Már bontják a torontói Magyar Házat

2012 szeptember 2 2:27 du.33 hozzászólás

Két héten belül örökre eltűnik a torontói székhelyű Kanadai Magyar Kultúrközpont (HCCC) régi St. Clair utcai otthona, miután az új tulajdonos úgy döntött, hogy az ingatlant lebontja. Az épület egy része az egykori Shaarei Shomayim zsinagóga volt, amelyet esetleg meglehetett volna menteni, ha az ingatlan örökségi (heritage) minősítését kérvényezi a HCCC vezetése. Ugyanakkor az ilyen minősítés bár megmentheti az adott ingatlant, annak eladását és átalakítását is megnehezíti. Érdekesség, hogy Mel Lastman – Toronto volt polgármestere – 1953-as házasságát is a zsinagógában celebrálták. A telket az UrbanCorp ingatlanfejlesztő cég vette meg tavaly decemberben a magyar közösségtől és üzletek, illetve öröklakások kerülnek Észak-Amerika legnagyobb kultúrközpontjának helyére.

Joe Mihevc a torontói Ward 21 St. Paul kerület önkormányzati képviselője jelezte, hogy a St. Clair West egy fontos és folyamatosan változó sugárút, ezért találkozott a fejlesztőkkel és elmondták, hogy még a tervezés első stádiumában vannak. Igy a Magyar Ház közelgő lebontása után egy darabig biztosan üresen áll a telek.

Szőcs Klári, a ház utolsó elnöke elmondta a Toronto Starnak, hogy a St. Clair Westen lévő ingatlan egy remek helyszín volt a magyar közösség számára és jelezte, hogy aggódik azon, hogy ehhez hasonló központi telket és ingatlan nemigen tudnak találni a kilenc hónapja otthon nélküli kultúrközpontak. Szőcs Klári „sokkolónak,” – de mégsem meglepőnek – nevezte a ház lebontását, mellyel a torontói magyarság örökségének egy fontos része is eltűnik.

A HCCC vezetőségét kritika is érte az utóbbi hónapokban amiatt, hogy tavaly december óta nincsen magyar ház és a még létező honlap is csak ritkán frissül. Az igazgatók azonban a háttérben is dolgoznak az új ház vételén, bár rendkivül nehéz feladat előtt találják magukat.

„Nyolc hónapja, hogy kikőltöztünk a St. Clair Magyar Ház-ból és bő egy hónapja, hogy kiadtuk az utolsó tájékoztatót. A munka nem állt meg. Az eladásra váró ingatlanokat két ingatlan ügynök nézi meg, s ha olyannak tünik, hogy nagyjából megfelel, akkor megnézik az Igazgatóság tagjai. A többség véleménye alapján vagy elvetjük, vagy ha elfogadhatónak tartjuk, akkor megindul a „zoning” stb. megvizsgálása. Ha ezek is megfelelőek, akkor megvizsgáljuk, hogy mennyire biztosítja a Ház hosszú távú jövőjét (annak nincs értelme, hogy szép, jó, érzelmileg megfelel, de pár év mulva már nem tartható fenn, és újra el kell adni). Ezután jön a vételi ajánlat beadása. Csakis akkor írjuk alá a vételt, ha az anyagi oldal is megfelelő, kölcsön felvétele nélkül. Ezt csak azért ítam le – nagyvonalakban -, hogy mindenki lássa, hogy a Magyar Ház a szív ügyünk, nem pedig csak egy ingatlan vétel – s utánunk a vízözön”–nyilatkozta Bánhegyi Zoltán az igazgatóság nevébe, akinek levelét a CanadaHun című demokratikus honlap fórumán is leközöltek.

A HCCC vezetősége jelenleg a Sváb Ház átvételén is gondolkodik. A magyar közösség 33 évig használhatná az épületet, de nem lenne annak tulajdonosa, így a St. Clair utcai ingalan eladásából megmaradt milliókat más, könnyebben kiadható ingatlanba lehetne fektetni, ezzel plusz bevételt szerezve a közösség számára.

33 hozzászólás

  • Koszonom Christopher!Mindnyajan nagyon sajnaljuk , hogy igy alakult es Magyar HAzat el kellett adni. Mindenkit turelemre intunk ,hisz nagyon korultekintonek kell lenni , a vezetoseg maximalis bizalmat elvez a tagsagtol, es varja ,hogy megtalaljak a legmegfelelobb ingatlant a torontoi magyarsag szamara.
    Nagyon sok ingatlant megneztek, de egysem volt az a „tokeletes” ami megfelelne.
    Bizakodunk es varjuk, hogy minnel elobb ujra legyen MH Torontoban.

  • szerintem a magyaroknak nincs szukseguk semmilyen hazra…..ide elvetve jonnek tanult, szakemberek Magyarorszagrol, ha Europaban is talalnak lehetosegeket….a regiek leszerepeltek, ez tunik a torontoi magyar haz elkotyavetyelesebol es mas magyar hazak, templomok elherdalasabol…a friss erot az utobbi evekben a vajdasagi es az erdelyi magyarsag kepezi,…mivel tobbsegben vannak, rajtuk a sor hogy sajat kozossegeik szamara helyet teremtsenek a sajat erejukbol…..azert en nem fogok sem templomot, sem hazat tamogatni, hogy az ifjusagi csoport neve transylvania legyen, meg azert se, hogy vajdasagi magyar akcentussal es tajnyelvvel tanitsanak a magyar iskolakban…..ha nem megy ez autentikusan, ha nincs igeny arra, hogy a magyarorszagi magyar kulturat vigyuk tovabb, akkor valjanak szet ezek a csoportok…mindjart konnyebb lesz a magyaroknak is, kisebb rendezvenyeket, iskolakat, templomokat kell eltartaniuk…

  • Nekem az egyetemen a német professzorom svájci volt, és ezért nekünk, a diákjainak, kissé svájcias volt a kiejtésünk 🙂 Na és? Big deal. A budapesti sznob akcentus, (ahogy némely budapesti beszél, nem mind) sem feltétlenül az alpha és a omega….. (béezott a szobem Buden) De értem hogy Csipke Rózsa mire utal, és egyetértek, részben. Megkérdezném azért kiváncsiságbol hogy Ön, amikor látta ezt a problémát, illetve szükséget a torontói magyar iskolában, felajánlotta idejét hogy tanítson? Én azt láttam az évek során hogy jött ki Magyarországrol a sok magyar a 70es, 80as, 90es években, oda járogattak a magyar házakba, templomokba segítségért, munkáért, gyerekeit beadták mindenféle programba mert jó babysittelés volt, aztán ahogy lábra álltak eltűntek mint szürke szamár a ködbe, mármint úgy értem oda-oda járogattak bulikra, de idejüket nem voltak hajlandók feláldozni a közösségért. Így hát az tanított, aki hajlandó volt ezt a feladatot elvállalni. Én speciel nem látok abba semmi bajt hogy erdélyiek, vajdaságiak, felvidékiek keverednek a magyarországi magyarokkal. Ez így van ahol én élek, nem beszélve a magyar katolikusok, reformátusok és zsidók aki összejönnek egy-egy közös rendezvényre. Ez miért baj? Nekem tetszik. Remélem a torontóiak hamar új házat találnak.

  • Csipke Józsika- Libás Mihály, szerinted melyik nyelvjárás képviselné legmegfelelőbben a magyarság érdekeit, bárhol a világban?
    Nem gondolod, hogy esetleg az összefogásban lenne az erő, ahelyett, hogy a széthúzásra buzdíts másokat?
    Szerintem a te nyelvjárásod a magánügyed, ahogy ez egyértelműen látszik is.

  • Kanadai magyar, hasonlóan látom én is ezt a problémát. Az ilyen Libás Mihály-féléknek csak a szájuk jár és csak az árokásásban jeleskednek.

  • egy kanadai magyar

    Eloszor is ne tulozzon, amit zarojelbe tett azt sehol nem ejtik igy….masodszor kiindulhatunk ha akarja a magyar nyelvvizsga-szabalyokbol is, Itt nemcsak akcentusrol van szo, hanem tajnyelvrol, ami sem a mai magyar beszedkulturanak, sem a helyes magyar nyelvtannak nem felel meg….igen, ha en, a sznob es tanult budapesti a gyerekemet iskolaba szeretnem kuldeni Kanadaban is, hogy megorizze a magyar nyelvet, akkor erre eselyem sincs, magyaran, a magyarorszagi magyarok gyerekei sok helyen hasonlo okokbol nem jarnak iskolakba….nem tudom feleri-e ennek a mondatnak a sulyat.?!….es termeszetesen felajanlottam a segitseget ebben, de egy olyan faluban, ahova donto tobbsegben a vajdasagbol koltoztek es alig paran magyarorszagrol, ott a vajdasagbol verbuvalodott osztaly elere szinten a vajdasagbol erkezo „magyar” tanar a kivanatos…..megjegyzem ezert en oket nem hibaztatom, sot teljesen megertem, azt is megertem, hogy tobbseguknel fogva csaucseszkuznak meg erosen nepitancolnak az aporodott, szebb napokat is latott magyar hazakban….Csupan azt szeretnem kerdezni, hogy az enfajtam tessek mondani hova mehet, ha meg szeretne tartani a magyarsagat?…Tudja mi mar lattunk vilagot, vegeztunk par egyetemet es a muveszetek iranti igenyunk sem rekedt meg a nepitanc szintjen….? Mindebbol nyilvanvaloan kovetkezik, hogy az enfajtam csak egy olyan fajta magyar hazat tud elkepzelni, ahol kepesek hozzatenni az eletunk soran eddig gyujtottekhez ….ha kisebbseg alapon mi, a Magyarorszagrol jovok kiesunk a magyar hazakban szervezett tanfolyamokra es programokra meghivottak listajarol, ha a magyar templomokban szekely himnuszt huznak magyar helyett, akkor koszonom, nem kerek a magyar hazakbol, eszemben sem lesz tamogatni semmilyen formaban sem! Gyanitom azert sokan vagyunk, akik hasonloan gondolkodunk! A keveredessel kapcsolatban nagy keveredes lehet a fejeben…..a vallasi keveredes teljesen mas gyokeru, mint az, hogy kulonfele tarsadalmi, gazdasagi kornyezetben szocializalodtunk…..es akkor nem megyek tovabb, hogy meg azon belul is nagy lehet a keveredes, mert ugye meg ha azonos tarsadalmi, gazdasagi kozegbol is jottunk, lehetnek jelentos tanultsagi, osztalybeli, szocializaltsagbeli kulonbsegek…..de a lenyeg az az, hogy ha a keveredesnek az a kovetkezmenye, hogy mi magyarok maradunk kisebbsegben es ezaltal hatterbe szoritanak minket a hatarontuliak, akkor azt mar nem magyar kulturanak hivjuk…..es hadd szemleltessem egy peldaval, hogy ertse mi a gondom: mikor idekoltoztunk egyaltalan nem beszeltem angolul….az osszes hivatalos dokumentumunkat le kellett hivatalos forditoval fordittatnunk…..a magyar hivatalos fordito Zentarol (Szerbia) jott Kanadaba (egyebkent egy vegtelenul szimpatikus holgy) …evekkel kesobb, mikor mar tudtam angolul, vettem eszre, hogy az egyetemi diplomam rosszul van forditva, ket szak helyett csupan egyet tuntet fel. Visszamentem a holgyhoz, aki elnezest kerve azonnal javitotta a forditast….ezt egy magyarul tudo ember sose tevesztette volna….

  • dakota

    elobb keresd ki az ablak-zsirafbol azt a szot hogy autentikus! johat romaniaban nem hallottal rola, meg ugy tunik azt a szot sem ismered, hogy KUSS! ezert kene eltakarodnotok a magyar hazak kozelebol, es epiteni ujakat, amire felirhatjatok, hogy szekely haz….

  • Libás Mihály, te még a bányalónál is szűklátókörűbb vagy.
    És akkor a közönségességedet és a rosszindulatodat még meg sem említettem.

    Ez a csipkerózsikás valami nagyon ciki, ugye érzed?:)

  • Ne haragudjatok – de ekkorra marhaságokat még nem olvastam – az a hely ahol székel azt jelenti onnan árad ki és el – a bölcsője az emberiségnek a kárpát medence – minden jégkorszak kor az összehúzódáskor itt élte túl az ember

    ezért székely – akinek anya nyelve magyar – aki beszél magyarul azt nem jelenti azt, hogy magyar – a MAG – nak sok-sok megnevezése volt az évek ezredek során – tehát a fenti írások csak a megosztásra jó – és összeugrasztására a magyarok – nak – érted? AZ OKNAK!

    A folyamat elindult és aki magyar az visszajön a bölcsöbe mert meg INT zsugorodik vagy terjed attól függ ki hogy nézi – a jövőben ott kint az a szobornak csak a fáklyája áll majd ki a vízből befagyva – nem azért jössz majd haza . mert akarsz vagy nem akarsz – ha nem azért mert muszáj lesz a JÖVŐBEN..

    EZ BIZTOS..

    SZER-E-TETT
    SPARI:::::::::
    UI: EZ NEM RÉMISZTÉS DE ANNAK IS LEHET VENNI – EZ A JÖVŐ AKI LÁTJA…

  • varjasi ferencné ilona

    Én csak ámulok azt hittem az idő múlásával az emberek okosabbak lesznek,de ahogy olvasom a hozzászólásokat szomorúan tapasztalom,hogy nagyon sok ostoba és rosszindulatú,uszitó ember van.Szeretném ha sok magyarságát külhonban is megtartó magyar ember összefogna és segitené az anyaországot,mi nem éltünk ám itthon tejben vajban?Ha szerényen,vagy szegényen,de magyarok vagyunk.

  • Kedves Ilona: Hogyan lehet segíteni azt, aki saját magán sem akar segíteni. Hódmezővásárhelyen a Fidesz jelölt 52.7% többséggel lett megválasztva. Ami van, az, hogy a Magyar Gárda, a Hungaristák, a Goj Motorosok, a 64 Vármegye, a Jobbik, a nácik, fasiszták szabadon masíroznak kéményseprőruhában, vagy bőr ruhában, vagy nyilas karszalaggal, Horthy emlékműveket avatnak, a városban nyiltan dicsőitik Horthyt, az anyjukba és Izraelbe küldik a zsidókat, a villamoson, az irodákban az utcán, ököllel támadják meg az anti-fasiszta mozgalom elnökét. Amíg ezt tétlenül nézik a becsületes emberek, addig nincs segítségre lehetőség. Mit kíván, toborozzunk hadsereget, ezekkel a náci, fasiszta magyarokkal harcolni, amíg önök az ablakból néznék a harcot???
    Segítsenek a magyar emberek először ezen, álljanak ki és védjék meg becsületüket, jogaikat, válasszanak egy demokratikus kormányt, utána a gazdasági élt és adópolitikában, a demokrácia újra felépítésében lesz segítség. Amíg azonban kuksolnak csenben, várják, hogy szájukba repüljön a sült galamb és még mindíg a Fidesz rablóbandára szavaznak, addig a saját sorsukkal és felelőségükkel kell szembenézni. Aki magán nem próbál segíteni, nem vállal felellősséget tetteiért, nem akarja korrigálni, azon szinte lehetetlen segíteni.
    Ha elégedetlenek, miért nem mondatják le most a kormányt a mutyizó rablóvezért és a koszos bagázst, aki egy baltás gyilkost eladott az ország becsületével. Máshol alkalmazott példa: GENERAL CIVIL DISOBEDIENCE, ami az egész országra kiterjed, az sikeres, ha kitartás is van! Négy hét alatt térdre lehet kényszeríteni és elzavarni egy banán diktatúra kormányt. Abban még az EU is szimpatizálna és jogilag is segíteni tudna, hiszen a viktor minden szerződést megszegett. Két év múlva már nem lesz meg a lehetőség! Akkor talán kéményseprő ruhába kell öltözni még a rendőrségnek is, ha lesz rá pénz és elég kakastoll! Talán „Heil vona/viktor!” lesz a köszönésük?

  • engem nem zavar, hogy a hatarontuliak megtartjak sajat kozossegeiket, ezt tartom magam is normalisnak, de a magyar kultura, szokasok teren akkor sem dominalhatnak, ha tobbsegben vannak…..amit hoznak a hataron tulrol, az szinesitheti a magyar kulturat, de meg nem hatarozhatja azt, ha teljesen maskepp kepzelik mindezt, mint az anyaorszagrol jovok, akkor mi nem tartozunk egy kozosseghez….ennyire egyszeru a keplet….es attol a helyzettol, hogy a magyar utlevel EU-s, attol ugye kisebbsegben vannak a Kanadaba kivandorlo magyarorszagi magyarok, eppen ezert nem latom biztositottnak, hogy ez a tendencia az egeszseges iranyba tolodna…..az ugynevezett magyar hazak, templomok azoknak fognak kedvezni, akik tamogatjak azokat anyagilag is es ebbol az aranytalansagbol az kovetkezik, hogy ok fognak lapot osztani…..felteve ha egybemaradunk….Eppen ezert en a szetvalast szorgalmazom, mert kepzeljek kedves hatarontuliak en is ragaszkodom a magyarsagomhoz!

  • MIndig azt kell keresni ami osszekot minket magyarokat a nagyvilagban. KInti oldalon nem illik kritizalni senki nyelvi tudasat , helyesirasat, mert nem tudhatjuk , hol jart iskolaba hol szuletett. A masodgeneraciosok sok a hataron kivul elok akik nem jartak magyar iskolaba tisztelnunk kell a ragaszkodasukat es hogy meg egyaltalan beszelik a magyarnyelvet.

  • Melitta: Én 42 éve élek az USA-ban, ezzel együtt gondot fordítok arra, hogy helyesen írjak, ami rettenetesen sok energia, az ékezetek esetében, amit angol billentyűsoron sok-sok időbe telik. Ezzel együtt igazat adok önnek, nem a tudást, a törődés érdemes csak kritizálni.

  • Termeszetes mindenki szamara orom olvasni a szep magyar fogalmazast,es a helyes irasmodot.Szamomra kulon orom ha valakit a nett vilagaba be tudunk vezetni es szora birjuk, akar cheteles akar forumozas formajaban a cel,hogy reszt vegyen a magyar kozossegi eletben, azt belejon ujra , aki esetleg evtizedekig egy magyar szot nem irt le.
    Kulon orom ha a masdgeneraciosokat is sikerul a magyar kozegbe behozni, legyen a magyar haz, magyar forumok,kozossegek.

    Az anyaorszagnak jo peldaval kene eloljarnia, de nem ugy nez ki ,hogy akar az osszefogasban , akar a kozossegi oldalakon nagyon fenyesen szerepelne.

  • Melitta

    nem latjuk egyforman a problemat, ha arra van eszuk, hogy szekely himnuszt jatsszanak egy magyar esemenyen es „elfelejtsek” mellette jatsszani a magyar himnuszt, akkor legyen eszuk arra is, hogy tisztessegesen megtanuljanak magyarul….kulonosen, ha meg arra is veszik a batorsagot, hogy tanitsak is azt….es nem fogom keresni a kozos pontokat, ha a hatarontuli magyarok „magyarsagukkal” folytonosan inzultalnak es sertegetnek….hamarabb osszeallok egy kubaival, kinaival vagy kanadaival, mint a sunyi, irigy, kepmutato erdelyiekkel, vagy a haboru elott szigoruan jugoszlav, haboru utan pedig magyarra vedlett vajdasagiakkal….egy olyan magyar hazat szeretnek, ahova barki johet, aki tiszteletben tartja a MAGYARORSZAGI kulturat es szokasokat. Akinek nehezere esik, az epitsen maganak mas kozosseget!

  • A jelenlegi Mh vezetosege alatt egyszer sem fordult elo,hogy a magyar himnusz elmaradt volna es a szekelyt elenekeltek. Az igaz elofordult ilyen, regebben de csak egyszer es az nem a mh vezetosege rendezte igy hanem az aki a osszejovetelt rendezte.
    En is bizok benne lesz olyan magyar haz ahol senki nem kerdezi honnan jottelm hanem annak fog orulni ,hogy meg egy magyar latogatott el a magyar kozossegbe.

  • Melitta

    ahhoz, hogy kozosseget teremtsunk, nem kell feltetlenul magyarnak lenni, ahhoz kell magyarnak lenni es lehetoseg szerint tanult magyarnak, hogy az oroksegeinket, a nyelvunket, a tortenelmunket, a kulturankat meg tudjuk orizni es tovabb tudjuk adni a kovetkezo generacioknak, ebben tamogato lennek, de abban, hogy tanulatlan, erkolcstelen (lasd megannyi sikkasztast a kulonfele magyar hazak korul), utszeli senkihazik alljanak intezmenyek elen es „mutassak az utat” onkentes alapon, kirekesszek a valosagosan tanult embereket kozuluk, feltve „pozicioikat” es lehuzzak a szintet a beka feneke ala, hogy szegyenkezhessunk miattuk, mert magyaroknak hivjak magukat es a kanadaiak valoban elhiszik, hogy ilyenek a magyarok…..haat nem ilyenek….ilyen a csocselek es van beloluk minden nemzetnek, kanadanak is, de feltehetoen sehol nem kerulnek semmifele vezetoi pozicioba, Azok, akik a magyarsag kepet kb 50 evvel ezelotti valojaban latjak, vagy azok, akik a hataron tul, sokszor elnyomva, kis falvakban, az informacioktol tavol eltek az eletuket, azok kovetok lehetnek, de semmikeppen nem vezetok….meg onkentes alapon se….es hibaztatom azokat, akik 56 utan nem figyeltek arra, hogy ha mar a hidakat felegettek az anyaorszag es a kanadai magyarsag kozott, legalabb bevonjak fokozatosan azokat a kozossegi munkakba, akik kozben megis ideszallingoztak otthonrol es megoszthattak volna az ittelokkel az epp aktualis magyar nyelvet, kulturat, ehelyett kikozositettek, kikezdtek oket….ugy semmikeppen nem lehet fogadni az ujonnan jovoket, hogy az elso alkalommal keretlenul odabofogve megkerdezzuk, hogy – fiam, te zsido vagy? Mar a megszolitas sem magyar, mert Magyarorszagon nem tegezodnek idegenek! Szemtelensegnek szamit!
    Nekem ugy tunik, az utobbi evtizedekben itt nem fejlodott semmi es ezt arasztja is magabol minden magyar haz, beszelni se kell hozza senkivel, csupan korulnezni, beleszagolni……tulajdonkeppen az 56-osok ertelmesebb gyerekei is elriadtak ettol a kozossegtol es gyorsan inkabb kanadaiva valtak, mert ebbol az elmaradott butasagbol nem kertek, es igazuk volt. Igy fordulhat elo, hogy idos, szenilis, hozza nem erto, buta emberek vagy azok fiatal, de tanulatlan gyerekei kontarkodnak minden magyarokat erinto teruleten….tisztelet annak a nehany kivetelnek…mindez nem tulzottan serkenti tamogatasra az embereket, sokkal inkabb a tavolmaradasra….

  • Tegnap volt Rozália, Róza napja. IGAZ Rózsa – ként nevezed magad – de azért Isten áldjon !

    Távol-tartották a legutolsó beírásom – miért – írd meg nekem tulajdonos légyszí… azaz teljesen ki írva légy-szíves.

    szer-e-tet-el

    id. Kiss László
    ui: be tehetem újra? VÁLASZOLJ nekem…

  • Nem lehet szelektalni emberek kozott, a kozossegi munka onkentes es aki idejet energiajat tudasat adva segiti epiti a magyar kozosseget barhonnan is erkezen, azt szeretettel kell fogadni. Sok balhet megert mar a torontoi Magyar Haz, intelligensnek „okosnak’ hitt vezetoseg ultette le es vitte a csod szelere a hazat. A mostani vezetoseg is tanult, sikeres emberekbol all, es a tudasuk legjavat adjak, a tagsag demokratikusan valasztotta meg oket.
    KAr visszafele mutogatni, ami elmult az elmult.56 os emigransok mar csak tisztelebeli tisztesegeket tudnak a koruk miatt is elvallalni.
    MInden kozosseg olyan vezetoekt valaszt amit erdemel. A jelenlegi vezetoseget,igazgatosagi tagokat ismerve egyrol nem allithatom ,hogy idos szenilis buta ahogy te jelemzed az itt eloket./Diplomas emberek/

    Tegezodesrol.
    XXI.szazad van. Nem csak egy meghittebb kozelebbi baratibb forma a tegezodes ,hanem a netten igy szokas, amit nagyon helyeslek. A tekintelyt nem a magazodas adja, hanem a mondando.
    Nem vagyok mai csirke ,de a hideg kiraz,ha valaki elkezdene nenizni, „szerencseje lehet ha oreganyamnak szolit mint a meseben”.

  • Csak kiugrik a nyúl a bokorból, világosan látszik, hogy kik az antimagyarok, akik szerintem semmiféle magyartudattal nem rendelkeznek, valószínűleg magyargyűlölő szlovákok, szerbek, vagy románok, esetleg zsidók, vagy a sameszaik, akik magyar nyelvterületen élve kényszerből megtanultak magyarul és semmi közük hozzánk, viszont jól tudnak bomlasztani.
    A magyarok és a magyar zsidók hazaszeretők és kiebrudalják ezeket maguk közül. Nem tudom, mit keres itt libas – csipke rozsa, vagy ez a gybognár jr. hazaáruló, és bomlasztó magyargyűlölő társaik, de remélem minden magyar felismeri bennük a magyargyűlölő bomlasztó idegent.

  • Kedves Melitta Abraham, teljesen egyetértek Önnel!

    Én még hozzáfüzném azt hogy:

    Nem szabad elfelejteni hogy ezek az északamerikai magyar közösségek többnyire a 19. század végén, illetve a 20- század elején kezdtek így komolyan szerveződni, templomokat, sport klubokat, egyéb egyesületeket alapitani, szervezni, és akkor Magyarország térképe ugye másképp nézett ki…… de olyan kevesen voltak/vagyunk hogy mindenki elfért, mindenki magyar. Ha egy adott városban alapítottak 1 magyar katolikus templomot, 1 reformátust, oda mindenki elment, úgy a budapesti mérnök, úgy a palóc mint a székely, mint a vajdasági, mint a kárpátaljai. Persze nem mondom hogy nem voltak konfliktusok, főleg a különböző emigráns csoportok között, konkrétan a „régi magyarok” és az 56osokra gondolok……… de mégis megtanulták egymást tolerálni.

    Van hogy épp a ezek vannak többen, aztán van hogy az azok….. Bécsben pld a 80as évek végén annyi székely volt hogy külön sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi foci csapat volt.

    Természetesen változnia kell egy közösségnek, lépést kell tartani az idővel. Ha most éppen sok „új magyar” van akik egy nivosabb klubot szeretnének és elegük van a néptáncbol, nincsen semmi akadály arra, hogy saját közösséget alapítsanak. Sőt, erre ad is valamennyi támogatást a kanadai állam, illetve a tartományok is, ha nem tévedek. A 20. század folyamán rengeteg klub meg egyesület jött létre és aztán eltűnt illetve beolvadt egy másikba, ez csak természetes ahogy változik egy közösség meg az igények. De ha a torontóiak ragaszkodnak egy új magyar házhoz, akkor joguk van ezt megvalósítani.

    Szép cél az hogy minden gyerek aki magyar iskolába jár tökéletesen beszéljen, írjon, olvasson magyarul, de azért lássuk be, nem „fair” azt kritizálni ha ez nem így van, ezt nem lehet elvárni pár órás magyar óra után, főleg ha egyik szülő nem is magyar és közben másik 2 nyelven tanul a gyerek, még akkor sem, ha egy budapesti diplomás magyar tanár tanítja őket. Először is örüljünk hogy egyáltalán tud magyarul. De ha mégse, mégis van egy hely ahol magyarnak (is) érezheti magát. Egyébként szerény véleményem szerint az, hogy milyen jól beszél egy Kanadában vagy USA-ban született gyerek magyarul, az csakis a szülöktöl függ, az a pár óra magyar óra csak plusz.

    Minden veszekedések ellenére, én az emigrációs magyarságot többnyire befogadónak tapasztaltam. Nemcsak magyarokat minden területröl, hanem házastársakat is befogadnak akik nem is magyarok: angolokat, franciákat, spanyolokat, feketéket, irakit, sőt hallottam egy orosz családrol akik M.O.ra voltak kihelyezve, aztán kivándoroltak Los Angelesben és ott az iker testvérpár része volt a L.A. magyar közösségnek…

  • jol van Melitta, latom semmit nem ertett meg….sok szerencset a munkajahoz…

    Tatulus
    en szemely szerint foldsotet gyokergyulolo lennek es nem magyarkodni kene, hanem embernek lenni …ne erolkodj, ez neked sose fog sikerulni, ugyhogy nyugodtan lehuzhatod magad a budin…

  • egy kanadai magyar

    Abszolute nem ertek Onnel egyet! Egyebkent sem allitottam sehol, hogy budapesti tanarnak kell tanitani, DE legalabb magyarorszagi legyen, eppen azert, mert arra nem lehet torekedni, hogy a magyar tananyagot leadjuk ebben a kis idoben, legalabb a tanar szemelyeben kepviselje azt a kulturat, amiben felnott, mert szamomra AZ A MAGYAR KULTURA torzse, hogy ebbol milyen mas vegyes zoldseg agazik le, az egy masik dolog, termeszetesen helye van a hatarontuli magyaroknak is a kozossegben, de magyar nyelvet autentikusan tanitsunk! Es tovabbra is kitartok amellett, hogy onkentes alapon NE kontarkodhassanak ebbe bele felmuvelt analfabetak, mert eppen nekik van ra idejuk, persze, hogy nekik van ra, mert sehol mashol nem kellenek, mert butak es tehetsegtelenek….Magyarorszagon ahhoz, hogy muvelodesi hazat vezessen valaki, minimum magyar-nepmuvelo, tortenelem-nepmuvelo szakot kell vegeznie az egyetemen….esha nem is talal az ember ideillo vegzettsegut, de minimum valamilyen egyetemet vegzett legyen, mert bar ugy tunik nekem itt nagyon lebecsulik ezt az egesz temakort, azert az elobb-utobb latszik a kozosseg fejlettsegi fokan, ki, milyen hozzaertessel, lelkiismerettel vegzi ezt a munkat. Nem veletlen, hogy az utobbi evekben nem gyarapodtunk, hanem sulyos vesztesegei voltak, vannak a magyar kozossegeknek Kanadaban. Abban egyetertunk, hogy kulfoldieket konnyen befogad a kozosseg, sot annyiban modositanam, hogy ugy tunik CSAK AZOKAT, azokat is azert, mert azok nyilvan nem fogjak kritizalni oket informacio es erdeklodes hianyaban….

  • Csipke rozsa, vagy mi vagy! (a libas misi már megbukott?) nagy örömmel olvastam, igazán komoly és velős hozzászólásodat! Mutatja azt az alulmúlhatatlan kulturált stílust, ahogyan itt mi hozzászólásaidból megismertünk. Csak így tovább, próbáld magadat a továbbiakban is alulmúlni – nehogy meglepetést okozzál

  • De hát ez az: ezek a közösségek nem ugyanazt a szerepet töltik be mint Magyarországon egy Müvelödési Ház. Nem tudom a torontói részletes helyzetét, de Calgary-ban, Montreálban, New Brunswick-ban(USA), New Yorkban, Chigacoban, Clevelandben ezek általában nem fizetett tanárok illetve pozíciók, hanem önkéntesen vállalják, a közösségért. Senki sem csinálja ezt a pénzért. Ez a közösségi munka, és ezért kerül ilyen-olyan pozícióba ilyen-olyan ember. Mindenki talál magának szerepet, mindenkinek adnak helyet, legyen az a konyhán főzni vagy népdalokat tanítani. (És igen, előfordulnak visszaélések, hát ilyen az ember.)
    Ami nehéz, szerintem, az a magyar irodalmat tanítani Kanadában, Usaban született gyerekeknek, mármint az Egri Csillagokon túl komolyabb irodalommal foglalkozni. Ehhez tényleg egy nagyon hozzáértő illető kell, aki persze nem untatja ezzel a gyerekeket és fiatalokat. Mert ugye ők is a szabad péntek estéjükön vagy szombat d.e. vagy d.u.-kat töltik még több „iskolával” a foci, a Mall, vagy a reggeli rajz filmek helyett…

    Cs.R., Önnek nyilvánvaló nem jött be az egész torontói magyar közösségi élet. Ön min változtatna, hogyan képzeli el egy ilyen közösségnek a jövőjét? Ha nincs új magyar ház, akkor mi van helyette? Mit javasol? A magyarországi magyar tanárokon kívül, meg az hogy váljon szét a közösség annyi részre mint amennyi terülteröl jöttek. Kíváncsi vagyok, hogyan lehetne Ön szerint egy kulturált magyar közösséget vezetni Kanadában? Ezt most őszintén kérdezem, mivel én ezt az egészet belülről nézem, és elfogult vagyok ebben a témában mivel nagyon kedves emberek foglalkoztak velem és barátaimmal gyermekkorunkban, nekem csupa jó emlékem van a magyar közösségről. Bár Kanadában születtem, otthon (többnyire) magyarul beszéltünk, és az volt a klassz az ilyen magyar közösségi életbe hogy találkozhattam más olyan gyerekkel, aki olyan mint én, akikkel tudtam magyarul beszélni (vagy keverni az angollal), akik otthon ugyanazt ették mint én, stb.

    Viszont továbbá is az állítom hogy a (magyar) nyelv átadása elsősorban a szülőn múlik. Ezt tanulmányok és több évtized tapasztalat bizonyítja, tudjuk hogy mi működik, mi nem, és kár időt arra pocsékolni „to reinvent the wheel”, Egy 2, 3 órás magyar óra hetente amit egy csikszeredai vagy ujvidéki tanár tanit az nem fogja a gyerek kiejtését megváltoztani, persze csak akkor nem, ha már eleve tud magyarul a gyerek.

  • tatululs

    addig is szopjad mohon a vonat, de ha lehet csendben….te agyhalott nacipocsfej…

  • egy kanadai magyar

    Dehat mitol kene szimpatikusnak tunnie a mai kanadai magyar hazaknak? En, aki nemreg vandoroltam ki, csak azokat talaltam ott, akik butasaguknal es eroszakossaguknal fogva mar elrettentettek a normalis magyarokat. Vagyis kit talalhatok ma ott, a regi oreg nyilasokat, nacikat, vagy a hatarontuliakat, de azok kozul is csak az igenytelenebbeket, mert bar ok tobbsegukben kis falvakbol, varosokbol jottek, azert ez a foku elmaradottsag meg oket is elborzasztotta….Az onkentes munka ugy tunik meghozta „gyumolcset”.
    El kene mar azt is ismerni, hogy bar magyarok vagyunk hataron belul es kivul is, azert a kulonbozo orszagokban kulonbozo iranyokat vett a magyarok fejlodese, ezt ok maguk is hangoztatjak….akkor alapjaiban megsem vagyunk annyira egyek, eppen ezert nem kene eroltetni ezt a nagy osszeborulast, ennek jelekent mindjart megepithetnek a sajat „szekely-hazukat” vagy „vajdasag-hazukat” en bizonyosan nem fogok ott toporogni a szekely haz elott, hogy bejussak a balba, ahol szekely himnuszt huznak, de mert nem a magyarsag leple alatt tennek, nem zavarna….
    Amugy meg folytonosan a gyokereinkkel vagyunk elfoglalva, de ezzel kapcsolatban semmi mas nem tunik bizonyitottnak, minthogy ennyi gyokeret meg sehol se lattunk egyben, mint a kanadai magyar kozossegekben:)
    Azert Onnek es az 56 korul kivandoroltaknak lenyegesen konnyebb volt, mert egyreszt homogen volt a kozosseg, masreszt nagy tomegekrol beszelunk, akik kozott nagyon sok tanult ember volt. Akkoriban bizonyosan nagyobb gondot forditottak a magyar nyelv tanitasara is, ami egyebkent alapkove az egesz magyar kulturanak, mert az a Szekely Monica, akinek apja magyar, anyja roman, semmilyen modon nem fogja tovabbvinni a nyelvunket….igy a magyar kulturat se. Ez nem az o hibaja, hanem a kozossege, akikben elhalt az igeny arra, hogy mindig a legjobbat valasszak, motivaljak a magyar iskolak, hazak kozeleben maradasra.
    En azzal kezdtem a mondokamat, hogy nincs szukseg magyar hazakra, es fenntartom. Mindenki bereljen helyiseget, ahol rendezvenyeket lehet tartani. Mindig akkorat, amekkorara egy-egy rendezveny igenyli. Tehat ha az erdelyiek szekely balt akarnak tartani, bereljenek egy nagyobb helyiseget, mert nagy ra az erdeklodes. A magyarok meg lenyegesen kevesebb szamu csoport leven egy joval olcsobb es kisebb helyisegben is kepesek lennenek unnepelni es nekunk az is jo volna. Az iskolakban meg megoldodnak maguktol a problemak, mert a magyarorszagi magyarok mar nem jonnek Kanadaba EUs tagsaguk leven….

  • Libas-csipke – nem tagadtad meg önmagad. Még szerencse, hogy ilyen „demokraták” vándorolnak ki hazánkból! Rátok sem itt, sem ott igazából nincs szükség!

  • Szervusztok Magyarok! Budapestről üdvözöllek Benneteket. Véletlenül olvastam el, illetve kíváncsiságból a hozzászólásokat és nagyon meglepett…

  • Az osszekoto magyar

    Melitta Abraham mar csak tudja mi koti ossze. jobban tenne, ha fogna magat es eltunne a kozeletbol. A konyhaban sem volt jobb, aztan Csepelen trafikosnak allt, hat ott se aratott nagy sikert, erre marad az irogatas. Melitta ne irogass: menj ki az Ontario to partjara es hopsz…

  • Mondhatom fals infoidat masfele hintsed. Trafikos az edesanyam volt en soha, es nem Csepelen. MAskulonben ha tobbet irtal volna lehet meg igaz dolgok is belekeveredhettek volna irasodba. IGy csupan vadaskodas es hamis infokat nyomsz.

  • John Honeycomb

    Szar lehet ennyire közutálat tárgyának lenni Melitta kedves…