Nincs új a nap alatt

2013 április 30 11:49 du.16 hozzászólás

A rendszerváltás után szinte havi rendszerességgel utaztunk Magyarországra. Először csak vonatoztunk aztán lassan „átnyergeltünk” az autózásra. Sokkal fárasztóbb mint a vonatozás. Egy előnye van: nincs menetrend amihez alkalmazkodni kellene, és ott és akkor áll meg az utazó ahol csak akar. Akkor még nem volt kiépítve a mai M1 autópálya egészen a határig. Oszták részen sem kapkodták el a dolgokat. Volt út, autópálya, de ha jól emlékszem ez Bruck an der Leita után megszünt és Nickelsdorfig a határig már csak sima kétsávos autóút vezetett.

Nothing new under the sun / zeiva

Nothing new under the sun / zeiva

Néha a nagy nyári forgalomban egészen a falu bejáratáig állt a kocsisor. Nem az osztrák határőrök miatt. Ellenkezőleg. A magyar oldalon mindig hatalmas torlódás volt. Miután az embert bengedték a magyar oldalra, a fáradt turistának első dolga az volt, hogy könnyítsen magán. Erre vagy közvetlen a határállomás, vagy a közelében levő espressó és étterem mellékhelyiségében volt lehetősége.

Az ugynevezett „keleti kultúra” itt mutatta be magát igazán. Kosz, bűz és ami ilyen helyeken általános, ha nem gondoskodnak elég számú személyzetről. Hála viszont a fejlődés megállíthatatlan és egyre előretöröbb következményének, hamar követni kezdték az oszrák modelt. Ausztriában abban az időben szinte minden parkolóban és benzinkútnál – éttermeknél és pressóknál természetes dolog volt- tiszta és rendben tartott mellékhelyiségekben könnyíthetett magán az arra rászoruló. Igaz nem ingyen. Helyenként váltakozott a „tarifa”. Volt ahol egy schillinget kasziroztak, de volt hely ahol akár ötöt is. Helytől függöen persze. Egyben mindegyik egyforma volt. Tiszta és rendezett körülmények fogadták az ide betérőt. Volt szappan, kéztörlő papir, és a WC-ből sem hiányzott a papir, sőt szagtalanító is volt.

Hamar rájöttek élelmes magyarok, hogy ez követendő példa. A tisztasági követelményeknek hellyel-közel próbáltak eleget tenni, de sok kifogásolni való akadt. Hol nem volt szappan, hol nem volt papir, és a tsiztasági előirások is sok kívánni valót hagytak maguk után. Viszont mindenütt belépő pénzt kellett fizetni. Nem volt ritka ahol valutában követelték, és bizony ha az utazó nem akart a nadrágjába ronditani, kénytelen- kellettlen kikellett fizetnie az árát. Telt múlt az idő.

Az Európai Unio előirásai következtében Ausztriában kezdték megszüntetni a fizetős WC-ket. Mondván, hogy egy kultúrált benzinkúthoz, parkolóhoz , vendéglátó ipari egységhez, hozzátartozik az ilyen szolgáltatás, ezért külön dijat nem lehet felszámítani. Persze mindez Magyarországot nem érintette, noha tagja lett az európai közösségnek de annak előirásait vagy nem tartotta be – mint ahogy teszi azt ma is – vagy az ő saját törvényei alatt értelmezte. Egy ideig ezt elnézték a nyugat árgus szemű megfigyelői, később nyakra –főre érkeztek a bejelentések, feljelentések. Változtatnin kellett. Bizonyos területeken megszüntették, másutt megmaradt a rendszer. Helytől és fekvéstől függően. A ferkventáltabb, nagyobb forgalmat lebonyolító helyeken, megszünt a fizetős rendszer, másutt maradt.

Miután Magyarországon kihalt a családunk, nem volt már szinte senkik sem, egyre ritkábban jártunk át. Én kénytelen-kellettlen eladtam az autómat. Nem csak anyagi megfontolásból, henem mert az autóba való beszállás problémássa vált számomra. Egy baleset következtében gerincproblémáim lettek, és emiatt a ki és beszállás nagyon körülményessé vált számomra. A vezetés meg egyenesen életveszélyes, mivel a ballábam néha nem engedelmeskedett akaratomnak. Jobb a békesség, gondoltam, eladtam a járművet. Ha még is utazni kellett, akkor maradt a vonat, a busz, vagy repülő. Történt, hogy nagyon hosszú idő után Magyarország egyik távoli pontjára kellett utaznom. Cirka jó hatszáz kilóméter Bécstől. Először azt gondoltam, hogy egyszeri átszállással, majd vonattal utazom. Sajnos ez csak hiu álom maradt, a célbajutásig háromszor kellett volna átszálnom, nem utolsó sorban igen csak költséges. Végül is megoldottam a problémát, Budapestig busszal utaztam, onnét a MÁV járatait vettem igénybe. Régen modern WC-kel ellátott autóbuszokkal bonyolították le a forgalmat. Osztrákék mai napig ilyeneket közlekedtetnek, igen csak borsos áron. A magyarok mivel kevés a pénz, fapadosra alakultak át. Van ugyan WC a buszon de nem működik. Még ha müködik akkor sem. Azon egyszerű megfontolásból, hogy a sofőr igy elesik egy kis mellékestől. Magyar részen meg áll egy megbeszélt pihenő helyen, egy benzinkútnál, ahol már előzőleg megállapodott a tulajjal, hogy mennyi százalékot kap, ha az ő kereskedelmi egységét veszik igénybe az utasai. Fogyásztás mindég van, egy kávé, üditő, másegyébb, de a legnagyobb bevétel a WC. Hatvan hetven kilóméterre a határtól, beáll az üzemanyag töltő állomásra, majd közli az utasokkal, hogy húsz perc pihenő. Ezidő alatt mindenre van módja az utasnak. Nos a WC használati dij itt 150 forint, illetve ötven cent. És ha valakinek nincsen? Az ne utazzon. Pláne ne busszal. Nincs az az utas, aki ne szorulna rá erre. Többen is szóvátették, hogy ez pofátlanság , rablás, de senkit sem érdekel.

Az üzletág azóta is virágzik, és viragzani is fog. Nem kell attól tartani, hogy egy ujabb EU-s határozat alapján, ujra ingyenessé tegyék eme szolgáltatást. Mert ha a kormány mindent megtehett büntetlen, a polgár is ezt az utat próbálja követi. Ebben az egyben találkoznak, a választó és a kormány érdekei. Azt követem ami nekem jó, arra voksolok aki hagyja ezt nekem, sőt még támogat is erejéhez mérten. Kereslett mindég lesz erre a szolgáltatásra, – lévén akármilyen „kurzus” fog hatalomra jutni az elkövetkező időkben – eme „üzletágra” mindég szükség lesz.

Avi Ben Giora / a KMH vendégszerzője

16 hozzászólás

  • A cikk írója csak egyet felejtett el, összehasonlítva Ausztrivál a magyar helyzetet. Ausztriában, nem volt kommunizmus, Vöröshadsereg 45 évig, mint Magyarországon. Ez SEM új a nap alatt!

  • Ille István

    valóban nincs új a nap alatt.
    anno a nyilvános wc-k üzemeltetése ugyancsak profithozó vállalkozás volt, ezért egy engedély igencsak pártpreferenciáhot kötődött. kiss manyi felejthetetlen wc-s nénije csak a kabaré világában létezett.
    mi több, lett egy olyan népnemzeti vendéglátóipari minősítés is, ami a mellékhelyiség állapota alapján alakult ki. hiába volt pl. az old firenze elegáns, sőt, kultikus éjszakai szórakozóhely, a wc-je inkább volt budi.
    a máv wc-it meg a mai napig is el lehet felejteni. svájcban, németországban utaztam olyan vonaton, ahol a wc valóságos luxuskabinnak minősült – hazai összehasonlításban.
    jut is eszembe: ez az a terület, ahol még lehet koncessziós pályázatokat kiírni. csak kérdés, hogy egy fideszes csókos akar-e benevezni? mert mégiscsak szar ügy!

  • Végre valami értelmes írás…

  • Dénes ERÖS

    Ausztriàban is megmaradtak a fizetéses WC-k az üzemanyag-tankolokban,csak a pihenös „P”-ban vannak ingyenes WC-k.

  • Ille István

    Figyelő
    2013 május 1
    12:14 de.
    jó érv. csak egy baj van vele: magyarországon se volt kommunizmus 😀
    a vörös hadseregnek meg nem sok köze volt a hazai budihelyzethez ?D

  • Avi ben Giora

    Na megint valaki aki nem ismeri a történelmet. Kénytelen vagyok az urat felvilágosítani, hogy Ausztriában is elég sokáig volt jelen a Vörös Hadsereg. Majdnem 1955-ig. Igaz volatk itt angolok franciák meg amik is de a ruszkik sokáig ittmaradtak volna ha nincsenek itt a többiek. Egy évre rá, hogy Ausztria független lett tört ki a magyar forradalom. Nagyon benne hagytak minket a szarban. Pedig hogy számítottunk rá, hogy lépnek a ruszkik ellen még ha ebből világháboru is alakult volna ki. Persze megint jó bünbaknak bizonyultak a zsidók. Kitört a szuezi válság ás inkább azzal törődtek.
    Nos nagyon elképzelhető, hogy majd a még meglevő budikra konszeccios kiirások lesznek Fidesz közeliek előnyben jelszóval. Csak ugy mellékesen irnám ide, hogy a Magyar Parlamentben is fizetősek a budik. Igaz nincs mindenütt WC-s néni de ott a tálka és a tábla több nyelven.
    Ausztriában nem csak a P parkolók ingyenesek. Benzin kutaknál is ugyan ez a helyzet. Botrány botrány hátán volt ebből kifolyólag. Itt is szokott bugyogni a szar sajnaos.

  • Figyelő, ennek semmi köze a kommunizmushoz – legalábbis nem direktben.

    Ennek egyetlen dologhoz van köze: a civilizációs szinthez, másképpen mondva az emberek fejében levő gondolkodáshoz.

    Magyarország egy olyan hely, ahol a stiklizés, a trükközés,a másik átverése és kihasználása a természetes, és ennek ellenkezője a természetellenes. Pont fordítva, mint kulturáltabb országokban. Aki itt jól átveri a másikat, az „okoa” vagy „ügyes”, nem pedig szar, szemét alak. Aki itt kihasználja embertársát, az elsimert győztes, aki pedig elszenvedi ezt az megvetni való lúzer.

    Mindenhol ez a gondolkodásmód látszik. Egy WC rendbentartásához nem kell más, mint igényszint és törődés. Ahol ez automatikusan nincs a fejekben, ott kár kommunizmusra hivatkozni.

    Ez a civilizációs lemaradás nem mostani dolog, évszázadok óta megvan, és ahogy nézem, meg is marad. A távolságunk nem csökken, hanem nő.

  • okoa = okos

  • Ille István

    Avi ben Giora
    2013 május 1
    12:06 du.
    mi több, ausztriában is, németországban is, sőt, az utóbbi időben itthon is találkoztam a családnevemmel WC-szanitereken, első sorban kézszárítókon, folyékony szappan tartókon, ilyesmin. erős konkurenciája a laufen-nek, de sajnos, nem rokonom (rákérdeztem a bajorországi tulajnál)

  • Avi ben Giora

    István! Nem rákérdezni kellett volna. Az ilyenek ha rákérdezel persze hogy azt mondják, hogy nem vagy rokon. Ha van némi humora akkor azt mondja: na na hogy rokonok vagyunk! Ádámtól meg Évától. Volt egy pasas Izraelben akinek hasonló neve volt mint egy nagy izraeli magyar gyárosnak. Gyorsan kiadta magát ennek a pasasnak millokat szedet fel mint ha ő lenne a gyáros. Egy piti dolgon bukott le. A bankszámlája alapján kiderült, hogy nem ugyan az az ember. Mert a nagy jattokat mindig kivette és átutaltatta svájci számlára. Kapott egy pár évet de nem kell félteni. Ha kiszabadul elég zsozsója lesz ujra kezdeni mert Svájc nem adta ki a pénzét illetve a kontó számát.

  • gelbergócisztán

    Avi…….nem hiszem hogy van olyan EU eloiras hogy az OSSZES WC legyen ingyenes…..valoszinuleg olyan az eloiras hogy ingyenesnek IS kell lennie….es ennek megfelel magyarorszag mert sok ingyenes van…ha akarod felsorolok tobb tucatot budapesten,egyedul a nyugati vasut melletti westend plazaban van vagy 15 ingyenes…..ne nezd ilyen sotet szemuvegen at szulohazadat,hogy csak a rosszat veszed eszre….en naponta egy ezrest elveceznek ha minden kisdologert fizetnem kene,de sose fizetek

  • Judit Noszticzius

    Ausztriában majdnem egész százalékban tudják vigyázni a tisztaságokat az utcai épületekben tollert!!!! Itthon kb 70 százalékost is tudják tisztaságot takarítani az utcai épületi tollert !!!!!!!!! Persze kell fizeteni az utcai épületi tollert,mert ebből kell takaritani!!!!!

  • Judit Noszticzius
    2013 május 3
    10:48 de.
    Juditkám, én téged eccerűen imádlak !!
    Akármilyen hergya napom van, téged olvasva bearanyozódik !!
    🙂

  • Tudjátok ez az irás nem is a WC-kről szól. Tavaly megkért valaki, hogy menjek el tolmácsolni az osztrák munkakadójához. A hivatalos megbeszélés után, laza csevejbe kezdtünk a munkakadóval, aki egyszer csak azt kérdezte tőlem: ” Mi van nálatok, én tiz magyar céggel vagyok kapcsolatban, ebből nyolc a második fuvarnál már át akart vágni?!”
    Na, kedves barátaim, erről szól a cikk! A kultúránkról! A mi egyedi, balkáni, fityiszes kultúránkról!

  • Na ez egy közérdekű cikk,sajnos sok igazsággal,de legalább
    ennek nincs igazán köze a politikához….Régóta így van!!!
    Valóban változtatni kéne a helyzeten,de a fővárosban is.
    Az a helyzet,hogy az üzemeltetésért sokszor annyit kérnek,
    hogy egy becsületes vállalkozó (aki takarít,rendes..)feladja
    de itt Pesten volt olyan is,hogy cigányok kapták meg,akik
    hajléktalanoknak „adták ki”pénzért,persze kivágták őket.
    A határon,a vonatokon és a buszokon ingyen kellene kultúrált
    lehetőséget biztosítani,mert főleg a vonatokon sokszor siralmas a helyzet,ami egy hosszabb utazásnál probléma,pláne
    ha nem is olcsó az út.Egyedül az intercityn normális a WC.

  • Szomorú, de egész Európában ez van. Nemrégiben Römáböl mentem egy egy napos túrával Firenzébe. A túravezetö (olasz nö) részeg volt. Mire mi beértünk a pihenö restjébe ö már ott ült egy üveg sörrel. Bár hová mentünk, minden éppen be volt zárva, kivéve a börösök utcáját, ahol – véletlenül – egy Gucci üzlet elött volt a találkozás.
    A WC-röl? Az osztrák budik valóban pompásak, tiszták, modernek, de a bejáratnál ott van a kis tányér benne a fél eurósokkal.
    Én inkább az utakról beszélnék. Néhány kivétellel MO-n az utak borzalmasak. Továbbá a budapesti Rákóczy útról, ami nem hiszem, hogy 56-ban igy le volt robbanva.
    Bécs után Pest a 3. Világban van, kivéve a Dunapart.
    Szinte minden le van robbanva.