Drága Pauline! Még az argentiniai férfi a Vatikánban is kipát hord!

2013 szeptember 12 10:47 de.6 hozzászólás

Drága Pauline!

Bocsánat, hogy nem írtam korábban. Hosszú ideje nem beszéltünk. Tulajdonképpen, mi eddig soha se beszéltünk, de gondoltam, jobb későn mint soha. Azt ugye tudod, hogy meghívás nélkül is beugorhatsz hozzám a stúdióba, hétköznap bármikor reggel 9 és dél között? A CJAD rádióban dolgozom. Igen, a CJAD-ben! Ez egy angol rádió a Papineau és a René-Lévesque kereszteződésénél. Nyugodtan gyere be és foglalj helyet, érezd magad otthon. Még akkor is ha éppen valamilyen angolt interjúolok…

Tommy Schnurmacher magyar származású montreáli rádió műsorvezető

Tommy Schnurmacher magyar származású montreáli rádió műsorvezető

Gratulálok a tervezett Québeci értékek chartája miatt! Most tényleg mindenki erről beszél. Barátaim közül sokan a gazdasági helyzet miatt aggódnak, de számukra kitörő örömöt okoztál az által, hogy elterelted a figyelmet erről a depresszív témáról. Tudom, hogy az államadósságunk még a 258 milliárd dolláros szintet is meghaladja, de hallom hogy 20 millió dolláros kölcsönt vettél fel a charta népszerűsítéséért. Azok az ellenzéki liberálisok ezt a pénzt biztosan arra pazarolnák el, hogy több ápolónőt vennének fel, vagy esetleg valamilyen csacsi tudományos kutatást támogatnának.

Mielőtt elfelejteném, tolmácsold üdvözletemet a sármos Monsieur Drainville-nek, aki minap oly hatékonyan bemutatta az új chartát. Aligha ért fel Mona Lisával a súlyos aggodalmat okozó kipás és hidzsábos illusztráció, de azért szép munka volt. Bizonyára egy remek québeci művész alkotása!

Monsieur Drainville nagyon tisztán kimondta, hogy a charta célja, hogy valamennyiünket egyesítsen és, hogy krisztálytiszta helyzetet teremtsen Québecben. Köszönöm, hogy az intézkedés bevezetése öt év leforgása alatt történik. Igy legalább a vallási kisebbségek megszokhatják jogainak megnyirbálását, anélkül hogy azt gondolnák, hogy ezt bárki elsietné.

Ami a Québec leszakadásáról szóló referendumokat illeti, mindketten tudjuk, hogy mennyire rettenetes a kanadai kormány Clarity Act-je, (mely tiszta, rendezett választási környezetet kiván teremteni egy népszavazás esetén – a szerk.) de ami a vallási kisebbségek közszférából történő kiszorítását illeti – ebben soha se lehetünk eléggé egyértelműek!

Tudom, hogy nagyon elfoglal a multikulturalizmus miatt egymást állandóan felpofozó britek viselkedésének kommentálása, de néhány nem túl intelligens barátomnak is lenne pár kérdése.

Egyik barátom egy sarki bolt tulajdonosa. Nem szeretne muszlim nőket és vallásos zsidókat alkalmazni, de tudja, hogy felekezeti alapon nem diszkriminálhat. De azt ugye felhozhatja érvként, hogy azért nem vesz fel vallási kisebbségeket, mert semleges a boltja?

Aztán ott van a szomszédom, akinek gyerekgondozó vállalkozása van. Három muszlim nő dolgozik neki és hidzsábot hordanak. Állítólag nagyon jó munkát végeznek. A tulajdonos szeretné tudni, hogy okés lenne ha azonnal felmondana nekik, amennyiben nem veszik le a hidzsábot? És amennyiben ellenkeznek, próbálja meg esetleg lerántani róluk a fejkendőt, vagy lesz majd egy kormányhivatal, amely megteszi helyette?

Szeretnék azért is gratulálni, hogy megtartod a Nemzetgyűlés falán elhelyezett feszületet! Ez ugyebár a nemzeti örökségünk része! De valami oknál kifolyólag, a fehér kipát hordó argentiniai férfi a Vatikánban azt hiszi, hogy a feszület egy vallási szimbólum. Na, de mit tud ő!

Pauline! Te mindig azt mondod, hogy Québecben tiszteljük a sokszínűséget és, hogy Québecben mindenki számára van hely. Hála a chartádnak, a kisebbségek is megtanulhatják, hogy hol a helyük ebben a társadalomban.

A következő botrányig maradok tisztelettel,

Tommy

Tommy Schnurmacher egy magyar származású montreáli műsorvezető. Politikai adása hétköznap 9 és dél között hallható a 800 AM hullámhosszon. 

6 hozzászólás

  • Tommy Schnurmacher, nagyszerű, hogy újra látom! Utoljára még a Gazette hasábjain, na de azóta sok víz folyt le a Szent Lawrence folyon!
    Édesapjára is emlékszem még, bizony!
    Tetszett a fenti szövege, csak így tovább!

  • Nagyon jo, szenzàciosan felépitett cikk, minden benne van!
    A (vitrirolos)humorba csomagolàst még külön is értékelem,nagyon klassz!
    Köszönet, hogy publikàltàk a KMH oldalàn!

  • uppsz.
    bencsicsnek tetszik valami a KMH-n.
    ajjaj, romlik a színvonal!

  • Kár, hogy ez a cikk csupán csak itt olvasható, illetve csak a tengerentúlon. Itt Európában nagyon elkellene egy ilyen riporter. De itt sajnos egy kupleráj van már minden értelemben véve. Szarból csak szarvárat lehet építeni(már bocsánat de ez igy van. Tessenek egy kicsit körbenézni az EU országaiban)

  • Avi ben Giora
    2013 szeptember 13
    4:06 de.

    Már felraktam négy-öt hazai portálra, meg a face-re..

  • falusi
    2013 szeptember 13
    11:02 de.
    Falusi, gondolod, hogy valakit is érdekel a quebeci probléma Magyarországon?