Játék a nevekkel

2014 március 1 10:43 de.16 hozzászólás

Úgy tűnik, úgy ötven-hatvan évvel ezelőtt mértéken felül izgatta a Kelet-Európában élő népek fantáziáját két dolog: a latin, meg a győzelem. Különben hogyan fordulhatna elő, ha nem a nagy számok törvényszerűsége alapján, hogy e népeket mostanában egyszerre három gy(Gy)őző is boldogítja (bocs, Ukrajna esetében már csak boldogította): a Ponta, az Orbán, meg az ex-boldogító, a Janukovics.

Grumpy dragon / lynnechapman.blogspot.com

Grumpy dragon / Illusztráció: lynnechapman.blogspot.com

Oroszhonban egyébként igen népszerű még a Vlagyimir, Putyin elnök is édesapjától kapta keresztnevét (Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin). A Vlagyimir pedig „világbírót” jelent – ahogyan erről felvilágosított egy orosz barátom (a „mir” világ-ot, a „vlagyitty” ige pedig, bírni-t, birtokolni-t jelent).

Persze ez csak hülye játék a szavakkal, mégis elgondolkodtató, hogy vajon mi az oka a különböző korokban divatossá váló keresztneveknek? Ahogyan a múlt század közepén kezdtek divatjamúlttá válni a katolikus szentek nevei, úgy léptek a helyükre a szappanoperák főhősei: az Erzsébetek, Máriák helyett a Jenniferek, a Józsefek, Istvánok helyett a Rajmundok, Ronaldók.

Vajon igaz lenne a mondás: nomen est omen (nevében hordozza végzetét)?

Így, egy-az egyben biztosan nem. Amikor 40 esztendeje a születendő gyerek nevéről gondolkodtunk, még nem tudtuk, fiú lesz, vagy lány. Arra figyeltünk, hogy meglehetősen furcsán hangzó vezetéknevéhez passzoljon a második név, ne adjon alkalmat rosszízű szóviccekre. Így aztán a hírvivő arkangyal nevét kapta. A gyermek ma újságíró…

Vagy ott van a saját nevem. Édesanyám korában divatos név volt (ő maga is ezt a nevet viselte), de az én korosztályomban már nem: általában egyedül voltam az osztályban, a műhelyben, a szerkesztőségben, aki ezt a nevet viselte. A Magyarországon igen népszerű, Jókai Mór regényéből készült Aranyember filmváltozatának bemutatása idején születettek közül sokan viselik a két tündérszép színésznő (Pécsi Ildikó és Béres Ilona) szerep-béli nevét: Tímea és

Noémi. Úgy tudom, hogy e két, kétségtelenül szépen hangzó női név egyébként tényleg hungaricum: maga Jókai találta ki regénye szereplői számára.

A magyar neveknek állítólag van jelentésük más nyelvekben. Ahogyan például az Irén békét jelent a görögben, a Margit jelentése: gyöngy.

Nincs ellenemre ez a jelentés, noha én szívesebben értelmezem ezt a kagyló szempontjából. A(k)minek a gyöngy irritáló, izgató, idegesítő jelenség…

Rátesi Margit

16 hozzászólás

  • A II:Világháború végéig az európaiak, de biztos, hogy a magyarok, szentek után nevezték el gyerekeiket. A névnapok a naptárban is erre mutatnak. Magyarországon a névnapok ünneplése sokkal fontosabb volt, mint a születésnapi.
    Pl. Margit napot többször ünnepeltem , ha jól emlékszem Június 10-én. Nagynéném, unokatestvérem is ezt a nevet viselte.Na meg az anyósom.
    Aztán Amerika dívatba jött Európában és dívatosá válltak az angol, amerikai nevek. Manapság meg olyan hihetetlen értelmetlen neveket adnak gyereiknek a magyarok, ami igen sajnálatos.

  • Szolgálati közlemény: a Noémi nem Jókai-találmány, egy bibliai zsidóasszonyt hívtak Noéminak. A Tímea egyelőre marad hungaricum.

  • Csak megjegyeznem(elnezest kerve), hogy a MIR , or0sz sz, beket jelent.Persze ez nem von le semmit az iras josagabol.

  • Jimbo drága! Békét is és világot is! A „mir”

  • talalom: jimbo ehhez nem tanult eleget oroszul 🙂

  • Jimbo! Játszunk kicsit. A mir mira jelentheti azt, hogy a világ békéje (ebben az esetben a mir hímnevű főnév egyes szám harmadik személyes birtokragja), de jelentheti a béke világát is, ugyanezen okból.

  • Kedveseim,
    A Noémi az általam imádott legszebb héber női- név.Ez a kislányom neve,de nem úgy,hogy Noémi, hanem:נעמי!

  • Manapság gyakran emlegetett név a Viktor, a környéken három is kószál,-mind a hárman egy karton lapon szerepeltek, intő példaként a másik kettőnek,-meg tanulásul, hogy néha nem árt futás, hát mégiscsak neki volt sürgősebb csak úgy hevenyészve adták hírül,hogy az egyik druszát már ki is ixelték,-okulásul.-

  • Mír v Mírje! Mondaná az orosz. (Dehülyén néz ki fonetikusan!)

    Hasonló, mint a Viktor, vagy a Győző!

    Viszont a nevek játéka kapcsán:

    Én sokat vagyok külföldön, és ezért kérdezem, hogy biztos, hogy jó nekünk, ha ott mindenki és Magyarországon is sokan az „Együtt 2014”-re szavaz?
    Én nem tudom, hogy ott kik szavaznának a demokratikus oldalra! Mindettől függetlenül is csalás a külföldönélők ilyetén szavaztatása
    – a kormánypropagandát nyomják a követségek felől, erre szakosodott fizetett embereik vannak kint, akik keresik és tartják a kapcsolatot, ill. ők képesek mozgósítani is a kb. 1%-nyi szavazót, akikről már tudják, hogy nekik szavaznak! (Londonban 200.000 magyar menekült már ki, és eddig 2000 regisztráció érkezett, hogy akarnak szavazni. Az megint kérdés, hogy ténylegesen azok közül hányat fognak mozgósítani a pártpreferenciájuk alapján!)
    -Az átlagos 70%-kal szemben a külföldre kiszorítottak 1%-a áll!!! Pedig ők túlnyomórészt annyira elégedetlenek voltak, hogy aktívan is tettek a boldogulásuk érdekében, azaz szavazásilag is aktívabbak!
    Szavazniuk is reménytelen nemcsak a távolság, hanem a szavazási hely mérete miatt is!
    Ez azzal egyenértékű, mintha a fidesz szavazóinak érvényes szavazatot leadni csak Székesfehérváron a kicsi okmányirodában lehetne lehetne! Hány érvényes szavazatot kapna a fidesz? Hányan utaznának oda?
    A külhoni magyarok pedig csak Aradon szavazhatnának! Na akkor ott is csak 1% szavazna! 200-400km-t nem utazgatnának sokan!
    Durvább a helyzet a külföldön élőkkel,hiszen sok ország nagyobb,mint Mo, azaz akár 500-800km-t is kellene utazni (nekem vagy 2000km-t a Kanári-sz-ről Madridba, de hasonló a helyzet az USA-ban, Kanadábanés akár Ausztráliában is!) Tehát a legtöbb zembernek rosszabb, mintha magyarországi szavazóknak csak Debrecenben lehetne leadni érvényes szavazatot! Soprontól- Zalaegerszegig, Sárospataktól Mohácsig mindeninek Debrecenbe kéne ezért utaznia! És persze a debreceniek nek is el kellene bumlizniuk a város meghatározott helyére, nemúgy , mint ma!
    Ez ellen lázadni kell!
    Az egyenlő esélyek erőszakosan, mesterségesen meg lettek szüntetve!
    Merthogy nem az „Összefogás” pártcsoportról van szó!!! Ezt a külföldön élők nem fogják észrevenni sem Angliában, sem Németországban, de Romániában és Ukrajnában sem! Szerintem a magyarországi demokratikus választók 10, de akár 20%-át is becsapják, ahogy először engem is megtévesztettek! Szinte mindenki csak a választólapon találkozik velük először, talán még be is juttatjuk őket a parlamentbe a fidesz támogatására!!!
    Visszatérve az első mondatra, ez is egy csalás, hogy a fidesz által kreált „Együtt 2014-et engedték indulni!!!!
    Előre kell követelni, hogy zárják ki azonnal azokat! Az unió és a fejlett világ felé mindenhova előzetesen el kell juttassuk a protestálásunkat!!! Azonnal és hangosan! Ha megvárjuk a szavazás végét, akkor csak kiröhögnek minket, hogy milyen balekok, alkalmatlan lúzerek vagyunk!
    Ha nem akarunk forradalmat, zavargásokat, akkor előtte kell megtegyük mindezt, mert a végeredmény csak rajtunk, az elszántságunkon és bátor tevékenységünkön múlik!

  • Igen, Gyuri10, szolgálati közleményben jeleztem, hogy Noémi egy bibliai történet főhőse.
    E-migráns! A Mír v mirje az béke (vagy békét, mert a hímnemű közös főnevek (a tulajdonneveknél nem) alany és tárgyesete megegyezik) a világban.
    A mo-i választási ügyben egyetértek! Pl: a külföldi magyarok szavazhatnak levélben is(!), és elküldhetik postán, akár úgyis, hogy leadják a falujukban egy megbízottnak (Vajon ki bízza meg?), aki aztán egy csomagban küldi Magyarországra, ahol a csak a Párthoz tartozó iroda láthatja! De ez csak azokra vonatkozik, akiknek nincs magyarországi bejelentett lakcímük! (Tehát azokra, akik szándékaik szerint csak ideiglenesen mentek külföldre dolgozni, azokra nem, ők utazzanak, tolongjanak a kijelölt helyen.
    Vannak lépések (pl.Scheppele professzor elemzése a viszonyokról, amit a galamus.hu-n olvashatsz), de nem elég hangosak, és főleg kevés emberhez jutnak el.

  • Da zdravsztvujet mir mira !

  • Elképesztő.
    Gyimbó-Gyombi megint jobban tudja.
    Merthogy hallott valamit valahol amire nem figyelt.
    Tele a Világ (Mir) efféle tudálékos nagyokos félanalfabétával.


    Amikor a fiam született , VALÓBAN nagyon ritka nevet szerettem volna adni neki.
    Ezért kapta a János nevet.
    Egyik legritkább magyar név a mai ” Ronaldos ” meg ” Herkules”.-es időkben…

  • Pesti Gúnár

    találomnak: Bizony, bizony! Миру мир! Ezt kellett bepingálni ötödikben az orosz-füzet első oldalának közepére.

  • Fenyvesi Glória

    A Bibliában NAOMI név szerepel, mint RÚTH menye.

    A NOÉMI magyar név!

  • Geyza,
    remélem meg tudlak nyugtatni.Európa nagy részében már a leggyakoribb név az újszülöttek között az achmed és a mohammed.

  • Kedvtelen glólika,
    Tisztában vagyunk vele,hogy Szűz Mária és Jézus Krisztus is magyarok voltak.Azt is tudjuk,hogy az emberi butaságnak csak alsó határa van.Egyébként a „biblia”nem szerepel az Ótestamentumban(TÓRA).Ha hajlandó lennék veled asszózni leírnék legalább 12,15 héber nevet amire a hozzád hasonló nagyeszüek megesküdnének,hogy magyar nevek.Azért ne búslakodj,a héber neveket nektek is van jogotok használni.