Aggályos kopogtatócédula gyűjtés Magyarországon

2010 február 13 9:19 de.3 hozzászólás

Az április 11-re kiírt magyarországi országgyűlési választás első aktusa a héten elkezdett kopogtatócédulák gyűjtése, de egyre több hír érkezik arról, hogy okirat hamisítással gyűjtenek ál-fideszes aktivisták a helyi jelöltek és országos pártlista felállításához szükséges ajánlószelvényeket. Tatabányán például 15 szavazókörből érkeztek jelentések, mely szerint ismeretlenek visszaélnek a Fidesz nevével és a párt logójával. De a Fidesz célja, mi szerint két millió kopogtatócédulát kiván begyűjteni is aggályos lehet, hiszen ezzel az óriási fölénnyel rendelkező jobboldali párt megakadályozhatja politikai ellenfeleinek indulását.

A kanadai választási törvényektől eltérően, Magyarországon összesen 750 ajánlószelvényt kell minden jelölőszervezetnek, illetve független jelöltnek összegyűjteni ahhoz, hogy indulhasson egyéni körzetben. Minden szavazásra jogosult állampolgár kézhez kap egy ajánlószelvényt, melyet bármelyik bejegyzett jelelőszervezethez átadhat. Területi listaállításhoz a regionális választókerületek negyedében kell sikeresen indítani egyéni jelöltet. Országos listaállításhoz pedig minimum 7 területi-listát kell állítani. Így csak azoknak a pártoknak van esélyük az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére, melyek a 176 választókerület többségében egyéni jelöltet tudnak indítani.

A Fideszon azon szándéka, mely szerint a kötelező ajánlószelvények tizenötszörösét gyűjti be gyakorlatilag elszívhatja az összes levegőt a kisebb pártoktól. Egyedüli a kormányzó Magyar Szocialista Pártnak (MSZP) és a nacionalista Jobbiknak nem okozhat különösebb gondot a kopogtatócédulák begyűjtése, de a kispártok várhatóan óriási nehezségek elé néznek. Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója bejelentette, hogy már 100 ezer aktivista gyűjti országszerte a kopogtatócédulákat és megerősítette azt a hírt, hogy a cél továbbra is két millió ajánlószelvény beszerzése.

A Fidesz túlgyűjtése különösen nagy gondot okozhat az országos lista állításra leginkább esélyes kispártok számára, különösen a neoliberális-konzervatív Magyar Demokrata Fórumnak (MDF) a proteszt-szavazókra számító Lehet Más a Politikának (LMP) és a Munkáspártnak. A Munkáspárt a „Gyűjteni! Gyűjteni! Gyűjteni!” felirattal próbálja felrázni aktivistáit honlapján.

„Február 8-tól, aki dolgozik, vegyen ki szabadságot, aki nyugdíjas, tegye félre teendőit. Mert tíz nap alatt kell összegyűjteni választókörzetenként 750-800 ajánlószelvényt, ezt követően már szinte lehetetlen többet szerezni, mindent elvittek a nagy pártok. (…) Most félre kell tenni minden mást! Március 19-ig nem szabad hagyományos rendezvényekkel foglalkozni, fölösleges taggyűléseket rendezni. Az előttünk álló napokban és hetekben a kopogtatócédulák gyűjtésénél nincs fontosabb feladat!”–szólítja fel szimpatizánsait a Munkáspárt.

Az említett nagypártok, illetve a Jobbik, MDF, LMP és a Munkáspárton kívül, több mint 35 kevésbé ismert jelölőszervezet is bejegyeztette magát. Torgyán József, Magyarország egykori agrárminisztere és a színes politizálásól ismert volt kisgazda-vezető szintén ringbe száll. A 79 éves politikus sikeresen bejegyeztette a Torgyán-Kisgazda-Koalíció nevű alakulatot. Ezen kivül számos olyan párt is indul, melynek nevében szerepel a szociáldemokrata jelző, így például a Szociáldemokrata Párt (SZDP), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Történelmi Szövetség, Kisgazdák-Szocialdemokraták Párt, és az Új Szociáldemokrata Néppárt (ÚSZNP).

Ádám Christopher

3 hozzászólás

  • Kicsit furcsáltam, hogy a cikkben a Civil Mozgalom még csak említésre sem került. Szerintem elég jó eséllyel kecsegtet a CM is, érdemes figyelemmel kísérni a körülöttük lévő eseményeket.

  • Köszönöm az észrevételt és jogos a kritika. Kiváncsi vagyok azonban hogyan boldogul a CM az ajánlószelvényekkel? Az biztos, hogy Seres Mária hatékonyabban használja az internetet mint a többi kis párt.

  • Lehet a kérdése már tárgytalan 😉 Hogy miként halad a Civil Mozgalom az gyakorlatilag a főoldalán nyomon követhető. A 47 legsikeresebb képviselő jelölt fel lett tüntetve. Értük érdemes harcolni nagyon. A Civil Mozgalom malmai kicsit lassan őrölnek, de szerintem annál hatékonyabban. Nem egyszerű egy társadalmi összefogást kicsiholni az emberekből. Idő kell hozzá. Azonban ha egyszer már az együttműködni vágyók megtalálják egymást akkor minden sokkal könnyebb. Nekem az a személyes véleményem, hogy a legtöbb kis párt bizony nem kicsi fluktuációval küszködik. Éppen ezért az újabb és újabb ötletek mindig kellenek.

    A baj csak az, hogy azért ez a verseny nem teljesen tiszta 🙁 Nagyon sok párt egymást fikázza. Pl. a Civil Mozgalom ebben is más mint a többi. A Civil Mozgalom nem rendelkezik olyan online folyóirattal, amelyben pl. mocskolódó cikkek tömegét gyártaná. Sajnos a pártok nagy részére ez már nem igaz 🙁

    Érzem, hogy esélye van a Civil Mozgalomnak mert valahogy megtalálja a közös hullámhosszot az emberekkel és mindig valamilyen érdekes programon töri a fejét. Most pl. Seres Mária, Március 8. -án a Hősök Terén rendez egy összejövetelt 14:00 órai kezdettel. A cél, hogy Guinness rekordot döntsenek nőnap alkalmából a párok. Remélem sok ember lesz ott. Kedves Kanadai Hirlap, Ön nem tudna egy cikket beharangozni erről.

    Én sajátságos stílusomban segítettem a törekvést és így írtam cikket róla:
    http://blog.avonbp.info/vajon-sikerulni-fog-a-guinness-rekord-dontes.php