Minek a védelme?

2014 március 3 8:53 de.41 hozzászólás

El nem tudtam képzelni, hogy mi szükség van egy AVH-ra – vigyázat, nem Á, A! – vagyis Alkotmányvédelmi Hivatalra egy demokratikus államban, ahol elviekben nem hivatalnak, hanem szakértő jogászokból álló bíróságnak kellene védenie az alkotmányt, már persze, ha lenne alkotmány. De hát az sincs, Alaptörvény van! Abba meg nem szólhat bele az Alkotmánybíróság, gondoskodott erről a Párt magasságos többsége. (Érezhettek valami disszonanciát a fijjúg is, mert a hivatal nevének rövidítése hivatalosan: AH. Aha!)

Lesz még Magyar Köztársaság?

Lesz még Magyar Köztársaság?

Az AH nem változtatott nevet, nem hívják Alaptörvény-védelmi Hivatalnak, szóval, itt lanyhult az éberség, de lehet, hogy csak a diktatúrák – legalábbis azok magyar változatának – slendriánságáról van szó.

Nézzük mégis, mi a csudát csinál egy nem létező jogi formulát védeni hivatott apparátus. A cég nyitólapján mindjárt kiderül: szó sincs itt semmiféle alkotmány (vagy alaptörvény) védésről. Az AH főigazgatója Göbölös László dandártábornok, ebből már azért ért a magyar. Lehet, hogy tábornok úr jogász is, bár nem hiszem, hogy jogelméletben állná az összehasonlítást Sólyom alkotmányjogásszal.

De nézzük a beköszöntőt: hogyan határozza meg céljait, feladatait, maga a testület? „A Hivatal a belügyminiszter irányításával hajtja végre a nemzetbiztonsági törvényben számára meghatározott feladatokat. Együttműködik a Belügyminisztérium rendvédelmi szerveivel, a nemzetbiztonsági szolgálatokkal és az államigazgatás más területeivel.” Szóval nem a végrehajtó hatalomtól független, szakértői csapatról van szó, hanem a kormánynak alárendelt – miről is? Nézzük a feladatokban! „Kiemelt feladata, hogy Magyarország kormánya számára biztosítsa a döntéshozatalhoz szükséges – más módon be nem szerezhető – információkat.” Világos: mivel a felhasználható eszközök között szerepel a nemzetbiztonsági törvény, meg a titkosszolgálati eszközök is, ez az AH(a) egy vadonatúj, csakis a kormánytól (de gyanítom, a belügyminisztertől személyesen) függő spicliszervezet, amelyiknek immár több más, hasonló szervezethez képest joga van lehallgatni a telefonjainkat, belenézni az e-postánkba stb.

De nézzük, hogy mit „működött” e grémium össze az elmúlt években? A honlapról mindössze két közlemény elérhető e tevékenységről: az egyik a Portik-Laborc ügy, a másik „az őszödi kiszivárogtatási ügy” titkosítását oldotta föl. Hát, elég sovánka eredmény, ha három évre nézzük. Persze az is lehet, hogy ennél sokkal többet végeztek a szorgos közszolgák, de egyelőre azok titkosítását nem oldották föl…

Félreértés ne legyen: magam is szükségesnek vallom, hogy a mindenkori állam akár titkosszolgálati eszközökkel is védje magát. Erre valók a polgári, meg a katonai titkosszolgálatok. Amelyek nem a mindenkori kormánynak alárendelve működnek, hanem a parlament felügyeletével. Nem vagyok naív, azt is tudom, hogy e felügyeletben mindig hangsúlyosabb szerepe van a parlamenti többség adta kormánynak, mint az ellenzéknek, de azért halvány remény marad arra, hogy az ellenzék által is ellenőrzött körülmények között egyik cég sem vetemedhet az állam polgárainak indokolatlan vegzálására, érvényes törvények megsértésére.

De vajon mire valók az egyetlen személynek, nevezetesen a belügyminiszternek alárendeltségébe tartozó AH-ák?

Aki még ezek után is úgy gondolja, hogy a Párt vezette Magyarországon demokratikus parlamentarizmus van, az valószínűleg abban is biztos, hogy a rezsicsaták megnyerése a legfontosabb Magyarország felvirágoztatásához…

Rátesi Margit

41 hozzászólás

  • Valoban a rezsicsatàk megnyerése nagyon fontos-föleg a rezsicsatàk
    elvesztései utàn-,Lendvai Ildiko „Lassan mond(ta)om,hogy Orbàn Viktor is megértse,nem lesz gàzàremelés”. Sajnos lett.
    Most is ,mint koràbbi intézkedésekor a kormànynak,minden labancunk az EU-hoz fordulhat,a rezsicsökkentése ellen!

  • erős et: biza lett. orbán idejében is, ahogy háromszor emelték az áram díját is. így, persze, könnyű volt rezsit csökkenteni.

  • ille
    Most örülniük kellene! Vagy inkàbb jelentgetnek az EU-nak?

  • erős et: nem az eu-nak, hanem a scájci egészségügyi szolgálatnak. tudja, kezd káros lenni a környezetre, és ezt ott igencsak komolyan veszik.

  • Felvinczy Károly

    Nem hiszem, hogy a szerzö kétségbe vonná a Német Szövetségi Köztársaság demokratikus voltát.
    Nos, ott van egy „Bundesamt für Verfassungsschutz” nevü hivatal, alapítva 1951-ben, melynek honlapjára lépve színte egy az egyben ugyanaz van leírva feladatként, mint az AV idézett feladatai közé (annyira, hogy színte adódik a feltételezés, valaki leegyszerüsítette a munkáját…)
    Segítek: http://www.verfassungsschutz.de
    Öket esetleg meg lehetne kérdezni, minek a védelmére jöttek létre ezelött 63 éve

  • Ille, örüljön, hogy valaki ír valamit ehhez a cikkhez!

  • figyelő: mégis, mi közöm hozzá? az pedig, hogy nem írnak hozzá, csak a maguk szegénységi bizonyítványa.

  • Szerencsére azért vannak akik írnak…..
    Háromszori emelés?Én nem tudok róla(mostanában pár éve!!),de szerintem mások sem…..csak többszöri csökkentésről!
    Ille lehet,hogy Lendvai Ildi rekedt rikácsolására emlékszik,ami ugye az előző kormány „alakulása”…(a választások)előtt
    volt….aztán lett gáz és áram emelés is!!!!
    Sajnos van időzített és célirányos amnézia is,de vannak akik emlékeznek!

  • Mintha keresték volna a hozzászólókat!
    Ja, az a másik nyilas topikban volt!

  • boda: biztosan vannak, akik emlékeznek, de az nem maga. bár, úgy vélem, néha azért feltisztul. tudja, a magáét úgy hívják: retrográd amnézia.
    az pedig, hogy nem tud róla, hát, a maga gondja. elég buta hozzá, hogy fel se tűnjön magának 😀

  • ille
    Igaza van, a svàjciak vàlogatosak,ezért magànak itt nem lenne helye.

  • figyelő: jól van? másik nyilas topik? ejnye, mama, kezd szétesni!

  • erős et: maga csak azt hiszi. tudja, a svájciak szeretik a rendszerető embereket. én meg az vagyok, szívesen rendben tartom a környezetemet, aminek valszeg igen gyorsan áldozatul esne 😀
    ami pedig azt illeti: maga csak vendég ott, úgyhogy, ha javasolhatom, ne döntsön helyettük, nincs abban a helyzetben 😀

  • Ille, ne értem aggodjon! A memoriája gyengül idő előtt! Van itt még más nyilas topik is ha körülnéz!

  • figyelő: de, magáért aggódom, méghozzá komolyan. ha pedig az én írásomat nyilas topiknak minősíti, ne lepődjön meg, ha elküldöm valami igencsak régen látott helyre, ahonnan anno előbukkant!

  • Na Ille már megint magát minősítette a hülyeségeivel és a
    hazugságaival!
    Na ennyi!Én fizetek rezsit…..

  • boda: ne strapálja magát, nincs abban az állapotban, hogy bárkiről, bármit is el tudjon dönteni, hogy ki is, mi is 😀 amit maga fizet, az nem rezsi 😀 javaslom, nézzen utána a rezsi fogalmának, és mindannak, ami bele foglaltatik, aztán, ha fel tudja fogni az alkotó elemei jelentését, jelentkezzen, mert addig csak egy papagáj a kalickában 😛
    bár maga inkább, jóasszony, egy maci – termetéből adódóan (tudja, maga egy sudár asszony 😛 ) -, amelyik bedőlt a málnásba 😀

  • Már megint igazságtalan velem. Azt hittem az a topik a nácikról szólt.

  • figyelő: komoly gond van a fogalmazásával. a topic nem a nácikról szólt, de nem is náci – ahogy maga fogalmazta. szóval, miért is lennék igazságtalan?
    „Van itt még más nyilas topik is ha körülnéz!”

  • Ja ha Ille nem fizet rezsit,mert „napelemmel” működik,mint régebben írta,azért még nekem és az emberek többsége igen!
    Szerinte ….ez sem igaz!Szegény…..

  • Tudatosítani kéne, hogy nem orbánék csökkentették a rezsit, hanem a világpiac!

    Sőt! Orbánék emelték 4 évig, csak most csökkentették a szavazatszerzés miatt, ami azt jelenti, hogy választások után megemelik!

  • hehehe
    két évvel ezelőtt a ringen az AH-nak külön konténere volt, rajta egy hivalkodó felirattal: AVH. aztán egy pajkos egyed az A betűre felbiggyesztett egy ékezetet. egy teljes napig úgy díszelgett ott, mire észre vették.
    hogy mijafranc közük volt a futamhoz, senki sem tudja, mert hát ott a nem létező alkotmányt védeni több, mint bohóckodás.
    de ugyanúgy volt ott egy másik védelmi csapatnak is konténere: a NAV-é. a harmadik napon, puszta kíváncsiságból bekukkantottam – ez az előnye annak, hogy a biztonsági szolgálatnál mindenhez van kulcs – és mit látok? a gáncs nélküli lovagoknál halomban áll a szemhunyásból származó cucc: tálcaszám dobozos sörök, energiaitalok, üdítők, kóla, a fridzsiderben meg jóféle whiskey, meg vodka, meg jäger és unicum. kommersz cuccot el se fogadtak.

  • e-migráns!………………Megmondaná akkor,hogy a nyugat-európai államokban miért nem csökkent a rezsi?

  • Fenyvesi Glória

    Nekem sokkal többet fejez ki a Magyarország tábla…
    Mert kivel köztársaság a Magyar?

  • fenyvesi glória: na, itt van a komoly gond magával! a köz-társaság nem valakivel való közösködést jelent. megértem figyelőt, hogy nem talált ezen az oldalon egyetlen jobbikost sem. nekik ugyanis legalább van annyi szeük, hogy ilyen bődületes marhaságot ne adjanak írásba!
    a magyar pedig nem nagy betűvel írandó, de magának mind1.

  • Felvinczy Károly
    2014.márc.3
    12:39

    Én látok különbséget, nemis kicsit, nagyot.
    Leginkább a következő idézet bevezető szavaiban:

    „Die parlamentarische Kontrolle über das Bundesamt für Verfassungsschutz sowie über die Verfassungsschutzämter der Länder ist im Gesetz zur Beschränkung des Brief-, Post- und Fernmeldegeheimnisses (Artikel 10 – Gesetz – G 10), §§ 14 ff. geregelt.

    A németül nem tudóknak is feltűnik a „parlamentarische Kontrolle” kifejezés…

    A cikk írója is ezt hiányolja leginkább..

  • kiskató: ne terhelje túl az urat. a czy elég sokat elmond a műveltségéről. a német nyelv ismerete nem gondolom, hogy oda tartozik 😀

  • Ebert Terézia

    Megszünt a Magyar Köztársaság elnevezés!
    Akkor nem lehet KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK elnevezés sem!
    Ezt mikor veszik tudomásul?

  • ebert terézia: fogós kérdés! azonban – állítólag – csak az elnevezés szűnt meg. az államforma – mint köztársaság – nem, bár ez erősen véleményes!

  • kiskató
    2014 március 4
    12:02 du.

    Kiskatóm, Fővincze Karol még valszeg a keleti tartományokban tanulta a swábot..
    😀

  • Rezsit mindenki fizet,csak Ille nem és még be is vallja….
    érdekes,meg az abmormális magyarázata? idétlen állítása!!!!
    No ez van….

  • Felvinczy Károly

    Kedves kiskató,

    természetesen jól látja a különbséget, De kérem, nézze meg a magyar oldalt is alaposan, ki a felühyeleti szerve ennek a hivatalnak.

    Pille Pityu bunkó megjegyzései, kérem, ne befolyásolják, ö még MSZMP titkár Volt amikor én a Rigó utcában felsöfokú német nyelvvizsgát tettem, és csak Önek vallom be, 30 éve itt élek, Frankfurtban… Szerencsémre – bunkómentesen

  • Felvinczy Károly

    … és kedves Kiskató… hogy érezze a különbséget: egy intelligens vitapartnerrel bármikor szívesen megbeszélem a véleménykülönbségeket. De egy ilyen bunkóval, mint ez a Pille Pityú, aki itt pöffeszkedik kiélve párttitkári allürjeit… tudja az egész portált leminösíti. CA helyében már rég kirúgtam volna. Na mindegy, ö tudja.

    Tudja, aki vele nem ért egyet az náci. ezzel okozza a legtöbb kárt… majd csak rájön CA.

  • Marcsi
    2014 március 4
    3:16 du.
    2010. február: áfával együtt 1 m3 gáz 121 Ft (még Bajnai kormány idejében)

    2011. február: 151 Ft (ez már az Orbán kormány ideje)
    2012. február: 154 Ft ( Orbán időszak)
    2013. február 137 Ft (Orbán kormánya) Rezsicsökkentés?

    A gáz világpiaci ára 20% csökkent.

    Mi magyarok is olcsóbban kapjuk, ezért lehet csökkenteni, mint már hónapokkal korábban szinte egész Európában megtettek. A többi parasztvakítás. Aki vak, az nem figyel a tényekre, csak a propagandára.

  • Felvinczy Károly
    2014 március 4
    4:17 du.
    Rosszul tudja!
    Nem az a náci aki Illével nem ért egyet, hanem aki azonosul a szélsőjobbal.

  • felvinczy károly: hát, fiam, ez nagyon gyenge volt 😀 arról az apróságról nem is beszélve, az, hogy magát intelligens vitapartnernek tartja, barokkos túlzás 😛
    mszmp-s párttitkár…ez nagyon jó! tud még ilyet? rigó utcai nyelvvizsga? azért vallja be, sokra nem ment vele, csak nyelvpótlékot kapott érte. én meg, a sanyarú sorsú, wolfenben, az orwo-filmgyárban tanultam a németet..affrancba, hogy miért is nem a rigó utcát választottam!
    czy, czy, azért frankfurtban ennél az ideológiánál több ragadhatott volna magára 😀
    hacsak nem a másik frankfurtban szívta magába honecker tanait 😛

  • boda: na, erre még gyúrjon egy kicsit 🙂 magának is javaslom – már, ha képes rá – sorolja fel, mik is a rezsi elemei, de, ha szabad kérnem, ne álljon le az elektromos díjnál 😀

  • kedves donom, bodát ritkán tántorítják el a tények a rögeszméitől 😀

  • Felvinczy Károly:
    A bürokrácia senkiházi dokmunkásával ne vitatkozzz,mert ille-tlen úúúúúúr egy foghíjas ,páleszmarta torkú,
    kőbaltás vitapartner(moderátor).

  • gogu: hízelgéssel nálam nem megy semmire 😛

  • Fenyvesi Glória

    A fórum baloldaliai,és liberálisai gyakran belekötnek a helyesírásba, még ha egy két betűről is van szó.
    Ez kekeckedés,mert ellenérvet nem tudnak felhozni.
    Pedig a megszólításnál ők is gyakran kis betűt alkalmaznak.
    Talán tudják, hogy mindenkinek más a tálentuma: Van, aki jó szakmunkás, de nem tud nyelveket.
    Van, aki jó orvos, de nem tud főzni, stb…
    Senki sem tökéletes!