszthelyen, s e kiállításnak az anyagát idén Kanadában is bemutatják.

A rendezők köszönetüket fjezik ki mindazoknak, aki a szervezésben résztvettek, Pekári Éva és munkatársai, a Montreáli Magyar Bizottság, a Kanadai Magyar Művészek Kollektívája, a St. Isván Bál és a Magor egyesület,Ciamarra Júlia köszöni,  hogy  a 3 napos előzetes meghívásra 80-an válaszoltak  és meg is jelentek. és akik nem tudtak eljönni, gratuláló sorokat küldtek Andreának e-mailen.
külön köszönetünket fejezzük ki a CTV munkatársának Debra Arbec-nek, hogy a rövid idő ellenére is közölte az eseményeket.

Alant közöljük a Nagykövet úr ünnepi beszédét, amiben Andrea tevékenységét értékelte a magyar kultúra érdekében hosszú éveken át a montreali magyar közössében.

Szivből gratulálunk Andreának, és kivánunk továbbiakban sok jó egészséget családja körében.

Írókéz – Magyar Krónika

Comments are closed