Orosz vélemény Paksról: Orbán a második Lukasenka

2014 március 5 10:00 de.59 hozzászólás

Tegnap délután felhívott az egyik ismerősöm, s javasolta: sürgősen kattintsak a Galamusra, mert ott egy olyan orosz cikk utánközlése jelent meg még hajnalban, melyet ha elolvasok, garantáltan meg fog változni a véleményem Orbán arcpirító Paksi bizniszéről. Nos, tisztelettel jelentem, hogy elolvastam és valóban megváltozott a véleményem: rosszabb már talán nem is lehetne!

Mivel az említett írás rendkívül kimerítően és tömören világítja meg orosz szempontból a Paksról kötött Orbán-Putyin egyezményt, nincs más választásom, mint hogy magam is teljes terjedelmében utánközöljem azt (a kiemelések tőlem származnak – szendam).

Paks

Paks

 Miért ajándékozott Oroszország atomerőművet Magyarországnak?

Oroszország váratlanul, és csendben úgy döntött, hogy Kelet-Európa energiaiparát megajándékozza a szocialista tábor óta talán legnagyobb beruházással. A magyaroknak ad mintegy tízmilliárd eurót, hogy a Roszatomtól két reaktort vásároljanak a Paksi Atomerőművükbe. Összehasonlításként: az Északi Áramlat gázvezetékre 9 milliárd euró ment el, a Déli Áramlatra – ha egyáltalán megépül – a tervek szerint 15 milliárdot költenek. Mind a kettő tucatnyi országot érint, évek óta foglalkoztatja egész Európa sajtóját, és vita tárgyát képezi rengeteg találkozón. Itt meg egyszerre csak a semmiből tízmilliárd euró az egyetlen Magyarországnak – Orbán kormányfő este hirtelen beugrott a Kremlbe aláírni a papírokat.

 Mesterképzés Lukasenkának

Hogy jobban el tudjuk képzelni, mit jelent Magyarország számára tízmilliárd euró: ez több mint ezer euró minden egyes magyarra, beleértve az aggokat és a csecsemőket is. A lakosság száma ott nem éri el a 10 milliót. Vagy egy praktikusabb összehasonlítás: az összeg kis híján a magyar állami költségvetés negyedét teszi ki. Vagy a teljes államadósság 13,5 százalékát. Vagy két és félszer annyi, mint amennyi támogatást évente kap az Európai Unió költségvetéséből.

Hát ilyen összeget kap a tervek szerint Magyarország az orosz állami költségvetésből hosszú lejáratú hitel formájában, hogy elköltse a Roszatomnál vásárolandó, két, egyenként 1,2 gigawattos reaktorra az egyetlen Paksi Atomerőműve számára. Ez az atomerőmű, amelyet az internacionalista kötelesség keretében szovjet szakemberek építettek a nyolcvanas években, jelenleg mintegy 2 gigawattot termel, és az ország teljes energiafelhasználásának 40 százalékát adja.  Ám tekintettel arra, hogy Magyarországon a közeli jövőre nem látható előre különösebb gazdasági növekedés, nem nehéz kiszámolni, hogy 2023-ra, amikorra a tervek szerint megvalósul a projekt, a Paksi Atomerőmű gyakorlatilag teljes egészében tudja majd fedezni a magyarok áramszükségletét.

Természetesen Orbán Viktor magyar kormányfő új külpolitikájának csodálatra méltó sikere: válság idején megkaparintani egy hosszú lejáratú hitelt, amely az ország GDP-jének 11 százalékát teszi ki. Azt követően, hogy Nyugaton összeveszett mindenkivel, akivel csak lehetett a külföldi konszernekre kivetett rendkívüli adók és a nyugdíj-megtakarítások államosítása miatt, egy második Lukasenka sorsát jósolták neki. Az mondták, egy pária-állam populista diktátora lesz, akivel senki nem akar kezet fogni.

Valójában azonban kiderült, hogy nem is olyan rossz második Lukasenkának lenni. Az Európai Unióból Magyarországot úgysem teszik ki – elvben nem készültek fel ilyen eljárásra. Az EU-tagállam státusával pedig igen sikeresen lehet üzletelni a világpiacon, ha az ember nem ragaszkodik túlságosan az elvszerűséghez és az integritáshoz, Nyugaton ugyanis már nincs vesztenivaló. Így Orbán 2012-ben eladta Azerbajdzsánnak azt az azeri tisztet, aki egy NATO-tanfolyamon Budapesten megölte örmény kollégáját. Odahaza a gyilkost azonnal amnesztiában részesítették, hősként ünnepelték, és hálából vásároltak Magyarországon kétmilliárd euró értékű államkötvényt.

A magyarok Kína kedvenc partnerévé lettek Kelet-Európában. Orbán kormányzásának ideje alatt, vagyis 2010-től kezdve megháromszorozódtak Magyarországon a kínai befektetések, és elérték a 2,5 milliárd dollárt. De mindez elhalványul Oroszország luxuriózus ajándékának háttere előtt. Hiszen 7,5 milliárd eurót egy fehéroroszországi atomerőmű építésére még a leégett, koldus Lukasenka is ki tudott szedni Moszkvából. Ukrajnának, az annyira stratégiai, testvéri partnernek mindössze 4,5 milliárd euró hitelt ígérnek az atomenergiára. És akkor jön valami Orbán, aki életében csak párszor járt Moszkvában – s egyből kap tízmilliárd eurót.

Az utolsó az EU-ban

Egy ilyen hitellel és a bővülő atomerőművel Orbán teljesítheti a választások előtti legfőbb ígéretét – hogy csökkenti az elektromos energia árát. Ez lehetővé teszi számára, hogy megválasztassa magát a következő periódusra úgy, hogy megnyeri a tavasszal esedékes választásokat. És ha szerencséje van, a kedvező hatás eltarthat egészen a következő választásokig, 2018-ig. Szóval azt nem nehéz megérteni, hogy mi járt a magyar vezető fejében, amikor beleegyezett ebe az alkuba. Nehezebb megérteni, hogy mi járt az orosz fél fejében. Nem tudunk összehozni egy deficitmentes költségvetést, a saját infrastrukturális beruházásainkat leállítjuk, de könnyen találunk tízmilliárd eurót Magyarországnak.

A Kreml számára, mint rendesen, a stratégiai érdekek ezúttal is fontosabbnak bizonyultak a pénznél. Az elmúlt tíz évben a Roszatomnak sikerült szinte teljes egészében elveszteni azt a hatalmas, kelet-európai nukleáris birodalmat, amelyet  a Szovjetuniótól örökölt. Valaha a volt szocialista tábor szinte minden országában volt egy-egy atomerőmű, amelyet szovjet szakemberek üzemeltettek. Mára szinte semmi sem maradt. Igaz, a probléma nem csupán a Roszatom nehézkes módszereiben van – Kelet-Európa néhány országa annyira elkezdett hinni a nacionalista és környezetvédő utópiákban, hogy örömmel siettek kiszúrni a saját szemüket, és önként bezárták a még teljesen működőképes atomerőműveket, megfosztva ezzel saját gazdaságaikat a bőséges és gazdaságos energiaforrástól.

Mindenesetre a Roszatom elvesztett piacainak listája nagyon hosszú. Litvánia és Szlovákia az uniós csatlakozás előtt teljesen leállította atomerőművét. Bulgária leállította a reaktorok egy részét, sok éven át tárgyalt Moszkvával egy új atomerőmű építéséről Belenben, de 2012-ben végleg lemondott a tervről a hatalmas veszteségek ellenére. Lengyelország már sok éve tervezi első atomerőműve megépítését, de a munkálatok még nem kezdődtek meg, és Oroszországot oda aligha veszik be. Csehország az EU nyomása dacára nem mondott le a nukleáris energiáról, de a Roszatom szerződése a Temelinben lévő cseh atomerőmű fűtőrúdjainak szállítására 2020-ben lejár, és a két új reaktor megépítésére kiírt tendert, amelyen Oroszország is indul, folyamatosan halogatják az egyre távolibb jövőbe.

Végső soron tehát Magyarország a Roszatom számára az utolsó lehetőség maradt arra, hogy valahogy mégiscsak megvesse a lábát a kelet-európai piacon. Hiszen az emberek szeretnének nem csak Iránban és Indiában dolgozni. A jó nemzetközi arculathoz tiszteletreméltóbb országokban megvalósuló projektek szükségesek, olyan országokban, amelyek nem vetődnek bármire pusztán csak az olcsó ár miatt. És erre a legjobban Kelet-Európa felel meg, amely mostanra olyan tiszteletre méltó szervezet tagja lett, mint az Európai Unió. Ezért határozták el Moszkvában, hogy kiválasztják a térségben a leggyengébb láncszemet, és minden erővel megtartják.

 Az álmok hitelfelvevője

Önmagában remek, hogy a Roszatomnak sikerült megőriznie jelenlétét legalább Magyarországon. Csak az a kérdés, hogy ez mennyibe kerül az orosz adófizetőknek. Mennyire biztonságosak és perspektivikusak az ilyen gigantikus befektetések a magyar energiaiparba? És itt már súlyos kétségek merülnek fel.

Oroszország tízmilliárd eurót akar kölcsönözni Európa egyik, bizalomra legkevésbé méltó hitelfelvevőjének. Azt csak úgy mondják, hogy Magyarország az EU tagja. Valójában Orbán annyira elrontotta a kapcsolatokat mind az európai, mind a nemzetközi intézményekkel, hogy ha netán bármi történik, senki a kisujját sem fogja mozdítani, hogy segítsen az adósságokban fuldokló Magyarországnak. Ellenkezőleg, csak kárörvendeni fognak.

Márpedig ez igencsak könnyen megtörténhet. Magyarország az orosz hitel nélkül is Kelet-Európa bajnoka az eladósodás GDP-hez márt arányában – ez mintegy 80 százalékot tesz ki. A gazdasági növekedést a magyarok jóval a válság előtt, még 2006-ban elfelejtették. Az elmúlt tíz évben a szomszédos Szlovákiában vagy Lengyelországban a GDP mintegy másfélszeresére nőtt, Magyarországon ez a növekedés mindössze 8 százalék volt. Az ország rég nehéz gazdasági helyzetbe került, és még Orbán Viktor  legbizarrabb reformjai sem képesek felélénkíteni.

Emellett az állandó gazdasági problémák miatt Magyarországon a politikai élet jóval élesebben polarizálódott, mint a szomszédos országokban. Nincs semmiféle folyamatosság, minden következő vezető nem kevesebbet ígér a választóknak, mint új korszakot. Maga Orbán hatalomra kerülve radikálisan felülvizsgálta szociáldemokrata elődei szinte minden döntését. És nincs semmiféle garancia arra, hogy az ellenzék nem fog ugyanígy eljárni, ha váratlanul győz. A magyar baloldal már ma is energetikai rabságnak, új szovjet megszállásnak és az ország minden élőlényét fenyegető veszélynek nevezi  az Oroszországgal kötött üzletet. Úgy tartják, hogy ez a megállapodás érvénytelen, mert Orbán nem írt ki tendert, és ez sérti a magyar törvényeket. És különben is, ilyen fontos döntéseket csak népszavazással lehet meghozni.

Ezért aztán jóval biztonságosabb lenne Lengyelországgal vagy Csehországgal kötni nukleáris megállapodásokat, ahol a kormányok sokkal adekvátabbak, a gazdasági perspektívák pedig jóval örvendetesebbek, mint Magyarországon. De az adekvátabb kormánnyal és örvendetesebb gazdasági kilátásokkal rendelkező országoknak az orosz ajánlatoknál jobb ajánlatokat tesznek. Oroszországnak azt kell vállalni, ami maradt, különleges elosztással vigasztalva versenyképtelen vállalatát: a garantált jövedelem az állami konszerné, a kockázat és veszteség az adófizetőké.

Makszim Szamorukov/slon.ru

***

Yes, comment!

Amit az orosz cikkíró nem tudott, vagy nem akart figyelembe venni, az a magyar szempont. Nevezetesen az, hogy a Széllkálmángrádban tető alá hozott Paksi Gigamutyi anyagi terhei teljes egészében a magyar és nem az orosz adófizetők vállait nyomja majd! A megállapodás szerint ugyanis a beruházás költségeinek 60 százaléka mindenképpen a Roszatom kasszájába kerül, s mivel az egy állami vállalat, itt tulajdonképpen annyi történik, hogy a Kreml ezt a pénzt az egyik zsebéből a másikba teszi. Ha az erőmű építését valóban sikerül majd az eredeti, 10 milliárd eurós kereten belül tartani (ennél bizonnyal jóval magasabb összeg fog szerepelni a végszámlán! … és ezt nem csak szendamondja!), akkor 6 milliárd akkor is házon belül marad, ha az Északi Sarkon kivirágoznak a pálmafák a hónapok óta tartó homokviharok ellenére.

Az elvi kockázatot tehát csupán a fennmaradó 4 milliárd euró jelenti. Ez, a Megállapodás szerint, a “magyar alvállalkozókhoz” (konkrétan a Közgéphez, mégkonkrétabban Orbán Viktorhoz és Simicska Lajoshoz) fog kerülni, ugyanis ennyi az a pénz, amit Moszkvának ténylegesen is ki köll majd fizetnie! Ámde a summa folyósítása nem cégek, hanem államok közötti hitelszerződés keretén belül fog történni, így osztán, hogy már reá került Lászlóné Zsuzsika (akinek vagyon egy miniszteri széke, egy érettségije, valamint komoly tapasztalata a vietnámi nádbútorok importálásában) aláírása és a parlamenti Ezerharmad, a Balogh & Co.(mondor) hivatalos jóváhagyása is néhány napon belül elintéződik, a készfizető kezességet a Magyar Állam fogja vállalni, melynek fedezete annak valamennyi forgalomképes vagyona és az adókból, járulékokból származó rendszeres bevételei.

Az effektívnek tekinthető kockázat Moszkva számára tehát mindössze két tényezőben rejlhet, de egyik sem olyan, amit vagy ne tudna kiküszöbölni, vagy pedig komoly anyagi veszteségeket okozhatna “neki”. Ezek pediglen a következőek:

1.      Még idén tavasszal kormányváltás történik Magyarországon, s a hatalomra jutó, egyesült, antiorbanista ellenzék, a kétségtelenül elkövetett törvénysértésekre hivatkozva felmondja a Szerződést. Ennek valószínűsége, tekintettel a T. Választók általános szellemi állapotára, jelenleg ugyan csekély, de a Kremlnek még ebben az esetben is rendelkezésére áll az a zsaroló-potenciálja, avagy ha tetszik: “tárgyalási alapja”, amelyet “Gazprom” néven szokás emlegetni. A szintén orosz állami tulajdonban álló cég ugyanis ebben az esetben, valamiféle “új körülményekre” való hivatkozással felfüggesztheti a gázszállítási szerződést, s mindaddig nem is lépteti ismét életbe (ne feledjük, akkor már – hála Viktornak – nem fog mögöttünk állni a német E.ON a maga elképesztő vásárlási és lobby-erejével!), amíg az új magyar kabinet torkán, néhány csekély jelentőségű módosítással egyetemben, le nem gyömöszölték a Paksi Gigamutyi kapcsolt áruját. A kölcsön pedig szépen elparkolgat az ottani költségvetés egyik tartalékszámláján.

2.      Államcsőd következik be Magyarországon, azaz az éppen regnáló, Harmadik Orbán-kormány képtelenné válik a hitelek törlesztésére. Lássuk be, ez az, aminek jelenleg a legnagyobb a valószínűsége. Ugyanis ha (és ez szinte biztosra vehető!) április hatodikán – tekintettel a T. Választók általános, szellemi képességeire, meg a választási rendszerbe beültetett, “törvényes csalások” lehetőségeire – , újabb négy esztendőre prolongálódik a maffiás rablógazdálkodás és a matolcsysta ámokfutás, akkor ez a helyzet elkerülhetetlenné válik. Moszkvát ebben az esetben érheti valamiféle tényleges, anyagi kár? A 6 milliárd eurót addig már régen átadták a Roszatomnak, mint a két reaktor vételárát, amelyek pedig (még tényleges legyártás nélkül is) majd szépen eldarvadoznak egy “papíralapú” raktárban (lásd: Deutsch Tompy stadionbeléptetőit!), mígnem valaki, dömpingáron (1-2 milliárd euróért) meg nem veszi azokat a bedőlt Magyarországtól. A bevételt pedig Moszkva szépen zsebre vágja az addigra már kifizetett, de nagyobb részében azonnal felfüggesztett folyósítású hitelek ellenértékeként.

Foglaljuk tehát össze! Vologya Cár, csak hogy kihúzza a szarból a döglődő, állami tulajdonú Roszatomot, bevillantott Viktor Királynak egy minimum 10 milliárd eurós, államközi hitelszerződést (mindenféle valódi kockázat nélkül!), amelynek 40 százalékát nagyvonalúan felajánlotta a magyarhoni állam-maffiának ellopásra. Az egyébként gyáva, súlyosan elmebeteg, semmihez nem értő, de roppant pénzéhes Unser Vezér erre rögtön rá is csapott, lévén felhomályosították arról, hogy ebből neki, személyesen csakis haszna származhat, a teljes felelősség és minden anyagi teher ugyanis Szeretett Népének vállait fogja nyomni. Bármi is történjék a jövendőben, a Roszatom átmenetileg meg vagyon mentve, Viktátor valaholszigeteki offshore-számlái pedig tovább híznak … akárcsak a tulajdonosuk!

Április 6.-a valóban az “Ítélet Napja” lesz. Minden, arra jogosult honi, illetve (“balkézről jogosult”) külhoni választónak ekkor kell eldöntenie: Orbán vagy az Ország! … Murphysta vagyok, nem optimista!

… és ezt …

… szendamondja!

szendamondja

59 hozzászólás

  • Elolvastam. Húúú…
    Ez több,mint amit Kossuth magával vitt Amerikába,de a csapatkapitány hová fog menni?

  • gyuri10: azért az elég meredek, hogy nem összeesküvés elmélet, hanem az összefüggések világos felismerése, levezetése. ráadásul orosz részről.

  • Bele fogunk dögleni! Meg is érdemeljük, ha április 6-án újból hülyeséget csinálunk. Ti is beledöglötök ám, kedves vakhitű honfitársaim, ne legyen kétségetek! Értetek nem is kár, csak az utódaitokért……………………

  • A cikk írója kicsit lemaradt valamiről, a Galamus meg ilyen hiteles!

    MTI2014. 01. 17. 14:03
    „Már nem ragaszkodik a villanyáram felvásárlási áráról nyújtandó állami garanciához a Roszatom, és így valószínűbbé vált, hogy megépülhet Apátszentmihályban (Jaslovské Bohunice) az új szlovák atomerőmű, amelynek felépítésében az orosz energetikai vállalat kulcsszerepet játszhat – jelentette a pozsonyi Pravda pénteken. A szlovák lap szerint Pozsony úgy számol, hogy 2025 körül indíthatja a 10-12 milliárd eurós beruházást igénylő új erőmű próbaüzemét. A létesítmény teljesítménye elérheti a 2400 megawattot.”

    INDEX 2014. 03. 05., szerda

    „A magyar bővítés a Roszatomnak nem nagy falat, de fontos projekt, az országnak nyújtott hitel pedig orosz léptékkel is jelentős. Elemzők szerint a cégnek Magyarország értékes hídfőállás lehet az európai nyomulásban. Új építést terveznek Finnországban, Litvániában, Lengyelországban, Svédországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Szlovéniában, Franciaországban, Csehországban és az Egyesült Királyságban.”

  • lelszi: megnyugtató, hogy maga pedig ilyen jól tájékozott, mi több, más hitelességét is meg tudja ítélni.
    egy apró gond van csak: ez nem a galamus írása, az MTI híre teljesen érdektelen, mivel szlovákiáról szól, a cikk íróját meg nem igazán tudja megcáfolni.
    arról nem is beszélve, hogy a „nem nagy falat” és a „orosz léptékkel is jelentős” egy csöppet ellentmondásban van 🙂
    az is jót tett volna a MAGA hitelességének, ha szerényen megemlíti, hogy az index miből is rakta össze ezt a felettébb impozáns felsorolást, ami nem mellesleg teljesen szembe megy a roszatom piacvesztésével…bár, tervezni, azt lehet. több ezer új paksi munkahelyet – jó, ha 720-750re szükség lesz, meg teljes foglalkoztatottságot is 😀

  • István,
    Nem képzeltem el semmiféle összeesküvést.Csak asszociáltam.

  • Fenyvesi Glória

    Reagálás Jávor Benedek (Együtt-PM) nyilatkozatára.
    „GYURCSÁNY FERENCRŐL IS KIDERÜLT, HOGY 80 MILLIÓ FORINTOT KASZÁLT A PAKSI ATOMERŐMŰVÖN.”

    A Gyurcsány-koalíció leszerepelt Paks ügyben. Józsa István 7 milliárdos megbízása után, Gyurcsány Ferencről is kiderült, hogy 80 millió forintot kaszált a paksi atomerőművön.

    Gyurcsány Ferencék cégének alig tíz hónap alatt 80 millió forintot fizetett ki az atomerőmű a kilencvenes években, papíron az atomerőmű bővítésének népszerűsítésére, valójában tényleges munka nélkül.

    A Gyurcsány-koalíció nemcsak keresett Pakson, hanem támogatta is az atomerőmű orosz technológiával való bővítését. Fodor Gábor, a Gyurcsány-kormány egykori környezetvédelmi minisztere azt is elárulta, hogy a Gyurcsány-kormány erősen ellenezte a népszavazást Paksról.

    A bukott baloldal komolytalan és hiteltelen Paks ügyben.

  • Fenyvesi Glória

    Tehát a szocik is támogatták anno az atomerőmű bővítést,mert nagyon is jól jártak vele,pl. Józsa István is…

  • Fenyvesi Glória

    A „választók szellemi állapotát”emlegette a cikkíró.
    Azért sokan vagyunk úgy, hogy inkább az ún.”baloldali szavazók szellemi állapota kifogásolható…
    Nézzék meg a bal, és jobboldali szavazókat egy -egy videón, lakossági fórumokon, stb…

  • fenyvesi glória: komolyan kérdezem: jól tud lakni ezzel a kormányzati baromsággal? mert úgy látom, kétszer is sorban áll az osztáskor 😀
    ami pedig a szavazók szellemi állapotának megítélését illet, javaslom, ne erőlködjön vele. nem a maga szintje.
    ha pedig az egész cikkből csak ezt fogta fel, egyáltalán, semmivel se erőlködjön 😀

  • Hát…
    Ez a lólika csak plátói maradhat még a Dreher cégnél is.

  • Georgina Bojana

    Pusztába kiáltott szó.
    Vannak akik egyáltalán meg is hallják?
    Ez egy dolog.
    De fel is fogják? – úgy értem, agyilag.
    Üdvös vón’

  • G.B: nem gondolom, hogy felfognák. vezérkari szinten meg legkevésbé sem, ami annak tudható be, hogy orbán még előlük is elzárta az információkat. za itteni kormányhűlvasókra meg jellemző a két, ugyancsak kérdéses felfogóképességről tanúskodó jobboldali hozzászólás.
    fenyvesiét még megértem, csekély értelmi képessége is keményen jobbikos dogmákon hizlalódik.
    lélfai azonban számomra még rejtély. eljut odáig, hogy veszi a fáradságot a témával kapcsolatban utána olvasni, de képtelen az olvasottakat értelmezni…

  • Georgina Bojana

    Igen, igen.
    Valaha drága Nagyanyám úgy tanított olvasni, no nem elemi szinten! Később! Újságból felolvastam egy részt, s el kellett mondanom, mit is írt a hogyis hívják?!
    Tehát gondolkozni tanított.Értelmezni a leírt dolgokat, tizenéves koromban.
    Így is tanultam.
    *
    Későbbi éveimben: máig azon agyalok, jó volt-e így, ilyen módon kiművelnie?
    Mi a „büdös” fenéért rágom magam, bármin is?! Világot megváltani nehéz a „kisebbséggel”, akik MÉG gondolkozunk. MÉG meglátjuk a hibákat, sőt, szóvá is tesszük azokat.
    (( 🙁 ))
    Okosabb nem, de kényelmesebb vón’ hátravágni magam, nézni a mexikói sorozatokat, a VV-t, meg a többi agymosást, aztán nézni ki a fejemből?!
    Bizton, hogy kényelmesebb.
    De a jó fenébe, gondolkozni, mérlegelni, tanulni, a sorok között olvasni, értelmezni – megtanítottak. Azóta is ezt művelem.
    (( 🙂 ))
    Nem egy hálás dolog.
    A butaság ködébe beburkolódzni? Lényegesen kényelmesebb.

  • Ille István

    Makszim Szamorukov hitelességét a Galamus csoport garantálja, a Galamus csoport hitelességét Gyurcsány Ferenc,
    és így már minden hiteles! (..reggel, éjjel, este..! De mi van délután?)

  • Több olyan dolgot vélek felfedezni Orbán viselkedésében keleti aktivitásában ami jól kivehető és érzékelhető.Nyugaton már hiteltelen nem beszámítható politikusként kezelik,és ezt Ö érzi és tudja is, nem is szívesen mutatkoznak vele,vagyis ciki.Már pedig ha egy diktátort nevetségessé tesznek .annál nagyobb sértést bűnt nem tudnak elkövetni ellene. Paranoiás kisebbségi érzésétől vezérelve ,hogy borsot törjön a nyugat, az EU- orra alá, innen ered a nyugat ellenessége, én ebben látom Orbán keleti kalandozásainak motivációját.
    Paks-Már korábban kifejtettem, ez Orbán és szűkebb baráti körének hosszú távú üzleti biznisze, az ellen őrizhetetlen közpénzek kiáramlásának a lehetőségét rejti.
    Az átlag választó polgárokról pedig nem túl jó a véleményem,nem ismerik fel , a lúzet–,nem hallgatják elég figyelmesen a politikusok nyilatkozatait,-nem gazdasági programokra és kitűzött irányokra tervekre célokra voksolnak,
    –hanem személyekre- –Kialakult az a nézet, hogy a szeretem politikus,lehet akár hazug is – mondhat ígérhet bármi őrültséget
    mégis hisznek benne támogatják,—az utálom politikus,viszont előállhat bármilyen jobb gazdaság politikával távlati célokkal irányokkal nem fogják támogatni
    Amíg ezt ne ismeri fel a kedves választó polgár addig,Magyarországon változás nem lesz.
    –Mert kevésbé fáj az a seb-,amit magunknak okozunk–mintha más okozná.

  • Kedves Georgina Bojana,március 6 6:22
    Írása nagyon tetszik,-már azt hittem ,hogy csak én rágom magam és bosszankodom az emberek szövegértései és értelmezéseinek hiányosságai miatt.–pedig úgy látszik ,hogy értik,–igaz hogy rosszul–de meggyőzni őket képtelenség.

  • lelszi: délután van a ráckevei járásbíróság, ami meg a maga hitelességét – na, nem garantálja, csak vizsgálja 😛

  • Ille István

    Nem kristály tiszta: „délután van a ráckevei járásbíróság, ami meg a maga hitelességét – na, nem garantálja, csak vizsgálja”, – de nem gond!

  • lelszi: ennek az lehet az oka, kedves lélfai uram, hogy amikor utoljára ott járt, délelőtt volt. első tárgyalási nap a héten, ráadásul meghallgatás – gyengébbek kedvéért békéltető, amit szittya kevélységből visszautasított, mi több, tőlem követelt bocsánatkérést 😀 . ilyenkor a tuti ügyek kerülnek előre. a következő előállása valszeg délután lesz, mivel a bíró – még ha elannyira is tiszta az ügy – délutánra a nyilvánvaló eseteket tárgyalja, amivel könnyű dolga lesz. a maga esetében ez, ugyebár, egyértelmű. mást mondok: a bíró, megismerve a vádiratot, már előzetesen meghozza középarányosan a döntését (nem előítélet, idő spórolás), amit a tárgyaláson a vád és a védelem érvei szerint plusz-mínusz módosít. mivel én vagyok a vádló, esélye sincs könnyítésre.
    nem véletlenül kérdezte a bírósági titkár magától, kíván-e nyilatkozni a gazdasági helyzetéről. tudja, ez azért szükséges, mivel becsületsértési ügyekben nem vagyoni kártérítést szoktak megítélni, méghozzá nem keveset.
    ha nem ismerik a gazdasági helyzetét, bele is rokkanhat a döntésbe.
    javaslom, ezen gondolkozzon el.

  • Azért azt tegyük hozzá, hogy viktor volt olyan bátor, és nem szavazott akkor, amikor a csicskái megszavazták a paksi gigatendert.
    A faszkalaptörvényüket sem szavazta meg ez a bátor véglény.
    Ilyenkor mindig fontos dolga akad, hogy jogilag csak őt egyedül ne lehessen ezekért felelősségre vonni, csak az idióta csicskáit.

  • Ille István

    Kösz a felhomályosítást, nem tudtam ezeket a dolgokat, megint okosabb lettem valamennyivel! Jószerivel még a „Ne nevess korán!” és a „Ki nevet a végén?” című társasjátékoknál tartok! 🙂

  • lelszi: az a lényeg, hogy tart valahol. a maga helyében én megvizsgálnám a dobókockát 😀

  • Georgina Bojana

    Kedves Pecor!
    A legnagyobb gond az, hogy a (mostani szülők többsége) az iskolára hárítja a felelősséget, az iskolák pedig a szülőkre. A gyerekek pedig dudvaként nőnek, bele a nagyvilágba. Cél nélkül, csak úgy elvannak.
    *
    Nekem szerencsém volt, az én gyerekeimnek is, mert hoztam magammal -családilag- olyan, de olyan példát,követelményt, hogy bőven jutott ebből, még nekik is.
    Főleg figyelemből, no meg szeretetből.
    *
    Felnőtt emberek (többen is!) ha el is olvasnak valamit, bármit, nem tudják értelmezni. Becsukják a könyvet, újságot. Nem értik, ezért nem is fárasztják magukat az írások, az abban leírtak megértésével.
    Miért is?
    Nem volt akik erre megtanítsák, nem ébresztették fel bennük, még gyerekként a kíváncsiságot, az olvasás varázsát. Így azt, felesleges időtöltésnek érzi. Egy jó könyv, sokkal érdekesebb, élvezhetően jobb, mint egy készen kapott film.
    No igen, a filmeknek is, a JÓ FILMEKNEK IS megvan a saját varázsuk.
    Olvasni, azután értelmezni, ez két külön dolog, de a kettőnek EGYÜTTESEN KELLENE működnie.
    Ez az, ami mostanában – átlag állampolgárokat figyelve, nézve – elkeserítően nem sikerül.
    (( 🙁 ))
    Élnek bele a vakvilágba a saját, szürke, ingerszegény VV-jukban, amit megteremtettek maguknak.
    *
    Érdemes volna megkérdezni a fiatalok többségétől, mikor voltak könyvtárban? Képtárban, múzeumban, mikor hallgattak ingyenes előadást valamilyen „magvas” témában?! Mikor voltak kirándulni? Nem autóval? Gyalogosan, sátorral, termosszal, bográccsal és esti tűz körül mikor énekeltek szép népdalokat?! Mikor beszélgettek, jó témákról, nem politikáról, de szakmai megoldásokról stb. stb. gyermeknevelésről stb. stb. emberi kapcsolataikról stb. stb.
    Kétségbeejtően kevesen.
    *
    Forognak egy élet-centrifugájában, kelnek-dolgoznak (jó esetben van hol)hétvégén buli, a kötöttségeiket (úgy értem, szerelmi kapcsolataikat sem úgy tervezik, hogy örökkön örökké, meg az ásó, meg a kapa).
    Ez nagyon szomorú.
    *
    Talán az egyház, amelyik felölel egy-egy csoportot, akik egy szebb, lelkiekben gazdagabb, színesebb életre vágytak, vágynak.
    Találják meg, úgy is legyen. Ámen.
    *
    No és nem véletlenül fortyogok, morgok és mérgelődöm. Nem mintha ezzel bármit is elérhetnék.
    Ez a fene nagy szürkeség, ez az egyben-massza, az ami felháborít és elkeserít, de mérhetetlenül.
    🙁

  • Georgina Bojana
    Köszönöm az okfejtéseit,tökéletesen egybehangzó a véleményünk,-Henry Fonda örökül hagyott egy mondást–Nehéz munka a gondolkodás,azért művelik olyan kevesen.- Hát tényleg ilyen nehéz lenne a gondolkodás??-

  • Georgina Bojana

    Nem nehéz annak, akit megtanítottak (jó esetben) a szülei, vagy a tanárai.
    Most mi van?
    A pedagógusok leadják az anyagot, pontosítok, ledarálják, aztán dolgozatot íratnak belőle. Semmi kontaktus, semmi olyan, ami azt szolgálná, hogy a nebuló tudjon véleményt mondani, -felvállalni, -előadni, okfejtéseit megosztani, sőt megvédeni, ha szükségeltetik.
    A szülők?! Jobb esetben, amikor haza esnek, rákérdeznek a gyerekre, megcsináltad a leckédet? Bepakoltál? Aztán leülnek , bámulják a tévét, rosszabb esetben ölben eszik a vacsorát, ritkábban asztalnál. Este 9-kor elrikkantja magát az éppen „ügyeletes” szülő, a gyerek(ek)nek: fürdés, fekvés.
    De semmi, de semmi beszélgetés. Jól emlékszem, amikor a gyerekeimnek úgy tanítottam verset, úgy meséltem, hogy mindig megkértem őket, már egészen kicsi korukban, szóljanak, ha csak egyetlen szót nem értenek?! Megtették. Biztosan emlékeztek arra a csodálatos, ütemes Weöres Sándr versre, mely úgy kezdődik: Fut robog a kicsi kocsi, rajta ül a Haragosi…
    No igen, mindkét gyerekem mekérdezte, mit jelent az, hogy robog? No meg a Haragosi?
    Mit tettem?
    Elmagyaráztam. Aztán mondtam tovább a verset. Így tettem a mesékkel, mindennel. Annak örültem, ha kérdeztek, én pedig megválaszoltam. Ha éppen nem tudtam, akkor nem voltam lusta, és utána néztem. Majd az Ő gyermeki szintjükön elmagyaráztam. Tettem ezt okkal, szeretettel és figyelemmel.
    Nem, nem vagyok egyedi. Sok szülő így gondolkozik. Már akinek volt olyan szerencséje, mint nekem. Csodálatos Nagyszüleim voltak. Mondhatnám, Isten adománya, Szerencse, Sors! – Mindenkinek hálás vagyok ezért.
    Amit belém „feccöltek”, azt sikerrel tovább is adtam. Jó dolog ám megtapasztalni, nem voltak hiába azok az órák, azok az esték.
    Ilyenkor teszem össze a kezemet, hálával.

  • A cikkben is alàtàmasztva:
    Rik Scheerlinck a belga KBC Bank vezérigazgatoja mondta „Elvesztegelt évtized Magyarorszàg szàmàra”
    2006-07-ben gazdasàgi növekedés:
    Magyarorszàg 2,7 %
    Lengyelorszàg 5,5 %
    Csehorszàg 6,6 %
    Szlovàkia 8,5 %
    A 10 Mrd EU beruhàzàsi kölcsön vissza fizetése,4 kamatlàbbal-az utolso a legmagasabb 4,95 %-,az üzemeltetés megkezdésétöl
    kezdödik és 20 év alatt történik.

  • erős et. nem csalódtam magában. nem olvassa el az okulására belinkelt cikkeket, vagy, ha igen, képtelen értelmezni az abban foglaltakat.hogy milyen kamatlábbal és mikor kezdődik, teljesen érdektelen annak fényében, hogy soha nem fog megtérülni a beruházás. de maga csak szajkózza a központi pártbizottság direktíváit.
    különben is, magának mind1. de az unokájának – hacsak nem svájci állampolgárnak születik – nem lesz az.

  • Paks lerágott, de végül is, úgy látszik nélkülözhetetlen csontként mindig visszakerül a vita porondjára.
    Egy atomerőművi fejlesztés tényét elvitatni aligha lehet, hiszen a meglévő 4 db. blokkot lassan ki kell vonni a forgalomból, akár tetszik, akár nem. Bár az új blokkok üzembeállítása után 400 MW-tal megnövekszik az összteljesítmény, de ez is inkább alulkalkuláltnak tűnik, hiszen napjainkban olykor már 30 %-nyi elektromos importigény jelentkezik, és ez az igazi függőség.
    A hangulatkeltést azért sem igazán értem, mert most is majdnem 100 százalékban fenáll az importfüggőségünk, ráadásul ez döntő részt orosz viszonylatú, hiszen a gázerőművek működtetéséhez szükséges gáz is döntő részt az oroszoktól jön, ezt pedig, már mint a gázerőműveket, semmiképpen nem lehet kiváltani más jellegű erőművekkel, éppen a gárerőművek rapid jellege miatt.
    Az ár tekintetében sem látszik különösebb gubanc, ha az árakat összevetjük az ugyanekkora teljesítményű finn szerződésű erőművek áraival. Igaz, a szocik most nem akarják. Most nem, de előtte annál inkább, lásd Józsa mestert, meg a 80 milliós Gyurcsánynak némi kenyérre való megrendelés-morzsákat!

  • Frivikém
    Majd akkor magyarázzon ” lerágott csontokról ” ha az esetlegesen kiszabadult gammasugárzás a maga csontjairól rothassza le a husát.

    Pakssal kapcsolatos talajmechanikai szakvéleményből idézek nem szószerint.
    ” A térségben statisztikailag ötven évenként várható erősebb földrengés , a visszamenőleges regisztrációk alapján.”
    Az atomerőmű építése ELŐTT volt egy földrengés arrafelé.
    Ha minden marad a régiben , a leállás után lesz esedékes a következő.
    HAJRA Magyarország , HAJRÁ FIDESZ.
    Éljen a Gőzgép.

  • frivi: attól tartok, szokása szerint, nem képes levonni a következtetéseket még a nemlibsibolsiszoci szakmai források elemzéséből sem. hát, a maga baja. erős et.-nek megadtam a lehetőséget az elolvasására. a hozzá adresszált link magának is elérhető. de, ha ragaszkodik a saját – meglehetősen piti – gyurcsányozásához (aminek az orbáni pakshoz semmi köze), csak rajta.
    mondjuk, ha utalna közgazdászi, energetikai vagy atomerőmű üzemeltetői tapasztalatára, akkor megértőbben fogadnánk a kőbe vésett következtetéseit, hiszen akkor maga nyilván valóan elfogadhatóan érvel.
    különös tekintettel a finn erőmű szerződéses áraival, amit, gondolom, magának külön fülbe súgtak. na, nem orbánék, hanem az oroszok.

  • Kedves István!
    Utólag bevallom, hogy gyerekkoromban nem kergettek az asztal körül, ha nem Paksban gondolkodtam. Sőt, hogy fokozzam, most is lenne fantáziám másban gondolkodni, meg gondolkodom is. A gond csak ott van, hogy amiben én gondolkodom, az csak egy lakóegység energiaellátási gondját képes megoldani, ráadásul eredendően ez sem az én ötletem, de országosan ennek az elterjesztéséhez is évtizedekre lenne szükség. Paksnak pedig, illetve az első 2 blokkjának meg már 10 éve sincs. Ha Magyarország legalább 15 évvel korábban felébredt volna, mint a németek, akkor itt is lehetett volna más irányba elindulni, de ez a hajó már elment. Gézának meg azért nem értem a félelmét, mert a szlovák erőmű sem jelent kisebb fenyegetést, sőt! Azzal meg mit lehet kezdeni, hogy az adott politikai holdudvar negtalálja a maga számításait. Ez eddig is így volt, meg ezután is így lesz. (Azt meg már meg sem kérdezem, hogy a 4-es metrót Demszkyék miért nem az oroszokkal csináltatták meg? Talán nem értettek a metróépítéshez, már mint az oroszok?) Még egyszer: én sem vagyok elragadtatva a paksi beruházástól, de én, személy szerint, minden általam ismert szempontot mérlegelve, nem látok más reális megoldást. Az ország elektromos energiával történő biztonságos ellátásának a kérdése pedig túlmutat a pártpolitikai haknizások körén.

  • frivi
    2014 március 11
    8:13 du.
    Tod, frivolin, jókomám, itt legtöbbünknek nem az a gondja, hogy Paks kell-é, avagy sem. Sem elég információval, sem elég szakmai tudással nem rendelkezünk ahhoz, hogy ezt megítéljük. Ami itt legtöbbünknek az orrában van, az a hogyan. Tanulmányok, szakmai egyeztetések, vizsgálatok és még egys ereg más dolog kéne ahhoz, hogy egy szakmai bizottság leüljön és megvitassa, hogy kell-e, jó-e, megéri-e. Mi történt ehelyett? Orbán Viktor eldöntötte, lesz. Mindegy, hogy mi az ára. Részletek? Azok titkosítva. Vagyis, a szerencsétlen állampógár még zat sem tudhatja meg, hogy miért is lesz az oszág valamennyi lakosa devizahiteles a következő hatvan évben..
    Kérdezed, hogy a négyesmetrót miért nem, az előző kormány, Demszky, bárki. Ha lenne benned annyi tisztesség, akkor hozzátetted volna azt is, hogy mint legtöbb reformtörekvést, változtatni akarást, beruházást, pontosan a Fidesz fúrt meg, mivel legtöbbjéhez kétharmados többség kellett volna a Parlamentben. Legutoljára, amikor Pakson gond volt valamelyik blokkal, az akkori ellenzék tiltakozott leghangosabban, hogy az oroszokra legyen bízva a felújítása, átépítése, vagy egy új blokk megépítése. Keresd ki mondjuk a Manemhazudtunk (Magyar Nemzet) nevű szennylapból az akkori írásokat, véleményeket, reagálásokat.
    A Fidesz tizenkét éve nem tett mást, csak rombolt, hátráltatott, lopott, csalt, és hazudott. Milliárdok mentek el hóttfölösleges dolgokra. Népszavazás a kettős állampolgárságról, ( egy napirend előtti javaslattal, azonnali szavazással, félóra alatt megoldható lett volna),kétezer hat utáni fideszes polgármesterek milliárdos kölcsönei, amiket most állambácsi, illetve Orbán Viktor minielnök, átvállalt. Most nem megyek én bele abba, hogy mióta megint ez a bagázs van, még egyetlen tisztességes tandemkiírás nem volt, hogy két nappal, vagy egy héttel előtte alapított cégek nyertek pályázatokat azokkal szemben, akik évtizedek óta az adott területen dolgoznak, a feudális időket visszahozó földmutyiról, az ötvenes éveket idéző megfélemlítésekről, koncepciós perekről, (a röhej, hogy eleddig szinte mindet elbukták..) trafikmutyiról, Simicskáról, Lázárról, Kósáról, Széles Gáborról, Hitgyüliről, Mészáros intendásról ne essék szó.
    A te, a ti, a gyerekeim, az unokáim sorsáról van szó, azzal játszik ez a bagázs. Neked talán szerencséd van. Van munkád, megélhetésed, egzisztenciád. Ha körülnézel az országban, és nem érzed úgy, hogy az, ami most megy az rossz, az embertelen, az minden, csak nem demokratikus, akkor a munkád, egzisztenciád, esetleges jóléted dacára valamit mégiscsak vesztettél. Olyasmit, ami az előbbieknél is előbbrevalónak kéne, hogy legyen. A tisztességet, a becsületet, a felelősséget a közösségért, az országodért, a népedért. És ezt sem az árvalányhaj, sem a Bocskay, demég a sámándobok zaja sem tudja eltüntetni, lemosni, elnyomni. És mégcsak nemis a szézadok gyalázata, hanem néhány becstelen, jellemtelen akarnoké.
    El kéne döntened, hogy közéjük akarsz-e tartozni. Ma még lehet, megéri. Visznt, ha kitör a gyalázat, ne lepődj meg, ha téged is közéjük löknek a felháborodottak.

  • frivi: megtisztelő, hogy a keresztnevemen szólít, amit a nick sajnálatos fedezete okán nem tudok viszonozni. az meg különösen jól esik, hogy megszólításomban szimpátiáját jelzi, mert azért kevesen szólítanak így, ha csak pro forma is.
    a lényegre: véleményem szerint nem a biztonságról van szó – valóban, ha szlovákiában eldurranhat, ahogy csernobilban eldurrant, azt mi is megszívjuk (ahogy meg is szívtuk anno. éppen egy balatoni kempingben csálingerkedtem, és nagyon nem értettem, hogy miért nem kérnek a nyugatról érkezett vendégeink a híresen jó idénysalátáinkból) – hanem inkább a feleslegességről. mire lejár paks 1. üzemideje, és paks 2 rendszerbe kapcsolható, európában energiatúltermelési helyzet fog előállni – és ezt nem haruspexként mondom, hanem ezt mutatják a tudományos előrejelzések – így olcsóbb lesz vásárolni a villamos energiát, mint saját erőből, unokáinkat is terhelő adósság árán előállítani.
    ráadásul ez nem politikai haknizás – még ez az idióta orbán sem lehet annyira korlátolt, hogy magyarország szekerét az oroszoké mellé kösse – hanem kőkemény jatt kérdése. a roszatom is leadja ám a jattot, nem csak kovács 12 jános, ha zsíros állami megbízatást kap!
    hamarosan megjelenik egy kis emlékeztetőm a gripen-panamáról, annak olvastán meg fogja érteni, mire gyanakszom.

    az pedig, hogy a cikket – benne az összes következtetéssel, felismeréssel – oroszországban, kvázi házon belül követték el, azért sugall valamit…

  • Ovuz: hát mi változott itten? Azelőtt is Moszkvából tudtuk meg, hogy merre van előre, meg most is. Csak a különbség, hogy azelőtt meg voltunk szállva, most meg önként csatlakoztunk le.

  • falusi
    11:21

    Bizony alapvetően onnan indult a vita, hogy kell-e egyáltalán Paks, vagy nem. Az én véleményem szerint szükség van egy alaperőműre, és erre egy ilyen paksi tipusú ketyere akár meg is felelhet, és az sem zavaz, ha az oroszok csinálják.
    Mivel ez jelenleg kapacitás is max. 40 %-át elégíti ki az igényeknek, nagy mellélövést ezzel nem lehet elkövetni. Ráadásul itt még jócskán szerepet kaphatnának a megújulók is, ha az égiek is úgy akarnák, meg ezen belül a vízi energia felhasználás, mert az nemcsak megújulónak minősül, mint, mondjuk a napelemek, hanem a hálózati rendszerbe állításuk is gyorsan megtörténhet, mint a gázalapú erőműveké, ráadásul nem is importfüggők a szó szokványos értelmében.
    Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy a nyilvánosságot talán teljesen másképpen kellene értelmezni, mert az ember részint csak találgat, részint meg, követve a tapasztalatait, szükségszerűen rosszra gondol, mondhatnám utóítéletes.
    Továbbá jó lenne tudni, hogy mi lesz az elhasznált fűtőelemek sorsa, mert nem mindegy, hogy visszafogadják, és ott is marad, vagy reprocesszálás és 20 év pihentetés után viszontlátjuk, hogy a végleges tárolását mi oldjuk meg. De jelenleg azt sem tudni, hogy egyáltalán kiszállíthatók-e az elhasznált fűtőelemek, vagy körbe kell építeni Paksot a száraz pihentetőkkel, mert állítólag a cirka 8500 kiégett kazetta tárolásán túl sokkal többre nincs kapacitás a jelenlegi szárazpihentetőkben, 2037 pedig még messze van.
    Engem leginkább ezek a kérdések érdekelnének.

  • Ille István
    2:02

    Ha nem veszi rossz néven, azért még nem tekintem ellenségemnek, mert politikai kérdésekben alapvetően más a véleménye. Én egy megrögzött racionális-radikális-patrióta vagyok, és már arra semmi esélyem, hogy megváltozzam, de minek is tenném, ha már egyszer ilyennek hozott a gólya.
    A dolog érdemi részéről pedig: azt önmagában nem tekintem bajnak. ha az oroszokkal kötnek szerződést. Ami érdekel, az a szerződés tartalma, aminek a fő sarokpontjairól sajnos nincs tudomásom, legfeljebb sanda reményem.
    Abban viszont nagyon vitatkoznék Önnel, hogy az energia ára közép vagy hosszú távon csökkenne. ’22-re a németek bezárják az atomerőműveiket, és ez az európai térségben árfelhajtóként fog működni. Kénytelenek lesznek a szomszédból vásárolni, a kedves csigafiták meg hülyére keresik magukat rajtuk. Ráadásul ez nem fog kedvezni a német versenyképességnek sem, mármint a drága energia.
    De még ennél is tovább megyek. A németek – meg a svájciak – belehabarodtak a wüstenstromprojekt elnevezésű agyrémbe, ami úgy baromság, ahogyan van, viszont csak a németek valami 600 milliárd eurót irányoztak elő rá, a swájciak meg svájci frankban ugyanennyit.
    Ennek persze nem az a támadható oldala, hogy Marokkót vagy Tunéziát a sivatagban termelt elektromos energiával szintén ellátnák, hanem az, hogy mondjuk, Marokkóból Németországba akarják szállítani az elektromos áramot, helyenként a „lavór” alján, amúgy pedig 5-6-7 ezer kilóméteres távolságra. Persze, az egyenáram csodákra képes, de van-e annyi vörösréz összesen a világon, meg mennyiért? Mindenesetre a fenti okoskodások költségei terhelni fogják az energia árát, csak legyen, aki megfizesse!

  • frivi
    2014 március 13
    5:57 du.
    Valóban onnan indultunk.
    Talán nem is lenne akkora téma, ha alapvetően más gazdaságpolitikát folytatott volna a kormány. Vagyis itt nem csupán Paks az ami számításba jön.

    Induljunk onnan, hogy alapvetően nem volt szükséges mindenáron újjá építeni, mivel még 20-25 évig üzemelhetett volna.
    Ha van az országnak tartaléka, lehet beszélni egy fejlesztésről. De csak akkor. Megnézve az ország gazdasági helyzetét amin valljuk be a fidesz jelentősen rontott, nem aktuális a dolog. A semmire vállaltak és raktak az országra szinte elviselhetetlen terhet.

    Figyelembe véve az oroszok nagyhatalmi terveit, gazdaságilag és politikailag kiszolgáltatottá teszi az országot az oroszoknak.

    A szerződésbe be van építve még egy mutyi rész is, de ez ugyebár nem jobb, vagy bal oldal kérdése. Mint ahogyan már régen nem erről szól a magyar belpolitika. Az üzleti életben ugyanis nagyon ritka a jobb- baloldal kérdése.

    Semmi gond az ön eszmeiségével, mindössze azzal, hogy picit szemellenzős.
    Igen, visszasírjuk a nokiás dobozt, mert az csak egy dobozka volt, nem egy furgon. Nem mindegy, hogy egy százast nyúlnak le tőlem, vagy a számlámat. Az sem mindegy, hogy a plusz terheket az ország érdekében kell vállalnom, vagy egy százas csoport vagyonának növelése érdekében.
    Orbán már régen nem jobboldali politikus, hanem szimpla gazdasági bűnöző, akit nem érdekel az ország nyomora, csak a saját, és az őt bábként rángató üzleti csoport haszna.

  • Javallom elóvasásra esősorbajis Déneseltársnak, de másmindenkinekk iss, aki aszongya, Paks jó, Paks köll, meg megis íri..
    Nü, ócasás utánn pappir, ceruza, cuolátor, presszárijum, oszt belezuhannyi a szmulásba.. Assenemám efelejtenyi számúgatás közbe, hogy kamatos kamatokrú megy a csevej…
    http://www.168ora.hu/itthon/alakul-botrany-maris-fizetni-kell-paksert-124629.html

  • megjelent itt e témában fényes istván írása, tanulságos lesz elolvasni…

  • frivi!
    Mi az a wüstenstromprojekt?

  • fuser: egy evangelista társaság baden-würtenberg tartomány tamm nevű városában, akik terapeutaként a lélek és a tudat összehangolásával, annak „masszírozásával”, stimulálásával igyekeznek áthangolni a komoszexuálisok identitását heteroszexuálissá.
    frivi finom célzása a kilátástalanságra.

  • Fuser
    2014 március 14
    10:14 de.
    Sivatag hálózati projekt. (Nemvicc, télleg.. Pedig asszem, arraság sivatagból van a legkevesebb.. 😀 )

  • falusi: affrancba…pedig már kezdtem elhinni…

  • frivi: el teccik feledkezni az USA palagáz-feleslegéről, aminek ejrópai behozatalát a visegrádiak is erősen könyörgik obamától, és akkor, biza, paks kurva nagy ráfizetés lesz! ’22-re lehet, hogy a németekhez is ellenkező irányból folik a gáz…

  • Mi a szösz! Lehet a híres német racionalizmus kezd legendává kopni? 🙂

  • Na igen! Arról nem beszélve, hogy az USA-nál sokkal közelebb, itt van Lengyelország akkora palagázkészletekkel, hogy energia nagyhatalommá válhat ha még egy picit csiszolnak a kitermelési technológián mert ott is elég mélyen van a cucc.

  • Fuser
    10:14

    Szó szerint „sivatagi áram projekt”, tartalmilag pedig a sivatagokba telepített napelem-rendszerekről van szó. Területileg Marokkó és Tunézia áll jelenleg a tervek középpontjában. Tobb hektáron telepített parabolatükrökkel melegítik fel több száz fokra a (vájú)tükör fókuszában elvezetett csőben keingetett speciális olajat, amely a gőzfejlesztőben gőzt termel, amely működteti a turbinákat.
    Németország és Svájc 600 milliártd eurót illetve svájci frankot irányozott elő erre a célra. A tervek szerint a fogadó ország ellátása fölötti mennyiséget hoznák át Németországba illetve Svájcba.
    Ha a meglévő politikai és üzemeltetésbiztonsági kérdésekre sikerülne is választ találni, a fizika és a gazdaságosság kérdőjelei akkor is megmaradnak.

  • frivi, ez olyan/hasonló, mint az usa-beli? mert azért ott a sivatag nem homokos, így a szélfútta homokkal nem kell annyira törődni, mint marokkóban. vagy lesznek kis apró arabok, akik folyamatosan takarítják?
    jó, csak viccelek.
    amúgy még a (h)őskorban találkoztam egy bull lemezegységgel, ami, mielőtt bement volna az író-ovasó fej, kijött a házából egy kis kefe, és letakarította a pörgő lemezt 🙂

  • frivi
    2014 március 14
    12:25 du.

    Köszi a kimerítő információt, ma is tanultam valamit!

  • Don
    3:05

    Sajnos, a korrupció kérdésében nincsenek ellenvetéseim. Addig, ameddig a „maffiának” vannak kormányai, addig helyzet marad a régiben, csak a logo változik. Addig amíg mindent titkosítani lehet, addig itt nem is lesz változás. Egy percig nem vitatom, hogy vannak olyan állambiztonság területére vonatkozó dolgok, amelyek természetüknél fogva nem tartozhatnak a nyilvánosságra, de ez az ügyeknek csak elenyésző, néhány, 3-5 %-a. Ezért, szerintem, a járható az lenne, ha az összes állambiztonsági ügyre kimondanák a titkosítási megerősítést, és áttennék egy új szervre, a hátramaradó ügyeket meg kivétel nélkül feloldanák a titkosítás alól, és nyilvánosságra hoznák. Minden reményeinket meghazudtoló gyorsasággal végbe is menne a rendszerváltás. EZ CSAK POLITIKAI AKARAT KÉRDÉSE. Olyan földindulásszerű átrendeződést vonna maga után, amit jelenleg talán el sem tudunk képzelni, de a többség szeretné, bár a NYUGAT már nem biztosan.
    Ami pedig Orbánt illeti: a régi egypártrendszeren szocializálódott, nemzeti színeket használó liberális politikus.

  • Ille
    12:57

    Amit felvetett, az egyébként halálosan komoly dolog. 8 hónapig éltem Tunéziában, a port de sahara szomszédságában Douz körnékén, egy Block-R tipusú fúróberendezésnél. Egy alkalommal megbolondult a természet, és olyan eszelős homokvihar támadt, hogy a föld felszíne, ami nem más volt, mint a homok, megemelkedett nagyjából 80 centiméterre. Méga skorpiókat, pókokat is felkapta. Homokszemüveg nélkül nem hehetett kimenni a szabadba. Tényleg félelmetes volt.
    Ami pedig a palagázas várakozásokat illeti: kitermelése mindenképpen drágább a hagyományos gáz kitermelésénél, bár az összetétele is némileg más. Ha pedig erre a magasabb kitermelési költségre még rátesszük az egyéb járulékos költségeket (cseppfolyósító, kikötődokk kialakítása, palagázszállító-konténerhajók üzembeállításának a költsége, fogadóoldali hajódokk, csővezetékrendszerek kiépítési költsége, stb.)akkor már könnyen drágább lehet, mint a legolcsóbbnak ismert csővezetékes szállítás.
    A puding próbája…

  • Fuser
    11:24

    A nagy mélységen túl van még egy komoly technológiai nehézség is, a ferdített fúrási technológia. Ez nem azonos a ferde fúrással, amikor a föld felszínétől, a föld felszínéhez viszonyítva nem 90 fokos szögben indítják a fúrást, hanem amikor a szokásos módon, függőlegesen indítják a fúrást, majd több ezer méter után valamilyen meghatározott irányba elferdítik. Na ez az a technológia, amelyiknél messze nem szokott minden bróbálkozás sikerülni. A többit meg a fantáziára bízom!

  • frivi: na, így legalább kénytelen vagyok elismerni – nem is esik nehezemre – hogy ebben a műfajban (kőolaj, földgáz) kitermelés akad tudása, ráadásul a csatlakozó területek – hálózatépítés, átemelő állomások, karbantartás stb. – szakmaiságából is óhatatlanul ragadt valami.
    ahogy én anno a vegyipariban hülyeségnek találtam az olajlepárlás, üveggyártás, acélgyártás, cementgyártás és még ki tudja, milyen gyártás technológiájának megtanulását, ráadásul a géptanban az ilyen-olyan kötések, hegesztési varratok, falvastagság és egyebek bebiflázását, később rengeteg hasznát vettem. akár a szolnoki cukorgyárban, akár a s.tarjáni síküveggyárban, akár a bericap szfehérvári gyárában rendszerszervezőként műszakiakkal tárgyaltam, rohadtul meg voltak lepve, hogy értem, miről beszélnek, ráadásul ők is értik, én mit akarok 🙂 (ennyit az önfényezésről)

  • Ille
    1:59

    Van egy mélyfúrás (magfúrás, ártézi-thermál-olaj-fúrás, stb.) szakmám.

  • Fuser
    12:59

    A franciáknak abban tér el a rendszerük a németekétől, hogy ők egy torony elé számtalan sík tükröt helyezek el megfelelő szögben, emely sík tükrökről vetítik fel a sugárnyalábokat a torony fogadó fejére, ahol a rendkívül magas hőmérsékletet használják fel gőzképzésre. A többi lényegében azonos a németek rendszerével.

  • frivi
    2014 március 14
    1:58 du.

    Köszi a kiegészítést. Nagyon kevéssé értek ehhez a témához, viszont annál jobban érdekel, úgy hogy örömmel veszek minden plusz információt!
    Más. A Donnak adott válaszoddal ebszolút egyetértek azzal a kitétellel, hogy Orbán még csak nem is liberális. Személyiségének, politizálásának alapvető jellemzője szerintem az ideológia mentesség. A világ bármely eszmerendszerét képes lenne „vele születetten” magáévá tenni ha önös érdekei úgy kívánják. A politikai kaméleon egyedfejlődésének csúcsa, és sajnos ebben rejlik a sikeressége is de ugyanakkor ebben rejlik a rettentő veszélyessége is a hazánk sorsát illetően.