Székely menetelés Ottawában – a KMH képriportja

2013 október 27 10:14 du.42 hozzászólás

A nap folyamán körülbelül ötven és hetven között mozgott a szimpatizánsok száma azon a Székelyföld autonómiáját támogató tüntetésen, melyre a kanadai fővárosban került sor vasárnap délután. A tüntetés főszervezője Lapohos Tibor volt, aki egyben a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSz) fővárosi, illetve kelet-Ontario-i alelnöke.  A menetelők összesen 3 kilométert tettek meg, Románia ottawai nagykövetségétől kezdve, a kanadai szövetségi parlamentig. Félórát időztek a tüntetők a román követség épülete előtt – székely és magyar zászlókat lengetve, illetve angol nyelvű transzparensekkel – mielőtt elindultak rendőri kíséret mellett a Rideau Streeten a kanadai törvényhozásig.

Menet Székelyföldért az ottawai Rideau Streeten. Halloween jelmezbe öltözött kanadaiak nézték a magyar felvonulást.

Menet Székelyföldért az ottawai Rideau Streeten. Halloween jelmezbe öltözött kanadaiak nézték a magyar felvonulást.

A demonstráción rendbontás nem történt, sőt: határozottan csendes volt az elsősorban idős helyi magyarokból, de néhány fiatalabb  házaspárból és csecsemőből is összetett kis csoport. Úgy láttuk, hogy Montreálból is érkeztek néhányan, többek között a Montreáli Magyar Bizottság elnöke. Nem skandáltak semmit és többnyire kötetlen beszélgetéssel töltötték a hűvős vasárnap délutánt. A követség előtt elforduló néhány kocsivezető dudálással fejezte ki szimpátiáját a tüntetőkkel, de a meglehetősen visszafogott demonstrálók nemigen nyugtázták a szolidaritást.

Székely menet a Rideau Streeten. Irány a kanadai parlament.

Székely menet a Rideau Streeten. Irány a kanadai parlament.

Az angol nyelvű transzparensekkel és egy lepedőre festett molinóval igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy nincsen minden rendben Romániában a kisebbség-védelem körül. Ez különösen így van, amikor olyan közigazgatási reformot kívánnak végrehajtani, amely népesebb, román-többségű régiókat felállítva vonna meg hatásköröket két magyar többségű megyétől, azaz: Hargitától és Kovásznától. A tüntetés egyik molinója éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy 1968-ban, Nicolae Ceausescu uralkodása első éveiben vontak meg hasonló jogokat Székelyföldtől. Fontos tudni, hogy 1952-ben jött létre az ún. Magyar Autonóm Tartomány Székelyföldön (Regiunea Autonomă Maghiară), melyet Joszif Sztálin követelt és melynek cserébe elfogadta a Szovjetunió az új román alkotmányt. 1968-ban szünt meg végérvényesen a közigazgatási szempontból valóban többnyire autonóm székely régió.

Egy biciklis magánakciója a Rideau Streeten.

Egy biciklis magánakciója a Rideau Streeten.

A demonstráció főszervezője, illetve a Székely-Magyar Kanadai Egyesület (SzMKE) nem csak a menettel kívánta jelezni a Székelyföldön, valamint Budapesten is aznap rendezett hasonló megmozdulásoknak, hogy tengerentúlon is vannak támogatóik, hanem azzal is, hogy gyűjtésbe kezdtek a kanadai magyarok. „Az otthoniaknak nagy segítség volna, ha hozzájárulnánk az autóbuszaik bérleti díjához. Nagyon sok járműről van szó. A Székely-Magyar Kanadai Egyesület már gyűjtött valamennyit, de nem elég. A jövő héten utalják át az összeget”–jelezte Lapohos Tibor.

Székely zászló a kanadai parlament előtt.

Székely zászló a kanadai parlament előtt.

A parlament előtt a tüntetők angol nyelvű tájékoztató anyagot osztottak, főleg a törvényhozás előtt fényképeszkedő turistáknak. A főszervező előzőleg kérte a tüntetőktől, hogy ezt „minden tolakodás nélkül” tegyék. A tüntetés szervezői hivatalos beadványt is készítettek.

Freedom for Szeklerland - tüntetők a kanadai parlament előtt.

Freedom for Szeklerland – tüntetők a kanadai parlament előtt.

A székelyek nagy menetelését a Székelyföldi Nemzeti Tanács szervezte, a tanács becslései szerint összesen 120 ezren vettek részt ezen. A budapesti szimpátiatüntetés erősen pártpolitikai megmozdulás volt, ami azért sem meglepő, hiszen a Békemenetekről elhíresült Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezte.  Pedig a demokratikus ellenzéki pártok is támogatják a székelyek autonómia törekvéseit. Bajnai Gordon Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért nevű szövetsége ezt közleményben is kifejtette. „Ez a küzdelem a székelyeké, az erdélyi magyaroké, a romániai magyar közösségé. Nekünk nem diktálnunk kell, és nem beavatkoznunk. Nekünk támogatnunk, segítenünk kell törekvéseiket. Az anyaországi politikának egységesen kell támogatni az ország határain kívül élő magyarok legitim törekvéseit. Lehetnek vitáink itthon, de egységesen kell fellépnünk a külhoni magyar közösségek érdekeinek képviseletében”–áll az Együtt 2014 közleményében.

Zászlók és tüntetők az ottawai Parliament Hill-en.

Zászlók és tüntetők az ottawai Parliament Hill-en.

A kanadai tüntetők is azt kívánták jelezni, hogy a távoli Ottawában is vannak akik támogatják a székelyföldi autonómiát. „Mellettetek vagyunk, szívvel-lélekkel, ha már földrajzilag nem lehetünk”–mondta a főszervező.

42 hozzászólás

  • Valamit rosszul látott képek felvevője és a cikk írója. A montreali Magyar Bizottság elnőke előttem ült a montreali okt.23.-i megemlékezésen a Katolikus templom halljában. Sajnos egybe esett a székely szolidaritási tüntetés a montreali ünnepéllyel. Biztos többen lettek volna, ha más időben tartják.

  • Georgina Bojana

    “Mellettetek vagyunk, szívvel-lélekkel, ha már földrajzilag nem lehetünk”.
    Ez a mondat mindent elmond, jó érzés tudni azt, hogy OTT a magyarok, nincsenek egyedül.
    De ez, – mint olyan régen megtapasztaljuk, – Romániát, a magyar ellenes románokat egyáltalán nem érdekli…
    Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy vannak már vegyesházasságok, sőt olyan született románok, akiknek nem ellenség a magyar nép, sőt leigázni sem akarják. Csak békében együtt élni. EGYÜTT! és nem acsarkodva és gáncsot dobva az ott élő székelyeknek, a magyaroknak.
    Szerencsére, erre is vannak példák. Többnek kellene lennie!
    *
    Semmiképpen nem szeretném elbagatelizálni ezt a valóban szép kezdeményezést. De olvastam két viccet, az mindent megmagyaráz. Miért is ellenzi a románok többsége azt, hogy a magyarok és a székelyek megmaradjanak – MAGYAROKNAK! Annak minden jogával és kiváltságával.
    No itt a magyarázat:

    „Trianon
    Trianonban tárgyalnak az országok további sorsáról a világháború után. A tárgyalás közepén jelentkezik a magyar küldött, hogy szólni kíván.
    – Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
    A többiek nem igazán értik, kérdi az elnök, szeretné-e a magyar ha a hozzászólását jegyzőkönyvbe vennék-e.
    – Á nem, nem kell. Csak úgy mondtam…
    A tárgyalás folytatódik, megint szólni kíván a magyar:
    – Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
    Megint kérdik, jegyzőkönyvbe akarja-e vetetni? Mondja:
    – Nem kell, csak úgy mondtam…
    A tárgyalás folytatódik, a magyar megint szólásra kér engedélyt:
    – Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
    A román küldöttnek már vörös a feje! Üvöltve kifakad:
    – De hiszen akkor mi még itt sem voltunk!
    Mire a magyar:
    – Na, ezt vegyék jegyzőkönyvbe…”
    *
    A másik, amelyik pontosan ide illik:

    A stadion
    A románok bejelentik, hogy felépítik a világ legnagyobb stadionját. A vállalkozáshoz minden ország segítségét kérik.
    A felajánlások sorban meg is érkeznek minden országtól, kivéve a magyarokat.Erre a románok a magyaroknak diplomatikusan felteszik a következő kérdést:
    – És ti, magyarok, mit adtok?
    – Miért, a telek nem volt elég??!

    *
    No MÉG mindig ez fáj a románoknak.
    Magyar földön, a magyarok és a székelyek – magyar nyelven akarnak beszélni, magyarul hallgatni az igét a templomban és magyarnak lenni.
    Semmiképpen nem akarnak „elrománosodni”.
    Ezt a békát ők nehezen nyelik le, pedig az volna a tisztességes, hogy hagyják már végre MAGYARUL ÉLNI – az ott élő magyarokat!
    Most és mindörökre!
    ***

  • Kedves erdélyi testvéreink!
    Örömmel tapasztaljuk, hogy komoly megmozdulásban tiltakoztok mindazért, amiért mi is itthon orbán ellen!
    Ugyan azokat a gazságokat akarja orbán is az anyaországra kényszeríteni, amelyek feldarabolnák a kinti egységet. Itt is átvágta a választási kerületeket orbán, hogy az önös érdekei érvényesüljenek. Aljas sunyiság, gerinctelen trágya zember az aki ilyet csinál, legfőképp, ha a népével.
    Vigyázzatok, mert az anyaországot már gyarmatosította, most szászjenőn keresztül robbantja szét az egységeteket és gyarmatosít majd titeket is. Csak egy számító csaló, aki a népét is feláldozta hatalmi pozíciójáért, és ne legyetek vakok, ahogy minket lenyomott a darálóba, úgy Ti lesztek a következők. Belőlünk is csak másodrangú állampolgárokká degradált le, most a szavazataitok megvásárlása miatt pillanatokra ki vagytok emelve, de ahogy érdeke fordul, úgy tapos benneteket is a sárba. Gondoljatok arra a tettére, hogy évek óta az RMDSZ szétrobbantásán ügyködik, jelenleg kisebb sikerrel. Magyarországot már kilőtte az EU-ból, folyamatos szabadságharcot folytatva ellenük, de a pénzüket mindig folyamatosan kikövetelve és elsimicskázva ahelyett, hogy az ország épülésére fordíthatnánk. Mocskos ázsiai diktatúrába akarja rántani az anyaországot és ennek érdekében minden ellene kritikát megfogalmazót anyagilag, erkölcsileg tönkre tesz, üldöz. Addig jutottunk, hogy már az ellenzékietől minden elrabolt, már a sajátjainak lett farkasa, a saját embereit fosztogatja.
    Tőletek van mit? Mert akkor kezdjetek aggódni!
    Ma mi, holnap Ti lesztek áldozatai szörnyű kapzsiságának!

  • Az az igazság,hogy mind itthon,mind több más országban
    sokan voltak a székely tüntetéssel(itthon a Hősök terén sok
    ezres tömeg)!!!!szolidárisak!
    Aki magyar és ismeri a történelmi előzményeket,az szolidáris
    volt a felvonulókkal,még az itthoni baloldali pártok képviselőinek tisztessége többsége is,persze van a balliberális „alja népség”is szerzőként és hozzászólóként is
    akik ezt a jogos megmozdulást is kiforgatják saját sötét
    gyűlölködő „agyukkal”…..,mert csak erre képesek….!
    Egyre szánalmasak és elgondolkoztatóbbak,…..persze nem
    előnyükre!

  • e-migrans
    2013 október 28
    4:10 de.

    lájk
    Valóban, az autonóm székhelyű törekvéseket nem szabadna összemosniuk az orbáni politikával, mivel abból csak rosszul jönnek ki.

  • Marcsi
    2013 október 28
    12:52 du.
    „Aki magyar és ismeri a történelmi előzményeket,az szolidáris
    volt a felvonulókkal,”

    Kedves Marcsi.
    Magyar vagyok, és eléggé jól ismerem a Magyar történelmet.
    Legalább annyira, mint az országok közötti kapcsolatok fontosságát.
    Szvsz, ez a „tüntetés” mindössze a székelyek és a román kormány megegyezését hátráltatja az autonómiával kapcsolatban.
    Aki még ma is hisz abban, hogy ” Erdélyt vissza!”, az nem csak álmodozó, de bűnös is.
    Erdély, a székelyek, megharcolták a maguk csatáit a romániai közegben. Nem is hatástalanul.
    Az elért eredményeken az országházra kitűzött székely zászló, vagy a mostani, államilag finanszírozott demonstráció csak ront.
    Érzelmi alapon én is szeretném vissza Erdélyt (és nem csak a Székelyföldet) márcsak a felmenőim miatt is, akiknek egy része onnét származik.
    A realitás viszont az, hogy a határok, a tudomány jelenlegi állása szerint nem változnak meg egy darabig.
    Amikor lehetett volna lehetőség revízióra,- igaz, Erdélyt az nem érintette volna,- az a Szovjetúnió és Jugoszlávia szétesése alkalmával lett volna járható.
    A nemzetközi jog adott rá lehetőséget. Akkor nem volt igény a visszacsatolásra. Me meg már nincs rá jogi lehetőség.
    Ezt kéne tudomásul venni.

  • Falusi!
    természetesen nem a visszacsatolás volt a cél,mert erre
    valóban nincs már mód,de autonómiára,bizonyos jogok gyakorlására jogos a követelés,mint mondtam ezzel minden
    normális és becsületes magyar,több baloldali szervezet is
    például Bajnaiék is egyetértettek,pedig
    baloldaliak (nem csípem őket,de ez korrekt dolog volt)!

  • Marcsi
    2013 október 28
    3:33 du.
    A liberálisoknak nem a székelyekkel, és nem Erdély helyi autonóm törekvéseivel van bajuk, hanem ha ezt összemossák a magyar belpolitikával. Illetve ha a magyar belpolitikai pozíciókeresés oltárán feláldozzák a határon túliakat. Erdély is szép eredményeket tudott már felmutatni a román kormánnyal történt megegyezések területén. Az természetes, hogy ezeknek az eredményeknek minden magyar örül.
    Viszont a szélsőjobb szavazóinak megszerzése érdekében revíziós kijelentéseket, ezzel párhuzamos apró engedményeket tett a kormány. Noha ez elsősorban a szélsőjobbos szavazótábornak szól, és elsősorban a belpolitikának, de a nemzetközi politika érzékenyen reagál ezekre a dolgokra, mivel sajnos a belpolitika nem vonatkoztatható el a külpolitikától. Ahogyan az államközi viszonyok is hatással vannak a belső dolgok alakulására.
    A liberálisok elsősorban azon háborognak, hogy amiatt a pár szavazat miatt semmissé válnak ezeknek a magyar kisebbségeknek az elért eredményei. A revíziós kijelentések miatt viszont még a kölcsönös megegyezésük esélyeit is csökkentjük. Jobb az ha diktátumokkal lépnek fel velük szemben, mintha kiegyeznek kölcsönös engedményekkel?
    A kölcsönösséget pártállástól független mindenki támogatja

  • Marcsi
    2013 október 28
    3:33 du.
    Nem, kedves Marcsi, butaság volt. Fentebb leírtam, hogy miért.
    Kb annyi értelme volt, mint a „veled vagyunk Vietnám” szövegnek a hatvanas évek végén..
    Aki égő gyufával keresgéli a benzint a hordóban, az ne csodálkozzék, ha megtalálja.
    Bajnai kapkodására misem jellemző jobban, mint a CÖF-vel, Jobbikkal, Békamenettel való közös demonstráció.

  • falusi
    2013 október 28
    2:04 du.
    Valamit rosszul látsz. At autonómia a magyarok JOGAIRÓL szól évezredes hazájukban. Nyelvről,iskolákról, állásról és más praktikus dologról. A tüntetés azért hsznos, különösen a kulföldi román követségeknél, hogy felvívják a figyelmet, ennek fontosságára. Nem mindegy egy követségnek sem, ha előtte tüntetnek, minden évben. Tavaly is volt.
    Addig lesz, amíg valaki megunja és tesz valamit. A kanadai magyar-székely csak szolidaritást tud felmutani.
    Szó sincs visszacsatolt területekről. Arról már rég lemondtak a székelyek és a magyarok.

  • Na azért szerintem volt értelme a dolognak,lehet bárhogy is
    magyarázni!
    A románok szégyellhetik magukat és a történelem során
    beigazolódott,hogy a jogos és széles tömegeket megmozgató…
    tüntetések,felvonulások bizony előbb utóbb elérik a céljukat!

  • Figyelő
    2013 október 29
    4:12 du.
    Vedd a fáradtságot és üssed be a google-ba, hogy Székely autonómia.
    Ott megtalálod azt is, hogy mit is jelent, mire hivatkozva akarják, és milyen eredményeket, engedményeket értek el eddíg, mekkora a szerepe az autonómia eléréséért menő harcban az Európai Uniónak, Brüsszelnek, és miért hátráltatja a megegyezést az, ha Magyarország nem elégszik meg az eus képviselőin keresztül adható támogatással.

  • volt hát.
    kurva sok értelme volt a budapesti küldötteknek „vesszen trianon” skandálásba fogni.
    széles tömegek, megerősítve a budapesti fideszesekkel 😀

    amit mos elértek ezzel a trianonozással, az az, hogy jól betettek a székelyeknek.

  • Georgina Bojana

    Igazad van István!
    Innét könnyebb skandálni, hogy szép a menyasszony, még akkor is, ha bűn randa…
    És ne tagadjuk, a bocskoros menyasszony nem áll a szépsége magaslatán.
    Ezért harap és rúg is.
    Mégpedig azokat, akiket mi „állítólag” szeretünk.

    De a „fineszesek” nem tudnak gondolkozni, innét belekvartyognak más ország belügyeibe, akik ott élnek, naponta megélik azt, amit.
    Ez nem segítség volt a magyar részről, hanem egy jókora gól! Mégpedig oda, oda, a székelyek közepébe.
    Nem kellene!
    🙁 ))

    Miért nem tudnak épeszű, állítólag tanult, képzett politikusaink gondolkozni?! Csendre inteni és nem tüzelni az amúgy is elkeseredett, maroknyi népet?
    Nemcsak a következő, de az azt követő lépteket is kellene kiszámolni.
    Itt a gond, itt a baj.

    No meg ugye orbán atyus, amikor ott osztja az észt, meg a harcra buzdít.
    Régi igazság, a fejétől bűzlik a hal.
    Most is bebizonyosodott. Bűzlik a’ mégpedig a fejétől.
    Nem így és nem ezt kellene tenni.
    De hát nem én vagyok ott, én mondjam meg a tuttit?!
    A jól megfizetett tanácsadók mit tanácsolnak? Ezt-e?!
    Szégyen és gyalázat.
    (( 🙁 ))

  • A parittyás hangja

    Marcsi
    2013 október 29
    5:29 du.

    „,lehet bárhogy is magyarázni!”
    Na látod ezzel a mondatoddal tömören, maradéktalanul össze is foglaltad szellemiséged alapvető lényegét! Nem akarom ismételni Don Ovuzt mert nem lehetni érthetőbben leírni miért két élű fegyver a kormány erdélyi politizálása, és ezek a fajta megmozdulások. Ahogy a hozzád hasonló szűklátókörű tömegekkel, veled is az a fő gond, hogy fényévekre vagy attól a tudásszinttől, hogy értsd a jelen Közép-Európájának politikai realitásait, az erdélyi magyarság helyzetét és lehetőségeit amik egyébként nem rosszak, és amiket csak rombol a mai magyar kormány hatalmi érdekből fakadó döbbenetesen szar külpolitikája. De nem is akarod megérteni, szajkózod a felcsipegetett jobboldali lózungokat mert megkajáztatták veled is, hogy ez a hazafiság, és a legszörnyűbb az, fel sem fogod, hogy ez a fajta magatartás a lehető legrosszabb az erdélyieknek akiket annyira szíveden viselsz. Egyébként meséld már el hányszor voltál Erdélyben! És úgy hogy becsukod a gépet tudnál említeni néhány kortárs erdélyi magyar költő? Vagy csak néhány magyar falu nevét? Esetleg megtudnád mondani hogy mondjuk Telekfalva milyen történelmi jelentőséggel is bíró morfológiai képződményeiről híres? Esetleg meg tudnád mondani hogy hívják Európa egyetlen, Erdélyben található természetes vulkáni tavát? Magyar neve van…! Én ezeket fejből írom Marcsi! Sejtem a zavart tekintetű válaszaid…! Lövésed sincs Erdélyről! Na ezért vagy ilyen rohadtul szánalmas a tárgyilagosságról fröcsögő de minden tudásalapot nélkülöző zagyvaságaiddal!

    Az e heti könyvajánló meg neked szól! Kérlek olvasd el György Péter, Állatkert Kolozsváron-Képzelt Erdély című könyvét! Nemrég jelent meg, minden könyvesboltban kapható. Voltál már ilyen kereskedelmi egységben? 🙂 És majd utána leülhetünk vitázni Erdélyről…!

  • Georgina Bojana

    No igen, a „szép a menyasszonyt” IDÉZŐJELBEN GONDOLTAM TENNI! ERŐSEN IDÉZŐJELBE!
    Mert negatív előjele van ám annak!
    Mármint a „szép menyasszonynak”…

  • Georgina Bojana

    Kedves Parittyás!
    Hihetetlenül jól és tömören összefoglaltad az igazat! Miszerint „… az erdélyi magyarság helyzetét és lehetőségeit amik egyébként nem rosszak és amiket csak rombol a mai magyar kormány, hatalmi érdekből fakadó, döbbenetesen szar külpolitikája”.

    Igen. Erről van szó! Pontosan. Orbánnak és talpnyalóinak semmi nem drága! Innen kuruttyolnak, úszítanak – Erdélybe. Szépen csendesen is lehet ám az ott élő székelyeket megsegíteni, nem kell azt dobbal-síppal meg nádi hegedűvel!
    Nem, ők kimennek transzparensekkel, meg hogy szavazzanak az anyaország politikájába, bele! Ettől érezhetik majd meg, hogy ide tartoznak meg rizsa, meg rizsa és rizsa.
    Orbán még több szavazót akar maga mögé, körben beállítani. Meggyőzni embereket, hogy adják a voksukat olyan ügyre amelyről lövésük sincs, mert nem itt élnek.
    Erről szól az orbanista belekuruttyolás, egy idegen ország belpolitikájába könyékig beletúrni. Nekik semmi nem drága.
    Szégyen és gyalázat.

    Ez éppen olyan, mint az alábbi hasonlat: férj-feleség elválik. Gyerek kéthetente az apánál van, ott lakozik már az új szerető.
    Anyuka jól felbíztatja a saját véréből született gyermekét, ha elmegy az apjához, fintorogjon, ne egyen meg semmit, mert az a nő piszkos, rendetlen és meg akarja őt mérgezni, meg igazi mostoha! El kell marni az apjától.

    Mit tesz erre a szerencsétlen kisgyerek?
    Az anyjának hisz.
    Amikor elmegy az apjához, még a kenyeret sem eszi meg, de vísít, hogy őt meg akarja az a nő, így-e, „az a nő” mérgezni?!
    Mit csinál a szerencsétlen apa?
    Dühös a gyerekre és jól eltángálja.
    Amikor a gyerek hazajut, tele szájjal panaszkodik az anyjának, hogy bántották!
    Az anya ilyenkor mit tesz, vígasztalja a gyerekét, mintha nem ő tehetne arról, hogy ilyen helyzetbe juttatta őt, az idióta példameséivel.
    *
    Ha orbán atyus valóban szeretné a székelyeket, akkor csíttítaná az ottani indulatokat. Mindenre van megoldás, még arra is, hogy ne lázitson, de csendesítsen.
    Ennek volna ott a helye!

    Szerintem.

  • Don Ovuz!
    Na abban teljesen egyetértek veled,hogy ezt a témát bizony
    kár és teljesen értelmetlen,felesleges összemosni Orbánnal!
    A tüntetés kint kezdődött,itt és több más országban csak
    szinmpátia megmozdulás volt,az más kérdés,hogy sok résztvevővel!
    De hát ezen a fórumon nincs olyan cikk ,ami ne vonna párhuzamot a kormánnyal,vagy ne bírálná,akár itthon akár a világ más pontján
    történt dologról van szó,akár köze van hozzá akár nem!
    Hát ez bizony nagyon szánalmas és nevetséges,de erre „futja”
    a tehetségükből!

  • Marcsi
    2013 október 30
    5:42 du.
    Ami nincs, azt én sem adhatok önnek. Az vagy van, vagy nincs. Önnek nincs.

  • Georgina Bojana

    Bizony, hogy fussa, kedves Marcsi!
    Sokan ki is futnak az országunkból!
    Miért?
    No ez itt ám a „fogós” kérdés!
    M I É R T ???

    A statisztikákat festhetjük, javítgathatjuk, de a tények mindig tények maradnak.
    Az pedig elvitathatatlan, hogy sokan családostól, más országban keresnek megélhetést.
    Miért?
    No ezen is lehetne ám gondolkozni,
    (( 🙁 ))
    JAVASLOM!

  • Georgina Bojana
    2013 október 31
    4:53 de.
    Emlitett kérdésére, miért mennek ki az országból?
    Mert most már nincs határ, a pénzegység is egy, s mindenféle munkáért nagyobb a fizetés mint otthon. Miért nagyobb? Mert az ország nagyon szegény! Most került csak ki ennyi év után egy hatalmas adóságból. Javainkat elfecsérelték az elmúlt 18 évben, s nincs tartalék a fellendűlésre.A magyar állam NEM nyom ki pénzt tartalék nélkül, úgy mint manapság az USA!

  • Figyelő
    2013 október 31
    10:59 de.
    Három dolgot:
    Azért mennek elsődlegesen, mert odahaza nincs munka. Nem is lesz még egy darabig.
    Nem került ki az adósságból. Többel tartozik, mint valaha is.
    „Javainkat” nem az elmúlt 18 évben fecsérelték el, (bár fecséreltek rendesen abban az időben is,) hanem a rendszerváltás utáni első négy évben..

    Tegyem még hozzá, 2O1O-ben csaknem 46 milliárd euró volt az ország tartaléka. Ez mára az unortodox gazdasági intézkedések és felelőtlen „bevásárlások” segítségével 32 milliárd euróra zsugorodott..
    Ennyit a Fjordokról..

  • Parittyás

    A „székelyek nagy menetelésének” megítéléséhez nem szükséges ismerni a kortárs erdélyi költőket, sem azt, hogy Telekfakva milyen földtani jelentőséggel bír. Viszont, ezeknél fontosabb, hogy ismerjük az etnikai viszonyok változásait, és levonjuk azt a következtetést, ha nem teszünk semmit, szép lassan megszűnik a magyar szó Erdélyben.

    A menetelés vagy akármilyen mozgalom hiábavaló, ha gazdaságilag is nem éri meg a magyarsághoz tartozni. Az identitásukban ingadozókra legnagyobb gravitációs erővel egy erős gazdaságú anyanemzet bír.

  • falusi
    2013 október 31
    12:24 du
    falusi, a te „információdat” tudod jól, nem tudom ellenőrizni. Nekem más van. Ebbe maradunk.

  • kedves sárdi jani, gratulálok a higgadt szóhoz. ami az erdélyi magyar szót illeti, mintha a csángók érdekében nem lenne ekkora zászlólobogtatás. ami, persze, nekik nincs is.
    a magyarsághoz tartozással kapcsolatban halkan megjegyezném, hogy a hasonló, önálló identitásra törő népek (katalánok, baszkok stb) megfelelő gazdasági háttérrel is rendelkeznek. szintén halkan kérdezem: a székelyek gazdaságilag magyarsághoz való tartozása, mégis, mit jelentene? mert hát, a magyarság ott van romániában (mert ugyebár, az nonszensz, hogy majd ők, extra, majd magyarország magyarságához tartoznának). amúgy pedig, ezzel maga is elismeri – közvetve – hogy a székelyek, bizony, székelyek, és nem magyarok. amit maguk is kevélyen hangsúlyoznak, erdély szerte ismert mondásukkal: a székely szarta a magyart!
    erős gazdaságú anyanemzet? azon felül, hogy nincs, mégis, mit adhatna nekik? megrendeléseket? mire is? mijük van? ha megkapnák az autonómiát, perceken belül összeomlana az egész fene nagy székelység! mert hát, az autonómia olyan apróságokkal jár, mint közigazgatás, oktatás, egészségügy, közlekedés, ilyesmi. vagy tévedek?

  • falusi
    2013 október 31
    12:24 du

    „A hivatalos devizatartalékok nagysága 2010. év végén 33,7
    milliárd euro volt,” (Magyar Nemzeti Bank, Éves jelentés 29. oldal)

    éves JeLenTés 2010 – Magyar Nemzeti Bank
    http://www.mnb.hu/Root/…/MNB/…/mnbhu_evesjel/eves_jelentes_2010_hu.pd…‎

  • sárdi jani
    2013 október 31
    6:38 du.
    Még csak kétségben sem vonom. Én az átadás-átvétel időszkáról beszélek, ami májusban volt.Augusztusban a forint mélyrepülést adott elő, ami a háromféle valutában lévő tartalékokat rendesen megnyírbálta, ráadásul szeptember-október hónapokban egy zsák dolgot kellett kifizetni. Pl ilyesmiket:

    A szerződés meghatározása/tárgya:
    Vállalkozási szerződés az M9 autóút 51. és 54. sz. főutak (19+000-31+300 km. sz.) közötti szakasza, valamint csatlakozó építményei kivitelezési munkáinak elvégzésére.

    Teljes mennyiség:
    Vállalkozási szerződés az M9 autóút 51. és 54. sz. főutak (19+000-31+300 km. sz.) közötti szakasza, valamint csatlakozó építményei kivitelezési munkáinak elvégzésére.
    Főbb becsült műszaki paraméterek:
    Kiépítés jellege: 2×1 (a csomópontok környékén 2×2) forgalmi sávos aszfalt burkolatú autóút.
    Tervezési osztályba sorolása: K.II. „B” környezeti körülményeknek megfelelő (tervezési sebesség: 110 km/h).
    Hossza: 12,3 km (19+000-31+300 km sz. között) + 2700 m főúti korrekció.
    Jellemző keresztmetszeti kialakítása.
    — koronaszélesség: 2×1 sáv esetén 15,0 m, 2×2 sáv esetén 26,60 m,
    — forgalmi sáv: 3,50 m,
    — leállósáv szélessége: 3,00 m,
    — belső elválasztó sáv szélessége: 3,60 m.
    Földmunka: 1 447 000 m3, ebből.
    — gyorsforgalmi úton: 1 006 000 m3.
    Töltés: 936 000 m3.
    Bevágás: 70 000 m3.
    — egyéb úton: 441 000 m3.
    Töltés: 386 000 m3.
    Bevágás: 55 000 m3.
    Burkolatépítés: 191 000 m2, ebből.
    — gyorsforgalmi úton: 140 000 m2,
    — egyéb úton: 51 000 m2.
    Csomópontok száma: 2 db.
    Műtárgyak száma: 10 db.
    Egyéb építmények:
    Komplex/egyszerű pihenőhely: nincs.
    Környezetvédelmi létesítmények:
    — ökológiai átjárók: 4 db,
    — védőkerítés: 21 400 m,
    — zajárnyékoló fal 2,5 m magas: 1 800 m.
    Közműkiváltások: 8 db, ebből.
    — hírközlési vezeték : 1 db,
    — elektromos vezeték: 4 db,
    — víz- és csatornavezeték: 1 db,
    — szénhidrogén-vezeték: 1 db.
    Üzemi hírközlő vezeték alépítménye: az érintett km. szelvények között teljes hosszban.
    Nyertes ajánlattevő feladata a kapcsolódó kiegészítő tervezési feladatok elvégzése az ajánlatkérési dokumentációban foglaltak szerint.

    A SZERZŐDÉS IDŐTARTAMA VAGY A BEFEJEZÉS, A TELJESÍTÉS HATÁRIDEJE:
    befejezés: 30.10.2010.

  • Figyelő
    2013 október 31
    4:19 du.
    Számodra is elérhető minden információ,
    Google a legjobb barátod.

  • Ille István
    2013 október 31
    5:57 du.

    Arra válaszolj, hogy szerinted Fekete Pákó magyar-e? Ha igen, akkor miért nem, és mit szól ehhez a Jobbik?

  • kedves sárdi j, erről talán kérdezze meg a jobbikosokat

  • falusi

    Úgy tudom, jegybankelnököt hat évre választják. Simor mandátuma idén márciusban járt le. Utána tudnék nézni mennyi volt az átadáskor a devizatartalék, de félek belefájdulna a fejem. Az a szám, amit írtál túlzónak látszik. De az biztos, hogy kifizették az önkormányzatok adósságát, és visszafizették az IMF kölcsönt, ami jócskán apasztotta a tartalékokat.

  • sárdi jani
    2013 november 1
    4:56 de.
    Kedves Jani, valóban, hat évre.
    nem túlzás. A felvett IMF kölcsönből mindössze húsz százalékot költöttek el, a többit hozzácsapták a tartalékalaphoz. Azóta ebből-meg a lenyúlt nyugdíjakból, ami háromezer milliárd forint volt- vették a MOL-t, az E-ON-t, Rábát, fizették ki -egy részét – az önkormi tartozásoknak.
    Plusz a kötelező „saját rész” az eu-s beruházások mellé..

  • sárdi jani
    2013 november 1
    3:32 de.
    Hadd válaszoljak,- nem István helyett, hanem a magam nevében..
    Nem. Fekete Pákó nem magyar. Ahogy én sem vagyok kanadai, hiába élek itt évtizedek óta.
    Az vagy, amibe beleszülettél. Ha Burungiföldön, akkor Burungi maradsz. Ha viszont a burubgiföldinek a szülei mindketten magyarok, akkor ő is magyar. Az identitásod nem változik meg attól, hogy hol kaptál állampolgárságot..
    (És murvára nemérdekel, hogy a Jobbiknak mi a véleménye..)

  • falusi
    2013 november 1
    10:15 de.

    Természetesen, nem komolyan vetettem fel Fekete Pákó identitást. Kicsit szigorú vagy. Több közösséghez is tartozhatunk, lehetünk többes identitásúak is. Szerintem – független attól, ki hol született – egy idő után mindenki többé-kevésbé részévé válik a közösségnek, ahol él, anélkül, hogy ettől eredeti identitását elveszítené. Te is a magyar mellett valamennyire kanadai is vagy. Úgy, hogy Fekete Pákó szeintem magyar(is).

    U.i.:
    Attól tartottam, a határon túliak nem tudják, ki az a Fekete Pákó.

  • falusi

    Csóri Sándor mondta, hogy Kelet-Európában a nyelvcsere általában identitás cserét is jelent, szemben a Nyugat- európaiakkal. Pl. a világban több tízmilliónyian vallják magukat írnek olyanok, akiknek már a nagyszüleik sem ismerték a kelta nyelvet.

  • Kedves Sárdi Jani,
    érdekes kérdés Fakete Pákó indentitása.
    Erről eszembejut saját gyermekeim hová tartózása.
    T.i. a dolog nem olyan egyszerű!
    Gyermekeim itt születtek, s bár az „anyanyelvük” magyar, mert szüleik mindkét oldalról magyarok,mégis ők kanadainak tartják magukat! Tudnak magyarul jól beszélni. de mégis itt születtek és itt nőttek fel. Élettársuk sem magyar.
    Viszont, ha Európába mennek, már Bécsben érzik, hogy „hazaértek”, mondják nekem. A magyarországi közös látogatáskor, fiamat soha nem láttam olyan boldognak és felszabadultnak, mikor Békésmegyében autóztunk.Anyám pl. odavaló volt.
    Valami ben van a génjükben, az igazi hovátartozás.
    Így van ez Fekete Pákóval is. A génjeiben horjda ősei hagyatékát. Zenéje, erkölcse és viselkedése mutatja ezt ki, hiába beszél jól magyarul.
    Na most a székelyekről. Kétszer jártam Erdélyben és Székelyföldön. Utivezetőnk is székely származású, sőt, ahol laktam egy hétig székely család volt. Olyan szép magyarsággal nem hallottam sehol beszélni mint ott.
    Ők azt állítják, hogy ők voltak ott az elsők,és hun származásúak.
    Határok megjavításában már nem hisznek, viszont magyar nyelvüket, kultúrájukat mindenképpen erősen tartják és akarják.

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 november 1
    2:29 du.

    Jani gondolom Csoóri Sándorra gondoltál!:) Nos ő, mióta több mint húsz éve megírta a Nappali hold című nettó antiszemita értekezéseit, nem tekinthető releváns véleményformálónak!

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 október 31
    3:45 du.

    Jani, ha megakarjuk érteni egy népcsoport problémáit, társadalmi reflexióit, de bizony elengedhetetlen, hogy átfogóan ismerjük a kultúráját. Ezekkel a kiragadott példákkal csak ezt akartam érzékeltetni. A költőket meg konkrétan azért hoztam fel mert az írók, költők azok akik mentális érzékenységük folytán először érzékelik és közvetítik a társadalmukat aktuálisan foglalkoztató kérdéseket, gondokat netán fájdalmakat. Ők minden korban, minden társadalom finomra hangolt lelki receptorai. És ha beleolvasol a kortárs erdélyi irodalomba (nagyon érdemes!) nem a honi szélsőjobb által generált és az orbáni hatalmi taktika által meglovagolt lózungokkal fogsz találkozni! Az erdélyi magyar értelmiség józan legnagyobb többségét nem az autonómia pláne nem a revizionista lázálmok foglalkoztatják, hanem pontosan az az az eddig soha nem tapasztalt megosztottság az erdélyi magyarságban is amit az ott is elhintett nemzetromboló orbáni pestis okozott és ami pontosan azt az etnikai veszélyt hordozza magában amivel dobálóztok, a román többséggel való értelmetlen és esélytelen szembe kerülés miatt. Csak Ceaușescu falu rombolásai voltak Orbán és veszett erdélyi kutyája Tőkés kártékonyságához fogható!

  • Committee for Solidarity with Transylvania

    Vienna, October 27, 2013

    Responsible for the contents of the petition: Dr. Eva Maria Barki, 1010 Vienna, Landhausgasse 4
    Tel. 01-535 39 80, Fax 01-533 88 48, e-mail: [email protected]

    PÉTITION

    Son Excellence Trajan Basescu, Président de Roumanie
    Son Excellence Victor Ponta, Premier Ministre de Roumanie
    Parlement roumain: Camera Deputatilor et Senatul
    Par l’Ambassade de Roumanie, Vienne

    Déjà le 10 mars 2013 de nombreuses manifestations et des pétitions à travers le monde ont attiré l’attention sur la situation non encore règlementée des székelys/hongrois de Transylvanie.

    Au lieu de résoudre le conflit, il est toujours à l’ordre du jour la modification des circonscriptions administratives laquelle restreint en minorité les autochtones székelys habitant cette région depuis plus de 1000 ans, et cela signifie clairement que l’objectif est la réduction importante de leurs droits en tant que peuple et une atteinte contre la préservation de leurs identités.

    Cela viole les normes internationales suivantes :

    • La Convention du Traité de la Minorité de la Conférence de Paix de Paris entre les Puissances Alliées et Associées, et la Roumanie (le 9 décembre 1919) dans laquelle été comprise par déduction les revendications des roumains de Transylvanie, la résolution Alba Iulia du 1er décembre
    • L’Acte Final d’Helsinki sur la Sécurité et la Coopération de la Conférence Européen

    • Convention-cadre sur la Protection des Minorités Nationales en particulier eu égard à l’article N°16 qui exclue catégoriquement la modification de la composition ethnique.

    • La Convention International Relatif aux Droits Civils et Politiques article 1, et le Pacte Économique, Sociale et Culturelle article 1 New York (le 16 décembre 1966)

    Les premiers articles des deux Pactes des Droits de l’Homme ci-dessus des Nations Unies, comprennent l’autodétermination des peuples comme loi contraignante – ius cogens (Aureliu Cristescu : The right to self- determination)

    Jusqu’à présent les Hongrois étaient le peuple le plus modeste en Europe, et ils ne se sont pas joint aux revendications concernant l’autodétermination des tyroliens du Sud, des catalans, des basques, des flamands et des écossais. Mais maintenant, il semble qu’ils ont franchi la limite de leurs patiences. Selon la tradition séculaire ils ont allumé le feu de bivouac, ce qu’ils ne font qu’en cas de grave danger. .

    Ce conflit déstabilisant toute la région ne peut être évité que par les négociations rapides et spécifique du statut pour la population hongroise/székelys de Transylvanie.

    Fait à Vienne, le 27 octobre 2013 Comité de solidarité pour la Transylvanie

    Responsable du contenu : Dr. Eva Maria Barki, 1010 Wien, Landhausgasse 4
    Tel. 01-535 39 80, Fax 01-533 88 48, E-mail : [email protected]

    MVSZ Sajtószolgálat
    8085/131031

    A fenti peticiót Bárki Éva ügyvédnő inditotta el szolidaritásból a székely mozgalom alkalmával.

  • Fekete Pákót Magyarországon csak bohócnak tartják, minek utána azt csináltak belőle. Egyébként sem illik a témához. A székelyeket pedig a magyarok magyaroknak tekintik, és a székelyek sem vélekednek a magyarokról megvetően, hiszen ők is magyarnak vallják magukat először, és csak utána székelynek.

  • Egyébként még annyit, hogy vannak magyarok, és magyarul (is) beszélők.

  • Figyelő! Amit Te nagyon szépen leírtál, az bizony úgy igaz. A Pákó-féle hasonlatban csak az sántít, hogy Pákó eredeti kultúrköre és a magyar kultúrkör között megfogalmazhatatlanul nagy a különbség, a kanadai és az európai (benne magyar) között pedig lényegesen kisebb.