Lakossági betekintés a kormány adatbázisaiba

2011 március 18 11:49 de.1 comment

Új honlapot hozott létre a kormány Open Data néven, mely részletes, lakossági betekintést nyújt a kanadai szövetségi hatóságok adatbázisaiba, illetve lehetővé teszi a minisztériumok által készített táblázatok és adatgyűjtemények letöltését és lementését. Jó példa az egy helyen, könnyen hozzáférhető adatokról az állampolgársági és bevándorlási hivatal (CIC) menekült-kérelmi adatai, melyek szerint 2009-ben és 2010-ben is a legtöbb menekült Magyarországról érkezett Kanadába. 2009-ben 2,512 magyar állampolgár nyújtott be menekültkérelmet Kanadában.

Menekült-kérelmek: Magyarország első helyen (Forrás: Government of Canada - Open Data)

Ugyanakkor az is kiderül, hogy a legtöbb bevándorló Indiából, a Fülöp-szigetekről, Pakisztánból, Iránból és Kínából érkezik Kanadába. Érdemes rámutatni arra is, hogy a CIC adatai szerint az Egyesült Királyság is benne van a top tíz-ben, 2009-ben 8,195 brit állampolgár érkezett Kanadába.

Bevándorlási "top tíz" index (Forrás: Government of Canada - Open Data)

Az Open Data adatai részben már publikált (de rendezett formában közzétett) gyűjteményeket és dokumentumokat tartalmaz, mint például az országos levéltár digitalizált első világháborús katonai kollekciót. De az új honlappal–mely még csak a pilot projectként került fel az internetre–a kormány mindenképpen megkönnyíthetik a kutatói munkát.

Tags:

1 Comment

  • En nem tudom hogy aki ezt irta hova tette a szemet,de szerintem az adatokat megnezve mexikoiak 3 szor annyian voltak 2009-ben mint magyarok.
    Azert mert elso magyarorszag a sorban nem azt jelenti hogy a legtobb is volt.Kicsit jobban meg kene nezni.