Csak ültek egymás mellett…

2013 december 26 9:23 de.62 hozzászólás

Leginkább csak ültek egymás mellett, hallgatva. Negyvenöt év alatt már mindent elmondtak, amit lehetett, néha azt is, amit nem. Most már csak hétköznapi dolgok maradtak, arról meg olyan sok szót nem lehetett ejteni. „Vigyázzon, forró a leves!” Na, ettől az ember a falnak tudott volna menni. „Naná, hogy forró, hiszen most vetted le a lángról, hát mi vagyok én, pendelyes kölök, hogy figyelmeztetni kell?!” „Jó, jó, ne morogjon már, a múltkor is, én voltam a hibás, mert megégette a száját!” „Persze hát, no, ha éhes voltam, mert késett az ebéd!” ” Késett a maga esze tokja, az késett! A cukra esett le, mert nélkülem még azt a nyavalyás injekciót se tudja magába bökni, pedig hát ez már semmi!” ” Jól van, na, ne pörölj, tudod, hogy nem úgy gondoltam.” ” Tudom én, persze, hogy tudom, de hát, ha mindig előbb a szája jár, mint az esze…na, egyen már, mert kihűl!”

Negyvenöt év, és az isten se tudta rászorítani, hogy együtt egyenek az asztalnál. Csak ült ott az asszony, az asztal másik felén, rebbenő szemmel kísérte embere kanalát a szájához, és vissza, de nem az éhség égett tekintetében, hanem a gondoskodás parázslott: ugyan, ízlik-e? Mert az ember soha nem szólta meg a főztjét. Ette, mit eléje tett, csak a szeme mondta: na, ez megint csak fájintosra sikeredett, vagy, hát, ennek mintha kicsit híja volna. Értették ők egymást szó nélkül is.

Negyvenöt év. Mindig csak kettesben. Amikor az ember hazajött a frontról (’52 nyarán) – odafele még 190 centis, derék egy legény volt – az asszony meg sem ismerte. Aztán visszaszedte magát, mert a tbc-t, amit Vorkután összeszedett, akkoriban úgy gyógyították, hogy enni kellett, sokat, elsőbben fehérjét, húst. Nahiszen. Az asszony valóságos varázsló volt: hál’ istennek, nagy volt a vidéki rokonság, valami mindig akadt, ami a kés alá volt.

Az emberben meg kialakult egy reflex: később, mikor már se tbc, se húshiány, de volt a Gorenje fagyasztóláda az előszobában, mindig bespejzolt valamit. „Nézd csak, Csöre, a Bosnyákon le volt árazva a bőrős karaj, hát vettem egy adagot!” ” Meg van maga buggyanva, az biztos! Már le se lehet csukni a fagyasztó tetejét, dugig van a maga leárazottjaival, még ott van a hal is, amit tavaly karácsonyra vett!” ” Eláll az, Csöre, eláll az! Jó lesz az még, már pénzt sem kell kiadni érte!” Hát így.

Fotó: styleathome.com

Fotó: styleathome.com

Negyvenöt év, gyerek nélkül. Mert, mikor már évek óta semmi, csak elmentek az orvoshoz. Hát, Erzsike, magával, ugye, minden rendben. Hanem Béla, magának a tbc, meg a hadifogság, az betett: elölte a magját. Akkor most, doktor úr? Akkor most nem lehet gyerekük, legalább is, saját.

Ezzel aztán elvoltak egy darabig. Saját, nem. Fogadjanak örökbe egyet? Reménytelen. Nomeg, ki tudja, kinek a kölykét nevelnék fel? Gyilkosét, prostituáltét, egy fasisztáét, jaj, istenem, tán egy csökkent elméjűét? Hát nem. Beletörődtek.

A karácsonyok voltak a legnehezebbek. Feldíszítették a fát, egymásnak is csomagoltak, de valahogy nem volt az igazi. Nem vallották be, de hiányzott a zsibogás, az izgatott matatás a fa alatt, a csomagolópapír türelmetlen szakadása, a boldog sikkantás…de nekik nem jutott. Csak ültek egymás mellett, szótlanul. Egyszer, csak egyszer volt, hogy az asszony szeme harmatossá vált a gyertyák fényében. Az ember akkor megsimította a kezét: ugyan, Csöre, ne bánkódj! Nem a te hibád. Így alakult, tenni nem tudunk ellene, hát viseljük.

Az asszony szótlanul bólintott. Negyvenöt év. Már mindent elmondtak egymásnak.

Az ember egy este, elaludt a tv-hiradón. Ez gyakori szokása volt, különösen, ha előtte két deci – de szigorúan csak annyi, mert hát a cukor, az cukor – saját termésű száraz vöröset elfogyasztott. Már nem ébredt fel többet.

Az asszony ettől kezdve, karácsonykor, nem díszített fát, nem csomagolt semmiségeket díszes papírba.

Ille István

62 hozzászólás

  • Hát István, ez a kis írás is tetszett, na!
    Már én betenném egy ismert magazinba, a mai fiatalok számára.
    Olyan jó propaganda lenne azoknak, aki nem akarnak gyereket.
    Bizony, sok idős embert ismerek akik egyedűl maradtak, mert nem volt gyerekük.Rndkivül sivár az életük….

  • köszönöm. sajnos, én nem ismerek ilyen magazint.

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    de sokan reménykednek a hosszú, békés, szeretetteljes házasságba. Egy olyanba, ahol először a lobogó, égető szerelem van, a kémia. Később a megértő szeretet, az oda fordulás, az átölelés, a figyelem.
    Sajnos, sok családi életet vert szét a háború, ha így, akkor így is.
    Azt mondják, akinek van gyereke, annak öröme, no meg bánata is van. A folyamatos rettegésről ne is énekeljek?! Pedig az is van ám. Nagyon szeretnénk a gyerekeinket mindentől megóvni, csak azt reméljük, ők boldogabban, okosabban élik le az életüket, mint mi anno’ megtettük.
    (Borítékolom, u.úgy hibáznak, javítanak, örömködnek, veszítenek és nyernek is. De minden veszteség, minden kátyú, amibe belelépünk – megokosít. Átsegít megélni a gondot, a problémát. Túl tesszük magunkat ezeken a gondokon, bármennyire is fájó).
    *
    Aláírom, az az igazi karácsony, ahol gyerek, gyerekek vannak. Azok a karácsonyok, a kipirult arcok, az szekrényekben kutatás (az én gyerkeim rendkívül kutatósak voltak úgy karácsonyt megelőzvén). Aztán a meglepetés, a csoda az arcokon, az öröm, hogy ez vagy az, valóban az övéké. Megkapta, pedig csak titkon reménykedett…
    *
    Házasság?
    Való igaz, a szerelmesek egymás szavába vágnak, annyi a mondandó. Sok, sok év után, már arra is válaszol a feleség, vagy férj, amit a másikuk még csak éppen kitalált. Igen, később is működik a kémia, meg a szeretet.
    Legyen így mindörökre, de ne a bántás, a másik lealőzása. Mert jó ha tudjuk, ha bántunk, a saját vérünk is kiserked. Sőt a másnak adott sebek, nekünk fájnak a legjobban.
    Ezt pedig már csak akkor tapasztaljuk meg, ha jó pár év elfutott a fejünk felett.
    *
    Kedves István,
    köszönöm a szép írást, mind a magam, mind a többi olvasó nevében is.
    Szívet-lelket melengető.
    Ráadásul igazi életkép.

  • Szia István! Nagyon jó az írás, sajnos nagyon életszagú és szomorú!

    Alapvetően nem értek egyet azzal, hogy fátumként kezelendő ez a helyzet!

    Gyermektelenség vagy gyermek nélküliség – nem mindegy!

    Az a pár, akiknek nem lehet gyermekük – és ez nem a saját döntési szabadságuk, hanem tőlük független alakult így – nem feltétlenül kellene minden esetben a család nélküliséget veszteségként megélni vagy sorsszerűségként kezelni. Ugyanis, akik nagyon őszintén és erősen vágynak gyermekre, ilyen helyzetben megkeresik maguknak a végső megoldást, ha mégoly kockázatosnak is tűnik! Üres sztereotípiákkal nem foglalkoznak, a félelmek, amik megfogalmazódnak, eltörpülnek. Ezek gyenge kibúvók, („Nomeg, ki tudja, kinek a kölykét nevelnék fel? Gyilkosét, prostituáltét, egy fasisztáét, jaj, istenem, tán egy csökkent elméjűét?”) az őszinte felelősségvállalás igénye, a szülői gondoskodás valódi elkötelezettsége mindent felülír. Sajnos a legtöbb esetben csak óhajok szintjén fogalmazódnak meg ezek a vágyak, de igazából a szabadságuk korlátozásaként, karrierjük gátjaként és anyagi, pénzügyi teherként értékelik és fogják fel, és ezért a kibúvó, az elfogadás és a beletörődés. Ezek az emberek nem gondolnak a jövőjükre. Aztán amikor eljön az öregség, akkor érzik ennek a hiányát.

    Kockázat, befektetés és áldozat nélkül nincs öröm sem boldogság!

    Abba már bele sem megyek, hogy kevésbé hiszek egy kisember magával hozott genetikai tulajdonságában. A gyermek fejlődése attól függ, hogy a szocializációja során milyen társadalmi értékeket, szokásokat sajátít el, vagyis a nevelésben a környezeti hatásban sokkal inkább hiszek!

  • Stílusos,tiszta,kerek,hiteles.Úgy vélem,ez az igazi hangja.Köszönet.

  • eszterlánc, ez csak egy kitaláció, nem szocioriport!
    ettől függetlenül igazat adok neked.

  • küszküllő, valóban.
    a rendszerkritikus csak a feszültség levezetése 🙂

  • Ille István

    2013 december 26
    11:59 de.

    Egy alkotás nem attól jó vagy rossz,hogy politikailag milyen (a politika nem esztétikai kategória).Nem érdekel.Vagy jó valamit elolvasni,meghallgatni,megnézni,vagy nem.Kit érdekel Shakespeare,stb. sz. irányultsága?

  • a jó öreg will irányultsága pedig – sokak szerint – elég érdekes volt 🙂
    a politikai tartalmú írásaimnak és a szépirodalmiaknak egyetlen közös vonásuk van: mindkettő az én tollamból származik. csak az egyiket nem díjazzák 🙂

  • eszteredler
    2013 december 26
    11:45 de.
    Kedves Eszteedler, mennyire igazad van!
    Mint új emigráns, igen nehezen éltünk, férjemmel.Rengeteget dolgoztunk mindenféle munkában.
    De én gyereket akartam. Hál Isten a harmadik évben úgy is lett, megjött az első, aztán egy évre rá a második, majd a harmadik. Barátaim szidtak, abortuszt ajánlottak, mert elég vékony voltam mindig és soat dolgoztam. Akkor mondtam barátaimnak, hogy ez mind befeketetés! Investment. Még egy negydedik is jött ráadásra!
    Mennyire igazam volt, csak most látom idős koromban.

    Viszont, sajnos észrevettem a kondók nagyon kis szóbák, NEM családoknak építik, sem itt, sem a volt panell házakat Magyarországon.
    Ez egy nyugati tendencia sajnos. Gyerek nem kell. Ha mégis, maximum egy.
    Az az egy meg egész életére meg van áldva a magányos gyerekkorral és később, egyedűl kell segíteni idős szülőket.

  • Ille István

    Jó hangulatos írás volt, sőt tetszett is. Egyetlen szóval volt hosszabb a keleténél, ami már politizálta, a „fasisztáét”-tel, és éppen azért, mert ez elüt attól a borongós-homályos ódon hangulattól.Nem illik a felsorolásba, mert más kategória.
    Arra meg ne panaszkodjon, hogy nem díjazzák. Máris iszom egy pohár bort az egészségére,sőt, tudja mit, kettővel, mert nagyon tetszett!

  • frivi, ez belemagyarázás, mégpedig csakis azért, mert ismeri a másik énemet is.
    amikor ezt írtam, még közelében sem voltam a KMH-nak.
    a novellám hőseinek, biza, beleillik a felsorolásba, mert a szocializmus ideológiájában éltek. mi több, a férfi mindenek ellenére szovjet-magyar baráti társaság tag is volt.:)
    a díjazást is félreérti: a politikai írásaimat nem díjazzák 🙂
    a kisnovelláimért bőven kapok elismerést.

  • Ille István
    2:01
    Valószínű, hogy nem hiszi el, de tényleg nem akartam semmit belemagyarázni. Régen túl vagyok én már a kötelező iskolai verselemzéseken! Ez minden más dologtól független véleményként fogalmazódott meg bennem.

  • frivol!
    Csak nem bántja a mimóza lelkét,hogy Ille le merte írni a világ második legundorítóbb szavát.Ennél undorítóbb már csak az lehetett volna,hogy náci. Maga nem képes megtagadni önmagát? Ezzel az identitását kívánta igazolni? Sikerült!Az írás nagyon szép és valós.Aki ebbe is beleköt,az a frivolokkal és varga bélákkal húzhat farszíjjat. Inni pedig maguknak nem fontos,mert az ideológiájuk ital nélkül is hozzá segíti a delírium tremens állapothoz.

  • gyuri, én nem vittem bele politikai nézetet, frivi annak véleményezte, ennyi.
    bár ezzel az erővel valaki más meg a csökkent értelműtől való félelmet emelhette volna ki, mint indokolatlant.
    nem érdemes ezzel ennyit foglalkozni. frivi így látja, és kész.

  • István!
    Megint igazat kell,hogy adjak.Tulajdonképpen a két meghatározás már azonos is!

  • Érdekes, hogy frivi nem a szociológiai részre orientált. Átsiklott a társsal, de mégis magányosan kérdés felett. Azon félelmek amik az örökbefogadás körül megfogalmazódnak, nagyon valós dolgok. És ha Édler-Eszter elitéledően nyilatkozott is, mégis megfogalmazódnak ebben az esetben mégis felmerülnek. Az más kérdés, hogy ha netalán mégis bevállaltak volna egy örökbe fogadást, az általános kérdések semmivé válnak, és leszűkül a kérdés egy adott emberkére. Akkor már nem szempontok ezek a dolgok, csak amíg a döntésig eljutnak. Az ettől való félelem viszont már szociográfia, vagyis nagyban függ az adott közösség értékrendjétől is.
    Azt nem tudom mennyire volt jellemző a fentebb többek által szocreálnak minősített gondolkozásmóddal, de én inkább emberinek gondolom, mint társadalmi korrajznak.

  • Gyuri10
    3:09
    Változatlanul az a véleményem, hogy a kifogásolt szó híjával több lett volna a szöveg, tehát szigorúan stilisztikai alapon közelítettem meg, és még csak nem is abból indultam ki, hogy már a csapból is a fasiszta, náci, antiszemita stb. szavak és ezek politikailag elvárt, gazdagon burjánzó változatai folynak, és természetesen nem tagadható célzatossággal.
    Ma azonban nem kívánok „politizálni”, sőt már az idén sem. BÚÉK!

  • Don Ovuz
    4:09
    Én nem skatulyáznám szocreálnak, de mindenképpen emberinek. Nagyszerű leírása annak. amikor valaki megváltoztathatatlanul beletöpped a saját sorsába. És, mivel sok ilyen van, ezért életszerű, bár szomorú.

  • Valóban nem illett a fasisztá(é) szó a szöveg keretében.

  • Ille Istvàn!
    Dicséret és köszönet ezért az iràsàért.Màr irtam,hogy ennél a müfajnàl kellene maradnia!

  • Georgina Bojana

    Kedves Erős Dénes!
    Utolsó hozzászólásodat – engedelmeddel (?) – kiegészíteném. Tehát Istvánnak nemcsak ennél a műfajnál kell(ene) megmaradnia. A politikai és egyéb írásait is figyelemmel olvasom. A humorát pedig díjazom. Időnként hangosan megnevettet. A jogos beszólásaival többnyire egyetértek, mert soha nem csap oda csak úgy azért, mert éppen rossz a kedve. De okkal teszi.
    De ezekkel a novelláival mindenképpen a szívünkhöz szól, s én is, meg minden olvasónk is hálásan megköszöni!
    A lelkünknek szükséges az a „harangszó”, mert kell az életünkhöz.

  • GB, mindenki tudja, hogy te az én fizetett tapsoncom vagy, ergo neked ab ovo nem hisznek el velem kapcsolatban semmit 🙂

  • Georgina Bojana

    Hihirihi-haHaHaha!
    Ez már büntetendő cselekedet!
    G.B-t halálba nevettetni!
    (( 🙂 )
    Tapsonc?!
    Micsoda név!
    No ez még nem voltam, nem is leszek.
    Mint írtam, mondom, mondtam – önfejű, megátalkodott, határozott nőszemély vagyok.
    Meggyőzni lehet, de legyőzni nem.
    Érvek – ellenérvek, az az én területem.

    A tapsozást meghagyom másoknak.

  • miért, a küldönc milyen név? 🙂 és a nyaktekerészeti mellfekvenc? hát a gőzpöfögészeti tovalöködöm? 🙂

  • frivi!
    A részigazságok mindig takarják a teljes igazságot.Fasiszta,náci,antiszemita sőt manapság már anti Izraeli szavak nem a csapból folynak. A Kőrtéri és egyéb címeken burjánzó turul üzletekben,a szálasi mocskos pofájával éktelenített nyilaskeresztes trikókról,az undorító, zászlólengető, dicső bakancsgárdisták szájtépéséből,a varga béka által megjelentetett kuruc in fos szennylapból és,hogy még keményebb igazságot is mondjak:A Parlament soraiból a mindenkori gyöngyösiek és huzavonák szavalataiból ömlenek.Gondolom itt nem áll fenn célzatosság! Vagy már megint én tévedek,én vagyok rosszhiszemű? DISZTINGVÁLJUNK!

  • Gyuri10
    2013 december 27
    12:54 du.
    Én sehol sem látom szálasi „színeit” „turul” üzletekben.
    Nyilaskeresztet is csak gyerekkoromban láttam 1944-ben.
    Izraelt mint államot nem mindenki szereti.
    Most mi legyen? A magyart sem sokan.
    Attól félek, több beírását olvasva, hogy üldözési mániája van. Ajánlom, hogy nézzese meg magát.

  • megint kénytelen vagyok közbe szólni, mivel gyuri nem a megfelelő célterületet jelölte meg (bár kétlem, hogy maga, kedves figyelő, egyetlen „turulos” boltban is járt volna, de még a kirakatát se látta): keresse fel a hungaristák oldalát – nem kívánnám itt reklámozni, de könnyen meg fogja találni – akad ott bőven az említett színekből és jelképekből, ráadásul a nem létező antiszemitizmusból is.
    azután itt van a szittyakürt. na, ott akad kitartás is, meg szálasi is, némi holokauszt-hamisítással és csinos kis anti-judaizmus, mint valami extra fűszer.
    de tudok idehozni turul bolt címeket is. mi több, az egyik honlapján szálasiék színei köszönnek vissza, meg a kuruc és a barikád reklámja. természetesen egyik sem antiszemita, áh, dehogy!

  • Figyelő!
    Régebben írtam,hogy maga csak stírölni tud.Néha oda kellene Figyelni.Ahol én élek 6.500.000 ember szenved üldöztetésből született üldözési mániában.Maga kedves ezt nem tudja?Vagy csak patriótásdit játszik!Én sokkal többet tudok magáról,mint gondolná.Javasolnám,hogy ezt a témát beszélje át ZARBAEZORRAL aki az én családi orvosom,de Magácskát is ismeri.Ő majd pontos analízist ad róla,hogy kettőnk közül ki szorul sürgős orvosi kezelésre.A beírásaimat nem ajánlom olvasásra Magának,mert ha még sokat provokál olyanokat fogok írni,hogy tényleg kezeltetésre lesz szüksége tudathasadás ügyében Most aztán tényleg kívánok egy skizofrénia mentes boldog új évet.

  • Figyuzó!
    Én nem tévedek a nullákkal.Sem a 4.000.000 — 4.000.000.000 esetében sem a mocskos,(elég buta módon) pártfogoltjai tekintetében.Mióta nem él undorlandban,hogy 1944 óta nem látott nyilas keresztet?Avagy valamit takargatni szeretne?Ne én előttem,mert azért ne becsülje le elődeimet, engem nem ujjal csináltak.

  • Georgina Bojana

    Jaj, kedves Gyuri10!
    Minket sem, mi még „hagyományos” módon „lettünk”. Nem petri csészékben.
    Ezzel nem akarnék senkit megbántani, mert ez a jövő. Olyan párok is saját gyermekhez jutnak, akiknek régen nem lehetett.

    De mi általában a középmezőnyből, vagy még idősebbekből vagyunk. Úgy, hogy minket maradi módon, csak úgy durr bele a közepébe módon.
    De ettől még helyére került az eszünk is, no meg a szívünk is.
    Csak ennyi, s nem több.
    De ne menjünk ebbe mélyebben, mert a végén, még szex-lapot csinálunk a KMH-ból (( 🙁 ))
    Nem mindenki örülne.
    Azon nem le(het)ne veszekedni.
    (( 🙂 ))

  • Kedves Georgina!
    Még véletlenül sem gondoltam sem szexre sem bárkinek a korára.Maximum politikai kórról és egyes hölgyek identitás zavaráról volt szó.Az pedig,hogy durr a közepébe,pontosan lehet az oka hogy valakinek több jutott és másikakból kimaradt egy pár %-nyi,amit észosztással vagy ártatlan „tudatlansággal”próbál elsatírozni.Én igyekszem leterített lapokkal játszani,lehetőségeimhez viszonyítva.Elvártam volna,hogy nekem ne hazudjanak.Többször járok a jányi gusztávok szenthazájában.Aki nekem azt szeretné betáplálni,hogy 1944 óta nincs nyilas kereszt és elvárná,hogy ezt a kamut megegyem, annak szól a nóta az ujjal gyártásról.Mi pedig ne vitázzunk mások orvosi problémáiról. BÚÉK.

  • Nos Kedves G.B!
    A cikkhez régebbi tapasztalataim …alapján szándékosan
    nem szóltam hozzá!
    Most is kizárólag hozzád szólok!
    Az,hogy Te Ille „humorát”,stílusát,modorát maradéktalanul
    díjazod….az egy határon túl sajnos téged is minősít….
    kár mert többen is azt hittük,hogy talán lesz egy olyan baloldali kulturált értelmiségi,aki netán ellensúlyozza…
    illetőleg jó hatással lesz a fórum kultúrájára…..
    Sajnálnám,(többen is)ha tévednék!

  • Gyuri10
    2013 december 27
    2:29 du.
    kedves Gyuri10, jól kiveszekedte velem magát, bár nem értem, hogy miért. Mivel maga SEM él Magyarországon,nem tudom mennyivel több információja van (korrekt) az ottani helyzetről. Én gyakran járok oda, de nem kerestem fel semm turul üzletet vagy nem olvasom a szittyakürtöt, sem, nem hallgatom a kuruc infót.
    Sem Bp.-en, sem magyar nagy városokban nem láttam, egy fia nyilaskeresztet sem. Ezért van szükség nekem orvosra?
    A nullák elírása a másik helyen valóban tévedés volt, maga soha nem szokott tévedni?
    Kérem, adja át üdvözletem ZARBAEZORNAk-minden jót kivánok neki, igen szimpatikus ember volt, valamikor az mno forúmán írtunk egymásnak, sajnáltam, mikor elmaradt! Ha a maga orvosa, akkor értem miért, t.i.tudom mi a specialitása……
    Volna egy ötletem, hogy további veszekedésre ne kerüljön sor, igyekezem elkerülni beírásaimmal, amire viszont kérném, így engem is kerüljön..!Köszönettel és üdvözlettel..

  • bocs, ÉN írtam azokat, amire gyurinak válaszolt – kivéve a közös gyógyászukat, ami azért magára se vet jó fényt, mivel magát is kezelte a specialista 😀
    a kurucot olvasni kell, nem hallgatni, viszont ha se a turult, se a szittyakürtöt nem látogatja/olvassa, akkor mitől állítja olyan bátran, hogy magyarországon nincs antiszemitizmus? vagy csak azért nincs, mert maga azt állítja?
    ha pedig nem látott sehol nyilaskeresztet, annak két oka lehet: nem lát túl az orrán, vagy igencsak csökött az asszociációs képessége. tudja, kedves figyelő, nem kellene leragadnia a nyilaskeresztnél.
    az mno fórumán írogatott? nos, akkor végül is érthető az itteni véleménye. csak tudnám, miért nem ott csillog továbbra is, miért itt pislákol?
    egy ottani cikkhez szól a következő komment is:

    Az egy dolog, hogy Torkos Matild a Fityesz-KB központi napilapja üdvöskéje mai „Ünneprontók” című vezércikkében arról elmélkedik, hogy micsoda gazemberek vannak, hogy „egy jóakaratú ember, a Jászságban egy hívő kormánypárti politikus mise utáni ajándékosztását a választási kampányhoz kapcsolódó akciónak ítélték egyesek”. Sőt az egyébként a gagyi giccs legrosszabb kategóriájába is alig beleférő ajándék kulcstartóra rögzített fröccsöntött műanyag Mária-szobrocskát oly módon gyalázták meg, hogy Hitler-bajszot rajzoltak Mária arcára, pedig Máriát Magyarország védőszentjeként is tisztelik a katolikusok.

    Az egy dolog, hogy a derék szerző ennek kapcsán arra próbálja terelni a figyelmet, hogy mindezt akkor teszik „miközben karácsonykor Ferenc pápa a keresztények ellen elkövetett igazságtalanságok leleplezésére és megszüntetésére hívott fel minden jóakaratú embert”. Ami már magában a gátlástalan hazugság kategóriája, de a szerző tovább Torkoskodik. Néhány kurta-furcsa idézet után oda lukad ki, hogy, már megint azok a mocskos zsidók: „Az ilyen akciók célja nem más, mint hogy megsértsék a hívők és nem hívők, a zsidók és nem zsidók közötti együttélés íratlan normáit.”.

    Azt hiszem, hogy az ilyen irkodmányok a The New York Times szerkesztői kérdőíveinél sokkal többet árulnak el a jelenlegi hatalom és pribékjeinek vonatkozó mentalitásáról!

    mert, persze, antiszemitizmus magyarországon nincs, egy csepp se!

  • Georgina Bojana

    Kedves Marcsika!
    Ez egy valóban szép írás, felbosszantott, hogy sokan másképpen értelmezték.
    Ráadásul más vágányra terelték, pedig ez írás után nagyon szép beírásokat kellett volna, kellene írni.
    Mert ezt érdemelné a téma is, no meg ahogyan meg lett írva.
    *
    Ha feldühítenek, a legrosszabbra is képes vagyok.
    Megismételem: önfejű, makacs, legyőzni NEM, de MEGGYŐZNI IGEN – Tigrincs vagyok. (( 🙂 ))
    *
    Nem tapsonc, saját véleménnyel. (( 😮 ))
    Most felbosszantottak, ezért „mentem” át olyan stylusba, ami rám nem jellemző.
    Csak fel ne dühítsenek, mert akkor mancsommal csapok, sőt morgok is. Olyankor nem válogatom meg a szavaimat, de a mondataimat sem.
    Ezen már nem tudok változtatni, túl régen gyakorolom.
    (( 🙁 ))

  • Igyekszem nem válaszolgatni a Figyelőnek,de sajnos újfent annyira csak Stírölő,hogy az már Provokáló.Először is,mint írtam volt,ZARBAEZOR nekem családi orvosom,ami a mi fertályunkon azt jelenti,hogy megfázás,hasfájás,bronchitis szerű köhögés stb. esetén gyógyszert ír fel.Influenza elleni védőoltásra ad beutalást stb.Ha Figyelő egyéb irányú ténykedésre szorult az lehetséges,mint azt kiszűrődni vélem hozzáírásából.Úgy látom voltak olyan specialitásai is az orvosomnak amiről nem tudok és lehetséges,hogy akár a netten keresztül is kezelhette,aki felkérte rá.Egyébként az hogy nem vagyok matematikai zseni még nem jelenti azt,hogy számomra négymilliárd egy bagatell összeg.Bizony még forintban sem!
    Az információm a jányi féle szenthazáról minden bizonnyal mount everest magasságban vannak azok felett akik a fasizmust,parlamenti náci bejelentéseket,nyilas gazemberek zászlócsóválását és igenis az örmény nemzetvezető képével és nyilaskereszttel éktelenített trikókat,(melyeket nem álmomban láttam) elbagatellizálják.Ez akkor sem velejárója az emberi értékrendnek,ha valaki oda szeretne tartozni, ahova a szekér úgy sem veszi fel.Lásd:szegedi csalárd,de ez nem ide tartozó téma.Kár,hogy Figyuzó válni akar tőlem.Olyan jó volt ráfüstölögnöm akart vagy akaratlan oktalanságig menő hibáit.A labdát feldobta. Elkapom.Ha akar változtathat bármikor,mert csak az ökör megy egyenesen a karámba.Mindketten így is,úgy is túl fogjuk élni. BÚÉK mindenkinek.

  • Nagyon átmentünk az általános fasisztázásba.

    Amúgy valóban kilóg a fasiszta szó a novellában. Nem azért mert leírta, hanem a következő módon.
    Ha ez az ember részt vett a világháborúban, majd hadifogoly is volt, mindenképpen 23 év fölöttinek kellett lennie amikor hazatért. Ehhez vegyünk hozzá 40 év szocializmust. Majd 4-5 évet a jobbik megalakításáig. Vagyis amikor ennek az embernek újra számolnia kell a fasisztákkal, már nem számol az örökbe fogadással. Azokra az orvosi vizsgálatokra amikor már mentek is az emberek vizsgálatra a hatvanas évek vége lehetett. Vagyis onnan számíthatjuk úgy, hogy vizsgálat révén merül fel az örökbe fogadás. Akkorra már lecsengett a fasizmus kérdése Magyarországon.
    Vagyis ha mindenáron kekeckedni akarunk egy szó belevételén, legalább tudjuk megindokolni, miért tartjuk problémásnak.

    Viszont itt a kommentekben már szó sincs az írásról, ki tudja merre járunk…

  • G.B!

    Csak csapkodj,morogj ha jólesik,jogod van hozzá,mint másnak is…,de azért ezt senki nem veszi komolyan,ki is „okíthatsz”
    többeket, akiknek esetleg bizonyos dolgokról más véleményük van,de azért ne felejtsd,hogy Te is itthon élsz,ezért ha
    lehet légy hiteles többekkel ellentétbe,Te is jól jársz!

    B.Ú.É.K

  • Gyuri10
    12:54
    Ha tényként veszem, elhiszem és elfogadom, amiket leírt, vagyis hogy tragédiák sorozata érte szeretteit, akkor ebből számomra az következik, hogy Ön, érthető okok miatt, egy objektivitásra képtelen ember. Hiszen az, akinek ilyen típusú megpróbáltatásokat kellett átélnie, szükségszerűen sérült ember. Egy ilyen embertől pedig, bárhogy ragozhatjuk is, nem várható el a hűvös tárgyilagosság, bármennyire üdvös is lenne.
    Nem ok nélkül írtam le, hogy a média mértéket vesztő módon, aránytalanul sokat foglalkozik a Magyarországon nem jellemzően meglévő antiszemitizmussal, a nácizmussal, stb., ráadásul bizonyos politikai körök azt a látszatot igyekeznek életben tartani, mintha Magyarországon ez elvakult, beteges szélsőségesség lenne a meghatározó, amiből természetesen egy szó sem igaz.
    Állandósult a Magyar Gárdára való hivatkozás, holott a Magyar Gárda egyrészt már nem is létezik, másrészt „működése” alatt sem követett el semmi olyat, amit jogilag kifogásolni lehetett volna. Érdekes, a szintén költségvetési összegekkel megtámogatott TEV-vel kapcsolatban még semmi kifogást nem olvastam!
    Önök, mint szélsőségesen vad liberálisok azt is kifogásolják, hogy a kormány 4 milliárd forintos, egyszeri támogatásban részesítette az erdélyi felsőfokú oktatást, de azt nem kifogásolták, hogy a MAZSIHIZS és a mindenféle néven létrehozott egyéb zsidó szervezetek évente, azaz minden egyes évben ennél jóval magasabb összegű támogatást kapnak, mint ahogyan azt sem tették szóvá, hogy a 2014-es holokauszt ünnepségekre külön közel 7 milliárdot fordítanak szintén a költségvetésből.
    Önök a magyarországi rasszizmusról költenek hamis eposzokat, miközben a szent és sérthetetlen Izraelben a véradó etióp falassza hölgytől nem vesznek vért, mert személye nem minősül árjának.
    Miközben Önök a magyarországi Magyar Gárdával riogatják a világot, addig elfelejtik észrevenni, hogy Izrael Gázában, hosszú évtizedek óta a világ legnagyobb gettóját tartja fent, és ha Izraelt valaki bírálni merészelné, mint tette azt Günter Grass a Was gesagt werden muss cimű versében, akkor Kelet egyetlen demokráciája megtalálja a lehetőségét annak, hogy két gázai bombázás között a vers Nobel díjas szerzőjét is kitiltsa. A kitiltás pedig egyenesen a demokratikus politikájáról elhíresült izraeli miniszterelnök személyéhez fűződik, a példaadó demokrácia országában.
    És, ha már megemlítettem az erdélyi magyarok felsőoktatásának támogatását, amihez egyébként az idegenszívűeknek különben sincs semmi közük, akkor bátortalanul emlékeztetnék arra is, hogy az Önök kedvenc állama Izrael szintén évi 4 milliárdot kap az USA-tól, csak dollárban, és sallangok nélkül.
    Ez az igazság másik fele, Tisztelt Gyuri10!

  • frivi, azt javaslom, itt álljon meg.

    „…holott a Magyar Gárda egyrészt már nem is létezik, másrészt “működése” alatt sem követett el semmi olyat, amit jogilag kifogásolni lehetett volna.”
    jogilag, persze. ez a lényeg.minden esetre érdekes nézőpont. a többi meg le van…

    „…Magyarországon nem jellemzően meglévő antiszemitizmussal”
    hát persze, nem jellemző. maga szerint. de legalább nem jut el bencsics ab ovo tagadásáig. dicséretes megengedő magatartás.

    „…a 2014-es holokauszt ünnepségekre külön közel 7 milliárdot fordítanak szintén a költségvetésből.”
    kit érdekel? és ugyan, valóban rá fogják fordítani? ennél azért józanabb gondolkodást vártam magától, kedves frivi – már, ha képes rá.

    „…Izrael Gázában, hosszú évtizedek óta a világ legnagyobb gettóját tartja fent, …”
    köze hozzá? vagy csak a másikra mutogatás felmentése alatt áll?

    az erdélyi magyarok felsőoktatásának támogatása 2 azaz két db. felsőoktatási intézményre vonatkozik, így az általánosítás, hogy úgy mondjam, kissé elnagyolt. persze, ehhez az idegen szívűeknek – kiknek is ez a szóhasználata? nekem olybá tűnik, megint csak a szög kibújása a zsákból esete forog fenn magánál, kedves frivi , így ez azért még magától is némi magyarázatra szorul – talán nincs hozzá közük, de nekünk, magyarországi másodrendű állampolgároknak – mert lassan a romániai importmagyarokhoz képest azzá leszünk a fidesz értékrendszerében – mégiscsak van, méghozzá döntően, hiszen a MI adóforintjainkból jótékonykodnak, pedig nem erre kapták a felhatalmazást!

  • Ille István
    3:36

    Szerintem nem kéne úgy tennie, mintha nem tudná, hogy az örökös antiszemitizmussal való riogatás egyrészt nem új keletű, másrészt az ellene való állandó és fokozott hadakozás kiváló kereső foglalkozás.
    Másik. Ha a magyarság – bár lehet, hogy már ettől a szótól is égnek áll a haja – kulturálisan valahol mégis csak egy egésznek tekintendő, akkor az is elfogadható, hogy az anyaország kormánya ezt anyagiakkal megsegítse.
    Idegen szívűeknek pedig azokat tekintem, akik, noha magyarul (is) beszélnek, de egyébként más kötődésük nincs a magyarsághoz, és hozzá ellenségesen viszonyulnak. Ugyanis a „magyarnak lenni” kérdése nem genetikai kérdés, mert akkor csak közönséges rasszisták lennénk, hanem felvállalás kérdése. Ha még nem hallott Zrínyiről, Petőfiről, Radnótiról, stb.,akkor jobban is kifejthetem…
    Viszont ismételten megállapítom, hogy roppant rafinált ember, és hihetetlen tehetséggel siklik át a lényeges, de a felfogásához nem illeszthető kérdések fölött. Ügyes!

  • ha kereső foglalkozásnak tekinti az antiszemitizmus ellen való hadakozást, akkor minek tekinti az antiszemitizmust? a meggazdagodás útjának?
    biza, ügyes vagyok. ügyesebb, mint maga, aki az idegenszívűség megfogalmazását egyértelműen adta elő. csak éppen egyoldalúan. mátyás oláh volt, zrínyi horvát, petőfi szerb vagy tót, radnóti viszont „csak” magyar, és mellesleg zsidó.
    feljebbvalói, ideológiai éceszgéberei, kedves frivi, az idegenszívűséget nem a felvállalásban határozták meg. keressen rá, ez még magának is menni fog.
    a magyarság kulturális egésze, mint olyan, megsegíthető, mondjuk, a hagyományőrző együttesek szintjén.
    DE! két erdélyi felsőoktatási intézmény – amelyik ráadásul külön orbáni támogatás nélkül is, köszöni szépen, de megél a saját bevételeiből! az egyik alapítványi, a másik egyházi!
    a felfogásomról meg, kedves frivi, halovány fogalma sincs. mi több, nincs is abban a helyzetben, hogy megállapítsa.

  • Ille István
    4:31

    Az antiszemitizmus fogalmára csak annyit, hogy Benjamin Freedman szerint a fogalom értelmetlen és értelmezhetetlen, Mikszáth Kálmáné persze már csípősebb. Radnóti elsősorban magyar volt (szegedi, kifakadásszerű megnyilatkozásai), születni meg csak kell valaminek. A Mátyás családfájában meglévő oláh szálak ellenére szerintem őt mégis csak magyarnak tekintik, bár ennek a tartalma a 15. században még teljesen más volt.
    Ami pedig a felfogását illeti: nyilván Ön sem kivétel az alól, hogy az írásaiban benne van a szellemi lényege, azaz a felfogása. Miért? Szégyelli?

  • Ille István

    Valami kimaradt! Az antiszemitizmus hangoztatásáért hallottam már emberek elmarasztalásáról, de díjazásáról még nem. Arról viszont már igen, hogy az antiszemitizmus ellen önzetlenül hadakozók lenyúltál-felélték az adományok 90 %-át pl. Los Angeles).

  • nem szégyellem, frivi. csak éppen maga alkalmatlan arra, hogy megítélje 😀

  • nade frivi! nem díjazzák a MN publicistáit? ugye, nem gondolja komolyan, hogy hazaffyas felbuzdulásból, honor nélkül teszik?

  • Nem túlságosan kedves,de frivi!
    Tulajdonképen István majd mindent megválaszolt. Nekem csak néhány helyesbíteni való maradt a szinte történészi dokumentumához.Elsősorban,szeretteim elvesztése nagyon megkeményített.Tudja Kedves frivi van aki kap 1,2 pofont és össze csinálja magát.Engem más anyagból faragtak össze.Apámat bár 43 évesen lekaszálták a szittya hősök,pedig egész rövid életét munkában,sportban élte le. Azonban itt és most én vagyok a főszereplő.Semmiféle lelki vagy egyéb sérülés nem ért,mert tudtam,hogy a sport(ökölvívás és később kajakozás a zsidó vértől duzzadó Dunán) az én világom.Galeriban nőttem fel 20 éves koromig.Ott tényleg nem tapasztaltam antiszemita kijelentést.Az utolsó 5 évben csak egyetlen egyszer.Szegény fiú életben maradt, mert megsajnáltam.Tulajdonképpen ezzel fogadtak be.Gondolom a turulveréb utasai csak ezt respektálják.Remélem elfogadja,ha nem is lelkesedéssel az objektivitásom teljes hiányát. Nem frivi én és mi, nácikkal nyilas brigantikkal szemben nem vagyunk és soha nem is leszünk objektívek.A magyarországi rasszizmus- ról maga költ új mentálisan a szittyákat meghazudtoló történelmet.
    Nem kívánok mélyebben merülni Izrael ellenes stigmáival kapcsolatban,mert akinek a zsidók illetve Izrael történelméhez csak a rosszindulatból fakadó köze van,reális nem megvezetett tudása a nullával egyenlő,avval vitázni erről a témáról annyi mint a tenger vizét sózni.Annyit azonban felvilágosításként, ingyen és bérmentve elárulok,hogy az izraelieknek egyáltalán nincs szép szemük. Tehát az Amerikában elvásárlandó (biztonsági) segély bizony-bizony sokszor meghaladja a tíz ezer dollárt is és akinek ez csípi a szemét, annak folyjon ki. Frivi,ha ön képes lenne bármi féle objektív,toleranciára meg se említené a magyarok nem rasszizmusát, nem antiszemitizmusát.
    Tudva levő,hogy ott az anyatej van megfertőzve az antiszemitizmus gyógyíthatatlan kórokozójával.Manapság kicicomázva anti izraeli mellékotyogással.

  • Van itt egy folytatólagos hozzászólás a frivi nevű kommentelő részéről ami azért roppant figyelemreméltó mert szépen összefoglalva tükrözi egyrészt a mai magyar szellemi élet civilizációs deficitjét másrészt a jobboldal görcsös identitás keresését, ami még mindig ott tart, hogy önmagát csak valamivel vagy valakivel szemben tudja meghatározni. Ez persze nem meglepő, lévén a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad sem volt elég, hogy a magyar társadalom létrehozza saját modern politikai közösségét.
    Kedves frivi bár hallottam már Zrinyiről mégis nagyon érdekelne ha jobban kifejtenéd mit értesz „igaz magyarságon” illetve ennek felvállalásán mert több bekezdéses hozzászólásodból csak az derült ki, a magyarság felvállalása számodra kimerül az antiszemitizmus tagadásában illetve Izrael állam vélt vagy valós ügyes-bajos dolgairól való hablatyolásban. Nem világos, hogy ha bárki ellenérzését fejezi ki a bolseopopulista jobboldal egyrészt alkotmányos zsákmányszerzése másrészt öncélú hatalmi érdekekre visszavezethető osztogatása miatt az miért jelent idegenszívűséget? Cáfolj meg ha nem így van de nem emlékszem az elmúlt három év egyetlen ellenzéki publikációjára sem ami azért fogalmazott meg rendszerkritikát mert akkor nem jut elég pénz a zsidó szervezeteknek vagy holokauszt megemlékezéseknek. És ha az ellenzék mögöttes szándékokat vél felfedezni a határon túli magyar felsőoktatás pénz-ékszer nem számít támogatásában miközben tízmilliárdokat vettek ki a hazai felsőoktatásból, a hazai egészségügyből, a hazai szociális ellátó rendszerből az idegenszívűség? Ezek mind-mind izraeli érdekeltségek lennének amikre nem kell költeni és csak az egyébként immanens rémálommá lett, megosztó támogatási politika Erdélyben a hazafiság? És ha valaki erről ír mint Ille István -aki innen úgy tűnik mindenben különb magyar nálad- az idegenszívű? Nekem a te „igaz szívű” magyarságod hazaárulásnak tűnik…

  • bocsika, de én felvállalom az idegenszívűséget, mert, ha én frivi szerint az vagyok, már büszkeségre ad okot.
    frivi nem hazaáruló. hazaáruló, az én vagyok. tetszőleges kiszerelésben árulom, házhoz is szállítok, erzsébet utalvánnyal is lehet fizetni érte.
    azért frivinek is meghagyok egy kis hazát, ami árulhat. valamiből neki is meg kell élnie.

  • frivi
    2013 december 28
    5:01 du.

    És még egy „apróság”! Benjamin Freedmannel példálózni kb. annyira hiteles és racionális mint Szaniszlóval aki békaruhás Mossad ügynökök nyomait vélte felfedezni a vörös iszapban… Freedman az újkori etnográfiai elméletekre hivatkozva -miszerint a Kelet-európai zsidóság nagy része kazár eredetű tehát nem szemita- bizonygatta, hogy az antiszemitizmus nem létezik. Kedves frivi szerinted egy társadalmi jelenséget nevesítő fogalom nyelvészeti kifogásolása mennyiben teszi semmissé magát a társadalmi jelenséget? Freedman hitelességéről meg annyit, hogy legfőbb érve a zsidóság eredendő gonoszsága mellett az volt, hogy a zsidók azért ármánykodnak felhőtlenül az egész világon mert Jom Kippurkór, az engesztelés napján úgy is minden bűnük eltöröltetik. Aki kicsit is ismeri a zsidó vallást az tudja, hogy a zsidó liturgiák szerint csak kétféle bűnre, az önmagunk és Isten ellen elkövetett bűnökre vonatkozik a feloldozás. Egy másik ember ellen elkövetett bűnre nem kapunk, nem kaphatunk feloldozást. Isten nem oldoz fel más ember rovására elkövetett bűnök alól! Ezt Freedman is pontosan tudta hiszen vallásos zsidóból lett vallásos, fasisztoid antiszemitává! Vele példálózni? Az nagyon nyomorult dolog!

  • hát, ha már a bűnök alóli feloldozásról van szó, abban a katolikus egyház nagymester. vasárnap a szagosmisén meggyónod – visszamenőleg (millen ismerős ez!) – bűneidet, megkapod a penitenciát, azzal le is van tudva az egész, hétfőn előröl lehet kezdeni az egészet.

  • Fuser
    4:19
    Freedmannak az ‘antiszemitizmus’, mint fogalom ellen volt kifogása, vélhetően jelentéstartalmi és nem a meglévő vagy meg nem lévő antiszemitizmusnak nevezett dolog miatt. Jelentéstanilag pedig végső soron igaza is lehetne, hiszen a szemitákhoz tartozik egyebek között az arab is. Persze, a jelenség léte vagy nem léte független a szófejtéstől.
    A vallási kérdésektől pedig óvakodom a tájékozatlanságom miatt. Bocs.!

  • Georgina Bojana

    Kedves István!
    Erre már régen rádöbbentem, a legjobb dolog katolikusnak lenni. Áskálódni, árulkodni, másoknak keresztbe tenni, kitúrni, szomszéd állatait megbetegíteni, embereket rossz hírbe hozni – ezt folytatólagosan csinálgatni, művelni egész héten.
    Aztán hétvégenként lesúnyt szemmel, kezünket tördelve meggyónni, majd elmondani nem tudom hányszor az akármi imát, meghajolva elfogadni az áldást.
    Aztán kész.
    Bűnöktől megszabadulva, fellélegezve neki lehet lendülni a következő hétnek.
    *
    A reformátusoknál és több vallásnál nincs meg ez a lehetőség. Ott keményen van a lelkiismeret-furdikálás, ha van egyáltalán, meg a szánom-bánom.
    Ezek utóbbiak nehezen „emészthetőek”, rémálomban előjönnek a bűnök, mert ugye nem nyertek feloldozást.
    Hát akkor?!
    No igen, a perselybe, amit ott rázogatnak az orrok előtt, abba bele kell dobálni, kellően.
    *
    De nem bántok, nem csúfolódok, pláne Istennel nem.
    De ezen úgy elagyaltam.

  • Ille István
    3:24

    Egyrészt a hazaáruló és az idegenszívű fogalmak nem fedik le egymást.
    Ami pedig az (el)árulásra fenntartott hazadarabkát illeti, köszönöm, de nem tudok vele élni a belém szorult bőven életképesség alatti kufárszellemem miatt.

  • GB, ami a lelkiismeret-furdalást illeti:
    „Ez az éppen – gondolta magában –, hogy Isten csinál mindent, de a lelkifurdalás a miénk érte, és mi vagyunk bűnösök előtte, mert helyette leszünk azok. Az ember viseli Isten bűnét, és legalábbis méltányos lenne, ha Isten egy szép napon elhatározná, hogy ő viseli a mi bűnünket. Miképpen fog hozzá a Szent-Bűntelen, azt nem tudhatjuk. Nézetem szerint emberré kellene lennie ebből a célból.”
    Thomas Mann: József és testvérei

  • senki nem állította, hogy szinonimák lennének. mintha túlnőne magán a feladat, már nem tud úgy koncentrálni a leírtakra, mint régen. kezd szétesni, barátom 🙂
    mi több, az elárulásról se volt szó, hanem annak kiárusításáról. miért e szerénység a részéről? csak orbánéknak lehet?

  • Georgina Bojana
    2013 december 29
    5:43 du.

    Csalódtam benned. Nem mintha eddig nagyon sokra tartottalak volna, kedves G.B. , de a mostani megjegyzéseddel, a keresztényekkel kapcsolatban, mélyen alulmúltad önmagad.
    Ettől függetlenül, boldog Új évet neked is.

  • nakérem. most már mindenki megnyugodhat. megtudtuk, hogy dakota, a lótolvajok nemzetségéből, nem sokra tartotta eddig sem GB-t.
    kérdés: ki tartotta bármire is dakotát?
    ettől függetlenül, persze 😀

  • Kopácsi Judith

    Egészen felvillanyzott ez a dakota kicsoda. Nahát, csalodott a lelkem. Minő bánat! Szegény GB, remélem nem veszi a szivére.

  • judith, dakota kompenzál. mára már felfogta – remélhetően – hogy se nem oszt, se nem szoroz, hogy hova rakja az x-et. sajnálom, de nagy valószínüség szerint a tiéd se. egyáltalán, a diaszpórában élőké se.
    ez inkább érzelmi kérdés, semmint politikai döntéstámogatás. talán olvastad az ide vonatkozó számokról szóló hozzászólásomat. az orbáni viágmagyarság – még a felturbózott erdélyi importmagyarokkal együtt is, már, ha mindösszesen egye pártra szavaznának, ami nem valószínű – max. 2-3 mandátum sorsáról dönthet, az meg nem lesz a mérleg nyelve.
    orbánék elszámolták magukat, ráadásul még jobban megosztották a magyarokat.
    így hát, mint mondám, dakota kompenzál. így próbálja magát fontossá tenni. nagyon nem sikerül neki 😀

  • frivi
    2013 december 28
    2:58 du.

    Van még valami ami őszintén érdekel! A határon túli felsőoktatás támogatásának megkérdőjelezése szokatlan indulatokat váltott ki belőled, fogalmazhatok úgy is, a megkülönböztető magyarság tudat arroganciájával reagáltál ami szöges ellentétbe van az észrevehető, racionális véleményalkotással amit szintén el szoktál követni. Ennyire nem tudod vagy nem akarod látni, hogy a kormány célja nem a határon túli magyarok mindennapi életének jobbá tétele hanem kizárólag a szimbolikus politizálás? Minden támogatás mögött egyrészt elfogadottan, másrészt persze tűrhetetlenül de mindig a lehető legbrutálisabb mértékben a belpolitikai pártérdek közvetlen hasznának intenciója van és ebből elkerülhetetlenül következik, hogy a határon túli magyarok a mai Magyarország belpolitikai viszonyainak túszai lettek. Ezt felismerni-elismerni idegenszívűség?