A Lac Mégantic-i tragédia: A szolidaritás és a PR kudarca

2013 július 12 8:38 de.8 hozzászólás

Mint, ahogy arról a magyarországi sajtó is beszámolt, július 6-án Kanadában példanélküli vonatszerencsétlenség történt a Québec tartománybeli Lac-Mégantic-ban, mely 50 emberéletet követelt. Egy 73 tartálykocsiból álló, olajat szállító szerelvény siklott ki és robbant fel a kisváros kellősközepén. Eddig 24 holttestet találtak és még 26-ot keresnek. Lac-Mégantic városközpontját pedig romokba döntötte a baleset és az azt követő robbanás. Összesen 30 épület pusztult el a 6 ezer lakosú településen. Egyetlen egy dolgozó felelt a 73 szerelvényért, miközben ilyenkor legalább két személyt kellett volna alkalmazni.

Szinte teljesen elpusztult Lac-Mégantic városközpontja

Szinte teljesen elpusztult Lac-Mégantic városközpontja

De nem csak a vasútbaleset volt példanélküli, hanem a vonatot üzemeltető Montreal Maine & Atlantic Railway (MMA) nevű cég vezérigazgatójának válasza is. „Remélem, hogy nem fognak lelőni”–mondta Ed Burkhardt, mielőtt az amerikai cég vezetője Lac-Méganticba utazott volna. Aztán a településen tartott sajtóértekezleten jelezte, hogy az MMA-nál alapvetően semmivel sem magasabb a balesetek száma mint más vasútvállalatoknál. Ezzel szemben az MMA-szerencsétlenségek száma valójában az amerikai átlag tízszerese. Különösen kiverte a biztosítékot, amikor Burkhardt a Nantes-ról érkező tűzoltókat is hibáztatta a szerencsétlenségért, de végül azzal telt be a pohár, amikor Lac-Mégantic polgármesterével – Colette Roy-Laroche-sal – a vezérigazgató nem volt hajlandó találkozni. A polgármester két unókatestvére is meghalt a tragédiában.

„Lehet, hogy nem kommunikáltam megfelelően. De nem vagyok kommunikációs szakértő, hanem egyszerűen egy menedzser. A helyiek megakartak kövezni. Köveket is dobáltak felém, amikor oda látogattam. De ezzel semmit sem érünk el”–jegyezte a vezérigazgató, miután egyre jobban bírálták érzéketlen reakcióját. De a helyiek azt is elképesztőnek találták, hogy az MMA-szerelvény egyetlen dolgozóját teszi a cég felelőssé a katasztrófáért és jelezték, hogy fizetés nélkül felfüggesztették állásából.

Pauline Marois kormányfő és Colette Roy-Laroche polgármester

Pauline Marois kormányfő és Colette Roy-Laroche polgármester

Pauline Marois, Québec kormányfője szerint „egyszerűen undorító” az MMA reakciója és jelezte, hogy a tartományi kormány várhatóan bepereli az amerikai céget. A kormány 60 millió dollárnyi segélyt ígért a városnak, illetve az otthonukat, vagy üzletüket elvesztő helyieknek. Marois hozzátette, hogy a kanadai szövetségi kormány felel a vasútakért, ezért várja, hogy miként reagál Stephen Harper konzervatív kabinetje. „Ez az ő felelősségük, ugyanakkor ez a mi földünk”–mondta a québeci függetlenség-párti kormány miniszterelnöke. A szövetségi kormány már bejelentette, hogy felgyorsítják a segély továbbítását azoknak a vállalkozóknak, illetve helyi alkalmazottaknak, akik nem tudnak dolgozni a katasztrófa miatt.

A québeci tartományi rendőrség és a kanadai közlekedési minisztérium is vizsgálatot indított az MMA ellen.

8 hozzászólás

  • Szuper beszamolo Christopher . Szerintem jobb lenne ha csak a kanadai hirekkel foglalkozna az ujsag, es a magyarorszagi perpatvart hagynatok az ottaniaknak. Maskulonben szuper kis varos a Lac Megantic, es gondolom a kormany es az emberek segitsegevel ujra tudjak epiteni a belvarost.

  • Hello!Az MMA vezér amerikai!Nem lepődőm meg hogy ilyet nyilatkozik!Hát az tudja sok ember a földön,hogy Kanada egy merőben más más ország,mint „déli szomszédja”Látható pl.az országimázs legfrissebb felméréseinél is. 2.helyezett lett a világban Kanada a németek után.Az Usa úgy középen van a ranglistán !De ez látható magán az országon is.Én személyem szerint nagyon sajnálom ami ott történt.Ott éltem volna, utolsó erőmig segítettem volna támaszt adni az áldozatok rokonainak.

  • Itt egy bizonyíték! az Usa és Kanada különbsége.10perctől indul a buli :-)/Magyar szinkron/ http://www.youtube.com/watch?v=MxpU83QpJ9Q Üdvözlettel: Béci 🙂

  • béci79: Nem vitatom, hogy igazad van. De egy ember nyilatkozatából nem vonnék le messzemenő következtetést, egy országról. Példa erre a Ryanair, ordenáré az igazgatója. De nem jellemzi Írországot, hiszen itt sem szeretik. Ha tehetik, mással repülnek.

  • béci79, a betett videófilm régi, ma már fekete az elnök. Mr.Mooret meg ismerjük már, lejárt amerikai ellenes amerikai..anarchista.

  • Az viszont igaz, hogy Canada minden szempontból jobb, főleg ott élni…..

  • Nekem személy szerint nincs ellenemre az orosz,amerikai,ír vagy arab ember,sem ország.De voltam Kanadában,/mint turista/ és voltam az Usa-ban is.Nem vehettem fel piros színű pólót,mert lelőhettek volna az garázdálkodó bandatagok.Kanadában éjféltájt a sörözőből kilépve ..Őszintén!Én jobban tartottam egy medve találkozásától,mint ott egy embertől.Bőrömön éreztem,hogy más a légkör.

  • Szomorú dolog,részvétem az áldozatok hozzátartozóinak és
    kívánom a mielőbbi helyreállítást,összefogást!