A Hungarian World Airways beindítására készülnek

2013 január 26 11:29 de.11 comments

Csaknem egy éve, hogy csődbe ment a Malév és éppen gondoltam, hogy a szomorú évfordulón azzal lehet enyhíteni, ha bejelentenék: hamarosan feltámad a magyar nemzeti légiközlekedés. Minap erre sor is került. Egy magyar civil kezdeményezésnek köszönhetően tavaly szeptemberben létrejött a Hungarian World Airways – Magyar Légiutak a Világra Zrt. és egy német lap adta hírül a héten, hogy Csiky László, a cég vezérigazgatója szerint még idén felszállhat Ferihegyről a HWA első járata. Összesen 11,77 millió forint alaptőkével indul a cég, de azt feltehetően a kezdeményezők is tudják, hogy ez csepp a tengerben ahhoz képest, amennyi tőke kéne a tervezett öt Airbus gép lízingeléséhez, a fel- és leszálláshoz szükséges engedélyek beszerzéséhez, és a számtalan többi költség fedezéséhez.

Forrás: flyhwa.com

Gyerekként is nagy rajongója voltam a civil légiközlekedésnek. Amikor a kilencvenes években Pesten éltük, szombatonként kimentem busszal a Ferihegre, hogy nézhessem a gépek fel- és leszállását. Ráadásul úgy gondolom, egy nemzetről, vagy országról alkotott kép esetében még mindig fontos szerepet játszanak a légitársaságok. Ez még akkor is így van, ha számos európai országnak már csak névben van nemzeti légitársasága. Ilyen a Brussels Airlines, vagy a Swiss International, hiszen mindkét cég manapság egy nagyobb külföldi légitársaság alvállalkozása.

De a Hungarian World Airways részben magyar kis- és középvállalkozásokból, másrészt pedig a külföldi befektetésből hozna össze egy új, Budapest-centrikus légitársaságot. Ambíciózus tervekkel álltak elő. 2013-ban öt Airbus 320 géppel indítanának rövidtávú európai, illetve balkáni regionális járatokat Budapestről. Aztán 2014-től Észak-Amerikába is indítanának hosszútávú járatokat, feltehetően New Yorkba, és később Torontóba. Ehhez A340-es gépek kellenének, bár a terv egyik szépséghibája, hogy per pillanat nem gyártanak ilyen repülőket, ezért csak használtakat lehetne lízingelni, amelyek ugyan olcsóbbak, a karbantartás viszont drágább lehet. Végül négy köntinensre repülnének, 60 gépből álló flottával rendelkezne a magyar nemzeti légitársaság, és számos ázsiai és afrikai alvállalkozással, vagy partneri kapcsolatokat hoznának létre, helyi társaságokkal.

Az álmodozás egy darabig engem is elfogott, egészen feldobott a HWA terve. De amikor rámentem angol honlapjukra, kegyetlenül hideg zuhanyként hatott rám az ott található, helyenként teljesen értelmezhetetlen Hunglish. Lehet, hogy nem is Hunglish, hanem inkább csak az, hogy számítógéppel fordították le angolra a cégről szóló információt. Ennek ez lett az eredménye:

“Additional services and convenient scheduling in one of Europe’s major transit point you want to create is Hungary. Visitors to the country for our passengers are to ensure the necessary conditions for a pleasant stay in a well-trained, helpful staff dedicated to.”

Csak azért, hogy a HWA kezdeményezői lássák, hogy ez mennyire kínos, magyarra fordítjuk azt, amit írtak:

“Kiegészítő szolgáltatások és kényelmes ütemezése az egyik nagy európai tranzit pontot szeretne létrehozni Magyarország. Az országba látogatók a mi utasok, hogy biztosítsák a szükséges feltételeket egy kellemes, jól képzett, segítőkész személyzet szentelt.”

Ha megnézzük a HWA-ban közreműködőket, megtalálhatjuk Sumit Mitra-t, aki a formálodó legitársaság fejlesztésért felelős igazgatójaként van feltüntetve. A LinkedIn profilja szerint Mitra az Emirates Airlines-nak és a Qatar Airways-nek is dolgozott. Csak lett volna valaki a HWA körökben aki tud angolul írni!

Őszintén bízom benne, hogy ezek csak kezdeti nehézségek, és majd az ilyen “részletek” az elkövetkező hetek folyamán kisimulnak. Örvendetes, hogy magyar magántőkéből, és az állami beavatkozásra, illetve az adófizetők pénzét nem követelve próbálkoznak egy új magyar nemzeti légitársaság létrehozásával. Ha pedig egyszer Torontóba repülnek, biztosan ott leszek én is az első utasok között.

 

11 Comments

 • Cristopher!………11,77millió forintért egy jól felszerelt középkategóriás autót sem kapsz.Nem elirás?

 • csiky laszlo alapitotta , a LINKEDnl…vagy mi a fenen en mar megtalaltam , arabokkal indiaiakkal probalkozik….www

 • http://www.linkedin.com uzletemberek web lapja lepj be regisztralj majd csiky laszlo-t keresd

 • topapó, az alaptőke nem gépvásárlás fedezete, nézz utána a közgazdasági alapismeretek c. fejezetben.
  amúgy is büdös az egész, mert egy részvénytársaság alapításkori minimális alaptőkéje 20 millió forint kell, hogy legyen.
  mi több, csak a cég bejegyzésekor kell, hogy ott legyen a nyitómérlegben, akár másnap is ki lehet venni, de bármikor emelni is lehet.
  a gépek vásárlása forgótőkéből lehetséges. az alaptőke eredendően befektetésre szolgál.

 • myself 5:03 delutan , tegnap , erdekes ember Csiky ur . drukkolok neki mert mas mint en…..vallalkozo !

 • Ille!……….Lehet,hogy irni megtanultál,de olvasni?Ki beszélt itt gépvásárlásról?

 • Nagyon jo lenne ha sikerlune, de ugy gondolom ha az “allam” barmilyen szerepet fog jatszani akkor 1-2 even belul total csod lesz! Tudjatok miert? Mert az osszes alkalmatlan sogort, komat, rokont, szeretot be kell majd ilyen-olyan allasokba tolni a ceghez, es lehet nem sok vizet fognak zavarni de a fizetesekkel meg egyeb jarandosaggal illetve a munkajukhoz kapcsolodo egyeb koltsegekkel padlora fogjak vagni a ceget! Az igazsag meg sajnos az, hogy es nem csak fideszes betegseg hanem a teljes magyar tarsadalom hu lenyomata!

 • Boeinget is vesz majd a HWA?

 • Itt lehet közelebbről megnézni őket:

  http://www.flyhwa.com/

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.