Nem leszünk orosz gyarmat? Sajnos ezuttal elmarad a Békemenet

2014 január 15 11:32 de.58 hozzászólás

„Jó három éve volt, amikor a Valdaj Klub ülésén Vlagyimir Putyin csak úgy jobbra nézve, s a szemével csippentve annyit mondott, hogy minden rendben lesz. Beszélt az energetikai együttműködésről, Paksról, és sok minden másról. Arról, hogy Magyarország ebből csak nyerni fog. Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja„–írta Stier Gábor újságíró a kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzetnek Vlagyimir Putyin orosz elnökről. És ebből már tudtam, hogy ezuttal nem vonul Budapest utcáin a Békemenet, nem skandálják az imperialista nagyhatalmaknak ismét, hogy Magyarország nem lesz gyarmat, hogy Magyarország nem hagyja magát. Putyin megsimogatta Stiert és a nemzeti oldalt, és azt súgta nekik lágy, bensőséges hangon, hogy minden rendben lesz. És természetesen elhitték, hogy ez így is lesz. Mintha emlékeznék egy íróra aki egyszer a magyar társadalom alattvalóságáról beszélt…

Orbán és Putyin / Fotó: Facebook

„Néztem Putyin szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja.” / Orbán és Putyin / Fotó: Facebook

Pedig nem kéne ennyire legyinte arra, hogy Magyarország kormányfője egy 3600 milliárd forint értékű projekt mellett kötelezte el az országot – és a követkető két évtized kormányait – úgy, hogy a parlamentnek abba semmi beleszólása nem volt és tender sem készült. Az ország megválasztott képviselői is lényegében kedd délután értesültek  a paksi atomerőmű bővítéséről szóló masszív, várhatóan fehér elefánt-féle beruházásról.

Az energia-függőség, vagy a nukleáris energia körüli vita (például Németország stratégiaja az energiaszektorban pont ellenkező irányba halad) mind fontos, diszkurzust érdemlő aspektusai a mostani Orbán-Putyin egyezménynek. De legalább annyira aggályos az a  tény, hogy a Közgép érdekei állhatnak  – jelentős részben – e döntés és az energiapolitikai fordulata mögött. Ugyanis a hvg.hu szerint kiderült, hogy az orosz Roszatom magyarországi leányvállalatát 2012 óta a Simicska Lajos üzletiköréhez tartozó Bács Zalán vezeti. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a jelenlegi állás szerint úgy alakul a beruházási projekt, hogy a beszállítók elsősorban az építkezési szakaszhoz kellenek (nem pedig az energetikai oldalon lévő munkához) és ez egy tökéletes lehetőség a Közgép számára, mely cégnek pont az infrastrukturális területen vannak komoly állami tapasztalatai. Tehát nem túlzás azt mondani, hogy az Orbán-Putyin egyezmény nagy nyertese a Közgép, amely a paksi erőmű körüli fejlesztés miatt hosszú évekre bebetonozhatja magát mint preferált állami beszállító.

Azok akik szerint az elmúlt négy év alatt ellenzéki hangok alaptalanul riogattak azzal kapcsolatosan, hogy Magyarországon sérül a parlamenti demokrácia, hogy autoriter irányba halad a kormány és, hogy a kormány politikáját Fidesz-közeli oligarchák dominálják, esetleg most – a 3600 milliárdos projekt és a Közgép kapcsolatainak hallattán – elgondolkodhatnának a magyar demokrácia minőségén, annak állapotán.

De addig is: с приездом (s priyezdom)! 

58 hozzászólás

  • Az atomennergia felhasználása már régen nyugati energia forrás volt. Mindenki tudja, mennyire ártalmatlan és hasznos létesítmény.
    Mivel, egész kelet Európa az orosz energia juttatásnak ki volt évek óta szolgáltatva és ezzel talán nyerni is lehet, nem találok semmi rosszat benne.
    A megegyezéssel, még nem lesz orosz gyarmat Magyarország.
    Ez már megint költői tulzás.

  • Na csak ne egy második Csernobilt emeljenek fel Paksra, mert annak aztán nem olyan utóhatásai lesznek mint a Csernobilinek. Pedig az is még évek mulva is rendesen szedi az áldoztait és nem csak abban a bizonyos övezetben ahova a sugárzás eljutott, mert ugye az sem ismer határokat. Azt már meg sem említem, hogy osztrák részről nagy ellenzékre fognak találni (lásd a cseh és szlovák hasonló erőműveket ahol elálltak a bővítéstől és cserébe osztrák zöldenergiás áramot kapnak.) Európa nagyobbik fele a zöldenergiára kezd átállni. Ez egy amolyan potyemkin üzlet amikor szélerőművel vagy napenergiás rendszerrel sokkal olcsóbban jutnának energiához a biztonságról meg felesleges szót enelni hiszen koztudott mi volt anno Ukrajnában. Simicska egy simlicska akit a tökinél fogva fognak majd még felkötni. Nem mint ha sokat fog segíteni azokon akiknek adó milliárdjait bezsebelte. Ha semmi másból, de ebből aztán lekellene vonni a tanulságot, hogy ez a kormány egyáltalán nem a nép, hanem saját jólétét akarja bebiztosítani bármi áron. Mert lehet hogy buknak az idei választásokon de a megkötött szerződés alapján még nagyon sokáig fog a számláikra pénz csordogálni. Márpedig a pénz hatalom még ha nem is a parlamentben fog ülni.

  • nem, figyelő, a megegyezéssel valóban nem. csak a kivitelezéshez nyújtott hitellel. mert, ugyebár, nem felebaráti szeretetből fogja a roszatom felépíteni, hanem a projekt 80%-nyi részével, amit, biza, a magyar államnak hitelez meg, az meg jól kifizeti.
    de ne izguljon, a közgépnek is leesik valami, elvégre kell a pártkasszába a visszacsurgatás.
    arról az apróságról meg ne is beszéljünk, hogy a miniduce-nak felhatalmazása se volt bármi féle egyezség megkötésére.

  • avi ben:
    „A 3750 milliárdos becsült költség alapján irgalmatlan drága lesz az ezzel nyert áram. 95 euró/MWh környékén (forintban: 29 Ft/kWh), ami több mint a jelenlegi nagykereskedelmi ár kétszerese. De ezt még nem tudjuk pontosan. Igazából nem látjuk a feltételeket, mert nem látunk számításokat. Beígérjük a GDP több mint 10%-át úgy, hogy a nyilvánosság nem ismeri a számokat.”
    egyéb info: http://gurulohordo.blog.hu/2014/01/15/atomi_trukk
    pedig nem is rohadt libsibolsibibsikomcsi portál…
    na meg ez is:
    http://azaramara.blog.hu/2014/01/15/paks_ara

  • Kiváncsi vagyok, ha az „ellenzék” kormánya ha lenne, csinálta volna az üzletet, milyen megjegyzések lennének?

  • figyelő, miért is csinálta volna? főleg, meghatalmazás nélkül? feasibility study nélkül? szakmai konzultáció nélkül? puszta nemzetmentői öntudatból? ruszkik haza után, privét, tovarissi?
    szóval, maga szerint minden o.k? már megint?

  • Figyelő, én meg arra lennék kíváncsi, hogy ez az Orbán ugyanaz az Orbán aki Gyurcsány kínai látogatásakor számon kérte a „Tibeti kérdés” fel-nem-vetését, Oroszországi látogatása után pedig a „Csecsen” stb. kérdések fel-nem-vetését?
    .
    Hát hiába, nagy dolog a tudomány, különösen a gyógyszeriparral megtámogatott orvostudomány.
    .
    Mert – töretlen harciassága hangzatos hirdetése ellenére,- amilyen szépen a „Kedves vezető” csendben mindenkinek (akitől pénzt remél, „elbaltázott” gazdaságpolitikája „gyógyítására”) „benyal” aki csak szembejön, akár orosz, akár kínai, akár arab, az azért nem semmi.

  • barki kiguglizhatja hogy nemetorszag tobb evtizede orosz gyarmat a gaz es olajimportja miatt

  • Nem, figyelő, nem leszünk orosz gyarmat. Azok csak akkor lettünk volna, amikor a gaz libsibolsik tárgyaltak az oroszokkal – Déli Áramlat, ha az önnek mond valamit.

    Egyébként tele van a net Orbánnak 2008-ban tett felszólalásával, amiben azzal vádolta az akkori kormányt, hogy eladja az országot az oroszoknak… tessen utánanézni, veretes szöveg.

    Mindenesetre ha ezek után valaki Békemenetet szervez, körülröhögni sem lesz érdemes már, annyira hazug és selejtes az egész.

    Orbán pontosan tudja, hogy nagy ívben leszarta a Békemenet nyáját és elvakult híveit, de azt is pontosan tudja, hogy azok még ezt is örömmel fogadják, mert amit az Élő Isten tesz, az csak jó lehet. Ha még zavarodottak is egy kicsit, három nap alatt Habony kidolgozza az új propaganda-direktívákat, és gőzerővel megindul a valóság eltagadása, ahogy ezt már a fideszes politikai hadjáratok menetrendje szerint megtapasztaltuk.

  • barátom, orbán nem ugyanaz az orbán. jelleme is változott, a gerince is. mi több, még az ide más cikkeknél hozzászólásként idézett kommentek szerinti politikai magatartása se számít.
    egy tipikus szélkakas, egy hatalomtól torzult jellemű senki. bárkinek behajol, ha érdeke úgy kívánja. még az is mindegy neki, hogy szemből, vagy hátulról. szomorú, hogy ilyen miniszterelnökünk van. (a gyengébb latinosok kedvéért: minister = szolga. angolul prime minister = első szolga. méghozzá, a nemzet szolgája. ez a büdöslábú nem éppen szolga típus). de mit tehetünk? figyelőnek ez tetszik. csak kár, hogy nem élvezheti áldásos tevékenységének gyümölcsét.

  • gyíkember, egy apró különbség van: őket nem befolyásolja, mivel mellényzsebből kifizetik.
    ja, és merkel még nem előszobázott putyinnál.

  • Szógálati közlemény!!
    Békamenet beindult a paksi erőmű felépítésének a támogatására..
    Forrás FB, MTI, Index..

  • felvonulási útvonal? mert ki kellene világítani, mivel kurva nagy feléjük a sötétség!

  • Figyelő
    2014 január 15
    12:39 du.

    „Kiváncsi vagyok, ha az “ellenzék” kormánya ha lenne, csinálta volna az üzletet, milyen megjegyzések lennének?”

    Én már kíváncsi sem vagyok, mert biztos vagyok benne, hogy ha ugyanilyen formában a baloldal kötötte volna meg ezt az üzletet akkor most maga ugyanilyen rendíthetetlen meggyőződéssel érvelne az atomerőmű ellen, és levegőért kapkodva kifogásolná az üzletkötés körülményeit.
    Nos ez a végtelenül szomorú a maga és társai „tárgyilagos” hozzáállásában! SOHA nem a racionális érvek vagy ellenérvek mentén haladnak, kizárólag a politikai elkötelezettség befolyásolja véleményalkotásukat!
    Mondom ezt úgy, hogy egyébként a személyes véleményem az, Magyarország lehetőségit és főleg természeti adottságait figyelembe véve az atomenergia a legoptimálisabb megoldás, úgy hogy szerintem kell, és jó döntés a bővítés!

  • Az a baj, hogy egy ilyen országkiárusítás után is a kormánypártiaknak csak az a véleménye, hogy kíváncsiak lennének (idézet kedves Figyelőtől), hogy ha az ellenzék kormányon ugyan ezt tette volna, akkor milyen megjegyzések lennének rá.

    Az emberek fejében pont itt van a legnagyobb hiba és katasztrofális baj, mert hiszen megint a másik oldalra próbálnak terelni ezúttal nem a múltba, hanem egy fikcióval -mi lenne ha- frázissal, hogy a valós problémáról véletlenül se kelljen felelősségteljesen és korrektül szembenézni! Ez az üzletkötés egyszerűen egy csőd! Orbán szereti tönkretenni az Országot, különösen ha választás közeleg. Imád kiköltekezik az ország pénzéből, ahogy 2001-2002-ben a Gripenekkel tette, most meg hatványozottabban és évtizedekre függőségbe hozza Magyarországot. Csak ezzel a lépésével unokáinknak is óriási terhet ró a következő évtizedekre -pedig még az én unokám meg sem született. Egyik nap Zlatan Ibrahimovic-al parollázik a FIFA díjátadón, másik nap meg hazavágja az országot hosszú évekre, mindenféle szakmai konzultáció nélkül a legnagyobb titokban??? Hát Ki ez az ember? Julia Timosenko hasonló -kormányfelhatalmazás nélküli- tettéért, börtönben sínylődik. Ki fogja megállítani ezt a közveszélyes őrültet és az általa rettegésben tartott embereit??

  • A dolog politikai részéhez meg ennyit. Itt van, hogy ugyanezekről a dolgokról miként vélekedett a Fidesz mikor ő volt ellenzékben:

    „2008. január 6., Illés Zoltán fideszes szakpolitikus, ma környezetvédelmi államtitkár:

    „A paksi atomerőmű tervezett bővítése olyan fajsúlyos dolog, hogy feltétlenül népszavazásnak kellene róla dönteni!

    Orbán Viktor, 2008.február 28. A Gyurcsány által Putyinnal aláírt Déli Áramlat-megállapodás kapcsán:

    „Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”. Orbán Viktor azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal „a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó” energiakérdésben.”

    Soha nem volt még egy ilyen kormánya az országnak amelyik akárcsak hasonlóan vérlázító cinizmussal csinált volna segget a szájából újra és újra! De a gyárilag lobotomizált fidesz zombi beltenyészet mint figyelő, boda és elvtársaik tapsolnak nekik akár ezt mondják, vagy ha öt perc múlva a hót ellenkezőjét mondják, teljesen mindegy! A lényeg, hogy érezhessék a vezér seggmeleg népnemzeti fingfelhőjét!
    Borzalmas!

  • „3000 milliárdos bizniszt fű alatt az oroszokkal? Ehhez azért pofa kell. Még az sem kizárt, hogy ez a legjobb választás, a legjobb alkalom, a körülményeket figyelembe véve a lehetőségeink maximuma. De így akkor is büdös. Aki ennyire nem tisztelte mostanában az EU-t, az miért azzal takarózik, hogy az EU nem tiltakozott? Mi van a fennen hangoztatott függőséggel, a gyarmati dumákkal, az idegen hatalmakkal, a kommunistázással? Megy minden a levesbe, ha Putyin kéri. Szegény Széles Gábor is pofára esett, pedig majdnem kész volt a izével. Most ott fog pörögni a cucc a konyhaasztalon tök fölöslegesen.”
    index.hu

    Mert valóban az atomenergia lehet a legjobb megoldás, de ezek az ocsmány, őrült seggfejek ugyanolyan öncélúan, mindenkit leszarva kezelik az ország jövőjét alapvetően befolyásoló beruházását mintha Orbán felcsúti hátsókertjében összetákolt újabb stadion lenne.

  • Noszticzius Judit

    Orbán Viktor vadember??? Tudjunk hogy Putyin sem vadabb a magyar kormányfőnél, sőt csendesebb, normálisabb ember!

  • Kedves Figyelő!
    Beszélgettem Zarbaezorral. Üdvözletét küldi és nézetem szerint annyira kedveli Önt,hogy csak egy szavába kerül és hajlandó azonnal interneten keresztül is folytatni a kezelését.Ápolásról azonban egyedül kell gondoskodnia.A Magyar atom csak annyiból érdekli,hogy további kezeléseket nem vállal.

  • Melyik magyar épitöipari vàllalat tudnà-akàr egy màsvalaki àltal
    megnyert- paksi beruhàzàst levezetni?
    A 10 Mrd EU-s megelölegezett hitelt, 2023-tol-az üzembehelyezéstöl
    kezdve-kell 21 év alatt vissza fizetni.A beruhàzàs munkahelyeket
    teremt,ezàltal adobefizetést és az üzembehelyezésével kb.1 % GDP
    növekedést.

  • Figyelő!
    Jobb ha tőlem tudod,bizony régen a baloldal és élén Mesterházy is foglalkozott a lehetőséggel,sőt pártolta,csak ugye nem volt idejük megvalósítani…..(választások…)
    Gyarmat ettől még nem leszünk(a szocik idején voltunk sokáig!),meg 40 % magyar rész lesz a bővítésben
    (munkahelyteremtésről nem is beszélve)!
    Aztán az sem mellékes,hogy ez nem „2”perces döntés volt,az
    ellenzéket is meghívták nemrég egy gazdasági bizottsági
    ülésre,véleményezésre,csak ugye jobb programjuk volt …
    és elfelejetettek elmenni,most meg az utcán kárognak és uszítanak a tőlük megszokott módon….

  • Ja és a kb.3.000 milliárdos beruházás költségét 30 év alatt
    kell törleszteni!

  • Marcsi! Miért hiszi el amit megint hazudnak Önnek??

    Az MSZP is foglalkozott és dokumentálva van, hogy jóváhagyott egy esettanulmányt a paksi atomerőmű korszerűsítésével kapcsolatban. Az esettanulmány jóváhagyása történt meg, azaz feketén-fehéren le van írva, hogy milyen szakmai tanulmányoknak kell megelőznie egyáltalán azt, hogy a korszerűsítésről döntsön az egész kormány és nem egyetlen miniszterelnök egyik napról a másikra.

    A Fidesz persze most azt hazudja, hogy az MSZP kormányon jóváhagyta azt amit most Ők tettek. De ez szemenszedett hazugság mint szinte minden amit mondanak kifelé. Most ez folyik orrvérzéség az összes médiában.

    A másik pedig, teljesen mindegy, hogy hány év alatt kell visszafizetni ezt a rengeteg pénzt, ha az üzlet úgy ahogy van nem gazdaságos. Ne legyen már ennyire -szépen fogalmazva elvakultan Stupid!

    A pofátlanság netovábbja ez az egész 4 év. Kezdték a magánnyugdíjak ellopásával és végezték az ország függőbe tételével. „Szépen” keretbe foglalt történet Orbán utolsó kormányzási ciklusáról.

    Kedves Marcsi, olyanokat állít megint aminek se füle se farka. Amikkel a magyar médiában folyamatosan mossák az agyakat. Ha tételesen visszakérdezem, hogy ezt vagy azt hogyan érti, miből gondolja, akkor hiába is várnék választ.

    Dénes Erős a másik fele. Tudja miből van GDP növekedés, nem is 1%, ahogy Ön mondta hanem 1,8%? Abból, amit a fél millió -nagyrészt Orbánék elől- elmenekült honfitársaink utalnak haza Magyarországra a családjuknak. Ez tény, amit Ön állít az meg egy aljas hazugság! Ebből az atomüzletből csak a Fidesz haverok és majdan a leszármazottaik profitálnak amíg csak élnek, nem a pedig az ország növekszik 1%-nyi GDP-vel. Ha olyan jóságos lenne ez az Orbán, akkor a Parlamentbe viszi az atomkérdést, megvitatja, szakmai körök véleményét kikéri és megversenyezteti más szereplőkkel is az üzletet, hogy valóban a (magyar emberek, az ország számára) a legjobb megoldás szülessen. De hát ettől a „farmernadrágban más ország főméltóságait fogadó” beteg embertől képtelenség ilyesmit várni.

    Kérdem én, mire értik a békemenetes okosok azt, hogy gyarmata vagyunk valakinek -ami ellen lehet grasszálni és tömni a fejeket- és mikortól lehet azt mondani, hogy a paksi atomügy nem jelenti ugyanazt, vagyis az általuk megfogalmazott gyarmat fogalmát. Milyen határmezsgye választja el a kettőt egymástól? Szeretném ha erre válaszolnának mindazok akik most azt mondják, hogy ez nem gyarmatosítás -a békemenetes kolompolók által bevezetett értelemben!

  • erőském, maga csalódott? hát a közgép maga szerint nem alkalmas rá? ejnye! ezért nem fogja megdicsérni a tartótisztje!
    ami a hitelt illeti: melyik kormány lesz kötelezve rá, főleg, milyen államháztartás mellett?
    orbánnak nincs saját csalán mezeje?

  • KERDES: milyen commenteket olvasnank itt, ha valamelyik nyugati orszaggal (mondjuk Nemetorszag,vagy ne adj Isten Amerikaval)szuletett volna ez az egyesseg??? Ezt mar soha nem tudjuk meg, csak elkepzelhetjuk!!!

  • illécske
    1.Igaza van,pontatlanul fogalmaztam.Helyesen igy kellett volna irnom,a Közgépen kivül melyik hazai vàllalat tudnà megszervezni, a
    beruhàzàs épitészeti lebonyolitàsàt?
    illécske
    2.Magànak van tartotisztje,ezért kell olyan,csak 1/3-nak tetszönek lennie.

  • igaza van, erős elvtárs, a maga esetében nem tartótisztet kellett volna említenem, hanem propaganda oktatót.
    gondozót is említhettem volna, de még nem közveszélyes 😀
    a közgépen kívül pedig betont és vasanyagot más is tud beszállítani, ugyanis segédmunkánál többet ott magyar cég végezni nem fog 🙂
    mondja, hol tart a feladvánnyal? sikerült már valamelyik adatot értelmeznie? vagy nincs telefonos segítsége? nincs megfelelő válasz a propagandaanyagukban?
    két napja tököl vele, ne rombolja le a magáról alkotott képet!
    igaz, most nem jó válasz se a malév, se a mol, de a dunaferr, de ne csüggedjen, majd csak segít valamelyik elvtársa!

  • illécske
    Csak gyurcsànyosodjon tovàbb!
    A nagyberuhàzàsoknàl van egy-épitöi-generàlvàllalkozo,amely kordinàlja a beszàllitok tevékenységét/felvonulàsi terep,
    elhelyezése és ellàtàsa a személyzetnek,biztonsàg,utvonalak,
    anyagszükséglet,minöségi ellenörzések,hatàridök…/.

  • nagyon dedós ezzel az illécskézéssel 😀 méltatlan ez egy ilyen nagyszerű pártpropagandistához, mint maga! nőjön fel hát a feladathoz!
    az a generálkivitelező nem a közgép lesz, okoska, mert az még neki is túl nagy falat. de az alapot kiáshatják 😀
    most magának azt kell válaszolnia, hogy de 10000 munkahely, amit azért jobb, ha nem tesz meg, mivel max. 700-800 munkahely fog teremtődni a két blokkban összesen.
    de nem baj, biztos akad még valami idióta érve 😀 nem mellesleg: milyen nyelven van az, hogy gyurcsányosodni? egyáltalán: mi az alapige? ige egyáltalán?
    és:
    hogy halad a feladvánnyal?

  • Dénes Úr, ezt a „Gyurcsányosodás” kifejezést tegnap vette elő a Rogán nevű hazudozó, aki nyomatékosan sulykolta többször is ezt, hogy minden gondolkodni képtelen agyba belemásszon – ezúttal sem tépte hiába a száját a Rogán, aki könnyedén megtalálja azokat az értelmi fogyatékosokat akik aztán tovább szajkózzák 🙂 Atyaég!

  • éreztem én, hogy fideszes újbeszélül van! meg is lepődtem volna, ha erős elvtárs magától kitalált volna ilyesmit!
    no de ha rogán elvtárs szülte, akkor az nem lehetett nehéz szülés 😀

  • SZÓGÁLLATI KÖSZLEMÍNY!!

    Hónaptú visszrírünk a vodkaivásra..A korcsmáros rendűtt ötven tekessze..Eddig nemittuk, mer mink magyarijak vótunk cefrézísbű kifolyólagossanis, mer komojjan vettük Lézereltárs figyalmásztatását:
    http://mandiner.hu/cikk/20140116_lazar_a_keleti_szelek_soha_nem_fujtak_demokraciat_es_szabadsagot
    oszt nemartunk keletiszélbe fujtott szabaccságga szédölögni lékszomj mijatt. Se. Sőtt!
    Demostannhogy másszelekfujjnak, megisszuk asztatis!!
    Meg tanujjuka rovottirásot!! Mermá a guglikrómis, mega Tüzesrókajis fordíccsa ha köll!!
    Plébánosur aszongya, hogy várhat tó vót, mer rovottmúttujaktú ( a kurmány) evárható a rovottirás!!
    Még fohászkodottis a jó öreg..Éetérgyeta zoltárelé, oszt főnízett a körösztre, meg sóhajtozott: Uram!! Mér’ verő te minket ennyi baromma?

  • Idióta vagy te Figyelő ez már teljesen világos.
    Ha meg nem akkor hazaáruló.
    Melyiket választod ?

  • Déneske-idióta meg boldogan gügyög és tapsikol ahhoz hogy a Továris Gospodár 40 évre ismét Oroszföld-anyácskához láncolja az idióták földjét.

  • Marcsi
    2014 január 15
    6:30 du.
    Aminek a kamatai évente 45 milliárdba kerülnek..
    Számolj..

  • Bocs. Tévedtem..Évente 125 milliárdba..

  • falusi barátom, ne terheld túl a mi bodánkat 😀

  • 1. Orbán ennél kevesebb pénzért is csinált már a szájából hátsó kipufogót, ez nem újság.
    2. Isten őrizzen ebben a kérdésben népszavazásról! Emlékezzetek csak a dunai vízierőmű ügyére! Dilettáns méregzöldek és egyszerű, kétkezi fasiszták csináltak belőle politikai tüzet, amelynél szépen megsütötték a saját zsíros pecsenyéjüket (Varga Béla (USA), Illés Zoltán), sok-sok milliárdos kárt okozva Magyarországnak. Mellékesen tönkretették a vízügyi szakmát, annyira, hogy szakemberek hiányában lehetetlen már normális vízgazdálkodást kialakítani. Úgyhogy ebben az ügyben a nyilvánosságra az energetikai szakemberek vitája, az általuk érvekkel alátámasztott stratégia tartozna, meg a pénzügyesek véleménye a hitelkonstrukcióról.
    3. A paksi erőművet fel kell újítani, – ebben nem lehet vita. Ha egy lift hajtóművét 20 évenként újra kell cserélni, akár látható a romlás mértéke, akár nem, akkor könnyen belátható ez egy atomerőmű biztonsága szempontjából. (Paks 1982 óta működik.)
    4. A felújítást célszerű azokra bízni – vagyis az oroszokra -, akik ismerik az eredeti technológiáját. Ráadásul a magyar szakemberek is ezen a technológián nevelkedtek. És Csernobil óta tudjuk, hogy nem mindegy, milyen minőségű szakember-gárda kezeli ezt az érzékeny és veszélyes üzemet.
    5. Az új blokk építése az én laikus véleményem szerint felesleges: Magyarországon nagy tartalékai vannak az energiatakarékosságnak – az új blokk árából az összes magyar háztartást meg lehetne támogatni az épületek szigetelésével, napelemek felszerelésével. És ez ugyanúgy teremtene legalább 10 ezer munkahelyet, mint ahogyan a paksi építkezés nem fog.
    6. Az egész gusztustalan történet arról szól, hogy OV valószínűleg megígérte ezt az üzletet az oroszoknak – az eddigiek ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy minek a fejében. Csak az a kérdés, hogy mennyiért. És még arról, hogy a Párt vezetője bebizonyítsa: ő aztán egyedül van olyan „isteni” okos, hogy „felesleges viták” nélkül, határozottan döntsön – bármiben.

  • HunCanada Te mitől vagy ilyen tájékozott, illetve naprakész és honnan?
    Falusi! Bizony régen is szó volt erről a szocik idejében
    Gyurcsány és Mesterházy alatt is!
    A bővítés,fejlesztés szükséges és haszonnal jár,a költségek majd megtérülnek,a kamatokat a költségvetésből fizetik,politikai
    függőség nincs,más országokban is bővítenek,meg ebbe az EU
    nem szólhat bele!Egyébként a tőlük felvett kölcsönök,meg a
    kamatok visszafizetése legalább akkora teher volt és bizony
    függőség is,politikai?ha nem akkor gazdasági biztosan!!!!mert
    minden olyan dologba próbáltak beleszólni,amivel az itt nagyon féltett…
    demokráciát,szuverenitást próbálták megsérteni….
    görögöknél,spanyoloknál,portugáloknál sikerült „csúcsra”
    vinni az országot!!!!…..

  • Marcsi
    2014 január 16
    3:19 du.

    „A bővítés,fejlesztés szükséges és haszonnal jár,a költségek majd megtérülnek,a kamatokat a költségvetésből fizetik,politikai függőség nincs,más országokban is bővítenek,meg ebbe az EU nem szólhat bele”

    He…??? Te egyébként magadnál vagy? Vagy megint túllőtted magad? Megfellebbezhetetlen igazságként idevágsz olyan állításokat amikkel kapcsolatban évtizedek óta ezzel foglalkozó kompetens közgazdászok, energetikai szakemberek is bizonytalanok de majd te megmondod a tutit mert ezt olvastad egy Orbán seggéből kikandikáló közenincs firkásztól az MNO-n. Mégis kinek érzed magad, hogy az OKJ-s végzettségeddel meg a HOT magazinos tájékozottságoddal te megmondod a világnak, hogy „függőség nincs” meg „költségek majd megtérülnek”!?
    Mond csak, lehet te tényleg pszichiátriai kezelés alatt állsz?

  • Hát az biztos,hogy nem leszünk orosz gyarmat,annak ellenére
    hogy a volt szoci szimpatizánsok és leszármazottjai ezt
    állítják……(tőlük aztán tényleg érdekes…!)de úgy hallottam azért békemenet lesz,több okból….akár tetszik akár nem…

  • Ja meg csak megjegyezném,hogy 2009-ben az országgyűlés
    (szocialista többséggel!)megszavazta az oroszokkal való
    megállapodás előkészítését!Nos a felhatalmazás megvolt,
    csak az a bökkenő,hogy nem ők győztek 2010-ben…..Ez van!
    Egyébként a tavaszi ülésen ismét napirendi pont lesz!
    Kedvező hosszú lejáratú kamat,szükséges fejlesztés olcsóbb áram,függőség
    egy szál se,új munkahelyek teremtése….különben minden…
    stimmel…..!
    Csak magyar csatornát kell nézni és például az este című
    műsort, ahol mindenkit meghallgatnak(se nem jobbos se nem balos)csak közérdekű dolgokkal foglalkozik!

  • Jaj Marcsi! A zűrzavaros fejecskédet! „A bővítés haszonnal jár”: ezek szerint mégis csak olyan áramdíjat kellene fizetnünk, amin van haszon. No, nem profit, á, nem! Haszon. (Ajánlom az Értelmező kéziszótárt.)
    „…a kamatokat a költségvetésből fizetik”: Ja, a költségvetést meg a szél hordja össze, esetleg a Magasságos a saját zsebéből adja. Így valóban nem kell az adófizetőknek helyt állniuk?!
    A tévhitek ellenére az EU-tól nem vettünk fel pénzt, bár, ha jól emlékszem, egyszer egy hitelfelvételünknél a ECB (Európe Central Bank) tagja volt a hitelnyújtó konzorciumnak.(A konzorcium jelentését tényleg nézd már meg a szótárban.) Az Európai Uniótól támogatást kapunk, amit nem kell visszafizetni, se kamatostól, se sehogyan.
    Amivel valószínűleg kevered, az az IMF (International Monetary Found) vagyis Nemzetközi Pénzügyi Alap, amit az OECD (na jó, belátom, ez sok már neked, az OECD-ről a legközelebb)országok adtak össze abból a célból, hogy a bajba került tagország alacsony kamatú hitellel tudjon kimászni a bajból. Ennek fejében AJÁNLÁSOKAT és nem parancsokat adnak az adósnak, hogyan tudna a legkisebb megrázkódtatással túl lenni a gondokon. Annak, hogy Neked a Párt nem ezt mondja, annak két oka van. Az egyik: bízhat abban, hogy kevesen ismerik az összefüggéseket, így nyugodtan hazudhat. A másik, hogy maga az „élőisten” sincs tisztában ezekkel a fogalmakkal, így azután nyugodtan beszél hülyeségeket. Az IMF egyébként nem EU szervezet, az USA a legnagyobb részvényese (a legnagyobb összeget tolta az alapba), Magyarország is részvényes, persze jóval kisebb mértékben. Nem véletlenül hívják alap-nak és nem bank-nak. Ugyanis sem betétgyűjtéssel, sem más pénzintézeti tevékenységgel nem foglalkozik, csak hitelnyújtással.
    Az meg kifejezetten szórakoztató, hogy mi „politikailag függenénk” az EU-tól. Ha nem vetted volna észre, immár 10 éve (2004. május 1. óta) tagjai vagyunk az EU-nak, tehát saját magunktól függünk.

  • Jaj, jaj, bocsánat, ezerszer bocsánat minden Varga Bélától! Az USA-beli Duna rajongót Lipták Bélának hívják!

  • Kedves Marcsi! Mélyebben követem a politikai eseményeket évek óta, amihez hozzátartozik minden oldal véleményének meghallgatása és ezen tartalmak forrásainak és valóságtartalmainak a leellenőrzése. Azaz nem hiszek el feltétel nélkül mindent amit mondanak, csak azért mert Orbán, vagy adott esetben a másik oldal azt mondja. Ez úgy lehetséges, hogy semelyik oldal irányába nem vagyok elfogult és a tények jobban érdekelnek mintsem egyszerűen befogadjam a populista és demagóg mondókákat, mert azoktól viszont falra mászok, hiszen nyilvánvaló hazugságok és félrevezetések. Sajnos ebben valóban hasít a Fidesz, magasan verve az összes többi oldalt, együtt véve is.

  • Marcsi
    2014 január 16
    5:40 du.

    „Csak magyar csatornát kell nézni és például az este című
    műsort, ahol mindenkit meghallgatnak(se nem jobbos se nem balos)csak közérdekű dolgokkal foglalkozik!”

    Áááááááááááááá 🙂 🙂 🙂 )))))))))))))))))
    Jaj te! Hát meddig tudsz még elmenni a saját magad vérciki lejáratásában?
    Az este amit Obersovszky vezet nem jobbos? Obersovszky akit a magyar média leghitványabb szégyenének tartanak még a jobboldalon is! Akinek a Schmitt interjújáról még az Economist is elemzést írt mint a világ média történetének egyik legszolgalelkűbb, alákérdezős riportja!
    Csak magyar csatornát kell nézni??? Arról a köztévéről beszélsz te szerencsétlen ahol „magyar származású” íróként beszélnek Kertész Imréről? Ahol élőben kiretusálták Lomnici Zoltán fejét mert véletlenül felbukkant a háttérben egy Tőkés interjúban és így úgy nézett ki, mintha a püspök válla fölött egy ufó transzportálódna a szemünk láttára.
    A köztévéről melynek mélyen közszolgálat híradóján hetekig röhögött az egész ország mikor a másik pincsikutya Vígh András az alkotmány elleni tüntetésről két utcával arrébb tudósított mintha három lézengő nyugdíjas lenne ott.
    A köztévéről hadoválsz amelyik csak tolja és tolja bele szemérmetlenül a nép arcába a mocskot, és egy percig nem hagy kétséget a legnaivabb nézőben sem pártállása felől?
    Kivéve persze az ország legtárgyilagosabb honpolgárát, téged! Óriás csoda vagy ember! Te úgy lettél kikísérletezve valami titkos fidesz laborban Putyinpincsi?

  • boda, valamit nagyon benézett! az országgyűlés nem az oroszokkal való megállapodás előkészítését szavazta meg, hanem a paksi erőmű bővítésének előkészítését, hatástanulmányokkal, konzultációkkal, költségtervekkel stb. stb. semmi olcsóbb áram, semmi kedvező kamat, semmi hosszú lejárat. az unokája is nyögni fogja – mert ne higgye, hogy az ilyen fidszes elmeroggyantak, mint maga, majd kimaradnak! de ez magának úgyis magas.
    néha elgondolkodom: maga genetikailag jutott el idős korára eddig, vagy tudatosan építette le magát?
    mert, hogy valaki, aki mindenét az „átkosnak” köszönheti, ennyire eltorzuljon, ennyire vak és stupid legyen, az azért kemény munka eredménye!
    nem tűnt fel magának, hogy még a saját elvbarátai se pártolják magát, hozzászólásaikkal nem erősítik meg, mert valszeg szégyellik, hogy valaki közülük való ekkora idióta legyen?
    nem tűnt fel magának, hogy nem csak én, de többen zavaros fejű dilettánsnak tartják? vagy az nem számít, hiszem maga a bölcsek kövének hordozója, az igazság bajnoka, a hit szónoka?
    boda, maga beteg. állandó önigazolási kényszerben szenved, ráadásul az önmegvalósítás vágya hajtja, mániákusan igazodni akar at orbáni elváráshoz: aki nincs velünk, az ellenség, azt meg kell semmisíteni!
    kétségtelen, maga nem ellenség, maga hűséges kiszolgálója a rendszernek, amitől mit is kapott? egy nagy lónemiszervet. de kétségtelen, hogy élvezi. annyira, hogy sorban áll a következőért, amit ugyan már csak a kezében fog tudni tartani, de legalább tisztában lesz vele, mi is az a furcsa dolog ott, a hátsó fertályában!

  • kedves talalom, a gond az, hogy elvben bodának ismernie kellene ezeket a szakmai kifejezéseket – mint ahogy a profit és a hitel, mint befektetési tőkealap kamata közti különbséget is, meg azt, hogy orbán – aki jogásznak is elég pocsék lenne – közgazdasági félműveltsége okán mit is hazudik extraprofitnak, mivel pénzügyi vezető volt valamilyen oktatási intézményben. persze, amikor az volt, még nem volt okj-s szakképzés, így ki tudja, milyen iskolai végzettséggel lett az.
    tény, hogy elképesztően buta, ami a gazdasági fogalmakat illeti, és még a fáradságot se veszi magának, hogy utána nézzen.

  • Kedves Ille! Ezek nem szakkifejezések, hanem olyan szervezetek és fogalmak, amiket minden felnőtt polgárnak ismernie kellene. Ezt tanítanám a fölösleges magolás helyett, hogy a polgár eligazodhasson az életében, és ne lehessen olyan könnyen átvágni. Ez nem új dolog: miközben egy átlagos műveltségű érettségizett gond nélkül eldarálja mondjuk a Mamá-t József Attilától, aközben halovány gőze sincs arról, hogy milyen államban él, ki a vezetője, annak pontosan mi a szerepe, és hogy kapcsolódik mindez az ő egy szavazatához, amelynek a fejében neki mihez van joga és mihez nincs. Lásd a mániákus többségi (bolseviki) elvűeket, akik egyébként mindkét oldalon megtalálhatók.
    Én gyárilag optimista vagyok, és azt gondolom, ha esetleg Bodánál nem is, de másoknál leeshet a tantusz. Pár éve egy takarít néninek bizonyítottam be, hogy ma olcsóbb az élelem Magyarországon, mint mondjuk a hatvanas években – sajnos ez már ismét egyre kevésbé igaz, mivel az élelmiszerárak rakétaként törnek fölfelé, fittyet hányva a kereslet és beruházáshiány okozta alacsony inflációs mutatónak.

  • pedig jobban élünk, mint 4 éve, nem, kedves talalom? sőt, magyarország jobban teljesít!
    de félre a léha tréfával: a megvezetett pór, biza, nem tanulmányaiból – mert hát, meglehetősen kevés van neki – hanem a médiából tájékozódik, mondhatnám, tanul, de az országos méretű néphülyítést azért nem nevezném oktatásnak. ennél fogva, ha sokat szajkózzák neki, ha mindenhol vastag betűvel visszaköszön rá, akkor elhiszi, hogy az úgy van, ráadásul afogalmaknak se keres utána, részben, mert nincs rá igénye, részben, mert nem is tudná, hol.
    a NAT lebutítása, a szakmunkásképzésből kivett humán tantárgyi óraszámok, a tankötelezettség felső korhatárának leszállítása, az egyentankönyvek mind-mind arra szolgálnak, hogy tanulatlan, kulturálatlan tömegeket neveljenek ki, akik – mivel betanított munkánál többre nem lesznek képesek, annak minden szociális és anyagi vonzatával együtt – elégedetlenek lesznek, és az elégedetlen tömeget jól lehet manipulálni.
    orbán nem kispályás, ő hosszú távra tervez, mind a saját hatalmát, mind az ország sorsát illetően.
    a felsőoktatás? ugyan, kérem! kontraszelektált, felülről vezérelt, elitista. csak egy a baj: ugyan képesek lennének hozzáadott érték képzésére, de nincs hol.
    ebből a szempontból igaza van az orbáni oktatásvezetésnek: minek annyi mérnök? minek annyi kutató? minek annyi orvos?

  • Kedves Ille! Úgy gondolom, hogy akkor sem élnénk jobban, mint 4 éve, ha más kormányunk lenne. Nem azért, mert rosszat akarnak a „népnek”, hanem azért, mert megváltoztak a nemzetközi körülmények. Talán egy szűk felső középosztály kedvéért nem tarolták volna le a többséget, és már ez azt eredményezhette volna, hogy ha nem is jobban, de legalább nem is rosszabbul élnénk. A Párt kormányának nem az a bűne, hogy nem osztogat két kézzel, hanem az, hogy az esélyeinket veszi el hosszú időre, például az általad is említett oktatási rendszer szét (nem is szét, össze) zilálásával. Egy stupid, kapari, erőszakos, hazudni sem rest Pártunk van, de hogy hatalomra kerülhetett, az nekünk is köszönhető.
    Azért hoztam a takarítónős példát, hogy szemléltessem: senkinek nincs joga a másikat lehülyézni, csupán azért, mert valamit nem ért, nem tud. Nincs olyan sehogyan sem gondolkodó, akivel ne lenne érdemes megpróbálni szót érteni. Meglepődnél, hogy az ún. „egyszerű” emberek (de utálom ezt a szót), mennyire fogadókészek, ha úgy szólsz hozzájuk, mint értelmes emberekhez. Igaz, jobb, ha nem „interdiszciplináris terminológiával” próbálod a saját nagyságodat fényezni, hanem érthető módon fogalmazol. Persze más a helyzet, ha bunkót emelnek Rád, akkor vissza kell ütni.

  • Még egy, a magam fényezéséhez. Sokfelé kommentelek, és meglepődve tapasztalom egy-két helyen, hogy a normális hang hatására egyre több normális vitapartner támad, majd fokozatosan eltűnnek a csak szitkozódni, egymást csak becsmérelni tudó trollok.

  • talalom, ebben bízom én is. csakhogy, az itt megszólaló jobboldaliak – tisztelet a kivételnek – nem trollok. annál sokkal rosszabbak: öntudatos orbán-hívők és fidesz fanok. vitapartnernek tökéletesen alkalmatlanok.

  • Elképesztő!A fideszes alaptörvény kimondja hogy az államháztartás költsége nem nőhet.ezért trűkkök százait veti be hogy így legyen.A 3 e milliárd orosz hitelt az MVM veszi fel ,de az állam garantálja így nem sz….hanem k….!20-30 évre eladósítja ezzel az országot.Hatalomra jutásának évében,a választások előtt követelte hogy az akkori kormány ne kössön semmilyen szerződésű munkákat ad még ebben a hónapban is,folynak nekik a kifizetések.az emberek pedig éheznek,mély szegénységben élnek,de ez őt nem érdekli!

  • Egyenlőre még z a kormány kormányoz és köthet szerződéseket,valamint dönthet gazdasági kellene a kérdésekben,különösen ha az hosszú távon előnyös!
    Mégis kikkel kellene a reaktort bővíteni,talán az amerikaiakkal,vagy mással?ha nem azokkal akik régen is építették az erőművet?
    Kik is adósították el az országot az IMF felé,akik ugye
    igyekeztek mindenbe belepofázni annak ellenére,hogy fizettük az adósságot és a kamatot.A régebbi nagy és előnytelen kölcsönre a választási ígéretek
    finanszírozásához,…majd az államcsőd elkerüléséhez volt
    szükség!!Nyögtük is!
    Értetlenekkel nem érdemes vitázni,a hülyeségeikkel csak saját magukat járatják le,meg ugye a kutya sem jegyzi a
    háborgásukat.
    Az meg,hogy mindenben olyan „okosnak” képzelik magukat,az
    az önkritika teljes hiányára utal!
    Na túl van ragozva….

  • Hogy most elmaradt a „békemenetelés”Azt sugja nekem,hogy ez a társaság is a vezértől függ.Ha a vezér bolint,már is indul a „békemenet.”Ha a vezértől elmarad a bolintás a „békemenet”hallgat,mint a nyul a füben.
    Különben én azt a bizonyos „békemenetet”nagyon is békétlennek,uszitonak,vérlázitonak tartom,melynek résztvevöi nem tudják „mitcselekszenek.”

  • Egyet értek Ille Urral,a Bodát és a bodafélék minösitésében.Én is egy kontárnak és diletánsnek tartom,aki a picike közgazd.ismereteivel kérkedik,mutatja,hogy ő milyen okos etéren.Jobban tette volna,ha annak idején elvégezte volna a Marxista-Leninista Esti Egyetem 3 éve szakát.Már is okosabban látná a dolgokat.Még jobb lett volna,ha nam szolal meg.

  • kedves berecz istván!
    most az a kormányzati duma – a ködös jövőre vonatkozóan – hogy az áram olcsó lesz. hát persze, mert ők MOST azt garantálják, tipikusan a más nemiszerve és a csalán összefüggésében.
    csakhogy: jelen kijelentésük szerint – mégis, mi közük a jövőhöz? – az áram díjába nem fogják beszámolni a beruházási költségeket (?!), annak képzésében kizárólag a fenntartási, karbantartási , üzemeltetési és egyéb járulékos költségeket fogják figyelembe venni.
    mégis, kik? orbánék, 2023-ban? na, ne komolytalankodjunk!
    azon felül, ha mégis, honnan tudják MOST, hogy az AKKORI költségek milyen energia árképzést fognak eredményezni?
    nem mellesleg, mivel orbánilag kijelentésre került, hogy a beruházási költségek – az a satnya 3.750 milliárd huf – nem képezik részét az árképzésnek, mégis, mi a kurva anyjukból kerül majd kitermelésre? mert, ha nem az áram árából, akkor, biza, adóból! az MVM az életben nem lesz abban a helyzetben, hogy az orosz hitelt kigazdálkodják – a magyar állam helyett, mert hát, orbánék annyira nem bátrak, hogy szembe menjenek a saját tákolmányuk peremfeltételeivel, így lepasszolták a hunyónak – mi marad? orbanisztán a készfizető kezes, hahó!