Veres Dávid: Az Orbán rendszer visszaparancsolja a magyarokat a diktatúrába

2013 június 27 2:59 de.27 hozzászólás

Veres Dávid, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének aktivistája volt az egyik szónok a “Gyáva népnek nincs hazája” c. tüntetésen, melyről június 26-án beszámoltunk. Az alábbiakban részleteket közlünk Dávid hatásos beszédéből.

Veres Dávid

Veres Dávid (Fotó:  Polgár László Vince)

“Nagy Imre alakja itt áll, félúton a diktatúrából a demokráciába vezető hídon, parlamentre vetett tekintetével egyértelműen kijelölve azt az utat, ami mellett az 56-os forradalmárok elkötelezték magukat, s amin 1989 után 2010-ig haladt a társadalom”–mondta Veres Dávid, utalva a Vértanúk terén lévő Nagy Imre emlékműre. “Sajnos 24 évvel a rendszerváltás után azt kell megélnünk, hogy demokráciánk jelképeit egy pocakos minidiktátor, kultúrkampfja keretében folyamatosan meggyalázza. József Attila nézheti, ahogy úszik el a feje fölött a dinnyehéj, a náci birodalom ellenségének – Rooseveltnek – és Károlyi Mihálynak a nevét vörös festékkel áthúzzák, s talán Nagy Imre is erre a sorsra jut. Mert a hatalom mindent megtesz azért hogy felpofátlankodjon erre a hídra és hogy húsos ujjával visszaparancsolhasson minket az Európai Unióból a diktatúrába”–tette hozzá.

A szónok utalt arra is, hogy bár Nagy Imre a demokráciára való törekvés és a szociális igazságosság szimbóluma, az Orbán rendszer egészen más jelképekhez fordul. “Magyarország fél szembenézni saját történelmével, igyekszik azt Nyírőbe, Turulba, „Barackfába”, csomagolni, és elfeledtetni, hogy milyen szennyet hagyott maga után az első Orbán kormány. Azt hiszik elfeledtük: Tokaj-hegyalját, a Grippen ügyet, a Simicska-Nyerges birodalom csíráját: a Happy End Kft-t, a Quality Investet, és a többi állami megrendelésből élő céget?”–utalt Dávid az első Orbán kormány korrupciós ügyeire.

A jelenlegi kurzusról pedig elmondta, hogy a felsőoktatás haláltáncát járja, az általános iskolákban pedig a szegregáció teszi lehetetlenné sok-sok gyerek számára, hogy egyenlő feltételek mellett tanulhasson.

“Nézzük végig mit tett a ‘zemberek védelmében, a magát „nemzeti adócsökkentés kormányának” tituláló Fidesz! Bevezette az igazságtalan egykulcsos jövedelem adót, és közel 40 új adónemet. Ez az MSZP számítása szerint 2774 milliárdos megszorítást eredményez. Ami a csecsemőktől, az aggastyánokig fejenként 277400 forintos adóteher növekedést jelent. Vajon ebből is stadionok és Horthy szobrok létesülnek?”–mondta Veres Dávid.

“Hiszem, hogy Magyarországot többségében olyan emberek lakják, akiket felháborít a rasszizmus és a nacionalizmus térhódítása, s akik képesek személyes sérelmeiket félretéve, bátran együttműködni a IV. Magyar Köztársaság létrehozásában!”–zárta beszédét.

27 hozzászólás

 • Varga Sándor

  Most a Veres Dávid jött át a bal-lib-globalista parallel univerzumból, hogy “a heti rettegő”-t leadja…

  “…s akik képesek személyes sérelmeiket félretéve, bátran együttműködni a IV. Magyar Köztársaság létrehozásában!”–zárta beszédét.”

  …mert az I. Khon Béla-köztársaság remekül működött, a II. Kádár-Appel-köztársaság annál jobban, a III. D-209-Gyurcsány-Bajnai-köztársaság meg úszik az álmok tengerén. No, ha a IV. Köztársaság képes bármelyik elődjénél nagyobb teljesítményekre, alig várom az V.-és a VI. köztársaságot is…

 • Christopher Adam

  Tisztelt Varga úr,

  Ezek szerint Ön nem nagyon ismerheti Magyarország huszadik századi és legújabbkori történelmét.

  I. Magyar Köztársaság = Károlyi Mihály kormányával
  II. Magyar Köztársaság = Magyarország 1946 és 1949 között, Tildy Zoltán és Nagy Ferenc vezetésével
  III. Magyar Köztársaság = Antall József (MDF), Boros Péter (MDF), Horn Gyula (MSZP), Orbán Viktor (Fidesz), Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc (MSZP), Bajnai Gordon, Orbán Viktor (Fidesz) 2012-ig.

  Ilyen, hogy “Kádár-Appel Köztársaság” nem volt. Amúgy ajánlom, hogy ha Aczél Györgyre céloz, akkor írja azt. A zsidózás helyett pedig jobban szolgálhatná nemzetét ha lapozgatná annak történelem könyveit.

  -ca-

 • Lélfai Szilárd

  Tisztelt CA

  Egy FKK-ba illő hülyegyerek baszédét boldogan idézi Ön is! Szomorú, hogy Önöknek csak ez a HÍR!
  Az alábbi cikk godolom nem mert csak Pávatorony szerepel benne és nem az Önök által annyira kedvelt pávatánc!
  Ha elolvassa, akkor ismét megjegyzem a jelmondatukban szereplő Tredeau nem tudott jó magyarul, nem totemokat, TOTEMEKET kellene ledönteni!

  Elkészült a magyar Pávatorony Washingtonban!
  kategória: Kultúra
  2013 június 26, szerda – 12:21 | szerző: mti/richpoi.com
  Címkék: Folklife, kultúra, magyar kultúra, washington, pávatorony, címkefelhő
  Szóljon hozzá!
  Mindig pozitívan a Facebook-on is
  Daruval a helyére emelték kedden a washingtoni National Mall parkban a Pávatorony csúcsát, amelynek kalotaszegi motívuma a Magyar örökség – Az újjáéledés gyökerei című fesztiválprogram fő arculati eleme.

  A Siklósi József Ybl-díjas építész tervezte faragott fatorony befejezése az egyik utolsó simítás a magyar “fesztiválfalun” a szerdán kezdődő Smithsonian Folklife Festival (SFF) előtt. A fesztivál magyar programját Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Fellegi Tamás, a Magyarország Kezdeményezések Alapítvány vezetője nyitja meg.

  Magyarország a díszvendége a szerdán megnyíló tíznapos rendezvénynek. A június 26. és 30., illetve július 3. és 7. között megtartandó rendezvényen várhatóan mintegy egymillió látogató előtt mutatkozik be a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia. Amikor Siklósi József tervező munkáit, a Pávatornyot és a Tánccsűrt még csak papíron látták, már tudták, hogy komoly, szép, nagyszerű dolgok. Ritkán adatik meg egy ember életében, hogy ilyet megvalósíthat – mondta a Herpai Sándor, a Magyar Vár alapítvány vezetője a National Mallon.

  A Magyar Vár alapítvány májusban kapott felkérést arra, hogy felépítése a Tánccsűrt és a magyar program fő jelképét, a Pávatornyot. A wisconsini faanyagból három lövétei székely faműves által helyben ácsolt és faragott két építmény az amerikai magyarok adományaiból és a Magyarország Kezdeményezések Alapítvány támogatásából épült meg. “Ha nem teszünk bele egyetlen csavart vagy szöget a Tánccsűrbe, az akkor is megáll. Csodájára jártak a helyi építészek is, hogy egy 15 méteres fesztávú építmény elemei önmagukat tartják össze” – büszkélkedett Herpai Sándor. Az SFF Washington legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja látogatóinak száma minden évben 1-1,5 millió, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet.

  A fesztivál magyar programjának előkészítését a Smithsonian Intézet és a Balassi Intézet közösen végezte, és jelentős munkát végzett a washingtoni magyar nagykövetség is, amely kísérőrendezvényeket szervezett: több koncertet a Kennedy Centerbe és az Amerikai Egyetem Katzen Művészeti Központjába, divatbemutatót az International Club of DC-be és filmvetítéseket a Természettörténeti Nemzeti Múzeumba. A fesztivál munkáját önkéntesek segítik, köztük amerikai magyarok és az észak-amerikai diaszpóra életét támogató Kőrösi Csoma Sándor program résztvevői. A Magyar örökség – Az újjáéledés gyökerei program társkurátora Fülemile Ágnes, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója és James I. Deutsch, a Smithsonian Intézet programkurátora.

  A fesztiválnak a tradicionális Kárpát-medencei zene- és tánckultúrába bepillantást nyújtó programblokkjának szakmai felelőse a Hagyományok Háza. Az utazó csapat magját Pál István Szalonna és bandája, valamint az erdélyi Heveder zenekar adja, melléjük olyan muzsikusok társulnak, mint Papp István Gázsa prímás, Juhász Zoltán dudás-furulyás, Bob Cohen, a Di Naye Kapelye frontembere vagy Navratil Andrea énekes.

  A zenészek között van négy-öt hagyományőrző muzsikus is, többek között a magyarpalatkai zenekar és a szászcsávási zenekar prímásai, valamint a magyarszováti Kádár Erzsébet énekes. A fesztiválon koncertet ad Bíró Eszter és zenekara, valamint a Parno Graszt is. A Balassi Intézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködése keretében az SFF közönsége ízelítőt láthat a Fölszállott a páva vetélkedő döntőseinek produkciójából is.

  A fesztivál piacterén jelennek meg a mesterségek Makovecz Imre által tervezett standjai. Az itt felépített parasztporta három szobája a textil- és viseletkultúrával kapcsolatos női munkák bemutatásának lesz a helyszíne, három tájegység – Sárköz, Szék és Kalocsa – stílusában. Az épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ácsainak munkáját dicsérik. Magyarország gasztronómiájának megismertetéséhez egy erre a célra felépített helyszín szolgál. Az érdeklődők itt végignézhetik a magyar specialitások elkészítését, és meg is kóstolhatnak jellegzetes fogásokat. A fesztiválpiac árukészletét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége válogatta ki.

  A fesztiválhoz kapcsolódóan, a Magyar Filmunió támogatásával Magyarország, hősök és mítoszok: a bevándorlók élményei és a művész szeme címmel vetítéssorozatot tartanak a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában. Ennek keretében bemutatják Forgách Péter Hunky Blues – Az Amerikai Álom, Bódy Gábor Amerikai anzix, Hules Endre A halálba táncoltatott lány, Goda Krisztina Szabadság, szerelem és Káel Csaba Bánk Bán című alkotását. Zsigmond Vilmos és Kovács László munkássága előtt tisztelegve levetítik James Chressanthis Nincs szükség feliratra: László és Vilmos című dokumentumfilmjét is. A vetítéssorozaton jelen lesz több neves alkotó is.

 • Lélfai Szilárd

  Smithsonian Folklife Festival közelebb van mint a Vértanúk tere, csak nem olyan fröcsögős!

 • Jó látni, hogy fiatalok is résztvesznek az Orbán rezsim elleni fellépésben, mondhatnám: szabadságharcban! Gratulálok Veres Dávidnak. Csak így tovább!

 • Csiplek benneteket drága ellnezék!Ha ti nem lennétek nekünk izzadunk kéne,igy ráérünk kávézni.Ennek a Veres gyereknek a müvét hangszórókon kéne terjeszteni,fömüsoridöben ismételni,csak hiányolom a cigányellensség felhánytorgatsát,ez ujabb ezreket böszitene…

  De jo ,hogy elképzelt világotok fényévnyire van a valoságtol,még több magyarizmusellensséget,még több toleranciát demokráciaféltést,diktaturázást,hahaha…

  Megtisztitjátok a terepet…

  Nekünk…

 • Lélfai Szilárd

  Az orbán rezsimnek pusztulnia kell. Nem azért mert jobboldali, hanem azért, mivel eddig csak károkat okozott az országnak. Noha az orbán-1 kormány alatt is készült egy úgymond 160-as lista a nagyobb mutyikról, lenyúlásokról, de az semmi a mostani ámokfutásához képest.
  Nem azzal van a baj, hogy jobboldali, hanem azzal, amit tesz.
  Ezt semmiféle jobbos, vagy mélymagyar fröcsögés, mellébeszélés, vagy figyelem elterelési kisérlet nem írhatja felül. És nem is fogja felülírni.
  Szép dolog amit leírt, de attól még a magyarországi Magyarok életét tönkreteszi a diktátor. Majd ha alapszinten élhető ország lesz, több figyelmet kap a dolog. Az élhető ország most a legfontosabb!
  Tudom, ezt hiába is magyaráznám, oda nem jut el a fény.

 • Tetszett az idézet. Én is örülök, hogy vannak fiatalok, akik tisztán látnak, a történelmet is tudják, . Felismerik az összefüggéseket a múlt és jelen között, a diktatúrát.

 • Christopher Adam
  2013 június 27
  5:14 de.
  Jó tanácsnak tartom a történelem könyv lapozgatását, de a képekből még nem lehet megérteni annak üzenetét. Kellene a könyv mellé még valaki, aki felolvassa, és el is magyarázza, hogy miről is szól a könyv.

 • Varga Sándor
  2013 június 27
  4:57 de.
  Most végezted a 7. általánost?
  Persze már akkor is kéne ismerned a történelmet!
  Ne csüggedj, majd jövőre!
  Igaz, addigra betöltöd a korhatárt, (25) de ne add fel!
  Dolgozók általános iskolájában még folytathatod! 😛

 • Nem egy buta arc. Vagy csak azért “hülye”, mert ellenzéki?

 • Szerencsére csak ennyien hallgattàk a soros rettegöt. Rettegett Veres akkor,amikor 20 Milliàrd EU vészsegélyt kellett felvenni
  Gyurcsàny 4 éve utàn? Rettegett,hogy hogyan fizeti vissza a nép a megnövekedett kamatokkal egyött?
  Remegett,amikor Bajnaival 2012-re ütemeztették a visszafizetés kezdetét-vagy nevetett-?
  Felhàborodott-e a 2009-es minusz 6,8 %”teljesitésekor”,-amivel Bajnai is mint Gyurcsàny alulmulta a konkurenseinket-,a legjobb IMF tanàcsok,szakemberek és utasitàsok segitsége ellenére,anélkül,
  hogy a részlettörlesztést megkellett volna kezdeniük?
  A rendszervàltàs elhuzodott,a régi pàrtkatonàk és a kedvezményezettek elszabotàltàk,igy fordulhatott elö,hogy 2 év csödgyàrtàs utàn még maradhatott Gyurcsàny 2 évig.Hol volt a belsö kritika,hol volt a jozan ész ? Kb.5 éve történt 1 személyzetisnö 96 Millios végkiegészitést vehetett fel,majd
  ujbol elfoglalhatta az àllàsàt,anélkül,hogy a milliokat visszafizette volna/ha jol emlékszem a pleite BKV-nàl/.
  Veres Dàvid ha hallatta volna a hangjàt 4 évvel ezelött is,akkor
  jobban megérdemelné a figyelmünket,igy csak 1 a soros rettegök között,akik feledékenyek.

 • Lélfai Szilárd
  2013 június 27
  5:30 de.
  még mindig a totemoknál tart?
  a washingtoni népnemzeti bohóckodás meg magának hír?
  ha jól tudom, a smithsoniannak van régészeti részlege is.
  ott biztosan meg lehet találni még a turult is 😛 😛 😛
  magyarország gasztronómiája? csak nem a perkelt, paprikasch, goulasch?
  az amerikai turulban születettek biztosan el fognak paffanni tőle, a hamburgerzabálók meg messze elkerülik 😀
  pávatorony…ennyi marhát! amikor az népnemzeti irányulat a turultorony! hogy’ fognak elszámolni ekkora tévedéssel?
  még mindig nem értem: hogy kerül ide a németek szabad test kultúrája – vagyis a nudizmus?
  ejnye, kicsi lélfai, ejnye!

 • Na egy dolog a cikkből nagyon igaz,az egykulcsos adó valóban
  igazságtalan(ezt meg is írtam,más kifogásolható dolgokkal
  együtt FIDESZ fórumokon!)
  Nagy Imre jelentős és tiszteletre méltó történelmi szemé-
  lyiség volt ebben is egyetértünk,de ez a kis pelyhes p….csű ugyan mit élt át a régi és új rendszerben?…….
  Beszélhet mint bárki,de mitől lenne hiteles?

 • Dénes ERÖS
  2013 június 27
  2:57 du.
  rettegéééés?
  most éppen ez a soros rögeszme, a kiadott jelszó?
  jó kis propagandász mag, erős fiam, csakhogy a cipője mellett jár: meddig fog még visszafelé mutogatni?
  ja, hogy előre nézni nem tud, mert úgy van beállítva a feje? az más.
  na, akkor itt van egy kis visszafelé nézés, rágódjon rajta:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

  hogy tetszik? de őszintén!

 • Puchert János

  A szöveggel nincs bajom a fotómontázst nem értem, úgy tudom Károlyi Mihály szobrát Siófokra vitték a Vértanúk terén Nagy Imre szobra áll.

 • Ille István
  2013 június 28
  1:05 de.
  El van tévedve ha azt hiszi, Dénes ERÖS tud olvasni. Pláne értelmezni a dolgokat!
  A Dénes ERÖS bemásolós hozzászólásaival már úgy vagyok, hogy szimplán átlépem. Mivel mindig ugyanazt másolja ide, minek fárasszam magam a dologgal.

 • Lélfai Szilárd

  Puchert János!

  Ilyenen fennakadni!? Soros Gyuri bácsi, a szónók X faktoros mentora, az igazi keresztapa ezt elfelejtette, a stábja meg nem figyelmeztette!

 • Lélfai Szilárd

  Don Ovuz!

  A logikát, hogy mikor melyik nevén ír, nem értem!
  Ami a 160-as listát illeti, valahogy egyik sem állt meg a bíróságokon!
  például a Hagyó-ügyet még mindig nem lehet lezárni, mert a patkányok, hogy magukat mentsék, egyre több mutyit hoznak elő!
  Magukat, FKK-sokat csak szinte csak az Orbán-gyűlölet tartja össze, no meg egyfajta korlátoltság!
  “eddig csak károkat okozott az országnak.” Európa ezt – az önök összes igyekezete ellenére – nem így látja! Biztos nem olyan képzett polihisztorok mint önök!
  “Majd ha alapszinten élhető ország lesz”.. Ez eddig sem volt jobb, ha a többséget nézzük, csak előzőleg kölcsönökből segélyeztük azt a réteget amelyet megpróbál a kormány visszaszoktatni a munkából való megélhetésre! Az, hogy az önök és elvtársaik kiváltságát megnyirbálta vagy eltörölte ez a “szemét rezsim”, tényleg felháborító!

 • Lélfai Szilárd

  Ille István
  “a washingtoni népnemzeti bohóckodás meg magának hír”
  – inkább hír mint amikor egy szottyadt professzorasszony 15 évvel ezelőtti emlékei alapján igyekszik bizonygatni a mai valótlanságokat!
  – maguknak FKK-soknak csak az a hír ha valaki pocskondiázza Magyarországot, ha jó hírét viszi valaki az minimum hazaáruló!
  “a smithsoniannak van régészeti részlege is.
  ott biztosan meg lehet találni még a turult is” Ebben lehet, hogy igaza van, de mogyoródi köcsögöt nem tartanak semmilyen korból valót, és nincs is rá igényük! 🙂
  Javaslom: az FKK val alakítsák meg a mogyoródi Pávatánckör és Köcsög-duda Kar-t, abban nagyobb sikerük lesz! 🙂

 • Úgy van, Károlyi szobrát eltávolították, Veres Dávid mögött a szoborról készült nagy képet lehet látni, így idézve meg az l. köztársaság vezetőjét.

 • Nem tudom, nekem valahogy ránézésre is komolytalan. Azt sem tudom eldönteni, hogy fiú vagy lány.

 • dakota
  2013 június 30
  3:40 du.
  Nocsak, nocsak! Van aki ebből a szempontból nézegeti a képeket?

 • Nagy Imre életútja enyhén szólva sem lineáris. Őskommunista,a Rákosi kormány begyüjtési minisztere volt, megbízható elvtárs, padláslesöprőnek is mondhatjuk. Úgy került az 56-os forradalomba, mint Pilátus a Credóba. A forradalom népfelkelés volt, Nem Nagy Imre mozgatta, generálta. Elsodorták az események. “Csapataink harcban állnak” mondta, de sohasem utasította a Magyar Hadsereget a szovjet behatolókkal szembeni ellenállásra. Kétségtelenül a bíróság elött egyenes gerinccel állt, ez emelte ki a többi kommunista közül, s nem tagadta meg a forradalom alatti magatartását, ellentétben a Kádár nevű csúszómászóval.
  Orbán is egyenes gerinccel áll ki a kommunizmus, a kommunisták maradványai ellen, s lép fel a bankok, multináci cégek ellen, ezért szép lehet, de okos nem…

 • Enterprise
  2013 július 3
  1:53 du.

  2013.07.05 Délelőtt úgy 11 óra 30 perc környéke, a fideSS kormányhatározata a Tavares-jelentés ellen.

  2013.07.05 Dél azaz 12 óra és 12 óra 30 perc közötti hír.
  Magyarország elkötelezett az uniós jogszabályok átültetése és alkalmazása mellett – közölte a Külügyminisztérium.

  Íme a félázsiai gerinc!
  Minden fideSS gerinctelen!

 • Enterprise
  2013 július 3
  1:53 du.

  “Elsodorták az események.”
  “Kétségtelenül a bíróság elött egyenes gerinccel állt, ez emelte ki a többi kommunista közül, s nem tagadta meg a forradalom alatti magatartását”

  Ez így igaz, ő nem tagadta meg a forradalmat, ellentétben másokkal.

 • sziasztok! itt is szeretnenk megkoszonni H. Sandornak az ures igereteit,ami miatt ugy tizzel kevesebb pomazi es budakalaszi embernek fogunk tudni munkat adni!

This site is protected by Comment SPAM Wiper.