Számos közintézmény szembemegy a szekularizmus chartájával

2013 november 28 10:57 de.5 hozzászólás

Egyre több québeci közintézménynél és önkormányzatnál jelentik be, hogy nem fogják betartani a tartományi kormány által tervezett szekularizmus chartáját, mely betiltaná a vallási szimbólumok viselését közalkalmazottak számára. A montreáli zsidó kórház, Hampstead önkormányzata, illetve Montreál angol nyelvű iskolabizottsága (English Montreal School Board – EMSB) egyértelművé tette, hogy dolgozóik nyugodtan hordhatnak kipát, keresztet, vagy fejkendőt, még akkor is ha a charta ezeket végül betiltja. „A törvénytervezet szembemegy mindazokkal az értékekkel amit oktatókként próbálunk átadni a tanulóknak”–mondta Syd Wise, az EMSB felügyelője. „Pedagógusaink a toleranciáról, az emberi jogok tiszeletbentartásáról és a vallás szabadságról tanítanak”–tette hozzá.

Tiltakozás a szekularizus chartája ellen.

Tiltakozás a szekularizmus chartája ellen.

A montreáli zsidó kórház is bejelentette, hogy nem fogják betartani a chartát, amennyiben azt törvényre emelik. A Jewish General Hospitalban a dolgozók körülbelül egyharmada hord kipát, vagy egyéb vallási szimbólumot. Pauline Marois, Québec kormányfője elvileg törvénybe iktatott volna egy „Jewish General” című passzust, mely ideiglenes kivételt nyújtana a zsidó kórház számára és engedné, hogy néhány évig tovább viselhessék orvosaik, ápolóik és egyéb dolgozóik kipájukat. De  Dr. Lawrence Rosenberg nem köt kompromisszumot a szeparatista Parti Québécois kormánnyal. „Mivel a charta eleve hátrányos megkülönböztetést eredményez, semmi értelme nincs a tervezett kivétel nyújtotta lehetőséggel élni. Ez a törvénytervezet szembemegy a québeci társadalom befogadó és toleráns szellemével”–mondta Rosenberg.

De Jean-François Lisée, a Montreál agglomerációért felelős québeci miniszter szerint a kormány érti a Jewish General fenntartásait és meghívják a kórház vezetőit a chartáról tartandó parlamenti konzultációkra és bizottsági megbeszélésekre. „Tökéletesen ismerjük a zsidó kórház különleges történetét és természetét”–mondta a miniszter az 1934-ben megalapított intézményről.

Közben a McGill Egyetem kórházai (McGill University Health Centre) is jelezték, hogy megvédik azon dolgozóiknak a jogait, akik továbbra is hordanának vallási szimbólumokat a munkahelyen.

Québeci polgármesterek – elsősorban a sokszínű Montreál térségében – is csatlakoztak a bírálók kórusához. Anthony Housefather, Côte-St-Luc polgármestere szerint hasonló törvénytervezet teljesen elképzelhetetlen máshol Észak-Amerikában. „Ez egész egyszerűen egy rettenetes törvénytervezet”–mondta Housefather. A polgármester hozzátette, hogy miközben a kipát és fejkendőt betiltják, a Nemzetgyűlés termében lévő feszület álszent módon helyén maradhat.

William Steinberg, Hampstead polgármestere válaszra sem méltatja a Marois kormány tervezetét. „Nem foglalkozunk vele. Figyelmen kívül hagyjuk az egészet. Ha gondolják, akkor pereljenek be!”–mondta Steinberg. „Még fontolóra se vesszük a törvényt, mert illegitim, erkölcstelen és szégyenteljes. Nem fogunk velük együttműködni”–jelezte a polgármester.

5 hozzászólás

  • Igen biztatók a fenti intézmények ellenállasa.
    De egy öreg európainak, aki a nácizmust is átélte, emlékezetében van néhány törvény is.
    T.i. Mi van akkor ha ezt a Chartert törvénynek minősitik és ha valaki megszegi büntetéssel jár?! Pénzbüntetésre gondolok elsősorban, de intézmények becsukása is előfordulhat! Nem szabad elfeljteni, hogy a vidéki quebeci, vagy Quebec városában MÁS az integrálódás, azaz a népesedés zsidó vagy muszlim eredetüekből.

  • H kicsit odafigyelne valaki egyértelmüen meglátná mi a célja ennek a törvénytervezetnek. Koztudott, hogy bizonyos zsidó körök mennyire kötik az ebet a karóhoz, mondván miért pont én ha másik nem. Szóval miután ráerőszakolnák a muszlimokra keresztényekre és más vallásokra utána ujjal lehetne mutogatni a zsidókra na tetszenek látni, már megint a zsidók nem toleránsak. (He nem lesz igazam akkor mindenkinek fizetek egy rundot ki mit szeret. Ha esetleg még is akkor ti fizettek nekem egy uj könyv kiadást. Áll a buli vagy pofátlan ügyeskedő zsidó vagyok én is 🙂

  • Nem vagyok kanadaszakértő,de gondolom Kanadában, vagy a szabad világban már nem lesz numerus clausus vagy numerus nullus. Ez már maradjon meg a múlt szittya dicsőségének.

  • Beszéltünk egy x országi orvossal. Nagyon csinosan volt felöltözve egy kongresszuson. Hazamegyek és vehetem fel a csadort. Nem szereted? Nem. De kötelező. Ez is egy vetülete a demokráciának? Hagyjuk, hogy kötelezzék rá?

  • Ismerni kell Quebec mai miniszterelnőkét és a mai kisebbségi kormányt.
    A megfontolása z általuk kiadott Charternek igen komoly alapos politikai húzásnak gondolják. Ha a muszlimok zsidók elhgagyják Quebec tartományt emiatt, akkor szabad kezük lesz népszavazásra Kanadától való szeparálódás érdekébe.Ha ők abszolut többésgben vannak, esélyük lesz, hogy sikerrel járnak és a népszavazáskor a szeparálás kérdése igennel lesz többségben.
    Akkor végre sikerül, úgyanis az első 1970-ben, majd 80-as években második népszavazás nemmel zárult.