Törölték a szélsőjobboldali Ann Coulter ottawai előadását

2010 március 25 8:42 de. Törölték a szélsőjobboldali Ann Coulter ottawai előadását bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Botrányba fulladt Ann Coulter szélsőjobboldali amerikai publicista ottawai előadása, miután többszáz tüntető akciója révén utolsó percben törölték a beharangozott egyetemi prezentációt. A hangulatot már az Ottawai Egytem alelnöke, François Houle akkor biztosította, amikor napokkal az ominózus előadás előtt levélben tájékoztatta Coulter-t, hogy Kanada törvényei korlátozzák a szólásszabadságot, amennyiben azt gyűlöletkeltésre használják fel. Coulter ezt az emlékeztetőt úgy vette, hogy a kanadaiak máris börtönbe dobhatják nézetei miatt. Kétségtelen, hogy Coulter nézetei az amerikai republikánus körökben is szélsőségesek. Szerinte Amerika feladata lenne a muzulmán világ kereszténységre való áttérítése és ameddig ez nem történik meg, nem szállhatnának fel muszlimok repülő járatokra, legfejebb „repülő szönyegen” utazhatnának. Az ontario-i londoni egyetemen tartott előadáson az amerikai publicista azt találta mondani, hogy a muszlimok inkább csak teveháton utazzanak. Ezen kivül Coulter szerint a zsidókat „tökéletesíteni” kéne, Kanada pedig örüljön annak, hogy Amerika egyáltalán eltűri létezését ezen a kontinensen.

Tüntetés és feszült várakozás az esőben

Nicke Milne, az irodalom tanszék PhD kandidátusa az egyetemen kitört botrány szemtanúja volt és részletes leírást közölt blogján. Milne szerint csaknem 2 ezren lehettek a helyszínen és a jelenlévők többsége egyszerűen azért jelent meg a rendezvényen, mert kiváncsi volt a botrányos amerikai publicistára és nem pedig azért mert támogatta volna a közíró vállalhatatlan nézeteit. Összesen 40 tüntető lehetett a helyszínen, akik hangosbemondóval és szimulált szirénahangokkal hívták fel magukra a figyelmet. Közös fellépést szorgalmaztak Coulter iszlámofób, antiszemita és homofób nézetei ellen. Az érdeklődők sora azonban szinte körbevette a Marion Hall épületet és egy fél órával az előadást kezdete előtt már valószinű, hogy meghaladta az auditóriumban lévő ülőhelyek számát a potenciális közönség. Milne szerint a rendezők kitalálták azt, hogy csak azok kerülhetnek be, akik előzőleg regisztrálták magukat. A kötelező regrisztációról azonban kevesen tudtak, hiszen az előadásról szóló plakátok el lettek távolítva.

Vészcsengő és balhé

A tüntetéshez néhányan a kigyozó sorból is csatlakoztak, bár Nick Milne szerint a többségük csendben figyelte a fejleményeket a szitáló esőben. A tüntetők száma azonban időközben két százra duzzadt. Milne szerint hírtelen szirénákat lehetett hallani, mire az egyik tüntető elkezdtett kiabálni. „A zsarúk engem csak holtan fognak elhurcolni innen.” Kiderült, hogy csak a tűzoltók érkeztek. A tüntetés egyik vezéralakja azonban oda szólt a várakozó tömeghez, hogy nyugodtan induljanak inkább haza, mivel az előadást törölték, bejutni ma este nem fognak a Marion Hallba.

Kiderült közben, hogy valaki meghúzta a Marion Hall vészcsengőjét és így ki kellett üríteni az épületet. A tüntetők örültek, a kint várakozók azokban nyomdafestéket nem tűrő szavakat skandáltak. Ahogy kinyiltak az ajtók, a várakozó tömeg az épületnek indult, jóformán megrohamozta a bejáratot. Annyira felgyorsultak az események, hogy szinte mindenkit magával sodort a roham, még azokat is, akik szívesen kitörtek volna a tömegből.

Hat rendőrkocsi érkezett az elkövetkező percekben és a 2 ezres tömegeket kezdték oszlatni. Kisebb öszetűzéseken kívül (az egyik Coulter-ellenes tüntető botra ragasztott transzparensével fenyegette meg a vele hangos vitába keveredő Coulter-támogatót) atrocitás nem történt. Mindenki haza ment, Coulter pedig felháborodott nyilatkozatokat adott a médiának. Szerinte ilyen még vele soha nem fordult elő, még a „leghülyébb” amerikai iskolákban sem. Elmondta, hogy szerinte az ottawai egyetem szinvonaltalan és legközelebb majd burkába öltözik, így biztosan nem bántják.

Az viszont biztos, hogy Ann Coulter biztonsági emberei döntöttek arról, hogy végül törölni kell az előadást, hiszen féltek, hogy a tömeget már nem lehet kontrollálni.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed