Lövöldözés tört ki a Parti Québécois győzelmi éjszakáján – 1 halott, 1 sérült

2012 szeptember 4 12:36 du.16 hozzászólás

2012. szeptember 5, 09:20 – Jean Charest leköszönő liberális kormányfőt sokkolta a Parti Québécois győzelmén kitört halálos lövöldözés. A Montreal Gazette forrása szerint Charest „nyugodt beletörődéssel” fogadta kormánya bukását, de amikor megtudta, hogy utódja győzelmi beszéde alatt halálos áldozatot követelő lövöldözés tört ki, a québeci kormányfőnek el állt a lélegzete. „Québec nem erről szól”–idézte Charest-t a Gazette forrása.

Bár Charest Liberális Pártja elvesztette a választást, sokkal jobban szerepelt mint bárki gondolhatta volna. A PQ 54, a Liberális Párt 50, a jobboldali CAQ 19 és a Québec Solidaire 2 mandátumot szerzett a 125 fős Nemzetgyűlésben. Liberális források szerint Charest még ma délután lemond pártelnöki posztjáról, hogy minél gyorsabban új vezetőt választhasson a leköszönő kormánypárt. A  PQ gyenge kisebbségi kormányt lesz kénytelen vezetni, mely bármikor megbukhat ha a liberálisok összeállnak ellenzékben a CAQ-qal.

2012. szeptember 5, 07:45 – Lövöldözés tört ki a Parti Québécois győzelmi éjszakáján. Az Urgences Santé tartományi mentőszolgálat jelentése szerint egy 45 éves PQ szimpatizáns életét vesztette, amikor egy AK-47-es fegyverrel rendelkező férfi lövöldözni kezdett néhány lépésre Pauline Marois-tól, azaz Québec újonnan megválasztott miniszterelnökétől.

A montreáli rendőrség elmondása szerint az elkövető egy 62 éves, franciát angol kiejtéssel beszélő és fürdőköpenybe öltözött férfi, aki a lövöldözés alatt azzal fenyegetett, hogy a tartomány angol kisebbsége fel fog ébredni. „Az angolok ébrednek, az angolok ébrednek! Eljött a kibaszott visszafizetés ideje!”

Marois éppen győzelmi beszédét mondta, amikor körbeállták a rendőrök a szinpadon és biztonságos helyre vitték. Marois  „sajnálatos incidensnek” nevezte a rendkivüli eseményt, ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy őrizzék meg a nyugalmat. „Igy beszél egy női kormányfő”–tette hozzá Marois. Jean Charest, a liberális párt leköszönő kormányfője és Francois Legault, a Coalition Avenir Québec kormányfő-jelöltje elitélte a Québecben szokatlan etnikai vérengzést.

„Ma az egész Québec gyászba borult az erőszakos cselekedet miatt. A mi társadalmunk soha sem engedné azt, hogy az erőszak diktáljon. Demokratikus úton fejezzük ki véleményünket”–nyilatkozta Marois.

***

2012-én szeptember 4-én összesen 5 millió québeci választópolgár vehet részt Kanadai második legnagyobb tartományának Nemzetgyűlési választásán. Területileg Québec tizenhatszor nagyobb mint Magyarország, ugyanakkor lakossága csupán 7,8 millió. Összesen 125 választókerületben és 19,680 szavazóhelységben járulnak az urnákhoz. A szavazás 20 órakor ér véget. Ha akkurátusok a felmérések, ma este bukik a 2003 óta regnáló Jean Charest kormányfő liberális pártja. Több mint valószínű, hogy szeparatista és burkolatlanul rasszista kormánya lesz Észak-Amerika egyetlen autentikusan francia nyelvterületének. A választás tétje nem csak Québec, hanem Kanada jövője. A Kanadai Magyar Hírlap – az itteni magyar lapok közül egyedül – egész nap nyomon követi a fejleményeket és 20 órától percről perce közzéteszi az eredményeket.

21:42 – Ebből most már biztosan nem lesz szeparatista többség a Nemzetgyűlésben, ugyanakkor a PQ alapithat kisebbségi kormányt. Ha a PQ összeállna a radikálbaloldali Solidaire-rel, összesen 60, vagy 61 mandátuma lesz a szeparatista oldalnak. Ezzel szemben 63 mandátum kell többséghez. Ha véletlenül a liberálisok összeállnának a jobboldali CAQ-qal, összesen 64 mandátuma lenne a Kanada-párti oldalnak, ami viszont már egy gyenge többségnek számit. Persze erre alig van esély, hiszen nálunk nincsen hagyománya a koaliciós kormányoknak. Ráadásul Marois lesz Québec első női kormányfője és ezt a történelmi pillanatot sem a liberálisok, sem a caqisták sem fogják keresztülhúzni. Robert Bourassa néhai liberális miniszterelnöknek igaza volt: ismét tapasztalhatunk egy „urna bónuszt,” mely a liberálisokat segitette. Ez annyit jelent, hogy a liberálisok általában jobban szerepelnek a választás napján, mint a kutatásokban. Ma estére elköszönök, szerdán viszont látogassanak vissza és olvassák el a KMH  részletesebb riportját és elemzését!

21:10 – Úgy néz ki, hogy kisebbségből lesz kénytelen kormányozni a Parti Québécois. Ha félhivatalos koaliciót alakitanak a radikálbaloldali Québec Solidaire-rel, akkor közelitik meg nagy nehezen a mágikus 63-as mandátumot, mellyel többséget szerezhetnek a Nemzetgyűlésben.

21:08 – The CAQ has „crashed and burned” — beszélik a CJAD Rádió választási műsorán. Nagy csalódást okozott a jobboldal. Még a hires 450 régióban, Montreáltól északra – ahol nagy reményei voltak a CAQ-nak – is gyengélkednek.

20:01 – A multikulturális Montreál még mindig egy nagy vörös, liberális tenger. Az ikonikus angol többségű West Islandon és a belváros nyugati részén viszont a liberálisok óriási többséggel rendelkeznek, a jobboldali CAQ pedig közelükbe se került. Notre-Dame-de-Grace-ban, Mont Royalban, Westmount Saint-Louisban, Marquette-ben, Jacques Cartier-ban, Robin Baldwin-ben, Saint-Laurentben és Marguerite Bourgeoysban biztosan a liberálisok győznek.

21:00 – A TVA bejelentette: a szeparatista Parti Québécois megnyerte a választást és Pauline Marois lesz a tartomány első női miniszterelnöke. Ugyanakkor a liberális szavazógépezet még működik, hiszen erősebben szerepelnek mint bárki gondolta volna.

20:55 – Körülbelül száz szimpatizáns van jelen a liberális párt sherbrooke-i központjában, ahol Jean Charest eddig tucatnyi szavazattal marad le PQ ellenfele mögött. Depressziós a hangulat. Rendkivül csendesek a szimpatizánsok, még akkor sem lazulnak amikor éppen aránylag jó eredményeket mutatnak a képernyőn.

20:50 – Kezd stabilan vezetni a PQ, bár még elég erősnek tűnik a liberális párt. Eddig siralmasan szerepel a CAQ. A PQ 55, a PLQ 47, a CAQ 19 és a Québec Solidaire 1 választókörzetben vezet.

20:45 – Mi történt a jobboldali CAQ-qal? Francois Legault CAQ-ja gyengébben szerepel, mint amit sokan vártak. Per pillanat messze a liberális párt mögött van. Az a felvetés, hogy esetleg harmadik helyre szorulna a PLQ és a CAQ lenne a PQ hivatalos ellenzéke most nem tűnik túlságosan reálisnak. Eddigi eredmények: a PQ 50, a PLQ 47 és a CAQ csak 17 körzetben vezet.

20:38 – Pauline Marois, a szeparatista PQ kormányfő-jelöltje győzött Charlevoix-ban. Ez nem meglepő, azonban Jean Charestnek sokkal nehezebb dolga lesz Sherbrookeban, ahol rendkivül szoros a verseny. Ugyanakkor Charest jobban szerepel mint amit a közvéleménykutató cégek mértek.

20:34 – Hoppá! Most a liberális párt vezet! A PLQ 29, a PQ 22, a CAQ 17 körzetben vezet. 2008-hoz képest azonban sokkal szorosabb a verseny…és még koraiak az eredmények.

20:27 – Még szoros a verseny, továbbra sem maradt le vészesen a PLQ a PQ-tól: A PQ 21, a PLQ 18, a CAQ 10 körzetben vezet. De hol van a radikálbaloldali Québec Solidaire? Eddig sehol sem vezetnek.

20:23 – A vártnál jobban szerepel a kormányzó PLQ, de Chantal Hébert elemző szerint ennek egyik oka, hogy a korai eredmények főleg azok voksait tükrözik, akik már múlt héten előre szavaztak. Itt főleg idősebb szavazókról van szó, akik inkább liberálisok.  

20:19 – Jönnek az első eredmények – Jelenleg a szeparatista Parti Québécois vezet. Per pillanat a PQ 13, a PLQ (liberálisok) 12 és a Coalition Avenir Québec (CAQ) 7 választókörzetben vezet. Ezek még nagyon korai eredmények, mély következtetéseket nem szabad belőlük levonni. Összesen 125 választókerületből áll a québeci politikai térkép.

20:05  – Délután 17 óra 30 percig a szavazásra jogosult polgárok 53 százaléka járult az urnákhoz. Ez az arány magasabb mint 2008-ban, amikor eddig a pontig csak 41 százalék ment szavazni. A legmagasabb részvételi arány (60%)  a liberális bástyaként elkönyvelt és többségben angol D’Arcy McGee választókerületben volt.

19:40 – Sokan szimpatizálnak a québeci leszakadás ötletével, de kevesen akarnak távozni Kanadából, mondta Pierre Martin, az Université de Montréal politológusa. Martin vallási hasonlattal ecsetelte gondolatait. „A québeciek többsége valamilyen szinten szimpatizál a szeparatizmus ötletével, de per pillanat csak egy kisebbség kiván belekezdeni a Kanadától való leszakadás  népszavazási  folyamatába. Mindenki mennyországba akar kerülni, de senki sem akar meghalni”–mondta Martin. Egy népszavazás a Kanadától való leszakadásról rendkivül megosztó és polémikus lenne. Ráadásul ha „csupán” kisebbségi PQ kormány alakul Québecben, Pauline Marois maximum a radikálbaloldali Québec Solidaire és az Option Nationale támogatására számíthat, és a Solidaire eleve nem ért egyet a PQ xenofób, bevándorlás és angol-ellenes politikájával.

17:15: Rendőrségi feljelentést tett a Québeci Liberális Párt a választáson történő visszaélések miatt. A PLQ a Sûreté du Québec tartományi rendőrséghez fordult, miután kiderült, hogy liberális szavazókat hamis, automatizált telefonhívásokkal próbálják megtéveszteni és nem létező szavazóhelységekbe irányítani. Michel Rochette, a PLQ kommunikációs igazgatója elmondta, hogy eddig három érintett választókerületről tudnak: Lapinière (Montérégie), Anjou-Louis-Riel (Montreá) és Jean-Talon (Québec város). Rochette arra kéri a szavazókat, hogy amennyiben tehetik, rögzitsék a gyanús hívásokat, melyek a következő telefonszámról érkeznek: 418-478-1711. A szám állítólag egy torontói, Fibernetics nevű céghez tartozik, de ha hívni próbáljuk, senki se veszi fel a kagylót.

16:05 – Szavazókat fordítottak el montreáli szavazóhelységektől, mert nem szerepeltek a regisztrált szavazók listáján. Eddig Dollardban, és Town of Mount Royalban voltak olyanok, akik nem adhadták le voksukat. Mind a két körzet liberális bástyának számít. TMR-ban tucatnyi szavazó neve keresztül lett húzva, mintha már voksoltak volna. A montreáli Plateau körzetben pedig gyertyafény és zseblámpa segítségével voksoltak, mert délelőtt elment az áram. A montreáli CJAD Rádió fogadja mindazok hívását, akik rendellenességeket tapasztalnak. A Devoir szerint két szavazót azért utasitottak ki egy Laval des Rapides-ban lévő szavazóhelységből, mert a radikálbaloldalt szimbolizáló vörös kocka kitűzőt hordtak.

14:05  Jean Charest miniszterelnök még a választás napján is teljes erővel kampányol. liberális kormányfő a voks napján a kulcsfontosságú Lavalban – Montreál legnépesebb északi elővárosában – kampányol, miközben a polgárok az urnák elé vonulnak. Kanadában nincsen kampánycsend, ezért bármikor lehet kampányolni, viszont Charest ellenfelei – Pauline Marois és Francois Legault – többnyire kerülik a nyilvánosságot. Charest első megállója Laval des Rapides volt, ahol az elemzők szerint szoros versenyben van a liberális párt a baloldali PQ-val és a jobboldali CAQ-kal. A helyi liberális jelölt Alain Paquet, de itt a jobboldal által indított Maude Cohen is simán befutó lehet.

Charestnek közben kissé elment a hangja és jelezte, hogy nem a legjobb állapotban van (egy megfázásnak köszönhetően és nem pedig a valószinűsíthető bukása miatt), de azért többnyire jól érzi magát. „Nagyon bizakodó vagyok…és remélem, hogy ma estére a hangom is vissza jön”–mondta újságíróknak. Vimont választókerületben azonban radikálbaloldali tüntetők és bekiabálások várták Charest-t. A kormányfő elmondta, hogy a liberális kormány a rend pártján áll, a megfélemlítést pedig elítélik.

13:30Most már tényleg csak sci-fi liberális győzelmet vizionálni? A Léger Marketing utolsó felmérése szerint (mely szintén a PQ-t nevezte befutónak) a lakosság 28 százaléka utolsó percben megváltozhatja véleményét. A PQ és a liberális párt támogatottsága „kemény” és elkötelezett, de a jobboldali Coalition Avenir Québec (CAQ) bázisa meglehetősen puha. Claire Durand, a Université de Montréal politológusa egy olyan szcenárióról írt blogjában, melyben a még el nem kötelezett szavazók 50 százaléka végül a 2003 óta regnáló Jean Charest liberális pártjára szavaz, miközben a PQ 25 és a CAQ is 25 százalékra számíthat. Ezek alapján, a liberális párt 33, a PQ 29,5 és a CAQ 26,3 százalékos támogatottsággal zárná az éjszakát. Igy tehát Charest pártja kisebbségből (és kb. 60 mandátummal) folytathatná a kormányzást. De az is lehet, hogy ez már csak álom…

12:35 – Marois nem nyilatkozik az angol sajtónak: Valamennyi felmérés azt feltételezi, hogy a 63 éves Pauline Marois által vezetett szeparatista, baloldali (és újabban nyiltan rasszista) Parti Québécois-ja diadalmaskodik ma este és ők alkotják Kanada második legnagyobb tartományának új kormányát. Igaz, hogy az angol-ellenességről ismert PQ aligha számíthat az angol kisebbség voksaira, mégis szokatlan, hogy Marois az egyetlen kormányfő-jelölt aki nem adott interjút a The Montreal Gazette című napilapnak. A Gazette valamennyi kormányfő-jelölttel interjút készített, kivéve azzal a jelölttel, aki várhatónak tartományi miniszterelnök lesz. Jean Charest liberális kormányfő egy órát töltött a Gazette riporterével, Philip Authier-vel, a jobboldali Coalition Avenir Québec vezére, Francois Legault, egy 90 perces interjúban vett részt és a radikálbaloldali Québec Solidaire-társelnöke,  Amir Khadir pedig telefoninterjút adott a napilapnak.

Maroist azonban egyszerűen nem lehetett elérni. Philip Authier egy francia nyelvű interjút szeretett volna készíteni az angolul alig beszélő kormányfő-jelölttel és a kampány elején benyújtotta kérelmét. Válasz csak egy hónappal később érkezett – augusztus 30-án – amikor a PQ média felelőse bejelentette, hogy egy szombat reggel – két kampányrendezvény között – tudna találkozni a helyi angol lap riporterével. Aztán egy nappal később ezt is lemondták, és Marois meg sem próbálta szólítani a Gazette 133 ezer olvasóját. Vajon ilyen látványosan lemondtak az angolokról és a bevándorlókról?

16 hozzászólás

  • Jaj neked szegeny QUEBEC JAJ NEKED!! Megerdemli a nep ha ostoba!!

  • Nem szeptember 4-én volt a választás? Csak mert az első mondatban 14-e van írva. Amúgy köszönet a részletes beszámolóért. Sajnálatos, hogy az eredményeket lövöldözés is követte és egy embernek meg kellett halnia egy másik pedig megsérült. Kívánom, hogy ennek nem legyen folytatása. Remélhetőleg azonban a leendő PQ-kormány nem váltja valóra az emberek félelmeit és „normális” kormánya lesz Kanada második legnagyobb tartományának. Bár ez kissé utópisztikusan hangzik egyelőre….

  • Bencsics Klára

    Köszönjük a korrekt beszámolót!
    Véleményem,: rosszabb eredmény is lehetett volna.
    Megelepetés volt, hogy a Liberálisok ilyen szépen végezték.
    Láttam TV-n a lővöldöző alakot, biztos , hogy megzavarodott egyén és nem kezdődik általa egy forradalom.
    Kérdés: Harper miniszterelnök, hogyan kezeli majd az új kormányt?

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Bravo és köszönet a részletes és hosszu beszàmoloért,szép munka volt!
    Az eredmény pedig magàért beszél: kissebbségi pàrt, tehàt – véleményem szerint – tul.képpen mindenki jol jàr: a kecske is jollakott meg a kàposztàbol is maradt. Mostantol készülhetünk egy ujabb szavazàsra…
    Mme Marois pedig elérte, amit akart,semmitôl nem riadt vissza az évek folyamàn hogy ö legyen a fömufti.
    — Most még kivàncsian vàrom, hogy melyik pàrt fog melyik pàrttal lepaktàlni – csak ezektöl a Khadir-David pàrttol mentsen meg miket a Mindenhato!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Ez nagyszerű munka volt Christopher, gratulálok! – A választás végeredményével, érthető okokból, nem vagyok elégedett.

  • Ha nem azokat vállasztja a szavazó akiket ti szeretnétek -bizonyára nem ok nélkül- akkor az rasszista és ilyen-olyan jezőkkel illetitek. A nép és a vállasztás szabad, akácsak nálunk. Láthatjátok az időközi vállasztáskon egy ellenzéki jelölt sem tud többséget szerezni nálunk,pedig ezek biztosan elmennek szavazni.Kinyilt már a nép szeme!

  • A montreáli rendőrség elmondása szerint az elkövető egy 62 éves, franciát angol kiejtéssel beszélő és fürdőköpenybe öltözött férfi, aki a lövöldözés alatt azzal fenyegetett, hogy a tartomány angol kisebbsége fel fog ébredni. “Az angolok ébrednek, az angolok ébrednek! Eljött a kibaszott visszafizetés ideje!”

    A beszamolo 1 oldaluan van bemutatva, jelzokkel (szeparatista, rasszista, komunista, stb). Mondjuk ha francia (quebec-i) lennek az esti lovoldozes utan, hogy is mondjam , altalanosithatnak, mint ahogy itt a beszamolo alatt olvashatjuk.
    pl. ilyen stilusba: egy angol szeparatista, lovoldozott es megolt 1 embert.
    Gyurcsany szavaval elve: el lehet innen menni ha nem tetszik !!!!
    Folytassam ????

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    A La Presse-ben irtàk:a szavazàsra jogusultak nagyon szép és magas arànyban szavaztak : 74.61%-a szavazott a népességnek.Ez jo!
    – Sajnos az angol helyi napilapot nem tudom elolvasni a net-en, ugyhogy elmegyek és megveszem a mai Gazette-et.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Földes Ernö, ne beszéljen és irjon csak azért, hogy làthassa a nevét – amiket most ide irt, annak abszolute nincs semmi értelme. Tudja Ön egyàltalàn, miröl van itt szo?? Nem szokàsom felelötlenül dobàlozni olyan kaliberü szavakkal, mint rasszista,nacionalista stb. de: làtta Ön, hogy mit müveltek-müvelnek Khadir és csapata: példàul a montreali St-Denis utcai cipöüzlet elött?? vagy olvasta-e a Khadir-David pàrt platformjàt??? Ne csacsiskodjon, nézze àt legyenszives, hogy mi van, azutàn mondjon valamit.
    Én abszolute elfogadom,- mint mindenki – az eredményt, szerintem reàlis, làthato: hogy a Liberàlisok igenis benne vannak és benne maradnak a jàtszmàban, – ezzel együtt és ennek ellenére: szerintem hamarosan ujabb vàlasztàsok lesznek, mert a PQ hazudozàssal nyert, és amikor kiderül, hogy nem fogjàk tudni megadni mindazt, amit igértek,söt.. akkor jön az irgum-burgum, és màs pàrt lesz vàlasztva. Pontosan követte az itteni ügyeket? Tudja, mire utalok,milyen igéretekre Mme Marois részéröl?
    üdv; és elnézést, ha durvàbb a hangnemem, de felszaladt a pumpàm…

  • egy őrült nem képviseli a quebeci anglophonokat. Akik nem örülnek a PQ győzelemnek meg akik Marois-t kifejezetten nem szeretik, nem kívánják azt hogy elszabaduljon a pokol és hogy bárki is megsebesüljön vagy meghaljon, és elutasítják ezt a fajta viselkedést. A franciák is elutasítják azokat a „vigilantes”-okat akik az angolul beszélőket piszkálják. Csak attól tartok nem ez lesz az utolsó ilyen eset, mind két oldalról elő fognak jönni az őrültek

  • En orulok az eredmenynek (nem a lovoldozesre gondolok), remelem vegre szeparalni fognak es nem kell tovabb eltartani oket.

    Udv;
    Moshe

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Miklos-Moishe, ne igyon elöre a medve börére – és ne is örüljön: nem fogunk szeparàlodni, legalàbbis nem a közeljövôben: ugyhogy tovàbbra is csak tartsanak el bennünket. (1 darab kacsintàs mellékelve)
    Nem vagyok biztos benne, hogy ez igy igaz, de nem baj.
    -A szeparàlodàsra szerintem még 2 generàcionyi idönk van, akkor meg màr ugyis mindegy lesz mindkettönknek
    (màsodik kacsintàs mellékelve:mert nem tudom, hogyan lehet ezeket a mosolygo izéket kitenni)
    Nem tudom, hogy miért a pénz a fontos? de biztosan igaza van, hiszen, mint tudjuk: a pénz beszél, a kutya ugat, a karavàn meg … Én bizony sajnàlnàm ha szétrobbanna az orszàg: elég sokan és sokàig dolgoztak azon, hogy összeàlljon, hogy kellemes és kulturàlt hely legyen a tengertöl az oceànig.
    De melegen ajànlanàm, ha komolyan érdekli a téma,olvassa el a National Postban is megjelent értelmes-àtfogo elemzést a québeci helyzetrôl: Conrad Black tollàbol,- egy màsik jo cikket pedig kedvenc ujsàgirom irt: George Jonas, szintén a N.P.-ban. Ha nem talàlja meg,és érdekli:szoljon:és majd beteszem a linket.
    De :ha csak ugy mellékesen jegyezte be ezt a mondatàt,mert manapsàg ezt divatos mondani R.O.C.-ban:, akkor tàrgytalan minden.
    Joéjt, vagy joreggelt.
    Annamaria

  • Kedves Annamaria!

    Nem is tudtam, hogy kebekoa-nak meltoztatik lenni. 🙂

    Mellesleg eleg annyit csinalni a smily-hoz, hogy egy kettospont utan egy kotojelet teszunk : – es aztan egy zarojel bezarojat, igy ), de mindezt rogton egymas utan es a program automatikusan smiley-t csinal belole. Ha szomorusagot akar kifejezni, akkor a zarojel kezdo formajat ( hasznalja.

    A temaval kapcsolatban; nekunk itt Albertaban es BC-ben az a meggyozodesunk, hogy tkp nem is erdekes Quebec mit csinal, hanem inkabb Albertanak es BC-nek kellene egy kozos orszagot letrehozni es kivalni a kanadai konfederaciobol. Ugyanis a jelenlegi helyzetben Alberta es Ontario tartja el a egesz Kanadat, a gazdasagilag doglott keletet, a soha semmire sem jo eszakot es a vilag legunalmasabb teruletet a kozepso provinciakat.
    Esetleg Amerikahoz lehetne csatlakozni, de attol sokan tartanak, bar szerintem az lenne a legjobb.

    A cikkeket amiket ajanlott nem fogom megkeresni, de ha elkuldi a linket elolvasom. Bar ugyis sejtem az van benne milyen halatlanok a franciak, meg a nyugati szeparatistak (min en) mert annak idejen mindent Oltarilyo fejlesztett ki egesz Kanadaban (vasutak, utak … stb…). 🙂

    Udv;
    Moshe

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Köszönet a vigyorgojelért, kiprobàlom.
    Ah, tisztelt Moshe: szoval akkor „Ha a fold isten kalapja Alberta Ontario és BC a bokréta rajta…” -Petöfi utàn szabadon 🙂
    Miböl gondolja,igy hirtelen: hogy kebekoizE(nönem)nak kegyeskedem lenni?
    -A cikkeket nem küldöm el, mert ha megvan màr az elöregyàrtott véleménye, akkor nem érdemes utànaolvasnia sem,haszve halila:még összezavarnàk Önt – és én nem vagyok agit.propos beosztàsban.
    Viszont véleményét olvasva: kezdem megérteni a quebeci emberek frusztràltsàgàt…
    -Bevallom férfiasan: mindig automatikus empàtiàt érzek azokkal szemben, akiket piszkàlnak-bàntanak – lenéznek. Legyenek akàrmilyen nemzetiségüek-vallàsuak-szinüek: és hogy ne vàljon belölem egy elöitéletekkel teli ember: igyekszem utànanézni -és ràérezni arra:hogy miröl is lehet szo, ahogy nàlunk a budapesti VII.kerületben mondjuk: hogy hol van a daxli elhantolva és ki àltal.
    Szoval: a gazdag tartomànyok lekezelö mentalitàsàt könnyü volt / és lesz meglovagolni a helyi nacionalista mozgalomnak.
    Na, mindegy, a lényeg az, hogy nekem a vàlasztàsok eredménye megfelel, nagyon jo, hogy nö került bele a politikai életbe – habàr Mme Marois pàrtja és eszméi nem ippeg az, amit tàmogatok: és nem is vagyok szemellenzös emancipàlt nö – de igenis hiszek a nöi ösztönben és ràérzésben (ez nem vonatkozik Mrs. Clinton-ra)
    Jo egészséget kivànok Önnek és csalàdjànak a gazdag tartomànyban, innen a kis vacak helyröl.
    Ahol a bölcsi és ovoda napi 7 dollàrba kerül mindenkinek…
    Azért, ha lehetne: nem kell ezt orszàgot szétcincàlni.
    Legyen egy kellemes hete;
    Annamària

  • Kedves Moshe! Mondja kérem kiket kell Önnek eltartania? ezt nem értem! Ha a bevándorlókra , és ha a menekültekre gondol akkor sem értek egyet az Ön gondolatmenetével. Bízom benne, hogy nem erre gondol, de ha mégis akkor hadd jelezzem azt hogy egyszer mindenki bevándorló volt Kanadában vagy menekültként érkezett ide. Ha Ön a fenti két csoport valamelyik tagságába tartozott akkor Ön is átesett ugy a kanadai, és az itt élő, letelepedett emberek segítőkészségén jóindulatán. Ha Ön nem ezt a segítőkészséget adja vissza a mai menekülteknek bevándorlóknak akkor Ön egy irigy ember, és elfelejti azt hogy valamikor Ön, vagy a leszármazottai miként kerültek Kanadába. Maradok tisztelettel: Zoltan Abry

  • Kedves Zoltan!

    En is bevandorlo vagyok, bar menekultkent kezdtem a palyafutasomat Ausztriaban,
    Nekem semmi bajom nincs a menekultekkel es/vagy bevandorlokkal, kiveve, ha mondjuk tulzasba visznek nehany, amugy illegalis dolgot. De akkor sem en bloc van bajom veluk.

    Mellesleg, nekem itt regebben egy magyar csalad segitett sokat, amikor megerkeztunk ide. Kanadaiak elegge huvosen fogadtak. Sokaig tart mire elfogadottnak szamitasz, foleg ha nem beszelsz angolul, vagy franciaul.

    Szoval, en csak a „have” es a „have not” provinciakrol szoltam nehany szot, azzal is csak vicceltem.

    Udv;
    Moshe