A Ryanair a Wizz Airt is lenyomhatja – közben jöhet az új Malév?

2012 február 9 10:33 de.12 hozzászólás

A magyar-lengyel fapados légitársaság nehéz idők elé nézhet, hiszen ma reggel az ír Ryanair megállapodott a Budapest Airporttal és heti 42 járatot indít a Ferihegyről. Michael O’Leary, a Ryanair aggresszív stílusú vezérigazgatója leszögezte: teljes támadást intéznek a Wizz Air ellen, melynek keretein belül mindig feleáron adják a repülőjegyeket és a riválishoz képest kétszer nagyobb kapacitással működnek. „A veszteséges Wizz Air nem fog tudni versenyre kelni a Ryanairrel sem árakban, sem költségekben, sem pedig pontosságban” – jelezte Michael O’Leary. Az ir rivális szerint 8,7 millió eurón áll a Wizz Air Holdings vesztessége. A Wizz Air jelenleg 37,7 százalékos piacrészesédnek örvend kelet-Európában, az eddigra nyugatra fókuszáló Ryanair pedig 28,5 százalékon áll a fapados piacon.

O’Leary „sajnálatosnak” nevezte a Malév csődjét és közben azt is bejelentette, hogy a magyar kormánnyal megállapodott arról, hogy állami támogatásban részesül a külföldi légitársaság. A támogatás pontos mértékéről azonban hallgatott a vezérigazgató és a kormányzat részéről sem erősítették meg a bejelentést.

A budapesti 250 millió dolláros beruházással összesen 2,400 új állást ígért O’Leary, de a legtöbb elemző szerint ilyen nagy mértékű munkahelyteremtésnek alacsony az esélye. Pető György légügyi szakértő szerint inkább 150 új munkahelyre lehet számítani. Közben a Wizz Air 2,400 új munkahelyet ígér és arra hivta fel az utasok figyelmét, hogy ellenben riválisával, a magyar-lengyel fapados cég már valamennyi engedéllyel rendelkezik.

Jellemző a Ryanair még az üzleti világban is szokatlanul rámenős stílusára, hogy már akkor árulta honlapján a budapesti jegyeket, mielőtt megállapodtak volna a Budapest Airporttal. Sőt, a Ferihegy 2-ről induló járatokra is értékesítettek a jegyeket, pedig a fapados gépek hagyományosan a Ferihegy 1-es termináról repülnek, melynek tarifája sokkal alacsonyabb. A Financial Times információja szerint emiatt kisebb konfliktus tört ki a Budapest Airport és a Ryanair között. „Korábban sem játszottak tisztán, amikor Budapestről közlekedtek. Mindenhová ingyen akarnak repülni. Adunk kedvezményeket, például az új úti célokhoz, vagy a csúcsidőn kívüli résidőkre, de egy légitársaság sem kap különleges elbírálást. Nem ez a politikánk”–mondta Hardy Mihály, a BA Zrt. szóvívője.

Közben a Facebook keresztül szervezik a Malév megmentését. Egy „Szárnyakat adunk álmainknak” nevű kampány eddig 1,572 támogatóra talált a közösséi portálon és külön honlapot is indított, melynek peticiójához eddig 2,791 aláiró csatlakozott. Deklarált céljuk „kék orrú madaraink hazahozatalá.”

Szombatra 15 órától fáklyás felvonulást hírdettek a kampány támogatói, mely a budapesti Lurdy-háztól veszi kezdetét. „Sorainkba várjuk Magyarország legtehetősebb nagyvállalkozóit, akiknek nemcsak lehetőségük, hanem érdekük is részt venni egy közös nemzeti tőkével létrehozott új hazai légitársaság megalapításában”–áll a közösség deklarációjában. Az új légitársaság elnevezése egyébként várhatóan „MANLÉV” lenne és a közösség abban reménykedik, hogy magyar állampolgárok által vásárolt ezer forintos részvényekkel indulhat el az új vállalkozás. A nagybefektetők mellett, a tervek szerint kistulajdonosként participálhatnának a légitársaság felépítésében a részvényeket vásárló civilek.

12 hozzászólás

  • Nagy örömmel olvasom és a lehetőségem amennyire engedi én is hozzá járulok az új nemzeti légi társaság létre hozásához !!!!

  • Pocsai István

    Én egyszer utaztam a Ryanair-rel, de elég volt. Minden pénzért van. A személyzet udvariatlan volt, Azt nem felejtették el, hogy sorsjegyet áruljanak 1,00 GBP értékben. Csak azt nem tudom, hogy mit lehetett volna nyerni és ha nyerek hol és hogyan kapom meg a nyereményt, A sorsjegyet 80 perc repülés alatt legalább háromszor végig hordozták.
    Tájékoztatás minimális, fedélzeti ellátás még pénzért is minimális, mindent lemérnek (még a kézipoggyászt is), és ha 1 kg többlet van, már fizettetnek.
    MALÉV-nál bezzeg – gálánsan – elnézték mindig az 1-2 kg túlsúlyt (ahogy a többi „normál” légitársaságnál).
    Nagyon sajnálom, hogy megszűnt a cég, de talán lesz még újjászületés!
    Utazási iroda tulajdonosa vagyok, ott is dolgozom. Sok utasunk kedvelte a MALÉV-et, és nagyon sokan kifejezetten NEM kérték a „low cost” („fapados”) járatokat!

  • István, köszönöm, hogy leirta Ryanaires tapasztalatait. Egyébként és is úgy vagyok vele Európában, hogy inkább fizetek valamivel többet a jegyért, de legyen helyfoglalás a repülőn, ne egy Isten háta mögötti repülőtérre érkezzünk ahonnan magas áron kell taxizni és legyen valamilyen minimális kiszolgálás és udvariasság a fedélzeten.

  • Kovács Árpád

    Köztudott amihez a szocik keze ért ott csőd törvénysértés hazudozás történt,

    A hisztériázó Oszkó hasznot húzott a Malév csődjéből.

    Oszkó Péter tagadta, hogy a Wizz Airnél lévő igazgatósági tagsága során bármilyen szinten is foglalkoztak volna a Malév ügyeivel. Mint ismert, a Wizz Air vezérigazgatója tett följelentést az Európai Bizottságnál a magyar légitársaság állami támogatása miatt. Selmeczi Gabriella szerint már érthető, miért hisztériázott a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere.

    Az igazgatósági munkám során semmilyen összefüggésben nem kerültek szóba a Malévvel kapcsolatos ügyek – mondta el Oszkó Péter az MNO-nak annak kapcsán, hogy 2011 áprilisa óta a Wizz Air igazgatóságának a tagja. Az igazgatótanácsi üléseken szóba sem került a magyar légitársaság helyzete – tette hozzá. Oszkó szólt arról is, hogy 2011-ben több jelölt közül őt választotta ki a légitársaság, mivel ő rendelkezett a legjobb ismeretekkel a régióról.

    A volt pénzügyminiszter kiemelte, a feladatot egy évvel azután vállalta, hogy véget ért miniszteri munkája. Oszkó elmondta, hogy emellett még három cég igazgatóságának a tagja. Annak kapcsán, hogy miért most került nyilvánosságra a neve a Wizz Airrel összefüggésben, Oszkó úgy fogalmazott, egy piacszerzési harc folyik, amelyben a részt vevő felek minden eszközt bevetnek.

    A Wizz Air tette a följelentést

    A Ryanair légitársaság csütörtöki budapesti tájékoztatóján osztotta ki az újságíróknak azt a dokumentumot, amelyből az is kiderült, hogy Oszkó Péter tavaly áprilisban csatlakozott a Wizz Air igazgatóságához. Mint ismert, 2010 végén a korábbi Malév-vezérigazgató, Váradi József által vezetett Wizz Air feljelentése alapján az Európai Bizottság 2010. december 21-én kelt határozatával hivatalos vizsgálati eljárást indított a Malév Zrt.-t érintő, feltételezetten az Európai Unió szabályaiba ütköző állami támogatási intézkedések ügyében.

    Az EB 2012. január 9-én döntött az állami támogatás ügyében, és megállapította, hogy a magyar nemzeti légitársaság számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a Malév nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett. Az állam által nyújtott támogatás összege közel 100 milliárd forintot tett ki.

    „Mélyen hallgatott”

    Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint, „most már érthető, miért hisztériázott Oszkó a Malév csődje körül kialakult vitában”. Mára bebizonyosodott, hogy nem elég, hogy a cég visszaállamosításánál sorozatosan olyan döntéseket hoztak, melyek nyomán az Európai Bizottság határozata ellehetetlenítette a Malév működését, kiderült az is, hogy csaknem egy éve „a Malévet feljelentő cég igazgatósági tagja, amit mélyen elhallgatott” – hangsúlyozta Selmeczi. A szóvivő véleménye szerint Oszkó így „közvetlenül is hasznot húzott a nemzeti érdek elárulásából”.

  • Judith Kopacsi

    Én mondom, ha a szocik nem lettek volna, most ki kéne őket találni! Kit okolnának Kovácskáék ha nem lennéneke, Persze jellemző, hogy nem azt nézzük, mit lehetne tenni és javitani a dolgokon, hanem viszafelé meregetünk és mutogatunk. Hát az könnyebb, mint cseledekni, az igaz.

  • azt mondja Kertesz Imre: Magyarorszag egy olyan fatalitas, aminek sem ertelme, sem magyarazata nincs…..egy napon ugy fognak elbukni, hogy azt se tudjak miert….

  • asher alexander

    no es Tel Aviv fele KI es MIKOR fizeti ki a TARTOZAST amit a Malev felhalmozott??

  • Puchert János

    Talán kormányozni kellene és nem az elmúlt 8 évre visszamutogatni hisz lassan két éve vannak hatalmon és eddig dilettáns módon hibát-hibára halmoztak, közben az ország elindult a szakadék felé

  • Volt hogy utaztam Londonba és vissza a British Airways.-el.
    Egy bőröndöt lehetett felvinni a fedélzetre , de nekem kettő volt.
    Egy igen csinos hölgy magyarázgatta hogy azért fizetni köllene.
    Én persze nem nagyon értettem a dolgot .
    Erre legyintett és azt mondta ” najó..mehetek , de csak most az egyszer…” És roppant kedvesen mosolygott.
    A vérbeli légitársaságoktól elvárható némi nagyvonalúság.
    Más:
    Nem értem miért kezdik el MOST lejáratni a magyar közszolgálati párt-médiákban Oszkó Pétert , mert a Wiz-air-nél igazgatósági tag lett pénzügyminiszterségének befejezése után EGY ÉVVEL !
    Most szinte azt sugalják hogy Oszkó buktatta meg a MALÉV.-ot mert a konkurenciánál dolgozik.
    Ez valamiféle perverz változata a visszamenőleges törvénykezésnek ?
    Az ” előremenőlegességében visszamenőleges bűn „…..höhöhö
    Vagy pedig egy volt szoci felső vezető már nem vállalhat munkát külföldi cégnél ?
    Tessetek volna megtartani pénzügyminiszterként nemes uraim ! Nem tartana most az ország itt , ahol tart !!

  • Hisztis szerencsétlen jobberke.
    Elvbarátai elcseszték ( nem mondom hogy szándékosan , egyszerűen csak azért mert teljesen alkalmatlanok az Ország gazdasági irányítására ) és most nem tud mit kitalálni , hát azokat mocskolja akik MEGPRÓBÁLTAK tenni valamit annakidején.
    Kovácskám: Ezzel spec. berürdött Maga : MINDEN levélváltásnak , ami a Bajnai kormány és az akkori FIDESZ között történt ezügyben , iktatott , levéltári nyoma maradt , letagadhatatlanul ! Úgy-e de kár ? Nem lehet hazudozni , magadfajta módon !! !!
    A FIDESZ akkor még partner volt a MALÉV gazdasági megmentésében.Oszkó és stábja megegyezett Orbánékkal hogy nem hagyják a Malévot. Nehéz dolognak ígérkezett , de nem lehetetlennek. Volt egypár befektetői érdeklődés is.
    Csakhát ugyebár..a nagy Fülkeforradalom után, amikor a befektetők látták a hazai idétlen gazdasági ámokfutást , a viszamenőleges törvények gyártását , a négynaponta változó adó-szabályokat , szépen elálltak egy ilyen bonyolult dologtól.
    Tuggya kis Kovácskám : a gazdaság ám nem valami Trianoni kajabálás meg árvalányhaj-termesztés odale , a turáni pusztákon : Ahhoz nagy szakértelem , stabil jogrend és megbízható befektetői célterület kell.
    Itten ugyebár , a háromból egy sincs meg…de mégha kettő meglenne ezekből , akkor is a magyar Kormány szemébe nevettek volna a befektetők.
    Sajnálatos…

  • T.Kovács Árpád!Nem fél hogy Oszkó ezért önt beperelhetné amilyen sok hazugságot a nyakába akar varrni!Tegnap nyilatkozott a volt pénzügy miniszter Veres János,s ha nem volna olyan elvakult akkor világossan elmagyarázta hogy akkor kinek milyen köze volt a Malévhoz!Sajnos közlök önnel egy rossz hirt,hogy a Malév csődjéért a jelenlegi kormány tehet,mert a vélemény szerint tudatossan ezt akarták!Hiába muttogatnak mindig vissza,lépjünk már előre is egy kicsit,mindent dolgot megragadnak hogy az emberek figyelmét elvegyék az éggető,létező problémákról!Remélem hogy most amikor munkahelyuk szünnik meg azoknak akiknek még van,v. amikor megkapták a januári fizetésüket ,ráébrednek a jelenlegi kormány áldásos tevékenységére!