Justin Trudeau felszámolta a liberális párt egész frakcióját

2014 január 30 12:15 de.5 hozzászólás

Justin Trudeau, a kanadai Liberális Párt elnöke olyan lépést tett, mely elképzelhetelen lenne az ötlettelen, bátortalan és alapvetően pitiáner magyar ellenzéktől: szerda reggel bejelentette, hogy elvi megfontolásból pártja végleg kivonul a kanadai szenátusból, kirúgja a párt 32 szenátorát – akik ezentúl független politikusokként folytathatják munkájukat a felsőházban – és ezzel örökre beszünteti a liberális frakciót. Számos kirúgott szenátort éppen édesapja – a néhai Pierre Trudeau liberális miniszterelnök – nevezett ki a nyolcvanas évek elején. Kanada történelmében olyan még nem fordult elő, hogy egyetlen liberális szenátus sem foglal helyet a felsőházban. Az eddigi óvatosságáról és határozatlanságáról ismert Trudeau egyik percről a másikra fejére állította a kanadai politikai életet. Innentől nehéz lesz azt mondani, hogy a liberálisok nem hajlandóak áldozatot hozni annak érdekében, hogy végre komoly reformokat vezessenek be annál a szenátusnál, melynek tagjai a mindenkori miniszterelnök személyes kinevezettjei.

Justin Trudeau liberális pártelnök

Justin Trudeau liberális pártelnök

A liberális szenátorok – köztük számos olyan politikus van aki kulcsfontosságú, vezető szerepet játszott a liberális párt adománygyűjtési kampányaiban – semmit sem tudtak arról, hogy Trudeau mire készül. „Úgy gondolom, hogy a szenátusban nincsen helye a pártpolitikának. Ezzel szemben a szenátorok legyenek gondolkodó egyének, akik nemzetünk sokszínű perspektíváit, értékeit és identitásait hivatottak képviselni”–mondta Trudeau.

Elképzelhető, hogy miközben Trudeau egy pártnélküli, feltehetően szabadon választott szenátust vizionál, a konzervatív kormánypárt és a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) azt javasolhatják majd külön-külön, hogy inkább szüntessék be a felsőház működését és ezzel legyen csupán egykamrás a kanadai parlament.

Mindenestre Trudeau azt elérte, hogy ma a liberális pártról szóltak a hírek. Meg esetleg azt is, hogy amikor megjelenik néhány héten belül az a vizsgálat, mely a szenátorok időnként botrányos költekezésére vetít fényt, a liberális párt azzal védekezhet, hogy most már érintetlenek, hiszen nincsenek jelen a felsőházban.

Mától 57 konzervatív és 39 független szenátor foglal helyet a felsőházban. Összesen kilenc mandátum immár hónapok óta betöltetlen.

5 hozzászólás

  • Isten óvja Kanadát Justin Trudeautól!

  • Chris!
    Már megbocsájs, de hogy hozhatod egy kalap alá a Canadát Orbanisztánnál? Na ja példának nem rossz a magyarok felé, de száz év mulva sem fog kitermelődni egy olyan tökös gárda mint amilyen Canadában.

  • Helyes! Megdöbbenteni a filisztert!!
    Ezzel meg különösen egyetértek:
    “Úgy gondolom, hogy a szenátusban nincsen helye a pártpolitikának. Ezzel szemben a szenátorok legyenek gondolkodó egyének, akik nemzetünk sokszínű perspektíváit, értékeit és identitásait hivatottak képviselni”

  • Persze, itt nem veszi senki észre, hogy savanyú a szőlő az ifjú titánnak!
    Csak a mniszterelnök jelőlhet valakit a szenátba!
    Szerintem Justinnak, még erre sokáig kell várnia!

  • lehetseges,hogy”csak”a mindenek feletti kormanyzokat akarja lehetetlenne teni,megszuntetni az intezmenyt azt amely erdemtelenul kormanyoz.
    ha demokraciarol beszelnek akkor ez igy nem helyes es nem megengedheto.
    cseles az ifju titan,gratula neki.
    egy lepessel kozelebb a valodi demokraciahoz.
    lehet hogy tevedek?
    mi lehet az igazi indok?
    tenyleg szukseges valasztott kepviselok fole kinevezni,
    helytartokat?
    akkor most demokracia,vagy monarhia?
    csak kerdezem.