A Mafia-botrány miatt mondott le Montreál polgármestere

2012 november 6 11:26 de.14 hozzászólás

Tizenegy éves polgármestersége után mondott le Gérard Tremblay hétfő este, miután kiderült: pártja szoros kapcsolatban állt az olasz mafiával és a polgármesternek tudomása volt a Városházában tomboló példanélküli korrupcióról. A 70 éves egykori üzletember és polgármester a botrányt egy „kibírhatatlan igazságtalanságnak” nevezte. „Ebben a szituációban én már nem segíthetek. Vásorunk sikere sokkal fontosabb mint a személyes érdekem”–nyilatkozta Tremblay.

A Québec-tartományi Charbonneau Vizsgálóbizottság már hetek óta hozza nyilvánosságra a mafia, az építőipar és a québeci politika összefonódását, és különösen nagyon hangsúlyt kaptak a montreáli önkormányzatot érintő sötét üzletek. Martin Dumont, a Tremblay által vezetett Union Montréal nevű önkormányazi párt egyik szervezője azt állította, hogy a polgármester tudott arról, hogy pártja illegális támogatásban részesül és, hogy a párt lényegében két költségvetést állított elő: egy hivatalos büdzsét és egy hamis verziót. Az egyik időközi választáson az Union Montréal a megengedett 46 ezer dollár dupláját költötte el.  

Amikor Tremblay tudomást szerzett arról, hogy pártjának két büdzséje van, a polgármester felpattant székéről és kirohant a teremből. „Erről nem akarok tudni”–mondta a polgármester miközben távozott.

Frank Zampino-t, a Tremblay polgármesterség egyik vezetőjét májusban tartóztatta le a montreáli rendőrség sikkasztás gyanúja miatt. Bernard Trepanier, a párt főszervezője ellen szintén indult rendőrségi eljárás. Különösen kínos lehet Tremblay számára egy gyanús, 2008-as földügy, amit Paolo Catania mágnással kötött a Városháza. Catania csupán 5 millió dollárt fizetett egy olyan földért, aminek hivatalos értéke a 50 milliót is meghaladta. Zampino segített Cataniának abban, hogy potom összegért megszerezze a montreáli telket.

Elio Pagliarulo, a montreáli Pâtisseries Pagel nevű üzletlánc tulajdonosa elmondta: közbenjárásáért Zampinonak 300 ezer dollárt fizetett Catania.

Tremblay-t egyébként legfejebb azzal lehet vádolni, hogy nem tett semmit a pártjában és a Városházán tomboló korrupció ellen, de maga az ex-polgármester nincsen a gyanusítottak között. „Apám azt mondta, hogy ne politizáljak, mert ez egy piszkos világ és végül tönkretesz. De élet útamat Québec és Montreál iránt érzett szeretetem irányította”–zárta Tremblay utolsó beszédét.

14 hozzászólás

  • Varga Sándor

    Ez a Christopher Adam egy parafenomén! Egy héttel ezelőtt Budapesten csápolt egy külföldi pénzből, elszámolatlanul támogatott Raj-Egyesület-Közösség-civil izé – LIbajnai – & Co. Ltd….-re. Most nem kap levegőt, hogy Kanadában vannak politikusok, akik lemondanak, mert nem tudnak elszámolni…

  • Kedves Varga úr!

    Ön ebből a cikkből azt olvasta ki, hogy annyira sokkolt engem a montreáli korrupciós botrány, hogy most nem kapnék levegőt? Pedig nem. Gérard Tremblayt személyesen is ismerem, és szerintem a beszámolóm is higgadt volt.

  • Tisztelt Varga Úr! Maga pedig úgy tűnik, hogy üldözési mániában szenved. A Kanadai Magyar Hírlap nevében C.A. tényeket közölt. De remélem jól esett kiadni magából a gőzt, és így jobban érzi magát, mert csak ez számít! Minden jót kívánok,

  • Tisztelt Varga úr! Tessék mondani, nagyon jó ilyen sötétnek lenni? Vagy nagyon jól megfizetik?
    A cikket elolvasta-e?

  • Mintha azt is mondta volna lemondó beszédében, hogy „..legalább nyugodtan megyek haza a családomhoz…”
    Szerintem ezzel arra célzott, hogy a mafia megfenyegette..Senkinek sem kivánom az Ő helyzetét. A másik pont, hogy ezek a mafia emberek, akiket lefizettek, mennyire szavahihetőek vajon?

  • Aah, Montreal polgármestere, meg a maffia?! Jé, bezzeg Budapesten, most a Berlinbe elmenekült Demszky volt helyettese meséli (Horváth Csaba, Mszp), hogy a lopás folytatódik…nélküle? Kanada az egyik, politikailag, legkorruptabb ország, van rá alibijük, mert az USA árnyékában ugye…20 év Demszkizmus után hol van Budapest? Lerombolva, eladósítva, kb. 1970-ben! Csak Demszky & Co. Inc. vitt haza mindent, meg off-shore-ba, mi meg itt vagyunk a 40 éves BKV Ikaruszokkal, a szovjet metrókkal, meg a cseh villamosokkal…Ja, magyar gyártmányt változatlanul nem lehet „venni”, csak Daimler-Benz-tmeg Siemens-t! Obviously!

  • Demszkizmus…..haha felterjesztenem Kazinczy dijra:)

  • Tisztelt Varga Sándor, Ön ezt írta: „Kanada az egyik, politikailag, legkorruptabb ország, van rá alibijük, mert az USA árnyékában ugye”

    Kérem ezt támassza alá és magyarázza meg mi köze van a korrupcióhoz ehhez hogy Kanada USA „árnyékában van”?

    Ugye tisztában van azzal hogy Montréal nem Kanada fővárosa, és Montréal építkezési ipara és a Maffia összefonódása nem vonatkozik egész Kanadára?

    Montréal meg a Maffia és a korrupció ide vagy oda, Kanada továbbra is egyik az első 10-15 leg-NEM-korruptabb országokhoz tartozik a világon, USA-t is jóval megelözi:

    http://cpi.transparency.org/cpi2011/results/

  • Tisztelt kanadai magyar! Igaza van, (?), mert ha lehetett volna, én is Kanadában élnék, csak nekem nem engedték 1980-ban sem!, pedig családom minden tagja ott él, nagybácsi, nagynéni, unokatestvérek…56′ elmúlt, ugye…A többit kérem ne kérdezze, Kanada még az USA állampolgároknak is „célállomás”, mert jobb az oktatás, az egészségügy, az életszínvonal….De, ami a politikai-gazdasági korrupciót illeti, ne csináljon úgy, mintha nem látná Kanada mindenben alárendelt, quasi „provinciális” státuszát! Talán már hallott a „NAU”-ról – North American Union, Mexico-USA-Canada (EU szabvány)? Találja ki, ki lesz a nyertese? Mert mi rohadtul ráfizetünk az EU-tagságunkra (600 ezer elvesztett munkahely, piaci részesedés, kolonializálása Magyarországnak…Bár, ezen lehet vitatkozni….)

  • Tisztelt Varga Sándor, kiváncsiságbol én is meg szoktam nézni/hallgatni Alex Jones és hasonló conspiracy theory videokat, de szerencsére én nem vagyok paranoiás.

  • Nézze, k. kanadai magyar, ahhoz nem tudom miért kéne paranoiásnak lenni, hogy észrevegye, az USA nem tolerál-tolerálhat másodhegedűsöket. Ők az egyetlenek a világon, ahol nincs GDP-deficit arányos plafon, mert minek? Ha kell, ráülnek a dollárnyomó gépre, aztán ha az bedönti a fél világot, csinálnak egy új pénzt (NAU-dollár), annak majd ők szabják meg az árát, Kína, Japán, d-Korea, az arabok meg nézhetnek ki bután a fejükből, mert jelenleg közvetve ők finanszírozzák az amerikai koloniális háborúkat. Kívánok hosszú életet, hogy láthassa hogyan dől össze az amerikai-álom impérium. Nézzen csak a mi kis EU-nkra, mely gazdaságilag, pénzügyileg is gazdagabb az USA-nál, és bár az EU demokratikusan nem (!) választott politikusai nem győzik „énekelni”, hogy de van fény az alagút végén, mégis haldoklik!

  • Tisztelt Varga Sándor!

    Nyilván van sok amerikai (meg talán europai meg kanadai is) akik azt hizsik ha az USA megfordul majd az ágyban, agyon fogja nyomni Kanadát. De amiket leirt még mindig nem magyarázza meg hogy miért lenne, Ön szerint, Kanada „az egyik, politikailag, legkorruptabb ország”?

  • VARGA SÁNDOR: Szimpla elméletek szimplán értéktelenek, mint a NAU-dollar a képzeletében.
    …………
    A Világ szimplán nem így létezik.

  • sok ojan borzaztó bün cselekmény történi a körünbe mejt
    a közvetlen ismerösők sem észlenek, akor szebesülnek a
    amikór már be kővetkezet a sajnálatos esemény , enek
    oka a anyagi javak szinten tartása , a másik fél re
    nem oda figyelése és a bajt nem ismerlyűk fell idöbe. sanós ezek a elö jelei a bajoknak .