MÁV = mesés állam vasutak

2013 november 25 12:00 du.147 hozzászólás

A múlt héten kénytelen voltam megtapasztalni, hogy a Magyar Állam Vasutak az idők folyamán mennyi „fejlesztésen” esett keresztül. Ne tessenek félre érteni. Visszafejlődésen! Történt, hogy Szerbiába kaptam meghívást egy könyvbemutatóra ami nem egy lett a végén hanem kettő. Ha már lúd legyen kövér, és kapcsoljuk össze a kellemest a hasznossal. Szabadkán él anyai megmaradt rokonságom. Vagy negyvenöt éve nem találkoztunk. Kapcsolatunk mindig is volt egy-egy levélváltás vagy telefon erejéig.

Mivel kiderült, hogy Szerbiába nem kell vízum, mivel van már nagykövetség is, elhatároztam az utazást. Mennyire jó az internet, hogy az embernek nem kell sem a repülőjegyért sem a vonatjegyért sorban állnia. Egyszerűen és kényelmesen karos székből kiválasztja a megfelelő időpontot és a járatot, utána három gombnyomás, és az ölibe hullik a kívánt menetjegy. Én is ezt tettem, mint már jó párszor. Kiválasztottam a megfelelő vonatot. Bécstől Hegyeshalomig az osztrák államvasutakat kellett igénybe vennem, utána a magyart.

MÁV...álom, álom, édes álom!

MÁV…álom, álom, édes álom!

Az odafelé utazás zökkenőmentes volt. Kivéve Szegedtől a magyar-szerb határig, Röszkéig. Ez egy rövid szakasz, cirka 15 perc. Ám valahogy, mintha ez a vonal rajta sem lenne a térképen. Az egy dolog, hogy egy lestrapált egy szem motorvonat az egész szerelvény. De! Huzatos, fűtetlen és piszkos. Valamint, – ha teszem azt – egy mozgáskorlátozott akarna rá felszállni, igen csak bajban lenne, mert Szegeden, noha van peron építve, még így is szokatlanul magasan helyezkedik el a vonat lépcsője. A felszállás úgy ment, hogy egy markos utas megállt a vonat legfelső lépcsőjén és alulról két ember adogatta fel a csomagokat. Utána „köpj jó nagyot és lépj is jó nagyot,” fel kellett kászálódni a magas lépcsőkön a vonatra, ami egy légtornásznak is becsületére vált volna. Végre elindult a vicinális. A naiv utas azt gondolná, hogy a célállomásig, ami nekem Szabadka volt, nem kell már leszállni. Hiú állom. Röszkénél a vonat megállt és közölték, mindenki készítse elő az útlevelét, majd egyenként lekászálódhattunk a vonatról. Nem kis feladat volt, mivel peron itt nincsen kiépítve. Ugrani kell a vonatról szó szerint. Először a csomag, utána az utas. A szent anyaföldön sorban állás a hidegben és vagy egy félóra várakozás után közlik, a szerb vonat késni fog, valamiért. Fűtött váróterem, az nincs. Szerény véleményem szerint nincs is erre ilyen. Vagy egy fél óra újabb várakozás után megérkezett a szerb vonat. El voltam készülve rá, hogy a magyar vonat csupán bemelegítés lesz a szerbhez képest. Kellemesen csalódtam. Tiszta, rendes és kényelmes vonat állt be. Sőt! A lépcsői úgy voltak kiképezve, hogy ne kelljen akkorát lépnie az utasnak, mint a magyar szerelvénynél.

A visszafele út ennél sokkal izgalmasabb volt. Szegeden alig értem el a Pestre induló gyorsot. Jön a kalauz, mutatom neki a jegyemet.

– Ez a jegy nem érvényes!

– Elmondaná, hogy miért? Odafele érvényes volt és vissza nem?

– Nem Magyarországon vásárolta, internetes rendelés.

– Miért baj, hogy internten vásároltam? Külön utaztam volna fel Bécsből a Keletibe és vettem volna ott meg drágábban?

– Ez akkor sem érvényes – és már kezdte is kiállítani a büntetési számlát. A személyi igazolványát legyen szíves!

– Olyannal nem rendelkezek. Nem vagyok magyar állampolgár.

– Szóval még külföldi is? Akkor duplán megbüntetem.

Nem volt neki elég, hogy a magyar nyugdíj igazgatóságtól volt kedvezményre jogosultságot adó papírom. Nem vagyok magyar nyögdíjas, fizessek. 12 ezer forintra akart büntetni. Én lazán megmondtam neki, küldje el a parlamentbe a haverjának Viktornak. Majd ő kifizeti, de én nem.

Azt gondoltam ezzel le is zárult az inzultus, de tévedtem. Át kirándultam a Keletibe és felszálltam a nemzetközi Wiener – Valcerra. Kalauz jön és kezeli a jegyet. Majd megkérdezi, hogy csak Hegyeshalomig utazom-e? Mondom neki, hogy Bécsbe, mutatom az osztrák államvasutak érvényes jegyét.

– Hegyeshalomnál le fog szállni, mert nem forintban vette meg a jegyét.

– Mit érdekli az magát? A határig érvényes jegyem van.

– Nem érvényes és különbben is interneten rendelte.

– És az miért baj?

– Csak!

Megérkeztünk Hegyeshalomra és volt képe a határőrséget odahívni, hogy szállítsanak le a vonatról. Este tíz volt és hideg. Nem akartam nagyobb bonyodalmakat, leszálltam. Hamarosan tisztázódott, hogy a kalauz buzgó mócsing, de a határőrség hiába szabadkozott, hogy ők nem szólhatnak bele a MÁV szabályzataiba, az rajtam már nem segített. Kénytelen voltam a sötét, kihalt állomáson várakozni este 11-ig a következő vonatra. A kalauz meg pofátlanul csak ennyit mondott:

– A zsidók mindig mindenütt ügyeskedni akarnak. Most bebizonyítottam, hogy ez nem fog menni, mert mi odafigyelünk rájuk.

Még mondja valaki azt nincs Magyarországon antiszemitizmus? Mert, hogy lehet valaki ennyire korlátlanul hülye? Több fizetést fog kapni, hogy leszállított a vonatról mert nem a teljes távra fizettem ki a menetjegyet a MÁV-nak? Nem! Pusztán a saját kivagyiságát akarta bizonyítani, hogy mint kis senki, ő mégis valaki.

Avi ben Giora 

147 hozzászólás

  • Kopácsi Judith

    Hú a keservét, neki, Ávi! Köszi, hogy megirtad, bár nem vagyok meglepve. Ázsia hozzájuk képest egy kulturált világbirodalom. Egy darabog nem fogom koptatni arra a küszöböt, az biztos.

  • ha jól emlékszem, nem is olyan régen valami úgy kezdődött, hogy villamoskalauzok, viceházmesterek és suszterek „figyeltek” hasonló módon…

  • Határőrség az osztrák határnál? Aj-jaj,visszajött a szocializmus?

  • Amíg ingyenes lesz a nyugdíjasok utazása, nem is lesz bevétele a MÁV-nak. Gunyolodni, jajgatni könnyű, de gondolkodni sem árt néha….

  • Elnézést, nem figyeltem jól!
    Avi, honnan tudta a jegyszedő, hogy zsidó vagy?

  • Valszeg az izraeli útleveléből gyaníthatta…
    Avi többször is megírta, hogy nem kért osztrák állampolgárságot.

  • Figyelő
    2013 november 25
    12:28 du.
    Nevet kell változtatni! Másodszorra sem sikerült figyelni!
    Elkérték a személyi okmányokat, többször is.
    Újraolvasás javasolt.

  • Remélem, elküldte ezt a cikket a MÁV-nak. Megérne egy alapos kivizsgálást.

    Bár megértem, ha ezek után nem akar szóbaállni olyan céggel, amelyiknek ilyen alkalmazottai vannak.

    Néha azt gondolom, nem Eichmann volt az igazi bűnös, hanem az ilyen kalauzok, házmesterek, sunyi kis besúgók, gyilkosok.

  • cornelius: Eichmann nem létezett volna ilyen kalauzok, házmesterek, sunyi kis besúgók, gyilkosok nélkül.

  • „Úri véreim menjünk vissza Ázsiába…”(Ady Endre 1902.-ben a nagyváradi naplóban írta, a 183-as számú prózájában.)Úgy néz ki, hogy keleten a helyzet változatlan.Bezzeg a 40-es években jól működött a MÁV,amikor a zsidókat kellett bevagonírozni.A mai „Figyelők” utólagos örömére. Ezért alávalók és nem alattvalók! Tisztelet Kertész Ákosnak.

  • Gyula Bognar, Jr.

    A MÁV mindig is figyelmes volt – a zsidókkal WWII alatt különösen. 1944-től pedig direkt külön vonatok tucatjait indította a MÁV, SZINTE KIZÁRÓLAG ZSIDÓK számára, akiknek ezekre az egyirányú jegyeket meg sem kellett vásárolni.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Hát ez az! Avi retúrt váltott! Nem tudták értelmezni szegények.

  • A kalauz mondata diszkrimináló,elítélendő és jogtalan volt!!Ez undorító antiszemitizmus,jogtalan vallási megkülönböztetés!
    (ha igaz),de aki nem itthon él és nem magyar állampolgár az
    ugyan miért kapna ingyenességet?Nem magyar nyugdíjas…kint jóval magasabb jövedelemmel rendelkezik(azért mert magyar származású ez nem jár automatikusan) és
    kedves Figyelő,most bizony nem értek veled egyet,a MÁV nem
    ezért megy tönkre,hanem a sok bliccelőtől,meg egyéb helytelen gazdálkodási,finanszírozási okokból!
    Milyen jogon kapna egy külföldi állampolgár olyan kedvezményt,mint az itthoniak?!Jól is néznénk ki!Ha kivándorolt valaki (többen a jobb élet reményében),az ha hazajön bizony fizessen!!!
    Ugyanez vonatkozik és jogosan!!a BKV kedvezményekre is!

  • Na egyébként az már nevetséges,hogy Avit a személyi igazolvány alapján „molesztálták”volna,ugyanis az a helyzet
    hogy nem volt magyar személyi igazolványa(amiben egyébként
    nincs olyan sor, ami a vallási hovatartozást részletezné!!!)
    Na ennyit a nagy hőbörgés jogosságáról!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Egyes MÁV dolgozók mentalitása ma: Legalább 16 órán át kerülgettek kollégái egy szélütéstől lebénult, mozdulatlan vasutast a szűk szolgálati helyiségben anélkül, hogy orvost hívtak volna hozzá. A férfi egy hónapig kómában volt, majd a napokban meghalt!
    http://www.origo.hu/itthon/20131030-reszegnek-gondoltak-ezert-hagytak-meghalni.html

  • „…A személyi igazolványát legyen szíves! – Olyannal nem rendelkezek. Nem vagyok magyar állampolgár.”
    na, a szokásos szövegértési gond, kedves boda. útlevele van – mint azt a kallernak is jelezte – az pedig, ugyebár, izraeli. hát, baromi nehéz lehet belőle kikövetkeztetni, hogy zsidó. ennyit a nagy okoskodásáról 😀

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Te egy irdatlanul korlátolt ember vagy!!!! Ekkora hülyeséget és előítéletet ritkán látni, ami beléd fért. A vasút használatát senki nem kötheti lakhelyhez, állampolgársághoz, aki arra jegyet vesz Interneten, vagy a pénztárnál, bármiképpen és, ha nyugdíjas vagy sem, a kedvezmény, ha van mindenkinek jár!!!! Az, hogy ki mennyit keres és hol, ahhoz senkinek semmi köze, legkevésbé!

  • Ille,képzelje értem,csak azt nem,hogy ha nem magyar állampolgár és nem itthon él,hogyan jutott a kedvezményre
    jogosító iratokhoz és milyen alapon?…..
    De különösebben nem érdekel a dolog!
    Aztán ugye mostanában Bécsben él….persze az izraeli útlevél mindent megmagyaráz….(a kalauz antiszemitizmusát
    ugyan nem lehet elfogadni)de az egyéb kifogásokat bizony igen!

  • Abbahagyhatnánk már a papírvitát. Remélem nem sértem vele Avit, csak rá kell nézni. Rá van írva az arcára a származása.
    Vigaszul csak annyit tudok Avinak mondani, hogy ezek a saját fajtájukkal is így viselkednek. Neked csak pár percet kellett vele elviselned. De neki az egész életet magával kell eltölteni. Brrrrr.

  • Kopácsi Judith

    Különben hasonló, „lélekemelő” szituációban szoktam elfelejteni magyarul. Eddig még müködött, és igen szórakoztató volt, hogy próbálták kézzel-lábbal megmagyarázni a „hülye külföldinek”, hogy mit is akarnak.

  • csatlakozom julius véleményéhez.

  • Nos Gyula hozzászólásával valóban egyet lehet érteni,mert
    tényleg példátlan emberi közöny és gondatlanság történt,amikor a segítségnyújtást elmulasztották,de ilyen bizony sajnos külföldön és itthon is gyakran előfordul az
    utcán is amikor felületesen segítségre szoruló betegeket
    egyszerűen részegnek néznek!

  • Kedves Gyula Bognar, Jr.: Ne hegyezzük ki a MÁV-ra. Kiesett egy szállodai szobájából meztelenül egy férfi a Rákóczi úton.
    Fényes nappal egyetlen egy ember próbált segíteni, a többi fényképezte és filmezte. Mentőt sem hívtak (Az ember szépen meghalt). Nem hiszem, hogy mind vasutas volt. Nem a MÁV alkalmazottak ilyenek. Az ország lakói.

  • Kiegészítés!
    Ami az internetes rendelést illeti,abba lehet,hogy nem kellett volna belekötni(mármint a külföldi internetes
    rendelésbe)de a kedvezmény jogosságába igen,meg ami az ügyeskedést illeti…..hát abban bizony van valami jellemző
    és tudomásul kell venni,hogy nem mindig jön be!!!

  • Gyula én normálisan válaszoltam,de bizony Te meg a többiek vagytok nagyon korlátoltak,ugyan már miért járna egy nem magyar
    állampolgárnak,aki nem az itthoni nyugdíjból él és nem itthon,ugyanaz a kedvezmény mint az ittenieknek,ha feltételezhetően ingyen akart utazni???(Ez nem derül ki a cikkből)mert ha igen az bizony jogtalan és undorító!!!!
    Gondolom ki tudná fizetni az összeget?…..
    Na ennyi,fröcsögők!!!!

  • marcus aurelius

    Avi,
    elnézést, hogy rákérdezek, de nem vagy kettős állampolgár:
    izraeli és magyar is, mintha egyszer emlitetted volna.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Llanfair: Sértés szándéka nélkül szeretnélek emlékeztetni, hogy az európai elbírálása a zsidóknak kissé más, mint az Észak-Amerikai, miszerint mi mint vallást kezeljük, az európaiak viszont gyakrabban fajnak, mint azt Te írod. Azt, hogy valakinek az arcára lenne írva a vallása, azt sok Indiai embernél látni megbízhatóbb bizonyítékkal, ha a homlokukon van a kaszt jele. Előítélet az, ha valaki a kinézésből ítéli meg valakinek a hitét. Durva példa, de egy afrikai-amerika személy lehet Baptista, Muzulmán, Katolikus, Református, de bármilyen hitű, vagy ateista. Az is előfordulhat, hogy valaki az általad oly könnyen felismert „faj” jeleit viseli és mégsem zsidó. EGY BIZTOS, AZ ELŐÍTÉLETEK ÉS AZOK HIÁNYA IS ZSIGERBŐL JÖNNEK MINDENKINÉL, DE AZ ELŐÍTÉLETEKET ÁLCÁZNI IS LEHET, TUDATOSAN!

  • Christopher Adam

    A MÁV szégyen Magyarországra nézve. Tavaly – éppen egy júniusi kánikulában – utaztam le Pestről Pápára meglátogatni anyukám idős nagynénjét. Az élmény szokás szerint úgy kezdődik, hogy a jegyárusító asszony tesz az utasnak egy nagy szívességet és árul neki jegyet. Unott arc, fásult „tessék”, pulthoz csapott visszajáró aprópénz és egy jegy. Kérdést feltenni szigorúan tilos. Amúgy ez a BKV-nál is hasonlóképpen működik.

    Elsőosztályos kocsira vettem jegyet Győrig, mivel azon elvileg klimatizáló rendszer van. Természetesen, a klíma nem működött, de már a Keleti Pályaudvarból történő induláskor kiderült számomra, hogy a kocsiban egyetlen ablakot sem lehet kinyitni, mivel azokat kulcsra zárták. Szóltam – udvariasan – a kalauznak, aki indifferensen és unottan megrántotta vállát és mondta, hogy nem tud mit tenni. Szóval úgy gondolták, hogy semmi gond ha a negyven fokban, konzervként zárt kocsiban utaznak az ügyfelek. Feltehetően remek balesetbiztosításuk lehet, mert az bizonyos, hogy ilyen körülmények között néhányan kórházba kerülnek, vagy esetleg kimúlnak.

    Aztán van a többi élmény: olyan jegyrendszer, pótjegy-szisztéma, amit senki sem ért igazán, és enyhén szólva nem túlságosan ügyfél-barát, bűzlő WC-k, lerohadt szerelvények, jóformán nem létező utastájékoztató rendszer, stb. És most Avi írása alapján, jött ehhez egy jó kis zsidózás.

    Amúgy egyetértek itt néhány olvasóval: panaszt kéne tenni, de sürgősen. Ha meglenne a kalauz neve, örömmel lehoznám a KMH-ban és belinkelném Facebook-profilját, hogy közelebbről megismerhessék.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Magyarország, az kirekesztő és előítéletekkel, rosszindulatú, önző, homofóbiával élő emberekkel van teli, mint Te!, aki ezt normálisnak tartod. Ott, ahol nem olyan emberek élnek, mint Te, ahol a kormány minden embert egyenlőnek tart, ott minden 65 éves ember nyugdíjasként van kezelve, függetlenül, hogy honnan jött, hova megy, mivel és kivel. Amtrac (US Vasút társaság) nem kér állampolgársági papírt, vagy születési bizonyítványt, letelepedési engedélyt senkitől, gyerekek 2 év alatt ingyen, 2-15 évesig fél áron, öregek 65 és idősebb, 15%-os kedvezményt kapnak. A jegyeket az Interneten bárki megvásárolhatja eszerint. A Deutsche Bahn hasonlóan működik, ott 4 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak (hacsak nem külön ülést foglalnak nekik) és 60-nál idősebbek fél áron kapnak jegyet. Ezt onnan tudom, hogy én 62 éves múltam és 2 éve Heidelbergből Budapestre utaztam, hálókocsin. Ha a MÁV is egy nemzetközi vasúti társaság, a szabályokat kötelesek betartani és nemzetiségtől függetlenül, az utazás kezdete és vége beszámítása nélkül árulni a jegyeket, ugyanazon követelmények alapján. Ha pedig nem, akkor ki ne engedjenek egyetlen kocsijukat sem Magyarországról. Egyébként a repülőtársaságok sem azt kérdezik, hogy milyen állampolgár vagy, hanem azt, hogy hány éves a kisgyerek akit ingyen szállítanak, ha nem kell neki ülés. A becsületes emberek segítik egymást, ha jót kapnak, jót adnak cserébe. Akik pedig olyan önző, kirekesztő, fukar és igazságérzet nélküli emberek mint Te, azokat fel sem engedném közlekedési eszközökre, járjanak csak gyalog!

  • Érdekes, és nmemkevésbé tanulságos volt olvasni Avi beszámolóját a MÁV jelenlegi szinvonaláról. Mintha az ország állapotának keresztmetszetét tükrözné, sajnálatosképpen. Nemcsak lehangoló, mert azért ha nem is tartozott az egyébként fejlett európai vonatok krémjei közé , de azért a harmincas- negyvenes évek idején kibirható volt a vonatközlekedés. Amit a nyugaton élő ember nehezen fog fel, az a szolgálati hanyagság, amely nem ismeri az utas minimális kényelmi szükségletét, ( vagy ha igen akkor teljesen figyelmen kívül hagyja ) amely ugyanakkor minden kultúrországban nyilvánvaló része az utasnak kijáró szolgálatnak. Sajnos ez egy bizonyos gondolkodási menet eredménye, amely más területeken is evidens. Avi kellemetlen herce-hurcája ellenére még szerencsés volt, mert az az érzésem, ha a fentebb a témához hozzászoló hölgy lett volna a jegykezelő, sokkal rosszabbul járhatott volna.

  • Nem óhajtottam ekkora „feszültséget” kelteni, de ha már beletetszettek kezdeni? Először is kedves Marcsika arany szivű kedvencem. Van szerencsém közölni, hogy anno dacumál mint „volt” magyar állampolgár ledolgoztam pár évet. Bármennyire is megfogja ezért ütni a laposguta havonta kapok nyugdíjat. Na nem annyit mint magácska. Igaz jóval kevesebbet is tettem a szocializmus építése érdekében. Egy jelképes összeget. Megsúgom önnek tízezer forint alatt amit talán jövőre felemelnek tízezerre. Ha esetleg ezzel az összeggel megsarcolom az ön és mások jövedelmét az nem rám tartozik. Egy egyszerű kis számítás. Pár év alatt befizettem egy akkoriban csinos kis összeget. Kamatozott cirka negyven ha nem több évet. A Nyugdijbiztosító igazán nagyvonalú hogy ebből havonta átutal cirka 28 eurót. Elég a havi cigaretta számlámra. Hogy hozzá ad még kedvezményt a MÁV járataira az egy dolog. Úgy gondolja ez még egy plusz gesztus, hiszen az a hülye zsidó mikor vetődik el Magyarországra, hogy igénybe vegye? Ha meg véletlen odavetődik akkor ugye rögtön megrohanják te itt sem élsz és kedvezményt akarsz? Marcsika drága utazott már magácska Budapestről valaha is vonattal Budapestről Nyugat Európába? Megsúgok magának valamit. Ha mint nyögdijas utazik Budapesttől teszem azt Bécsbe az osztrák államvasutak automatikusan kedvezményes jegyben részesíti. Egy oda vissza jegy itt olyan 45 eurót kóstál. Ha magácska Budapesten vagy interneten rendeli akkor pusztán alig 13 rongyosból ki is jön ez. Nos számoljon kicsit utána? Ha csak ugy számlázom hogy one az az egy euró három százas akkor az annyit tesz hogy cirka negyven euró. Nagyon durván öt euró kedvezmény. Nekem sem add többet a MÁV. Ergó bármennyire is csipi a kicsi pofázmányát vegye ugy, hogy a magyar állam csupán csak valahogy betartja a nemzetközi EUs előírásokat. Mert az egész EUn belül némi-nemű kedvezményt adnak az utazásra a nyögdijasnak. Hogy ez egyes vicéknek volt három per sokadikosoknak, házmestereknek és mai is aktív
    nyikhaj besúgóknak na meg magácskának sem tetszik? Akkor tessenek szívesek kilépni az EU-ból de előzőleg tessenek szíves visszapengetni cirka azt a húsz éves EUs támogatást ami most az önök kontóját dagassza. Viktor király pár millával szegényebb lenne meg az egész bagázsa. Ami hab a tortán, hogy a magyar mindig azt akarja lebunkózni aki fele tartozása van. Az EUt a zsidókat és minden olyan nációt aki felé valamilyen tartozása elkötelezettsége van. Ez már csak ilyen volt és maradt. Remélem kedves Marcsika ezen sorok elég kimerítő magyarázatot adnak arra, hogy azon felül, hogy lezsidóztak joggal felháborodtam. Ha majd magának a Maria Hilferen azt találják mondani hogy sájsze ungarin (szaros magyar, fonetikusan írtam, hogy maga is megértse) avagy hurre kommunist aus Ungarn (kommunista kurva magyarországról) kíváncsi leszek hogyan reagálna. Futhatna a Bank gasseba de azok bizony magas lóról letojnák a kicsi fejecskéjét. Még be sem engednék a kapun ha nincsen előzőleg fixált terminje. Még egy dolgot hozzá tennék. A Vajdasági magyarok szinte kivétel nélkül azon az állásponton vannak, hogy a jelenlegi helyzetben nem kívánnak szorosabb kapcsolatot az „anyaországgal”. Bármennyire fura itten cigány zsidó bunyevác szerb szlovén horvát magyar és a fene sem tudja hányféle náció és vallás békességben képes egymás mellett élni.

  • Úgy látszik a kalauz valamely hagyományőrző klub tagja lehet, hisz ezzel a megjegyzésével a MÁV régi gyakorlatát kívánná az követni… Az 1941-es első magyar [Kamenyec-Podolszkíj] holokauszt, valamint a II., nagy, 1944-es holokausztban a Magyar Államvasutak Rt. az összes „Hitlertől visszakapott területen” szerves részt vállalt, pontosabban kapott, mégpedig a magyar államvezetésétől. Nincs kizárva az sem, hogy a könyvelésében is megjelent, mint bevétel, pengőben – „30 ezüstpénzben” – elszámolva. Mert annyi bizonyos, hogy a szerelvények összeállítása marha-szállító vagonokból történt, mely „ügyleteknél” viszont a nyilvántartásban a derék MÁV hivatalnokok minden vagonnál megjelölték, hogy rendeltetés: „ember szállítás”…
    Ami pedig éppen az ominózus helyet, Szegedet és környékét (Szabadka, Újvidék stb.) illeti, két nagyszülőmet és más rokonaimat is onnan, és ezeken a MÁV vagonokon szállították, illetve adták át Őket az örökkévalóságnak, azaz Mengelének a fogadó rámpán…

  • Helyesbítés, ill. kiegészítés:
    .
    …f e j e n k é n t „30 ezüstpénzben”…
    .

  • Topapó !
    .
    Ugye a nemzetiszocializmusra gondoltál.

  • Avi

    „…Pusztán a saját kivagyiságát akarta bizonyítani, hogy mint kis senki, ő mégis valaki.”

    Jó a végkövetkeztetésed, hozzátéve a rendszer logika nélküli ellentmondásosságát is. Felénk leszállítanak a HÉV-ről akkor is, ha nincs nálad aprópénz. És akkor is – bár lehet a HÉV-en jegyet-váltani – ha a megállóban, ahol felszálltál volt jegyiroda és nyitva is volt. Ezért megnézi a kalauz az óráját. Ha „szabálytalanságodért” olyan helyen szállítanak le, ahol nincs jegypénztár, és elég gyorsan visszaszállsz egy másik kocsiba, akkor ismét „törvénytisztelő” utasnak számítasz és kapsz jegyet. És akkor is, ha vársz egy másik szerelvényt.

  • El kell küldeni ezt a levelet a MÁV vezetőjének.Időpontokkal és helyszínekkel együtt.Biztos,hogy lesz felelősségre vonás.Ha nem a vezetők is nyilasok.
    De választ mindenképpen kell adniuk.
    És van „Egyenlő bánásmód hatóság” is.
    Ők mindenképpen foglalkozni fognak az üggyel,ha oda is elküldi.

  • Gyula Bognar, Jr.: Nem mennék bele ebbe a vitába nyílt fórumon. De néhány gondolat. Először is: Te is értetted, hogy a kalauz fajtáját a büdös bunkók „fajtájához” osztottam. Szó nem volt emberi faj osztályozásáról. Sokszor néztek már zsidónak. Nem jutott eszembe ezen megsértődni. Nem jutott eszembe viszont elvenni valaki „zsidóságát” azért, mert nem vallásos.
    Az előítéletek nem zsigerből jönnek. Tapasztalat és belenevelés. Eszembe nem jutna azért bántani valakit mert xxxxxx. De azt tudom, hogy sajnos hamarabb nyúl az enyémhez mint kellene. Mert ilyen a kultúrájuk. Nevezheted előítéletnek vagy megélhetési bűnözésnek.
    Gyermekkoromban nem foglalkoztunk vele ki a sváb, zsidó, szerb, cigány vagy magyar. Két állandó játszópajtásom egyike zsidó volt a másik szerb (a szerb ma már „nagymagyar”). Na és? De sajnos ha egy család erőszakos módon viselkedik, hülye aki nem közelíti meg a család egy ismeretlen tagját óvatossággal. Nem melengetem a viperát a keblemen.
    Avi ha jól látom nem csak nem szégyenli, hogy zsidó hanem büszke is rá. Miért ne? Nagyszerű nép. Elvennéd zsidóságát ha elvesztené hitét? Ez vicc nem?
    Ha zenészt keresnék, előítéletemből fakadóan zsidót vagy zsidó-cigány keveréket keresnék, mert Ők a legjobb zenészek. De ez nem előítélet hanem tapasztalat. Ezt még a rasszista Bécsi Filharmonikusok is tudják. Bonyolultabb dolog ez, minthogy a fórum keretében néhány mondattal megbeszéljük. De ha egy népcsoport tagjai folyamatosan egy bizonyos viselkedést produkálnak, megint csak hülye vagyok ha nem vagyok óvatos velük. Kislányomat az iskolában ketten lopták meg. Mindkettő egy kisebbségi csoporthoz tartozott. Akkor most előítélete van vagy tapasztalata? De ez nem jelenti, hogy a baráti körben nincs belőlük (Sőt az esküvői tanúm is Ő volt). De előbb meg akarom Őt ismerni. Nevezheted előítéletnek. Te kit hívnál meg ebédre? Az Alföldi Róbertet, vagy egy fekete egyenruhást? Ki tudnád zárni az előítéletet?

  • mondjuk, nem arra gondoltam 🙂
    de mind1. a maga szövegértése, boda, erősen szelektív 😀

  • nyugi, boda, majd magának külön fel fogja fedni avi ben, hogy miért is jár neki kedvezmény magyarországon.
    utána, remélem, felhagy a nyálveréssel – ha már a fröcsögést említette.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kedves Llanfair, idézem. „Rá van írva az arcára a származása.” A vallás nem származás. A nemzetiséget nehéz következetesen megítélni az arcról, pl. azt, hogy valaki Magyar, Olasz, Horvát származású, azt inkább észrevenni, ha valaki ázsiai, afrikai, stb., származású.
    Igenis, az előítéletek, és azok hiánya zsigerből jönnek, a nevelés ami KIALAKÍTJA azokat. A magyar emberek tetemes része utálja a cigányokat, GONDOLKODÁS NÉLKÜL, ZSIGERBŐL! Másodpercek alatt, gondolkodás nélkül, elsorolják azt, amit kisgyerek koruk óta hallanak környezetükben, hogy a cigányok lusták, koszosak, az állami segélyből élnek, nem járnak iskolába és így legtöbben bűnözők lesznek, ha felnőnek és az utóbbiak agresszívak és megtámadják a „magyarokat”, (mert a cigány az nem magyar, még ha tíz generáció született Magyarországon, akkor sem). Amikor az ilyen emberek egy cigányt látnak, mindez átvonul agyuk tekervényein, a fény sebességével és azt nézik, hogy minél messzebbre kerüljenek utálatuk és félelmük tárgyától. Társaságban, ha az előítéletekről esik szó, a betanult mondatok ezek, hogy „Én nem utálom a cigányokat, de….., és az, hogy Én nem utálom a zsidókat, sőt barátaim közt is van több zsidó.”
    Ez az amit úgy neveznek, hogy ZSIGERBŐL származó viselkedés, mert logikus gondolkodás és az előítéletek ELVETÉSE teljesen hiányzik. Csak ezt az egy témát akartam kifejteni és nem a hozzászólás többi részét.
    ————-
    Csak, hogy tisztázzam; Aki előítéletek nélkül él, az nem tartja számon, és SOHA SENKINEK NEM KELL BIZONYGATNIA, hogy a barátai közt vannak bőven zsidók, cigányok, feketék, eszkimók, esetleg hupikék hottentották is.

  • Imádom amikor a ZSIGERBŐL itélkező NAGYASSZONY ilyenkor hallgat mint a szar a fűben. Csak nehogy véletlen ez a szar a táskájában lapuéjon mert arra aztán kitör a gyalázat, hogy majd azt mondja: biztos valami rohadt cigány vagy zsidó csempészte a táskámba bosszuból.
    A nagy bizonygatásró Hofi jut eszembe. Egy show müsorban felteszi a nagy kérdést: Itt mindenki póartizán volt kezicsókolom. Akkor még is hogyan vittek el hatszázezret és a németek egyáltalán hogy voltak képesek elfoglalni az országot akkor amikor már a szél zugástól is beszartak mert azt hitték Sztálin orgonázzák őket.Ha valóban lettek volna partizánok hamarabb ér végett a világhábotu és Magyarország is a dicsőséges hatalmak köuzt lenne számom tartva. Hát ezt is elszabtuk kérem. Utólag már szabhatjuk. Ne tessenek messzire menni. Mindig is voltak olyan jellemes ügyeskedő emberek akik próbálkoztak hol igy hol amugy. Aztán ők lettek a nagy partizánvezérek elhárítók jelentők és pártfunkcik. Erről igazán híres a magyar. Széljárás szerint változik a hozzáállása mindenhez. Spórolhatna a meteorólógiai intézet. Elég lenne csak az emeberek viselkedését figyelni és az alapján is jó prognózist lennének képesek csinálni

  • Nagyon sajnálom a történteket!Sajnos vannak ilyen személyek!Velem is megtörtént hogy Tihanyban a nagy parkolóban parkoltunk,előtte mutattam a rokkantigazolványomat,beengedgtek.Mikor kiszerettünk volna jönni nem engedtek ki csak ha megfizettem a parkolási dijat ha jól emlékszem kb 2700,.Ft lett volna.Hiába mutattam az engedélyemet,hiába mondtam hogy előtte beengedtek,de hajhatatlan volt.A lányom és a férjem azt mondta hogy fizessük ki,a lányom végül kifizette.Én nem hagytam annyiba,mondtam hogy adja ide a panaszkönyvet,mert a történteket beírom.A világon nincs olyan hogy az EU-ban is érvényes rokkantparkolási kártya nem érvényes.elég csunyán ,arrogánssan beszélt hozzám a személy.elkezdtem leírni a történteket,közben ő beszélt a főnökével,a kamera is vett fel bennünket.Majdnem a történtek felét leírtam,amikor a főnökétől azt az ukászt kapta hogy fizesse vissza a dijat.Igy én ráírtam a nyomtatványra hogy közben visszafizették,és igy tárgytalan.Én sem voltam rest,elmondtam a véleményemet,hogy közel 30 éve nem voltunk,de igy emlékezetessé tették nekünk Tihanyt.

  • Gyula Bognar, Jr. Rendben rasszista állat vagyok Te is megbuktattál. Belefér. Anyám nem fog örülni, hogy utálom a fajtáját, de egyszer meg kell tudnia milyen fia van. Mondtam, nem mennék bele ebbe egy nyílt fórumomon. Minden félreérthető és félremagyarázható. Biztos rasszista vagyok. Te biztos jobban tudod. De azzal indokolni, hogy felismerem Schiff Andrásban a zsidó embert, ne haragudj marhaság.
    Nem válaszoltál. Alföldi vagy a fekete ruhás? A természetes óvatosság és a rasszizmus között különbség van. Vékony a jég, de ott van. Én tartom.

  • Na milyen itt élni minden nap érzem ezt az arroganciát a boltban az utcán a buszon ráadásul öreg is vagyok és ez külön hátrány Magyarországon mert hát minek él csak viszi a nyugdíjalapunk meg amúgy is mit totyog itt.Csak siránkozik meg minden csak fiatal sikeres emberek kellenek Magyarországon szóval csupa öröm az életem és én kihez forduljak jogorvoslatért ezt írjátok meg.

  • ha a nagyasszony alatt figyelőt érted, akkor figyelmedbe ajánlom a 6 órás időeltolódást. neki még túl korán van. ha bodára célzol, ő előbb ellátja a saját külön bejáratú hajléktalanját, megsimogatja az általa rendesnek tartott zsidó ismerőse pajeszát, megnyugtatja a cigány ismerősét, hogy ne izguljon, itt nincs rasszizmus, megnézi magát a tükörben, hogy elég sudár termetű-e még, megnézi a kapcsos emlékkönyvében, hogy minek is adta eddig ki magát, majd körbe kérdezi a hozzá hasonlóan megmásíthatatlan, mérvadó véleményt kinyilvánítókat, hogy mi is a mai véleménye. nnna.
    szóval, nem olyan könnyű manapság nagyasszonyi válaszokra várni 🙂

  • Nem figyelőre céloztam, hanem az elvtárs nagyasszonyra. Szóval amig ezeket végig nem csinálja nem fog válaszolni? Szerintem a tanácsosa azt javasolta maradjon simán háttérben és ne nyikkanjon meg. A tihanyi eset sem semmi. De sajnos ez megy abban az országban. Palira venni megbüntetni kaszirozni és mind ezt megtehetik hiszen a törvénytelen törvények mellettük állnak. Ami a parkolást illeti Budapesten. Valaki az ismerőseim közül mesélte, hogy a területfentartó már mint azok akik irják a büntetést vagy elvitetik illetve bilincseltetik a kocsikat volt munkásőr csapat. Állítólag ők kapták meg ezt a zsiros koncot. Eltudom képzelni. Nanapság minden ilyen vagy hasonló. Most olvastam, hogy milyen a magyar fizetési szokása. Egy rész megpróbálja megvesztegetni megkenni azt akik büntetni vagy jelenteni akar. A tarifa változó minden esetben. Van aki nem fizet nem veszteget leperkálja a büntetést és letojja az egészet. És egy szűh pár százalék egyenesen megy a rendőrséghez feljelentést tenni. A bibi csak ott van az örszobán általában „elfelejtik” odaadni a feljelentés másolatát. Ugylátszik nincs elég indigójuk.

  • Jellemző, hogy ilyen incidens nem az EU és NATO által kipellengérezett ( s megbombázott és törvénytelenül részlegesen megszállt )Szerbiában ( maradék Jugoszláviában ) fordul elő, s hogy még a vasúti közlekedés is ott jobb színvonalú. Persze demokratikus fejlettségben Magyarországnál már előbbre tartanak s semmivel sem hátrébb mint a nyugatiak ( s a Horthy rehabilitáló fasiszta Magyarország ) által preferált usztase rehabilitáló Horvátország.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Llanfair: Én megértem, hogy mi az oka annak, hogy a Világ minden országában az emberek nagy része előítéletekkel van felnevelve és úgy neveli gyermekét is. Az is tény, hogy egyes országokban több, máshol kevesebb az ilyen ember. Jól ismerem a Magyar körülményeket, életem első negyed részében szintén előítéletekkel neveltek, DE nem annyira mint ma egy fasisztálódott Orbániában. Évente, két évente oda látogatok. Ott, nálatok most visszafelé forog az idő kereke, egészen a dicsőséges 1944-ig, a Jobbik ezt majd behatárolja 1944 Október 15-re.
    Ahol viszont szinte lehetetlen egy átlag, normális embernek homofobnak lenni, mint az USA-ban, ahová mindenki bevándorolt, (kivéve az Indiánok, azok sokkal régebben jöttek) ott könnyebb KINEVELKEDNI is a rasszizmusból és elvetni az előítéleteket. Mi már az iskolában vagy az életben rá vagyunk kényszerítve, később pedig természetünké válik, majd mi is megköveteljük másoktól, hogy ne legyenek rasszisták és vessék el az előítéleteiket. Az alkotmányunk, a kormányunk, a törvényeink, az államigazgatás ezt követeli meg, ezt teszi lehetővé. Mint minden törvényt, ezt is sokan megszegik itt is. Szerencsére az évek során a törvényszegők aránya csökkent és egyre több ember úgy nevelkedik fel, olyan környezetben élhet, hogy nem lesz rasszista, anti-szemita, nincs előítélete, ZSIGERBŐL. Nálunk a politikusok, a nyilvánosságban szereplők közt, egész élet karrierjei dőlnek meg, lesznek semmivé, egy-egy félreérthető rasszistának tűnő mondat miatt. Itt súlya van annak, amit nyilvánosan kijelentenek ismert személyiségek és felelősség, büntetés van, a hibákért. Nálunk idióta Szaniszló Ferencek nem alkalmazhatók a TV társaságnál még WC pucolónak sem. Másfajta idióták vannak itt is bőven, sőt lassan a többség az lesz, de nem lehetnek rasszisták. Mi úgy hívjuk őket, hogy Obama Demokraták! (Only Joking)
    Néhány generáció még és biztos vagyok benne, hogy a siker az előítéletek és rasszizmus csökkentésében közel teljes lesz, de megszüntetni teljesen soha nem lehet.

  • Gyula Bognar, Jr.

    István, hogy Te milyen jól megismered a környezetedben élő emberek szokásait. (illetve azok egy részét).

  • julius, hála istennek, boda nem él a környezetemben, különben gondom lenne az ökoszisztémával 🙂
    boda saját maga adta elő, mikor, melyiket, attól függően, hogy éppen mi volt a téma, neki tuti, hogy volt olyanja.
    már gondolkodtam zon, hogy felteszek egy írást a fitymaszűkület és a körülmetélés viszonylatában, csak azért, hogy megtudjam, bodának volt-e olyan? 😀
    ami pedig a sudár termetét illeti – amit mifelénk jó nagy darabnak neveznek a pórok – szintúgy a magakelletése.
    én max. a jellemével foglalkoztam, kb. hasonló következtetésre jutva, mint te 🙂

  • Kedves Gyula!
    Kitünő példát hoztál. Igen Amerikába mindenki bevándorolt kivéve az indiánokat. Sajna ők lettek a legnagyobb vesztesek róluk nem sűrün esik szó, hogy tulajdonképpen kilettek rabolva és mai napig nem kaptak sem kártérítést sem végkielégítést. Ám az ami a annó volt a multé amikor azért mert indán félni kellett, hogy felkötik vagy meglincselik. Amirikéban még súlya van a kimondott szónak teljesen mindegy kitől származik, politikustól vagy egyszeri halandótól. Az amerikai néger sem önszántából ment oda. Oda cipelték mint rabszolgát, aztán ő lett minden gyülölet célpontja. És gondolta volna valaki, hogy egyszer egy szinesbőrű lesz az USA elnöke? Na szerintem itt kezdődik a demokrácia. Mikor fog elérkezni ide Magyarország? Soha sem? Pedig Amerikában is vannak rasszisták holcouszt tagadok és sorolhatnám., De nem ZSIGERIleg ilyenek.
    István a Boda nem egy nőszemély? Mert hogy körül akarod metéltetni? Ámbár az arab nők egy részénél bevett szokás. A buzgó hívők a nőt nem tartják embernek éppen ezért szó szerint „kiherélik”. A legtöbb helyen tiltva van de évente sajnos sok tizezer fiatal lány esik áldozatául.
    Ma mit mondtam. A nagysegges assziny csak olvasgat és eszi a fene hogy azt a parancsot kapja kussoljon. De kár hogy ezeknek nincsen ekkora hatásuk Orbánékra. Mert akkor már bekiabálhattak volna Viktor elég takarodj. Szó se róla elég sokan vannak ilyenek de valahogy nem elég meggyőzőek vagy Viktorra nem tudnak hatással lenni.Na pesze én is naiv vagyok. Ki jönne Viktor helyet aki esetleg helyre tudná hozi azt amit Viktor elcseszett?

  • Kedves Gyula Bognar, Jr: Nem nálunk. A nálunk Írországban lenne. A véleményed nagy részével egyetértek. De mindenki rasszistázása nem jó. Avival ami történt az olyan aljas, hogy nem képezheti vita tárgyát. Azt is tudjuk, miért jutottunk el ide. De ha mindenkit megbélyegzünk az káros.
    Vannak okok, ezek megszüntetése fontos lenne.
    De hidd el, Magyarországon nem kell zsidónak, négernek vagy cigánynak lenni egy ilyen incidenshez. Ezt bárkivel megcsinálják ezek a tetvek. Hiába hördül fel most a jobboldal, olyan jól sikerült elvetni a gyűlölet magvát Orbánéknak a hatalom megszerzése okán, hogy most szinte bárki bárkivel hajlandó kib@szni. A gyűlöletet betiltani?
    Mikor ilyen nagy haszna van? De igazából nem volt nehéz dolguk. Termékeny talajra hullott a mag. A baj, hogy az első lépést azoknak kellene tenni, kiknek hasznot hoz. Miért lépnének?

  • Gyula!

    csak a pontosság kedvéért lehet,hogy más országban minden nyugdíjas egyenlő akár külföldi,akár hazafi,de ugye a magyar és más külföldi állampolgárok ott sem utazhatnak ingyen,vagy kedvezménnyel.
    A magyar nyugdíjasok MÁV és BKV kedvezménye csak itthon érvényes,pontosan a nyugati országokban és a hazai viszonylatban folyósított nyugdíjak
    összegének nagy eltérése miatt.Ez itthon egy nyugdíj kiegészítésnek számít!!!
    Ugye nem vagyunk olyan helyzetben és nem is várható el
    minden külföldi (többnyire jómódú,de mindegy..)turistát ingyen,vagy kedvezménnyel utaztassunk?!!!!
    Aki épeszű az ezt be is látja!
    Az persze elfogadhatatlan,hogy a kalauz az útlevél,és ránézés alapján (teljesen mindegy)zsidó származása miatt
    diszkriminálta Avit!!de tény nem magyar állampolgár és nem itt él!!!!
    Értem én AVI kétes ügyeskedését is,ami rájuk bizony jellemző!
    Ha ahhoz nincs köze senkinek,milyen jogon kér kedvezményt
    akkor ott nem stimmel…valami és a siránkozása sem jogos!
    Bár a maga véleményére .. …jok!de engem igazol,hogy megint „témánál”van (szegény,lehet,hogy a metélést túlzásba vitték,netán levágták? azért ez a központi kérdés
    magánál)de kit érdekel
    ,senkit!!!!!
    Aztán én mindig a velem,vagy a környezetemben megtörtént
    igaz történeteimet írom meg,amelyek ugye nem olyan kétesek,mint a maga (néha józan) írói fantáziájának a szüleményei és nem hoznak a konyhára hasznot…
    Csak ne törje magát,a megnyilvánulásaival minden vonatkozásban,csak egyre lejjebb kerül,erőlködés nélkül is.
    Na ugye megint elszakadt a „témától”nem baj?

  • „Értem én AVI kétes ügyeskedését is,ami rájuk bizony jellemző!” kikre is?
    „Bár a maga véleményére .. …jok!de engem igazol,hogy megint “témánál”van (szegény,lehet,hogy a metélést túlzásba vitték,netán levágták? azért ez a központi kérdés magánál)de kit érdekel,senkit!!!!!”

    miből gondolja, hogy bárkit megalázhat vallási rítus, vagy egészségügyi szükségszerűség okán?
    boda, utolsó figyelmeztetés! amennyiben nem hagy fel a zsidózással, mocskos sértegetéssel, szaró macska üzemmódba fog kerülni, és mehet panaszra strasbourgba!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Avi Ben Goria: Most nincs sok időm, csak egy megjegyzés. Az Indiánok egy olyan (jobb) kulturával és olyan fejletlen társadalmi rendszerben éltek, amit a nyugati, európai (rosszabb) kultúra meg tudott semmisíteni. A Spanyolok, Portugálok még nagyobb kárt tettek Dél-Amerikában. nem mindig a jobb és humánusabb kultúra éli túl a rosszabb, de agresszív és kegyetlen kultúrát. Az Indiánok nem voltak képesek és ma sem képesek asszimilálódni, nem voltak megszervezve, nem fogtak össze és ez volt a legnagyobb probléma egy technológiailag fejletetebb és katonailag szervezett, irdatlan gyorsan növekvő megszálló hatalom ellen. A kegyetlenség és embertelenség megvolt mindkét oldalon, a túlélésért harcolt mindenki és, ha az Indiánok szervezettebbek, összetartanak, asszimilálódva áttérnek a nomád életmódról a földművelésre, iparra (gondolkodásmódjuk, kultúrájuk ezt nem engedte meg) akkor másképpen alakulhatott volna az USA korai történelme. Egyébként az európaiak nem az Indiánokat pusztították ki, hanem élelmiszer és megélhetési forrásukat, a bölényeket. Sokszorosan több Indián halt meg és sokkal több nem született meg emiatt, az éhezés és az időjárás viszontagságai ölte meg legtöbbjüket, nem az Indián háborúkban elesettek miatt vesztették el területeiket.
    Ma a helyzet más. Az Indiánok egy része asszimilálódott üzletileg és speciális törvények lettek alkotva, hogy egyes állalmokban, megyékben a szerencsejátékokra, Casinokra, egyes üzletágakra, monopóliumuk legyen. Hatalmas földeket kaptak vissza, az ásványi jogokkal is. Korántsem rózsás a helyzet azonban a Rezervátumokban maradtaknál, ahol alkoholizmusban, céltalanságban tengetik sokan életüket. Ugyanakkor Oklahoma, ahová kb. 120 törzs lett betelepítve több mint 100 évvel ezelőtt, lépten-nyomon látni az Indiánokat munkahelyeken, mára legtöbben asszimilálódtak a helyi lakossággal.
    Hasonló, igazságtalan és kegyetlen kultúrák harca folyamatosan történik, mióta emberek élnek a Földön. Most is a Muzulmán kultúra, a Nyugati Kultúra és az Ázsiai kultúra harcol a túlélésért és a másik leigázásáért. Ha a zsidók igazságérzete igazán kifejlett volna, miért nem tértek meg Muzulmánnak és miért nem asszimilálódik hozzájuk? Ugyanez a kérdés feltehető a Nyugati kulltúra embereinek, miért nem asszimilálódunk az Ázsiai kultúrához és éljük életünket aszerint az értékrendszer szerint. Azért mert az emberek aszerint akarnak élni, ahogy fel lettek nevelve szüleik, rokonaik, barátaik által. Mindnyájan esküszünk, hogy a mi kultúránk jobb, mint minden más, de, ha nem is jobb, mégis így akarunk élni és megvédjük azt az életünk árán.

  • Fortimbras!…………….Egyáltalán tudod,hogy mi a határőrség?Nos őket hivta a kalauz az Avi-hoz?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Llanfair. A magyar társadalom nagyon megosztott és a megélhetésért folyó harc, a politikai elégedetlenség, az állandó bizonytalanság, kiszolgáltatottság, a nélkülözések hatalmas stressz hatással vannak az emberekre. Ennek hatása, hogy durvaság és a türelem, az egymáshoz való jóindulat hiánya sokkal jobban érvényesül. Ez minden társadalomban előfordul, gazdasági válságok, háborúk, természeti csapások esetén. Sajnos ezen túlmenően egyetértek, hogy a szélsőséges nézetek jó termőtalajt találnak. Megvan hozzá a kulturális gyökér, a múlt és a precedens is. Ha ehhez hozzá adjuk a kormány ösztönzését és fasiszta ideológiai stílusát, akkor Magyarországon újra megteremthetnek egy fasiszta, horthysta társadalmat.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Semmiben nem értünk egyet, tűrhetetlen az anti-szemitizmusa, rasszista gondolkodása, amit annyira természetesnek vesz, hogy észre sem veszi mennyire visszás, és sértő azok számára akik ezt gyűlölik, vagy akik ellen szól. Maga egy mély-magyar és most jól érezheti magát mert sok-sok társat találhat Magyarországon. Legyen boldog az újra születő, tragikusan becstelen horthysta magyar társadalomban.

  • Kedves Marcsi: Itt még soha nem kérdezték meg, milyen állampolgár vagyok. Csak azt kérdezik, hány éves. Leányom és fiúja is megkapja a diákkedvezményt. Sőt, akkor is adnak kedvezményt mikor nem jár. Két „gyerek”. De a fiú nem a mienk. Nem számít akkor is két gyerek. De 25 éves. Akkor is és kész. Múzeum bérletünk van. Kérek a barátomnak egy jegyet. Mondja a pénztáros, hogy két bérletet lát nálam. Az egyik a feleségemé. Nem baj. Jó lesz.
    Lerobbant a reptéri busz. Jött a pótló. Barátom jegyet akart venni. Háromszor küldték el. Kényelmetlenség érte hiszen lerobbant a busz. Nem fogadnak el érte pénzt. Stb. Ugye egy magyarnak ez hihetetlen?

  • Avi!

    Csak nyugi és figyeljen a stílusra én nem sértegettem,csak kérdeztem mennyi a nyugdíja,azt sem lehetett tudni,hogy van-e magyar nyugdíja
    de a havi tízezer bizony nem sok,ilyet még senkitől sem hallottam a legalacsonyabb összeg is jóval több…(de azért nem gyűjtök….)tényleg
    nem sokáig építhette itthon a szocializmust, ha ezt a hihetetlen összeget kapja?!Meg ugye nem ebből él kint és tervezte az utazását?
    Meg ismétlem,nincs magyar állampolgársága,nem itthon él
    a kedvezmények csak az itteniekre vonatkoznak,tudomásul kéne venni!
    No ha mégis kibulizott papíron utazási kedvezményt(nem irigylem,csak kérdezem)miért felejtette otthon?
    Aztán Gyula,nem érdekel,hogy külföldön mi van,aki ide jön az igazodjon az itteni szabályokhoz!És mintha azt írta volna hogy kint a külföldi nyugdíjast is megilleti a kedvezmény,de ugye csak 15 %-os és mennyi a jegy ára?…

  • „Nem volt neki elég, hogy a magyar nyugdíj igazgatóságtól volt kedvezményre jogosultságot adó papírom. ”
    az a fránya szövegértése, boda 😀
    az utazási kedvezmény meg nem állampolgárság kérdése, hanem a nyugdíjjogosult egyéb kedvezménye. nem megy ez magának, boda 😀

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Nem tudsz gondolkodni sem? A vasuti jegyeknek semmi köze nemzetiséghez, keresethez. A rokkant, a gyerek, a nyugdíjas az, akkor is ha Eszkimo és ugyanazok a jogai, ugyanolyan kedvezmény kell biztosítani egy nemzetközi társaságnak, ami más országokban is működik, mint a MÁV, egyébként a milliomosnak is meg a koldusnak is!
    ——————
    Avagy a rezsicsökkenés nem jár a nagy keresetű magyar képviselőknek?????? Mit mondott a Hoffmann Rózsa, „A kenyeret ugyanannyiért adják a boltban annak is aki szegény meg aki gazdag.”
    Többet hallani sem akarunk erről tőled.

  • Gyula Bognar, Jr.

    llanfair. Köszönöm,hogy példáit leírta. A nagy különbség a nyugati társadalmak emberei és a mostani magyar társadalom emberei közt, hogy amíg mi jóindulattal, mosolygással, közeledünk egymáshoz és egymást emberként tudjuk kezelni, mindkét oldalán a pultnak, az útkereszteződésekben, a közlekedési eszközökön, addig az egyenruha, a kis kapott hatalom több értéket képvisel egy stressz alatt álló hatalmi rendszeren alapuló társadalomban Ami számunkra egyértelmű, hogy egy kisgyerek és egy 65 éves ugyanannak számít bármilyen nemzetiségű és kijár nekik ugyanaz az elbírálás, az idegen egy önző, kirekesztő, irigy és mások kárát gyakran okozó társadalomban. Ehhez járul az állami dolgozók felelősség hiánya, a hibáik elkövetése után a büntetés hiánya és egy torz egymáshoz viszonyulási rendszer alakul ki. A magyar emberek többsége gúnyol minket, hogy mi automatikusan egymásra mosolygunk, vagy barátságos arccal viszonzunk szem kontaktust, hogy az nem őszinte érzelem. Igenis az, mi mindenkinek megadjuk a bizalmat kezdésnek, semmi más. Az ember sokkal jobb hangulatban, nyugodtabban élheti életét kellemes, jó kedélyű embertársai közt. Azt mondják, A little goodwill can go far. Egy kis jóindulat messze mehet.
    Ez itt általánosítás csak, mert mindenütt vannak bőven mások kárát okozó, bunkó, gonosz rossz emberek.

  • Aztán kedves igazságos kinti liberálisok,gondolom tudják,
    hogy „némi” különbség azért van a gazdag nyugati országok
    jövedelmi viszonyát, az életszínvonalát tekintve
    és összehasonlítva hazánkkal,ugye sokan nem véletlenül
    távoztak,főleg az utóbbi évtizedekben és nem települtek haza
    Érdekes,sokan a kinti nyugdíjukkal haza jönnek gyógyíttatni
    magukat,vagy meghalni(mert eszükbe jut a haza),de előfordul
    hogy végleg hazajönnek,mert a kinti juttatásukból itt jól
    meg tudnak élni!(nem az ő dicsőségük!)Nem mindenki volt üldözött menekült és mindenkinek joga van ott élni ahol ahol akar az utóbbit megértem,de a juttatás az más!

    Aki itt élt és dolgozott egész életében,(legalább annyit,de jóval kevesebbért) azért annak itthon több joga is van,ez így igazságos!

  • Marcsi
    2013 november 26
    2:52 du.: Pedig érdekelhetne, hogy külföldön mi van. Persze lehet, hogy kinyílna a szemed, és elsüllyednél szégyenedben?
    Nem mered megkockáztatni?

  • figyelmeztettem, boda!
    pimaszkodni, burkoltan zsidózni a baráti társaságában, ha javasolhatom.
    itt magából ebben a stílusban elég volt!
    ha értelmesen és témakomfort szól hozzá, megjelenik a kommentje.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Veled nem érdemes szóba állni, annyira korlátolt, saját magát sajnáló és másokat utáló, irigy, mély-magyar vagy. Ugyanilyen mentalitással fosztották ki a „gazdag” zsidókat a szegény magyarok WWII alatt, most pedig a takarékpénztárakat, majd a cionista bankokat fosztja ki a mély-magyar Stadionos viktor és a koszos bagázs.

  • hagyd a francba. figyelmeztettük, fütyült rá, hát most elviszi a balhét. nincs kitiltva, csak moderáljuk. éntőlem durcáskodhat, libsizhet, demokráciázhat, nem hat meg.
    majd, ha az mno toleráns lesz.

  • Gyula Bognar, Jr.

    István, én akkor sem engedném meg a rasszista, anti-szemita megnyilvánulásokat, ha az MNO toleráns lenne. Ami paradox talán, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy a királyi média összes dolgozója közt nincs egyetlen zsidó ember, akit sértene az anti-szemiizmus, egyetlen cigány sem, akit sértene a rasszizmus és ne szólalna meg emiatt. Napilapok tucatjai a három,-négy TV állomás, sok ezer dolgozói közt nincsenek sértett kisebbségi emberek?

  • Én eddig is toleráns voltam sokakkal szemben és nem voltam
    közönséges,ami itt a többségről nem mondható el!
    Itt csak nekik lehet igazuk véleményük,ezt eddig is értettük.
    Balhé?Na ne milyen balhé?a demokráciát is csak naivan feltételeztem,mivel így hirdették a fórumot,na meg hogy
    libsi az a liberális rövidítése,ha már én lehetek náci,hülye
    papagáj,meg vén tyúk ?ehhez képest én finom voltam,ezért nem értették!
    Na csak összefogni a cél érdekében,a véleménycsere nem a
    lényeg ugye?

  • Marcsi: Te tényleg azt hiszed, hogy irigységből és önzésből lehet szép és gazdag új világot építeni? Ugye csak bosszantani akarsz bennünket?

  • Gyula!
    te miért írhatod,hogy korlátolt vagyok,holott csak tárgyilagos nekem más a korlátolt aki nem olvassa el
    figyelmesen a mások írását!
    Önsajnáló sem vagyok,miért lennék talán nem bűn,hogy itt
    éltem,dolgoztam és itthon maradtam.
    Irigy sem vagyok,miért lennék?Vannak akik dolgoztak azért
    kint is hogy jobban éljenek,aki meg nem munkával lett
    sikeres azt legfeljebb megvetem,akárhol él!
    Különben aki nem fogadja el a tényeket,rendeleteket azoktól akik itthon benne élnek,az magáért beszél és nem érdemes vitatkozni!
    Az elfogadható szerintetek,hogy mindenkivel szemben,sőt
    Orbánnal szemben sértő,gyűlölködő, primitív megjegyzéseket tesztek folyamatosan?Nem védem,nem hibátlan és nem is rokonom,de ugye az elvárásoknak mindkét oldalon jogosnak kéne lenni!.Régen ezt biztosan nem lehetett volna,ez is bizonyítja,hogy itthon demokrácia van!
    Aztán ha csak azonos véleményt lehet nyilvánítani,akkor
    nem érdemes fórumot nyitni,elég egy kerekasztal!

  • A parittyás hangja

    „Értem én AVI kétes ügyeskedését is,ami rájuk bizony jellemző!”

    Remélem mindenki elraktározta a véglénynek ezt a mondatát! Benne van egész valója, értelmi képessége, erkölcsi színvonala. Az emberi minőségnek ugyanazon horizontján áll mint a Garai-Édler Esztert fenyegető legalja, szociopata emberi hulladékok! Csak a hazug tárgyilagosság és visszataszító ájtatosság förtelmes zsírpapírjába csomagolja magát.

  • Kedves Mindenki! Elolvastam Avi ben Giora írását, és egy ideig azon törtem a kobakomat, hogy vajon a vastagbetűs mondat született meg előbb, és a többi utóbb,vagy éppen fordítva. Mindenesetre abban egészen biztos vagyok, hogy ilyet Magyarországon szolgálatban lévő vasutas nem mondana, már csak az állásának féltése miatt sem, még ha hajlana is rá. Némi humorral elütve, abban a vastagbetűvel írott részben („kalauzbeszéd”)nagyjából annyi az igazságtatalom, mint vasmacskában a bolha. Ha egy kicsivel érdesebben kívánnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ez egy olcsó provokáció, bár kétségtelen hogy a kollaboráns úr/elvtárs, Paul Lendvai/Lendai Pál is megnyalná mind a 10 besúgó iratok körmöléséhez szokott ujját, pedig neki aztán elévülhetetlen érdemei vannak Magyarország szisztematikus lejáratásában is. Röviden, túl sok időt nem vesztegetve erre a „kedves” kis fantáziaműre,meg is indokolnám, miért állítom azt, amit fentebb állítottam. Ha Avit valóban ilyen sérelem érte volna, akkor, ott helyben elégtételt követelt volna, és hétőkrös (nem csak hat!)szekérrel nem lehetett volna elvonszolni a tett helyéről, ráadásul ideje is lett volna a következő vonat indulásáig arra, hogy egy néhány soros jegyzőkönyvet felvetessen. De, legyünk engedékenyek, és feltételezzük, hogy nem jutott eszébe. Rendben. Akkor még most sem késő, hogy a hely és az időpont megadásával a MÁV-hoz forduljon egyfajta „quasi” elégtételért, hiszen ezzel végső soron leginkább magának tartozik, bár a fentiek leírásával már az Önnel versengve együtt érzőknek is, a tisztségről már nem is beszélve. Ha azonban ezt elmulasztaná megtenni, akkor elismeri, hogy az egész agyának egy rosszindulatú szüleménye, és nem több.

  • És ami a képes illusztrációt illeti, az is éppen annyira hiteles, mint a kalauz szavai, ugyanis a hazai (magyarországi)forgalmi szolgálattevőknek sapkástól-ruhástól teljesen más az öltözékük. A többi stimmel.

  • Llanfair!
    Én akkor süllyednék el ha a kinti jómódból illetőleg egy gazdagabb országból osztanám az észt az itthon maradottaknak,gondolom nem Te tetted nagyobbá és gazdagabbá azt az országot,ahol több a juttatás esetleg,ja és én nem irigyelném az itthoni szerényebb körülmények között élő
    honfitársaimtól a lehetőség szerinti kedvezményeket!

  • Kedves Avi!

    Titokban megsúgom, hogy a külhoni magyaroknak van egy speciális, nagyonolcsó vonatjegytarifájuk! Régebben 90%-os kedvezménnyel, ma nem tudom, hogy pontosan mennyi, de nagyon jelentős, csak az óhazában élők előtt titkolják, mert nagy botrány lenne, hogy mi alapján kreálnak megkülönböztetést és lettünk másodrangú állampolgárok hazánkban!

  • Maga itthon él írogat,de gőze sincs a rendeletekről,szabályokról ugyani egy régebbi cikkben is megírtam,hogy a kisföldalattin (BKV)is érvényes az a szabály
    hogy csak a magyar állampolgárságú nyugdíjas vehet kedvezményes bérletet,65 felett meg ingyen csak ők utazhatnak.
    Előttem történt az az eset amikor az ellenőr (ránézésre és
    a megérzéseire alapozva)joggal kérte a személyi igazolványt
    egy idős magyarul beszélő de külföldön élő nyugdíjastól,mivel nem volt neki,bevallotta már nem magyar állampolgár,bizony jegyez kellett vennie,nem rikácsolt tudomásul vette,előtte biztosan magánál érdeklődött,gondolom azért volt ennyire tájékozott!!!

  • marcsinak,egy komoly történet:
    Vonaton utaznak a horthyvilág katona tisztjei és egy szakállas öreg zsidó.Jön a konduktor és a vitéz urakkal összekacsintva megkérdezi az öreget:Mondja,igaz hogy maguknál 8 napos korban levágnak az újszülött pöcséből egy darabot és miután azt feldobják magasra,aki a szájával elkapja az lesz a keresztapa?…Hát…maga tud valamit, de én pontosítanám.Az úgy van,hogy valóban levágják a gyerek fütyikéjéről a fitymának nevezett felesleges bőrt,de nem dobják fel,hanem cserépbe ültetik,megdöngölik,meglocsolják és hagyják megnőni.Miután elég nagyra nőtt kiültetik a szántóföldbe.Ott is megdöngölik, jól meglocsolják és hagyják nőni.Mikor aztán akkora fasz lesz mint a konduktor úr vagy a MARCSIKA, elküldik MÁV kalauznak vagy náciribancnak,hogy írjon undorító cikkeket a Kanadai Magyar Hírlapba.

  • Miért bántjátok Marcsikát?!
    Hát nem vettétek észre, hogy a helybenlekásalapján lévő kedvezményeket, és hasonlóan a szavazati jogot szerette volna csak említeni. Aki nem él itt, annak NEis LEGYEN SZAVAZATI JOGA! Szerette volna mondani Mareszka.
    Viszont volt már botrányunk az EU-val, pont a vonatkedvezmények egyetemlegességének hiánya miatt évekkel ezelőtt. Ma már egyetemlegesen érvényesek!
    De Marcsika gondolatmenetét kérem karoljátok fel! SZAVAZATI JOG csak a helybenlakóknak!

  • VasutasVízió

    Tiszteletem a cikk írójának,

    Ezt a meglehetősen kirívó és biztosan szabályellenes botrányról értesítem a MÁV-Start Zrt.-t illetve az iho.hu-ra is igyekszem kitenni. Ez nem maradhat visszhang nélkül, mivel bizonyítottan rasszizmust valósítottak meg Ön ellen több ízben is.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi: Neked nincs eszed, de nem lenne akkor sem ha azt ingyen osztanák a te általad szegénynek titulált országodban. Ja és annyi esze sincs sok magyar embernek, hogy a szegénységet és a gazdagságot kizárólag az ország lakosai teremtik meg, abszolút semmi köze annak a természeti kincsekhez, vagy bármi máshoz. Ha Magyarország szegény, azt a magyar emberek idézik elő, szellemileg főleg, olyanok, mint te.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Marcsi, ne legyél toleráns, TAKARODJ!

  • frivi

    Ha ismernéd Avi korábbi írásait, nem feltételeznél róla rosszindulatot. Ennél sokkal komolyabb ügyekben kiállt a magyarokkal szembeni történelmi sztereotípiák ellen. A magyar állami bürokrácia bizony tömegével termel ki ilyen és hasonló eseteket. Gyanítom, a kalauz másokkal is hasonló bunkón viselkedik. Sajnos, tudomásul kell venni, hogy a kalauz, biztonsági őr, ilyen-olyan alsóbb szinten dolgozó hivatalnoki munkaköröket nem diplomás értelmiségiek töltik be. Sajnálatosan, gyakran feletteseik sem különbek, mikor ellentmondásos utasításokat és szabályokat tartatnak be velük. Volt idő, mikor beosztottként nekem is olyan utasításokat kellett végrehajtani, ami ellenkezett a lelkiismeretemmel és a jó ízlésemmel.
    Mint jelenségről, érdemes az estről tájékoztatni a MÁV-ot, sőt megírni is hasznos volt. Nem lett volna indulat és szóváltás, ha egyértelmű szabályok alapján dolgoznának a vasúti alkalmazottak. Ez persze, nem jelenti azt, hogy a kalauz nem volt bunkó.

  • Marcsi: Nem tudsz átlépni az árnyékodon. Otthon sem voltunk önzők és irigyek. Talán ezért is fogadtak be itt ilyen hamar.
    Igen, én otthon termeltem a javakat. Amit ügyetlen vezetőim és ügyeskedő magyarok éltek fel. De itt ez sem érdekli őket. Csak az, hogy ember vagyok. Felhívom figyelmedet, hogy nem a szegények szoktak irigyek lenni. Persze Magyarország ebben is unicum. De irigységből és önzőségtől még nem lett senki boldog. Nem jársz templomba? Állandóan ezt prédikálják.

  • mondja, frivi, tisztában van azzal az aprósággal, hogy az illusztráció nem dokumentáció?
    milyen alapon tartja hiteltelennek a kalauz szavait? gondolja, hogy ez teljességgel elképzelhetetlen?

  • Sárdi Jani: ” nem diplomás értelmiségiek töltik be” Az ELTE a jobbik bázisa. Ennyit a nagy magyar értelmiségről. A kalauz csak próbált felnőni hozzájuk.

  • frivi: Ne törd a fejed. Amiről nem veszel tudomásul az nincs. Nem ez a politikátok? Tartsd magad hozzá és akkor nincs gondod. Ami kényelmetlen az nincs. Szőnyeg alá vele.

  • Nagyságos nagypofáju Marcsika!
    Engem magácskában egy zavar. Nem tud vagy nem akar olvasni(avagy nem tud és aki olvassa a beirásaimat magácskának az a fontosabb részleteket elhagyja kihagyja.
    Ha figyelmesen elolvasta volna a beirásomat akkor nem ir akkora ökörséget, hogy az igazoló szelvényt nem mutattam meg otthon felejtettem ami a jogosultságom igazolja. ( andersen már meghalt és a Grimm testvérek is de ők sem irtak ekkora ökörségeket)Pont ez verte ki a biztosítékot mint magánál is, hogy egy tetves zsidónak aki ott sem él hogy jár ilyen kedvezmény. Aztán csak a végire tetszett bekapcsolni, hogy hoppá nem is magyar állampolgár hol ott jobban bizonyítható magyarsága mint Kara Musztafának akit már száz éve magyarítottak pedig török volt az Isten adta! Már lassan egy éve adósom a magyar állam hatvan ezer forinttal(adja bele a kamatot amit ha az adósokon behajthat akkor én is behajtom. Nem számítok sokat pusztán pár százalékot amit az ottani bankok. Ugy nyolcvan rongynál járunk) Hogy a zsidók ügyeskednek az egy dolog de én mai napig fordítva látom. Maguk ügyeskednek hogy még is hogyan lehetne a fránya zsidóktól még többet legombolni elvenni. A megnem adott kölcsönkérés már nem megy fünek fának tartoznak nincs az az ember aki kölcsönöze a magyar államnak ha előre nem tesz le garanciát.
    Hogy a magyar nyugdíjasnak nem jár kedvezmény Bécsben? Utazott már maga egyáltalán Bécsbe vonattal? Először is mint irtam cirka öt hat euróval olcsóbban kapja a retur jegyet(miért nem ingyért nem?) Aztán egy teljes napra érvényes menetjegyül szolgál a vonatjegye a metróra villamosra autóbuszra. Na akkor adja csak össze hol is adnak több kedvezményt: És azt már meg sem említem melyik is biztosít kulturáltabb körülményeket. MÁVéknál vagy az ÖBB-nél? Sőt! A kalauz el sem kéri a nyugdijasigazolványt hogy igazolja az illető a jogosultságát. Marcsika tanuljon meg olvasni és ne olvastasson másokkal. És ha még is olvassa a CMH-t akkor ne csak a felét olvassa el ha nem az egészet.

  • Llanfair
    2013 november 27
    4:09 de.

    Az ELTE a baloldalnak is bázisa.

  • sárdi jani: Csak nem a fidesz mumusára gondolsz a 84 éves hölgyre? Egy idős hölgy még nem számít bázisnak.

  • Llanfair
    2013 november 27
    8:21 de.

    Például az ELTE tanári karának jelentős részére és a Fidesz székház, illetve a minisztériumot foglaló Hallgatói Hálózat (HaHá) tagjaira gondolok.

  • Kedves Mindenki! Természetesen sem naiv, sem hülye nem vagyok.Természetesen nem állítom,hogy nincsenek bunkók, és ezt sem szakma-, sem foglalkozásfüggőnek nem tekintem. Ez csak intelligencia hiányának a kérdése,az pedig mindenhol jócskán megvan (jó kis képzavar!). Én csak abban bátorkodtam kételkedni, hogy ilyet Magyarországon egy hivatalos személy (márpedig egy kalauz annak minősül)ilyet mondani merészelne. Sőt a szőnyeg alá sem kívánom seperni a dolgot, vagy tudomást nem venni róla. Ezért írtam fentebb, hogy a helyszín és az idő pontos meghatározásával a MÁV-hoz kell fordulni. Ha azonban ez nem történik meg, a kételyeim csak erősödnek. A dolog „szakmai” vonatkozásához pedig nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem a kedvezmények szabályait.

  • Ki nem érti?
    Nem feledjük, a MÁV az a MAGYAR ÁLLAMI VASUTAK!
    Olyan is!
    Rasszistákkal, akik onnan sem hiányozhatnak, ahogy a kilóra megvett dolgozók, és azok szakszervezeti vezetőik sem.
    Tényleg csak engem nem lep meg hogy a fülkeforradalmárok eljövetele óta, a traktorok nem „járnak” Budapestre, sem sáv-elzárásokra, a mozdonyvezetők sem sztrájkolnak, még „gördülő” sztrájk sincs. senki sem sztrájkol!
    Hát nem ez a lehetséges világok legjobbika?
    Vagy ez tényleg csak a már az első nyilvános szereplésén is hazug, abból hírnevek kovácsoló és azóta is minden szavában hazug vezér országa.
    Ez már tényleg a „Mosoly országa”, vagy már kész röhej, avagy még mindig várjunk egy kicsit?

  • sárdi jani: Sajnálom, hogy így félrevezettek engem. Még a jobbik sem tagadta, hogy behálózta az ELTE diákönkormányzatát. De biztos én tudom rosszul.

  • Llanfair
    2013 november 27
    9:55 de.

    Én pedig arról nem tudok, amiről te írsz. Viszont, el tudom képzelni. De miért is ne lehetne igaz párhuzamosan a kettő együtt? Kis fantáziával te is elképzelheted.

  • sárdi jani: Elég nagy egyetem. A lényeg, hogy lányomnak udvarolt egy „eltés”. Nem tudom a pártállását de mindegy is. Olyan buta és műveletlen volt, hogy tátottuk a szánkat. Ha ő a jövőtök záloga, akkor őszinte részvétem.
    Amúgy ez a jobbikos dolog a listázásnál derült ki.

  • Kedves mindenki én olvastam a Sorstalanságot nagyon élveztem jó érdemes elolvasni Ami engem erről a témáról érdekelt az volt miért mentek szótlanul a vagonokba.A választ megkaptam Mindig csak egy kis lépés egy kis megaláztatás ezt még kibírom.Amikor egy kishivatalnok egy kis ember megaláz és én eltűröm ugyan ezen az úton indulok el Nem vagyok zsidó bár ez nem számít de elindultam ezen az úton .Már eltűröm hogy bárki megalázzon Csak hagyjanak békén hiszen öreg vagyok már nem akarok mást csak békében élni .Vajon jól teszem e nem tudom lehet hogy én is valami rossz felé megyek?

  • Kicsiboda !
    Miért nem vagy képes leállítani magadat ?
    Kiderült hogy hülyét csináltál magadból.
    Rádpirították
    Normális ember ilyenkor hallgat mint sz….r a fűben , hátha a többiek elfelejtik egy kis idő után.
    ÉS valóban , elfelejtik.
    De maga csak nem hagyja abba…ezért van az , hogy már mindenkiben tudatosult itten az a tény , hogy Te agyatlannak méltóztatszt lenni.
    Ami nem baj , csak ne magyarázzad már folyton a butaságaidat.

  • kéretik bodát végre már békén hagyni! ha provokáljátok, megint fröcsögni kezd, én meg kénytelen leszek moderálni!
    adjátok meg neki az esélyt, hogy, ha képes, normálisan szólhasson bármihez!

  • Karácsony Sándor

    az en esetem : becsbol volt jegyem hegyeshalomig , mivel kalauz CSERE volt nem szalltam le , mosonmagyarovar utan jott hozzem a NŐ-i kalauz , nezi a szemelyim , 65 felett voltam tehat ingyen utazom , kerdezi honnan jovok , mondom becsbol , mondja hogy akkor fizetnem kell , azonnal radobbentem hogy kar volt IGAZAT mondani mert HIABA vagyok nyugdijas allampolgar szemelyivel muszaj leszallni hegyeshalomnal es a kovetkezo vonattal tovabb menni INGYEN , ez a BUROKRACIA , nem fasizmus hanem burokracia , hulye szabaly , IGEN de a szabaly az szabaly MINDENHOL , ja es fel is irta a kalauz az adataimat hogy majd beperelnek , azota se pedig 4 eve tortent , rajottek hogy a birosagon hazudnek es mar nem vaqllanam be hogy nem hegyeshalomnal hanem becsben szalltam fel , uraim holgyeim , a szabaly az szabaly , persze lehet fasisztazni is nem kerul semmibe

  • Karácsony Sándor: Ha jól emlékszem akkor a kalauz megnyilvánulása lett „lenácizva”. Nem a szabály.
    De igaza van: Szabály az szabály. Akkor is ha ostoba ember csinálja, a többi ostoba pedig hagyja.

  • Karácsony Sándor

    Llanfair….a nacizashoz nem ertek…amihez ertek az az hogy MUSZALY a SZABALY szerint vonatot CSERELNI ha ingyen akarok utazni magyarban a HATARALLOMASON…igy jarok a tatraba is evek ota…ugy lehet kibaszni a kalauzokkal hogy figyuzod van e kalauzcsere a HATARALLOMASON hegyeshalomnal,hidasnemetinel es a jugok fele stb stb…7=HETES DARAB kulonbzozo orszag van csonkamagyar korul

  • Karácsony Sándor

    Llanfair..ja es ne hagyd az ostoba szabalyokat tegyel valamit ellene MAGYARBAN mert a kommentelessel sehova se jutunk

  • Karácsony Sándor: Kénytelen vagyok elfogadni szavaidat, mert én csak Bécsből szoktam néha vonattal jönni, mikor megállunk Bécsnél pár napra. Kedvezmény nélkül. Régen meg autóval jártam. Tehát nem értek hozzá.
    Az ostoba szabályok ellen sokat küzdöttem mint Sziszifusz, de meguntam és már nincs módom rá. Ez már a Ti feladatotok.
    Velem nem mentetek semmire, nélkülem talán jobban sikerül.

  • Karácsony Sándor

    Kedves Llanfair…en meg mindenbe belefaradtam ugyhogy marad az hogy kibaszok a kalauzokkal , hazudok nekik , hogy hol szalltam fel,le stb

  • Kedves Karácsony Sándor: Nem a Te kritikádnak szánom, mert egyszer mindenkinek megtelik a hócipője. De tudod azt, hogy kibabrálsz a kalauzzal. A kalauz ezt észreveszi és személyének szóló támadásnak veszi. Ezután a hozzáállása is más lesz. Persze annak tud keresztbe tenni, aki nem számít az aljasságára. A külföldi a legjobb, mert az nincs ehhez szokva és nincs ideje és módja panaszt tenni. Kalauzunk tehát nem csak patkány hanem gyáva is. Azután pedig kerekedik a szeme mikor máshol visszakapja. És elindul egy spirál. Ez megy az élet minden területén. Ez pedig elvezetett egy élhetetlen országhoz.
    Tehát azon kívül, hogy rendet kellene tenni a fejekben még a szabályokat is emberbaráttá kellene tenni, illetve úgy kellene használni. De addig amíg az irigység és az önzés az úr ez lehetetlen. Erre pedig nem magyarázat a szegénység. Kevés nálam szegényebb volt gyermekkoromban. Mégsem neveltek ilyennek. A megoldást látom de a módját nem.
    De azt látom, hogy megoldható, hiszen tapasztalom folyamatosan.

  • Begurultatok a végére sajna a kis ember ha úgy érzi hogy visszaélhet a hatalmával vagy szórakozásból kicseszhet másokkal meg is teszi :Az még külön hab a tortán ha irigységből vagy gőgből teszi és van hozzá közönsége is. Ne bántsátok egymást a kelleténél jobban mert olyanok lesztek mint ő.

  • Kedves Mária Tothmárton: Nem bántottuk egymást. Beszélgettünk.

  • A parittyás hangja

    Karácsony Sándor
    2013 november 27
    3:51 du.

    „a nacizashoz nem ertek”

    A csaláshoz viszont nagyon értesz! De azért te egy büszke „nemzeti” érzelmű magyar vagy ugye? Csak ne kerüljön semmibe! A közértben is lopsz?
    És a magadfajta leghitványabb sumákok döngetik legjobban a mellüket a nemzeti érzelmeikre! Förtelmes!

  • A parittyás hangja
    2013 november 28
    2:04 du.

    A hazugság nem, a károkozás a bűn.

  • sárdi jani
    2013 november 28
    3:07 du.: A hazugság nem bűn? Ezt hol halottad? Vagy csak a jobboldalon nem bűn? Mert én a baloldalon bűnnek tartom. De most legalább tudom, hogy a „kedves” Sándor miért utálja a Bartust. Többek közt a hazugság ellen is írt. Úgy látom talált.

  • A hazugság körforgásába sodródott emberek vétkeznek, és menthetetlenül elpusztulnak.
    Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 november 28
    3:07 du.

    …? Ezt nem értem mire mondhattad!

  • A MÁV is náci.

  • Avi ben Giora
    2013 november 27
    4:27 de.

    Szerencséd Giora, hogy itt szelektív a moderálás, mert máshol már úgy kirúgtak volna az ilyen megnyilvánulás miatt, mint a macskát sz@rni.

  • Gyula Bognar, Jr.

    dakota: Szerencséd, hogy ide írhatsz még, de kérni fogom a moderálót, hogy tiltson le, mert anti-szemita, mély-magyar, rasszista náci barmok kötélt érdemelnek, nem fórumot!

  • A parittyás hangja
    2013 november 28
    3:57 du.

    Konkrétan arra reagáltam, hogy ha „hazugságával” Karácsony úr megspórol egy értelmetlen macerát, vagy több ezer forintot – miközben senkinek nem okoz kárt – helyesen teszi. Sőt, a MÁV-ot tartom bűnösnek, amennyiben bárkit nem valós károkozásért büntet, illetve idős, nehezen mozgó vagy siető utasokat értelmetlen átszállásra kényszerít. Azt is a MÁV bűnének tartom, hogy tisztességes embereket – ízlésük ellenére – hazugságra kényszerít.

    Erről volt szó, vagy esetleg valamiről lemaradtam?

  • Llanfair
    2013 november 28
    3:18 du.

    Talán csak hogy tesztelj, vagy a vita kedvéért, de számítottam rá, hogy nem hagyod ki, ha valamit félreérthetsz. Állítólag tanultál katolikus hittant. Idézek a Bibliából, de nem jelölöm meg az igehelyeket.

    – „Ne a látszat szerint ítéljetek, hanem igaz ítélettel ítéljetek!”

    -„Ha a ti igazságotok nem sokkal több, mint a farizeusok (pl. bürokrata hivatalnokok) igazsága, nem mehettek be isten országába.

    De az irodalom is tele van példákkal, mikor a látszat és a valóság áll szemben egymással. A magyar irodalomban ilyen volt a Toldi, aki a látszat szerint gyilkos volt. Szintén általános iskolás olvasmányom volt Victor Hugo: „Nyomorultak” című regénye, melynek ide másolom rövid tartalmát, hogy választ kapj kérdéseidre:

    A főhős, Jean Valjeant szülei halála után nővére, Jeanne neveli, akinek hét gyermeke van. Miután nővére megözvegyül a huszonöt éves Jean Valjean támogatja nővérét és nővére gyermekeit. Egy télen, mikor a gyermekek éheznek kenyeret lop; elfogják. Jean Valjeant „éjjel, lakott házban elkövetett betöréses lopás” címén öt év gályarabságra ítélnek. 1796-ban kezdi meg letölteni büntetését, de négy szökési kísérlete miatt csak 1815. októberében, 19 év raboskodás után szabadul. [2]

    Szabadulása után éhesen vándorol az országban, de sehol sem kap munkát, mert a törvény kötelezi rá, hogy kérdésre felfedje fegyenc múltját. Úgy tűnik, nincs számára más út, csak a már valaha megkezdett bűnözői élet. Digne városának püspöke, Myriel, akit tiszteletből Bienvenu úrnak hívnak, megvendégeli őt egy éjszakára. Jean Valjean még az éjjel ellopja a püspök ezüst evőeszközeit és eltűnik, de a hatóságok elfogják és visszahurcolják a püspökhöz. Bienvenu úr azonban azt hazudja, hogy önként adta Jean Valjeannak az evőeszközöket, ráadásként két ezüst gyertyatartóját is a volt fegyencnek ajándékozza, így megmentve őt a visszaesőknek járó gályarabságtól. Ezután Jean Valjean egy kisfiútól – Kicsi Gervaistől – ellopja a kétfrankos pénzérméjét. Tettén megbotránkozik. Visszaemlékezve a püspök jóságára Jean Valjean megtér, elhatározza hogy életét a jócselekedeteknek szenteli.

    Hat év múlva gazdag iparosként látjuk viszont Montreuil-sur-Merben, aki városa felvirágoztatásáért és támogatásáért nagy tiszteletnek örvend. Úgy ismerik, mint a rejtélyes Madeleine urat, senki sem tudja igazi nevét, s ezzel szembeszegült a feltételes szabadság tilalmának – de igazi személyazonosságát a gályarabság kockázata mellett is titkolja. Szerencsétlenségére Javert helyi rendőrfelügyelő elfog egy szegény embert, akit tévesen Jean Valjean-ként azonosít és bíróság elé állít. Az igazi Jean Valjean, hogy megmentse a tévesen azonosított foglyot a súlyosabb ítélettől, felfedi kilétét, így maga kényszerül gályára menni. Nagyjából ugyanebben az időben találkozik Fantine-nal, a szerencsétlen múltú munkásnővel, aki hogy megélhetését biztosítsa, prostituált lett és Cosette nevű kislányát a kétszínű és kapzsi kocsmáros házaspár – Thénardier-ék – gondjára bízta abban a reményben, hogy rendszeresen küldött pénzéből azok majd jól tartják amíg ő maga nem képes rá. Ezután megbetegszik, de halála előtt még találkozik Jean Valjeannal, aki megígéri neki, hogy megkeresi lányát és gondot visel rá. Jean Valjeant gályára viszik, de ez nem akadályozza meg abban, hogy állja Fantine-nak adott szavát. Megszökik és kifizeti a zsaroló Thénardier-ékat, Cosette-tel Párizsba menekül Javert elől, ahol Fauchelevent álnéven egy apácazárdában rejtőzik el. A zárdában mint kertész dolgozik, hogy közel lehessen Cosette-hez.

    Tíz évvel később, 1832-ben együtt elhagyják a zárdát, és egyenesen a június 5-én kezdődő királyellenes felkelés utcai eseményeibe csöppennek. A Lamarque tábornok halálán feldühödött csapat egy Enjolras nevű ifjú vezetésével harcba bocsátkozik a katonasággal, s a csapathoz csatlakozik Gavroche – Thénardierék utcán csavargó fia – is. Marius Pontmercy – az egyik forradalmár, akit politikai nézetei miatt kitagadtak családjából – szerelmes lesz a csodaszép lánnyá cseperedett Cosette-be. Eközben a szintén Párizsban tartózkodó tolvaj Thénardier család Jean Valjean nyomára bukkan, de Éponine – az egyik Thénardier lány – Marius iránti szerelemből megakadályozza, hogy betörjenek Jean Valjean házába, így megmenti mindhármukat.

    Röviddel ezután kitörnek a súlyos harcok. A felkelők között titkosrendőrként kémkedő Javert kiléte kiderül, a rendőr fogságba esik, de kivégzését a végső pillanatra halasztják. Éponine álruhában, férfinak öltözve vesz részt a harcban. A kezével befogja egy katona puskacsövét, aki Mariust veszi célba. A puska elsül, a golyó átütve a lány kezét a hátán jön ki, de Marius megmenekül. Éponine felfedi kilétét Marius előtt, boldogan hal meg szerelme karjai közt. A felkelőkhöz csatlakozik Jean Valjean is, hogy megóvja Mariust a harcokban. Jean Valjean a felkelők bizalmát hősiességével és okosságával kiérdemelve titokban szabadon engedi Javert, a rendőr őszinte megdöbbenésére. Mielőtt a felkelők harca elveszne Jean Valjean talál egy csatornanyílást, amin keresztül észrevétlenül elmenekül Marius-szal együtt, aki súlyosan megsebesült a barikádot védve. Az eszméletlen fiút a hátán viszi a föld alatti csatornában. A csatorna kijáratnál Javert várja, aki ugyan nem ismeri fel, de Jean Valjean önként felfedi kilétét neki. Javert szeretné kötelességének megfelelően a volt fegyencet azonnal a rendőrségre vinni, de meghasonlik önmagával. Jean Valjeannak megengedi hogy hazavigye a még mindig eszméletlen Mariust és értesítse Cosette-et Marius hollétéről. Javert Jean Valjean lakhelye előtt várja, hogy a volt fegyenc értesítse Cosette-et és visszatérjen. Közben saját hivatástudata és felébredt tisztelete, csodálata Jean Valjean iránt rettentő dilemmába kényszeríti. Végül lelkiismeret-furdalása miatt meg sem várja a volt fegyencet. Eltávozik, majd öngyilkosságot követ el. Mariust visszafogadja családja, felgyógyul sebéből és összeházasodik Cosette-tel. Jean Valjean visszautasítja, hogy egy házban lakjon a fiatal párral, és felfedi fegyházviselt múltját Marius előtt. Marius elborzad, megígéri, hogy megtartja Jean Valjean titkát. Jean Valjean miután elrendezte nevelt lánya sorsát, végelgyengülésben meghal.

  • sárdi jani: Miután második mondatodban megint kétségbe vontad állításomat, nem olvastam tovább szavaidat. Nem igazán úriemberhez méltó a más szavainak kétségbe vonása. Nem először teszed, tehát egyértelmű a sértegetési szándékod. Megint csak a régi közhelyet tudom mondani. A hazug ember büntetése az, hogy nem hisz senkinek.
    Irodalmi idézetekkel pedig ne traktálj, állítólag olvasott vagyok. Olvastam többször a Nyomorultakat és több feldolgozásban is láttam. Még Belmondo filmjét is sikerült megnéznem(és birtokolnom), ami egy csodálatosan megcsinált film, szerintem a legjobb feldolgozás. De én Szókratészt veszem alapul. A rossz törvényt is be kell tartani. Mint ahogy a rossz KRESZ szabályt is. Minden nemű felülbírálás a káoszhoz vezet. De az, hogy hazudjak és bujkáljak. Nem igazán finom dolog. Ráadásul ha nem lázadunk a rossz törvények és szabályok ellen, soha nem is változnak meg.

  • Minden törvény annyit ér amennyit betartanak belőle.A rossz törvények miatt van korrupció kiskapu stb,,,,

  • Karácsony Sándor

    Sardi..4:37 de….jol irtad , mivel ingyenes az utazas 65 felett a MAV azzal probal bevetlhez jutni a nyugdijasoktol hogy a hataron ATSZALLASRA kenyszeriti Avi ben giorat es peldaul engem , termeszetes hogy kibaszok veluk hiszen szemetseg amit csinalnak , amugy tobb mint 20 eve szorakoznak ezzel

  • Mária Tothmárton: Ki határozza meg, hogy rossz egy törvény vagy szabály? Ha szerintem hülyeség az ötven, akkor száguldhatok? Esetleg lophatok és gyilkolhatok? Hol a határ? Ez nem járható út.

  • Pedig nem vagy rászorulva.Mi van azokkal akik rá vannak szorulva miattad azokkal is ki b……nak.

  • Llanfair
    2013 november 29
    7:05 de.

    Nekem úgy tűnik, hogy fogadkozásoddal ellentétben tovább olvastad soraim, mert reagáltál a második mondatom utáni szavaimra is. De ettől – tőlem – nyugodtan tarthatod magad úriembernek. Egyébként, ha sérteni akarok, akkor úgy is meg tudom tenni, hogy igazat adok. Úgy, hogy szerintem csak kisasszonyos ürügyet keresel, hogy megsértődhess. Kicsit feminin vagy.

    Felhívom figyelmed, hogy a Szókratésszal kapcsolatos fejtegetésed eleje és vége ellentmond egymásnak. Egyébként, nagyon sebezhetővé tetted magad azzal, amiket írtál. Kicsit féltelek is, hogy más is észreveszi.
    Én – egyébkánt – abban is hiszek, hogy mikor úgy imádkozunk, hogy „Jöjjön el a Te országod..” illetve „Szabadíts meg a gonosztól..” olyankor a rossz törvények ellen is imádkozunk. Te szoktál imádkozni, mikor az egyéb lehetőségeid kimerülnek?

  • hehehe
    llanfair, amint éppen feminin 🙂
    ez a hét vicce 😀

  • sárdi jani: Mikor valaki sokat olvas, akkor rátekint egy oldalra, és kiszűr belőle sok mindent. Ezért sajnos sok felesleges és értelmetlen dolgot is lát.
    Ellentmondásos? Semmi sem fekete-fehér. Sebezhető vagyok? Nem baj. Van nálam kard is meg pajzs is.
    Persze ha valaki kötekedni akar, akármit félremagyarázhat.
    Mestere vagy.
    Feminin is vagyok? Mit találsz még ki? Nagyon fáj ahol beütötted a fejed?
    Válaszolhattam volna férfiasan is a sértésedre, de akkor kimoderálják.

  • SZÓGÁLLATI KÖSZLEMÍNY:

    Minkittenn a BALFAC-bann tiztasiccbű örülünk hogy újkönny jelent meg Orbánviktor csalággyárú
    Köszönnyüka zinfór nácit Sárdi Jani bejirónakk. (maj fizettyüka fédecitt ha errejáró)
    teccik eddik amit irtrulla, csak asztaríszt várgyuk, amikor vagybezárgyák tizenkilencívre, vagy visszajaggya a lopottholmit a zországnak.
    Mindenesettre nemhangzikk rosszú!!
    Mink támogassuk, meg várgyuk a befejezíst.
    (Ps. Elnökünk a plébánosurr aszongya, hogy a bari kád az emaradhat, mer má öreg ahhó, hoty fölalá futkosson a zutosó kenette.)
    Csókutatunk mindenkit nemzettestileg!
    A BALFAC nevibe:
    falussy (mer nemesedekk) sóvivő

  • Ille István: Ha jó látom meggyőzni nem tudott, most átmegy Humor Haroldba.

  • Dakotyka
    Megint marhaságot kotyka..kotyogka..kotyogtat..na csak kigyött hehe
    MErt ha pl. Avi a Szt.Korona Rádió c. szennylapban próbálna írni , kurúgják onnan.
    De ha TE Dakotyka , ottan dalolsz , hát örömmel fogadnak.
    Ezért aztán baromság a fenti összehasonlításod.
    Aképp mint bármelyik más beírásod is , általában.

  • Gyula Bognar, Jr.
    2013 november 28
    11:07 du.

    Üdvözöllek, Bognar Dzsunior:)
    Mi zaklatott fel ennyire? Régebben mintha nem lettél volna ilyen frusztrált, agresszív. Akarsz róla beszélni?
    Napsütéses, szép délelőttöt, neked 🙂

  • Llanfair

    Mondok neked egy viccet:

    Mi a különbség a menstruáló nő és a terrorista között?
    Az, hogy a terroristával lehet tárgyalni.

  • Bírom mikor egy elmeorvosi eset kikiáltja magát elmeorvosnak
    ( Tudjuk jól Rejtő Jenő óta ,hogy diliházakban ez nem ritka jelenség )

    Dakotyka :
    Szoktál olvasni Rejtőt ?
    Persze hogy nem , miért is tennéd !
    Tehát érvényes magára is ez a sarkallatos.

  • Geyza
    2013 november 30
    8:42 de.

    Jól elbeszélgetsz magaddal, Gayza:)Nagyon jól csinálod:) Nehogy abbahagyd, nagyon sokat segítesz vele. Külön fejezetet érdemelnél a tanulmányomban, de sajnos nem jut időm minden piszlicsáré esettel foglalkozni. Mindenesetre, köszönet érte, hogy viszont te minden alkalmat megragadsz, hogy velem foglalkozz:)
    Kellemes napot, neked 🙂

  • majd szóljon, dakota, ha elkészül a tanulmánya. gondolom, téren és időn átívelő lesz, amiben oly – kétségtelenül nem piszlicsáré – nagyságoknak fog fejezeteket szentelni, mint orbán, navracsics, deutsch, semjén és a többi nemzetmentő genetikai csoda ( a franc se tudja, hogy’ tudtak ennyi ideig gerinc nélkül élni?)
    tudja, fiam, geyza már csak ilyen. entomológus, és szívesen tanulmányozza a magaféléket. a rovarok igen érdekes faj.különösen gombostűre tűzve nyújtanak szép látványt.

  • Írjad csak a ” tanulmányodat ”
    Addig is csöndben vagy .

  • Ille István
    2013 december 1
    2:58 de.

    Ha a kisprózáiddal foglalkoznál többet, ille, mások minősítgetése, sértegetése helyett, sokkal jobban járna mindenki. Kár érted.

  • bocsika, mikor látja be végre, hogy nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon a munkásságomba?
    amúgy egyetlen személyt nevezzen már meg a jobboldaliakból, akit meg lehet sérteni? mert, ahogy elnézem, legjobb esetben is csak flexel, abban is korund-koronggal!

  • Ille István
    2013 december 1
    1:09 du.

    Engem magasról nem érdekel a munkásságod, ille. A kispózáid egészen jók, de a hozzááláásod, kettes alá. A javaslatom csupán baráti, nem ragaszkodom hozzá, hogy értékeld. De ne mondd, hogy nem szóltam időben 🙂

  • jav. hozzáállásod

  • ja. időben szólt. csakhogy, ha időben szólt, a következményeket miért nem nevezi meg?

  • Admin!
    Míg az e-mail-ben nagyon helyesen megkülönbötetik az „Új hozzászólás”-t az „Új bejegyzés”-től, nem lehetne a „Submit Comment” gomb alatt is megkülönböztetni ezeket a lehetőségeket?

  • válasz privátban.

  • Nos aki kiment és önszántából(a kutya sem üldözte!)jól él,örüljön a szerencséjének (nem irigyeljük…),de ha hazajön netán megnézni a „nyomorgókat”….akkor a jóval
    magasabb (nem kiérdemelt..)jövedelméből szíveskedjen jegyet váltani,lehetőleg mellőzve az undorító hőbörgését…..ami
    nem jogos és hányingert kapunk tőle,na meg így Karácsony előtt próbáljon csöndben készülni az ünnepre,akár a Hanukát
    akár az Adventet tartja!Ilyen egyszerű!
    Persze ha nincs hite,az az ő dolga,de tisztességből azért
    csöndben maradhatna!Ha mégsem teszi,azzal csak magát minősíti mindenki előtt!!!

  • Marcsika, talán az elolvasáson kívül értelmezhetted volna az írásban foglaltakat.
    Háááát, nem tetted.
    Az a jegy meg lett vásárolva!
    A MÁV-nak kellene eldönteni, hogy ha net-en lehet jegyet venni, akkor az legyen érvényes. (Vagy ne lehessen net-en elővételben jegyet venni)
    Ha a MÁV, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően lehetővé teszi a vonalaira a külföldön történő jegyvásárlást, akkor az legyen érvényes!
    Vagy mondja ki, hogy sehol, senkinek, semmit csak itt és most nekünk mindent!
    Az elemi tisztesség elvárása, megkövetelése akár egy kalauztól is nem „zsidó mesterkedés”!
    Sőt, nekünk kellene elsősorban ezt a lapító, „lopakodó” fasizmust, rasszizmust, ezt a gyáva hazug hétköznapi – az írásodból is ömlő,- hőbörgést elutasítanunk

  • Noszticzius Judit

    Nagyon utáljunk a hagyományos máv vonatoknál nagyon magasabb padlósért !!!!!!!!!!! 🙁 🙁