Ferlinghetti, a gyermekek és a diktátor

2012 október 13 11:48 de.40 hozzászólás

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club Janus Pannonius-nagydíját és a vele járó 50 ezer eurót. – Döntését azzal indokolta, hogy a díjra pénzt adó Orbán-kormány politikája a tekintéyelvűség felé tolódik.

A 93 éves költőnek egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval (kb. 14 millió forinttal) járó fődíjat az öttagú zsűri, Ferlinghetti azonban levélben mondta le a díj átvételét, miután tudomást szerzett arról, hogy arra részben a magyar kormány biztosította a pénzt.

„Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű, autoriter irányítás felé – következésképpen a szabad véleménynyílvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a kitüntetést…” – nyilatkozta a világhírű költő.

Ferlinghetti, a beatnemzedék egyik ismert alkotója, 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárta, leghíresebb versgyűjteménye az eddig magyar nyelvre le nem fordított „A Coney Island of the Mind”. – Az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom.

A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy „egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében” – olvasható a Janus Pannonius Társaság és a Magyar PEN Club híranyagaiban.

Október lévén ne feledkezzünk el a Kanadai Magyar Hírlap munkatársa, Szemenyei-Kiss Tamás, hasonló döntéséről sem: az újságírónak 1997-ben (a Horn-kormány idején) ajánlottak fel kormánykitüntetést a rezsimmel együttműködő társadalmi szervezetek felterjesztésére, a publicista azonban, ahogy arról az Új Magyarország című napilap is beszámolt másfél évtizeddel ezelőtt, visszautasította a kitüntetést.

*

Véglegessé vált, hogy a magyarországi demokratikus erőkkel szembeni ellentütetésnek szánt Orbán-beszéd alkalmából nem 250, hanem 2000 gyermeket szállítanak Budapestre, úgymond a „Rákóczi Szövetség programjában” meghatározottak szerint.

A szervezők közleménye szerint iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, számukra 200 ezer forintos támogatást ajánlottak fel.

A Rákóczi Szövetség a Bethlen Gábor Zrt. költségvetéséből – azaz kormánytámogatásból – valósítja meg a diákutazásokat, a 2012. évi diákutaztatási programra 30 millió forintot biztosítottak az illetékes kormányzati hivatalok.

Az október 23-án sorrakerülő Orbán-beszéd alatt a környező országokból (főleg Erdélyből) és a vidéki nagyvárosokból 47 autóbusszal Budapestre szállított gyermekek veszik körül a miniszterelnököt, akik íly módon, az „élmény” mellett eleven pajzsként védik a politikust.

Bár a tervezett gyermekutaztatás híre már eljutott a magyarországi ellenzéki pártokhoz is – eddig egyetlen politikus sem nyilatkozott az Európában meglehetősen szokatlan „élő pajzs” szervezése okán.

Aszalós Sándor 

40 hozzászólás

  • Már volt egyszer a történelemben, amikor is gyerekekkel akarták pl. a kereszténységet is megvédeni. Tizezer számra indiották a menetet Jeruzsálembe. Arról igazán nem ők tehetnek, hogy mire odaértek, több, mint a felét eladták rabszolgának hívő felnött keresztények. Vajon milyen érzéssel bocsájtják utjukra most ezeket a kis „keresztes harcba” induló gyermekeket a szükeik?

  • azert azt furcsallom, hogy a sokeves magyar elnyomas ellen nem mertek fellepni romaniaban, de arra van batorsaguk, hogy a gyerekeiket elo pajzskent felajanljak ennek az eszement diktatornak….egyebkent gyanitom, hogy az ertelmes, nem ertelmes megoszlas kb olyan aranyu erdelyben, mint magyarorszagon, 2/3 a lekenyerezheto tanulatlanok javara…az sem meglepo, hogy azok az erdelyi magyarok, akik a rendszervaltas idejeben koltoztek at es azota elnek magyarorszagon, egyse tamogatja orbant, ezeket az embereket a balliberalisokkal egyutt lehazaarulozzak a nacionalista foldsotet gyokerek Erdelybol…vajon hany trianon kellene ahhoz, hogy tanuljon is belole a magyar?

  • Én is azt tapasztalom, hogy a régóta itt élő erdélyiek korántsem lángolnak úgy Orbánért, mint az Erdélyben élők.

    Ha az ember blogokat olvas, vagy belenéz a youtube-on hallható magyar népdalokhoz fűzött kommentekbe, láthatja, hogy külhonban a magyarkodástól, nacionalizmustól elborult agyú hülyék aránya semmivel sem jobb, mint Magyarországon.

  • Ferlinghettihez meg csak annyit, hogy már megint egy külfölditől kell(ene) bátorságot tanulnia a hazai alkalmazkodóknak és gyáváknak.

    Tudom, a gyerek éhes és ki kell fizetni a hitel törlesztőrészletét… akkor is siralmas a honi lapítás.

    Egyben biztos vagyok: ha valami csoda folytán 2014-ben a baloldal elsöprő győzelmet aratna, úgy megugrana az önmagukat az orbáni diktatúrával szemben ellenállónak minősítők száma, mint a háború után a nem létező magyar partizánoké.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Az erdélyi magyarok… sok honfitársunknak nincsenek erről ismeretei, jelentős hányadában 1989 előtt tagjai voltak a Román Kommunista Pártnak. Sokkal nagyobb létszámban, mint a magyarországiak az MSZMP-nek. – Tény, hogy elképesztő szegénységben, nyomorban éltek Ceausescu országlása idején.

  • Sajnos ez nem ilyen egyszerű, most 60 év néphülyítését kell nagyon gyorsan helyrehozni, ami természetesen nagyon nehéz, Generációk sorának fogalma sincs mit jelentett az Igazság. Sok sok családban a megosztás miatt még a nemzeti megértés is nagyon hiányzott. Az a baja a magyarnak, hogy mindig nyitott, és nem nézi meg, kit fogad be, de most másról van szó keményen, a hátunk mögött titkos megállapodások folytak, aminek most jelentkezik a hatása. De az emberek 70 %-a most sem tudja összerakni mi folyik és mi folyt körülötte. Mennyi áruló „gazember” nemzetgyilkos” koptatta a parlamentet, ami az utóbbi jó pár évben lobbigyárrá silányult… vagy a meggazdagodás lehetőségét kecsegtette. Most már az éhezés, fagyhalál, kilakoltatások sorozata fenyegeti őket, és még mindig nem értik. Csak áldozatokká válnak. A magyarnak meg kellene hosszú hosszú évekre határozni ki legyen az a személy, felelős kormányzási szakemberek, akik morállal, tisztességgel, visszahívhatósággal dolgoznának a NEMZETÉRT! Kő kemény tisztítás kell minden téren. Van egy kis ország Bhután, na ott valami egészen más folyik, és Királyság van, de a nép nem szenved, Részletesebben kellene utána nézni milyen formában tudják megvalósítani, hogy az emberek boldogok…… tanulni soha nem késő másoktól. Nincs hamisság, hanem ténylegesen a NÉPET szolgálják, ha nem, felel érte….Csak egy szösszenet fél évre választanak minisztert, ha nem teszi a dolgát, megbüntetik. De ők teljesen más beállítottságúak lélekben. Nem a pénz dominál, mint sajnos nálunk, a rang, a hatalom, a pénzéhség, mások nyomorán. Aki ide látogat azt nézi, hogy épül ez is épül az is, de KINEK???????????????????
    Az meg önmagáért beszél, hogy egy ilyen betegagyú megalomán már csak ezzel tudja védeni silány semmi életét… A másik februárban már egyszer ezt eljátszották a Nagy Béke Béka menettel, amit megint az emberek zsebéből húztak ki. Eljátsszák azt a békét akarunk 1 felvonásos „bohózatot” , aminek a háta mögött ők ülnek és jót röhögnek… na meg egyeseknek megint telel esz a zsebük, hiszen állandóan éhesek erre.. Az Erdélyben élőknek ezt nem szabadna megengedni, hiszen a szülő felelős a gyerekért, és most „odadobja” saját gyerekét… erre a gusztustalan bohózatra. A magam részéről biztos, hogy megakadályoznám ezt……a gyerek nem eszköz, hanem a család egyik igen fontos jövőképe. Szomorú hogy idáig süllyedtek Erdélyben hol van már a régi erdélyi ember….?
    A média guruk és egyéb információs szakemberek sora hihetetlen károkat okoztak az emberek fejében, na meg nem utolsó sorban az E-betűs ételek idegroncsoló hatása, amit az eu-nak köszönhetünk. csak le kell venni nálunk az üzlet polcáról egy terméket, és ott a válasz…… Na ez lehet a magyarázata hogy a nép még mindig nem tud NEMZETTÉ válni….

  • „…na meg nem utolsó sorban az E-betűs ételek idegroncsoló hatása, amit az eu-nak köszönhetünk…”

    Hogy mi vaaaaaaaan???????? Már megint egy orbitális hülyeség, kedves Antal.

    MINDEN anyagnak, amit az élelmiszeriparban alkalmaznak, van E száma. Megnyugtatom: pl. a C-vitaminnak is. Az egyszerű cukornak, vagy sónak is. Nem azt írják ki, hogy C-vitamin, hanem az E számát.

    Az EU-tagság előtt tehát Ön szerint nem voltak az élelmiszerekben E betűvel jelzett anyagok?

    Komolyan mondom, nem értem, hogy felnőtt emberek hogy lehetnek ilyen – nincs jobb szó erre, akár megsértődik, kedves Antal, akár nem – buták.

  • Nem igazán értem ennek a cikknek egyik bekezdését. Ha az Orbán rezsim ellenzékijének szemszögéből, a Horn kormány is rezsim volt melynek kitüntetése elutasítandó, ennek folyományaként nyilván a Gyurcsány kormány is fúj, de akkor végül is melyik volt eddig a „jó” kormány? Vagy egyik sem? Az előző rendszer biztos nem, mert onnan lelépett a szerző ’87-ben. ’87-ben??? Jaj…! Ez ici-picit morbid, de mindegy. Gondolom, remélem…, az azt megelőző pláne nem! No, de akkor mégis melyik? Valamelyik azért csak szimpi volt egy kicsit? Sok nem maradt, lehet Antall-Lezsák-Boross fan? Na, az nagyon morbid!

  • http://mek.oszk.hu/01100/01122/html/vers0307.htm#155……..Tuske Zsofitol loptam…es bekopizom nektek, mert nagyon aktualis!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelt Parittyás! – Az Ön bejegyzéséből a magyarországi viszonyok nem kellő ismeretét olvashatják ki a fórum látogatói. –
    A Horn-kormány, amely tisztesség tekintetében jócskán felülmúlta a jelenlegi politikai vezetést, csupán csak része volt annak annak a posztkommunista rendszernek, restaurációs folyamatnak, amely elsikkasztotta az 1990. évi rendszerváltást… (hasonlóan a megelőző Antall- és Boross-kormányoknak, majd az ezt követő Orbán-, Medgyesi-, Gyurcsány- és a jelenlegi egyértelműen jobboldali diktatúrát jelentő Fidesz-KDNP koalíciónak).
    Esetemben maga ez a tény és Horn Gyula kötődése, személyiségének szerepe a kommunista önkényuralom idején indokolta, hogy a felajánlott kitüntetést visszautasítsam.
    Maga az a tény, hogy a demokratikusan gondolkodó emigráció tömegesen nem tért vissza az országba – sőt, a második Orbán-kormány két esztendejében 200 ezerrel nőtt a számuk – talán magyarázatát adja magatartásomnak.
    A baloldaliság elfogadása vagy akár a jobboldaliságé is – ha azok demokratikus légkörben léteznek és működnek – elfogadható. A klasszikus demokrácia hiánya a kulcs magatartásom megértéséhez és az emigráció viselkedésének megértéséhez.
    Éppen Horn Gyula volt az a politikus, aki kijelentette – fenyegetve ezzel az ellenzékben lévő liberálisokat – hogy „hogy ha sokat mozgolódnak (ti. az SZDSZ politikusai), akkor majd kicsit szabadabb pórázra engedjük a hungaristákat…” – Nos, ha ebből az aspektusból, árnyaltabban vizsgálja az elmúlt évtizedeket, akkor talán jobban megérti a demokraták dilemmáit.

  • No, Edes Rozsam, ha te azt akkor en pedig ezt kuldom igazi magyaros szeretettel, a Turul jegyeben:

  • Koszonjuk Ambator….sajnos igy allunk!

  • Puchert János

    Megnyugtató, hogy van olyan személy aki egy kis dicsőségért és pénzért nem adja a tisztességét, ami a 2000 diákot illeti tessék megkeresni a Kossuth Rádió hangtárát ma reggel foglalkozott a Vasárnap reggel műsora a témával a kettőt tessék összerakni és akkor mindjárt árnyaltabb a helyzet, mert amit leirtatok ebben az ügyben az nem fedi egészen a valoságot.

  • Puchert János

    http://nol.hu/kult/ferlinghetti_a_dijat_sem_kerte__ha_allami_penz_is_jar_vele#
    hát már megint a gonosz liberálbolsik ármánykodtak,elfelejti Szőcs, hogy ország világ látta amikor Erdélybe akarta csempézni Nyírő hamvait és később álszenten azt mondta nem tudott arról miket írogatott Nyírő a nyilas uralom alatt

  • Puchert János

    „Október lévén ne feledkezzünk el a Kanadai Magyar Hírlap munkatársa, Szemenyei-Kiss Tamás, hasonló döntéséről sem: az újságírónak 1997-ben (a Horn-kormány idején) ajánlottak fel kormánykitüntetést a rezsimmel együttműködő társadalmi szervezetek felterjesztésére, a publicista azonban, ahogy arról az Új Magyarország című napilap is beszámolt másfél évtizeddel ezelőtt, visszautasította a kitüntetést.”
    Nocsak-nocsak miről is van itt szó milyen a rezsimmel együtmüködö szervezetek, milyen kitüntetés, miért ez egy kissé így zavaros, az igaz az 1997 már régen volt.

  • Mint az éveleji tüntetés az Operànàl,és a kormànyelleni összehangolt tàmadàsok ,majd azt követö Béketüntetés is igazolja, szükség van arra,hogy a kormàny megmutassa külföldi és belföldi ellenségeinek a tàmogatottsàgàt. Persze most Gyurcsàny nem tudja ÖKET lövetni,mint 6 éve tette,ezért probàljàk most az MSZP-DK ÉS KÜLFÖLDI segitöi propagandàjukkal megmérgezni a közvéleményt .

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Kedves János!
    1997 októberében (mikor a Kanadából hazatért 56-os Porubszky átvette a kitüntetést), előtte többeket, köztük engem is, felterjesztettek. Erről annak idején az Új Magyarország – már akkor is jobboldali – napilap hosszabb cikkben számolt be. Regéczy-Nagy László hívatta be azokat, akiket kitüntetésre javasoltak. Te jól ismered őt… (Csak azt csodálom, hogy annak idején nem hallottál erről?)
    De, hogy a lényegi kérdésre is válaszoljak: „a rezsimmel együttműködő társadalmi szervezetek” alatt a POFOSZ-t és az 56-os Szövetséget értettem. E két organizáció számára, amint azt tudhatod, teljesen közömbös volt, hogy kitől kapják a pénzt. – Esetemben Regéczy-Nagy még azt is megjegyezte, hogy talán nem kellene annyit írnom 1956-ról… Leírom ezt, ha már rákérdeztél, a külföldön élő magyaroknál Te jobban ismerheted e szervezetek morálját.
    (Fónay, Wittner, Hornyák és társaik.)

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Dénes Erős Úr!
    „MSZP-DK és külföldi segítőik” – ?? – Konkrétan kire, kikre gondolt?
    A közvéleményt pedig nem szükséges Magyarországon „mérgezni” – hiszen a tapasztalható országos
    nyomor közepette, a jelenleginél inkább csak javítani lehet honfitársaink mentális állapotán.
    Három és fél sorban elég sok butaságot írt. – Mikor „lövetett Gyurcsány a békés tüntetőkre”? –
    Csak remélni merem, hogy nem a 2006-os újnáci zavargások elkövetőit nevezi békés tüntetőknek!

  • Tamás a POFOSZ-nak az 56-os szövetségnek érdekvédelmi feladatot kellett volna ellátnia és mint ilyenek normális kapcsolatot kell tartani a kormánnyal tehát sem baráti sem ellenséges kapcsolatot, úgy tudom, hogy Regéczi-Nagy inkább MDF-es volt mint kormánypárti 1997-ben. Nekem egyik szervezettel sincs kapcsolatom, miután az egymással való acsarkodást láttam, engemet továbbra nem érdekeltek.én járom a magam útját a véleményem megfogalmazásakor nem kell figyelembe vennem azt, hogy ezen szervezetek véleménye megegyezik-e az enyémmel.
    Vannak.akik nincsenek tisztában a szavak jelentésével a lövetett az azt jelenti, hogy éles lőszerrel lövetett és nem gumilövedékkel, de ezt használják demokratikus országokban is a világon tömegoszlatáskor. És itt is egy sérülésről van tudomásunk és akinek ilyen helyzetben megsérül a szeme az szembe ment a rendőrrel, de arról is érdemes lenne beszélni hány rendőr sérült meg, .

  • pontosan, aki oktober 23-an kiment a tomegek koze, az kereste a bajt…es megtalalta… mi ebben olyan felhaborito? csak erdemeik szerint es a kulfoldrol hazalatogato 56-osokat sem sajnalom, tajekozodni kene, mielott hazalatogatnak es egy augusztusi tv-szekhaz ostrom-provokacio utan minden aggyal rendelkezo ember tudta, hogy semmi jo nem varhato oktober 23-an….

  • Tisztelt Szemenyei K. Tamás szerkesztő Úr!
    Félreértett! A bejegyzést a szerzőnek címeztem. Azt nem véleményeztem , hogy ön visszautasította a kitüntetést, nem is tehettem volna, hiszen nem ismertem a körülményeit, és egyébként sem tisztem megítélni bárkinek is egy ilyen jellegű, sok évvel ezelőtti döntését aminek számtalan oka lehet. Valójában én a Horn kormány rezsimnek való titulálását furcsállottam, és hogy ezzel kapcsolatban felhozta ezt a történetet.
    Amit ír azzal egyébként teljesen egyetértek! Az talán már kitűnt eddigi hozzászólásaimból, hogy én önöknél kissé balabbra állok, másként viszonyulok egyes történelmi korokhoz, személyekhez, de ez nem zárja ki, hogy pozitívan tudjam megítélni a demokrata értékeket.
    Köszönöm az abszolút korrekt válaszát, ezt egyébként mindennél fontosabbnak tartom, hogy tudunk kulturáltan megvitatni eszméket!
    Üdv!

  • Bizonyos távol(közel)keleti napi hírekben is a közel múltban olykor olvasni lehetett a polgári lakosság, „mint élő pajzs intézményéről”!
    És mára mi lett belőlük?
    A kitüntetéssel kapcsolatban:
    – akinek van tartása, el tudja dönteni, hogy a kompromisszumokban meddig mehet el;
    – mint ahogy azt is, ki, kivel fog (vagy nem!) kezet!

  • Határozottan az a benyomásom, hogy Gábor szellemisége magasan kiemelkedik a tömegből…
    Kedves Gábor, ön véletlenül nem Csernok Attila, álnéven?:) Az ő publicisztikái állnak az intellektuális racionalitás ilyen magas szintjén.

    Déneske, azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy egészséges tudattal rendelkező, felnőtt ember komolyan gondolja, amiket itt elénk tár véleményként, ergó maga vagy orvosi értelemben, valóban szellemileg retardált, vagy direkt csinálja a hülyét. Kormány elleni összehangolt támadások? Gyurcsány lövetett? MSZP-DK külföldi segítői? Húú… Nőjön már fel ember, de tényleg! Nem igaz, hogy nem érzi magát cikinek amikor ezeket az óvodás szintnek is szégyenteljes baromságait leírja!

  • „Kormány elleni összehangolt támadások? Gyurcsány lövetett? MSZP-DK külföldi segítői? Húú”….
    Mintha ez nem igy lenne…Es ha szegyenteljes(mert az), akkor a ti szegyenetek. Ne altasd magad Parittyas „G”.

  • miert lenne szegyenteljes egyetlen nyugati ujsag nem itelte el, teljesen bevett szokas nyugaton es itt kanadaban is, hogy a rendorseg szetveri a csocseleket, ha kell konnygazzal, gumilovedekkel, sokkoloval….joparan belehaltak es megis kuss volt…jah ez kerem a demokracia….a csocselek meg ne renitenskedjen, ne uszitson es ne vandalkodjon az utcan, kockakoveket felszedni es betorni vele a gyanutlan rendor fejet, nah az a szegyen, mert elotte evtizedekig hasonlot nem lattunk magyarorszagon…hulye szarcsimbok, hogy te a szekun nottel fel, az a te vilagod, elkussoljal leginkabb amondo vagyok…de ott is porul jart a diktator….remeljuk magyarorszagon is hasonloan jar orban!

  • Nem, nem Csernok Attila vagyok 🙂 A Gábor a valódi nevem.

  • NEhogymá’ ne kapjak hányingert…hát már gyerekeket is felhasználnak EZEK ??!

  • Igen a csöcselék randalirozott 6 éve,de ÖKET ràterelték a többi tüntetökre,lezàrva a menekülésük utjàt. Ezutàn löttek és ütöttek mindenkit -az azonositonélküli -rohamrendörök.Ezutàn az elkövetök kilettek tüntetve ,közöttük olyan is, aki eltörte a megbilincselt elöàllitott ujjait. Ilyen volt a szoc-lib demokràcia. Most ezek féltik a DEMOKRÀCIÀT. A DUNA TV -KLUBSZOBA-müsoràbol. Ajànlom mindenkinek a müsorukat, különösen Heller Àgnesnak és Szemenyei Kiss Tamàsnak.

  • Dénes Erős: Csodálom, hogy le tudja írni, hogy „demokráciát” és nem bénult meg a keze, de fogadom, hogy maga azt sem tudja milyen köret való hozzá.

  • Mielőtt hülyeségeket írunk, nézzük meg a Rákóczi Szövetség honlapját!
    Az „azt hallottam, hogy állítólag…” nem hír, hanem csak rosszindulatú, etikátlan irka-firka!
    Tisztességes írást és tisztességes embert szívesen ajánlunk a Hírlap figyelmébe!

  • ők pedig minden bizonnyal Bukarestben védhettek valakit…:
    http://kitekinto.hu/karpat-medence/2012/03/15/kozel_haromezer_magyarorszagi_diak_unnepel_a_hataron_tul/
    „korszerűen bunkó vagyok, nem írok és nem olvasok…”

  • Azért abban egyezzünk meg, hogy 1997-ben nem volt „rezsim”, a szónak abban az értelmében, hogy általában a diktatúrákat szokás rezsimnek nevezni. /Még ha a szónak magának tágabb értelme is van/. Ma viszont igenis Orbán-rezsim uralkodik Magyarországon.
    Más: 2006-ban -minden ellenkező hireszteléssel ellentétben- Budapest utcáin a Fidesz által előre megtervezett és irányitott utcai puccsot vert szét a rendőrség.,és nem az un. „békés tüntetőket”. Ezek a „békés tüntetők” nem Gyurcsányt, hanem a magyar demokráciát akarták megpuccsolni. Ha valaki mást hisz, akkor sziveskedjen csak megnézni, hogy Orbánék hatalomra jutásuk után hogyan rehabilitálták és tüntették ki ezeket a vandálokat. És ha jól emlékszem, akkor a rendőrség teljesen szabályosan járt el a tömegoszlatás során. Tehát: többször fölszólitott, megpróbált tömeget oszlatni, és csak akkor használt gumilövedéket, amikor tarthatatlanná vált a helyzet……. Az én véleményem szerint nem volt elég határozott. Próbálta volna meg ez a csőcselék azt megtenni Bécsben, amit Budapesten tett. Persze ott maguk a polgárok is az utcára mentek volna a demokráciát megvédeni, nem úgy mint Budapesten. Mi pedig hallgattunk, és lapitottunk, sőt 2/3-ot adtunk a rablóbandának. Pedig tudhattuk volna………Kiderült azonban, hogy a demokrácia nem is olyan könnyű műfaj, mert öntudatos -akár jobb-vagy baloldali -polgárokra van szükség hozzá. Most tanuljuk, most fogunk vizsgázni belőle.

  • osszetehetnek a kezuket, hogy csak gumilovedeket hasznaltak, eleset kellett volna, abbol ertettek volna…

  • TODOR 48-nak is és mindenkinek ajànlom a DUNA TV” KLUBSZOBA” vasàrnap 22:00 körüli müsoràt ,ahol a 6 évvel ezelötti tüntetésröl is szo volt ! Az orszàgot adosàgcsapdàba manöverezö kormànyok (2002-es 53 %-rol 81,2 %-ra 2010-re ) majd BAJNAI követte az IMF tanàcsait, ezàltal kb. 7%-os visszaesést idéztek elö 2009-ben. Ez vàrhato tölük, a békés fejhajtàs mindenre.

  • Szerző: Dénes ERÖS | október 22, 2012, 5:00 de.

    Jól látod, kedves Dénes ERÖS.

  • Andrási Sándor

    „Budapest utcáin a Fidesz által előre megtervezett és irányitott utcai puccsot vert szét a rendőrség.,és nem az un. “békés tüntetőket”. Ezek a “békés tüntetők” nem Gyurcsányt, hanem a magyar demokráciát akarták megpuccsolni.”
    Megy a csúsztatás, rágalmazás, elkenés ezerrel. A fenti örökbecsű idézethez lenne azért egy-két kérdésem?
    1. Ha tényleg puccskísérlet volt, amit a fidesz szervezett, akkor a gyurcsány kormány titkosszolgálata előtte és utánna mit csinált?
    2. A tömeg (egyébként a Medgyesi megpuccsolásával hatalomra került) gyurcsány hazugság beszédében beismertek miatt dagadt olyan nagyra. De mit kerestek ott a futbal huligánok, akik törtek, zúztak, gyújtogattak?
    3. A tartalékban álló rendőr rohamosztagok miért nem védték meg a TV székházban lévő rendőröket tv-seket?
    Talán csak nem vért, vagy rendőr halált akartak kiprovokálni?
    4. A REBISZ állományának kisbusza nyitott maradt, őrizetlenül, benne gépkarabélyokkal, lőszerrel. Vajon hogyan történhetett ez meg? Mert véletlenül sehogy. Talán csak nem fegyverhez akartak juttatni néhány forrófejűt, hogy legyen ürügy a kemény fellépésre?
    5. A fejlett demokráciákban is szokás vajon a rohamosztagos rendőrök azonosítójelének elrejtése, ami ráadásul parancsra történt?
    6. Nem volt-e kötelessége az államnak rehabilitálni és kárpótolni a jogtalanul bántalmazottakat? Ez a fejlett demokráciákban nem szokás?
    7. Ha tényleg puccskísérlet volt, amit a fidesz szervezett, akkor a gyurcsány kormány 2006 és 2010 között miért nem találta meg a szervezőket? Hát azért nem mert nem volt kit megtalálni.
    Szó sem volt semmilyen puccsról. Ha a fidesz puccsot akart volna, már korábban megtette volna, nem várja ki a gyurcsány-bajnai féle országzüllesztést.
    Lenne itt még sok érdekes kérdés, amit fel kellene tenni.

  • Andrási Sándor

    Lawrence Ferlinghetti engem baromira nem érdekel. Az sem, hogy a 93 éves amerikai költő nem veszi át a neki ítélt díjat, miután „jól értesült körök” megsúgták neki, hogy Magyarország melyik kontinensen van, ott fehér, vagy fekete bőrű népek élnek, és az ország neve nem áll okozati összefüggésben az éhezéssel. Az sem izgat túlságosan, hogy ezek a „jól értesültek” mit adtak a bácsi szájába. Akár az is megtörténhetett, hogy az egész dolog meg volt játszva. Díj odaítélés, majd visszautasítás, ez jó ürügy a kormány külföldön történő fikázására. Lám csak most is erről írogatunk.
    Nem tudom, hogy Magyarország miniszterelnökét ilyen undorító módon lejáratni a cikk írójának az ötlete, vagy az érdemi szerző más volt. Tény, hogy maga az ötlet egy beteg elme szüleménye. Ennek kiötlője nem a Magyar miniszterelnök, és még csak nem is a stábja. Ilyen beteg dolgokra csak Lenin és Sztálin szellemi fattyai képesek. Ez az aljasság épeszű emberben nem születik meg. Jól tenné a szerző, ha hiteles hírforrásból származó hírek alapján dolgozna. Abból hiteles dogok hozhatók ki. Beteg elmék szüleményét tovább szőni beteges dolog, azzal csak hitelteleníti magát.
    Megjegyzem, Orbánnak az ünneplő tömegben nincs félnivalója. Már nem emlékszem, kik, mikor és milyen módon védték meg magukat a nem éppen ünnepies rigmusokat skandáló tömegtől. Valami parlament körüli kerítés rémlik fel emlékezetemben, meg szekrény vállú emberek, akik esernyőkkel hadonásztak. Már ha jól emlékszem.

  • magyarorszag miniszterelnoke egy kozonseges bunozo. Andrasi…..vigyazo szemedet Berlusconira vessed!

  • Andrási Sándor

    Nem haragudhatok azért, mert egy (jól láthatóan) szellemi fogyatékos pl. a lábamra lép. Éppen ezért rád sem haragszom, Csipke Rózsa, csupán csak szánlak. Minden esetben szánalom fog el, ha látom, hogy arra képességgel nem rendelkezők valami nagyon nagyot akarnak tenni, vagy mondani. Ez olyan mint az erős dadogástól szenvedő (téves önértékelés híján) ismét és ismét jelentkezik a színművészeti egyetem felvételi bizottsága előtt, mert nem hajlandó tudomásul venni, hogy oda semmi esélye bejutni. Nem várom tőled, hogy magadra ismerj, mert a legostobábbak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy soha nem ismernek el maguktól okosabbat.

  • hulye Andrasi

    en elismerem a magamnal okosabbakat, DE TE NEM VAGY KOZOTTUK!