Menni, vagy nem menni?

2013 szeptember 15 11:54 de.16 hozzászólás

Sokakat foglalkoztat, de kevesen tulajdonítanak fontosságot a kialakult új Közel-Keleti helyzetnek. Úgy gondolják, nem rájuk tartozik, és a nagyokosok majd csak megoldják. A dolog sajnos, egyre bonyolultabbá kezd válni. Sokan nem gondolták, hogy az oroszoknál majd egyfajta visszarendeződési folyamat fog elkezdődni. Na, nem azt akarják, mint 56-ban meg az átkosban, mert az egyenlőre kivitelezhetetlen több okból is. Először is Európa egységes kinézete erre gyorsan reagálna, és tényleg egységessé válna. Nem tűrnék el, hogy ismét orosz érdekek érvényesüljenek Európában, és főleg ugyan abban a stílusban, ami anno volt. Putyin nem ennyire hülye. Tisztában van azzal, hogy lövés nélkül kell újra visszaszereznie a régi gyarmatait. Márpedig a gazdasági függőség sokkal veszélyesebb és kifizetődőbb, mint egy fegyveres beavatkozás. A világ tudomásul vette, hogy az orosz medvét nem lehet szó nélkül hagyni, de elaludt. Azt gondolta, nem akarnak ezek már világhatalmat, nem akarnak újra gyarmatosítani.

Illusztráció: Salwa Najm

Illusztráció: Salwa Najm

Az egész kezdődött Grúzia lerohanásával. Amerika éppen el volt foglalva Irakkal, kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy az orosz úgynevezett belviszályba beavatkozzon. Európa meg azt gondolta, minek avatkozzunk ebbe bele? Az ő dolguk, intézzék el egymás közt. És az oroszok szépen visszaszerezték a nagy mester Joszif Viszarionovics Dzsugasvili szülőföldjét. Most hiába ugrabugrál Európa, hogy na, ne már, amikor a grúz elnök Sawarnadze volt az egyike azon politikusoknak, aki követte a gorbacsovi elképzelést. Ez időben Putyin még csak kis porba fingó KGB agent volt. Mikor Jelcin került hatalomra – mert nem sikerült a puccs, és az összes katonatisztet, KGB-s agentet összefogdosták és likvidálták -, akkor kezdődött Putyin karrierje. Minden számba jöhető „örököst” gyorsan likvidáltatott. Legnagyobb ellenfele, Lebegyev, egy megtervezett repülőszerencsétlenségben halt meg sok más ellenségével együtt. Jelcin egy iszákos vén majom volt, akin az egész világ csak röhögött.

Persze a háttérben már szerveződött az új hatalmi oligarchia. Putyin, amikor hatalomra került, nem csak politikai hatalmat akart, ha nem pénzügyit is. Az orosz államkassza akkor már réges rég a volt KGB apartcsikok kezeiben összpontosult. Abramovics és a többi újgazdag mind akkor szerezte meg a vagyonát. Akik elhúztak, mint a vadlibák, és otthagyták az orosz paradicsomot, azok megúszták. Nem ez történt az akkori olajmilliomossá vált Hodorovszkijjal. Putyin foga nagyon megfájdult a hatalmas olajvagyonra, amit ez a pasas összehozott. Fillérekért vehette meg és okos zsidó lévén hatalmas befektetéseket hozott kalap alá. Nyugati tőkések szinte öntötték a pénzt bele. 2006-ban aztán Putyin gyorsan egy kirakatper keretében félreállította és nyolc év kényszermunkára Szibériába száműzte Hodorovszkijt. Ő maga meg átvette az egészet, és létrehozta gyorsan a Gazprom nevű másik céget. Ma becsült vagyona 40 milliárd dollár. Ám a sok nyugati befektető szerette volna a pénzét viszontlátni. Beperelték Stockholmban a nemzetközi kereskedelmi bíróságon, mind a mai napig nincs ítélet. Pénz beszél, kutya ugat. Még sok más helyen is próbálkoztak, de eredmény nélkül.

Már ekkor fel kellett volna ébrednie a világnak, hogy Putyin, noha nem fenyegetőzik, de sok mindenbe beleszól és nincsen nélküle világpolitika. Putyin, miután 12 évre újra az orosz elnöki székbe ülhetett, a gazdasági hatalmát kezdte politikai tőkévé kovácsolni. Csakhogy orosz földön egyre népszerűtlenebb lett. Még a csahos kutya

követői is elpártoltak mellőle. Ezért szüksége lett valami olyan dologba belemászni, ami rengeteg pénzt is hoz a konyhára, na meg eltereli a nép figyelmét a belső problémákról. Mert az volt, meg van is bőven. Ukrajnára is rátette a mancsait, miután az ukrán elnököt eltávolítatta és a nagy favoritot Timosenkot lecsukatta időtelen időkre. A világ csak állt és bámult, de tettlegesen semmit sem cselekedett. Hiába tudta, hogy mi is történt és Putyin két lábbal tiporja a demokráciát, berezeltek és nem léptek. Innentől aztán majdnem szabad vált a pálya. Egy hatalmas fegyverüzletet kötött Szíriával. Ez azért is jött jól, mert két legyet próbált egy csapásra agyon verni.

Az egyik, hogy a legmodernebb S 300 típusú rakétarendszert be tudta vinni a Közel-Keletre. Izrael légi fölénye ezáltal jóval lecsökkent. Ez a technika annyira fejlett már, hogy akár rakétát, akár repülőt képes lelőni és semmiféle eszköz még nincs per pillanat, amivel meglehetne zavarni. Az üzlet igazából csak most lett realizálva, mivel korábban Amerika és Izrael erős tiltakozása miatt visszamondták a kontraktust. És ami nagyon fontos még, hogy ezzel egy időben megkezdte a szíriai Tartuszban haditengerészeti bázisának a kialakítását. Az orosz hadiflotta eddig a Fekete tengeren kívül szinte sehol sem kaphatott mozgásteret. Mindig is szeretett volna kijutni a nyílt tengerekre és természetesen, hogy a Földközi tengerre kijuthatott, az Atlanti és Csendes óceán innentől bármikor elérhető. Jelenlétét állandósította, noha a NATO és Izrael, de főleg U.S.A nehezményezte ezt. Falra hányt borsó maradt, mert a NATO-t pár ország kivételével (Görög, Török és Ciprus) magas lóról letojják. Nem akarnak igazi konfrontációt a ruszkival. Állandóan a nemzetközi hajózásra hivatkoznak, melynek értelmében a parttól számított 15 tengeri mérföldön belüli terület még territoriális területe egy országnak, de ami ezen kívül van, az nemzetközi hajózási útvonalnak számit. Hogy azt hadihajók is használják, hát, istenem. Szabad nekik.

Tehát, hogy ne sokat szaporítsam a szót, az oroszok Szíriában megvetették jó időre a lábukat. A polgárháború pont kapóra jött nekik. Most, mint a nagy béketeremtő tetszeleghet és gyorsan átment Iránba is, hogy majd ott is elmozdítsák a papokat, akik a mostani Iránt ténylegesen irányítják és egy olyan kikozmetikázott pasast tegyenek Irán élére, aki hajlandó úgy táncolni, ahogy az orosz fütyül. Kérdés persze az, hogyan fog reagálni erre majd a Hamináj által irányított extrém iszlámista hatalom. Mert Ruháni egy mérsékeltebb és tárgyalásokra nyitottabb politikus, aki inkább el tudja képzelni Iránt egy olyan országnak, ahol ugyan az iszlám érvényesülhet továbbra is, de gazdasága az olajra lesz ráállítva. Márpedig az olaj szinte mindenkinek kell, és ha még a ruszki – és a háttérben Kína – is ott lesz, akkor szinte az egész Közel-Kelet olaj kereskedelme az ő kezébe összpontosul. Márpedig soha sem rejtette véka alá: titkolt célja pontosan ez. Az atom program is azért van, hogy mint a térség egyetlen atom hatalma, nyomást tudjon gyakorolni Szaudiára és a többi olajtermelő országra. Izrael csak hab a tortán és amolyan elterelő hadművelet.

Rátérnék akkor a terrorizmusra és a vegyi fegyverekre. Anno a múltban, csupán csak a Fatah volt számon tartva, mint terrorszervezet. Izrael München után könyörgött a világnak, vegye fel a kesztyűt és ne tekintse ezeket a gyilkosokat „szabadságharcosoknak“, ahogy az oroszok beállították őket. Hatalmas pénzeket fordítottak rájuk, úgy a kiképzésükre, mint a támogatásukra. Aztán Arafat apó pálfordulót csinált: leült tárgyalni Izraellel (nem miatta nem lett Palesztin állam, hiába szakította félbe a tárgyalásokat, mert féltette az életét), de az oroszok akkor már Afganisztánban elkezdtek kiképezni egy másik terrorista csoportot, akiket a felkelők ellen lehetett állítani. A dolog pikantériája, hogy a nyugat meg szintén kiválasztott egy csoportot, akiket ő pénzelt és képzett ki. Ezek aztán később a nyugat – főleg U.S.A. legfőbb ellenségévé váltak. Kihasználta azt az évszázados törzsi ellentétet és háborúskodást, ami mindig is jellemző volt az arabokra és a térség sok országában meg is van a mai napig. Ezt csak katonai diktatúrák irányították, sőt irányítják ma is, és az a csoport illetve törzs uralkodik, ami éppen hatalmon van (lásd az iszlám bruderek Egyiptomban. Ők is törzsi háborúskodást újítottak fel, persze iszlám keretbe foglalva. Szunniták és siíták ősi ellenségek, aztán ehhez jöttek hozzá a szalafisták, meg még kitudja, kik. A valóságban ezek mind egy-egy törzs, akik évszázadok óta harcolnak egymással. Szíriában is ebből lett a polgárháború. Az Assad klán megalakította a Baath pártot, akik siíták, és a szunnita kisebbség elnyomásában jeleskedtek. Az arab tavasznak köszönhetően tört ki a polgárháború).

Tehát, ha elkezdjük egy kicsit követni a dolgok alakulását, láthatóvá válik, hogy egyre több a terrorszervezet és egyik sem tud a másikkal megférni. A helyzet megértéséhez hozzá tartozik, hogy miután az iszlám a térség elfogadott vallásává vált, a sok különféle törzs vallási alapon próbált hatalomra kerülni. Az oroszok, bármennyire is fura, de most az egyszer jól csinálták, hogy visszavonulót fújtak az amerikaiakkal szemben. Ebbe bele buktak volna úgy, hogy még sokkal nagyobb baj alakulhatott volna ki, mint ami jelenleg van. Az a dolognak egy másik oldala, hogy U.S.A. sem akarta volna igazából a nyílt konfrontációt a ruszkikkal. Ahogy felsoroltam, annyi a terrorszervezet és az egymással szemben álló csoport, hogy kiismerhetetlen, ki van ki ellen, kit kell bombázni és kit nem. A nemzetközi ellenőrzés és a vegyi fegyverek begyűjtése egy időnyerő akció. Az orosz és az amerikai egyaránt szeretné átláthatóvá tenni a terepet. Erre sok időre lesz szüksége és persze nem mindegy, hogy végül is kit fognak ellenségnek tekinteni és kivel próbálnak majd egyezkedni. Assad, mint jelenlegi elnök persze örömmel fogadja a tervet. Közben igyekszik a fegyverzet egy részét eldugni, remélhetőleg nem sok sikerrel. A terroristák ugyanezt teszik, tehát lesz bőven munkájuk a nemzetközi csapatoknak, ha bemennek majd. Mai napig nem bizonyított egyértelműen, hogy csak a kormányerők, avagy az ellenzék is használt-e vegyi fegyvert. Márpedig ilyen felállásban egy esetleges katonai beavatkozás óriási veszélyeket rejtegethet. Ez per pillanat a helyzet. Az oroszok, ha nem is teljesen a győztesek, de valahol előnyre tettek szert. Kérdés milyen irányba fogják felhasználni ezt. Enyhülésre, avagy újabb nyomásgyakorlásra.

Ahogy már írtam: minden lehetséges.

Avi ben Giora

16 hozzászólás

  • Gratulálok a kitünő elemzéshez!
    Az orosz MINIDG imperialista volt évszázadok óta. Putyin meg nem buta és a KGP múltja és mostani elnöksége mutatja. Engem inkább a piszkál, hogy az USA olyan impotens és hülye, hogy nem látja ezt.
    Európáról nem is beszélve. Még mindig egyszerüen, félnek az orosztól és egy szavuk sincs.

  • Néhány korrekció, kiegészítés:
    – Parti felségvíz: 12 tengeri mérföld (nem 15)
    – „Jelcin egy iszákos vén majom volt” nyugatnak rém kényelmes volt a majom, azt csináltak oroszországgal, amit akartak, úgy fosztogatták ahogy akarták
    – „Ez időben Putyin még csak kis porba fingó KGB agent volt.” – valószínüleg a legtehetségesebb orosz politikus az elmúlt 200 évben.
    – „kirakatper keretében félreállította és nyolc év kényszermunkára Szibériába száműzte Hodorovszkijt” – Az európai bíróság helyben hagyta a Hodorkovszkij elleni ítéletet (tehát tolvaj volt) – mindössze kifogásolt néhány bánásmódbeli dolgot (nem kapott minden reggel a börtönben tejszínhabos kakaót). Eredményeképpen Oroszországnak helyreállt a pénzügyi egyensúlya. A nyersanyag eladásokból származó pénz nem tolvajokat, hanem az orosz államot gazdagította, innentől tudtak az oroszok ismét fegyverkezni, haditechnikát fejleszteni
    – „olyan kikozmetikázott pasast tegyenek Irán élére, aki hajlandó úgy táncolni, ahogy az orosz fütyül.” – ez úgy marhaság, ahogy van, Irán utolsó kívülről kezelt embere Pahlavi volt (USA)
    – Arab tavasz: ki tudja, melyik titkosszolgálat irányítgatta (CIA/MOSZAD/DGSE?)
    – ” Az orosz és az amerikai egyaránt szeretné átláthatóvá tenni a terepet.” – A palackból kiszabadult a titkoszolgálatok által a szellem, jó lenne viszadugni, de nem megy… (ez történt Afganisztánban is ahola CIA felnevelte az Al-Kaidát, mákültetvényekkel…)

    Nekünk, kis országoknak akkor jó, ha nem egypólusu a világ. Jobban tudjuk érdekeinket érvényesíteni.

  • Csak két dolgot tennék hozzá..
    A „porbafingó kis Putin” Gorbacsov idejében a keleti blokk
    elhárításáért felelős „főrezidens” volt Drezdában. Hozzájárulása nélkül még egy hatos fizetésű kategóriájú, nevesincs ügynüköt sem lehetett sem feláldozni, sem aktivizálni.. Mindkét lánya ott született.
    Az S3OO-ok a hetvenes évek végén lettek ismertek. Az utolsót ebből a szériából (vagy harminc különböző tipus) 2OO9-ben gyártották, akkor álltak át az S4OO-as szériára.
    Iránon kívül, vagy másik tizenöt országnak van.. „Élesben” még soha nem használták, viszont egy szlováliai NATO hadgyakorlat során, tavaly májusban tesztelték.
    Az S3OO-ról annyit kell tudni, hogy repülőgép és rakétaelhárító fegyver. Kizárólag repülő objektumok ellen vethető be, azok ellen viszont tökéletes, -vagy legalább is nagyon közel áll a tökéleteshez.
    A szlovákiai hadgyakorlat során kipróbálták a franciák Mirage és Rafale gépei, a dánok F-16-osa, a norvégok a DA-20-asa, a NATO E-3 AWACS-ai, a törökök F-4-ei, a németek Learjet-jei ellen- mindegyik felszerelve a ECM/ESM technológiával.
    Az összesített elemzés/értékelés szerint 95%-os eredménnyel..
    Enterprice-nak: A terepek átláthatóak (hírszerzés) a fekete fegyverkereskedelem piacorientált kereslet-kínálata viszont nem..
    Példa erre, hogy pl a Horvátok S3OO-ait az amerikaiak vették meg 2OO5-ben, viszont alkatrészek hiányában ellenőrzésre nem volt lehetőségük.
    Még annyit, hogy a terrorizmus nem az elhárítások/hírszerzők sara.

  • Lélfai Szilárd

    – Az USA nem csak az új technikáját akarja kipróbálni?
    – A CIA általi fegyverszállítások a harcok mielőbbi befejezését segítik?
    – Izrael miért nem írja alá a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt?

  • Enterprise! Kösz a korrekciókat részben igaz, illetve nem teljesen úgy ahogy leirtad. Putyin valóban az egyik legtehetségesebb orosz politikusok egyike, ezt bizonyitják az elárt eredmények.DE! Az irányítás teljesen az ő ketzeiben van mint annó az átkosban. Csupán az elnevezés más és a módszerek kifinomultabbak. Az Európai bíróság nem egészen igy hagyta helyben. Lenyelte, hogy Putyin rátenyerelt a Jukosztra és Hodorovszkit félre állitotta. Ha csupáncsak őt lőtte volna ki azt mondom igen tul sokat lopott de nem igy volt. Mindenkit aki neki az ótjában volt jó oroszosan ahogy az már megszokott volt félre állította. Sőt! A leszakadt és függetlenné vált tagköztársaságokkal is azt tette, hogy csinált kivűlről egy palota forradalmat és a saját embereit kiszolgálóit ültette be a hatalomba. Cirka ugyan az mint annó csak kifinomultabb módszerekkel.
    Iránnal kapcsolatban sincsen teljesen igazad. Tény és való, hogy a Sah volt az utolsó olyan iráni akivel a nyugat tudott kommunikálni. Kisérlet volt rá (lásd a csomó diáklázadozást amiről nem nagyon jutnak ide az infók lévén blokkolva van az internet meg a kommunikáció)hogy valamilyen úton módon legalább a látszatja legyen meg, hogy képesek a diplomácia nyelvén tárgyalni. Ruhani ezt szeretné mert tudja, hosszu időn keresztül ez a huzd meg ereszd meg nem fog menni. Szint kell vallania ugy Európának mint a világnak és az orosz sem fogja hagyni, hogy egyénieskedjen. Különben nincs további támogatás.
    A terrorizmust részben a titkoszsolgálatok indukálták. Nem számoltak azzal, hogy a már megszokott és működő diktatúrák egy csapásra összeomlanak és ujfajta rendszerek jönnek létre. Ha egy kicsit valaki ismerné az iszlámot akkor tudná, hogy 12 törzset btart számom a korán is meg az arab történelem. Ezek soha sem fértek meg egymással állandó hatalmi harc volt köztük. Ezért kellett a legtöbb arab államban katoinai diktatúra, hogy kordában lehessen tartani ezeket a dolgokat. Mára az egész egy káosz átláthatatlan. Ha majd időm lesz akkor részletesen leirom ezt is az érhetőség kedvéért

  • A parittyás hangja

    Enterprise
    2013 szeptember 15
    3:40 du.

    Ez megint egy olyan, ritka hozzászólás amivel egyet tudok érteni. Érdekes ha nemzetközi kérdésekről van szó tud objektíven és relevánsan írni. Enter miért csak akkor hülyülsz meg ha Magyarországról van szó?
    Egyetlen állítással nem értek egyet.
    „valószínüleg a legtehetségesebb orosz politikus az elmúlt 200 évben”
    Putyin a KGB rezindentúra vezetője volt ami egy óriási szakmai, és általános tudást követelő állás de szerintem a legtehetségesebb orosz politikus Lev Davidovics Trockij volt. 🙂

  • Raszputyin után csaknem száz évvel, végre jött egy (jó)Putyin!

  • sárdi jani
    2013 szeptember 16
    4:22 du.
    ez teccik!!!
    (nagy tisztelője vagyok a szójátékoknak..)
    🙂

  • Falusinak, a szójàtékok tisztelőjének, –
    a magyar nyelv gyönyörűségenek illusztràciójaként ime egy ragozàs:

    Petek én fisomon dorok
    Petsz te fisodon dorsz
    Pet ő fisàn dor
    A ragozott ” ige” természetesen Petőfi Sàndor neve…amit az egyes szàm harmadik személye ad ki…
    Elnézést, hogy nem a cikkhez szoltam hozzà…

  • Izrael aláirta ezt az elsők közt. Csupán az atomfegyverre vonatkozó egyezményt nem

  • sárdi jani
    2013 szeptember 16
    4:22 du.

    Ezé egy kör sör jár nekünk!

  • Enterprise
    2013 szeptember 17
    7:16 de.

    OK! Virtuálisan mindenkinek fizetek egy sört, „falusinak” egy whisky-t! Egészségünkre, prosztata!

  • sárdi jani
    2013 szeptember 17
    10:19 de.
    Kösz, Jani, te egy úr vagy!!
    Sajna, nem fogadhatom el..
    Megigértem a dokimnak, hogy nem keverem, és eddíg duplát ittam..
    🙂

  • Lélfai Szilárd

    „Mára a Föld szinte összes állama – 195-ből 183 – csatlakozott az egyezményhez. Öt ország – Bahama-szigetek, Dominikai Köztársaság, Bissau Guinea, Izrael és Mianmar – aláírta, de nem ratifikálta az egyezményt. Hét ország azonban nem írta alá eddig az egyezményt: Angola, Észak–Korea, Egyiptom, Irak, Libanon, Szomália és Szíria.”

  • Annamaria
    2013 szeptember 16
    10:33 du.

    🙂
    Kösz, aranyos..
    Fejtörő:
    Mondjál három „szág”-ra végződő magyar szót..
    🙂

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 szeptember 18
    12:32 du.

    Öööö.. Szent háromszág?
    „Ha! Önélzetes a kis latól!” 🙂 )))