A határon túli magyarság és a fideszes gőzhenger – Interjú Dorosz Dávid országgyűlési képviselővel

2012 február 17 8:45 de.42 hozzászólás

Interjút készített a Kanadai Magyar Hírlap Dorosz Dávid magyar Országgyűlési képviselővel. A Lehet Más a Politika (LMP) politikusa, illetve a parlamenti Nemzeti Összetartozás bizottságának tagja elmondta: a Fidesz nem tudja lenyomni a határon túli magyarságot, azért sem mert a diaszpórában működő média sokszínűvé vált és a demokatikus újságok az eltérő véleményeknek is teret adnak. Dorosz Dávid szerint a Fidesz a határon túlon is narancsuralmat próbál kiépíteni. Az LMP-s képviselő úgy gondolja, hogy a kormánypárt csak az erő nyelvét érti.

Látszik, hogy A Lehet Más a Politika egyre inkább a határon túli magyar közösségekre fókuszál, nyilván próbálja ismertetni az LMP nemzetstratégiáját a diaszpórában, ahol a magyar politikát csak perifériálisan figyelő többség keveset tud az LMP-ről. Miben különbözik az LMP a diaszpórával és határon túli magyarsággal kapcsolatos hozzáállásában a többi párttól?

Mi már közvetlen párttá alakulásunk után is – tehát 2009-ben – nagyon fontosnak tartottunk, hogy a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyekben megszólaljunk. Így például 2009-ben jogsegélyt ajánlottunk fel a szlovákiai magyarok számára, a különböző diszkriminatív törvények miatt – és azóta is folyamatosan jelen vagyunk, ezekre a témákra is folyamatos figyelmet szentelünk.

Annyiban mások vagyunk, hogy mi nem válogatunk. Számunka minden magyar ugyan olyan fontos és nem teszünk különbséget „jó” magyarok és „rossz” magyarok között. Nem Budapestről kell osztani az észt, nem Budapesten kell azt megmondani, hogy az adott magyar közösségeknek mi az amit nekik csinálni kell. Azt gondolom, hogy az ottani közösségek megtudják maguktól hozni ezeket a döntéseket. A magyar kormánynak pedig az a feladata, hogy amikor ezeket döntéseket meghozták, a lehető legnagyobb segítséget adja meg a közösségek számára, hogy elérjék céljaikat. Ez az elv mindennek az alapja és ezt érvényesítjük politizálásunkban is, tehát akármelyik határon túli magyar közösségről van szó, mindegyik szervezetével felvesszük a kapcsolatot. Nincs az, hogy van számunkra egy kedves párt és csak velük vagyunk kapcsolatban, hanem mindenkivel ugyan olyan kapcsolatra törekszünk.

Az LMP civil alappal és gyökerekkel rendelkező párt és a mai napig nagyon sok civil szervezettel nagyon jó kapcsolatot ápol és igyekszik a legtöbbet tenni a civil szervezetekért. Ugyanezt a figyelmet a határon túl is gyakoroljuk.

Mi a jelentősége a parlamenti bizottság munkának – és most elsősorban a Nemzeti Összetartozás Bizottság tevékenységére gondolok, melynek Ön is tagja – ha eddig az abszolút törvényhozási arrogancia jellemezte a Fidesz hozzáállását?

Mi a kezdetektől támogattunk a bizottság megalakulását, annak létrehozása egy helyes szimbólikus lépés volt. Ami a konkrét működést illeti, ezzel kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Természetesen ezt a nyilvánosságot is ki lehet használni, hogy kevésbé ismert ügyeket is propagáljunk. Ez eddig helyes. De sajnos vannak nagyon negatív aspektusai is. Például Semjén Zsolt, aki ugye a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes eddig – többszöri ellenzéki kérésekre sem – találta fontosnak, hogy a kormány működésével kapcsolatos aggályokra válaszoljon.

A határon túli magyar közösségek, illetve a diaszpóra a kormánypárt által elindított átpolitizálása komoly problémát jelent számunka. Mit tud tenni az LMP, amikor a kormánypárt állami intézmények – adott esetben külképviseleteit is – pártpolitikai célokra használja fel? Ezt tapasztaltuk Kanadában, ahol kinevezése után, Magyarország ottawai nagykövete egyik interjújában politikailag „egyívásúnak” nevezte a kanadai magyarságot. Mi erre a válasz ellenzéki oldalról?

A Fidesz nem csak hibát követ el, hanem lenézi a határon túli magyarságot, ha minden közösséget egy az egyben saját politikai táborának gondolja. Úgyanúgy, ahogyan a magyarországi magyarok is nagyon sokszínűek véleményben és gondolatban, úgy a határon túli magyar közösségekben is nagyon sok gondolat és eltérő vélemény van. Egy demokráciában ez így helyes. Az, hogy a Fidesz ezt nem így látja, az nagyon sok mindent elárul a kormánypártról.

Ez igaz, de számunkra a legsúlyosbb gond mégis az, hogy a kormánypárt  a külképviseleteket és egyéb állami intézményeket is felhasználja pártpolitikai célokra és beavatkozásokra. Tehát mi a helyes ellenzéki válasz, amikor az állami apparátus és közintézmények átpolitizálása folyik?

Úgy gondolom, hogy nem csak a határon túli magyarság kérdésében, hanem minden más kérdésben is pártállamot építenek, tehát szándékosan el akarja mosni a határokat az állami intézmények és a párt között. Mindenhová saját pártkatonáit ülteti, minden kérdést egy az egyben fideszes gőzhengerrel akar megoldani. A megoldás viszont kétirányú lehet. Az ellenzéki pártoknak azt a sokszínűséget amely minden közösségben meg van, el kell fogadniuk. Ezen kívül a civil szervezetekkel is kapcsolatot kell ápolni és kifejezetten hangsúlyozni kell azt a metódust, hogy minden alakulatnak és minden irányzatnak megpróbálja ismerni az érveit.

A második irány pedig a határon túli magyar közösségek önvédelmi reflexe, hogy nem hagyják magukat lenyomni és nem hagyják azt, hogy a Fidesz egy az egyben narancsuralmat építsen ki ott is, úgy ahogy a határokon belül is. Erre nagyon sok példát látunk. Hála Istennek, az internetnek köszönhetően a határon túli magyar média – akár Önöknék a nyugati diaszpórában, akár a kárpát-medencében – sokszínűvé vált. Honlapok, újságok, blogok jelentek meg, ahol az eltérő véleményeknek teret adnak. De mondok még egy példát. Amikor Pelczné Gáll Ildikó elment az RMDSZ kongresszusára és a Fidesz által támogatott elnök-jelölt választását szorgalmazta, egyszerűen kifütyülték az RMDSZ delegáltak. Ebből az esetből is ha minimálisan, de valamit azért tanult. Ez a kétirányú folyamat az ami megálljt tud parancsolni ennek a fideszes gőzhengernek.

Tehát úgy gondolja, hogy a Fidesz képes tanulni hibáiból, különösen ha látják a jobboldalon, hogy nem engedi a határon túli magyarság azt, hogy durva pártpolitikai érdekérvényesitésre használják őket fel?

Másképpen fogalmaznék. A fidesz soha nem tanult a hibáiból. A Fidez olyan mint amilyenek a Bourbonok voltak. Soha nem tanul és soha nem felejt. Egy dologra figyel a Fidesz, ez pedig az erő. Ez nem tanulás és ez nem jó szándék. Ha a Fidesz egy picit meghátrál, ez azért törénik, mert felméri, hogy a közösségekben nagyon jelentős számú személy és csoport nem ért egyet azzal, amit csinálnak.

Sokszor azt tapasztaltuk a rendszerváltás után Észak-Amerikában – és ez talán az egész nyugati szorványságra érvényes megfigyelés – hogy a határon túli magyar közösségeket célzó stratégia igazán csak a a környező országokban élő magyarokat vette figyelembe. Az LMP figyelembe veszi-e a nyugati diaszpórát, az amerikai és kanadai magyarokat?

Igen, kifejezett célunk ez és egyet értek ezzel a sajnálatos megállapítással. A határon túliak között abszolút magától értetődően fontos a nyugati diaszpóra. Mindenhol nagyon kevés figyelem ésik arra a kérdés, amit a vegyes családok és a vegyes családokban felnövekvő magyar származású emberek helyzete képez. A nyugati diaszpóra ebből a szempontból is kiemelt lehet és úgy gondoljuk, hogy erre a területre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Hogyan látja a szavazati-jog kiterjesztését?

Mi letettünk egy abszolút konstruktív javaslatot az asztalra, mely a szavazati-jog egy az egyből való megadása és egy az egyből való elutasítása között volt, de a Fidesz arra sem volt hajlandó, hogy erről egyáltalán vitatkozzunk. Az, hogy a gyakorlatban, hogyan fog kinézni a szavazati-jog 2014-ben azt még Semjén Zsolték sem tudják.

Feltehetően lesz még meglepetés a Fidesz számára, hiszen az látszik, hogy sokszínűbb és összetettebb a határon túli magyarság mint amire ők számítanak.

Igen, én ezzel tökéletesen egyetértek. Ők azt feltételezik, hogy mindenki úgy táncol ahogyan ők fütyülnek és ebben csalódni fognak.

42 hozzászólás

  • Én sok kijelentéssel vitatkoznék.,,nem tesznek különbséget”igen tesznek különbséget,mert nem az ország,az emberek érdekeit nézik.Előző vezetőjük is és a mostani is vonakodik a Nemzeti kerekasztallal összefogni,vonakodik a DK-val összefogni,egyszóval minden olyan párttal,szerveződéssel aki a jelenlegi kormánnyal szemben tenni akar.Az a kijelentésük hogy önállóan akarják megméretni magukat.,mely badarság.Abban igazat adok nekik hogy a jelenlegi kormányon lévő párt mind külföldön,mind belföldön az embereket megosztotta ill. megosztja.A határon tuli magyarok szavazati jogával én nem értek egyet,mert itt kell élni,itt kell a terhet és a hasznot huzni annak aki szavaz az itt élő emberek sorsáról.

  • Egyetértek veled, Éva néni, hogy csak ellenzéki együttműködéssel van esély arra, hogy 2014-ben leváltsák a jelenlegi kormányt és helyreállitsák a parlamentáris demokráciát. Csak az a gond, hogy az LMP szavazóbázisának egy része – tehát a magyarországi biztos szavazók 9 százaléka – különböző okok miatt ellenzi az MSZP-vel és a DK-val való szövetségre lépést. Igy tehát igazi dilemma előtt találja magát az LMP: vagy egyből bejelentik az együttműködést és ennek köszönhetően távozik az ökopárt bázisának egy jelentős része, vagy a végsőkig kitart függetlensége mellett, egyedül indul a 2014-es egyfordulós választáson és mondjuk át lépi a küszöböt, de ismét a legkisebbik ellenzéki párt szerepét kénytelen betölteni egy Fidesz-dominált parlamentben. Ennek sincs sok értelme.

    Van egy olyan érzésem, hogy végül megszületik az együttműködés, de az LMP-seknek meg kell oldaniuk ennek a kommunikációját.

  • szerintem nyugodtan elhatarolodhatnak az mszp-tol, mert Kuncze partja szinten liberalis lesz, olyan part, amelyik nem fog elhatarolodni a baloldaltol, ha orban megbuktatasa erdekeben ossze kell veluk fogni, igy az emberek eldonthetik, melyik szimpatikusabb…

  • Kuncze Gáborban bízom , mert a humora kissé hasonlít az enyémre.
    ( Már feltéve , ha egyáltalán van nekem humorom )

  • Kovács Árpád

    Kunce a magyar nép ciános népirtását javasolta,jellemző a lop-stop párt visszatér a hitleri eszméhez, csak nevet vált mint az mszp,eddig is azt gyakorolták,

  • Dr. Molnár András

    Sajnálom, de a képviselő úrnak mindenben igaza van. Ez pontosan így van.

  • Rónay György

    A cikkről annyit:

    Isten, haza, család a helyes út a többi liberális szemforgatás.

    Tudjuk és ismerjük mit tett Kuncze a liberális lotyó, hogy mit és hogyan kúrt el mindent Gyurcsány a narcisztikus parafenomén és a többi beteges magyar-ellenes csirkefogó. Megteremtették ezt a fajta halál-iparágat. Ebből élnek ma is.
    Nincs baloldal és nem is volt sohasem. Csak kereszténység van, volt és lesz. Nem létezik az Isten nélküli Isten, a „humanizmus”.
    Ez a valóság.
    Legyen az bárki, akár a FIDESZ is, ha ezt nem veszi észbe, elolvad mint a hó, mint Gyurcsány, mint Kuncze.
    Nevük csak átok marad, mi ördögtől való.

  • ez a baj Ronay, hogy

    az ilyen megpimposodott agyu lottyedt seggek miatt mint maga Isten fele megy a magyar a szakertelem helyett, remelem a fiatalok vegre mernek ez ellen tenni! emberellenes melymagyarokra nincs szuksegunk!

  • Dorosznak nincs igaza abban, hogy a külhoni (ezt most szigorúan a határkörnyékre értem!) magyar sajtó sokszínű lenne. Valószínűleg elkerülte figyelmét az a nyomulás, amit a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője tanúsít elsősorban Erdélyben. Minden bizonnyal nem saját pénzen, de gőzerővel vásárolja fel az ottani újságokat és rádióállomásokat!
    Nem hiszem, hogy ezt a közvetlen anyagi nyereség okán tenné. Sokkal inkább az agymosás, a fideszes pártpropaganda terjesztése céljából, a külhoniak (egyébként szerintem teljesen indokolatlan) szavazati jogaira bandzsítva.
    Ha jól emlékszem, éppen a KMH közölt nemrégiben egy olyan közvéleménykutatási eredményt, mely szerint a Fidesz mintegy 300 ezer erdélyi magyar szavazatára számíthat jelenleg. No ezt akarják Liszkaiék tovább növelni azzal, hogy igyekeznek unipolárissá tenni az ottani, magyar nyelvű hírforrásokat.
    Hogy pedig mennyit számíthat egy akár 400-500 ezer csakis pártlistára szavazó külhoni? Hát tessenek csak megnézni a Fidesz által önmagára szabott választási törvényt! Én ugyan ennek nem vagyok szakértője, de Tóth Zoltán azonban igen! A budapesti Népszava február 15.-én tett közzé egy cikket, melyben Tóth többek között ezt a kérdést is elemezte ( http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=521134 ). Érdemes a megadott linkre rákattintani és elolvasni az írást, mivel ez talán Dorosz úr pártja számára is felvilágosító jelleggel bírhat … mármint arra nézvést, hogy az LMP SENKIVEL(!) nem hajlandó együttműködni a következő választásokon! … már a Szolidaritás Mozgalommal sem!
    Ők tudják, hogy miért. Én meg csak sejtem …

  • Ronay!
    Csupán szertném felhívni a figyelmét arra, hogy a Világ vallásos lakosainak jelentős többsége nem keresztény. Következésképpen nem áll meg a tézise, miszerint „csak a kereszténység létezik”!
    Bejegyzéséből arra következtetek, hogy Ön istenhívő. Ha igen, akkor súlyos blaszfémiát követett el azza, hogy kijelentette: „Isten nélküli Isten” nem létezik! Isten ugyanis számunkra, halandók számára egy értelmezhetetlen tartomány lévén véges számú agysejttel és véges fizikai létezéssel rendelkezünk.Így A Végtelent sem felfogni, sem értelmezi nem tudjuk. Ugyanakkor a Végtelen akkor is realitás, ha ezt kognitív úton felmérni sem tudjuk. Isten maga pedig akkor is létezik (ugye?!), ha valaki azt nem hiszi, de betartja azokat az alapvető parancsolatokat (lásd: Mózes könyve!), melyeket az Úr számunkra rendelt. Ha nem teszi, akkor sem fog azonnal elkárhozni, pusztán az ok-okozati összefüggések miatt baromira szar lesz az élete, s azzá teszi másokét is!
    S ha már itt tarunk! Felteszem, hogy ismerettségi körében vannak hívők és ateisták is. Feleszem, hogy mindkét táborból ismer olyanokat, akik pl. annak ellenére tisztességes, becsületes és jószándékú emberek, hogy nem hisznek Isten létezésében, s olyanokat is, akik ugyan hívők, de jellemük, magatartásuk alapján utolsó senkiháziak. Ebből pedig egyenesen következik, hogy igenis lehet „Isten nélküli Isten” és lehet „istenes istentelenség” is! Most kezdjem sorolni a katolikus egyházfiak perselylopkodásait, avagy homo-, illetve heteroszexuális (horribile dictu: pedofil) kilengéseit? Erre a „kabátra” tudna „gombot varrni”? Vagy kezdjem sorolni az inkvizíció által kivégeztetett milliók esetét, vagy hogy keresztény papok Isten nevében háborúra, gyilkosságokra, homo- és xenofóbiára uszítottak? Annak az Istennek és annak a Jézusnak nevében, akik enne pontosan az ellenkezőjére szólítanak fel mindenkit?! Pláne a „hivatásos” hívőket?!
    Szóval kissé hátrább az agarakkal! Ne nyilatkozzon olyan Valaminek a nevében, melynek még a létezését sem tudja felfogni, nemhogy a parancsolatait betartani (ha ugyanis tudná, akkor ezt a hsz.-t nem írta volna meg!)!

  • Az interjut jónak tartom.Jók voltak a kérddések és a valóságot tükrözik a válaszok.Jólesik kiérezni a cikkből,hogy a kanadábaan élő magyarok hüek maradtak Magyarországhoz.Ők nem ideologiai alapon itélkeznek,hanem hazaszeretetből.Nem ugy,mint a Ronay félék.Ennek az”álmmagyarnak”postás szeme”van,ezekkel látja ferdén és forditva a tényeket.Ez az egyén valóban lökött agyu,ahogyan fentebb Libas Misi irja.Ez az egyén nem lát tul az orránál.Nem veszi észre,hogy a mai hatalmon lévő korméány a kis párt hatalmasával SEMJÉN-nelegyütt Isten nevében teszik tönkre az országot.Amit a postás szemével lát azokra fogja,akik jót akarnak Magyarországnak.Ezeek közé tartozik az ön által becsmérelt Gyurcsányí ,Bajnai és még Kunce isNem ők az ördögnek valókm,hanem Semjén félék.Az ö nevükket fogja átkozni a Magyarországot szerető minden mnagyar
    rövid időn belül.

  • Milyen érdekes, az ilyen Bberecz Istvánok milyen könnyen elfelejtik az emlékezetes választást annak idején, amikor drága Kovács elvtársunk vezetésével adtak egy nagy pofont a külhoni magyarságnak! Most meg csodálkoztok, hogy a maszop és társai nem annyira népszerűek, mint a Fidesz! Az meg ugye lényegtelen, hogy a kanadai magyarok is szavazhatnak, ha akarnak. (magyar állampolgársággal). Libas Misi, jobb ha nem karattyolsz bele a politikába, sameszként is igen gyenge vagy!

  • Kedves Rónay!
    Én nem vagyok ellensége a külföldön élő magyaroknak.Ott él a lányom és kettő unokám.Barátaim vannak Szlovákiában és Romániában.Tölük is kapok információt.Velük egyetértve azt mondom::indenki ott vegyen részt a választásokon,ahol él éás adózik,ahol nem csak a jogok élvezője de a köteleségek vállalója is.Helyttem ne szavazzon olyan,aki csak a jogokat élvezi,a kötelességet meg nem vállaja.Ezt Önnek is igy kellene látni.Egyébként mint magyart nem akarom megsérteni,de a nézetét elitélem.

  • Tatulus

    annal nem lehetett nagyobb pofon, mint amikor orban engedelyevel magyarorszagrol inditottak ujvidekre a bombakat…nem tudom, mi az a samesz, de ha mar unod orban lottyedt kis peniszet engem is leszophatsz az oromerzes ujboli felfedezesekent!

  • Libas (bunkó) misi! Miféle bombákat te szerencsétlen? Ha már ilyen hülye vagy, hogy amit hallasz, azonnal elhiszed, meg tovább kürtölöd, legalább néznél utána! Péniszedet (már ha van) kapja be a kutya – neked már az is örömszerzés! Bunkó samesz!

  • Tatulus meg ( P)ronay.
    Gyülekeznek a nácik.
    Gondolom Kovácskám hívja ide őket a Pártházból.

  • Tatulus ráadásul még Istenkardjának is képzeli magát.

  • Geyza, te olyan buta vagy, hogy nagy örömömre szolgál téged a másik oldalon látni! Ha te mondod, hogy náci vagyok, direkt jólesik! Nagy marha vagy, igazán jó, hogy ilyen hülyék vannak a ballibes oldalon!

  • Puchert János

    Rónaykám „Isten, Haza, Család” én ezt megfordítanám a fejéről a talpára állítanám egy születendő gyermeknek első a gondoskodó család majd a környezet ahol él ez lenne a haza Istenben pedig vagy hisz vagy nem, ettől még élhet boldogan

  • annyira nem vonzo magyarnak lenni manapsag, hogy nemcsak kivulrol irtoznak es messze elkerulik termeszetesen a hatarontuliak is magyarorszagot, de orszagon belulrol is soha nem latott mertekben nott a kivandorlok, kulfoldon egyelore ideiglenesen dolgozok szama es akkor melymagyaroznak…nagyon sok melymagyarozo gyereke is kulfoldon jar iskolaba, vagy ott dolgozik!

  • Te barom libas! Te nem magyar vagy, csak egy identitását vesztett üresfejű labanc samesz!

  • Judith Kopacsi

    Hát ez szép volt. Üresfejű labanc samesz?!! Tudsz még ilyeneket? gyüjteni fogom. egy idöben pl. pikáns magyar népdalokat gyüjtöttem. Most meg mán ilyen szép echte matyar uj mondásokat.Jól fog még jönni egy-egy új novellához. Köszi a gyöngyszemeket.

  • neidegeskeggyel Tatulus!:)

    latom, mar megint beletrafaltam valamibe!:) DE most ne zavarj, epp a katalogust bongeszem, hova is vihetnem a csaladomat nyaralni, a Margarita szigetre Venezuelaba vagy Kubaba…

  • Balázs József

    Ébredjetek már fel,Orbánnak csak a szavazatotok kell.Még sehol külföldön nem állt ki a megyarok mellett.

  • kedves Balazs

    ezek nem alszanak, ezek szimplan hulyek!

  • Kedves Magyarjaim! Orban 2002-ben,levalasztasakor 52% adossaggal adta at a kormanyzast.A szocial-liberal kormanyok eladtak,elprivatizaltak amit ellehetett,mégis 2008-ban 20 Milliard £ IWF hitel felvételével kellett az orszagot megmenteni.2012-ben kell az ELSÖ részt 5 Millard £ VISSZAFIZETNI az Orban kormanynak.Amelyik 82-83% adossagot örökölt 8 ÉV utan.A mostani kormany felakarja az orszagot késziteni a JÖVÖRE.A Kettös àllampolgàrsàg föleg a szorvanyban élöknek segithet:Csàngo-Magyarok.Akit nem érdekel nem muszaly magyarnak maradnia.A tulsulyban baloldali és a nemzetközi MULTIKAT képviselö ujsagok ilyenröl nem irnak.Az uj kormany a stafétabot atvételekor katasztrofalis helyzetet örökölt.Ahelyett hogy a lakossagot ujabb terhekkel sujtsa ideglenes adokkal a BANKOKAT és MULTIKAT terhelte meg,igy felkészülhet a szükséges valtoztatasokra,amelyekhez a megfelelö törvényeket is megkellett alkotni.Ha hibaztak kikell javitani a kifogasolt dolgokat.

  • Denes

    hagyjuk ezt a 2002-es adatot, mert eleg szepen allt az allamkassza a megszoritasok utan, mikor atvette es nem sporolasnak, hanem az elozo kormanynak koszonhette azt….DE eppen ezert, mert igen nagy volt az adossagunk, nem kellett volna egy egyetemi padbol jelentkezo, tapasztalatlan bugrist a miniszterelnoki szekbe szavazni! kik es vajon mit is vartak tole? ha meg hozzatesszuk, hogy tenyleg tehetsegtelen, akkor meg nem is kell csodalkozni a jelenlegi magyar gazdasag helyzeten, mert amiota belekostolt ez a faszkalap a munkanelkuli vagyongyarapodasba, azota minden oldalrol, kormanyoldalrol es ellenzekbol egyarant kontarkodik, politizalas cimszo alatt, ahelyett, hogy palyakezdo ugyvedkent vegre dolgozni kezdene szarkavaras helyett…..persze nem kell ehhez jostehetseg, jol lehet elore latni, hogy ennek csufos vege lesz! egyebkent meg a nagy szart terhelte a bankokat, ellopta a magannyugdijakat a sajat nepetol! mikozben debrecenben focipalya epitese a legnagyobb problemaja… egyebkent Denes itt ezeken a lapokon mi mar nagyon unjuk a maguk tereleset es felremagyarazasat, errefele a tobbseg hasonloan gondolkodik, mint en: ORBAN TAKARODJ! persze, ha maganak nagyon szimpatikus utanatakarodhat!:)

  • Libás: „errefele a tobbseg hasonloan gondolkodik, mint en: ORBAN TAKARODJ”. Még az a szerencse, hogy arrafelé vagytok és nem Magyarországon rontjátok a levegőt. Itthon az összlakossághoz képest, max. 1-2% gondolkodik úgy. mint te. :-))

  • witcheszter

    nameg az a 4/5-od, amelyik majd leszavazza a kovetkezo szavazason es nem mellesleg egesz europa, tudom, a halyogtol a szemeden mindezt nem akarod meglatni, de ha egyszer fordul itt a kocka, orbant attol kezdve mar csak a fanjai tarthatjak el, mert senki nem engedi a politika kozelebe tobbe…..nem baj witch majd szolidaritasbol megbizhatod par parkolasi ticketed ugyenek elsimitasaval!:) Talan!!!!!! azt meg el tudna intezni!

  • Orban 2002-ben beakarta fejezni az együttmüködést az IMF-el! Az Europische Zentralbank most 1%-ért adott kölcsön az IMF-nek pénzt,ez tovabbadja /2,7-7%-ért/vagy 9%-ért.Ezt szeretné a kormany elkerülni,apénzpiacoktol kedvezöbb kamatokkal kölcsönözni.Tajékozodjatok többforrasbol!Amit Bartustol tudtok egyoldalu,a Duna tv teletext jét is olvassatok el! Vasarnaponként középeuropai idö szerint 22:00 körül Betlen Sandor müsorat ajanlom!

  • „KEdves” Dénes!
    Köszönjük a konstruktív hozzászólást. A legnagyobb baj, hogy a magadhoz hasonlók keltik itthon is a hangulatot. Felesleges azzal jönni, hogy a szocik is loptak, akkor ezeknek is lehet. Nem, nem lehet. Azoknál is gáz volt, ezeknél is az.
    DE
    A Fideszben nincs (vagy ha van, akkor jól elrejtőzött, lásd pl. Pokorni) egyetlenegy szakértő sem. Sem egy normális közgazdász, sem egy értő tanár, sem bankszakember stb. A sort a végtelenségig lehetne sorolni. Számukra egy út van: az övék (Csak a Fidesz). Ez már a ’98-2002-es időszakban is látszott. Semmihez nem értenek, de szájuk (s sajnos jelenleg a hatalmuk is) annál nagyobb.
    Néhány véletlenszerűen kiragadott példa:
    Magyarország nem köztársaság többé,
    gyerekek éheznek a kötelező iskolában, közben legalább két stadion-projektet futtatnak: a debrecenit, mert kósának beígérte és a méltán híres felcsútit, ahol az épület nagyobb lesz, mint maga a falu. Jut eszembe, Sztálinról hallottál már? eg a kis növésű emberek és a megalománia közti összefüggésről.
    nincs bírói, végrehajtói függetlenség,
    van milliárdos privát hadsereg sőt legújabban a tűzoltók is fegyveres kiképzés kapnak. Mire utal mindez? Talán rémlik a weimari köztársaság, ugye? Kicsit segítek azért: a 2010-es választások után a TÖRVÉNYESEN megválasztott új esztergomi polgármestert nem engedték a székéhez. Nem volt csalás, egyszerűen nem hitték el, hogy rajtuk kívül más is győzhet a körzetben (ja, a város Fidesz kifizetőhely volt és most is az, csődbe is ment, ahogy Hódmezővásárhely is). A felscsúti polgámestert időközin le kellett váltani, mert hogy nézett ki az, hogy a kis napóleon szülőfalujában mszp-s a vezető (lehet, más volt, erre most pontosan nem emlékszem, de nem fideszes). Orbánnak csak a zsebe és a haveri maffia zsebének megtömése fontos. Logikus, hiszen ők juttatták hatalomra. Ők fizették az osztrák ideggyógyintézeti kezelést is. Az megvan ugye, hogy 2002-ben leütötte a feleségét, amikor elveszítette a választást? A keresztény, a magyar, a feddhetetlen idegösszeomlást is kapott.
    A birkák most végignézik, ahogy felfegyverkezik és kisemmizi az embereket (kivéve az ún felső tízezret).
    A végén lezárja a határokat és kilép az unióból. (ebben a sorrendben, mert fordítva nem lehet)

    Na, szeressétek a kis nö ésűt és rablóbandáját.

  • Éhes Lélek! Gratulálok az írásodhoz! Tökéletesen igaz!

  • Vincseszter! Te hülyébb vagy mint a sok évi átlag! Milyen 1-2 százalékról beszélsz?! Majd akkor merengjél erről mikor pofára estek 2014-ben! Egyébként meg Magyarországról is vagyunk itt, és pontosan tudjuk, hogy hazánkban kizárólag az ilyen majmok rontják csúnyán a levegőt mint te!

  • parittyas

    ez egy regi hozzaszolas, szerintem a witcheszter azota javorszky neven fut….:)

  • Ez simán meglehet Rózsa! A szellemi színvonal gyanúsan hasonló!:)

  • A határon túli/külhoni magyarokról annyit sem tudtok,mint Decebal lova Traianus oszlopáról.
    Az LMP(Lehetne MunkásPárt)pedig olyan,mint a görögdinnye:kívül zöld,belül vörös.Ha köpönyeget fordít:kívül vörös,belül zöld.Mégis bunda a bunda.

  • Az erdélyi magyarság tisztában van a magyarországi politikai pártokkal.Szerzö nem gondolhatja komolyan,hogy arra az mszp-re szavaznak majd,amelyik 2004-ben megtagadta öket.A másikról csak ennyit:milyen LMP?Ezekre pazarolta a drága idejét?

    „Közleményében felidézte, hogy a házelnökhöz hétfő kora délután érkezett az a levél, amelyben nyolc képviselő bejelentette kilépését az LMP képviselőcsoportjából.

    Ezt követően Schiffer András frakcióvezetőnek három napon belül kellett volna bejelentenie a képviselőcsoport megszűnését, mivel annak létszáma a minimálisan előírt 12 alá csökkent. A frakcióvezető azonban ezt nem tette meg időben, így a házelnök a határozati házszabály rendelkezéseinek megfelelően hivatalból megállapította az LMP parlamenti frakciójának február 11-i hatállyal való megszűnését.”(MTI)

    Megszakad a szívem.

  • Journalist
    2013 február 19
    2:47 du.
    Isten? Melyik? Mert lassacskán ahány sumér ház, annyi finnugor szokás..
    Haza? A koszorús szerint is csak ott van, ahol jog is van. (Nem jogászok, hanem jog !)
    Család? Beletartozik-e ebbe a fogalomba a zsidó, a cigány család is, vagy csak az, ahol három generációra visszamenőlegesen bizonyítható a pirospöttyös popsi?
    Soha ne keverd a politikát a vallással, mert abból csak káosz lesz, esetleg háború…

  • kuszkullo

    rosszul vagyol tajekoztatva, nem az mszp tagadta meg oket, hanem a nep, mert az mszp szavazasra bocsatotta, en most is NEM-mel szavaznek….a franciak se osztanak jogokat a kanadai franciaknak, ez utobbiak kanadaiak…igy van ez arrafele is nem magyarok, hanem romanok, szlovakok, szerbek stb, igyhat elkussolhatnal vegre,ha tengernyi koltenivalod van, nyugodtan koltsd rajuk, a magyar nep mostansag NINCS ilyen nagyvonalu helyzetben, hogy a sajatjai helyett kulfoldiekre koltson…eppen eleget koltunk es bosszankodunk a szekely zaszlok, meg szekely himnusz miatt…azert ha mar megvannak ezek a zaszlok annyi hasznot hajthatnanak, hogy valami talpraesett ember egyenkent beledughatna egy-egy fideszes, jobbikos seggebe, de ha lehet tovig!

  • Nyilas Misi
    2013 február 19
    4:25 du.

    Maradjunk annyiban,hogy te nem vagy magyar.

  • kuszkullo

    maradjunk annyiban, hogy egy ilyen senkihazy, mint te nem fogja megmondani, ki magyar es ki nem…majd szavazaskor kiderul, ugy fogja szetverni a nep orbant es az egesz kocsog nacipartot, mint nyari zapor a hig libafost!!! csak erdemeitek szerint! es akkor majd enekelgethetitek a szekely himnuszt puhany pocsok!

  • Nyilas Misi

    2013 február 21
    9:56 de.

    2.Nem én mondom meg,hogy magyar vagy-e,hanem te minösíted önmagad.De vigasztaljon,hogy nem vagy egyedül.Aki a székelyre,felvidékire,délvidékire,kárpátaljaira azt mondja,hogy külföldi,hogy román,szlovák,szerb vagy ukrán,az vagy nem ismeri a történelmet,vagy nem akarja ismerni.Azt már eldöntötted,hogy nem vagy magyar,azt is el kellene döntened,hogy most akkor rasszista,fasiszta,kommunista,liberális vagy,vagy mi vagy.Egyáltalán vagy?