Esztergom polgármestere válaszolt a zsinagógában ülésező Jobbiknak

2014 február 3 5:28 du.36 hozzászólás
Tétényi Éva, Esztergom polgármestere

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere

Garai Édler Eszter, a Kanadai Magyar Hírlap szerzője és magyarországi polgárjogi aktivista lapunkba közölte Tétényi Éva esztergomi polgármesterhez intézett nyílt levelét. Azért tiltakozott munkatársunk, mert a durván antiszemita Jobbik lakossági fórumot szervezett az egykori esztergomi zsinagóga épületébe, mely jelenleg kultúrházként funkcionál. Másnap Tétényi Éva privát levélben reagált szerzőnknek, ma reggel pedig az alábbi nyílt levelet küldte Vona Gábor Jobbik-elnöknek.

*

Tisztelt Elnök Úr!

Tudomásomra jutott, hogy a Jobbik Komárom-Esztergom Megyei Szervezete február 14-én lakossági fórumot szeretne tartani Esztergomban, a jelenleg kultúrházként üzemelő volt zsinagógában. Bár az épületben évtizedek óta közösségi rendezvények zajlanak, és annak mindenkori vezetője jogosult bármilyen eseményre a helyszínt bérbe adni, azonban sok polgár érzékenységét mégis sérti a helyszín megválasztása.

A Holokauszt 70. évfordulójának emlékévében mindannyiunk közös felelőssége, hogy az üldözés és népirtás ne ismétlődhessen meg soha többé. Nemzeti ügynek kell tekinteni a tragédiára való emlékezést. A megbékélés, a kollektív gyász, az áldozatokkal való együttérzés színhelyéhez méltón kell viselkednünk mindenkor. A nemzeti ügyek társadalmi elfogadottságához elengedhetetlen, hogy magas erkölcsiséggel, hitelességgel és elkötelezettséggel, a vallási értékek és kegyelet tiszteletben tartásával, a legteljesebb nyitottsággal működjünk együtt. Miután intézkedési jogköröm nincs, ezért ezúton kérem, hogy embertársaink érzéseit tartsák tiszteletben.

Mint Esztergom első embere, kérem Elnök Urat, hogy a tisztességes, emberi, európai normáknak megfelelő, mások érzékenységét nem sértő kampány lefolytatása érdekében módosítsanak rendezvényük helyszínén.

 

Esztergom, 2014. február 3.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros és Pilisszentlélek polgármestere

36 hozzászólás

  • Ez a hölgy korrektnek tűnik.Sokkal különb mint néhány itt kommentelő turulfy!

  • A nyílt levélnek a magyar politikai életben, és a magyarországi sajtóban is kezdett visszhangja lenni.
    A levél esetében nem szóltan bele a vitába, mivel azért nem ennyire egyértelmű a dolog, mint ahogy a válaszlevélben is van.
    Az épület mai funkciója ugyanis nem szolgál arra amire eredetileg tervezték. Amennyiben kettős funkciója lenne akár vallási, akár muzeális értelemben, minden további nélkül kiállok az ügy mellett.
    Más kérdés, hogy a nácik sehol ne gyűlésezzenek!

  • Éva asszonyt igen kedvelem.
    Karakán nő,politikailag korrekt mindig kiáll a jogtalanság ellen.

  • Fenyvesi Glória

    Ha ma Művelődési Házként működik egy intézmény, akkor miért nem lehet akár kampány-nyitót is tartani valamely helyen?
    Don Ovuznak válaszolva:
    A JOBBIK egy demokratikusan megválasztott párt.Több,mint 1 millióan szavaztak rájuk.
    És ami nacionalista,az nem náci,hanem nemzeti!
    A magyarok nemzeti érdekeit képviseli…
    A demokrácia arról szól, hogy különböző nézeteket vallók is megszólaljanak.
    Mert ha nem, az diktatúra…

  • Avi ben Giora

    Kis olaj a tüzre. Mert a jobbik egy polgármester asszonyt magas turul röptiben lefosik. Majd most jön az, hogy ilyen bérenc meg amolyan bérenc. De ez a korrekt ez a tisztességes. Nem gyaláz nem követel simán kér és megmondja azt amit meg kell. Ha ezek után sem tesznek le szándékukról akkor lelkük rajta ha netalán tüntetés lesz és majd emiatt nem lesz turul fórum

  • Fenyvesi Glória
    2014 február 4
    2:29 de.
    A jobbiknak papírja van róla! Bírósági papírja!
    Amúgy attól hogy a parlamentben van, még nem demokratikus. Itt valamit nagyon benézett a fogalmakkal.
    Képviselni semmit nem képvisel, nem hogy a magyar érdekeket. Az emberek elesettségére blazírozik rámutogatássl, így szítva az ellentéteket. De tényszerűen semmit nem tud felmutatni sem programban, sem megoldási tervezetekben. Akkor a fajgyűlöleten kívül mit is képvisel?

    Bogarka! Fektesse már fel nekünk a jobbik programját, már ami nem a pogrom!

  • Puchert János

    Glória annak idején Hitler is demokratikus választásokon került hatalomra de attól még nem lett demokratikus a náci rendszer

  • Glória: „És ami nacionalista,az nem náci,hanem nemzeti!
    A magyarok nemzeti érdekeit képviseli…”—- Na, pontosan itt van a probléma. A nacionalista önmagát imádja, a náci pedig másokat utál és üldöz vallási és etnikai alapon. Ha a Jobbik nem cigányozna és zsidózna folyamatosan, még akár nacionalistának is gondolhatnánk, de akárhonnan nézzük, a fentiek értelmében a Jobbik a náci pártok gyöngyszeme, ami fertőzi az ártatlan fiatalokat, és a szerényebb képességű idősebbeket.
    Kedves Glória! Éppen itt lenne az ideje, ha felébredne végre ebből a rémálomból, és szembesülne azzal, hogy a hozzászólásaival potenciális tömeggyilkosoknak tapsikol és áll ki mellettük minden erejével! Vegye már észre, hogy ezek már csak arra várnak, hogy elég hatalomhoz jutva elkezdhessék a zsidók és cigányok irtását! Közéjük akar tartozni? Velük akar bukni? Mert hogy elbuknak, az nem kérdés. A világ Hitler esetében egyszer már elég határozottan megmutatta, hogy nem kér a ebből az ideológiából, és ha még sokáig húzgálják a bajszát, ismét könyörtelenül el fogja taposni ezeket a náci csírákat. Javaslom, hogy időben térjen magához, és meneküljön erről a pusztulásra ítélt hajóról, legalább a józan ész okán, ha már az embersége kevés hozzá.
    Mi Emberek itt, a túloldalon, várjuk Önt is szeretettel, a többi megkínzott, és megnyomorított lelkű mélymagyarral együtt. Próbálja elhinni, hogy az élet gyűlölet nélkül is lehet szép és tartalmas! Sok sikert a gyógyuláshoz!

  • Ilyen tisztességes kiállás előtt meghajtom fejem.

  • Don Ovuz

    2014 február 4
    4:59 de.

    „Fektesse már fel nekünk a jobbik programját, már ami nem a pogrom!”
    „Fektesse fel” a Jobbik.

    „Itt a Jobbik választási programja!

    A Jobbik a Fidesz három be nem tartott ígéretére, így az elszámoltatásra, a munkahelyteremtésre és a közbiztonságra fókuszál a választási kampányban – jelentette ki Vona Gábor pártelnök keddi, egri sajtótájékoztatóján.

    Közölte: „sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem akarunk összefogni, mind a két pártot közös felelősség terheli az elmúlt 24 évért”. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz csak imitálja az elszámoltatást, mert nem érdeke, hiszen őket is el kellene számoltatni. Hangsúlyozta, ide tartozik a mentelmi jog eltörlése, az ügynöklisták nyilvánosságra hozása és a gazdasági korrupciós ügyek titkosításának feloldása is.

    Úgy fogalmazott: „nem mentelmi jog illeti meg az országgyűlési képviselőket, hanem dupla büntetés”, ha áthágják a törvényt. Az ügynöklistákkal kapcsolatban Vona Gábor kijelentette: „posztkommunista hálózat uralja a gazdasági, politikai és kulturális pozíciókat”. A Jobbik elnöke hangsúlyozta, nem teljesültek a Fidesznek az egymillió munkahelyre vonatkozó ígéretei sem. Az nem munkahelyteremtés, ha a kormány „belebűvészkedi a közmunkaprogramot a statisztikai adatsorokba” – tette hozzá. Szerinte a Fidesz nem tudott olyan gazdasági növekedést elérni, amely munkahelyeket teremtett volna.

    „Az sem mindegy, milyen munkahelyeket hozunk létre: egymillió közmunkást, egymillió, multinacionális cégeknek kiszolgált alkalmazottat, vagy egymillió tisztességes magyar munkahelyet” – mondta. Vona Gábor kitért arra, hogy a közbiztonság kérdésével is kiemelten fog a Jobbik foglalkozni. Azt mondta, nyolcvanhétszer két hét telt el a „két hét alatt rendet teszünk” szlogen megfogalmazása óta. A pártelnök külön kiemelte, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a nők, illetve az idősek ellen elkövetett brutális bűncselekmények.

    „A nemi erőszak problémáját nem három csapással szeretnénk megoldani, hanem egy csapással: az elkövetőt az első bűncselekmény után kémiai kasztrálással sújtanánk” – jelentette ki. A sajtótájékoztató keretében mutatták be Heves megye három választókerületének jobbikos jelöltjeit. Az egri választókerületben Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a párt szóvivője, a gyöngyösi választókerületben Vona Gábor, a hatvani választókerületben pedig Sneider Tamás országgyűlési képviselő, a párt alelnöke indul az országgyűlési választásokon 2014-ben. (MTI)”

  • Dov:
    „A nacionalista önmagát imádja, a náci pedig másokat utál és üldöz vallási és etnikai alapon.”

    A nacionalizmus kifejezés jelentéstartalma

    „Egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez, a patriotizmus.
    Másik jelentése a nemzetépítés feladatára utal, amely az ideológia megalkotásával, a kultúra egységesítésével és érzelmi élmények átélésével a közös nemzeti identitás kitalálását és megteremtését célozza.
    Harmadszor értelmében nemcsak a programot, hanem magát a nemzetépítés folyamatát is jelenti.”

    „A nacionalizmus szélsőséges formája, melyet sovinizmusnak neveznek gyakran vallja a kisebbségekkel szembeni tolerancia hiányát. Azonban problémát okoz annak megállapítása, hogy hol húzódik a határ a hagyományos nacionalizmus és annak eltorzult formája, a sovinizmus között.”

    Ne keverjük össze a fogalmakat,mert abból fogalomgátlás lesz.

  • Miért nincs itt, kérem szépen, minden hsz-hez
    lájkolási lehetőség?
    Ezuton fejezem ki köszönetemet Avi,DOV,Puchert János és Don Ovuz olvasó-társaimnak azért, hogy megirták véleményemet.
    Valószinüleg jobban, mint én tettem volna!!

  • küszküllö
    2014 február 4
    10:19 de.
    „elszámoltatás”
    Kit, miért, hogyan? Ugyanis az elszámoltatás, nem azonos a leszámolással. Így általánosan nem jelent semmit, ha nincsenek lefektetve azok az ügyek, amiben lépni akar. A fasizmus és a fasiszták elszámoltatási programjáról inkább az etnikumokkal történő leszámolás ami eszünkbe jut. Noha a szlogen lopva vagyon a fideSS-től.

    Munkahelyteremtés,
    akár tetszik, akár nem, ez nem megy a multik nélkül, már csak azért sem, mivel a multi tud nagyobb tömegeket alkalmazni. A kisvállalkozókra a zsebből fizetés, a minimálbér, ki nem fizetett munkabérek, uzsora, csicskáztatás, stb. ami jellemző. Ez a multizás a fideSS sajátja eltakarni a mutyit. Vagyis mutyizni akarnak? Erről nem elég beszélni. A gazdaság beindításához kevés az ország. A barna ing meg nem menő a tárgyalóasztalnál. Ezt is lehúzhatja a programból. Egymillió magyar új céges munkahely? Miből is? Hogyan is? Szálljon már le a valóság talajára! Egymillió munkahely, a szlogen lopva vagyon a fideSS-től!

    Közbiztonság.
    Hogyan erősítitek meg a rendőrséget? Gárda? Betyár sereg? Gój motorosok? Vagy elég ha ezek nem balhéznak, és már javul is a közbiztonság? Persze, lehet felduzzasztani a rendfenntartó erőket, de azért ez a valóságban összetettebb probléma, mint néhány szlogen. Ezzel ugyanúgy hasalnátok mint a vitya. Összességében még a szlogeneket is csak lopjátok. Ez is lopott szlogen.

    Mintha sem az Összefogás, sem a FideSS nem akarna közösködni a nácikkal, így még ha akarna is összefogni, nem kell sehová! Ez nagy duma volt!

    Az ügynöklistának egyedül a fideSS a hátráltatója, rajta kívül minden párt nyilvánosságot kért ennek ebben a ciklusban, de a 2/3 vétózta le. Nem kunszt. Noha azt hiszem, csak 2/3 arány esetén oldható, vagyis az sem mellékes, mennyi jut a fideSSnek. Így lehet, ez is lehúzható.

    Kémiai kasztrálás.
    Ezt azért kicsit járja körül. A kemikália ugye az amit a gázkamrákban használtatok a II világháborúban? Tánorokat akartok? Gázkamrákat? Mert ugyebár nem a büntetési tételek emeléséről van sző, hanem kemikáliákról! Végleges megoldásról! Emberek legyilkolásáról. Érdekes programrész.
    Összességében lopott szlogenek halmaza, kiegészítve kémiai megsemmisítés pogrommal.

  • Don Ovuz

    2014 február 4
    12:16 du.
    Tisztelettel,ön mélységes tévedésben van.Azt állította,hogy a pogromtól eltekintve,a Jobbiknak nincs programja.Annyi közöm sincs a Jobbikhoz,mint önnek-ezt kérem vésse örökre be oda-,de ha valakit érdekel az ellensége politikája,az ne a kisujját szopja,hanem tájékozódjon.Utoljára segítettem.

  • Kedves kommentelők! Igazán érdekes olvasni írásaitokat, engedjétek meg, hogy én is csatlakozzam.
    Talán nem fog tetszeni, amit írok, de úgy gondolom, hogy egyrészt van jogom leírni a véleményemet, másrészt fontos, Ti is több oldalról lássátok a dolgokat!

    Én esztergomi lakos vagyok, aki végtelenül szomorú az elmúlt három évben itt történt események miatt…, s ebben Tétényi Évának – NEM KIZÁRÓLAGOS, DE – nagyon-nagy szerepe van!!!

    Csak egy-két érdekesség:
    – Tétényit 2010 októberében a JOBBIK is támogatta ( http://nol.hu/belfold/20100818-kulonos_osszefogas_esztergomban?ref=sso )
    – 2012-ben Tétényi az USA-ban töltött heteket, miközben a városi költségvetést kellett volna összeállítania. Amíg nem volt itthon, a JOBBIK helyi képviselőjét jelölte ki a helyettesének ( http://www.stop.hu/belfold/mszp-s-tiltakozas-a-jobbik-kezebe-adja-esztergomot-tetenyi-eva/1120267/ )

    Ez eseteket még sorolhatnám…

    Ez a nyílt levél is egy nagy színjáték része!…

    Nem szabad hinni Tétényi Évának!

  • küszküllö
    2014 február 4
    1:31 du.
    Már régen beazonosította hovatartozását.

  • egomisrác

    2014 február 4
    1:45 du.
    „Ez a nyílt levél is egy nagy színjáték része!…
    Nem szabad hinni Tétényi Évának!”

    Egyszóval színpatikus.

  • Fenyvesi Glória

    Dov!
    Ugye hallot már olyanról, hogy egy párt nem valakik ellen, hanem valakikért kűzd”…

  • Fenyvesi Glória

    Mindamellett én egy párt tagja sem vagyok!
    Csak civilként mondok véleményt…

  • Itt sok minden a színjáték része, de a végére minden kiderül.
    Csak nem biztos, hogy mindenki derül. 🙂
    A Jobbik most az állítja, hogy nem fogna össze senkivel.
    Ugyanakkor a Jobbik a Polgári Körök mozgalomból jött létre 2003-ban, azt meg Orbán alapította a bukott választás után 2002-ben. Ezt mindenki hajlamos elfelejteni.
    Szóval én azért nem lepődnék meg semmin.

  • szepek_vagytok

    küszküllö kénytelen lesz további erőfeszítéseket tenni, ha meg akar győzni arról, hogy a Jobbik programja nem a kirekesztésen alapul. A három téma, amit előhoz így önmagában ui. pont olyan üres, mint a FIDESZ hasonlói 2010-ből.

    Ha nem leszámolás az elszámolás, érdemes megnézni, hogy a FIDESZ-nél se a szándék hiányzott ellenfele leradírozására, de még meggyengítve is a jogállam korlátaiba ütközött, sorra mentik fel bizonyítottság vagy akár bűncselekmény hiányában a célpontjait és a zsarolási szándékkal célponttá váltakat. A Jobbik viszont maga is oly sok ponton feszegeti a jogállam korlátait, hogy beengedni ebbe nem szabad.

    A munkahelyteremtés kancsukás módszere a Jobbik kedvére valósult meg a FIDESZ kivitelezésében, és nem hozott mást, mint gazdasági, szociális és lassan humanitárius katasztrófát, miközben az agilis, a felemelkedésért tenni képes fiatalok tömegesen hagyják el az országot. Munkahelyteremtés annyi kellene hogy legyen, hogy nem ajándékokkal, piactorzítással, hanem max. piaci alapon működő hitelrendszerrel, ellenben szigorú fogyasztóvédelemmel és egyben szigorú piacfelügyelettel támogatja az állam a vállalkozásokat. Ja, és valóságosan szervezni kellene a munkaerőpiac mukaképesség-rehabilitációs (oktató, irányító) vonalát, nem csupán pénzelni egy névleg erre szolgáló, ámde alkalmatlan szervezetet. A Jobbik mindezek ellenkezőjét óhajtja, nacionalista és állampárti gazdaságpolitikát támogat, amivel csak súlyosbítani lehet a helyzetet.

    A közbiztosnág témaköre meg eddig se volt más náluk, mint annak a hazug propagandának a hordozórakétája, amely a cigányság elleni fellépést hozta, és súlyos konfliktusokon kívül mást nem ígér.

  • T.Szerrkesztő!………………Már a cikk cimében is ott lapul az emberek félrevezetése.1.Nem ülésezik ajobbik zsinagógában,..2.Az emlitett épület 1946 óta nem zsinagóga.

  • topapó: kicsit lemaradt a helyzetértékeléssel 🙂

  • Sz…
    12:19
    A bebiflázott klisék körülírása ritkán terem újdonságot.

  • Don…
    12:16

    Egy beszűlült szókiccsel nem célszerű brillíroni, mert óhatatlanul egy rokkant akrobatikájának tűnhet. A(z egyébként rossz) gazdasági folyamatok rossz megítéléséből jó megoldás sem szokott születni.

  • Ille István
    3:45
    Topapó helyzetértékelése, eddigi ismereteim szerint pontos.

  • frivi: topapó, eddig ismereteim szerint kérdéses elmeállapotú.

  • Ille István
    10:17

    Ha valami előre nem látható és kalkulálható okok miatt már más nem is maradna meg Önből, a visszafogottságára és az önmérsékletére még bizonyára sokáig emlékeznénk!

  • frivi: már említettem. hízelgéssel nálam nem megy semmire 🙂

  • Ille István
    11:04

    Ez jó!

  • A losonci zsinagóga mint magtár üzemelt évtizedekig, senkinek nem fáj a pusztulása!

  • Ez nem nagyobb probléma!

  • Martin Killeen

    Hal’Istennek nem emlekszem az emberalatti szemetkiszni nevere:”…hozzászólásaival potenciális tömeggyilkosoknak tapsikol és áll ki mellettük minden erejével…” ezt a szemeszedett hazugsagot mereszeli allitani napjainkban!!!

  • Fenyvesi Glória

    Don Ovuz: Meg kell nézni a a http://www.jobbik.hu-t,ott megtalálja a programjukat.
    Tanulmányozza, és hallgassa meg a velük készült riportokat, Parlamenti felszólalásokat, kiállásukat az EU-ban.
    Akkor nem fog így sebtében Ítélkezni.
    Idézet Vona Gábortól:”Aki tisztességes, annak jobb lesz. aki tisztességtelen, annak rosszabb”Függetlenül a bőrszíntől.”Mert vannak építők, és rombolók.”

  • fenyvesi glória: utolsó felszólítás! fejezze be a pártpropagandát!

  • küszküllö
    2014 február 4
    3:07 du.
    Aszondod, föstékbótos?
    😀