KMH kritika Alba Hyseni „Inner Mission” c. lemezéről

2011 december 7 1:53 du. KMH kritika Alba Hyseni „Inner Mission” c. lemezéről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Alba Hyseni a Délszláv, azaz Jugoszláv háború ideje alatt érkezett Magyarországra. A Kanadai Magyar Hírlap magyarországi szerzőjének, Tamás Istvánnak a kritikája Alba Hyseni Inner – Mission c. lemezéről.

Alba kőkemény énekesnő, művész, aki feltalálja magát Budapest forgatagában, de a szólisták, zenészek túlpörgetett nyüzsgésében, zenei túlkínálatában is. Nem a sztárgyárak gagyi termékeként, hanem az önmegvalósítás tudatos megtestesítőjeként, minden lépcsőt végigjárva követelt magának helyet a magyar zene világában. Egy olyan misztikus lény, akár a „Főnix madár”, mely olykor elhamvad a tűzben, majd újra feltámad poraiból, hogy valami szépet, újat és maradandót alkosson ebben a szétcibált világban.

Alba 15 éve él Magyarországon. Az Inner – Mission c. albumának kiválóan hangszerelt anyagát többször volt szerencsém meghallgatni, még a lemez megjelenése előtt. Most pedig már a kész tökéletesített albumba igyekszem, mint ítész belekötni. Szeretnék erről a lemezen található dalokról minden elfogultság nélkül írni, beszélni, de be kell vallanom, hogy egy profi énekes, profi zenészekkel megálmodott alkotása ez a lemez. A jobbnál, jobb dalok hallatán nem sok negatívumot írhatok, mondhatok. Feltétlen idekívánkozik Alba egyedien különlegesen szép, alt/contra, alt hangjának dicsérete, melyről feltételezni merem, a világon is egyedülálló. Az énekesnő gondolatvilága, szívéből fakadó emberi érzelmei, melyekre felépíti a 12 dalt, egymáshoz közelebb hozza a nyelvi különbözőséggel élőket, minket az egymástól elvadult embereket.

New Yorkban éppen a Reality Blow című számot remixeli egy neves producer.

A dalok sokszínű, és végig izgalmas hangulata mellett, maga a lemezborítója is sejtelmesen rabul ejt. A produkciók sorrendisége kíváncsivá tesz, és ösztönöz a lemez újra és újra meghallgatására. Albának, különlegesen szép hangja kellemesen ércesen szólal meg egy-egy dalban, és ez az énekesnő egyik nagy erénye. Jó hangulatfokozó is egyben ez a nagy hozzáértéssel válogatott, kommersznek egyáltalán nem mondható, kiváló lemez. Ezek a dalok direktben dübörögnek, ezért a tiszta zenével keverve, több zenei síkon járva, újra és újra egyesülve tökéletesednek a hallgató számára. Szinte mindegyik dal a kedvencemmé vált: – mire ellazultam, vagy mire lehúzott volna a földöntúli mélység – az éppen hallgatott dal szellemvilágába – akkor jött Alba különlegesen szép, búgó hangjával újra, majd újra a fülembe suttogott és a csillagokig emelt. Néha olyan érzésem támadt, hogy egy nagy sötét dzsungelben járok, de mielőtt még teljesen fénytelen lett volna minden, az énekesnő és zenésztársai pillanatok alatt láthatóvá, és tökéletesen fényessé varázsolták a sötét erdőt, alagutat számomra, az egy- egy hang és a zenész virtuózok által félelmet keltő érzés hatása megszűnt bennem. Helyette egy kiválóan összegyúrt produkcióval azonosulhattam. Természetesen ezt az élményt, zenei hatást át kell élni, ezt megfogalmazni, leírni nem igazán lehet. Alba olykor démoni, túlviláginak tűnő hangja, hol izgalmasan sejtelmes, hol elképesztően, felemelően jó hatást vált ki belőlem. Az énekesnő albán származása ellenére, kiválóan beszéli nyelvünket, perfekt olvas és nagyon szépen ír. Beérett, profi énekesnővé lépett elő szememben. Új albumával sikereit halmozva kápráztatja el közönségét különleges énekhangjával. Az album létrehozásában egyik nagyon fontos és profi segítője Csigó Tamás zeneszerző, producer volt.

Az Inner – Mission album tökéletesítésén olyan zenészek működtek közre, mint Grencsó István, Dagadu Sena, Hock Ernő, Rozmán Zoltán, Dóra Attila és Bérczesi Róbert.

A lemezen a könnyedség mellett, helyett kap a szerelem, az élet és a halál, melyet összeköt egy híd, de ugyanakkor jelen van a lemezben az elfogadás az elutasítás is.

Alba az Inner – Mission albumával olyan képzelgéseket kiváltó hatást gyakorolt rám, amely olykor eltorzította bennem az érzéseket, és egy pillanatra megváltoztatta, befolyásolta nálam a tudatosság állapotát, de ugyanakkor egyedi, és szép énekhangjával párosult zenei anyagával, hol a mélybe húzott, hol felemelt, lebegtetett, és a valóságba repített…

Tamás István

Comments are closed