Kádár sírja

2014 február 7 1:24 de.69 hozzászólás

Lejárt Kádár János porladási ideje – ezzel az eufemisztikus mondatocskával jelzik a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben – leánykori nevén a Kerepesi temetőben, – hogy annyi időnyi nyugalmat és békességet sem akarnak hagyni neki haló poraiban, mint amennyit ő adott életében a magyar népnek.

Ezzel egy ütemben megszüntették a díjkitűzést és az eljárást sírjának meggyalázásával kapcsolatban, végtére is minek nekünk azt tudni, hogy ki volt az a primitív állat, aki képes volt egy halott még el sem porladt csontjait kikotorni a sírjából.

Kádár János sírja

Kádár János sírja

Bármilyen indokkal tette, bármilyen szándék vezérelte, az ilyen ember gusztustalanabb, mint a féreg, mely a halottat rágja.

Az eset 2007. május másodikán történt, 2007 novemberében már meg is szüntették a nyomozást, hiszen attól eredmény nem volt várható, amiben nem is kételkedek, hiszen mit lehet várni egy olyan nyomozástól, melynek során a csontok megtalálását nehezítette, hogy a koporsó megtelt földdel.
A tettesek valószínűleg a Kárpátia együttes rajongói köréből kerülhettek ki, erre utaltak a körülmények, de a Rendőrségnek ez nem adott támpontot.

A politika meg egy-két általános elitélő szöveg elejtése után magát az ügyet ejtette el, hiszen senki sem volt érdekelt abban, hogy a XX. század egyetlen magyar államférfinak számító politikusának emlékét életben tartsa.

A jobboldal természetesen el van foglalva saját hősi ellenálló mítoszának megteremtésével, ehhez nem jön jól az a múlt, mikor zabáltak és kussoltak, meg a párttitkár előtt bokáztak.

A sok trágyakukac karrierista meg el volt foglalva saját maga újrapozícionálásával, mondhatnám azt is, hogy szétszaladtak, mint libák a róka elől, ők is el szerették volna felejteni párttitkári- KISZ-titkári múltjukat,.
Mondjuk ez esetben sem lett volna előny Kádárt méltatni.

A maradék baloldal meg kétfelé oszlott.

Egyik fele felvette a Szocialista nevet, a másik fele kinyilvánította, hogy meg akarja tartani az MSZMP hagyományait, de ebből csak a mindenhol fellelhető magyar szervilizmust sikerült átmenteni.
Ennek köszönhető, hogy Thürmert nem zavarták viharos gyorsasággal a búbánatba, mert ő volt az, aki a nemzetközi munkásmozgalom egyik leghaladóbb hagyományokkal rendelkező pártjából egy szinte sztálinista  múzeumi tárgyat csinált.

Olyan sikeresen egyébként, hogy amikor nagy sokára erre rájöttek néhányan, akkor hiába váltak ki Thürmer zavaros ideológiájú pártjából, már le sem tudták magukról vakarni a minősítést, pedig lettek volna ott – a változó világhoz alkalmazkodva is – megőrzendő hagyományok, értékek és elvek bőségesen.

Most mindenesetre állítólag meg kellene váltani Kádár sírját, kíváncsi lennék, Deák vagy éppen Kossuth sírját ki váltja meg huszonöt évente.

Nyolcszázezer forintba kerülne az attrakció, de az ismert személyiségek közül egyedül Moldova érzi fontosnak Kádár emlékének megbecsülését, a baloldal mai vezetői a fülük botját se mozgatják.

A népet már nem érdekli az ügy, hiszen a kenyeret, mit a kezükbe adott, már régen megették, újat meg majd más ad nekik – vagy nem ad senki, de akkor sem kockáztatják új uraik haragját.

Mert Kádárra haragszik itt mindenki, hiszen ebben az országban minden politikusnak ő az origo, mihez képest megítélik a teljesítményt, az országhoz való viszonyt, a politikus hasznosságát.
Nincs ma Magyarországon senki, aki kiállná vele az összehasonlítást, pedig ő a szovjet birodalmi érdekek által gúzsba kötve táncolta el a karakteresen magyar csárdást, nagy nemzetközi sikerrel adva elő a saját maga koreografálta művet.
Ma – állítólag – szabadok vagyunk, habár nekünk legyen mondva az a szabadság, mely milliók tengődésével, éhező gyerekekkel és félmillió gazdasági menekülttel jár.

De ebben a fene nagy szabadságban nem vagyunk képesek sem egy kádári társadalomhoz mérhető anyagi jólétet, létbiztonságot, közbiztonságot, sem Kádár korához hasonló társadalmi mobilitást felmutatni, mert politikai elitünk jövőképe szánalmas.

Egyik fele úgy képzeli az előrehaladást, hogy állandóan a távoli múltba nézeget vissza, melyben nem veszi észre annak csúfságát, mert a hajdani zsellérek és prolik Kádár rendszerben kiművelődött és felkapaszkodott szüleinek leszármazottai azt képzelik, hogy soha nem eshetnek vissza apáik, nagyapáik szintjére – pedig dehogynem.

Itt már csak idő kérdése, hogy mikor kell megint méltóságos úrnak szólítani a főispánt, kegyelmes uramnak az enyveskezű rendőrtábornokot és nagyságos úrnak a koszos kis vállalkozót, akitől munkát kapnak.
Gondolom, ha elértük 1914-et ebben a rákrágta országban, a következő célkitűzés a jobbágyság visszaállítása lesz, természetesen nagy nemzetiszínű zászlólengetés közepette.

A baloldal meg huszonöt éve telecsinált gatyával totyorog, egyetlen karakteres politikust, aki szembe merne szállni ezzel a sok hazug féreggel, a sok szemét történelemhamisítással Gyurcsányon kívül még nem tudott kitermelni.

Gyurcsány meg egy nyugati típusú szociáldemokrata pártot szeretne vezetni, de még inkább egy széles bázisra épülő, szociálisan érzékeny választási pártot egy nyugati típusú demokráciában, ami azért szociálisan messze nem Kádár Magyarországa.

Ehhez viszont időnként olyan attrakciókat kell előadnia, amit maga sem gondolhat komolyan.

Példa erre az évszázad legtehetségesebb politikusának összevetése egy vértehetségtelen sztálinista bürokratával, aki egyébként életének túlnyomó többségét nem is itt élte le.

Aki csak egy eltaktikázott politikai válságot és halottakat adott ennek az országnak, míg a másik harmincévnyi nyugodt, békés, gyarapodást – országnak és polgárának egyaránt.

De ez az ő dolga, nem szükségszerű, hogy a legjobb magyar baloldali politikus és szónok a legjobb ideológus is legyen…

A sírhely megváltása nyolcszázezer forintba kerül.

Magyarországon az MSZMP-nek nyolcszázezer tagja volt.

A Kommunista Ifjúsági Szövetségnek 1985-ben kilencszázezer.

A megszállók emlékműve 260 millió forintba kerül, pedig ők és a birodalmi sast tárt karokkal váró magyar kiszolgálóik semmit nem adtak ennek az országnak, csak milliónyi áldozatot – katonát, civilt, munkaszolgálatos és deportált zsidót.

Ez ma Magyarország – hát nem szánalmas?

Fényes István

69 hozzászólás

  • Meglepődtem, hogy a Kerepesi temetőben már 25 év után a sírt fel kell újitani. Az Óbuddai temetőben, csak 50 év után! Most fizette ki a kanadai család 800 dollárt az anyósom sírja felújitásáre.
    Nézzenek utána, nincs e tévedés Kádár sírja esetében!
    Ami meg a sír meggyalázását illeti, nagyon szomorú! De az is szomorú, hogy a Gyurcsány kormány (akkori kormány) nem nézett jobban utána.
    Valaki-kik igen gyülőlhették Kádárt, akik csontjait meggyalázták.
    A cikkhez még azt tenném hozzá, hogy kissé kétséges ez a mai magyarok számára, Kádárról írt mondat: „mint amennyit ő adott életében a magyar népnek.”
    ézzünk kicsit bele, mit is adott a magyar népnek?
    Mit is adott hosszú uralkodása alatt?
    Az én szememben, és gondolom sok magyar szemében, az alábbiakat:
    1, Az 56-os forradalom alatt, Szegeden megalapított egy ellenkormányt Nagy Imre ellen.Az oroszoknak kaput nyitott és a forradalom elverése után a kormány élére állt. Kivégeztette ellenfeleit: Nagy Imrét és kormányát, köztük Maléter Pált, volt katonatiszte többed magával. Kivégeztett még néhány száz magyar forradalmárt is.
    Ezután kezdődött az úgynevezett „gulyáslommunizmus”, ami amerikai kölcsönökből volt lehetséges.
    Sajnos, kerestem az interneten ehhez adatokat, de érdekes módon,”nem elérhetők”!
    Az a bizonyos”jólét” és gondtalan élet a Kádár korszakban, egy hamís, alapok nélküli élet volt!
    Tudom, sokan ma is visszasírják. De amit Kádár tett elvtársaival, barátaival saját hatalma érdekébe, csak mély megvetést érzek iránta.

  • Azért nem talált, mert ami nincs, azt nem lehet megtalálni.

    Kádár János (eredetileg Csermanek János, Fiume, 1912. május 26. – Budapest, 1989. július 6.) 1948 és 1950 között belügyminiszter. 1952 és 1954 között egy koncepciós pert követően börtönbe zárták. Az 1956-os forradalom alatt részt vett Nagy Imre kormányában. November 4-én átállt a szovjetekhez, akik a visszaállított kommunista diktatúra vezetőjévé tették. 1956 novembere és 1988 májusa között az MSZMP első titkáraként, később pedig főtitkáraként megkérdőjelezhetetlenül Magyarország első emberének számított. Kétszer volt miniszterelnök.

    Magyarország lemondott a Marshall-segélyről, így amit elért azt önerőből, az itt élő emberek erejéből érte el!

    Egy május elsejei felvonuláson egy riporter mit ad isten, feltette a következő kérdést, és nem lett bántódása! ” – Mondja Kádár elvtárs! Mindez megérte?” A válasz – ” Feltétlenül! Ha semmi mást nem értünk volna el, csak annyit, hogy minden ember kezébe kenyeret tudjunk adni, már akkor is megérte volna!”

    Magyarország hitele a rendszerváltáskor 20 Milliárd forint. Nem dollár, forint összeg, amit Magyarország a Bős-Nagymarosi erőmű megépítésére vett fel. Mivel az építés még nem kezdődött meg, egy összegben bent volt a nemzeti bankban. Milyen hitelekről beszél?

    A vak gyűlölete ne ragadtassa hazugságokba! Egyébként a Rákosi korszak nem a Kádár korszak, vagyis a habzó szájú vörösöket a Kádár korszak csendben kiegyelte a hatalomból.

  • Don Ovuz
    2014 február 7
    1:49 du.
    Nézzen utána egy keveset, ki és mit vett fel hiteltre abban az időben? Miből volt ennyi tartozása a rendszeváltáskor, ha igaz az összeg?
    Azt az apróságot közben el is felejtette, hogyy Kádár kivégeztette Nagy Imrét akinek nem rég a kormányában dolgozott.
    Miért?
    Hogy mentse saját bőrét és hatalomra jusson!
    Undorító féreg volt(És hazaáruló)

  • Nagyi,
    A kádár rendszerben történtek félelmetes dolgok is,de Te nem éltél ott,nem ismerheted az ottani emberek hozzáállását,még akkor sem ha rokonaid vannak ott és esetleg még jártál is oda turistaként.Én 61 től 66 ig ott éltem.(vissza mentem)De ez nem a műsor lényege.Lényeg,hogy az emberek a 60 as években már kis keresettel,de viszonylag jól és biztonságban éltek.Nem voltak munkanélküliek és a közbiztonság a maihoz arányítva felhőkarcoló magasságban volt.Képzeld el,hogy az antiszemiták olyan rövid láncon voltak tartva,hogy zsidózni csak a zsidók mertek,halkan és azt is csak azért,hogy eltereljék a figyelmet saját magukról.Ezt Te a demokratikus Kanada polgára nem biztos,hogy megérted.Képzeld el,hogy a nemzeti bank vezére egy Fekete János nevű Zsidó (nem csak származású)volt.Az Ő szava biztosíték volt a nyugati országoknak,hogy minden kölcsönt időre vissza fizet a magyar állam.És a magyar államban nem volt mutyizás,trafikozás.Minden időre,a járó kamattal együtt vissza lett fizetve.Nem volt „lenyúlás”.Na,ennyit az amerikai pénzekről.Nem véletlen,hogy a mai magyar országon sokan visszasírják a Kádár rendszert.Még azt azért hozzáteszem,közel 5,6 év múlva vissza fogják sírni az Orbán sőt a Rákosi rendszert is.De azt már nem lehet majd nyíltan,mert a görbe kard keményen fog lesújtani.A saríjja védelmére.Azoknál nincs zászló csóválás.Az okosabbak már tanulják az arab nyelvet.Itt nincs vége…fuss el véle!

  • Gyuri, valóban nme éltem otthon. Csak néha olvasok az akkori időkről.
    A hazaáruló szememben az marad aki volt. A lényegen nem változtat. Elhiszem, hogy nem volt munkanélküliség, még akkor NEM voltak multik , global village szisztéma, és főleg EU!
    A kölcsönből aránylag mindenki jól élt.
    Mikor jött a rendszeváltás, akkor kellett mindent visszafizetni.

  • gyuri, hagyd a csudába. a rögeszme – párosulva a hiányos tudással – nem valami jó elegy.
    neki valszeg horthy se volt más, mint egy joviális öregúr, ráadásul – mivel horthyt csak tanúként hallgatták ki nürnbergben ( http://nepszava.hu/cikk/1010222-a-haborus-bunos-horthy-miklos) – nem is volt vele semmi baj.

  • Egyszer már, jó rég írtam, Fényes István a szívemből szól mindig minden gondolatával! Óriás köszönet neki ezért az abszolút igazságokat megfogalmazó, nagyszerű cikkért is!

  • Pesti Gúnár

    Helyesbítsünk azért néhány tévedést.
    A Kádár-kormány megalakulását ugyan a szolnoki rádió jelentette be és a hagyomány is úgy tartja, hogy a kormány Szolnokon alakult meg, de Kádár maga csak november 7-én került elő, miután a november 1-jéről 2-ára virradó éjszaka a szovjet nagykövetségre ment. Hogy közben mi történt, azt a mai napig homály fedi.

    Az oroszokat nem kellett behívni, mert 1945 óta itt voltak. Zsukov eleinte úgy vélte, hogy a 23-án riadóztatott két hadosztály is elegendő a rendcsináláshoz, de a biztonság kedvéért a környező országokból küldött még hármat, ezek érkeztek be október 31-étől folyamatosan.

    Kádár valószínűleg maga tehet a legkevésbé arról, hogy a szovjetek őt szemelték ki, másfelől már másfél éve hatalmon volt, amikor Nagy Imrééket kivégezték, úgyhogy az az állítás, hogy azért végeztette ki őket hogy hatalomra jusson, az nagymértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket

    Ahhoz a vérfürdőhöz képest, amit a keletnémetek meg a kínaiak követeltek, Kádár még nagyon decensen viselkedett. Mivel Magyarország egészen Gorbacsovig kőkeményen megszállt ország volt, ezért vitatható, hogy Kádárnak volt-e szerepe, és ha igen, mekkora Nagy Imre és társai kivégzésében.

    A Marshall-segélyt ugyan pro forma Magyarország nem vette igénybe, azonban nem kétséges, hogy szovjet sugallatra.

    Kádár hitele címmel nemrégen jelent meg egy összefoglaló mű Mong Attilától a hitelfelvételekről. Ebből többek között kitűnik, hogy legkevésbé amerikai hiteleket vettek föl, mivel az USÁ-val nézeteltérések voltak a háború előtti tartozások illetve az amerikai vállalatok kisajátításai miatt, és ezeket előbb tisztázni kellett.

  • Szőkenő megint jobbantudja azt amiről fogalma sincs , azokhozképest akik ugyan nem tudják de csinálták.

  • Puchert János

    No csak hát már a KMH-bol netán egy bolsevik szócső lesz Kádár cselekedetei védhetetlenek gyalázat, hogy még élnek a Kádár kor áldozatai és az áldozatok leszármazottai és akkor megjelenhet egy a Kádárt védő cikk. Igenis van felelőssége Kádárnak Rajk meggyilkolásában és Nagy Imre meggyilkolásában is és 56 utáni megtorláskor 230 embert végeztek ki 22.000 ember került börtönbe 10.000 internáló táborba és nem tudni hány vesztette el a munkahelyét és hánynak kellett elhagyni lakóhelyét

  • Fispán Géza

    Valamikor a 80-as években módomban volt a Beszélő a Hírmondó és más szamizdat kiadványok olvasására. Igen meggyőzőnek tűnt, hogy „Kádárnak mennie kell!”…ezért némi nézetkülönbségbe keveredtem a Hajdú-Bihar megyei III/III-as helyi lerakata vezetőjével É.A. örgy . elvtárssal.Magabiztosan állítottam, a szocializmus tartalékai kimerültek, ennél csak jobb jöhet egy piacgazdaságon alapuló demokratikus berendezkedéssel..telt 24 év, és be kell látnom tévedtem. A kialakult új politikai vezető réteg az újgazdagok…nem alakítottak ki társadalmi elismerést kiváltó új elitet. Egy gátlástalan rablóbanda…vette kezébe a volt állami, párt vagyont. Helyesebben szétrabolhatták a „privatizélt” állami vagyont. Egyes politikai elemzők azt állítják, hogy az az állami vagyon olyan gyárakból, üzemekből állt amelyek gazdaságtalanul termeltek felesleges eladhatatlan termékeket … Ez a hazugság ma már elfogadott, hiszen a fiataloknak fogalma sincs miről beszélnek, az idősebb korosztály megosztott egy része párthűségből vaknak, süketnek, de leginkább hülyének tetteti magát..A másik részének nincs módja megnyilvánulni, mert a balodali pártok kezei is sárosak a rablásban…Én viszont tudom, hogy ez hazugság..több tízezer üzem dolgozott jól, gazdaságosan, nyereséget termelően, de valamilyen rejtélyes okból hazudják az érintettek…

  • Hát igen…Fispán Géza .
    Egy barátom azt találta mondani azkban a napokban mikor az MSzP elveszítette a választást és a laborokban meg irodákban afféle hurrá-optimista derlíriumos hangulat volt :
    ” Most majd az ötvenes évek sivár vadkapitalizmusa fog ránk köszönteni ”
    Én meg azt találtam mondani :
    ” Nem tudom minek ez az öröm , Magyarország hatszáz éve egyre csak lefelé megy. Nem hinném hogy ez a trend pont most fog megfordulni.”

  • Gábor Erzsébet

    Ti vagytok a szánalmasak, mert nem értitek az emlékművet.

  • Kedves Fényes István!
    „Valaki-kik igen gyülőlhették Kádárt, akik csontjait meggyalázták.” Nem biztos, hiszen Einstein agyát sem gyűlöletből lopták el anno.
    Kádár meleg szívét, empátiáját az is mutatja, hogy Mansfeld Pétert sem engedta kivégezni a 18. Születésnapja előtt!
    A csepeli Tanácsház téren nem egyszer adtak zsíros kenyeret a Lenin szobor kezébe, már a 60-as években!
    Az Ön által istenített Gyurcsánynak volt minimum 2 éve a tettesek elfogására! Tudom a nyomok az idő telésével fordított arányban fényesednek!
    Nyilván a katonatiszteknek azok voltak szép idők, de hála istennek túl vagyunk rajta!

  • ditke: nem kádár nem engedte, hanem a törvény. akkoriban még betartották.
    nem gyurcsánynak voltak rá évei, hanem a rendőrségnek.
    a lenin-szobor kezébe adott zsíros kenyérnek semmi köze a szocreál éveihez.
    „a katonatiszteknek azok voltak a szép idők” c. megállapítása a helyzetismeret totális hiányáról tanúskodik.
    a többi stimmel.

  • Mér?
    Ditke irásocskácskájában volt valami ” többi ” ?

  • Gáborböske :
    Nem is akarjuk érteni !

  • Puchert János

    Mansfeld ügye körül sok a ferdítés, többek közt ez is a mítoszok világába tartozik, hogy megvárták míg betölti a 18. életévét annak idején oly sok volt az „ügy”, hogy a letartoztatás és az ítélethozatal közt eltelt 1,5-2 év. Mansfeldékat 1958.február. 19-én tartoztatták le majd november 21-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték amit másodfokon halálra változtattak 1959. március 19-én.
    Március 10-én töltötte be a 18. életévét. Természetesen Kádár ebbe nem szolt bele hisz ennek az ügynek nem volt akkora jelentősége, hogy magasabb szintről ebbe beleszóljanak, egyébként pedig barbár cselekednek tartom a kivégzését, hisz a cselekményük miatt egy jogállamban is kaphatott volna 5-10 évet de nem halál büntetést

  • puchert jános: ne ködösítsünk. kádár nem azért nem szólt bele, mert nem volt akkora – mégis, mekkora? – jelentősége, hanem, mert a bírósági ítéletek nem kerültek az asztalára, hiszen az alkotmány szerint – márpedig az érvényben volt – se kegyelmi hatásköre, se jóváhagyási kötelezettsége nem volt.
    a másodfok pedig – ahogy akkor is, mint most is – csak azzal foglalkozhatott, hogy az első fok helyesen értelmezte-e a törvénysértést, annak megfelelő ítéletet hozott, ill. nem követett-e el eljárási hibákat.
    eljárási hiba esetén visszautalja első fokra, értelmezési, kiszabási gond esetén megváltoztatja. a másodfok már NEM tutsek vérbíró elnökletével tárgyalt, indokai a súlyosbításra nem ismeretesek.
    vagy valaki ide tudná idézni az ítélet indokolását?
    lényeg, kádárnak – ez most nem modatás, sima perrendtartási ügy – semmi köze nem volt mansfeld kivégzéséhez.

  • Ille István
    3:37

    Bárhogy is volt, én egy rettenetesen barbár cselekedetnek tekintem egy gyerek kivégzését, és az ilyen dolgokhoz képtelen vagyok hozzáedződni, ha úgy tetszik, „felnőni”. A vidéki mentalitásom és gyomrom az ilyeneket soha nem fogja bevenni. Perrendtartási okokra pedig lehet hivatkozni, de azt nem lehet elvitatni, hogy Kádárnak ennél „jelentősebb” ügyekben is lehetősége volt beavatkozni.

  • ditke
    11:46
    Kádár koponyájának ellopásáról, amit szintén egy abszurd mértékben barbár cselekedetnek tartok, van egy feltevésem. Ezt nem homi alkalmi csontgyűjtők követték el, hanem nagyon is megszervetetten, akár még az sem kizárt, hogy az akkori titkosszolgálat bevonásával. Némi iróniával akár azt is mondhatnám, hogy feltételezhetően a kádári sírhoz használt ásó és a Teve utcai rendőrszékház ellen használt gépkarabély száma megegyezett.

  • Fispán Géza
    2:45

    Tökéletesen egyetértek a leírottakkal! Akkor az volt az alapszlogen, hogy az állam rossz gazda. Ezt az SZDSZ-en kívül külföldről is folyamatosan harsogták. Ma már világosan látjuk, hogy egyetlen cél volt, a piac megszerzése a folyamatosan késleltetett uniós csatlakozásunk előtt. Ezért vagyunk most ott, ahol.

  • nyugi, frivi, ezen kívül még három hibáját javítottam ki, mert én alapjában véve rendkívül jóindulatú vagyok 😀

  • frivi: senki nem menti az eljárást, de a törvény az adott volt. azt sem vitatja senki, hogy kádárnak lehetősége volt beavatkozni. azonban azt bizonyítani, hogy be is avatkozott, attól tartok, túl megy az itt kommentelők szerény tudásán.
    az pedig, hogy outsiderek pro, vagy kontra kijelentenek valamit, biza, kevés.

  • Ille István
    8:35

    Köszönöm, hogy alapjában véve ennyire jóindulatú! (Sajnos, nincs helyesírási programom, ami a tuskó ujjaim bakiait korrigálhatná.)

  • Ille István
    8:35

    Ez így tényszerűnek látszik.

  • Puchert János
    2014 február 8
    1:33 de.

    Puchert János! Valóban volt felelőssége Kádárnak, csak valahogy arról nem akar tudomást venni, hogy ha nem ő kerül oda ahova került akkor nagyságrenddel nagyobb lett volna a kivégzettek száma, és a többi szoc. országhoz hasonlóan nálunk is folytatódik a merev sztálinizmus. Elgondolkodott már azon, hogy a szektás sztálinisták miért tartották őt árulónak? Értem én, hogy mint ’56 tevékeny résztvevője szubjektíven látja a múltat de talán elgondolkozhatna azon, hogy lehet most nem fröcsöghetne ilyen kevélyen ha Kádár nem megy el a falig akkor is! Miért tesznek úgy mintha önálló és független döntéshozó lett volna?! A szovjet jelenlét és nyomás akkora volt, és totális vérbosszúért lihegett, hogy Kádár is majdnem ráment. Maga az emlékei cirógatásán kívül szokott néha gondolkodni is…?
    Egyébként ne fáradjon a válasszal, nem vagyok kíváncsi a -kikérem magamnak, fúj bunkó, majd én tudom- típusú konfekció agyrémekre! Tele van velük a padlás!

  • Fuser
    2014 február 9
    2:02 du.
    Aki lefekszik egy hatalomnak, annak kutya kötelessége szót fogadni! A Rajk perről pl. kedves fuser mit tud?
    Imádom , hogy mentegeti Kádár akkor szerepét, de az senkit sem ment fel arról , hogy CSAK x embert küldött a másvilágra, xy helyett.
    A bíróságon sem azt nézik, ha egy gyilkos bűnét tárgyalják, hogy CSAK EGY ember őlt meg, nem hármat.
    Hanem embert őlt, pont!

  • Hát maradjunk annyiban,hogy Kádár bizony sok embert meggyilkoltatott,főleg az ellenségeit,meg szürke ártatlanokat….
    Persze az ő idejében dicshimnuszt zengtek róla….(egypárt rendszer,gulyás kommunizmus,hitelből jólét)ő is a saját pártja áldozata lett(illetve az akkori
    elnyomó elvtársaké.. meg a ruszkiké…)megkínozták….
    Elment….a leszármazottai,a családja vagy a volt MSZMP tagok váltsák meg a sírját…ez aztán tényleg nem a mai
    kormány dolga!
    A sírgyalázást minden esetben elítélem,de ugye ennek semmi köze az emlékműhöz,ami minden magyar áldozatnak (nemcsak zsidók voltak!!!)emléket állít !!!
    Persze Deák és Kossuth sírja, azért egy kicsit más,ők az egész népet szolgálták és nem gyilkoltak,van némi különbség!

  • Fuser

    Aki hatalmat kap, azt két dolog kíséri meg. Az anyagiak és a dicsőség vágy. Kádár mindkettőnek ellent tudott állni. Külsőségekben puritán maradt, emberileg pedig szerény és alázatos. Ideológiailag pedig nem volt fanatikus. Ismereteim szerint édesanyja és a felesége is (a maga módján) vallásos volt. Ezek a tulajdonságok pedig nehezen egyeztethetők össze a kisszerű bosszúállással. Humanistának és reálpolitikusnak hiszem. Természetesen csak hiszem.

  • Ebben a kérdésben nehéz igazságot tenni. Nagyon sok dokumentum van, de nagyon sok dokumentumhoz nem lehet hozzáférni több okból sem. Talán a legfontosabb ok, hogy a tények valós ismerete nélkül ezt az egész dolgot fel lehet használni napi politikai manipulációra.

    Amit már például biztosan tudunk, hogy Rákosi kinevezése és ugyanúgy a visszahívása és Nagy Imre kinevezése is Moszkvában történt. Ahogyan Kádár kinevezése is. Minden magyarországi változás és fontosabb esemény előtt az ország vezetőit berendelték Moszkvába. Ezt a történelem úgy nevezi, hogy bábkormány. Ennek valójában kevés beleszólása van az eseményekbe, szűk a mozgástere.
    Itt most Janinak kell igazat adnom, mivel ha nem indulati szempontok alapján vizsgáljuk a dolgokat, akkor a következő kérdéseket kell feltenni.

    Ha adott esetben egy orosz területi biztost neveznek ki, mekkora lett volna a megtorlás? Ismerve azt, hogy teljes nemzeteket magnem kiirtottak a szovjetunió területén.

    Mi okozott kisebb kárt az országnak? Behódolni az oroszoknak, vagy folytatni a harcot? Felhívnám a figyelmet a Jaltai paktum záradékára, ahol a nagyhatalmak az orosz érdekeltségbe helyezték az országot, így bár ’56-nak tapsoltak, de segítséget a paktum miatt úgysem kaptunk volna sehonnan!

    Megtagadni az orosz diktátumot nem lehetett, bárki kerül kormányra. Kádár talán még a legjobban fogta meg a kérdést, ahogyan az adott körülmények között lehetett. Magyarország csak annyira vett részt a keleti blokkban, amikor még nem állították pellengérre mint utolsót, de nem tolakodott az első helyekre.

    56 után a megtorlás ditátum volt, annak mértéke az adott korszakban nagyon mérsékelt, ami miatt a többi tagállam esős kritikával, kirohanásokkal illette az országot. Ez nem menti fel az adott korszakot, de mégis azzal járt jobban az ország, hogy „házon belül” engedték elintézni a dolgot. Így volt a legkisebb a veszteség.

    A Kádár korszak a felépítése és berendezkedése alapján diktatúra. Még akkor is, ha az ország mindig feszegette a szocializmus határait, annak a lehetőségekhez képest legliberálisabb változatát képviselte, kihasználva Moszkva legkisebb engedékenységét is.

    Összességében ellentmondásos korszak, mint minden tartományi, kiszolgáltatott terület korszaka.

  • Don Ovuz

    A rendszer nyilvánvalóan diktatórikus volt. Egy diktatúrának pedig – értelemszerűen – csak diktátora lehet. Viszont diktátor és diktátor között nagy különbségek lehetnek. (Jó király – rossz király). A rendszer korlátai közt és a Szovjetunió árnyékában Kádár „jó királynak” számított.

  • Örülj Boda hogy volt egy Kádár !
    Legalább élhető volt Magyarország.
    Nem úgy mint pl. az NDK !
    Nézz utána nagyokos mi folyt ottan a seggnyaló Honecker alatt.
    Vagy például még 1988.-ban is Prágában ott lógott minden hivatal ebédlőjében a Husák arcképmása és amikor röhögve tudakoltam a cseh kollegáktól hogy ” ki ez a képen , valami szent netán ?”
    akkor elsápadva intettek csendre és lopva körülnéztek ki figyelt fel a hülyéskedésemre !
    ÍGY is lehetett volna élni Magyarországon , de nem így kellett !
    Hála Kádárnak.
    Az NDK.-ban pl. 20 ( húsz ) évet kellett várni egy új Wartburg személygépkocsira ! Nálunk csak kettő-három évet.Pedig ott gyártották !
    Gondolkozz idióta mielőtt firkálni kezdesz.

  • Édes Figyelő Úr,

    a Kádár iránt érzett féktelen gyűlölete már-már átgondolatlan kijelentésekre ragadtatja: „A bíróságon sem azt nézik, ha egy gyilkos bűnét tárgyalják, hogy CSAK EGY ember[t] ő[ö]lt meg, nem hármat.”

    Már hogyne néznék!

  • Puchert János

    Engedtessék meg nekem, hogy akkor is elmondjam a véleményemet ha nem értek egyet mindenben a szerzővel, azzal egyetértek, hogy gyalázatos dolog volt a sírgyalázás de azzal már nem amit a következőkben ír „Példa erre az évszázad legtehetségesebb politikusának összevetése egy vértehetségtelen sztálinista bürokratával, aki egyébként életének túlnyomó többségét nem is itt élte le.Aki egy eltaktikázott politikai válságot és halottakat adott ennek az országnak, míg a másik harmincévnyi nyugodt,békés gyarapodást- országnak és polgárnak egyaránt” nem tudom ez elkerülte volna a kommentelök figyelmét. Kétségtelen Kádár ebbe a helyzetbe belecsöppent miután Andropov megbeszélte Münnichhel, hogy beszélje rá Kádárt és menjenek a szovjet követségre majd Moszkvába vitték őket az elején még Kádár védte Nagy Imrét de miután látta mire megy ki a játék elvállalta a neki szánt szerepet két választása volt vagy vállalja a forradalom alatt játszott szerepét és akkor újra bíróság e kettő közt választhatott ismerjük, hogy mit választott Nagy Imre a becsületesebb utat választotta. Kádár nem tudta megbocsájtani Nagynak, hogy nem mondott le a miniszterelnökségről ezért kellett Nagynak meghalnia és ezt a felelöséget Kádár vette magára nem is tudott megbékélni ezzel hisz Nagy nevét nem ejtette ki soha csak árról az emberről beszélt és ebbe a bűntudatba élete végén beleörült. A sors keserű iróniája, hogy aznap halt meg amikor Nagy Imrét a legfelsöbb bíróság rehabilitálta. nem értem milyen törvényekről és alkotmányról lehet beszélni a Kádár korszak idejében. Ugye volt szabad választás meg lehetett választani azt az egy személyt akit a Népfront ki jelölt, szabad vélemény nyilvánítás, hogy is volt ez építő jellegű kritikát lehetett mondani mert egyébként izgatásért elítélték az illetőt talán engemet nem kell kioktatni abból milyen volt a bírósági ítélkezés a Kádár korban, hogy mennyire avatkozott bele a politika az ítélkezésbe Kádár azt mondta Gorbacsovnak amikor azt észlelte, hogy a halálos ítéletek elérték azt a számot amennyi áldozata volt az „ellenforradalomnak” akkor szolt az elvtársaknak, hogy álljanak le.

  • „Bár a Kádár-korszak döntő részében a hatalomgyakorlás a puha diktatúra jegyében zajlott, nem lehet megfeledkezni a magyar történelemben példátlan méretű kivégzéssorozatról, a zömében 1957 és 1961 között zajlott kádári megtorlásról. A Kádár-korszak kezdetén több mint kétszáz embert juttattak bitófára, jeltelen sírokba temették az áldozatok egy részét, több ezer embert bebörtönöztek. Maga Kádár 280 halálos ítéletről beszélt Mihail Gorbacsovnak 1985-ben.”

    http://www.origo.hu/tudomany/20120525-kadar-janos-1956-sortuzek-brusznyaiper-nagy-imre-peldatlan-megtorlasbol-szuletett.html

    Ah,régi szép idök…

  • Geyza

    2014 február 10
    3:50 de.

    „Örülj Boda hogy volt egy Kádár !
    Legalább élhető volt Magyarország.
    ……………………………..
    ÍGY is lehetett volna élni Magyarországon , de nem így kellett !
    Hála Kádárnak.”

    A sortüzek

    A pufajkások leghírhedtebb rémtettei talán a fegyvertelen tüntetőkre leadott sortüzek voltak. Az MSZMP egyik vezető politikusa nyíltan ki is jelentette: „Eddig tárgyaltunk, de mától kezdve lövünk!” A cél az emberek megfélemlítése volt.

    „December közepén több vidéki városban, pl. Tatabányán és Miskolcon is figyelmeztetés nélkül lőttek a tüntetők közé. A legtöbb halálos áldozattal a salgótarjáni sortűz járt: a különböző becslések a halottak számát 50 és 130 fő közé teszik.
    Talán ennél is kegyetlenebb volt az egri sortűz: itt az egész akciót még a tüntetés előtt, hidegvérrel tervelték ki. Már ekkor eldöntötték, hogy tüzet fognak nyitni a tiltakozó tömegre. ”

    http://www.mozaweb.hu/Lecke-Tortenelem-Tortenelem_8-Megtorlas_es_konszolidacio-102087

    Örülj.

  • küszküllő: és? volt. múlt. a fele legenda. a másik felét nem tagadja senki. viszont valóban élhető volt magyarország, a nemzet pedig nem volt megosztott.
    akkor most?
    esetleg azt reklamálja, hogy a sándor-palota erkélyét elfoglalókat miért nem lövette halomra a KE?

  • Ille István
    2014 február 10
    8:41 de.
    Különös logikád van, Ille.
    Csak azoknak volt „élhető” az ország akik esetleg életben maradtak!

  • figyelő: semmi baj a logikámmal. attól tartok, az „esetlegesség” nem éppen a megfelelő kifejezés 10 millió emberre. márpedig az élhető ország kifejezést én rájuk értettem.
    mielőtt bárki cinizmussal vádolna: tragikus, ami az áldozatokkal történt, de nem éppen egy ország élhetőségének a jellemzője.

  • küszküllö
    2014 február 10
    8:16 de.
    Nov. 4-i utáni lövések
    a legtöbb helyen JELEN VOLTAK szovjet erők is, de nem csak ők lőttek, így magyar sortűzről is beszélünk.

    Nyugati tér, dec. 6. vörös zászlós tüntetőket a tömeg megdobálta kövekkel; a pu. előtt a tömegbe lőttek, öt embert kiemelve a tömegből külön tarkón lőtték őket minden vizsgálat nélkül

    Tatabánya, dec. 7. pufajkások ellen tiltakozókra lőttek fedezékből A tűzparancs kiadásának körülményeit még a mai napig nem tisztázták.

    Salgótarján, dec. 8. a munkástanács és a nemzetőrök uralták a várost dec. 7-ig, akkor letartóztatták a vezetőket. A tiltakozó tömeget körülvették, a menekülőkre is lőttek. 49 körüli lehet a halottak száma (ez a „rekord”) Vagyis 49 dokumentált halott volt. Sok sebesült.

    Miskolc, dec. 10. itt rendőrök is átálltak a tüntetőkhöz, akik lőttek a pufajkásokra. Így ez inkább hadi cselekmény kategória, polgári áldozatokkal is.

    Eger, dec. 12. a lövetést itt előre megfontoltan tervelte ki Gyurkó Lajos, miután a helyi parancsnok 10-én nem volt hajlandó lőni a tüntetőkre
    Csepel, 1957. jan. 11. gyáron belüli sztrájk letörésére lőttek le munkásokat.

    Fontosabb statisztikák
    35e ember ellen folyt eljárás; 22e főt ítéltek börtönre és 229-et kivégeztek

    13e főt ítélet nélkül internáltak,
    211e ember pedig Ny-ra menekült (40e visszatért),
    emellett 16–18e fő ellen kitiltás, rendőrhatósági felügyelet stb.
    megtorlás könyörtelen volt, de nem parttalan! sokszor nem volt viszont kiszámítható, a büntetés súlya függött a „megbánás”-tól is

  • A múlt nem volt,hanem van.Azon járunk-mondta egy történész.Melyik fele legenda?
    Azt a bizonyos múltbéli élhetöséget nyögi ma is az ország.De nem csak Magyarország,hanem egész Kelet-Közép-Európa.
    „A nemzet pedig nem volt megosztott.”Persze.Nem volt választása.Az elhajlókra pedig volt gondja a Pártnak.
    Demokráciában az emberek pártokra szakadnak.Minden nyugati demokráciában így van ez,azzal a kis különbséggel,hogy öket nem terheli az álszocialista-álkommunista múlt öröksége.

    A lövetés a neoliberális álbaloldal müfaja.Palota sem kell hozzá.

  • küszküllő: kezdem sajnálni magát, rögeszméi nagyon elhatalmasodtak. a múlton nem csak járnak, azt vastagon hamisítják is, jó fideszes módszer szerint, mi több, el is törlik. a pártokra szakadás is tipikus fidesznyik definíció. szakadni csak az tud, amit szakítanak.
    álszocialista, neoliberális, álkommunista…komoly a fertőzés magánál, ez kétségtelen…

  • Tananyag:

    A pártrendszerek típusai (hagyományos séma):
    • Egypártrendszer (totális, hegemón, uralkodó egypártrendszer)
    • Kétpártrendszer
    • Többpártrendszer = pluralizmus

    Részletesebb felosztás szerint:
    1. egypártrendszer
    2. hegemón párt
    3. uralkodó párt
    4. kétpártrendszer
    5. mérsékelt többpártrendszer
    6. szélsoséges többpártrendszer
    7. atomizáció

    http://antiskola.eu/hu/beszamolo-beszamolok-puskak/23256-a-frakcionalizaltsag-fogalma

  • küszküllő: nagyszerű! akkor most tessék nekem felvezetni, hogy mitől nevezhető plurálisnak a totális, hegemón, uralkodó fidesz által megszállt orbanisztán?
    a hegemón és az uralkodó szinonimák, így már nem is érdemes komolyan venni a „tananyagot” 😀

  • jani
    2014 február 9
    7:10 du.

    lájk! Mennyivel másabb lenne a társadalmi közhangulat ha minden keresztény-konzervatív megpróbálna így, objektívan értékelni…

  • Don Ovuz
    2014 február 10
    10:27 de.

    Ezek a tények…

  • Marcsi
    2014 február 9
    5:07 du.

    Valaki magyarázza el nekem, hogy az milyen ember akinek az égvilágon mindenről a zsidókkal való szembeállítás jut eszébe! Az eszem megáll! Képtelen elszakadni attól hogy minden hozzászólása a -nemcsak zsidó- gondolatkőrben legyen akkor is ha köze nincs a témához. De közben ő tárgyilagos, és középutas. Ez baszki tényleg komplett idióta!

  • Figyelő
    2014 február 10
    9:56 de.

    Kedves Figyelő, ha ez a téma szóba kerül, ön teljesen elveszti józanságát, és már bocsánat de az intelligenciáját???
    „akik esetleg életben maradtak!” Ezt hogy gondolta? Az esetleg az a tízmillió a néhány százzal szemben? Természetesen a néhány száz is pont néhány százzal volt több az emberileg elfogadhatónál, hiszen egy ártatlan vagy indokolatlan áldozat is bűn! De az „esetleg életben maradtak” fogalmát lehet mondani az olyan vérfürdőkre mint a doni katasztrófa, Sztálingrád ostroma vagy Nagaszaki de nem ’56-ra! Kérem ne ferdítse már a történelmet ilyen abnormális módon csak hogy igazolja eszement gyűlöletét! Ez olyan mint a 360 gyerek. Összesen nem végeztek ki annyi embert nem hogy gyereket! Miért kell ilyen arcátlanul hazudni?! Mire jó ez?! Ettől több lesz, hősiesebb lesz, vagy mi?!

  • Sem megszüntetni vagy felszámolni nem kívánják Kádár János sírhelyét, sem az elhunytakat nem kívánják máshová exhumálni – cáfolta a korábbi információkat a Budapesti Temetkezési Intézet.

    Sem megszüntetni vagy felszámolni nem kívánják Kádár János sírhelyét, sem az elhunytakat nem kívánják máshová exhumálni – cáfolta a korábbi információkat a Budapesti Temetkezési Intézet.

    Kádár János sírhelye, illetve a munkásmozgalmi parcella és panteon állítólagos megszüntetése kapcsán kijelentik, hogy a jelzett sírhelyeken nyugvó elhunytak sírhelyeit nem kívánják megszüntetni, sem pedig az elhunytakat máshová exhumálni

    Az egész ügyet a Bors hétvégi cikke indította, amely szerint a 25 éve halott pártfőtitkárnak nincs már élő hozzátartozója, és nemsokára lejár a sírhelye. Ezért 800 ezer forintért kell megváltani Kádár János és neje sírját a budapesti, Fiumei úti temetőben.

    Minderre Moldova György író jött rá, aki egy hónappal ezelőtt járt a pártfőtitkár nyughelyénél. A Bors szerint Mesterházy Attilától kért segítséget, amelynek hatására az MSZP elnöke elkezdte intézni az ügyeket, és be is fizetik az összeget.

    A lap kitér arra is, hogy Kádár vitatott történelmi szerepe ellenére a feladat inkább a Boross Péter vezette Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságra tartozna. Úgy tudják, hogy még nem született döntés az ügyben.

  • Boross azt nyilatkozta , hogy javasolni fogja a védetté nyilvánítást. Valóban kifizeti az MSZP, és Thürmerék is felajánlották. És akinek ez nem tetszik annak a Q…va anyját!!!!!

  • Ille István

    2014 február 10
    12:58 du.

    „küszküllő: nagyszerű! akkor most tessék nekem felvezetni, hogy mitől nevezhető plurálisnak a totális, hegemón, uralkodó fidesz által megszállt orbanisztán?”

    Rendben.De elöbb uraságod támassza alá a „saját” állításait,minösítéseit:

    -mitöl totális?
    -mitöl hegemón?
    -mitöl megszállt?
    -mitöl orbanisztán?

  • gyalázat felháborító a sírgyalázás.Sajnos idevezetett az ország kettéosztása,gyűlölet keltése!

  • küszküllő:
    mitől totális: 2/3.
    mitől hegemón: 2/3, hatalmi ágak, közigazgatás, médiák stb.
    mitől megszállt: lásd a fentiek, az azokban található csinovnyikok pártállása
    mitől orabanisztán: akad más, aki személyesen dönt MINDEN kérdésben?

    na, lehet futnia még egy kört 😀

  • küszküllö
    2014 február 11
    1:54 de.

    Küszküllö, próbálj meg kimászni Orbán gazdád seggéből, nézz körül, értelmezd amit látsz ha még képes vagy rá a lézengő agysejtjeiddel és rögtön választ fogsz kapni a kérdéseidre!

  • Ille István,a „köröket” nem én futom.Tudja.Ezek nem valós érvek,hanem érzelmi fintorok.Egyetlen kérdésre válaszoljon önmagának:törvényes-e a jelenlegi kétharmad?

    „mitől orabanisztán: akad más, aki személyesen dönt MINDEN kérdésben?”
    Igen,a parlament.Még azt is „elfelejti”,hogy nem Orbán,nem a Fidesz,hanem a Fidesz-KDNP kormányoz.Ne sarkítson,ne ferdítsen,ne torzítson,ne hazudjon!Ugye,azt is
    sejti,hogy tudom,kivel/kikkel van itt dolgom:régi eszmerendszeresekkel,lakájokkal,haszonélvezökkel,akik nem tudják elfogadni,hogy eljárt fölöttük az idö,hogy örökre elbúcsúzhatnak régi kiváltságaiktól,befolyásuktól.Tele vannak levitézlett hithü elvtárssal ezen a talpnyalatnyi helyen.
    Jogállam az,ahol önök gyakorolják a hatalmat.Vérvörös vasököllel.Minden más:diktatúra.Antidemokratikus.Rezsim.
    Nemde,áltársak?

  • Fuser

    2014 február 11
    5:46 de.
    Szerencséd,hogy igaz nomenklaturista vagy,különben megválaszolnék neked,kádárkáder.

  • küszküllő: csak maga szerint érzelmi fintorok, csak maga szerint. a fidesz nem dönt, ezt maga is jól tudja, mivel a fidesz=orbán, a parlamenti 2/3 meg orbántól egzisztenciálisan függő gyáva vazallusok halmaza, orbán végrehajtói.
    a kdnp-t felejtse el, az ugyan nem kormányoz semmit, ráadásul nem is létezik.
    elismerem, maga jó pártkatona, csakhogy, aki itt torzít és ferdít, az biza, maga. de hát, magának érdeke is fűződik hozzá.
    nemsokára megjelenik itt egy jó kis idézetgyűjtemény orbán vezér igazmondásaiból.
    majd legyen szíves azt is hasonló vehemenciával kritizálni.
    ami a köröket illeti: de bizony, maga futja, egyre szűkülő körökben. mint az a bizonyos tyúkocska a baromfiudvarban. ugye, tudja, miért futott?

  • ez a küszküllő egy idióta. egy negyvenes éveiben járó ember neki kádár káder!
    nomenklatúra: fogalomjegyzék, nevezéktan; a pártállam idején: vezető tisztségviselők köre.
    hát igen. küszküllő ezek szerint nem csak a kubatov-listát ismeri, de a sokkal régebbi MSZMP-s vezető tisztségviselők nyilvántartását is.
    vagyis, belső ember, tán még egykori pufajkás is, minden esetre renegát.
    elvtársak, kígyót melengettünk a keblünkön!

  • küszküllö
    2014 február 11
    6:28 de.

    Fényévekre vagy attól, hogy meghatározd nekem mi a szerencsém hülye gyerek! Csippentsél vissza a retardált nagy arcodból, mert emberként eddig még nem tudtál megnyilvánulni!

  • Ille István
    2014 február 11
    6:45 de.

    🙂 )))))
    Biza!:)

  • Ille István
    2014 február 11
    6:45 de.

    Lájk!
    Bár én inkább a politikával most ismerkedő fiatalnak gondoltam. Egyetemistának semmiképp, mivel az ide citált linkek olyan TIT, vagy népfőiskolai, esetleg szabadegyetem laza anyagai voltak.

  • Ille István
    és káderei:

    Projekció.A pszichológiai szakirodalomban a védekezési mechanizmusok vagy elhárító mechanizmusok tudattalan lelki működések. Funkciójuk megakadályozni, az olyan „én”-t személyesen érintő mozzanatok felismerését, amelyek fenyegetik az önértékelést vagy szorongáshoz, stresszhez vezethetnek. A pszichológia pszichoanalitikus irányzatának képviselői vizsgálták meg, megfigyeléseik alapján írták le, nevezték el azokat.

    Fuser áltársnak tisztelettel:taknyos.

  • küszküllő: tökéletes diagnózis. csak azt nem értem, miért várt eddig az orvosához történő fordulással? semmi baj, még nem késő, most már látja, mi a baja, csak tartsa be az orvosa utasításait, szedje szépen a gyógyszereit, vigyázzon a szeszfogyasztással (bár, úgy tudom, hogy az maguknál meglehetősen korlátozott elérésű, de hát, ott a komp), és meglátja, lassan javulni fog az állapota!
    én megértem, hogy maguknál sok a hó, sokáig tart a tél, rövidek a nappalok, de azért az őslakók ettől nem lesznek depressziósok.
    mellesleg: mégis, mi köze a hazai állapotokhoz? menjen, kössön barátságot egy jegesmedvével, azzal birkózhat kedvére, de itthon, ugyan már, miből gondolja, hogy bármihez is köze lehet?

  • Fuser
    2014 február 10
    2:40 du.
    Fuser, soha nem volt gyülőlet bennem, még az iránt sem, aki feljelentett.
    Szóval, melléfogott.
    Lehet, hogy az idézett félmondatot rosszúl fogalmaztam. DE a kivégzettek MELLETT volt néhány száz sortűz áldozata is, meg kétszázezer keimenekült magyar.
    Valóban, ezek a számok, nem sokat jelentenek a 10 millió lakossághoz.
    Ebben igaza lenne.
    De ahogy már írtam a számok nem mentik fel a szemeemben Kádár szerepét a Rajk, Nagy Imre és társai kivégzésében, kik végsősorban elvtársai voltak.
    A magyar átlag forradalmárokról nem is beszélve…a sortűzekről, vidéki városokban, hallott már?
    Ahogy a jelenlegi szíriai miniszterelnök bombázza saját polgárait, Kádár szerepe hasonlónak tűnik az 1950-es években.

  • Azért az szemet szúr, hogy a Kádárgyalázók itt azok, akik Horthyt mentegetik. Kádárnál a 200 kivégzés megbocsájthatatlan halálos bűn, Horthynál a 600 000 halott nem számít. Hiszen szegény csak áldozat volt. Menjetek a fenébe kedves „jobboldaliak”.

  • A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szerdai soros ülésén többségi döntéssel védettnek minősítette Kádár János síremlékét, ezáltal a sír nem felszámolható – közölte a testület.