Összefogás?

2014 január 9 12:25 du.22 hozzászólás

összefogás1. Az nem összefogás, amelyikben két szervezet megállapodik egymással, majd azt mondják, hogy aki összefogást akar, az csatlakozzon hozzájuk. Csatlakozzon hozzájuk a hathúszas, mozdonnyal előre.

2. Az nem megállapodás, amelyben az összes kérdésben, melyben meg kellene állapodni, már előre megállapodott két szereplő, a többi pedig ki van zárva a tartalmi döntésekből. Aki erre képes, az hasaljon el a Wartburg kalaptartóján és bólogasson, esetleg csóválja a farkát.

3. Az nem széleskörű megállapodás, melyben a szóba jöhető közéleti szereplők részvételéről utólag döntenek azok, akiknek a részvételéről, szerepéről – szerintük – mások nem dönthetnek se előre, se utólag.

4. Az nem korrekt eljárás, hogy egy sajtótájékoztatón azt mondja valaki, hogy azért nem válaszol egy újságírói kérdésre, mert nem akar a sajtón keresztül üzengetni, miután egészen odáig folyamatosan azt tette.

5. Az nem való miniszterelnöknek, aki miniszterelnöki ambícióin túl egy év alatt sem tudta tisztán artikulálni a szándékait, aki sunyin bujkált és lavírozott, és még tegnapelőtt is azt állította, hogy nem ragaszkodik a listavezetői pozícióhoz, majd tegnap kész tényként tálalta becses személyét a közvéleménynek. Természetesen kész döntésként, még annak előtte, hogy a tárgyalásokat akárcsak elkezdték volna az együttműködés kiszélesítéséről.

6. Az nem tisztességes, hogy azzal próbálja valaki zsarolni a másikat egy politikai döntés előtt, hogy ha nem értesz velem egyet, akkor te vagy a felelős a bukásért, melyért egyébként ő tette a legtöbbet az demokratikus ellenzék széleskörű összefogásának megakadályozásával.

7. Az nem tisztességes politikus, aki saját önös érdekeit az ország érdeke elé tolja, nem ismeri fel a valóságos folyamatokat és nem azoknak megfelelően cselekszik. Az pedig nem épeszű, aki azt képzeli, hogy csak a baloldalon akadnak tisztességes demokraták.

8. Az nem demokrata, aki képtelen kompromisszumokat, szövetségeket kötni. A politika ugyanis nem a „kell”-ről szól, hanem a „lehetséges” tehetséges megvalósításának művészete.

9. Az sem politikus, aki lenézi, egyben ostobának nézi a választót, elsősorban saját pártjának szavazóit.

10. Az meg aztán egyenesen bolond, aki azt hiszi, hogy egy semmiből felépített párt szavazóit zsarolni lehet. Ők mindahányan büszkék magára a teljesítményre és azért állnak a párt elnöke mögé, mert szilárdan hisznek abban, hogy ő adja a helyes válaszokat a kor kérdéseire.

11. Az sem politikus, aki azt hiszi, hogy Gyurcsányt bele tudja húzni egy szokványos szocimutyiba, mert ő pontosan tudja, hogy abban a pillanatban hagyná őt eddig szép teljesítményt nyújtó pártja támogatóinak minimum hetven százaléka faképnél.

12. Ha egy költöző madárnak piros csőre van, a földön totyog, a levegőben elegánsan szárnyal, gágog, szereti a kukoricát és úgy néz ki, mint egy liba, akkor az nagy valószínűséggel liba is.
Ha valaki hosszabb időn keresztül éppen olyan módszerekkel dolgozik, mint kormánypárt, ha ő az egyetlen, akit a politikai ellenfél békén hagy és nem gyaláz, ha ő az, aki az összefogás szótól sikítófrászt kap, aki a minizsarnok egyes számú rémálmát próbálja szent buzgalommal kiszorítani a politikai térből, akkor az nem saját pártja, hanem a politikai ellenfél szekerét tolja.

13. A miniszterelnökséghez nem elég egy bonviváni csücsörítés, sem egy homlokba fésült huncutka. Ha beírod a Google keresőjébe, hogy Bóni gróf, a képtalálatok között ott szerepel az önjelölt listavezető képe. Merthogy azt azért szögezzük le, hogy az MSZP listája nem azonos az Összefogás listájával, még, ha ezt sugallnák is minden megnyilatkozásukkal Edvin herceg és hű társa, Bóni gróf.

Kísértetiesen hasonlít ez az egész dolog a 2009-es helyzetre, akkor is be akarták bizonyítani, hogy a baloldal csak torzsalkodni tud, kormányzásra alkalmatlan. Ehhez akkor is ugyanazok a szocialista és liberális körök adták a muníciót, mint ma is teszik, és ma is ugyanazokat az érdekeket szolgálják, mint amelyeket akkor szolgáltak. Bizonyos szempontból csapdahelyzet ez Gyurcsánynak is, hiszen ha a méltatlan feltételek helyett tiszta lapokat követel, akkor könnyen rátolják a felelősséget az összefogás elmaradásáért, de azt hiszem, hogy ezzel nem kellene most törődni.

Tiszta beszéd, tiszta elvek, tiszta kezek – a nép ezt értékelni fogja. És felismeri már a pávatáncot, akkor is ha maga a Nagy Táncművész, meg akkor is, ha baloldali tanítványa adja elő.  

A Mesterházy-Bajnai páros az elmúlt egy év során csúnyán leszerepelt, velük ma már nem lehet győzni.Ha politikusok lennének, ezt már régen tudomásul vették volna. Ha tudják, de ennek dacára ragaszkodnak a vezető szerephez, akkor erre nem politikai, hanem más okuk van. Jó lenne, ha reálisan átgondolnák a helyzetet. Attól tartok, képtelenek lesznek rá.

Fényes István

22 hozzászólás

  • Tökéletes!

  • Attól tartok, a baloldal 2014-es veresége esetén a Bajnai-Mesterházy páros ama baloldali és liberális főokosok példáját fogja követni, akik ártatlan kis csínynek tudták be a kétharmados Fidesz-győzelmet, és a mai napig nem tudták azt mondani: bocsi, tévedtünk, és legközelebb meggondoljuk, beszéljünk-e a népnek hülyeségeket.

    Nem, majd ők is nekiállnak Gyurcsányozni, de akkor biz’ Isten, mindkettőnek küldök egy mívesebb kiállítású tükröt, használati utasítással egyetemben.

  • Teljesen egyetértek Önnel, tisztán látja az eseményeket.
    Egy német demokráciában ezek az emberek már rég nem lennének
    a pályán!!!!

    Sajnos mág a politikai kúltúrát még gyakorolni kell.

  • A témához ezt találtam:

    Felajánlotta lemondását Juhász Péter

    2014. január 9., csütörtök 14:18, frissítve: csütörtök 15:03 ,
    Juhász Péter felajánlotta lemondását, így minden bizonnyal nem indul a 2014-es választásokon. Az Együtt–PM társelnöke azért döntött így, mivel Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök is rajta van a közös balliberális listán.

    Juhász Péter megerősítette: „nem állhat elő olyan helyzet, hogy egy olyan listán szerepeljek, amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap.” Az Együtt–PM Szövetség január 8-án újabb megállapodást kötött az MSZP-vel a választási együttműködésről.

    „Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét” – tette hozzá Juhász. Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek ma felajánlottam lemondásomat – zárul a politikus közleménye.

    A politikus, azt követően, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentette a DK beemelését a baloldali összefogásba a közös listaállítás révén, csak annyit írt ki üzenőfalára a Facebookon: „Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült.”

    Szigetvári szerint nem volt végleges döntés

    Korábban Szigetvári Viktor arról beszélt, nincs még végleges döntés arról, hogy mit lép Juhász Péter, az Együtt–PM szövetség társelnöke, aki korábban kizárta, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel. Hangsúlyozta: ez a döntés azért sem születhetett meg, mert még nem állapodtak meg a Demokratikus Koalícióval a közös listáról.

    Harmadik lehet Gyurcsány

    A Népszava információi szerint a közös balliberális listán az MSZP elnökét valószínűleg Bajnai követi, a harmadik pedig DK-s politikus lehet; ha Gyurcsány pártja ragaszkodik hozzá, akkor az elnök maga. A Klubrádió értesülése szerint a közös lista első öt helyére a DK elnöke is felkerülhet. A Népszabadság úgy tudja az MSZP kész a megegyezésre és akár a meglévő 75 egyéni képviselő-jelöltjéből is hajlandó engedni ennek érdekében. A szocialistáknál azonban valószínűleg kongresszusi jóváhagyásra is szükség lesz az új megállapodásnál, amire jó alkalmat adhat a január 25-ei kampánynyitó rendezvényük.

    Egyet előre, kettőt hátra

    Sok konfliktus fog még előjönni a következő hetekben, hiszen a szocialisták már összeállítottak egy választási listát, többek helyéről így újraindul majd az osztozkodás – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az újrainduló ellenzéki tárgyalásokról a Kossuth rádió reggeli műsorában. Szerinte az ellenzék a mostani stratégiával egyet előrelépett ugyan, kettőt azonban hátra.

    Közös listát állítanának a baloldali pártok – jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke január 8-án. Gyurcsány azonnal hazatér. Emellett a szocialisták állítják a közös miniszterelnök-jelöltet, míg Bajnaiék engedékenysége révén lehet ismét parlamenti képviselő Gyurcsány. A Fidesz szerint teljesen mindegy, kik szerepelnek majd a baloldal listáján a parlamenti választáson, mert bárkik is lesznek rajta, „ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük”.

    Így jutottak el idáig

    A két párt azután ült tárgyalóasztalhoz, hogy Bajnai Gordon január 6-án a korábban megkötött együttműködés újratárgyalását javasolta. A baloldali szövetségben így már a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is helyet kaphat.

    Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke korábban tagadta, hogy egy pártokon kívüli miniszterelnök-jelöltet keresnének, annak ellenére, hogy a sajtóban több név is megjelent. Többek között Surányi György volt jegybankelnök és Róna Péter közgazdász neve is felmerült. Szigetvári nem kommentálta azt az értesülést sem, hogy azért akarnak külső jelöltet keresni, mert Bajnai Gordonnak nem tetszik az, hogy Mesterházy Attila akarja vezetni a közös listát.

    Tavaly augusztus végén az MSZP és az Együtt–PM még úgynevezett koordinált indulásban állapodott meg, vagyis külön listát állítottak volna, de a 106 egyéni választókerületben nem indultak volna egymás ellen: az MSZP 75, az Együtt–PM 31 körzetben állíthatott volna jelöltet. Azóta többször felmerült, hogy az összefogást ki kellene bővíteni a DK-val, ami különösen az után vált sürgetővé, hogy a Gyurcsány-párt már-már megelőzte az Együttet a közvélemény-kutatások adatai szerint.”
    ———————————————————————————————————————————————–

  • Itt van néhány részlet egy hihetetlenül jó elemzésből:

    „Mára elvékonyodott, talán már egyszámjegyű az a középosztály, aki anyagi függetlenségéből adódóan képes ellenállni a politikai nyomásnak és a gazdagodást, sokszor a megélhetést egyedül jelentő klientalista hálózatoknak, aki megfelelő tudással rendelkezik ahhoz, hogy ne üljön fel szimplicista világmagyarazátoknak. A nagy többség nem ilyen, így pedig képtelenség demokráciát működtetni. Őket nevezte Orbán Viktor „félázsiai társadalomnak”, amely csak azért nem okozott nagyobb felzúdulást, mert kimondva – kimondatlanul a liberális értelmiség is ezt gondolja róluk.

    Fidesz érvelhet a magyar nemzet egészének nevében, ha közben adópolitikája hetvennégy százalékban a jövedelemmel rendelkezők felső húsz százalékának kedvez.

    A Fidesz nem egy világos társadalmi és gazdasági vízióval nyert kétharmados többséget 2010-ben. Sem a párt programja, sem miniszterelnök-jelöltje nem árult el e tekintetben többet a választási kampányban az egykulcsos adónál, amely azonban még a jobboldalra szavazókat is megosztotta és továbbra is megosztja. A kétharmad oka az volt, hogy a választók radikálisan mást szerettek volna látni, mint a megelőző nyolc évben. 2014-ben az ellenzék ugyanazokkal az arcokkal próbálkozik, 2013 végén pedig egyik pártjának sincs hivatalosan elfogadott gazdasági programja. A választók felé sugárzott ajánlatuk pedig lényegében az, hogy térjünk vissza a 2010 előtt világba.

    Ezért vesztették el a 2014-es választást.”

    Ennyi…

    http://www.parameter.sk/blog/pogatsa-zoltan/2013/12/29/rendszervaltas-tarsadalom-nelkul?
    Nagyon-nagyon érdemes elolvasni!

  • Juhász Péternek és pár kevés baloldalinak azért van jelleme,
    gerince… ez azért vigasztaló!Lemondott mert nem tudta megemészteni a sok jellemtelenséget,következetlenséget!
    Fényes Istvánnak több dologban igaza van……de várjuk ki a végét!
    Gyurcsány haza röppen….sietve(csak össze ne ütközzön valami ellenzékivel a nagy ködben…),de a szövetségnek valószínűleg csak ő örülhet(bejuthat ..a házba,más célja nincs is)),a többiek még….hiteltelenebbé válnak,miatta!
    Gyurcsány 4 %,Bajnai 4 %(küszöb alatt) MSZP 12 %,de ez a
    kibővült szövetség miatt bizony csökkenni fog!!!!
    Na ebből szövetség lehet,hogy lesz,de győzelem bajosan…..a hitelességről,a bizonytalanok meggyőzéséről már ne is beszéljünk…..

  • Sajnos igazad van Magyarország most vesztette el a választásokat és a jövőjét. Szegény Hazánk szegény Magyarok.

  • Kedves Marcsi!
    Juhàsz Péter elött màr az LMP is hasonloan nyilatkozott.

  • Fogjatok össze
    Álljatok egymás mellé:libás,öszödi!
    Kell e nnél jobb municio nekünk?Gyertek csak egybefogva,kézenfogva mentek a süllyesztöbe.
    Ha nyertek,végetek,mert megbuktok velünk.
    Ha veszetetk,még lesz esélyetek,persze ha 2018 ra létrejön egy valódi,nmezeti baloldal,persze nélkületek.
    Tehát vesztésetek esetén jobban jártok!
    DEO GRATIAS,
    .

  • kiss pál, valóban nem kell nektek más muníció. max. két tár 7,62-es.

  • A pletykák szerint a felállás pillanatnyilag ez:
    MSZP: 66 hely
    E-14: 2O hely
    DK: 2O hely

    Pedig nagyon kéne Kuncze, Fodor, és Ungárék pártja is a „közösbe”..
    Azt viszont óriási hibának tartom, hogy mesterházy lett a közös minielnök jelölt..

  • falusi
    2014 január 10
    10:54 de.

    És igazad is van kollega! Ezek nem teljesen komplettek! Mesterházy mint listavezető? Sansztalan! Ebből is látszik, ahogy TGM írta a múlt heti ÉS-ben, „az ellenzék csak ímmel-ámmal törekszik a győzelemre”. 🙁

  • miért is tennék?
    ezt a szarkupacot, amit orbánék összelapátoltak, nekik kellene eltakarítani! de milyen áron?
    maradjanak csak a fiúk hatalmon, és egyék meg a saját szarukat! nyista visszamutogatás, azám!
    még négy év, és a birkák elől is elfogy az utolsó fűcsomó is!
    az ellenzéknek semmit sem kell tennie, a dolog attól kezdve a pórnépé!

  • Ille István
    2014 január 10
    2:17 du.

    Ez igaz! Megint csak TGM-et idézem: Az ellenzék… „Mintha sejtené, hogy -kevéssé valószínű- választási sikere esetén masszív társadalmi-gazdasági elégedetlenséggel, a néptömegeknek az orbáni féldiktatúra által lefojtott követeléseivel és túlköveteléseivel, az elnyomorított értelmiség jóvátételi igényeivel, a gyűlölködő, domináns jobboldali médiákkal, a szomszédok és a szövetséges hatalmak nehezen teljesíthető várakozásaival meg a honi fasiszta dinamikával kell szembenéznie-, s mindezt a szétvert államapparátussal kellene megkísérelnie.”

    Szóval igen, csak hát még négy év ebben a fílingben…?
    Rengeteg sörre lesz szükségünk! 🙂 )))

  • én hígítom jófajta malátawhiskyvel. ha már kábulni kell, hát legyen minőségi!
    különben is, a sör hizlal, meg sokat kell tőle …nom. 🙂

  • 🙂 )))
    Meggyőző érvek!:)

  • Ille István
    2014 január 10
    2:17 du.
    István.
    Az ország nem húz ki újabb négyév orbánkormányt robbanás nélkül. ez az utolsó dolog amit szeretnék.
    Viszont az is igaz, hogy mesterházyra egy harmadosztályú lábteniszcsapatot sem bíznék. Egyetlen lehetőség van. Ha valami isteni csoda folytán mégis győzne az ellenzék, akkor azonnal népszavazást kiírni, a kétharmados törvények megváltoztatására. mert egyébként ugyanúgy ellejetetlenítik Orbánék a kormányzást, mint az előző ciklusokban. Bár, kitudja. Szvsz, egy újabb bukta esetén asszem a mi Szemünkfénye teljesen megzakkanna.. (Ha ez ennél fokozottabb formában egyáltalán még lehetséges..)

  • Nagyszerű irás, minden sorával egyetértek!

  • Noszticzius Judit

    Biztosan akarjunk tenni,hogy Gyurcsány nagyon szivesen és akarja belépni Bajnaihoz-Mesterházy-hez az összefogásért !!!!!!!!!!!!!!!!:-) 🙂

  • Csiperke Rozsa

    Ille magahoz beszel:) mondjuk nem csodalom, ki az az epeszu, aki szoba allna vele…falusikent megszolitja onmagat …vicces….meginkabb elmebeteg…dehat hozza otthonrol, ott most az elmebetegseg kotelezo tartozek a magyar allampolgarsaghoz…

  • látom, hat a jó szó. most már bevállalja, hogy gomba. mondja, maga is spórával terjed?

  • Összefogáskor érdemes ezt a remek beszédet végig hallgatni!