Magyarország jobban teljesít…plakáton, persze.

2013 április 17 4:43 du.63 hozzászólás

Haladok befelé a Fóti úton a reggeli csúcsban, és Budapest határától kezdődően már rám is reccsennek az állam vizuális harsonái, óriás plakáton hirdetve, hogyaszongya: Magyarország jobban teljesít! Most tekintsünk el attól, hogy a rosseb se kérdezte, és egyenlőre ne foglalkozzunk az államilag oda hazudott bizonyítékokkal, hanem foglalkozzunk az alapkérdéssel: minél jobban? A Vasedénynél? Mert az valahogy kimaradt a lényegből. Ők azt sulykolják: jobban teljesít. Te meg, ha elhiszed, megérdemled a sorsodat. Persze, lehet emúttnyócévezni, mert állítólag annál jobban teljesít, habár a Fiúk semmi ilyesmit nem vettek tervbe, ráadásul – nagyon helyesen – be sem ígértek.

Fotó: miniszterelnok.hu

Fotó: miniszterelnok.hu

Csak hát, az ilyen bizonykodás mindig egy külső szemlélő felé szól. Mindig másnak kíván a dicsekvő bizonyítani, ami érthető, mert magamagának minek? Azon felül Magyarország, mint olyan, nem hiszem, hogy képes lenne jobban, vagy rosszabbul teljesíteni – amit ugyancsak külső szemlélők lennének képesek visszaigazolni – mivel Magyarország, a fogalom, az földrajzi egység, az állampolgárainak gyűjtő tégelye, a közigazgatási határai közé szorult elméleti és gyakorlati valami, ilyesmire képtelen. Azonban kormánya, az általa kialakított, megvalósított, vagy meg nem valósított gazdaságpolitika lehet fokmérő, csak éppen nem en bloc Magyarországnak, hanem annak vezető erejének, bármilyen színű lett légyen is az!

Most akkor ragadjunk bele egy kicsit a nettó hazugsághalmazba, ami ott virít a plakátokon:

+3.500 rendőr! Na és? Ettől Magyarország jobban teljesít?

Minimálbér emelés! Eredmény: a bruttót emelték meg, nem a nettó alapot, ezért az állami járulékbevételek növekednek, a munkáltató meg izzadja ki valahogy, hogy netto is emelkedjen a minimálbér! Hát, kiizzadja: 2-4-6 órásnak jelenti be a melósát, és a többit feketén fizeti ki! Vagy leépít. 97. 000 ezer lett a minimálbér? Egy szakképzett kórházi nővér fizetése btto 127.000 huf! Mennyi is az nettóban? És ő közalkalmazott! Ettől Magyarország jobban teljesít?

Nyugdíjemelés! Jó, hogy szólnak. Én eddig még egy fillér emelést nem kaptam azon kívül, ami kormányrendeletileg kötelezően előírt. Esetleg mások már kaptak másmilyen emelést? Amúgy az infláció magasabb, mint a mindenkori emelés. Akkor most Magyarország jobban teljesít?

51.000 forinttal több EU-s támogatás jut minden magyar állampolgárra! Tessék már mondani, miben is, és hol is tárgyiasul ez? Ott landol az állampolgár zsebében? Ne tessék keresgélni, nem landol ott. Majd „odafönt” elosztják. Ettől Magyarország jobban teljesít?

Most jön az év legnagyobb hazugsága: rezsicsökkentés! Már van bennük annyi félsz, hogy annak százalékos arányát ki sem merik írni, mert a népharag lependerítené a bőrt a pofájukról, de azért belehazudnak a világba! Hol lehet nemzeti összjóléti rezsicsökkentésről beszélni, amikor az érintettek 80%-ának se vezetékes gáza, se távfűtése nincs, a havi 300 forint megtakarítás a csökkentett rezsijű villanyszámláján meg egy kg kenyérre sem elég? Nem mellesleg a konkréten lenyúlható rárakódó költségekben egyetlen fillér csökkentés nincs, csak az energiahordozó alapértékére vonatkozik, ráadásul még kompenzálják is – államilag – a szolgáltatónak! Ettől Magyarország jobban teljesít?

ELMŰ számlám januárban 5.867 huf (o.k, ez még tavalyról szól), februári 5.476 huf, március 5.493 huf, április 5.475 huf. Átalánydíjas vagyok, fixen havi 122 kWh órára beállítva –  ami árszabásában miért is változik havonta? – évi egyszeri leolvasás után egyszeri +/- korrekcióval. A villamos energia termékdíjak – mivel csak azokat érinti a csökkentés, ugyanerre az időszakra: 2.487 huf, 2.321 huf, 2.334 huf, 2.321 huf. Valahogy nem jön ki a 10%. se a btto esetében, se a rárakódó költségek nélkül. Ezek után van pofájuk oda írni, hogy a vonatkozó kormányhatározat eredményeként az elszámolt időszakban – 2013.03.09-2013.04.08 – a megtakarításom 614 huf (mégis, miből számolva?) jan. 1-e óta pedig 2.015 huf! Ha valaki segítene kiszámolni, ez hogy jön ki, hálás lennék! Vagy csak hülyének néznek?

Rövid utamon csak ennyit láttam. Az állami – bocsánat, 2/3-os – propagandának biztosan vannak egyéb gyöngyszemei is, de valahogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy általuk Magyarország jobban teljesít.

Bradbury egyik novellája jut eszembe, amiben az autóutak mentén rendszeres távközökben minden plakát, dekoráció és egyéb cafrang nélküli vázak jelentek meg, mint valami óriási, félig kész reklámhordozók. A jónép meg egyszer csak érdekesen kezdett viselkedni: olyan dolgokra költötték a pénzüket, mire nem is volt szükségük.

Kétségtelen, bizonyos frekvencia tartományban a rádióhullámok képesek az agy stimulálására. Nem csodálkoznék, ha fideszes agymosás fejlettebb technikát vetne be. Elvégre azt a plusz 51.000 forintot csak fel kell használni valamire!

Ille István

63 hozzászólás

  • Magyarorszàg jobban teljesit,mint Gyurcsàny és Bajnai
    kormànyzàsa alatt,mert nem elad,hanem vissza vesz,anélkül,hogy 20 Milliàrd EU vészkölcsönt venne fel és avval 6,8 % minuszt csinàlna,mint Gyurcsàny-Bajnai. Akik
    àldatlan tevékenységükkel eljàtszottàk a fiataljaink és a középkoruak jövöjét.

  • Déneske, szólhatnál a kormánynak is, mert ők másként tudják..:

    Magyarország rosszabbul teljesít, a kormány szerint is
    2013. április 17. | 15:58

    Romhányi Balázs

    Mivel a konvergencia programok – a bizottsági előírások miatt – azonos módszertan szerint készülnek és középtávra szólnak, ezért – gyakorlatilag az egyetlen – konzisztens alapot adják ahhoz, hogy a gazdaságpolitika, a gazdasági helyzet és a gazdasági kilátások alakulására vonatkozó kormányzati elképzeléseket nyomon kövessük. Összehasonlítva az idei és a tavalyi programot az derül ki, hogy a kormány szerint tavaly óta minden lényeges szempontból Magyarország rosszabbul teljesít. Az alábbiakban Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetőjének írását közöljük. ”
    Itt a teljes cikk:
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_rosszabbul_teljesit_a_kormany_szerint_is.182766.html

  • Judit Noszticzius

    Fidesz-kormányban nehezen felfogása van !!!!???? 🙁

  • Erős Úr, a Medián felmérése alapján az emberek szerint a Bajnai kormány jobban teljesített mint a jelenlegi garnitúra. Ez azért jó, mert a tények és a számok is egyértelműen ezt mutatják, de most eszerint az emberek többsége is így véli már. Lassú az ébredés, de nincs örök álom! A probléma ott van, hogy az emberek a saját üres hasuknak sem hisznek, hanem inkább O.V. a nagy varázslónak… de még meddig?! http://hvg.hu/itthon/20130417_Median_tobb_ember_valasztja_a_Bajnaikorm

  • Még valami: Jelenleg úgy néz ki, hogy a második Orbán kormány lesz az első olyan kormányzati ciklus, ahol semmiféle növekedés nem tapasztalható. -már a számok és nem a butítás nyelvén értve. Kár is kipostáznia azt a sok millió levelet Orbánnak, hogy belehezudjon megint mindenki arcába. Remélem azért a madridi focimeccsen a hétvégén jól szórakozott a karikalábú.

  • A kapitalizmus nem az allamositasrol szol.Mi meg emlekszunk
    arra az idore mikor mindent az allam bekebelezett es hogyan is mukodtek ezek.
    Erre a kormanyra mindent lehet mondani de azt nem, hogy remek gazdasagi mutatokat produkalt a dicsero plakatok ellenere se, meg ha allitjak is, akkor se igaz. Amit csinalnak mint jogasz csapat omlesztik a torvenyeket ami sok esetben koszono viszonyban sincs a demkraciaval ill. az eus ertekrenddel.
    Kedves Denes erdemes megnezni a gazdasagi mutatokat szakujsagokban ha az itt iro ujsagiroknak nem hiszel.
    Akinek van barminemu kapcsolata cegekkel vagy weboldalakkal ,maga tapasztalja hogy valtozott meg a vilag Mo-on az utobbi 3 evben.
    2o millardot kellett kifizetni a canadaiakanak is , az elso Orvban kormany tollvonassal egyoldalu szerzodesbontas miatt a Ferihegy 2 beruhazasert.
    Most megint egyiknaprol a masikra becsodoltettek az utasok meg mindig varnak a penzukre… a dolgozokrol nem is beszelve. Jobban jart volna az orszag es minden magyar ha eladja vagy kiadja ujbol a Malevet.
    Sajanlom de nem ismered a 2oo8 ban felvett hitel okat se ha ilyeneket irsz.
    Arrol mar nem is beszelve minden beruhazashoz penz kell es nem is keves,beruhazni fejleszteni es mindent az allamnak csinalni az sehogy nem jon ossze a mai vilagban.
    A jovo nemzedekeknek europara van szuksege es annak anyagi bazisara amivel segitik az orszagot felzarkozni es nagy beruhazasokat befektetni.

  • Ez a plakát-invázió (s a hozzátartozó média kampány) nettó hazugság. Pl. a felemlített hogy kell, hogy számolják az áramban a 10%-ot problémákat félretéve azt állítani, hogy a rezsit csökkentették gátlástalan hazugság. Csupán a gáz, elehtromos áaram és a távfűtés esetén történt, ahol történt, és ahogy történt. Ráadásul ez két módón is valótlan állítás.
    Egyfelől az érintettek köre messze nem a teljes népesség (pl. gázolajjal, fával, szénnel, etc fűtők!!)
    Másfelől ez a három tétel csak egy töredéke a rezsinek (legfeljebb 10-15%-akörül van), de még az un. szűken vett tételeknek sem éri el a harmadát!

  • Erös Dénes
    2013 április 17
    5:01 du.
    valahogy el tetszett feledkezni a nagy propagandaszöveg beidézése közepette a jobb teljesítés érdekében orbánék kasszájából nyomtalanul eltűnt 3.000 milliárd huf-ról, ami ráadásul a középkorúak -na, nem jövőjét, öregségét – játszotta el.
    a fiataljaink jövőjét meg az oktatási törvény játszotta el.
    de hát, az ilyen aprósággal nem kell foglalkoznia, maradjon csak a pártbrossújánál. csakhogy, ideje lenne lapoznia.

  • Lélfai Szilárd

    falusi!

    Hol olvastad, hogy Romhányi Balázs kormányszóvivő lett? Ha Gáz Géza Akármilyen Gazdasági Kutató ügyvezetője azt nyilatkozza, hogy itt már a Kánaán van, azt is elhiszed?

  • Lélfai Szilárd

    HunCanada!

    Az emberek olyanok, hogy amikor fölveszik a kölcsönt, semmi sem drága, amikor vissza kell fizetni, akkor semmi sem gömbölyű! A mostani kormány a Gyurcsna-Bajnai kölcsönt fzetheti, mert ők megmentették az országot a CSŐDTŐL! (Veres János szerint!) Az, hogy az előtte már hat évig szuperul működő kormány miért került ilyen helyzetbe, „-Elvtársak a nemzetközi gazdasági helyzet fokozódik!”

  • Lélfai Szilárd

    Melitta Abraham!

    Nem akarom bántani, de az Ön hozzászólásánál még Judit Noszticziusé is jobb!

  • Igen, minél jobban dícséri valaki a saját lovát, annál jobban meg kell nézni, nincs-e valami hibája. És sajnos tényleg nem tapasztalható semmiféle növekedés-hacsak nem a Fidesz és holdudvara zsebében…De az nem Magyarország. És-ritka pillanat – vitázom Ille úrral: a Fidesz ugyanis megígérte(egymondatos) programjában), hogy nekik semmi más nem számít, csak a Fidesz… Őszinték voltak, csak senki nem tudott az ő fejükkel gondolkodni-ez pedig nem az ő hibájuk…

    J

  • Dénes Erőtlen
    Ugyanazt a mantrát nyomod még mindig,amit még 3 éve kaptál a Párt központban.
    Ezt figyeld:
    „Ma több szegény él Magyarországon, mint a Bokros-csomag idején, a kormány három év alatt nem tudta megfékezni a 2008-ban felgyorsult elszegényedést. Sokan nem a lecsúszástól félnek, hanem már túl vannak rajta.”
    http://www.origo.hu/gazdasag/20130415-az-elszegenyedes-tunetei.html
    Vagy ezt:
    „Volt már rá példa, hogy a kormány zokon vette a neki nem tetsző GDP-előrejelzéseket, miközben 2010 óta sosem volt képes pontos becslést adni. Sőt a legtöbbször épp a kormány stábja lőtt a legmesszebb a tényadatok mellé, az IMF, a jegybank, a piaci elemzők és az Európai Bizottság is ügyesebben jósoltak.”
    http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130328-a-kormany-a-legrosszabb-az-europai-bizottsag-a-legjobb-gazdasagi-1.html
    Ilyen pancser kormánya még nem volt Magyarországnak 70 éve, amely ennyire ne tudna számolni. Nem csoda, ha azt hazudja, hogy jobban teljesít. Mert ha az igazat kellene mondania, akkor azt reklámozná:
    Magyarország még sose állt ilyen szarul, semmilyen szinten!!!

  • Kommunista propaganda.

  • Erős úr!
    Pro primo: aki állandóan azt a hazánk és ifjúságunk kezdetű nótát fújja, az erősen emlékeztet engem ifjúságom (és még előtte való) korában hallott szlogenekre. talán nem véletlenül?…
    Pro secundo: Mit is játszott el, drága uram, mikor a tények mutatják, hogy akkor sikerült valamenynire rendbe rakni a nemzetgazdaságot, a hiánymuatókat stb. Ma is azt gondolják az emberek, hogy a Bajnai-féle szakértői kormány volt a legjobb- a jelenlegivel összevetve pedig egyértelmű a Zemberek véleménye…
    Pro tertio: Ha a Fidesznek nem hívői lennének, hanem választói, akkor a helyzetük sem ilyen lenne…
    J

  • Még ez is jelzi, mennyivel jobban teljesít:
    http://www.origo.hu/itthon/20130418-soha-ennyire-kevesen-nem-jelentkeztek-egyetemre.html
    Az jobb teljesítmény, ha egyre több lesz a tanulatlan buta ember, a fidesz szerint.

  • Erös Dénes
    2013 április 17
    5:01 du.
    Ejnye Déneske!
    Már megint CTRL-C CTRL-V? Bár itt végre a hajén van a beillesztés. Most végre elsült!! Így legközelebb már valami mást is kérnénk.
    Kérnénk már öntől valamiféle elemzést is, vagy legalábbis magvas gondolatokat. Ettől már a többi sokat szidottak is jobban teljesítenek….

  • Gyerekek
    20 Milliàrd EU-val,fizetések csökkentésével-a közszféràban- nyugdij csökkentéssel minusz 6,8% ot produkàlni?
    Az IMF pici osztogatàst is elöirt Bajnainak ekkora vészsegélyért,nemcsak fosztogatàst! Szerintetek rosszul értette? Vagy rosszul tudom?Csak a lakossàg fosztogatàsàt irta elö az IMF? Akkor miért ért el szegény Bajnai olyan gyaläzatosan gyenge eredményt? Még a vetélytàrsak is sajnàltak bennünket.

  • Lélfai Szilárd
    2013 április 18
    4:10 de.

    Hol olvastad, hogy azt írtam, az lett?
    Szerinted micsoda a Költségvetési Felelősségi Intézet ?
    Mióta létezik? Kik hozták létre?Miért?

  • Don Ovuz
    2013 április 18
    7:40 de
    „Most végre elsült!! ”
    Déneske? Nocsak..
    Babra munka lehetett..
    🙂

  • nade uraim! a lényegről mintha elfeledkeztetek volna!
    az általam felsoroltaknak semmi köze sincs a makrogazdasághoz, egyedi dolgok, melyek részben hazugságok, részben semmi közük a szlogenhez!
    arról nem is beszélve, hogy mégis, kinek bizonygatják? a hívőknek? azoknak felesleges. a többinek? azok nem hiszik el.
    a külföldnek? őket meg nem érdekli.
    nekem erről az impotens bagázsról a rajtakapott férj felháborodott kifogása jut eszembe:
    drágám, most nekem hiszel, vagy a szemednek? 🙂

  • Journalist

    2013 április 18
    6:06 de.

    „Igen, minél jobban dícséri valaki a saját lovát, annál jobban meg kell nézni, nincs-e valami hibája.”

    Így van,Journalist.Nézzük meg:

    „Brüsszel és az IMF diktálja, Veres és Gyurcsány írta alá és Bajnai adoptálja azt a csomagot, melyet a hitelek részleteinek lehívásáért kényszerít az országra az EU”

    „http://bankhitellelelok.network.hu/blog/bankhitellel-elok-hirei/brusszel-es-az-imf-diktalja-veres-es-gyurcsany-irta-ala-es-bajnai-adoptalja-azt-a-csomagot-melyet-a-hitelek-reszleteinek-lehivasaert-kenyszerit-az-orszagra-az-eu”

  • Journalist

    2013 április 18
    6:11
    „akkor sikerült valamenynire rendbe rakni a nemzetgazdaságot, a hiánymuatókat stb”

    Te ébren vagy?Miböl sikerült a…semmi?Abból a hitelböl,amit a jelenlegi kormány fizet vissza?Persze nem ö vette fel.Csak ö fizeti.

    http://bankhitellelelok.network.hu/blog/bankhitellel-elok-hirei/brusszel-es-az-imf-diktalja-veres-es-gyurcsany-irta-ala-es-bajnai-adoptalja-azt-a-csomagot-melyet-a-hitelek-reszleteinek-lehivasaert-kenyszerit-az-orszagra-az-eu”

  • „Ilyen volt a gyurcsányi hitelcsomag

    A 2008 őszi pénzügyi válság idején az akkor is súlyosan eladósodott magyar állam finanszírozásának biztosítására kért és kapott nemzetközi hitelprogramot a Gyurcsány-kormány. Akkor is készenléti hitelről állapodtunk meg az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal, a teljes csomag 20 milliárd euró értékű volt. Az unió 6,5 milliárd eurójából végül 5,5 milliárd eurót hívtunk le, a világbanki egymilliárd euróhoz nem nyúltunk, az IMF 12,5 milliárd eurónyi hitelkeretéből négy részletben összesen nagyjából 9 milliárd eurót hívott le a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány.”

    Az IMF készenléti hitel visszafizetése idén januárban kezdődik, és az utolsó törlesztőrészletet 2014 harmadik negyedévében kell visszafizetni. Az uniós hitel visszafizetése a tavalyi utolsó negyedévben kezdődött, és 2016. második negyedévében fejeződik be.(Index)

  • Olvasson többet a témában! vélemény, Szabó Anna, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Veres János, IMF, IMF-hitel, Nemzetközi Valutaalap.

    2012. június 1. 07:35

    Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak az volt az elsődleges, hogy a következő kormány minél hamarabb bukjon bele a szinte teljesíthetetlenül gyors adósságszolgálatba.

    „A polgári kormánynak előkészített csapda mesteri: az IMF/EU-hitelszerződéshez pont két év türelmi időt kértek, így az első törlesztésre is leghamarabb 2010 végén kerülhetett sor. Vagyis ez már őket semmiképp nem érinthette. Sőt mivel a lehívott pénzek átutalásának időpontjától ketyeg a türelmi idő, még azt a kölcsönt is a polgári kabinetnek kell majd visszaadnia, amelyet Bajnai Gordonék 2009-ben vettek fel. Zseniális! Az összeg csillagászati és alig kitermelhető ilyen szoros határidővel: 12,8 milliárd eurós hitel az IMF-től, illetve az EU-tól, amit a Gyurcsány–Bajnai-kabinet vett fel, valamint másfél milliárd euró, amit a Simor András vezette jegybank igényelt. A hazánknak adott kölcsön lejárata más nemzetközi pénzügyi szerződésekhez képest kifejezetten rövidnek számít, és devizaigény szempontjából teljesen kiszolgáltatottá tette az országot. Összehasonlításképpen: Románia IMF/EU-s megállapodásában egészen 2019-ig húzza el a törlesztési határidőt, hogy levegőhöz jusson a gazdaság, legyen miből fizetnie.

    Nálunk ez sem Gyurcsány Ferencnek, sem Bajnai Gordonnak, sem Veres Jánosnak nem volt fontos szempont. Távolról sem az volt nekik az elsődleges, hogy talpra álljon a csődhelyzetből a magyar gazdaság, hanem az, hogy a következő kormány minél hamarabb bukjon bele a szinte teljesíthetetlenül gyors adósságszolgálatba.”

    ◾MNO Szabó Anna: Élesített aknák

  • küszküllö
    2013 április 18
    11:47 de.
    Szerencsétlen fatojás!
    Saját véleményed nincs? Más véleményét írod ide?
    Kijjafasz (by dajcstompika) az a Szabó Anna? Valami pénzügyi zseni?
    Nem!
    „Kolozsvárról áttelepült, egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát.”…
    Mellesleg kihagyta a T betűt a nevei közül!
    Megnézheted, milyen autentikus pénzügy-gurura hivatkozol!
    Szerintem a kutyám többet ért a pénzügyekhez mint ő + te együtt véve! 😛

  • küszküllö
    2013 április 18
    11:47 de.
    MNO, persze. autentikus hírforrás 😀
    amúgy mi köze a cikk témájához?

  • A fidesz mindig a dumában volt jó, semmi másban. Úgy gondolják a szar is eladható, ha jól csomagolják.
    Persze, ez régi fogás, és nem is ők találták ki, csak adaptálták.
    Mit néz meg először a vevő? A csomagolást. Ez a propaganda lényege.

  • Don Ovuz! Tökéletesen egyetértünk. Sajnos, a csomagolása -és az elő marketing – olyan jó a Feed Ass ténykedésének , hogy bármit is tesz az asztalra, mindenki örül, ha vehet belőle-sőt még repetázik is, ha lehet…

    J

  • küszküllö
    2013 április 18
    11:47 de.
    Nagyon helyes, küszküllő. Mindenki olvasson többet a témában.
    Ám,- máramennyiben lehetséges,- lehetőleg ne egy bölcsész gazdasági szagvéleményét hanam olyanokét, akik legalább látták azt, hogy valaki hallotta amikor beszéltek a gazdaságról..
    Itt egy link, jókomám. Ez közvetlenül a hitelfelvétel előtti napokban íródott, nem fest valami fényes képet az akkor regnáló kormányról, viszont elmondja a lényeget, hogy mire, miért, és milyen feltételekkel kért és kapott IMF hitelt az ország..
    http://magyarnarancs.hu/belpol/az_imf-hitel_tortenete_es_kovetkezmenyei_-_nehez_napok_ejszakai-70117

  • Nem az a lényeg,hogy ki írta,hanem az,hogy IGAZ!
    Persze ezt ti is pontosan tudjátok,de nem esik jól nektek.Érthetö.Hogy nincs köze a fenti cikkhez?Ne vicceljünk.

  • Gere Gábor

    2013 április 18
    12:45 du

    Ezek nyilvános adatok,összegyüjtésükhöz és leírásukhoz nincs szükség pénzügyi szakértelemre.Ha úgy látod,hogy a felsoroltak nem felelnek meg a valóságnak,cáfold meg öket.A gyalázkodás még a te esetedben sem érv!

  • falusi

    2013 április 18
    2:44
    Egyértelmüen saját felelötlen gazdaságpolitikájuknak köszönhették az elvtársak,hogy az ország a csöd szélére jutott.A válság nem mentesíti öket.

    Idézet a „cikkedböl”:

    „Régióbeli társaink ráadásul sorra húztak el mellettünk, miközben a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kormány felelőtlen költségvetési politikája, a meghozott és meg nem hozott intézkedések rontották a versenyképességünket. Az IMF a 2004-ről szóló beszámolójában figyelmeztetett a lakossági (fedezetlen) devizahitelek elterjedésének kockázataira is.”

    Gyurcsány után a Bajnai-féle „szakértök” is rátettek egy lapáttal.
    Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a vitathatatlan tényröl,hogy azóta is világgazdasági válság van.

  • küszküllö
    2013 április 19
    7:47 de.
    Bizony, feledékeny az ember..
    Ki is volt az MNB elnöke akkoriban, amikor a devizahitelek miatt figyelmeztetést kaptunk? Mikortól-és melyik kormány által- lett preferálva a svájci alapú hitelfelvétel? Kinek a dolga lett volna reális kamatfeltételeket szabni a forintalapú hitelnek?
    Kérdésem még, az általam idecitált cikkből mindössze ennyi ment át?

  • küszküllö
    2013 április 19
    5:16 de.
    Figyu pubi!
    Úgy tűnik nem egy lapot kaptatok a központból Erős Dénessel!
    Döntsétek már el végre, h mennyi is az az annyi?
    Dénes eszmetársad 20 Mrd.-ról beszél, a hp. 12,8-ról!
    Szerinted mennyi?
    Ha már belemélyedsz a dologba, magyarázd meg, h hol a pélóba van az a 9 Mrd., amit Bajnaiék meghagytak belőle?
    Magyarul nem vették fel! Azt már a felcsúti tahó vette fel!
    Mesélj pubii! Iszom szavaidat, betűidet!!
    És, ha egy autentikus szakértőtől származó írás linkjét idetolnál, nagyon hálás lennék!
    Addig kiröhöglek!
    Ugye nem baj? Muhahaha!!!!!!:-P

  • küszküllö
    2013 április 19
    7:47 de.
    Hogy te mennyire ostoba vagy!
    Ezt írod: …”Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a vitathatatlan tényröl,hogy azóta is világgazdasági válság van.”
    Nna most figyu!
    „Matolcsy: A válságnak vége
    MTI|2012. 06. 08., 7:40
    http://www.origo.hu/gazdasag/20120608-matolcsy-a-valsagnak-vege.html
    Erre varrjál gombot! 😛

  • Andrási Sándor

    Csak egy kérdésem van Ille:
    Miért kellett (pánik szerű körülmények között) felvenni 2008-ban az IMF hitelt, ha az emútnyócév nagyszerű tórum-faktumai olyan nagyszerűen teljesítettek?
    Hiszen szárnyalt a gazdaság, ugrott a pannon puma.

  • Andrási Sándor
    2013 április 19
    11:22 de.
    meddig fognak még a másik mezejére mutogatni? meddig kifogás még, hogy de hát ők is?
    meddig tart még a pávatánc?

  • küszküllö
    2013 április 19
    2:51 de.
    még 1x kérdezem: mi köze a cikk témájához? talán magyarázat arra, hogy 3.500 rendőr a jobb teljesítés záloga? esetleg a mára már kifulladt rezsicsökkentési blöffre? vagy a minimálbér emelés, ami bizonyítottan nem az?
    mert a szlogen a jobb teljesítésről szól, annak blőd szajkózásáról, a MNO cikke meg miről is?
    na, fusson neki +1x.

  • Ille István

    2013 április 19
    1:35 du.

    Andrási Sándor
    2013 április 19
    11:22 de.
    meddig fognak még a másik mezejére mutogatni? meddig kifogás még, hogy de hát ők is?
    meddig tart még a pávatánc

    Meddig?Addig,ameddig a zemúttnyócévesek tagadnak,támadnak és a saját sz@rukat másokra kenik.Tönkreteszik az országot,aztán mutogatnak.Ök mutogatnak,mert félnek az elszámoltatástól.Az angyalkák.

    Ille István

    2013 április 19
    1:40 du.
    még 1x kérdezem: mi köze a cikk témájához?

    Itt minden cikknek ugyanaz a témája,Ille!Itt minden hozzászólásnak minden cikkhez köze van,mert minden ugyanarról szól:a magyarellenességröl.Hogy van az,hogy magyarellenesnek nem bün lenni,de ha valaki kimondja,hogy zsidó,vagy cigány,rögtön megkapja a náci bélyeget?!Hogy van ez?A ti nacionalizmusotok OK?Hát tudod,mit…

  • Kuszkullonek Gyurcsany fobiaja van. 2008 usa valsag miatt kellett az IMF mert nem lehetett finanszerozni az orszagot maskeppen „piacrol”mert minden leallt.
    En ugy latom Eu mindenben a magyarok melett van, nem csak szorja a penzt haza mint a megveto asszony hanem, az emberi jogok a demokracia es minden munkajog stb rendre helyre teszi a kormany altal kitalalt torvenyeket amik csorbitjak, korlatozak az emebrek lehetosegeit.

  • Hát az előző kormány öröksége…..(a felvett hitel mostani
    visszafizetése)után azért csodákat nem lehet várni.!
    A rezsicsökkentés a villany-gáz,távfűtés vonatkozásában
    főleg a városban élőket érinti,meg sok vidékit is,aztán
    a víz-csatorna,szemétszállítás és kéményseprési díj mindenkit.Nevetséges,hogy az érintettek 80 %-nál nincs vezetékes gáz!(legfeljebb a tanyán nincs!…)
    Aztán mégiscsak csökkentés és nem pofátlan emelés mint
    a szocik alatt,amikor L.Ildikó azt rikácsolta,hogy
    „tagoltan mondom,nem lesz gázáremelés” és lett…
    Egyébként egy családi háznál jelentős megtakarítás várható,de a lakásokban élőknek is vízóra…fogyasztás,
    közös költség csökkentés.
    A tervezet szerint nyáron és ősszel is további csökkentés várható!
    Ezek tények,felesleges „károgni”,persze aki megszedte magát és például „napelemmel” működik mint Ille,annak
    nem számít……

  • Ja és a nem kevés adósságtörlesztés mellett,az államháztartási mérleg is javult.
    Bár most sem tökéletes minden,lenne min változtatni és
    nem jött el még a KÁNAÁN…azért a „nyolc évvel”nem lehet
    dicsekedni,különösen ha a következő kormány illetőleg
    az emberek törlesztik az adósságot!!!!

  • Gere úr! küszküllő mindig csak akkor megértő, amikor a Fidesz van ellenzékben.. Érdekes,akkoriban senkinek nem akarózott feltűnni arról az oldalról, hogy válság volt, hogy a benizin ár mitől függ stb.. Most bezzeg hirtelen megvilágosotak..
    Mondjuk, hogy Matolcsy mit mond, az orbánon, meg a feleségén kívül nem sokakat érdekel- komoly embereket biztos nem.

    J

  • Ez nagy beteg hírdetése egy nagy beteg embernek, aki Csauseszku nyomába lépett, Orbán Viktornak n!

    Nincs ember ebben a kis országban, aki ne érezné, hogy igen hamar elfogy a havi fizetése, sok mindenre, amire kellene, még alapvető dolgora sem futja.
    Ez a csendes őrült, pedig ezt hirdeti? – na igen, hülyére veszi Orbán az itthoni magyarságot !
    Megteszi, mert a 2/3 felhatalmazta erre, így gondolja, pedig ez nem valóság!
    Itt fogynak egyre intenzívebben a munkahelyek és a megélhetés alapjai is. A fentiekben többek által megírt kritikákat nem ismétlem, de érdemes elolvasni, hogy tényleg jobban élnek, de kik:
    http://granadinho1.nolblog.hu/archives/2011/11/24/Az_Orban-csalad_es_a_kozhatalom_viszonya/

    ők és akik még itt nincsennek felsorolva…… !!! –
    itt csak az átlagon felül keresők élnek jól, a TÖBBSÉG pedig liheg a vágytól egy kis finomságért…..

  • Boda Marcsi

    Fontos emlékeztetni mindenkit arra, hogy maga Orbán volt az, aki külföld felé is elismerte, hogy a Bajnai miniszterelnök úr kormányzása alatt, s ez után egy JÓL MŰKÖDŐ GAZDASÁGOT VETT át !

    Hogy később Orbánnak más érdekei adódtak, az ócsárlás, a levadászás, stb., az más kérdés.
    ISTEN MENTSE MEG HAZÁNKAT az ilyen és hasonló csendes őrültektől, akik egy szorgalmas magyar népnek ilyen életfeltételeket teremtettek – a nincset – !!!!

  • PMárta!
    A gazdaság a felvett nagy IMF hitellel működött,ne felejtsük
    el,még az utolsó pillanatban is vettek fel pénzt(Gyurcsány majd Bajnai)na most ezt kell törleszteni és szerencsére
    Orbán nem akar újabbat……
    Mint írtam most sem kerek a világ,de azért ne várjunk csodát
    az ilyen örökség után!
    Egyébként a kisembereknek soha nem volt könnyű,most sem,de
    ezért nem lehet mindent a mostani kormány nyakába sózni,akik azért igyekeznek több intézkedéssel is csökkenteni a lakosság terheit.(rezsi csökkentés)
    Aztán élő példa az EU-IMF „segítség”Görögök,portugálok,
    spanyolok,Ciprus……..a függetlenség feladása cserébe…
    Nincs rokonom a kormányban,mint írtam több dolgon kéne változtatni(egykulcsos adón,az ÁFÁT csökkenteni kéne stb.)de az államháztartási hiány csökkent és a hitelt
    törlesztjük.

  • Boda Marcsi
    2013 április 20
    5:23 du.
    lapozzon már, vagy kérjen újabb prospektust a szentkirályi utcából, mert ezek az infók már eléggé hervadtak!

  • Boda Marcsi
    2013 április 19
    5:45 du.
    sőt, ráadásul fényt eszem, attól vagyok ilyen jó kondiban! képzelje, a vidéki háztartások 80%-ában tényleg nincs vezetékes gáz, a szemétszállítást és a kéményseprést magánvállalkozók végzik, távfűtésük sincs, úgyhogy, hogy mi, vagy ki a nevetséges, azon inkább morfondírozzon el, harmatos virágszálam, mielőtt marhaságokat ír le!
    amúgy a megújuló energia használata valami ördögtől való gondolat? fertelmes libsibolsi bűn? saját kút használata – mivel a környéken se közel, se távol nincs vezetékes víz – valami állam ellenes bűncselekmény?
    boda, magához tényleg értelmező szótár kell 🙂

  • küszküllö
    2013 április 19
    3:39 du.
    magyarellenesség? szegénykém…ideje rögeszméjével orvoshoz fordulnia…
    az elszámoltatással meg a köztörvényes csontvázkutató dinnyecsősz is pofára esett 🙂
    +1x: mi köze van a válaszának a cikkhez? magyarország jobban teljesít, ha van +3500 rendőre?
    na, küszködjön csak tovább.
    de több hazugságot, ha lehet, ne vezessen elő. fárasztó…

  • Tegyük fel megvan a 10%-os csökkentés.De ez nem a kormány pénzéből megy,hanem egyszerűen ellopta cégektől.Melyek tönkre fognak menni,hiszen nincs ennyi nyereségük.
    Vagyis a cél az,hogy a becsődölt cégeket olcsón-ingyen ellopja az Állam,majd odaadja a haveroknak!
    Ezt már megcsinálták első uralkodásuk alatt a Dunai Vasművel.
    Ha a kormány saját maga kívánta volna csökkenteni a rezsit,elég lett volna,ha a 27%-os ÁFÁ-t csökkentik pl.5%-ra. Igy 22% lett volna a megtakarításom!
    -Egyébként én a 0 %-os rezsi,és a 0%-os ÁFA híve vagyok,és igénylem a havi 5000 USA dolláros segélyt is,mint ez Szaud Arábiában létezik.-

  • A tények bizony kemény dolgok,ezért nem szeretitek öket.
    Irtok a szegénységröl,a nehézségekröl és a szomorusàgrol.
    Ezeknek egy fö oka van,hogy eladosodtunk.
    Miért nem adosodtak el a vetélytàrsaink?
    Jobb és felelösebb kormànyaik voltak? Igen!
    Miért nem kellett IMF vészhitel a környezö vetélytàrsainknak?
    Miért kapott Romània hosszabb haladékot a törlesztésre?
    Cinkosokkal kötöttek szerzödést a megnyomoritoink?

  • Erös Dénes
    2013 április 21
    2:31 du.
    a tények, bizony, konok dolgok. ezért is jó lenne, ha egyszer, csak egyetlen egyszer, figyelembe is venné őket.

  • Ille!
    Hallotta,hogy a palackos gáz árát is csökkentik,persze magát ez sem érinti!Mint sok más!

  • Ez a kormány nagyobb mértékben emelte a minimálbért, mint az előző két kormány együttvéve (állítják tematikus brossurájukban)

    jelentése: minden minimálbéren fizetett munkavállaló legyen hálás Orbán Viktornak és a Fidesznek, mert sokkal kevesebből kell megélnie most, mint három éve.

    az emelés összege pontosan 24 500 Ft, ahogy a lap alján olvasható szövegből megtudjuk. ami annyit tesz, hogy 73 500 Ft volt a kiinduló összeg. természetesen mindenkit az érdekel, hogy mennyit kap kézhez a fizetéséből. 2008-ban ezen az összegen 1,5 százalékos adó volt, azaz 72 500 forintot vihetett haza az, aki minimálbért keresett. 2010-től ebben a fizetési kategóriában is 16 százalék az adó, vagyis egy minimálbéres most 64 200 forintot vihet haza. az Orbán-kormánynak hála, 8300 forinttal kevesebbet. ez az első példa arra, hogy kormányunk számára milyen fontos a negatív növekedés.

    upppsz…egy kis számolgatás, és máris kiderül, hazudnak, mint mindenben

  • Boda Marcsi
    2013 április 26
    4:14 du.
    képzelje el, érint! csak kurvára nem érdekel, ugyanis egy évben max. két palack gáz fogy el nálam. amikor 10 évvel ezelőtt ide költöztem, 3.800 forintba került egy palack gáz. most 5.300. éves szinten megtakaríthatok 1.060 forintot, ami 3 kg kenyérre elegendő. most verjem a földhöz a seggemet örömömben orbánék nagylelkűsége láttán? egy héten 1 kg kenyér fogy el nálam, ami 360 forintba kerül. egy évben 52 hét van, és akad család, ahol naponta elfogy egy kg kenyér. van még kérdése?

    Csak Magyarországon csökkent 10 százalékkal a rezsi.(állítják tematikus brossurájukban)
    jelentése: sehol az Európai Unióban nincs még egy kormány, amely ennyire voluntarista lenne és rövid távú, pillanatnyi politikai haszonért hajlandó lenne tönkretenni az áram- és gázszolgáltató rendszereket. ráadásul ezt még folytatni is akarja, nehogy épségben maradjon egyetlen vállalkozás is, amelyik vízzel, kommunális szolgáltatásokkal stb. látja el a háztartásokat.
    persze, még az is lehet, hogy a szemétszállításra is kiírnak majd egy koncessziós pályázatot. csókos akad még. boda, nem akar benevezni? közel áll ez a tevékenység magához.

    büszkének kell lennünk rá, hogy miként hajdan a tervhivatal, most a (nem a Mátyás király, hanem a Magyar Róbert-féle) Fekete Sereggel barátkozó Orbán Viktor és idős embereket verő tanácsadója mondja meg, mi mennyibe kerül. legyünk büszkék rá, hogy olyan vezérünk van, aki ismeri még a gondolatainkat és a vágyainkat is! (erre való Kubatov listája és a TEK-nek adott korlátlan lehallgatási-megfigyelési jogosítvány.)

  • Istenem! Kedves Boda Marcsi miért nem látja azt, hogy az IMF hitel sokkal olcsóbb mint az a nagyon drága kötvénykibocsájtás, amit eszközöltek pár hónapja ezek a hazug disznók! Persze a kötvénykibocsájtásnak joggal degradált HITEL szó nem a megfelelője, hogy a Zemberek újra meg újra feltudják tenni a „gyurcsányésabajnaiféleájemefhitel tette tönkre az országot” lemezt! Hát most ez a három év, hogy tönkrevágja a sok inkompetens és ráadásul pofátlanul hazug tettekkel ezt a többre érdemes kicsinyke országot. Nesze rezsicsökkentés. A Fidesz jól tudta, hogy ha anno 300 forintos vizitdíjjas népszavazással be tudta húzni magukat a csőbe, akkor majd mint a kiéhezett kutyák rávetődnek a szintén pár száz forintos rezsicsökkentésre is minta a cumira. Ráadásul ez a kormánynak nem is kerül egy fillérjébe sem. Olcsó átba##zás a megzakkantaknak, amely ráadásul tovább gyűrűzve újabb áremelkedésekhez fog vezetni, így a megspórolt összegek többszörösét rabolják vissza Önöktől! Cumizzák csak!

  • Ille István

    na, ezt kapjátok ki, bodák:

    Selmeczi Lukhíd Stangli Gabika a maga kis szokásos tájékoztatóján volt szíves megemlíteni azt, amit a kormányzati reklámok orrba-szájba nyomatnak, miszerint a minimálbért felemelték 63 ezerről 93 ezerre. no akkor talán pontosítsunk.
    2010-ben a minimálbér bruttó összege 73.500 forint volt, míg az idén ez már 98.000 forint. ez 33,3%-os bruttó minimálbér emelést jelent.
    2010-ben a minimálbér nettó összege 60.236 forint volt, míg az idén ez már 64.190 forint. ez 6,5%-os nettó minimálbér emelést jelent.
    tetszik érteni. na akkor tegyük még ide az inflációt, amiben például a tavalyi évben leköröztünk minden uniós országot is. úgyhogy számoljunk csak úgy, mint eddig. a KSH adatait felhasználva kiderül, hogy három év alatt összesen 15,1%-ot veszített az értékéből a forint.
    tehát olyan remekül működik ez a trafik-föld mutyi qrmány, hogy a bérek reál értékben nem keveset voltak szívesek CSÖKKENNI.

    upppsz

  • Ille István

    HunCanada
    2013 április 30
    6:56 du.
    boda hithű nyugdíjas, akinek kurvára nem számít semmi, hiszen nem jut vele előbbre. nincs annyi nyugdíja, hogy élvezhetné a fidesz adta előnyöket (mivel egész életében becsületes (?!) munkával kereste meg a kenyerét), a rezsicsökkentés se játszik nála, mert azzal a pár kiló kenyérrel, amit a megtakarításon vehetne, nem jut messzire (vigyáz az alakjára, mert a kenyér hizlal, ettől olyan kövérek a közmunkások is), amúgy is, anno nem valakik mellett, hanem valakik ellen szavazott, és már nem mer kihátrálni.
    hogy mit cumizik esténként, azt inkább nem is akarom végig gondolni.
    az ő korában…

  • Ille István

    na, akkor hasonlítsuk egy kicsit ezt a kurva nagy jobban teljesítést, de koncentráljuk az egészségügyre, ami valahogy kimaradt a felsorolásból.
    pedig a + 3500 rendőr is gondban lehet miatta, a rezsicsökkentettek meg pláne.
    szóval, e téren minél is teljesít magyarország jobban?
    kazahsztánnál? üzbegisztánnál? azerbajdzsánnál? hátaztánnál? orbanisztán kétségtelenül jobban teljesít ezeknél.
    csak kérdés, miben.

  • Ille István

    TÁRKI: az elmúlt három évben jelentősen növekedett a jövedelemeloszlás egyenlőtlensége. Vannak, akik valóban jobban élnek.

    Az úton-útfélen, no meg a médiában ezerrel sulykolt „Magyarország jobban tejesít” 25 tételéről legtöbbünk érzi, hogy épp az ellenkezője igaz (pl. nyugdíjak értékállósága), vagy csak az adott terület egy szűk szegmenésre igaz (pl. rezsi csökkenés). Akik nem, azok zöme a jobban hisz Orbánnak, mint saját szemének kategória szerencsétlenjei.

    Megjelentek a TÁRKI legfrissebb kutatásai eredményei a „Egyenlőtlenség és polarizálódás a magyar társadalomban” címmel. A jelentésből kiderül, hogy:

    2012-ben a háztartások egy főre jutó nettó jövedelmének átlaga az összes személyre számítva a 2009-es vizsgálat átlagjövedelméhez képest mintegy 13,5 százalékos nominális növekedést mutat míg ez idő alatt a fogyasztói árindex mintegy 115 százalékos volt. Tehát összességében a háztartások átlagjövedelmei 1-2 százalékkal csökkentek reálértéken. A jövedelemeloszlás két szélén az átlaghoz képest lényegesen eltérő tendenciák következtek be. Míg a legalsó decilis (tized) átlagjövedelmei nominális értékben is estek, addig a legfelső két decilis átlagjövedelmei reálértékben nőttek

    Az egy főre jutó jövedelmek aggregált egyenlőtlenségi mérőszámai közül kitüntetett jelentősége van a legfelső és a legalsó jövedelmi decilisek átlagai közötti aránynak. Ez a mutató az elmúlt három évben drasztikusan növekedett, 7,2-es értékről 9,0-re.

    na, akkor magyarország tényleg jobban teljesít? hát, van akinek…