Keceli plébános: Nem leszek a Fidesz banda házi káplánja!

2013 április 6 10:32 de.58 hozzászólás

Úgy írtak a magyarországi médiában arról, hogy Kecel római katolikus plébánosa nyíltan vállalta a Fidesz-KDNP bírálatát és egyben kizavarta templomából a rezsicsökkentés mellett kampányoló fideszes aktivistát, mintha valami óriási szenzáció lett volna. Pedig Burányi Roland csak annyit mondott, hogy katolikus papként Soltvadkerten szolgált 12 éven át, és ott egyaránt jó kapcsolatot ápolt az egykori SZDSZ-es polgármesterrel és aztán jobboldali utódával is. Ugyanaz nem mondható el a keceli fideszes polgármesterrel létező problémás kapcsolatáról. Burány atya annyit mondott Haszilló Ferenc fideszes polgármesternek első találkozásakor, hogy attól ők ketten még jóba lehetnek, hogy a plébános közben politikai ellenfelével is normális viszonyt ápol. Haszilló erre nem is szólt semmit. „De az a tény, hogy nem segítek neki utálni nálánál tehetségesebb elődjét, ez bőven elég indok arra, hogy engem is utáljon, az egész bandájával együtt”–mondta a plébános.

buranyi-roland-plebanos-rg-copy-d0001187520bd129aeedd

Burányi Roland atya

„Nem tetszett nekik az sem, hogy én nem leszek fideszes házi káplán Kecelen. Egyértelművé tettem, hogy semelyik oldalhoz sem tartozom. Saját fejem után megyek, az pedig elsősorban az egyház tanítása. Ez se tetszett, aztán jöttek névtelen levelek…”–jelezte Burány atya. Elmondta, hogy erkölcsileg kétségek ügyek miatt bírálta a helyi fideszes vezetést, amit rossz néven vett a Párt a katolikus paptól. „De ez engem örömmel tölt el. Egy részt azért, mert nem vagyok olyan tehetségtelen mint ők, és velül ellentétben én Kecel népének jólétét mindennél fontosabbnak tartom”–mondta a plébános. De közben azt látja, hogy a Fidesz alatt gyakorlatilag tönkrement a város. Megszűnik a helyi tévé és a helyi újság is.

„Milyen furcsa fintora az életnek, hogy a lekommunistázott előző polgármester – Sinter János – saját zsebből fizette az élő mise közvetítést. Most pedig ez a jobboldali bagázs megszünteti és meg sem fordul a fejében, hogy saját zsebből a közösségért tegyen valamit”–mondta a pap. Hozzátette, hogy a polgármester hatvan kilométert utazott Mercedesében, hogy feljelentse a Pártot bíráló plébánost az érseknél.

A pap „átkos rendszernek” tituláta a jelenlegi Orbán rezsimet és jelezte, hogy helyi szinten a katolikus egyház is küzdeni fog ellene.

„Vannak olyan testvéreink, akik jelenléte nem kívánatos. Éppen ezért, Hazilló Ferencet és Ugró Gyulánét kitiltom minden egyházi intézményből, így a katolikus iskolából is”–deklarálta a plébános.

Nem ismerve közelről a helyi narratívát és az előzményeket, túlzásnak tartom azt, hogy a plébános kitiltana bárkit is a templomból – függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vall a nemkívánatos illető. Az eucharisztiát nem szabad senkitől sem megtagadni, függetlenül attól, hogy korábban mit tett, vagy éppen mit mondott.

Ugyanakkor tiszteletre méltó a Burányi Roland kiállása, különösen egy olyan intézmény képviselőjeként, mely sajnos túl sokszor kollaborált a jelenlegi párthatalommal. Bár én már néhány éve megszakítottam a kapcsolatot mind a kanadai magyar plébániákkal, mind pedig a Magyar Katolikus Egyházzal – és hívőként, illetve tagként továbbra sem fogok velük közösséget vállalni – valamelyest mégis megnyugtató, hogy léteznek olyan hangok a magyar egyházon belül, mint amilyen Burányi atya.

58 hozzászólás

  • Sok olyan pap kéne, aki nem hagyja a politikát belopakodni a templomba.
    Minden tiszteletem az övé.

  • Szerintem ez a plébános politizál a javából! Ha egy FIDESZ -es embereket KITILT az egyházközségből , sőt minden más intézményből, akkor nem csak plitizál, hanem színtvall a baloldal mellett!
    Hát ilyen is van! Voltak „békepapok” is anno……

  • Kopácsi Judith

    Úgyszintén.

  • Kedves Christopher!
    A felső kép aláírása helytelen!
    Nem Surányi, hanem Burányi!
    Egyébként annak ellenére, h kimondta az igazságot, – nem ott kellett volna!
    Szerintem! 🙂

  • Természetesen legmélyebb tiszteletem Neki!

  • Figyelő
    2013 április 6
    12:06 du
    Klára..
    Az atya nem politizál..Kitíltja a politikát a templomából..
    Akkoris kitiltaná, ha az ellenzék próbálna ott kampányolni, vagy „igét hirdetni”.
    Tisztességes álláspont. A templom Isten háza és nem a politikusoké.
    Mondom ezt úgy, hogy minden porcikám istentagadó, ateista.

  • Avi ben Giora

    Gyerekek hallottátok mi történt? A Fidesz aláirást gyűjtő két aktivistáját kimerték fütyülni sőt „illeten” jelzőkkel illeték őket. Mint annó Hofi: uva anyád meg hasonló. Amikor megtorlással fenyegettek még meg is dádázták őket. Most sipákolnak, hogy hogyan engedthető meg ez az erőszak a mai demokratikus Magyarországon. Ejnye bejnye már itt is felütötte a fejit a Jupiter szindróma. Cigányozni, zsidózni szabad, lehet, de Fideszest uva anyázni nem? Orbán ur foglalja már ezt is törvénybe ha a gyülöletbeszéd büntethetőségére még nem sikerült kiizadnia törvényt. Próbálja meg biztosan menni fog. Különben nem lesznek biztonságban a kortesei.

  • Itt ismételeten egy lerágott csontot kapott a kedves olvasó. Az eset hat hete történt, öt hete a plébános úr és a polgármester úr kibékült.
    Itt nem a nagypolitikáról volt szó. Két ember nem jött ki egymással.Ennyi.

  • Figyelő
    2013 április 6
    12:06 du.
    na persze, ha valaki kitilt egy fideszes aktivistát, az kétségtelenül azonnal baloldalinak minősül.
    jézusnak az a szerencséje, hogy akkor még nem voltak pártok, így puszta hobbiból verte ki a kufárokat a templomból.
    na, bencsics, ennek fusson neki még1x

  • írás a nolblogról:

    „Ennél már csak a keceli Fideszes aktivista esete az érdekesebb, akit maga Kocsis Máté hazudtolt meg. Burányi Roland plébános a párt rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtési akciója miatt támadt neki a párt képviselőinek. A katolikus közösséghez tartozó Fidesz-aktivisták a templom épületén belül állították fel az aláírásgyűjtő standot, amit a plébános nem hagyott szó nélkül, hanem a misét be sem fejezve válogatott szavakkal utasította ki őket az épületből.

    Ezt az elkövető aktivista így kommentálta: „Valóban a két üveg között gyűjtöttem, mert országosan meghirdették, hogy a templomokban kezdjük. Semmit sem csináltam, csak egy sarokban kihelyeztem az aláírásgyűjtő íveket. Néhányan kiléptek a sorból, és saját megfontolt érdekükben aláírták a lapot. Ekkor kezdett az atya a legmagasabb hangján nem is kiabálni, hanem üvölteni. Én az ilyen hangra nem reagálok.” (milyen sorból, te idióta? ott nem a Blaha Lujza téri húsvéti ebédosztás volt! milyen két üveg közt, te alulművelt barom? jobb is, hogy nem reagáltál, mert ott téptek volna szét, mivel a hívők plébánosukat jobban szeretik, mint a Fidesz tiszteletlen aktivistáit! a szerk. megjegyzése)

    A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté nemes egyszerűséggel valótlanságnak nevezte az aktivista állítását, leszögezve, hogy az aláírásgyűjtés szervezői biztosan nem kaptak arra szóló bíztatást, hogy az ívekkel templomokba menjenek!!! (hát persze. viszont olyat se, hogy oda nem. Kocsis Máténak meg akkor hiszek, amikor a női nemiszerv kantátát fog énekelni. a szerk. megjegyzése)”

  • Judit Noszticzius

    A papoknak nem kell fogalkozniuk a fideszesekkel!

  • falusi és társai
    NEM a templomból tiltotta ki őket, hanem MINDEN katolikus közösségből. Olvass figyelmesen.
    Ő politizál csak igazán!
    Fejébe szállt a plébánosi hivatal Kecelen! Na bum.

  • Ilyen „tehetséges”papokra van szükség,aki kitilt màsként politizàlo és kevésbé tehetséges hiveket,mint Ö,vagy az elözö
    pogàrmester,ez talàn diktatorikus és mélto a panaszra.
    Ezt probàlnà egy fideszes érzelmü megtenni!Szaladnàtok fühöz-fàhoz.
    Christopher probàlj meg tàrgyilagos lenni!Töled többet vàrok el!

  • Christopher Adam

    Dénes,

    ha egy kicsit figyelmesebben elolvasná a cikket, látná, hogy mit gondolok a kitiltásról:

    „Nem ismerve közelről a helyi narratívát és az előzményeket, túlzásnak tartom azt, hogy a plébános kitiltana bárkit is a templomból – függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vall a nemkívánatos illető. Az eucharisztiát nem szabad senkitől sem megtagadni, függetlenül attól, hogy korábban mit tett, vagy éppen mit mondott.”

    Szerintem eléggé egyértelműen fogalmaztam.

  • Hat akkor, most politizaljanak a papok, vagy ne…???
    Gondolom, hogy itt ugy gondoljak, egyrsek, hogy igen,de csak akkor, ha balos nezeteket vesznek partfogasba.
    Ha nem, akkor NINCS HELYE A POLITIKANAK A TEMPLOMBA.
    Miben is rejlik a „kettosmerce”???

  • A Katolikus Egyháznak kiérlelt társadalmi tanítása van amely szexuál és bioetikai kérdésektől eltekintve szinte teljesen megegyezik a szociálisan gondoskodó és újraelosztó liberális demokráciák társadalom filozófiai elméletével. A normális fejlett demokráciákban kereszténydemokrata és szociáldemokrata felfogás társadalmi kérdésről alig különbözik a mi felfogásunk szerint olyan balközepesnek tűnő.
    Sajnos erről az egyházon belül sem mindig kívánnak tudni, különösen igaz ez a magyar egyházra.
    Ennek a papnak a hozzáállása sokkal közelebb van ehhez a tanításhoz, mint a ma hatalmon lévő jobboldalnak.
    Dél -Amerikában az ilyen papokat szokták volt elintézni akár misézés közben is.
    Egyébként az Egyház mindig politizált. Akkor is ezt teszi mikor szövetkezik a hatalommal és legitimálja azt és akkor is mikor a szekularizmus látszatát fenntartva látszólag félreáll. Ilyenkor a passzivitással legitimál, és persze látszólag nem politizál. Politizálással akkor vádolja a hatalom mikor a hatalom ellen a szegények szenvedők peremre szorítottak érdekében áll ki. Egyébként a politizálásról nagyjából az elitista világi hatalommal öszhangban gondolkodik a konzervatív ekleziológiát valló hierarchiai is.
    Abban pedig biztos vagyok hogy a plébánosnak eszében sem volt a templomból és az eukarisztiától eltiltani senkit. A templom nem intézmény, az Isten háza megszentelt hely. Az eukarisztiát megtagadni csak bizonyos feltételek mellett lehet. Intézmény az iskola a plébánia stb.

  • Tüske Zsófia

    Christopher, az eucharistiában nem részesülhet sem olyan személy, aki elvált, (hacsak nem szentszéki eljárással vált) sem olyan, aki nem kötött egyházi esküvőt.

    Erős Dénesnek: bizony, volt olyan fideszes pap is, a Szent Anna templomban, aki nem volt hajlandó feloldozni a bűneiből a gyónást végző nőt, mert a kérdésére megmondta, nem a fideszre szavazott. Nem beszélve arról a nyugati orzágrészben működő papról, aki a szentmisén közölte a hívekkel, hogy hozzá ne jöjjön egyházi szolgáltatásért olyan egyén, aki nem a fideszre szavaz.

  • na magahoz se megyek kecelre komcsi plébános , járjon magához a libákat tízezrével LOPÓ bajnai

  • kakukk! Olvasva hozzászólásodat, eszembe jutott az a régi mondás, hogy nagy az Isten állatkertje….

  • .” Az eset hat hete történt,…”

    Hat hete még el se kezdték az álságos aláírásgyűjtéseket.

    „Az Index információi szerint a keceli kábeltelevízió egyenesben közvetítette azt az emelt hangú veszekedést, amely a húsvéti szent mise után alakult ki a katolikus templomban.”

    Húsvét hat hete volt? Miért hazudsz? Hogy majd az itteni olvasók elhiszik:

    Jámbor hazudozó: azért nem kell Kecelre utazni, hogy valaki megtudja, mi történt: elég pár kattintás.

  • 2013 április 6
    5:08 du.

    Ilyen “tehetséges”papokra van szükség,aki kitilt màsként politizàlo és kevésbé tehetséges hiveket,mint Ö,”

    Hülye vagy.

    Azokat tiltotta ki, akik ott pártpropagandát folytattak – éppen fideszes aláírást gyűjtöttek.

    Ti már olvasni se tudtok?

    „A katolikus közösséghez tartozó Fidesz-aktivisták a templom épületén belül állították fel az aláírásgyűjtő standot, amit a plébános nem hagyott szó nélkül, hanem a misét be sem fejezve válogatott szavakkal utasította ki őket az épületből.” (http://index.hu/belfold/2013/04/05/a_keceli_templomban_nem_tamogattak_a_rezsicsokkentest/

    Mint Jézus a kufárokat. De úgyse értitek.

    Ha Bajnai gyűjtetett volna templomokban politikai célzatú aláírást, fröcsögnétek, mint a tenger dagálykor. Igazam van?

  • Kakukk ! Nem is ilyen bigottoknak való a templom mint”te”
    vagy!Minden tiszteletem a papé.A templom imára,és Isten
    dicsőítésére szolgáló szent hely.Aki nem ezt keresi annak
    nincs helye a templomban! Kíváncsi lennék,hogy a két fideszes aktivista mit szólna ha az ő othonába menne a pap misét tartani? Ez nem párthovatartozás.Lehet mellébeszélni,vádaskodni de a tény ettől még tény marad!

  • Tüske Zsófia

    kakukk, teljesen mindegy, hova nem megy – Kecelre vagy a Vatikánba, az ostoba rosszindulatra nincs feloldozás.

  • Minden tisztelettem!Remélem sok követője lesz!A politikának nincs helye a templomban,iskolákban,közfeladatot ellátott intézményekben.

  • A plébános kivétel a szabály alól. Számára két dolog fontos a tiszta hitélet, és a közössége. Mivel a KDNP ott van a parlamentben, most lehet, eltüntetik az alvégen. Különösen, hogy a fideSS propaganda nem most akar betörni a templomokba. Mint emlékszünk, a 2/3 mellett igen erőteljes propaganda folyt a templomokban. Ahogy hallom, igen agresszíven gyűjtik az aláírásokat. Ebből a szempontból minden tekintetben megértem a papot. A politika kitiltása mindenképpen jogos. Most az a kérdés, hogy a személy ezen egy eset miatt, avagy a hitélet sorozatos megsértése miatt lett-e kitiltva.
    Egy esetnél nem tartom elfogadhatónak. Viszont ha sorozatosan nem tartotta tiszteletben a hitéletet, megértem a lépést.

  • JIMBO
    2013 április 6
    5:48 du.
    Jimbó!
    Egy papnak majd akkor lesznek balos nézetei, amikor a Vatikán kapuja felett az a felirat lesz, hogy Lenin Fohászati Művek.

  • Kakukk,Falusi,Jimbó jó hozzászólások!.
    Egyébként a templomban valóban nincs helye politikának,és
    én még soha nem tapasztaltam ilyesmit.
    Tüske megint rátett egy lapáttal a hülyeségére….
    Ilyet pap nem kérdez meg hívőtől,hogy kire szavaz és nem
    a választól teszi függővé a feloldozást,talán ott voltál
    a gyónásnál?….vagy megint egy baloldali hazudozás,csak
    nagyon átlátszó ezt senki nem hiszi el!
    Egyébként baloldali beállítottságú is lehet vallásos és
    esetleg keresztény és járhat templomba is,bár ritka…

  • Boda Marcsi
    2013 április 7
    4:33 du.
    Igen. Pl dél és középamerikában szinte az összes baloldali, de monthatom úgy is, hogy szinte az összes kommunista hívő katolikus..
    Bármilyen furán hangzik, Castro is, Chavez is, Che Guevarra is..
    Ott a gond, -asszem,- hogy mára valahol a két oldal között elvesztek az árnyalatok. Az emberek fehér-feketében gondolkodnak.
    Pl János Pál pápa erősen liberális beállítottságú volt, Benedek kőkemény konzervatív, és az új pápa is -eleddig- eléggé liberális gondolkodásúnak tűnik.
    Csak nekünk, Magyaroknak lehetetlen összeegyztetni a vallást és a baloldaliságot..
    Ps. Tudja valaki, hogy miért jobb és baloldalnak hívják az egymással állandó vitában, harcban álló feleket?

  • Marcsi.
    Bizony előfordul-nem is kevésszer, hogy a katolikus intézményekben a paptanárok rákérdeznek a diákra a család, vagy-amennyiben a diák szavazókorú-az ő szavazatának milyenségére..
    Unokám 2O1O-ben érettségizett egy katolikus középiskolában.
    Tőle tudom, de más ismerőseim gyerekei is mondták.

  • Kedves Boda Marcsi!Amit itt leirt azzal azt mutatta ki hogy nem jár templomba!Nem tapasztalta?Elképesztő!Főleg a katolikus egyház igen csak kivette a részét!Veres püspök úrat nem halotta?

  • Christopher
    Gondolom ilyen papokkal talàlkoztàl,mielött elhagytad a katolicizmust.
    Ahelyett,hogy példàt mutatna adakozàsbol,szerénységböl -a
    valoszinüleg- csalàdos polgàrmesterektöl vàr el tàmogatàst,-a csalàdtalan- fontos TV közvetitésre, a szegény orszàg szegényebb vàrosàban,ahol égetöbb gondok is lehetnek.

  • na ha nálunk ilyen lenne a pa,hát vasvillával üzné ki a nép még a falubol is.Istentagdo marxisták kedvére tenni,a bajnaik meg a többi sátáni figura oldalán?El fogun k menni testületileg ebbe a helységbe ,egyki felvilágosito elöadást tartania pap elvtársnak,MIndszenthy biboros urunk szentbeszédeiböl…

  • Erös Dénes
    2013 április 9
    5:39 de
    🙂
    Asszem, mostmár értem az állandó, visszatérő irományaidat..
    Neked simán gondot okoz az egyszerű összetett mondatok értelmezése.
    🙂

  • Tüske Zsófia

    kis pál „el fogtok menni…” te és még kicsoda? csak nem keresztre akarjátok feszíteni a papot, aki nem tűri a templomban, mise alatt a fideszes propagandistát?

  • Falusi
    Összetett mondatokat jol értelmezel.Csak gyenge vagy adatokat elemezni,nyilvàn sokat és szorgalmasan tanultàl,
    igy potoltad a képességbeli hiànyt.

  • Erös Dénes
    2013 április 10
    6:33 de.
    Formállogikából is elégtelen..
    Az adatok többnyire nem csak számokból, hanem egyszrű, összetett monfatokból is állnak.
    Nem, sajna sohasem voltam képes szorgalmasan magolni. Inkább odafigyeltem, meg hozzáolvastam. Abból többet lehet tanulni. Főleg, ha meg is érted amit hallasz, vagy olvasol..
    Ps. Közel negyven évig éltem abból, hogy politikai döntések előtt analizáljam az eldönteni valót. Igaz, soxor döntöttek ellenkezőleg, mint ami a logikus lett volna, ám tudomásul vettem, mert dénesek mindenhol vannak..
    🙂

  • kiss pál
    2013 április 9
    10:11 de.
    szájkaratés majom 😀

  • Kopácsi Judith

    Én meg úgy láttam, a papnak volt elég hive ott a templomban, és ha ezek a pál-félék tényleg megjelennének ott Mndszenthy felolvasást tartani, nem biztos, hogy Jézus ostyáját kapnák hálából cserébe.

  • A balliberális hitgyüli-szektások osztják itt az észt rendesen mint Németh Sándor a vidámvasárnapon.

  • Ha olyan vallásos, menjen a szomszéd faluba misére. Ha tudott autózni feljelenteni, tud misére is menni autóval.
    Nem kiátkozta, megkérte menjen más templomba. Van elég.
    Krisztus durvábban járt el a kufárokkal. A polgármester a politikával kufárkodott.

  • Topapó
    2013 április 11
    2:23 de.
    egy kis TIT, csak magának, csak most: a hites németh sándor a választások előtt felkereste orbán viktort, és átadott neki egy ultimátumot.
    vagy megkapják a történelmi egyházi státuszt – ami, ugye, lássuk be, röhej – vagy pártot alapítanak, és elindítják ellene.
    megkapták a státuszt.
    ennyit a maga fogalmi rendszeréről 😀

  • Topapó, abroncsoztasd be a fejedet, mert még szétveti a belvíz. Menj és verd az asztalt a parlamentben, ahol elismerték a hitgyülit történelmi egyháznak.

  • Kovács Éva!
    Én elég gyakran járok templomba,de sem a misén sem a gyónáskor(utóbbira ritkán megyek)nem tapasztaltam politikai
    megkülönböztetést (még a kérdés sem merült fel!),és azt elképzelhetetlennek tartom a papi
    esküt tekintve,hogy a feloldozás a pártállás függvénye legyen.!
    A templom nem a politizálásra szolgál mint írtam,de természetesen az nem várható el egy paptól,hogy az ateistákat dicsőítse,vagy a gyűlölködő baloldaliakat.

    A keceli plébános kicsit „túlzásba esett”ami persze sok
    baloldali,más vallásúnak tetszik,míg a többi papot hamis vádakkal illetik,amin persze felháborodnak!
    Megint nem tárgyilagosak!

  • Figyelő

    Véleményünk gyakran közel áll egymáshoz, sőt azonos, de most másképp látom az esetet.
    Anno, a békepapok félelemből hódoltak be a hatalomnak, míg a keceli plébános éppen arról tett bizonyságot, hogy nem fél, és nem segít haragudni a korábbi polgármesterre, sem pedig, hogy a templomi aláírásgyűjtéssel megalázza a más pártokkal szimpatizáló híveit. Úgy, hogy rossz a békepap hasonlatod. Akkor háborodhatnál fel, ha a korábbi polgármesternek ugyanezt, vagy hasonlót elnézett volna. A többi részlettel nem foglalkozom, mert kevés az információ.

  • Topapó

    Veled is gyakran egyetértek. De most másképp látom. Ne bántsd a HIT gyülit és Németh Sándort. Annak idején Németh a vallásilag senki földjén lévő, kallódó fiatalokat szedte össze, szervezte meg, és próbált regulát kialakítani. Nem a katolikus vagy a nagy protestáns egyházak ellenében.

    A zsidókkal kapcsolatos álláspontját nem a politika befolyásolta, hanem teológiailag jutott erre a következtetésre. Már akkor is ezt vallotta, mikor még sehol nem voltak a liberális, vagy más pártok, és nem volt még rendszerváltás sem. A politika találta meg őt. Most pedig ezekkel a pártokkal azonosítják. Hidd el, Németh Sándor politikailag semleges. Azt fújja, amiben hisz. Bár minél több balost tudna Krisztushoz vinni!
    Németh Sándor egy karizmatikus személyiség, viszont nem látom az utódait. Félő, ha lebetegszik vagy kiöregszik, egyháza darabokra hullik, szektásodik vagy valamelyik történelmi egyházba olvad.

  • Tüske Zsófia

    Sárdi Jani, a hitgyülinek vannak komoly erényei – ilyen a drogos és kallódó fiatalok begyűjtése, de abban tévedsz, hogy nem a történelmi egyházak ellenében kezdte a működést. Németh katolikus teológiát tanult, jól látta az egyház hibáit/bűneit és akkoriban még próbált a Szentírás betűjéhez ragaszkodni. Az első imacsoportjához – amikor még nem is volt nevük – egy református lelkész gyerekei csatlakoztak, akik ellen az apa hivatalosan is fellépett az állami egyházügyi hivatalt is segítségül hívta szektát kiabálva.
    A maroknyi csoport ellenállt, egyre többen lettek, imaharcot folytattak az egyházügyi hivatal ellen és a rendszerváltozással azt fel is számolták. De a történelmi egyházak ma is szektának tartják szülők tucatjai zokogtak elszakított gyerekeik miatt – történt is ott néhány tragédia, mert a vallási fanatizmusnak mindig is voltak áldozatai. A gyüli erősen ragaszkodott a tized fizetéséhez, és a tagság növekedésével növekedett a vagyon is, aminek végül Németh Sándor sem tudott ellenállni. Voltak emiatt szakadások és elképesztő történetek, amiről persze a kívülállók nem sokat tudnak (bár Bartus könyve sok mindenről lerántotta a leplet) Nos, a felfuvalkodás előbb-utóbb minden egyszemélyi vezetőt utólér, és ez alól Németh Sándor sem mentes. Ami a politikai kötődést illeti, a gyüli sokáig tevőlegesen – a rendszerváltozástól kezdve támogatta az Szdsz-t, de aztán Németh rájött a párt visszás dolgaira, na meg a fidesz igen csúnya lejárató tevékenységet is folytatott ellene, (különösen Hack Péter alkotmány- és büntetőjogászt vették célba) így visszahúzódtak és kiegyeztek a mai hatalommal. De arról szó sincs, hogy a politika találta volna meg őket.

  • Falusi
    Gyenge vagy.Olyan vagy,mint ahogy Dàlnoki Jenö tanulta egy ausztràliai turàjuk utàn „ha rövid a làbad,nyujtsd meg egy balegyenessel”.Tudod értelmezni?
    Adatokat tudtàl kikeresni”nyocév,bukta”.Értelmezd az adatokat!

  • Tüske Zsófi

    Úgy értettem, hogy Németh Sándor nem a történelmi egyházak ellenében kezdte működését, hogy nem rivalizálásból, és nem azok bosszantására szervezte meg közösségét. Azért támogatom, mert kezdettől olyan hiányt pótol, amit a tört. egyházak ilyen-olyan okból egyelőre nem töltenek be.
    Az SZDSZ-t mások is menet közben ismerték meg. Rövid ideig én is szimpatizáltam velük.

    Németh Sándor zsidókkal kapcsolatos teológiai álláspontjára gondoltam, (sokat bántják emiatt) mikor azt írtam, hogy nem a politika befolyásolta. Az egyéb infókat köszönöm.

  • Úgy látszik Orbánék most végre is hajtatják, amit annak idején mondott : csuhások térdre imára….. !!!!

    Mi pedig sokan azt mondjuk, Isten házát a templomokat NE BITOROLJÁK semmiféle politikai célra!!!

    El a kezekkel, a lábakkal, az asztalokkal, a politikai eszmékkel a templomoktól!

  • Kedves Cikkíró,

    „Az eucharisztiát nem szabad senkitől sem megtagadni, függetlenül attól, hogy korábban mit tett, vagy éppen mit mondott.”

    Csak a pontosság kedvéért rossz hírem az, hogy de igen: Amennyiben nyilvános kiközösítésben van az illető, a pap megtagadhatja a szentségek (pl. eucharisztia) kiszolgáltatását – kivéve halálveszélyben.

  • Fazekas Mihály

    Az Úr szolgája, de mindezek ellenére azt mondom: Karakán fickó, akinek az Úr szavad akaratot adott. Nem csak, hogy adott, hanem jól is használja fel.

  • Fazekas Mihály

    Az Úr szolgája, de mindezek ellenére azt mondom: Karakán fickó, akinek az Úr szabad akaratot adott. Nem csak, hogy adott, hanem jól is használja fel.

  • A Ló Mari szerinti „toleráns és soha nem gyűlölködő” elvbarátainak a stílusa ebben a topicban is szépen megmutatkoznak, csak két kis szemelvény:

    Első kis szösszenet:
    *************************************
    kiss pál
    2013 április 9
    10:11 de.

    na ha nálunk ilyen lenne a pap,hát vasvillával üzné ki a nép még a falubol is.Istentagdo marxisták kedvére tenni,a bajnaik meg a többi sátáni figura oldalán?El fogun k menni testületileg ebbe a helységbe ,egykis felvilágosito elöadást tartania pap elvtársnak,MIndszenthy biboros urunk szentbeszédeiböl…
    ***************************************
    A helyesírási hubákat kicsit kijavítottam , másképp nehezen érthető az agymenés.

    Második :
    **********************************
    kakukk
    2013 április 7
    8:07 de.

    na magahoz se megyek kecelre komcsi plébános , járjon magához a libákat tízezrével LOPÓ bajnai
    **********************************

    Tehát kérem.
    Aki nem FIDESZ-párti,
    (mégha felkent pap is az illető)
    az mind szar bolsi meg markszista.
    EZ Marcsinak és elvbarátainak a kiskátéja !

  • Abba a templomba, ahol ilyen gondolkodású az ige hirdetője, szívesen elmennék, pedig nem vagyok hívő!

  • Végre!Végre!Végre! Végre hogy van olyan pap aki nem fekszik le ennek a velejéig rohadt ,korrupt Isten és ember illetve béke ellenes bűn bandának! Ki kell mondani a valóságot ,a tényeket!

  • Nagyon helyes plébános úr ! Ön igazi hívő ! Nem áll keresztény mint a többi! Tisztelet a kivételnek,annak a kevésnek !

  • Az én városomban is létezik KDNP-s országgyűlési képviselő.Ők az egyik legmódosabb család és a legarrogánsabb emberek:Pedig lelkész a képviselő úr és a felesége is.Próbálna valaki ellent mondani nekik…én próbáltam…ők ellentmondást nemtűrő módszerrel .megpróbáltak lejáratni , még a családomat (gyermekeimet) sem kímélték.Közben nekik vannak a legtrógerebb gyermekeik,ha a papa nem ott lenne ahol van ,ezzel a viselkedéssel már börtönben ülnének!!!Olyan sok bicskanyitogató dolgot művelnek , nem tudom ,nem értem az ellenzék miért nem kutakodik ezen a téren is.Egyetlenegy ügyük miatt is,mert tucatnyi van minimum még a papi palásttól is eltiltanák,amit annak ellenére magára ölt , a református törvény szerint ebben az esetben tilos….