Rogán és a hajléktalanok

2013 március 28 10:28 de.13 hozzászólás

Múlt héten Rogán Antal azt bírta nyilatkozni a TV2-n, hogy jó volt betenni az alkotmányba azt, hogy senki nem alhat az utcán és az aluljárókban, hisz van elég szálló.

(Megjegyzem: nincs is alkotmányunk.)

Ámulva hallgatta ezt Kati barátnőm, aki az Oltalom Karitatív Egyesületnél a hajléktalanok OKJ-képzésének (igen, olyan is van) koordinátora.

Rogán Antal a Jóban Rosszban

Egyik mentoráltja súlyos beteg feleségével egy kápolnában húzta meg magát, de a pap egyszer csak úgy döntött, menniük kell. Szerencsétlen emberpár ezzel nemcsak a fedelet vesztette el a feje fölül, hanem az emberhez méltóbb életbe vetett reményt is. Ha ugyanis nincs hol lakniuk, a férfi nem tudja befejezni a megkezdett tanfolyamot. Természetesen elment a Dózsa György úti szállóra, ahol jelentkezni kell, de előre tudta: 6-12 hónap, mire esetleg befogadják őket.

Kati segítene, de nem tud, az Oltalom ugyanis pároknak nem tart fenn szállót. A fűtött utcába ugyan mindenkit beengednek, de még akkor is utca, ha teteje van és fűtik. Egy nagybeteg embernek nem megoldást.

Megoldást barátnőm Rogántól várt, aki bizonyos körökben jó ember hírében áll. Kati mailjére jött is válasz – a titkárnőjétől. Azt írta, az ügyet illetékességből átadta a Népjóléti Osztálynak. (Jólét… Te jó ég!)

A név persze előjel: valószínűleg a jóléttel foglalkoznak, a nyomorral nem. A válasz nem maradt el: Kati megkapta annak a három szállónak az elérhetőségeit, ahol párokat is fogadnak, felvilágosították arról, hol kell jelentkezni, és arról is, hogy már kórházat is működtetnek hajléktalanoknak.

Mondanám, hogy röhej, ha látnék benne humort! A levél azzal végződik, hogy az osztályvezető reméli, segített.

 De mennyire! Ha hozzám fordul, én is megtalálom a gugliban. Meg is találtam, itt a link.

Kati azt írta válaszként, amire én is gondoltam: konkrét segítséget kért, nem egy olyan címlistát, amit pontosan ismer. Ezen kívül készségesen felvilágosította az osztályvezetőt, hogy ahhoz, hogy egy szállóra bejusson, egy hajléktalannak minimum fél-, de inkább egy teljes évet kell várnia.

 Tényleg nagyon szerencsés, hogy az alaptörvényben kitiltották őket az utcáról…


Tóth Katalin / a KMH vendégszerzője

13 hozzászólás

  • Pont a Rogán az aki igazán úúúútálja a hajléktalanokat, ha tehetné, még a földszínéről is letörölné Őket

  • Judit Noszticzius

    Kell még hamaabb adni a szállót a hajléktalanoknak!!!!!!!

  • Ezt írod:
    ….”Rogántól várt, aki bizonyos körökben jó ember hírében áll”…
    Én nem tudom, h vannak-e „olyan” körök, de kötve hiszem!
    Ki is kezdte el a hajléktalanok „eltakarítását”?
    Ha jól emlékezem, pont ő, Tarlóssal együtt!

  • Egy beteg korházba való, NEM az utcára!
    Az állam nem menedékhely, minden embernek vannak rokanai és ismerősei, ha beteg akkor segítenek.
    De vannak olyanok, akik az utcán szeretnek élni, mindenütt a világon. Kanadában, az USÁBAn nyugati városokban is. Ez ma már világtűnet.
    Ne már egyes képviselők legyenek felelősek ezért.

  • Figyelő, azért mert van olyan ország ahol a ventilátorba szarnak 23 éve a politikusok és az Magyarország. Fel kell mérni az igényeket, ha nincs elég hely a szállón, akkor nem kell alkotmányba foglalni a közterületen élés tiltását, mert az parasztság. A Kádár-rendszer gondoskodott a szegényekről, ezért minden hibája ellenére sokkalta magasabbrendűbb volt a mai tajgetosz-kapitalismusnál, ami tömeggyilkosságot követ el a szegényekkel szemben, azzal, hogy lerombolja a hajléktalanok kunyhóit tudva, hogy nincs elég hely a szállón. A kapitalista diktatúrákban, ahol mint írod teljesen természetes a ventilátorba szarás intézménye. A nemtörődömség és a jogi túlkapások.

  • Figyelő
    2013 március 28
    3:54 du.
    Van a kirakat, és van az üzlet. Ez nincs másképpen az országoknál sem. A kirakat az, amit mutatunk, mutatni szeretnénk kifelé önmagunkról. És van a mélység.
    A hajléktalanok elszaporodása mutatja, nincs rendben minden.
    A kormány mindössze azért kívánja eltüntetni őket, hogy ez ne látszódjon.
    Én azért nem fogalmaznék annyira sarkosan mint ön, mivel mindössze úgy 4-5 % az, aki a klasszikus értelemben vett csavargónak számít.
    Tudta azt például, ha ön elveszíti az állását, így a bankhitele miatt árvereznek, amennyiben nem fedezi teljes egészében az árverezés összege a tartozását, a hitele nem szűnik meg, hanem újra növelik a büntető kamatokkal egyetemben? Ha meghal, az adósság öröklődik. Nonszensz helyzet. Nem?
    Így esélye sincs újrakezdeni, mivel a tartozása csak egyre nő, a rokonok nyakára meg nem akarja vinni az adósságot.
    Akkor még nem beszéltünk a lakcímről, ami a munkavállalásnál ha nem is lenne kötelező, de alap elvárás a munkáltatók részéről.
    Ne feledje, az élet nem Kánaán! Egyetlen rossz döntés,vagy egy kivédhetetlen esemény, és ön is ott lehet!

  • Ja, elfelejtettem!
    Mielőtt a mélymagyarok zsidó bankozni kezdenének!
    A bankok által kezdeményezett árverések száma 15 % körülire tehető. 65 % körüli a szolgáltatók által kezdeményezett árverés, és 20 % az egyéb cégek, magánszemélyek kezdeményezte árverések száma.

  • Figyelő
    2013 március 28
    3:54 du.
    bencsics, maga már fárasztóbb ezzel a demagóg dumájával, mint az összes jobboldali kommentelő.
    „Az állam nem menedékhely, minden embernek vannak rokanai és ismerősei, ha beteg akkor segítenek.”
    aha. vagy nem.
    „Egy beteg korházba való, NEM az utcára!”
    csakhogy, az ingyenes egészségügyi ellátáshoz tb kártya kell, ahhoz meg állandó lakcím. a hajléktalanok meg már csak olyanok, hogy van nekik ilyen.
    ez nem az usa, vagy kanada, bár tb kártya nélkül ott is nyugodtan felfordulhatsz.

  • Tüske Zsófia

    figyelő, ki kéne próbálnod, te szeretnél-e az utcán élni. De addig, amíg nem győződtél meg arról, ez mit is jelent, nem állíthatod ezt – másokról.
    Ami a kórházat illeti: a hajléktalanokat ott sem fogadják szívesen (akinek nincs semmije, az annyit is ér, ráadásul egészségbiztosítás sem jár neki) és még a konszolidált körülmények között élőknek sem jut mindig kórházi férőhely, sokszor vészhelyzetben sem.
    Egyébként csaxólok, hogy az állam azért van, hogy az állampolgárok érdekeit minél nagyobb mértékben képviselje, legjobb tudása szerint. Ha a választott kormány csak arra képes, hogy az állampolgárok nagy tömegét nyomorba süllyessze, és a hatalmát saját meggazdagodására fordítsa, akkor nem kormánynak, hanem maffiának hívják.

  • Bencsics

    maga csak azert nem kerult meg a pokolra, mert magatol meg az ordog is undorodik…

  • Éppen ezért vannak az ellen, hogy utcán éljenek. Nem jó.
    Majd alkalmasint meglátjuk kikerül a pokolba?
    Értelmes emberekkel érdemes szótváltani, de hülyékkel nem.

  • Sajnos a gondoskodó társadalom mint olyan megszűnt.
    Az egész szociális ellátó rendszer ezer sebből vérzik. Azt tudni kell, hogy a hajléktalan ellátásban rengeteg olyan ember „landol” akiknek máshol volna a helye, pl. idősek otthonában, pszichiátriai betegek-, fogyatékosok otthonában.

  • Figyelő
    2013 március 29
    12:40 du.
    valóban. csak akkor azt nem értem, miért társalog saját magával?