Hogyan kell legalizálni a lopott milliókat?

2014 február 6 10:10 de.17 hozzászólás

lotto-magyarTalán jó páran emlékeznek azokra az időkre, amikor az átlag polgár, betért a legközelebbi lottózóba, és kiállította kérelmét, öt számot beikszelve a kilencvenből Fortuna nagyasszonynak. Akkoriban független, hogy mennyi pénz is folyik be a fogadóiroda pénztárába egy millió forintban maximalizálták a fő díjat, he azt csak egy fogadó érte el. Horribilis összegnek számított ez azokban az időkben, ha bele gondolunk abba, hogy maga egy fogadás mindössze három forint harminc fillérbe került. Micsoda idők voltak akkor. Egy jó kereset kétezer forint körül volt és ez sokak számára az álmok netovábbja volt. Olyan százötven ezerért lakást lehetett venni. Egy Skoda vagy egy Lada, ami akkoriban a csúcsok csúcsa volt, százezer alatt vol kapható.

Ám változtak az idők. Jött egy rendszer átalakítás és természetesen egy csapásra minden megváltozott. Nemcsak a politika, hanem a napi élet. Először csak amolyan szerény kis Kft-k alakultak, aztán amikor elkezdődtek a nagy kivásárlások, akkor beindult az ipar. De egy percre hadd térjek vissza az átkos béli lottó játékokra. Abban az időben nyilvános sorsolásokat rendeztek. Valami színházban vagy vidéki művelődési házban került sor a jeles eseményre. Öt kivételezett honpolgárt választottak ki, akik egyenként húzták ki az öt golyóbist, amik a nyertes számokat tartalmazták. Mint aztán később kiderült, nagy gagyizások voltak már akkor is.

Csakhogy dacára annak, hogy csaltak, nagyon ritkán lett azé a pénz, akit esetleg kiszemeltek rá. Mindig valami hiba csúszott a számításba. Az öt nyertes golyóbist közvetlen  a sorsolás előtt jégbe hűtötték. Azokat, akik a számokat húzták, figyelmeztették, hogy azt a golyóbist húzzák ki, amelyik hideg. Így természetesen mindig lett volna egy kiválasztott, aki az előzetes egyeztetések alapján eltalálta volna az öt számot.

De Fortuna nagyasszony nem hagyta hatalmának csorbítását. Sokszor előfordult, hogy az előre jegelt golyó a húzást követően nem akart szétnyílni, és ilyenkor új számot húzattak. És itt voltak a bukovárik. Hiába volt pár kivételezett, akik tudták, melyik az öt nyertes szám, ha hiba csúszott a mechanizmusba, a nyertes ötödik szám nem az lett, ami előzőleg ki lett választva.

Most pedig visszatérek a jelenkorba. Napjainkra már csak a nosztalgiázó idősebb korosztály emlékezik ezekre az időkre. A nyeremények összege is lényegesen megváltozott, valamint most már nem csak ötös lottó van, hanem számtalan más is. Sőt, a nyereményösszegek összege szinte a csillagos ég. A sorsolás sem mindig nyilvános, ám annak „hitelességét” ellenőrzi egy bizottság.  Ma már nem ritka a milliárdos összegű nyeremény sem. Persze manapság gondoskodnak a nyertesek inkognitójáról. Ám! Úgy látszik a fidesznyikek négy év alatt milliárdossá avanzsált tagjai gondolkozni kezdtek és a kétes pénzeiket be akarják biztosítani. Mi sem egyszerűbb ennél.

A 2013 éves adónyilatkozatát bevalló Bag polgármestere igen jelentős összeget irt be mint, lottónyereséget. Az adóhivatal, elkerülendő az esetleges gyanúsítgatást, mi szerint mutyizás van a dologban, utána nézetett egy kicsit a nyereménynek. Mert Bag polgármestere FIDESZES és igen csak sikeres üzletember hírében áll. Két jól menő szálloda, havi cirka 1,3 milliós állami fizetés és nulla kintlevőség és tartozás. A 2013- as 11. heti hatos lottó sorsolásán a 8761034-es számú szelvény tízmillió forint tiszta nyereséget ért a levonások után. Az összeg nagyon szép kereknek tűnt, és ha már lúd legyen kövér. A kutakodás eredménye megdöbbentő volt. Kibukott, hogy a polgármester úr nem 10 milla, hanem közel egymilliárd forintot vághatott zsebre.

Miután az eset kiderült és napvilágot látott, természetesen gyors verzió cserére volt szükség. A polgármester úr, közölte, nem az egész összeg az övé, ugyan is közösen játszottak és nem árulta el, hogy végül is mennyi az a mennyi. Segíts magadon Fortuna Isten is megsegít!

Avi ben Giora

17 hozzászólás

  • Sajnos, ez a cikk nem egészen világos a számomra.
    További magyarázatra van szükségem.
    Egyszóval, van egy Fideszes polgármester, akit elért a szerencse és 10 milliót nyert, (száma a szelvénynek mellékelt) Mégis, kis utánanézés folytán, kiderült, hogy nem 10 milliót, hanem „közel egy millárdot” tett zsebre!
    Hogyan csinálta vajon? Először is 10 millió volt e a nyereség vagy közel egy milliárd? mert nem mindegy!
    Másoddszor is, gratulálunk , akár mennyit nyert , nekem soha sem sikerült!
    Harmadszor, mi köze ehhez az MKH- vendégírójának?
    Vagy nekünk, egyszerű halandóknak?

  • figyelő: magának végleg semmi. az egyszerű halandók meg mögéje látnak.
    amúgy nem csak ez nem világos a maga számára.

  • Világos mint nap. Bizonyyos Simon lebukott adócsalásért, most gyorsan keresünk egy fidesz polgármestert aki nyert a lottón. Úgyan többet, mint kéne..

  • ” Ám! Úgy látszik a fidesznyikek négy év alatt milliárdossá avanzsált tagjai gondolkozni kezdtek és a kétes pénzeiket be akarják biztosítani.”

    Amerikai Népszava:

    „Kezdjük azzal, mert mi mással is kezdhetnénk: ha igaz, amivel Simon Gábort vádolják, akkor az bűncselekmény és gazemberség. Az MSZP nemrég még volt alelnöke, amint az tegnap a nyilvánosság számára is kiderült, mintegy 240 millió forintnyi be nem vallott eurót és dollárt fialtat osztrák bankszámlán.”

    Ezen miért nem tetszik kiakadni?Avi…?!

  • Milyen sorsa letta bagi vagyonnak?
    Most derült ki a fentiekkel ellentétben,hogy Bécsben lehet a
    „nyereményeket” fiaztatni,csak a megfelelö bankot kell kivàlasztani.A bagi polgàrmesternek is ott kellene tàrolni a vagyonàt,de nem egy màra orosztulajdonu bankban!
    A hazai bankokban veszélyesebb!

  • küszküllő: elakadt a lemezén a tű? 😀

  • Érdekesnek tartom, hogy Gyurcsány milliárdjait senki sem kutatja! Pedig, Ő nem 4 év alatt, hanem a rendzserváltás évében lett milliárdos.

  • figyelő: hát, ez rendesen mellément. ha tud valami konkrétumot, kérem, jelentse fel. tudja, ha nem teszi, a cinkosságot is büntetik.

  • Figyelő: De nagyon is vizsgálták. De jogilag tiszta. És nem utólagos saját törvényhozás által.

  • llanfair: mind1. figyelő másképpen tudja. neki gyurcsány maga az ördög. sőt, piroskaveje, ami, mint tudjuk főben járó bűn. ráadásul a rendszerváltáskor is már milliomos volt. máglyára az ilyen rohadt libsibolsival!
    igaz, az én első feleségem is a cinege helyettesének a lánya volt.

  • Figyelő.. Hidd el ha fordítva történt volna Bag polgármestere és Simon Gábor között, akkor tuti kivizsgálták volna hogy Simonnak kik is voltak a „lottós társai” :):):)

  • Kedves Avi!
    „Az öt nyertes golyóbist közvetlen a sorsolás előtt jégbe hűtötték.” Ez a magyar népmesekincs egyik gyöngyszeme! Évekig dolgoztam a „Lottóban”, mindenki csak nevetett rajta! Ha végig gondolja, 90 golyóból feltűnés nélkül az első hideget megtalálni is probléma lenne, hát még az ötödiket!
    „Persze manapság gondoskodnak a nyertesek inkognitójáról.” Azt a szerencsétlent aki vállalta a nevét és az arcát, mai hír, kirabolták!
    Hallott a Nyertesek klubjáról? Kollektív fogadásokban lehet részjegyt befizetni, pl. 150 Ft-ért, de akkor csak a nyeremény ötvened, vagy század részét kapja a játékos!
    Az igazi jó játékos nyer 240 milliót és nem vallja be!
    „Segíts magadon Fortuna Isten is megsegít!” Vagy az MSZP!

  • Bogdán Géza

    Kedves Avi ben Giora!
    Ebben szerintem is van valami. No, nem a nyerőgolyók hűtésére gondoltam, ebbe a témakörbe én nem is bonyolódnék nagyon bele, viszont a politikusok lopott millióinak általad vázolt legalizálásában szerintem is van ráció. Mert ugye, a Szerencsejáték Zrt. egy állami cég, amelynek felügyeleti joga a mindenkori kormányok hatásköre. De ez nem lényeges. Ha veszel egy lottót, majd kitöltve feladod, ezáltal Te a céggel máris szerződést kötöttél. Ők a jogszabályban előírt kötelezettségüknek megfelelően büntetőjogi felelősség terhe alatt vállalják, hogy megőrzik az anonimitásodat. Magyarán, ha ezt megszegik és kiadják az adataid, törvényt sértenek és beperelheted őket. Annál is inkább megteheted, mert ők azzal akár még az életedet is veszélyeztethetnék. Ebből adódik, hogy a Szerencsejáték Zrt. nem adhat ki senkinek semmiféle nyilatkozatot a nyertesei adataira vonatkozóan. Ha tehát van egypár fekete milliód, vagy milliárdod, és azt úgy vallod be az adóbevallásodon, hogy a lottón nyerted, ha életedben nem is lottóztál soha, mégis tisztára mostad a pénzed, hiszen a Szerencsejáték Zrt., lévén, hogy ők se pro, se kontra nem nyilatkozhatnak az ügyfeleikről, Te általuk máris tökéletesen fedezve vagy. Remek taktika és most őszinte leszek: ez nekem nem is jutott eszembe. Sebaj, hát üsse kő, de ha egyszer olyan erős gyomorral rendelkezem, hogy politikusnak állok és lopok egypár milliárdot, úgy bíz’ Isten, hogy én is ezt a taktikát fogom alkalmazni.:) Köszönöm ezt az elgondolkodtató remek írást!

  • Avi ben Giora

    Egy kis adalék még! Szóval a Simon ur Bécsben fialtatja a 240 milléját? Én kötve hiszem, hogy megérte neki. Itt ha egy évre köti le a pénzét ird és mond 1,2 százalék kamatot kap (na ez sem kevés ha a tőke millios nagyságrendű)DE! A uj osztrák bank törvény alapján most már bármely EU ország polgára nyithat számlát. Régen ez másképpen volt, mert az ugynevezett meldezettelt(magyar megfelelője a lakcim kártya) felmutatása volt szükséges. Hozzá tenném még azt is az adalékhoz, hogy a magyarok által annyira preferált bank a Hypo scőd szélén van hosszu idő óta és a vezetőségének tagjai vizsgálat alatt állanak. D ez egy dolog. Meg azt is megjegyezném, hogy Ausztria most már köteles információt adni a betéteseiről (régen ez nem volt,) ha akart adott ha nem nem, legtöbbször nem szolgáltatott ki adatokat de már az ugynevezett bank titok már nem teljesen funkcionál. Lehetséges, hogy pont ez volt Simon urnak a banánhéj és kiszolgáltattak róla adatokat. Az sem egy utolsó dolog, hogy nagyobb átutalásoknak sőt készpénz esetén is a bank igazolást vagy valami okmányt szeret sőt követel, hogy nem e „lovasított” pénzről van szó. Ausztria már messze nem az a bak eldorádó ami régen volt. Kénytelen kelletlen mivel EU tagállam az uj törvényekhez kellett passzintani a bankok működését.
    A lottó jégbehűtés nem mese. Maga lehet, hogy ott dolgozott de simám csak szelvényeket árusíthatott. Én ezt olyan embertől hallottam aki eléggé magas poszton volt a Lottó igazgatóságon. Évekig a vezetője igazgatója is volt. hagy ne kellejen a nevit kiirnon ide mert egyből beindulna az antiszemita gépezet, hogy na persze ezt is egy bipsi irányította. Ő volt az aki tett róla hogy ilyen ne lehessen. Idővel gyorsan „kiselejtezték” őt is.

  • A probléma ott van , hogy -tudtommal- bemondásra nem szíjja be az APEH a ” lottón-nyertem-avagyonomat ” dumát.
    Hogy ezt benyeljék , mellékelni kell a bevalláshoz a nyertes szelvényt és nyilván a pénzutalás pappírjait , amin fel van tüntetve hogy a páciens milyen jogcímen és kitől kapott ekkora összeget.
    Régen ez úgy ment hogy a reménybéli adócsaló feldobott egy aprót az EXPRESS.-ben , hogy aszongya :
    ” Négyes vagy ötös nyertes szelvényét felárral megvásárolnám. AZONNALI pénz , nem kell rá hetekig várni. ”
    Vagy a nyertes ment elébe a dolognak :
    ” Nyertes lottószelvény jutányosan eladó „

  • Stimmel. Voltak ilyenek régen is, gondolom manapság is dívik az ilyen csak nem ezzel a szöveggel mert ez mindenkinek szemetszurt volna. De tudom, hogy volt ilyen mert egyszer egy belvárosi maszek ilyen banánhéjon taknyolt. Vásárolt egy állítólag nyertes négyes lottót aztán nagyott szopott. Kamu volt a szelvény. Most már nehezebb lehet az effajta manőver de biztosan létezik. Pontosan az a lényeg, hogy valami hivatalos szerv igazolást adjon, egy nagyobb összeg mozgásáról. Ha van róla hivatalos papir akkor a NAV elmehet Piripócsra adót behajtani. A lottó nyeremény teljesen legális dolog. A nyeremény után van levonás is igy ők is részesülnek valami kis konccal.

  • Andrási Sándor

    Avi ben Giora! Nem tudom, Ön mikor nézett tükörbe. Engem az oroszlánra legfeljebb a szaga alapján emlékeztet. A mondandója is meglehetősen büdös. Tehát a lottóval 3,30 Ft/db-os idejében is csaltak, és ma is csalnak. Mindenki ezt mondja, tehát igaz. Vagyis igaz is lehetne. De ezt még nem bizonyította senki. Itt az ideje kedves „oroszlán”, bizonyítsa.
    Megjegyzem: A NAV adatok titkosak. Vajon Ön hogyan jutott hozzá? Talán csak nem jól értesült névtelen forrásokból? Ilyen „forrásokat” bárki bármikor kreálhat. Ezt jó esetben pletykának, tárgyilagosan rágalomnak nevezik.
    Kedve „oroszlán” büdös ez az egész izé, úgy ahogy van.