A hétvége képe: kreatív templom díszítés Ottawában

2014 március 15 12:05 de.5 hozzászólás

Akik közelebbről ismernek talán tudják, hogy egy ottawai római katolikus egyházközségnek, illetve egy katolikus menhelynek és népkonyhának vagyok az igazgatója. Erősen progresszív, esetleg kissé formabontó katolikus szervezetről van szó, mely elsősorban azokat foglalja magába, akik a szociális igazságosság, az antirasszizmus és a melegjogok elkötelezett támogatói és hívei.

A belvárosi St. Joseph’s Parish egyik lelkes házaspára immár évek óta vállalja, hogy kéthavonta átalakítja a templom, illetve a mozgó-oltár és szentély körüli díszítést, ami rendszerint elgondolkoztató, szinte művészi alkotásokból áll. Pár évvel ezelőtt a magyarországi 168 Óra is felfigyelt templomuk formabontó díszletére, amikor – az ottawai érsek látogatása alatt – szemétdombbá alakították a szentélyt. Zsírós pizzás dobozok, megtelt szemétzacskók, üres kólás üvegek és használt zsírpapírok tornyosodtak a kereszt előtt.

Idén Nagyböjtre az alábbi díszletet állította fel Dorothy Collins és férje, John Weir:

St. Joseph's Parish (Ottawa) 2014. március 14-én.

St. Joseph’s Parish (Ottawa) 2014. március 14-én.

A díszlet sivársága a hamvazó szerdával kezdődő Nagyböjtre és a sivatagra emlékeztet. Másrészt pedig tökéletesen beleillik az idei végtelen és rideg kanadai télbe, melyben a tavasznak halvány nyoma sincs.

5 hozzászólás

  • CA
    Családunk hivő katolikus. Csak gratulálni tudok !
    Nem igazából értem ugyanakkor, hogy mire volt jó az érseki látogatáskor az az iszonyatos formabontás,- valószinűleg itt Magyarországon tulontul ortodoxok vagyunk. Ha jól látom, akkor Boyer atya, a plébános itt a KMH-nál szerzőnek számít. Valamelyik nagyböjti homiliájával szivesen megismerkednék, ha lehetséges. Üdv’ O.B.

  • Én nem vagyok annyira hívő de a díszlet nagyon tetszik.
    De azt a szemétdíszletet elmagyarázhatnád. A miértjét.

  • Christopher Adam

    A szemétdomb valóba kissé formabontó volt. A házaspár aki azt felállította viszont éveken keresztül Guatemala-város egyik legszegényebb negyedében dolgozott egy katolikus karitativ szervezet keretein belül, ahol azt látták, hogy a nyomoruságban élő emberek folyamatos kapcsolatba állnak a szeméttel, amiben időnként kisebb „kincseket” is találnak. Szóval innen jött az ötlet. Az érsek egyébként körbesétálta, aztán homiliájában viccelve azt mondta, hogy reméli ezzel nem neki üzenünk. 🙂

  • Köszönöm.

  • Én is!