Néhány szó a torontói Magyar Ház történetéhez

2011 december 15 5:19 du.21 hozzászólás

Mint azt Szabó Katalin volt elnök és alelnök a Magyar Ház reputációjáról oly találóan megjegyzi, bizony az nem valami fényes az elmúlt néhány évben. A kiérdemesült elnöknő elmulasztja azonban megjegyezni, hogy ez többnyire az ő munkájának az eredménye. Szabó Katalin és Vaski Gábor, felváltva hol elnökök, vagy alelnökök, hatéves szívós munkával lezüllesztették a Magyar Házat olyan elkeserítő mértékben, hogy azt már csak eladni lehetett, mert a rendbehozatala és az általuk felhalmozott adósságainak a visszafizetése milliós összegekbe került volna, ami persze meghaladta a tagság anyagi képességeit.

Természetesen a szóbanforgó könyvet nem olvastam, de bizonyos vagyok benne, hogy a Vezetőseg költséges, hat éven át tartó, dölyfös ámokfutásáról egyetlen szó sem lesz benne. Sőt, azt minden bizonnyal úgy tálalják majd, hogy az valójában egy önfeláldozó kultúrmisszió volt, melyet hatalmas személyes áldozatok árán kellett véghez vinniuk a galád ellenség szüntelen áskálódása közepette.

A névleges szerző, Dancs Rózsa, mar a tavalyi évben elhíresztelte Magyarországon, es kézpénzre is váltotta meggyőződését, hogy a magyar kulturát alkalmasint ő honosította meg Torontóban.

Az előző Vezetőség, melynek mindkét hölgy aktív tagja volt, mandátumuk lejárta után megpróbálta elszabotálni a kötelező vezetőségválasztást, majd amikor arra bírósági végzés folytán mégis rákényszerültek, és a tagság kétharmados többséggel kiszavazta őket, megtagadták az ügyek átadását az új Vezetőségnek és azt mind a mai napig nem végezték el. Ez persze némileg érthető, miután fogalmuk sem volt arrol, hogy az ügyek hogy álltak: a Ház négyszer annyi tartozást halmozott fel, mint amiről Szabó Katalinnak, az elnöknek tudomása volt.

Működésük ideje alatt a visszaéléseknek, kizárásoknak és a tagság megalázásának számtalan esete fordult elő.

Természetesen a hölgyeknek jogában áll könyvet írni es abban azt állítani amihez csak kedvük van. De ha valakinek a torontói Magyar Ház történetéhez lenne adalékokra szüksége, ebből a könyvből aligha fog bármit is megtudni. Legfeljebb azt, hogy ennek a vezetőségnek, és ennek a két hölgynek a mennybemenetele már most biztos. Még akkor is, ha arról a mennyben még mit sem tudnak.

Kerekes Sándor

21 hozzászólás

  • Kedves Kerekes Sandor!

    Sok sikert a „problemamegoldashoz!:) Vagyunk itt paran, akik alig 10-15-20 eve koltoztunk ki es nagyon kivancsiak
    volnank, kiknek rohato fel az 56-os vagyon elherdalasa (templomok, kozossegi hazak stb).

  • Kedves Kerekes Sándor!

    Örömmel olvasnék Kanadai Magyarság összetartozásáról, olyan közösségről akik együtt dolgoznak sorsuk jobbra fordulásán. Ha jól gondolom, van egy nagyon nagy többség, aki inkább ebbe az irányba menne. Ehhez viszont szükség lenne, hogy az eltelt időszakot pontosan, tényszerűen meg lehessen ismerni, és mindenkit az érdemei szerint jutalmazni. Azt írtad, hogy ebből a könyvből biztos, hogy az igazat nem lehet megtudni a Magyar Ház történetéről, a Kanadai Magyarság életéről, örömeiről.

    De akkor honnan?

    Csonka László

  • Kedves Laci!

    Valóban eljött az ideje, hogy ne az legyen a fontos, hogy mit nem tudunk közösen megcsinálni, kit miért lehet vagy kell utálni.
    Itt az ideje a kiegyezésnek a magyarok között, Kanadában és mindenhol máshol a világban, de még Magyarországon is.
    Ha erre nem képes ez a nemzet, akkor nem fog létezni pár évtized mulva.

    Maros Zoltán

  • Kedves Csonka Laszlo!

    Melyen szimpatizalok abbeli vagyaval, hogy egy egyseges es koheziv magyarsagrol szeretne olvasni.
    Ez azonban csak hiu abrand.
    Egyreszt azert, mert a magyarsag mindenhol, igy Kanadaban is, torzsalkodo fajta. Masreszt pedig azert, mert ha valaki arrol irna, nem irna igazat es senki nem hinne neki.
    De hadd nyugtassam meg. Az amit a magyarok maguk is mint hagyomanyos szethuzast emlegetnek lepten nyomon, nem kizarolagos magyart talalmany. Minden nepben, ha elegge eletteljes, megvannak a szamtalan kulonfele nezetek es erdekek es azok egyuttesen teszik ki annak a nepnek az eletszemleletet. Es minel szinesebb ez az eletszemlelet, de ugyanakkor minel nagyobb a nep turelme es tisztelete ezek irant a valtozatok irant, annal tobbre kepes az a nep, annal sikeresebb es boldogabb lehet.
    Nalunk magyaroknal vannak rosszabbak; az ellentetek akar polgarhaboruba is fajulnak, – mashol. Mi azert megis csak egyemberkent csuggunk nehany, a magyarsagra oly jellemzo hagyomanyon, rettenetes de csodalatos nyelvunkon, es a nemzeti felemelkedes egyre tavolodo, de soha fel nem adott remenyen. Belatom, ez nem sok, de megis eleg volt ezer evig es eleg lesz egy masik ezerig, vagy amig meg nem valosul.
    Addigis, nem az „osszetartas” az, amelynek a hireit kivanom olvasni, hiszen tudom, hogy nem igaz, hanem inkabb a boldogulaset. Az meg elobb utobb igaz lehet.
    Hive

    Sandor

  • A probléma fő forrása a demokráciára nevelés totális hiánya. Igy a vitázó felek egymás mindenáron legyőzni akarják és miután ez nem sikerül, jön a hamis konkluzió: tűz és viz vagyunk.
    A domokrácia alapja a kulturált vita.
    A másik mindenáron való legyőzésé nem ez. Ez átcsap vagdalkozásokba és gyűlöletbe.
    Sajnos ennek az is eredménye, hogy olyanok akik normál körülmények között ugyanazt szeretnék,
    hirtelen olyananokkal vannak egy csoportba, akikkel isten igazából nem szerettek volna lenne.
    A másik oldal gyülölete összehozza az össze-nem-tartozókat is.
    Amikor a gyülölet forrása megszünik, rövid idő alatt kiújulnak a valódi ellentétek egy táboron belül.

    Talán ésszerű, normális párbeszéd, én kiegyezésnek nevezem, elvezethet a legkisebb közös nevező megtalálásához is.

    Maros Zoltán

  • Kedves Maros Zoltan,

    azert, ha a 6 eves fiam vitat nyit arrol, miert szabad megis piroson atkelni a zebran azokutan, hogy egyszer mar megbeszeltuk, pofonvagom, mert ezek szerint a szobol nem ertett!:) ennyit a demokraciarol!:)

  • De miárt akarna pont a te fiad átmenni a piros lámpánál, miután már elmagyaráztad neki, hogy az milyen veszélyekkel jár? Ha volt egyszer türelmed elmagyarázni, akkor legyen máskor is. A pofonnal csak azt éred el, hogy a gyerek megtanulja, a papától félni kell, mert ha nem úgy cselekszik, ahogy akarja, akkor pofon űt. De mi abban a logika?

  • Kedves Judith

    Nem gondolom, hogy igy van, vannak olyan szabalyok, amik be nem tartasa az eletebe kerulhet es azokban
    nincs pardon! Az eletveszelyes fegyelmezetlensegeket azonnal kell buntetni es nem lehet elmeleti megbeszelest nyitni.
    A felnott eletben is pont igy van, eljon egy hatar, amikor a vitak meddove valnak es vannak olyan vitapartnerek,
    akik nem ervek menten vitaznak, hanem erzelmek menten, amivel szinten nem lehet mit kezdeni….
    Tanulsagkeppen ideznek a legujabb Kepes-konyvbol (Tovispuszta) …. a politika az osztonok birodalma, eppen ezert a politikusok az emberek osztoneire akarnak hatni, es jol gondoljak, mert osztone mindenkinek van, de esze
    keveseknek….,

  • Hát az én tapasztalatom gyereknevelésben, hogy jó szóval is meglehet tanitani őket a helyes közlekedésre is. Már az én 22 hónapos kisunokám is tudja, mielött átmennénk az út másik oldalára, alaposan szét kell nézni. Elöször balra, aztán jobbra, és utána, a biztonság kedvéért mégegyszer balra. És én nagyon nem szeretném, ha nekem politikusok mondanák meg hogyan neveljek akárkit is. Tudja, az én módszerem olyan emberekkel, akik nem vitaképesek, hogy nem állok le velük vitatkozni.

  • Kedves Judith

    Szerencsenkre a mi gyerekeink is ertettek a szobol es foleg a szeretetbol, az emlitett nevelesi elv a pszichologia konyvekbol valo, foglalkozasombol eredoen tanultam gyermekpszichologiat. Csak mar nagyon unom ezt a „kedves bencsics klara” cimu parodiat, eloszor is egyaltalan nem kedves, nem is okos es meg rosszindulatu is, az ilyennel nem targyalni kell, hanem kikozositeni, figyelmen kivul hagyni, aki 30 eves koraig nem tett magaeva masokra erzekeny, demokratikus szenzorokat, az soha nem is fog!

  • Na látja, ebben egyetértünk.

  • Kovács Árpád

    Itt az ideje a kiegyezésnek a magyarok között, írja Maros Zoltán,….hogyan gondolja ?Addig szó se lehet kiegyezésről még az idegebe kitántorgott magyarok a volt hazájukat támadják egy idegen eszme befolyása által az Orosz helytartókkal együtt,nem a magyarokat képviselik hanem a lejáratásán .Csak olvasni kell New Yorki népszava és az újságíróit megtekinteni kik ők,volt kádári éra pillérei mszmp-mszp szocik

    Hunčík Péter

    Ungváry Rudolf

    Bartus László

    Tamás Gáspár Miklós

    Buják Attila

    Aszalós Sándor

    Vásárhelyi Mária

    Frank Tibor

    Buják Attila

    Para-Kovács Imre

    Kozák Márton

    Ungvári Tamás

    Pele

  • Kovács úr ,maga nagyon gyanus nekem. Csak nem a 3/3-asnak tetszett dolgozni?

  • Kovács Árpád

    -még véletlenül se dolgoztam a III/III-s besúgó politikai környezetben ,,már csak rasszistának nem nevezett, ,, ,,,,így szok az védekezni ha a múlt bűneit megírjuk kendőzetlenül , támadásba lendül a múlt árnyéka amely igen hosszú elér Canadáig , próbálja beárnyékolni az igazságot .56-s hősök témát kikerülve ,mely sötét múltat takar ,nem is voltak olyan hősök csak a bőrüket mentették mert a kommunisták egymást irtották ,menekülési út nyugat.És most onnan mutogatnak visszafelé másokat besározva. Érdemes elolvasni a http://hu.wikipedia.org/wiki/Kop%C3%A1csi_S%C3%A1ndor

    Kopácsi Édesapja, aki vasesztergályosként dolgozott, 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején vöröskatona volt, aki a Tanácsköztársaság bukása után a Szociáldemokrata Párt vezetőségi tagja lett.
    Kopácsi Sándor 1945-ben belépett a Magyar Kommunista Pártba és még ebben az évben rendőrtiszt lett. A tiszti iskola és két pártiskola elvégzése után 1949-ben a pártközpont karhatalmi osztályán kapott beosztást és még ugyanebben az évben kétéves pártfőiskolára küldték. A pártfőiskola után a rendőrségi pártapparátus élére került. 1952-ben Budapest rendőrfőkapitányának nevezték ki.Kopácsit 1956. november 1-jén a Kilián laktanyában választotta a Karhatalmi Bizottság Király Béla, a Nemzetőrség parancsnoka helyettesévé.

  • Tessenek elolvasni Kepes Andras: Tovispuszta c. konyvet, abban szepen le van irva minden!

    de Kovacs Arpad

    maga tudatosan ferdit! tudatosan kifelejti a fideszes szocikat, ugyanakkor a felsoroltak nagy resze sosem volt sem kommunista, sem mszmps….magyaran maga hazudik!

  • Kovacs Arpad urnak!

    Ugy gondolom, hogy a kozossegert a felelosseget a hatalmon levoknek kell vallalni elsosorban.
    Tehat az o kotelesseguk elinditani egy olyan folyamatot, amely elvezet a kiegyezeshez.
    Ugyais nekik van meg az eszkozrendszeruk ehhez.
    Ha ezt a hatalmon levok nem akarjak, akkor elkezdodik a masik oldalon a szervezkedes
    amelynek rengeteg arny oldala van.
    Ezert kellene eloszor a FIDESZ-nek lepni. Senki nem tarja oket vissza, hogy elinditsanak egy
    nemzeti parbeszedet, amely elvezethet a kiegyezeshez.
    Persze nem azzal az elvvel: „My way or the highway”

    Kulture, emberseg, osszetartozas erositese es sok-sok parbeszed. Nem lehet mindent erobol megtenni.
    Demokracia nem a tobbseg diktaturaja, hanem a kisebbseg jogainak az elismerese.

    Mellesleg mindenki megadja az email cimet itt, kiveve On.
    Mitol fel? MO-n demokracia van, Kanadaban meg plane!

  • Az en email cimem: [email protected]

  • Meg annyit ehhez a temahoz, hogy amikor a FIDESZ 2/3-al megnyerte a valasztast, angyon biztam abban, hogy ekkor aero birtokaban, mar nem fog gondot jelenteni a kiegyezes elerese.
    Eddig nem sok olyen kormanyzato erofeszitest lattam, amelybol arra lehetne kovetkeztetni, hogy szandekukban all a kiegyezest megvalositani es vegre normalis eletteret, beket, nyugalmat hozni a magyar nep szamara.
    Ugyanakkor meg bizakodo vagyok, mert a remeny fogy el utoljara.

  • De Kovács úr, maga most azt hiszi, hogy engem leleplezett? Mindazokat, amiket ide rólam és családomról bejegyzett már réges régen tudja rólunk mindenki. Pláne miután mi ezeket a tényeket mindig is büszkén vállaltuk. Szóval mit is akart ezzel mondani, vagy bizonyitani? Ja, ha ennél még többet is megakar tudni a családról olvassa el vagy az apám vagy az én könyvemet. Az enyém angol és magyar nyelven elérhető, úgy a Pannonia könyvesboltban, vagy az Amazon.com-on A Hősök nem sirnak cimmel. Azaz: Heroes Don’t Cry. Kellemes szórakozást.

  • Kedves Kovacs Ur:
    Mivel nevemet emlitette, hadd monjdam meg Onnek, sosem voltam meg baloldali sem, nemhogy a kadari era pillere.

    Nincs semmi okom magamat vedeni, sot, de elmondom Onnek, hogy annak idejen megszoktem a Kadar rendszerbol, illegalisan, csaladommal kulon utakon, kalandos korulmenyek kozott, mindent hatrahagyva. A rendszervaltas utan innen tobb millio dollaros segelyprogramokat vittem hazankba, (foleg kanadai adofizetok penzet), onkormanyzatok mukodeset, a demokracia fejlodeset segitendo. Ezeknek soran mindvegig a konszenzuson alapulo kozossegi (pl. varos) tervezesre, a parbeszedre, az egyuttmukodese, a kulonfele erdekcsoportok bevonasara helyeztuk a hangsulyt. Sok hazai varos es regio maig is sikeresen alkalmazza a kanadai demokratikus modszereket.

    (Szivesen kuldok Onnek egy konyvet a szokesunkrol es az otthoni munkankrol, Csontos Janos, a Magyar Nemzet munkatarsa irta 2001-ben, „Flowers in the Backyard – the Story of Tibor Frank” cimmel.)

    Ezert az elso Orban kormany terjesztett fel Koztarsasagi Tiszti Keresztre, melyet vegul a Forradalom 50-ik evfordulojan Solyom elnok ur adomanyozott. Itt a Konzervativ Partot tamogatom aktivan, (lehet, mint a szocik szekertoloja, a kadari era pillere). Hazamat soha nem tamadtam, de az azt tonkretevo politikusokat annal inkabb. Remelem On sem gondolja, hogy ezt a 20 eves tonkretetelt tetlenul kellene innen neznunk.

    Az, meg hogy mi itt esetleg nem ertunk egyet ebben-abban, az termeszetes itt Kanadaban – azert szöktünk meg annak idejen, mert Kadarek a mas velemenyen levoket rogton megbelyegeztek,kirekesztettek, uldoztek – ugye? Szerintem az egyuttmukodes, az egyuttgondolkodas, a tisztesseges vita nagyon is szukseges, mert hazank (gazdasag es demokracia) igen nagy bajban van. Tisztelettel es udvozlettel Frank Tibor

  • Kedves Csonka László! a Kronika megszunt kb 1993-ban .Ami addig tortent azt mindenki tudja, olvasta, vagy atelte.
    A gond azzal van, ami utana kovetkezik, ki es mit ir le, foleg ugy, hogy a jelenlegi vezetoseg vagy igazgatosag meg a keziratot se latta.