Kanadai vadászgépek készen állnak a líbiai beavatkozásra

2011 március 19 11:40 de.2 hozzászólás

Bengházi felett lelőtt vadászgép (2011. március 19-én)

Peter MacKay hadügyminiszter szombat délután bejelentette: összesen hat CF-18-as vadászgép áll készen arra, hogy bármikor elkezdje a Líbia feletti légtérzár,  azaz no-fly zone megteremtését. MacKay szerint Muammar Gaddafi légierői ellen mért csapásra is készen állnak a kanadai piloták. Kanada eddig 140 pilotát és katonát küldött a térségbe és MacKay jelezte, hogy „nem rizikó-mentes” a líbiai misszió. Ottawa szombat délután dönti el, hogy hol állomásoznak a kanadai gépek, de jelenleg két lehetőségről beszélnek, nevezetesen: Olaszország, vagy dél-Franciaország. A líbiai légierő még működik és komoly veszélyt jelenthet a CF-18-as vadászgépekre. Ezt a veszélyt húzta alá a ma reggel Bengházi felett lelőtt vadászgép. Andrew MacDougall, a Miniszterelnöki Hivatalból azonban jelezte, hogy két napig is eltarthat mire a hat kanadai vadászgépek készen áll a csapásra.

Stephen Harper miniszterelnök jelenleg Párizsban tárgyal David Cameron brit kormányfővel, valamint Nicolas Sárközy francia elnökkel a lehetséges hadműveletekről. Bár Gaddafi külügyminisztere pénteken kihírdette a tűzszünetet, ma reggel már Bengházit–a felkelés csaknem egy milliós lakosságú fővárosát bombázták a Tripoli-i rezsím csapatai. A francia és brit légierők által irányított csapások az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as határazotában kihírdetett líbiai légtérzárat hivatottak létrehozni.

Tags:

2 hozzászólás

  • A képen látható vadászgépet Kadhafi légelhárítói lőtték le (a lázadók oldalára átállt egyik gépről van szó…) – E témánál sem lehet megkerülni a kérdést: mit keresnek a kanadai légierő gépei Líbia felett? – Ismét társul szegődtek a világcsendőr szerepét játszó US Army-hoz és a többi agresszorhoz? – Líbia nem támadott meg egyetlen országot sem, főleg nem az Egyesült Államokat vagy Kanadát. Semmi sem jogosítja fel a támadókat „rendcsinálásra”.
    A libiai lázadók már tíz nappal ezelőtt kérték: bárhogy is alakul a Kadhafi-ellenes lázadás – a külföldiek ne szóljanak bele Libia belügyeibe és ne szállják meg az országot…
    Budapest, 2011. március 20 (10:36)

  • Szerintem etikai, illetve morális kérdésről van szó: amennyiben a világ bizonyosan tudja hogy bármely ország kormánya saját népét gyilkolja, kötelességünk beavatkozni és a mészárlást leállítani. Éppen ezt nem tették meg időben a volt Yugoszlávia területén, pedig ott is ki lehetett volna kerülni a tömeggyilkosságot.