Agyonnemzetiek leszünk

2013 július 18 10:55 de.42 hozzászólás

Nemzetiek leszünk, tetőtől talpig. No, nem valójában, hanem címkékben. Már van sok féle nemzetink – a színházat most kihagynám, mert az az építészeti giccstömeg (némely jobb ízlésű kritikusa nemes egyszerűséggel csak síugrósáncnak nevezi), és a körülötte folyó cirkusz minden, csak nem nemzeti.

De van nekünk nemzeti trafikunk, nemzeti autópályánk, nemzeti adó- és vámügynökségünk, nemzeti összetartozás dalunk, nemzeti együttműködési rendszerünk, nemzeti közlekedési hatóságunk, nemzeti közszolgálati egyetemünk, nemzeti sportunk, nemzeti tankönyvkiadónk és sok más nemzeti firlefrancunk, nemzeti dalunk. Ez utóbbi üdítő kivétel. Amúgy agyonnemzeti vagyunk.

Nagy Magyarország

Nagy Magyarország

Na, hála Viktorunknak, a győzhetetlen hadvezérnek, újabbal gyarapodtunk. Az MTI egy tegnapi híre „A Nemzeti Magánszállás Tanúsító Védjegyrendszer huszadik védjegytábláját ünnepélyesen adta át az NGM-ben Nemes Andrea, a minisztérium főosztályvezetője. Egyben üdvözölte a Nemzeti Tanúsító Védjegyek sikerét.”

Már ez így magában is kellően elrémisztő, de ha utána nézel a kormany.hu-n akkor döbbensz le igazán. A világban megszokott szálláshely minősítési szabályzatot lecseréltük a nemzeti magánszállások rendszerére. Hogy az mi?

„Az eddig kötelező besorolás helyett, önként lehet csatlakozni, hogy a vállalkozás Nemzeti Tanúsító Védjegyet kaphasson. Öt kategória, pontosabban korona lett az új szisztémában, ami szerint sorolódnak be: falusi szálláshelynek, apartmannak, kempingnek, üdülőház telepnek vagy szállodának.” Eleddig csinos kis napraforgó tányérok tanúsították az adott falusi szálláshely minőségét. Kemping, apartman, szálloda esetében csillagok. Persze, csak úgy, korántsem nemzetien. Rohadt nemzetietlen lesz mindezek után pl. a Hotel Ramadan, vagy a Hotel Four Seasons, ha marad a maga nemzetközi besorolásánál.

Most tekintsünk el attól, hogy ki, és milyen alapon minősít – a kempingek, apartmanok, szállodák esetében ez korántsem állami feladat, mert valahogy a nemzetközi minősítés számít, amit erre hivatott turisztikai és idegenforgalmi szervek határoznak meg (egy éttermet sem a tanácselnök elvtárs – bocs, manapság polgármesternek hívják – minősít, hiába ízlik neki ott a marhapörkölt kovászos uborkával).

Azon kívül akad egy kis ellentmondás ebben az újabb nemzeti magömlésben: a megcélzottak zömében szó sincs nemzeti intézményről, egyértelműen magánvállalkozásokról, uram bocs’ külföldi tulajdonról van szó!

Azonban itt ne álljunk meg, a felsoroltakon kívül van még Nemzetünk Vezetője, aki maga az egész nemzet (koronás besorolása még feldolgozás alatt van), meg vannak ilyen-olyan nemzeti bohócok – Kövér, Rogán, Szíjjártó, Semeczi, Hoppál és a többi nevettető – de most már, úgy tűnik, akad a Nr. 1 ápolton kívül nemzeti őrjöngőnk is.

Egy tegnapi újsághír szerint: „A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a múlt szombaton a szekszárdi alsóvárosi temetőben a rendőrök tetten érték Ny. Árpádot, aki ledöntötte egy síremlék egy részét. […] a 46 éves Dr. Ny. Árpád hétköznap bajba jutott embereken segített, hétvégén pedig dühében megboldogult orvosok, ügyvédek, iskolaigazgatók fejköveit borította le, de volt, hogy üres sírokat sem kímélt. […] A kormánytisztviselő pszichiátriai kezelés alatt áll, jelenleg betegszabadságát tölti.”

S ha valakinek még ez nem elég jellemző, álljon itt a hivatalvezető közleményéből egy félmondat: „Munkajogi lépésekre csak a büntetőjogi felelősség tényleges megállapítása után kerülhet sor”.

Azt hiszem, nem kell professzionális absztrakciós készség annak felfedezéséhez, hogy ez a Köteles-Kövérel súlyosbított Orbán-Matolcsy tandem őrjöngésének hű helyi változata! Persze, a teljes lojalitás mellett. Egy megtévedt rendőrt azonnal kirúgnak, egy megzakkant állami közalkalmazottnak azonban az utolsó leheletükig folyósítják az apanázsát, hiszen az ártatlanság vélelme megilleti, tehát, hiába áll habzó szájjal egy sírgödör felett, ő mégiscsak a mi kutyánk kölyke, nehogy már tönkre tegyük az egzisztenciáját!

Hiába, na, Orbanisztánban, ahol a Nr. 1. Ápolt se áll még szoros orvosi ellenőrzés alatt – ugyan, kérem, hol akadna olyan orvos, aki beszámíthatatlannak minősítené, bár még nem tombol az általa annyira gyűlölt értelmiség sírhalmain, pedig látni rajta, hogy alig tudja visszafogni magát – mégis, mit várunk egy ilyen pitiáner nemzeti őrjöngőtől?

Majd, ha számosodnak, sokasodnak. Akkor majd kap az OPNI egy nemzeti jelzőt, és legfeljebb üdülőnek fogják hívni…

Ille István

42 hozzászólás

  • Kicsit drasztikusan kell fogalmaznom, de néhány, vagy nem is néhány csökött agyúnak elegendő ha valamire a nemzeti cimkét ragasztják, és az életét is adná azért aki ezt mondja. Az már nem is érdekli őket, ha ezzel nem használnak, hanem éppen ártanak a nagybetűs nemzetnek.
    Ennek a sötétségnek vannak haszonélvezői. A haszonélvezőknek vannak kiszolgálóik, akik azt hiszik részesei a dolognak. Pedig csak kicsit kellene kinyitni a szemüket ahhoz, hogy lássanak is. De a valóság túl csúnya, inkább újra becsukják a szemüket.

  • Abban igaza van a cikkírónak, hogy nem minden lesz attól nemzeti, hogy annak nevezzük.

    Legjobb példa erre a Nemzeti Színház, melyet inkább Nemzetellenes Színház-nak kellett volna hívni Alföldi regnálása alatt.

  • Miért csak ez az apanázs fáj neked, ille? Nézz nyugodtan körül, biztosan fogsz még találni néhányat.

  • bécsben, a kohlmarkton akad egy nemzeti vizelde, a felirat jelzi: KuK szabvány szerint kátránnyal szagtalanítva.

  • István.
    Csak a temetőgyalázóval kapcsolatban,- mert a többivel egyetértek- valszeg úgy értendő, hogy amíg nincs tisztázva, hogy a pali beszámítható-é, addíg nem tudható, hogy a btk szerint felesősségre vonható-e..
    A nemzetieskedésről annyit, hogy így lehet legegyszerűbben leamortizálni valaminek az értékét..

  • Kedves hamis internacionalistàim!
    Lehet,hogy igazatok van,sok a nemzeti.
    Ti inkàbb nemzetköziséget akartatok,annak is meglett az „eredménye”.
    Igen,a nemzetköziségben jobban tudtok érvényesülni,mert nem vagytok
    errefelé nemzetiek.
    Vizet prédikàltok…stb., Ti vagytok a legnagyobb nacionalistàk,akik 95 %-ban egymàsközt hàzasodtok-itt olvastam kb.1 éve-,de màsoknak
    internacionalizmust prédikàltatok-prédikàlnàtok-.

  • szuper….50 autoval=200 ember tuntet a devizahitelek miatt….ezek legalabb nem csinalnak BOHOCOT magukbol hogy 150 kilosan EHSEGTUNTETEST rittyentenek

  • falusi
    2013 július 19
    2:08 de.
    A temetőgyalázóval nem az a helyzet amit ír.
    Az a helyzet, hogy addig nem függesztik fel a párttagságot, sem a hivatali pozíciót, amíg jogerősen nem ítélték el. Erről szólt a nyilatkozat vele kapcsolatban.

  • Dénes ERÖS
    2013 július 19
    5:55 de.
    Mi lett az „eredménye” amiről írogatna? Fejtse ki, hagy röhögjünk már agy jót megint déneskén! Ó, ó, már megint túlpörgette magát! 🙂 Gyorsan kapja be a dilibogyóját, mielőtt baja nem lesz. 🙂
    A nemzetköziség ugye a teljes világot jelenti?
    Így mégsem lehetünk annyira belterjes mint a szélsőjobb! 🙂

  • Dénes Erőss:

    Kétféle embertípus létezik: a fideszes hívő és az internacionalista – mi is?

    Ma akkor Magyarországon – ahol másfél millió fideszes él, a felnőtt közösségnek túlnyomó része – mintegy hat és fél millió magyar állampolgár internacionalistabolsevikkommunistalibajnai.

    Oh, sankta simplicitas!

    Valóságos elmebajos gyöngyszem:

    „Vizet prédikàltok…stb., Ti vagytok a legnagyobb nacionalistàk,akik 95 %-ban egymàsközt hàzasodtok-itt olvastam kb.1 éve-,de màsoknak
    internacionalizmust prédikàltatok-prédikàlnàtok-.”

    Azok az amishok te hülye.(ti, akik egymás közt házasodnak).

    Persze a fideszes prominensek is egymás közt házasodtak anno: egyik párttitkár (vagy titkosszolgálati miniszter, vagy házelnök stb)) kisz-titkár fia elvette a másik párttitkár kisz-titkár lányát: ebből nőtt ki a fidesz.

    Az internacionalista házasulandók spektruma azért szélesebb.._)

  • Az lesz majd igazán nemzeti, ha a devizahiteleket forintosítják.

    HAJRÁ DEVIZAHITELESEK!

  • Dénes ERÖS
    2013 július 19
    5:55 de.
    a cikkhez valamit, esetleg? vagy az már nem megy?
    semmi baj, csak erősködjön tovább 😀

  • no comment
    2013 július 19
    6:09 de.
    maga melyik cikket olvasta? mert ebben nincs szó a devizahitelesek tüntetéséről.
    vagy az nem számít?
    az más.
    ami pedig a 150 kg-ot illeti: milyen kis duci pocakosnak néznek ki az angolai, vagy ugandai éhező gyerekek, igaz?
    hallott arról, hogy az éhségtől is fel lehet puffadni?

  • kihagytam a nemzeti vágtát 🙂
    a székely vágta győztesének az a díja, hogy részt vehet a nemzeti vágtán. mi lesz, ha megnyeri?
    nemzeti székely győztes?

  • SARDI JANI…igazad van es az talan meghozza a fityisznek a 2/3-ot jovore is….he he he

  • Ille….fenykepeken egyetlen felpuffadt auschwitzit se lattam pedig eheztek…amugy van olyan felfuffados ehezes is de az a KIVETEL a mi erositi a szabalyt….a szabaly a bor/csont ehezo

  • Don Ovuz
    2013 július 19
    7:32 de.
    Kösz. Akkor én értettem félre.

  • Vipera
    2013 július 18
    5:49 du.
    Figyu, hüllőcske !
    Láttál akár egyetlen előadást is Alfoldi igazgatósága alatt?

  • no comment
    2013 július 19
    6:09 de.
    Nemtesz neked jót a kannásbor, Lacika..
    🙂

  • falusi
    2013 július 19
    11:38 de.

    Nem, egyetlen előadást sem. Ettől függetlenül tudom, hogy mi ment ott.
    Igaz, nem élek Budapesten, így már csak földrajzilag sem volt kivitelezhető. De ha ott éltem volna, se mentem volna.

    Ez most olyan, hogy aki 1945 után született, az ne szidja a nácizmust, mert hát nem élt akkor. Nem kell ahhoz látni Alföldi rendezéseit, hogy tudja, hogy miket művelt.
    De színháztól függetlenül is: aki képes lett volna kiadni az általa vezetett intézményt a románoknak, hogy megünnepeljék Erdély elcsatolását, azt nemcsak hogy nemzetinek, de még magyarnak sem lehet nevezni.

  • falusi…azert iszok csak minosegit , mig te csak tablettas bort

  • Vipera
    2013 július 19
    1:45 du.
    Értve.
    Suba-subaru: véleményedet arra alapozod, hogy van egy ismerősöd, aki ismer valakit, aki látta amikor hallották, Alföldi nemmagyar.
    Ps. Itt nálunk falun van egy un. Magyar Ház.
    Néha az oroszok bérlik ki, néha a románok.
    Mert valamiből fenn kell tartani, lángost meg csak kétszer sütünk egy évben..
    Ps.2. Alfoldi szinháza szinte állandóan teltházas volt. Az egyetlen dolog, ami számít.

  • no comment
    2013 július 19
    2:08 du.
    Lacika, erreség nincsenek „tablettás” borok..

  • A parittyás hangja

    Vipera! Rém ostoba kis állatka vagy! Alföldi csinált egy olyan színházat az elmúlt öt évben amit a magyar színház történet nagybetűs részeként fognak tanítani ha egyszer ez a rezsim szemétdombra kerül. Orbánnak és seggnyalóinak nem tetszett, kizárólag azért mert Alföldi liberális szellemiségű. És rögtön látszik milyen műveletlen, értelmiségiként is huszadrangú tuskók vagytok, hogy annyit sem tudtok, a színháznak mint műfajnak alapvetése a szabad szellem. Szophoklésztól Shakespeare-en keresztül Beckettig a színház mindig is szabad szellemű volt. Vidnyánszky is az volt, egy progresszív, független lázadó amíg a hatalomért le nem építette magát és Höfgen lett belőle. Lajbis kiskondásnak öltözik csak hogy tetszelegjen a hatalomnak, és lázadó, szabad szelleméből konformista, talpnyaló szolgalelkűség lett. Róla(is) szólt a Mephisto!

  • falusi…en se akartam elhinni hogy van …..egyebkent az index FORUMAIN hasznalt tablettas kifejezes ROSSZ , mert….szoval par hete beszeltem egy noi kocsmarossal akit kerdeztem a tablettasrol…..es ezt mondta:egyszer hoztak nekik hordoban bort amit megkostolt/megfokolt es azonnal panaszkodni kezdett hogy nincs meg a szeszfok,telefonalt es azonnal kikuldtek egy kocsit ami POR-t=por alaku szert szort bele es a bor igy lett feljavitva….www.index.hu forumairol beszelek , mi itt kisfiuk vagyunk az indexhez kepest,ahol UTOLAGOS moderacio van,itt elozetes a moderatura

  • magyarorszag vegyi fegyverei a kannas es a tablettas/poritott borok

  • Egy valódi szabad szelleműnek nem szabadba begörcsölni a attól, ha valami nemzeti. A magukat bal-liberálisnak vallók gyakran tele vannak fóbiákkal, korlátokkal.

    Mint rendezőt nem ismertem Alföldit (sem). Viszont annak idején, mint TV műsorvezetőt láttam néhányszor az RTL klubban. Műsorvezető társának, illetve riportalanynak rendre belevágott, vagy beleröhögött a mondandójába. Kínos volt látni.

    Vidnyánszkyról annyit tudok, hogy olyan a hangzása, mint a Vidróczkinak. Lehet, hogy ő is valami betyár?

  • Vagyis Sárdi jani, nem tudsz semmit senkiről, de azt előadod itt…

    Alföldi óriási sikerű színidirektor és rendező volt, ennek utánanézhetsz. És ráadásul nemzetközi hírű is:

    „Alföldi Róbert rekordnézettségű operarendezése

    A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL idei döntőjében nyolc, kiváló képességű énekes mérte össze zenei és előadói tudását. A hattagú, nemzetközi zsűri végül meghozta a döntését…”

    Alföldi Rigolettója volt a legnézettebb:

    Az általad rendezett Rigoletto az eddigi legnézettebb Armel-előadásnak bizonyult. A közönség újból kimondta helyeslő ítéletét. A verseny lezárulásával, hogyan értékeled a produkciót?
    – Nagyon örülök, hogy a legnézettebb volt az előadás…”

    Továbbá:

    „Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshop-tól (USA), a portlandi Városi Színháztól (USA), valamint a prágai Zábrádli Színháztól. Rendezései meghívást kapnak különböző nagy nemzetközi fesztiválokra (Szlovákia: 1996, 1997, 1998, 1999; Románia: 1998, 2000; Csehország: 1998, 1999).

    2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását. 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, mely elnyerte a hónap operája címet. 2006-ban a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást.

    Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet Szegeden, operát Szegeden, Miskolcon, Budapesten, New Yorkban (USA), Versailles-ben (F), Bergenben (N), Plzeň-ben (CZ), bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videoklipet is. ”

    Vidnyánszky modern koncepciójú, jó rendező: meglátjuk, mit tud kezdeni Alföldi után. A közönség dönti el.

  • sárdi jani
    2013 július 19
    4:55 du.
    Kedves Jani.
    Megpróbálom roppant röviden.
    A szabadszellemű liberálisnak nem az a gondja, hogy nemzetinek híják azt, ami nemzeti.
    Az nem tetszik nekik, hogy elcsépelik, nevetségessé teszik a kifejezést.
    A Nemzeti Múzeumban a nemzettel kapcsolatos tárgyakat mutatnak be. A Nemzeti Galériában többnyire magyar művészektől származó képeket. A Magyar Irodalom magyar származású írókat, költőket takar.A nemzeti ereklyéink szintén magyar identitásúak. Szent László hermája, vagy a Szent Jobb, megkérdőjelezhetetlenül nemzeti jelképek, ahogy a Szentkorona, vagy a jogar, országalma, palást is az.
    Viszont nem tudom megérteni, hogy egy trafik, ahol a Marlborótól a Camelig, a Benson and Hedgestől a St Moritzig, a Kenttől a du Maurierig mindenféle cigarettát árulnak, az mitől nemzeti?
    Ez az ami nekem, a nemzet részének nemtetszik.
    Amerre jártam eleddig a világban-viszonylag hosszú életem során- alig találkoztam olyan magyarral, amelyik nem volt büszke a nemzetére.
    Mostanában viszont egyre kevesebb olyannal találkozom, aki mostis az..
    Mert a Nemzet az nem a Fidesz, vagy az MSZP, vagy bármelyik gittegylet.
    A nemzet az te vagy, én vagyok, meg mindenki, aki ide irogat.
    Ezért hiba összekeverni a Nemzetet a nemzetieskedéssel.

  • no comment
    2013 július 19
    4:16 du.
    maga meg, fiam, california mentális környezetszennyezése. csodálkozom is, hogy még nem gyűjtötték be.

    amúgy még az átkosban volt szerencsém a vegyipariból tanulmányi kiránduláson megtapasztalni, hogy’ is működik ez államilag.
    kecskemét, borászati kombinát. az üvegfal mögött uszodamedencényi boralapok. előtte, a laborban fehér köpenyes „borász” hogyaszongya: ebbül a medencébül muskotályos lesz, ebbül hárslevelű, ebbül meg zöldszilváni.
    az egész megyében meg csak jófajta homoki szőlő termett, leginkább rizlingféle…

  • Haragos hamis internacionalistàim!
    Sajnàlom,hogy Ti nem tudtok a környékünkön nemzetiek lenni és nemis akartok valojàban beolvadni egyik nemzetbe sem-ez nem kritika-,
    én nagyra értékelem Izrael eredményeit,harcàt a hazàért,de nektek errefelé alkalmazkodnotok kellene.Vagy ugy gondoljàtok,hogy az itt irott véleményeitekkel ezt szolgàljàtok? Van köztetek,aki màsként gondolkodik?
    A vàlsàgban mindenki -különösen-a sajàt érdekeit tartja szemelött
    -szinte minden orszàg kormànya ezt sugalja-,vegyél hazait,nemzetit reklàmoz stb,,ha nem ezt tenné,megérdemelné a többség kritikàjàt.

  • falusi

    Helyesen írtad le, hogy milyen a szabad szellemű liberális. Jó volna, ha mindenki így gondolkodna. Az miatt nem konfrontálódnék senkivel, mert komolytalannak tartja, hogy minden elé odakerül, hogy „nemzeti”. Ennél sajnos rosszabb a helyzet. Igaz, a „nemzeti köpönyeg” mögött is hasonlóan sok, oda nem való hitványság bújik meg.

  • Osszián

    Képzeld, a lényeget tudtam Alföldiről. Azt, hogy bizonyos körökben népszerű. A te többlet tudásod csak ennek a részletei. Hiányoltam a saját véleményed.

    Az egyéb infókat köszönöm.

  • na, akkor itt van egy kis nemzeti csujjogatós

    http://cifrakaloda.blog.hu/2013/05/24/nemzeti_oligarchak_himnusza

  • Dénes ERÖS
    2013 július 20
    6:58 de.
    na, lassan mondom, hogy értse: ezzel a karakterkészlettel, amit használ, mégis, merre felé magyarkodik?
    mert, ha erre felé, akkor, bizony, kurva gyorsan alkalmazkodnia kellene a nemzeti karakterkészlethez 😀
    amúgy hogy’ kerül ide izrael? csak nem zsidózik egy kicsit, erőském?
    vegyen maga hazait, nemzetit, köszönöm, én maradok annál, ami olcsóbb is, meg jobb is, és puszta nemzeti öntudatból nem vagyok hajlandó mégolyan nemzetiszín szalagos pulykapárizsit sem enni.
    a tepertő igazi nemzeti agyonmagyar, de 2100 ftért már kaviárt is ehetek 😀
    ebben a fene nagy alkalmazkodásban csak egy a tuti: a coop lépcsején mári néni, a rákóczi út 2. alól 200 ft-ért méri a kert aljából kifordított krumpli kilóját. a multi meg 198-ért az importot.
    mégis, mijaf@szért vegyek öntudatos adózó polgárként mári néni nemzeti kolompérjából, amikor nyugtát se kapok?
    amúgy hol is van válság? mert errefelé nem nagyon érzékelni. péntekenként pohár áráért kapom a korsó sert, a cba-ban minden polcon ott virítanak a leárazás címkéi, nem kell sorban állni a benzinért, mint máshol, a rezsi is csökkent, az imf-kölcsönt is kifizetjük jó előre, hát nem csuda jól élünk?

    azért erről a debil internacionalistázásról leszokhatna már. nagyon gyenge 🙂
    van a nolon egy másik idióta, az leninfiúzik 😀

  • Ille…20.-a 6:35 de….vendeglos csaladbol szarmazom es szeretem is a foleg sert=sort…de a bor se rossz…nezd meg a 19.-iki delutan 4:12-kor irt hozzaszolasom az ugynevezett tablettas/poralaku BOR-rol,mert tovabbra se ertem….ugye TABLETTAS SZORPOT a patikaban is lehet kapni,beledobod es pezseg es eperizu…de hogy lehet PORITANI az alkoholt ? nem fer a fejembe ! es neked ?

  • Magyar!

    Miféle magyar vagy te, vak?
    Nálad mindenki boldogabb.
    Szabadidődön rozsda, vas.
    Menetelésed oldalas.
    Kullancsaidra büszke vagy.
    Tévéből ismered magad.
    Hubbard és Orbán egyre megy:
    hazudik, és te nem hiszed.
    Szégyenedben is éhezel.
    Egész nemzeted térdepel.
    Nincs jogod büszke lenni már.
    Te tűröd el, mit nem muszáj.

    http://gomorilap.sk/cikkek/Lassulo-emlekezet-kihagyas-Jonas-Tamassal/699

  • no comment
    2013 július 23
    10:55 du.
    azt úgy hívják, hogy borélesztő.
    oszt majd alkohol lesz belőle – persze, erjedés útján.
    az, hogy jött-beledobta-borrá vált, nagy marhaság, de ha beszopja, sok mást is beszophat.
    még jézusnak se sikerülne, pedig e tárgyban egész tehetséges volt.
    a vegyészet hasznosabb tudomány, mint a vendéglősség 😀

  • Ille….köszike…hogy mik nem vannak

  • no comment
    2013 július 24
    9:44 de.
    ráadásul az élesztővel való kezelés után még egy csomó meló is van vele, mivel a bor újból „forrásnak” (alkoholos erjedés) indul, ettől bezavarosodik, deríteni kell, átfejteni, szóval, elég babrás.
    egyszerűbb egyből jó bort készíteni.
    a negyedik szomszéd valóságos művésze a borkészítésnek, amikor nagy néha átmegyek hozzá egy kicsit kvaterkázni, mindig oktat erről-arról. termőcsap, futóvessző, kacsolás, kötözés, piros bor, vörös bor, rozé – mind-mind egy-egy fejezet.
    no meg, a törköly lefőzés rejtelmei: rézeleje, rézutólja, hőfok, hűtés.
    én meg tanulok, és kortyolom a hűvös hárslevelűt – az is van neki 🙂

  • NO KOMMENT
    Maga afféle istenverte holokauszt tagadó netalán ?
    ( A Nemzeti Nagyokos. Ez is egy jó titulus az ilyen-félék determinálására.)

  • Nationale-Nederlanden fúj !
    Ja, hogy ez holland..