Tajgetosz

2014 március 20 12:05 de.28 hozzászólás

Az utóbbi időben egyre több megrokkant magyar állampolgár jelezte, hogy komoly betegségekkel küszködve a magyarországi orvosi rendelőkben szereztek róla tudomást, hogy piros lapot kaptak, azaz: nincsen betegbiztosításuk.

Fotó: atv.hu

Fotó: atv.hu

A vészvillogó piros lámpát úgy kapcsolták be nekik, hogy ők nem is tudtak róla. Többen arról panaszkodtak, hogy az NRSZH felülvizsgálat utáni visszaminősítés alkalmával, amikor a fellebbezésüket benyújtották II. fokra, majd orvosi vizsgálatokon vettek volna részt, közölték velük, hogy nem érvényes a TAJ kártyájuk. A betegek azt is nehezményezték, hogy az orvos-szakértői felülvizsgálatukon a 40 százalékos mértéket nem érte el az egészségkárosodásuk – ez szerepelt a határozatukban. Ők azok, akik komoly betegségekről számolnak be, de „papíron”, mégis egészségesekké váltak 10-20 évi rokkantság után, egyre rosszabb állapotban.

Egy a Hírhatárnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő beteg beszámolt arról, hogy éppen műtétre volt előírva, és amikor a műtét előtti előzetes kivizsgálást intézte volna, akkor közölték vele a rossz hírt, hogy nem biztosított. Volt olyan beteg, aki a rendszeres gyógyszerfelírás alkalmával szembesült a háziorvosánál arról, hogy baj van.

Elképesztő az, hogy amikor a beteg érdeklődni próbált, senki sem tudta neki megmondani, hogy hol és hogyan intézhetné jövedelem hiányában a TAJ kártya érvényességét, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereihez és a rendszeres orvosi kontrollokhoz hogyan juthat mégis hozzá, súlyos betegen.

Vannak olyan betegek is, akik rehabilitációs-járadék ellátásuk letelte után, ki tudja, hogy mikor lesznek majd a felülvizsgálatra berendelve. Ha az ellátás megszűnése után nem hívják be őket hónapokig, akkor már bottal üthetik a nyomát az egészségügyi ellátásuknak?

Hogyan juthatnak hozzá súlyos betegen az életmentő gyógyszereikhez? Miért ilyen sürgős a TAJ kártya bevonása pont a rokkantaknál? Azért, hogy ne legyenek súlyos betegen egyáltalán ellátottak? Így villámgyorsan meg lehet tőlük szabadulni örökre? A kormány, vagy aki ezt elrendelte, nem gondolja, hogy ez több mint gyalázatos intézkedés a legkiszolgáltatottabb betegek ellen?

A beteg hiába szeretne élni a jogorvoslattal, a TAJ kártya hiányában még az orvoshoz sem jut el, hogy a betegségeit a leletekkel bizonyítsa! Ennek hiányában pedig nem lesz „papíron” együttműködő. Ez pedig a rokkantellátásból történő kizárást vonja maga után! Így aztán se fellebbezés, se a munkaügyi bírósági út szóba sem jöhet! Elkezd ketyegni az 1095 napos biztosítási idő hiánya, a beteg pedig egész életére ellátás nélkül maradhat. Később már hiába kap észbe, pénzbeli ellátásra már nem lesz jogosult, bármennyire súlyos állapotba kerül!

Ami a rokkantak TAJ kártyájának az érvényességét és a pénzbeli ellátását illeti, hát bátran kimondják a betegek, hogy nem másról van itt szó, mint nyílt eutanáziáról! Arról, hogy a rokkant ne is tudjon élni a jogorvoslati lehetőséggel sem! Ugyanis amikor kezébe kapja az I. fokú elutasító határozatot, addigra már vége is a jogorvoslati lehetőségnek! A felülvizsgálattól számítva kb. 30 napos határidő után jön meg a határozat, aminek 15 nap a fellebbezési határideje. Ezzel már el is fogyott a 45 nap, amely után megszűnik a TAJ kártya érvényessége! Így mire a beteg a jogorvoslatot igénybe vehetné, leghamarabb egy újabb hónap eltelte után, addigra el van zárva az a lehetőség is, hogy újabb és újabb orvosi szakvéleményekkel bizonyítsa azt, hogy ő valóban súlyos beteg. A munkaügyi bíróságon is csak pervesztes lehet ezek miatt a tények miatt, mert az orvosig sem jut el a TAJ kártya hiányában! Hát, jól ki van ez a rokkantak ellen találva!

Íme egy levél a TAJ kártya jogtalannak tűnő megszüntetéséről, a családnak okozott 60 kilométeres útiköltségről, a rengeteg telefonköltségről és az egész napos ügyintézésről, amely a beteg kimerültségét és idegállapotát is jól tükrözi. Az persze ma már természetes, hogy még annyit sem mondott neki senki: elnézést a tévedésért, és a kellemetlenségért! Hát, ezt bizony érdemes végigolvasni:

„RÉMÁLOM A TAJ KÁRTYÁM KÖRÜL!

 Rehabilitációs járadékra ítéltettem, mely 2013. január 31-én telt le.

2012 decemberben, annak rendje-módja szerint, kértem is az új felülvizsgálatot, amire már 2013.januárban meg is kaptam az időpontot, azon meg is jelentem.

Közben bírósági perben visszanyertem a rokkant-státuszomat, 2011. január hónapig visszamenőleg. Erről a határozat szerencsémre megszületett 2013 év februárjában. Szerencsémre azért, mert ha csak a szokásos rehabilitációs-útvonalon haladok, akkor már a TAJ kártyám nem lenne érvényes.

A meglepetés akkor ért, amikor 2013. február 20-án elmentem a háziorvoshoz, ahol közölték velem, hogy „piroslámpás” a TAJ kártyám.

Kezembe nyomtak egy kis cetlit, hogy mielőbb intézkedjek TAJ kártya ügyben.

A szükséges gyógyszereimet még kiírták ugyan, de a háziorvosi asszisztensnő közölte, hogy intézkedjek mielőbb, mert a TAJ kártya nélküli vizsgálatokat kiszámlázzák nekem.

Hirtelen szólni sem tudtam a meglepetéstől, hiszen én rendszeresen megjelentem a rehabilitációs szakigazgatási szervnél. Együttműködő voltam.

Hogyan lehet az, hogy csak egyszerűen megszűntették a TAJ kártyám érvényességét, amikor a munkaügyi bíróság visszaítélte a rokkant-státusomat?

Ezután telefonok sora következett.

1./A regionális OEP-nél azt mondták, azért szűntették meg a TAJ kártya érvényességét, mert lejárt a rehabilitációs ellátásom. Kérdeztem, hogy ebben az esetben mit tehetnek a rehabilitációs ellátottak? A válasz az volt, hogy fizetnek! Azt is kérdeztem, ha az újabb felülvizsgálatkor bebizonyosodik, hogy mégis csak beteg vagyok, akkor a befizetett járulékokkal mi lesz? A tanácstalan válasz az volt:” Ez nem az én hatásköröm”- felelte az OEP ügyintéző.

2./ A következő telefonos játszmám a nyugdíjintézet volt, ahol a határozatomról érdeklődtem volna. Azonban én is úgy jártam ezzel, hogy inkább feladtam, mert a nyugdíjintézet az teljesen elérhetetlen egy beteg számára. Ott ugyanis vagy nem veszik fel a telefont, vagy foglalt órákig.

3./ Újra felhívtam az OEP-et, és kérdeztem, ha a munkaügyi bírósági határozatomat bemutatnám, akkor lehetne szó arról, hogy visszakapjam a TAJ kártyámat? Hát, ha bemutatom, akkor igen – ez volt a válasz.

4./ Elmentünk. Utaztunk oda-vissza 60 km-t. A munkaügyi bírói végzés láttán megszületett a csoda! Újra magamhoz szoríthattam a TAJ kártyámat, végre!

Már, csak azt nem értem:

Ha van egy nagy beteg, akivel önhibáján kívül packázik a hivatal, miért nem lehetett volna ezt a sok riadalmat és kellemetlenséget, a nagy költségeket, mint 60 km-es váratlan utazás, sok-sok telefonálgatás, egy egész napi időveszteség nélkül megúsznom rokkantként? Miért ennyire sürgős megfosztani a rokkantakat a TAJ kártyájuktól? Hogy súlyos betegen orvoshoz se juthassanak el? Miért nem tud egy hivatalnok felvilágosítást adni telefonon, ha megkérdezik a teendőkről? Miért a betegnek kell a megoldásokat keresni csak az információért? Miért nem ismerik a szabályokat rendesen sem a hivatalokban, sem az egészségügyi személyzet, hogy segíthessék a betegek útját és a teendőit ilyen esetekben?

Bevett szokás, vagy hivatali hiba, hogy a rehabilitációs járadék ellátásom lejárata előtt már egy hónappal megszűntették a TAJ kártyámat. Az ügyintézők pedig csak védekeztek, hogy ez nem az ő asztaluk, amikor nem akartak felvilágosítani sem arról, hogy mi a teendőm a TAJ kártyám visszaszerzése érdekében.

Mélységesen felháborító, hogy pont a súlyos betegektől vonják vissza ilyen alattomos módon, suttyomban a TAJ kártyákat. Azt feltételezik, hogy aki 10-15 évig is krónikus beteg volt, az „papíron” meggyógyult és fizessen, ha újra felkeresi az orvosát, hogy a rendszeres gyógyszereihez hozzájusson? Vagy úgy képzelik, hogy csoda történik és vezényszóra meggyógyul a félholt beteg is? Vagy úgy, hogy ha nincs TAJ kártya, akkor majd nem lesz beteg sem? Igen, ezzel a módszerrel valóban nem lesz beteg, mert nemcsak a pénzbeli ellátását szüntetik be mindenféle trükkökkel, hanem még az életmentő TAJ kártyáját is kilopják a zsebéből? Szép kis gondoskodó társadalom ez, mondhatom! Így újul meg Magyarország? És így nem hagynak senkit az út szélén? Mert ezek a hangzatos mondatok a kormány szlogenjei, csak épp a szakadékba lökdösik a betegeket egy élet munkája után megrokkanva!”

Ez a történet a betegek szemét is felnyithatja nemcsak egy olvasmány erejéig, hanem tanulságképpen is: ne engedjék magukat megkárosítani!

Aki nem fizet, az könnyedén szembe találhatja magát az APEH-al  és a végrehajtóval. Igen, 5 évre visszamenőleg adótartozás címén behajtható, ha nem fizeti meg valaki a fix egészségügyi hozzájárulást!

(R-H)

Az írás eredetije a Bal-Rad oldalán jelent meg.

28 hozzászólás

  • A TAJ-kártya megszüntetésének megvonásának története,egyenlő egy halálos ítélettel.De hogy ezért a szörnyű tettért senki nem tartozik felelősséggel.Igaz,1990-óta el van törölve a halálos ítéletek sora,de most ki lett találva,hogyan lehet kivégezni ártatlan embereket.Ennek csak annyi a szépség hibája,hogy minden érintett embert lassú halálra ítél.A kivégzés talán mégis fájdalom mentesebb volt.

  • „Senkit sem hagyunk az út szélén”
    .
    Na, ja.
    .
    Berugdossuk őket az árokba.
    .
    Ne „zavarják” a kilátást, szép új világunkra!
    (ahogy a hajléktalanok se!)
    .
    🙁

  • Nos, tényleg nem akarok szűklátókörű lenni – őszintén örültem, hogy 2010-ben én már túl voltam minden nyugdíjkorhatáron és szabályos öregségit kaptam. (63 éves voltam.) De nem tudom eszükbe jut-e a millióknak, hogy milyen lelkesülten mentek a 300 forintos (nem egészen 1 euró) vizitdíj ellen szavazni. Hogy hogy a fenébe nem jutott eszükbe, hogy az egészségügy bajban van, hogy a fiatal, dolgozó korosztály létszámában is csekélyebb, hogy aránytalanul nagy terheket jelent nekik az eü fenntartása. Hogy az a 300 forint, amit egy-egy vizitnél fizetni kell – és a szegényeknek még ezt az összeget is az önkormányzatok fizették -, igazán elviselhető, még alacsony nyugdíjból is (az enyém ugyan 40 bejelentett, leadózott év után az átlagnak csak a kétharmada, de szerényen azért futja ebből fűtésre, netre).

  • talalom: Mert a pártjuknak az volt jó.
    A szűklátókörűségüknek is megfelelt. A másik gondja nem szokta érdekelni a magyar embert (lásd devizahitelesek). A Fidesz nagyon jól pengeti az egyszerű emberek húrjait. Ha a gazdasághoz értenének úgy mint a manipuláláshoz, tényleg lenyomnánk Németországot.

  • Van egy kis etikai problémám is bár tudom sokan nem értenek velem egyet.
    Egyik hazalátogatásunk során MAGYAR úton, MAGYAR taxiban egy MAGYAR BMW-s által okozott balesetet szenvedtünk. A mentő bevitt a kórházba. A kórházban a vétlen „külföldivel” csinálták a cirkuszt a TAJ kártya hiánya miatt. Ez nekem erkölcsileg sántít. A vétlen külföldi dögöljön meg mert egy MAGYAR állampolgár megy mint a barom.
    Természetesen volt két biztosításunk. Van jó itt az otthonunkban és ott is van mert fizetjük a TB-t. Persze azt már nem használhatjuk mert a kormány azzal fenyegetődzik, hogy leszámlázza nekünk az ellátást hiába van érvényes TB kártyánk. Miért is?
    Hab a tortán, hogy nálunk volt az európai TAJ kártyánk, csak a túlképzett EÜ dolgozó nem tudta értékelni.
    Nekem ez etikailag elfogadhatatlan.
    Az EÜ hölgy stílusáról nem is szólnék. A mentősök kifogástalanok voltak.

  • Ugyan az én dédimamám nem rokkant hanem közgyógyos volt de 93 éves korára 1200ft túllépte a keretet ezért elvették majd 2 év múlva meglehet kérni még egyszer. Azért ez már szégyen. 51ezer ft nyugdíj -ból éljen meg vegye meg a gyógyszert, pelenkát, segédeszközt stb.

  • Itt valami nagyon nem stimmel,persze lehet,hogy félreértés,de ezt az érintetteknek kellene tisztázni,ha igaz
    a vád….
    Minden olyan magyar állampolgár akinek a munkáltatója fizet TB-t biztosított!!!Minden magyar nyugdíjas biztosított!!!
    Aki munkanélküli és kéri helyette az illetékes önkormányzat
    fizeti a TB-t tehát biztosított!!!Aki külföldről érkezik,akár magyar akár nem,ha fizet utasbiztosítást,bizony
    ellátják!!!
    Ehhez a Tajgetosz legendának semmi köze nincs,bár akkor ez kegyetlen dolognak bizonyult,de ebből nem kell rémhíreket
    kovácsolni,különösen úgy,hogy szellemi és fizikai képességek alapján működött a dolog(kegyetlen szelektálás),aminek ma semmi valóságalapja nincs
    és nem kell rémhíreket terjeszteni minden valóság alap nélkül,mert az tök égő!!!!!

  • boda: valóban valami nagyon nem stimmel. de a maga beleérző képességével. ami tök égő – méghozzá szénné – az a maga hozzáállása.
    fogalma sincs a valóságról, de belepofázik, pusztán azért, mert itt írtuk meg, főleg azért, mert én.
    ráadásul teljességgel tájékozatlan. az illetékes önkormányzat nem fizet TB-t. ilyen kerete a költségvetésében ugyanis nincs. a munkanélküli saját jogon fizethet TB-járulékot, azonban az is csak az alapellátásra jogosítja. a külföldi utasbiztosítása csak az alapellátásra érvényes.
    szóval, boda, gondolkozzon el, ha ennyire segghülye, ne akarjon MINDEN témában okosnak látszani!

  • Én kapok TB ellátást mint minden nyugdíjas,a fiam munkanélküli és az önkormányzat fizeti jelenleg a Tb-t helyette!!!
    Csak remélem,hogy maga nem fog kapni ellátást,annak ellenére,hogy nagyon rászorulna…..persze meg tudná fizetni az árát a kétes tevékenysége után szerzett jövedelméből,maga sötét, hiteltelen alak!!!!

  • Ja az ilyeneket tényleg joggal dobták le a hegyről,mert reménytelen esetek és veszélyesek egy normális társadalomra!!!!!

  • Ille egy mocskos,hazug segg hülye(hogy az ő finom stílusával éljek!!!)
    Az hogy itthon él és ekkorát hazudik az meg pláne őt minősíti!!!!

  • Illével nem az a baj,hogy „ál liberális baloldali” hanem az,hogy egy modortalan,hazug surmó paraszt!!!!!
    Ha ezt moderálja….”ő” akikor is meg fog jelenni,csak máshol!!!

  • boda: csak lerepedt magáról a máz 😀 ami pedig alóla előtünt, na, azt nem nagyon kellene mutogatnia, mivel ha egy gyerek meglátja, megáll a növésben 😛
    amúgy hízelgéssel nálam nem megy semmire, nyuszó-muszó!

  • boda: látja, milyen lojális vagyok magával? kiengedtem ezt a kommentjét is, pedig nem igazán tesz jót a magáról önként és dalolva felépített képnek 😛

  • boda:
    http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/JVELL/TAJEKOZTATO_OEP5.PDF
    ennek szellemében a fiad tb járulékát csak addig fizetik, amíg álláskeresési támogatásban részesül.
    Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
    54. §311 (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,312
    a)313 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
    b) aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
    nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.314
    (2)315 A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.
    (3)316 A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.
    54/A. §317
    akinek nincs jövedelme a Kormányhivatalnál beadhat kérvényt, és egy évre fizeti az állam a havi 6660 ft tb-t
    szóval, boda, ezen még dolgozzon egy kicsit. nem kellene a tudatlanságát ilyen fényesen bizonyítani, tudjuk ezt anélkül is.
    amúgy meg, a nyugdíjamból meg tudnám venni magát is, már, ha gusztusom lenne hozzá.

  • Ille Istvánnak igaza van bizony !!!Az önkormányzat csak addig fizet, amíg álláskereső státuszban van valaki.Utána magának kell, ha van jövedelme, ha nincs.Ha nem fizet,akkor lesz érvénytelen a taj kártyája.És tudja kedves Marcsi, hogy hány olyan munkáltató van, aki nem fizeti be a tb-t a dolgozói után ??? Üdv. a való világban, ez sajnos nem rémhír, hanem tudatlanság, és szerintem ez az égő !!!

  • Na és azt se feledjük el, hogy aki rokkant, az nem nyugdíjat kap, hanem járadékot, és nem is számít nyugdíjasnak jogilag.
    Ezért ha kiszuperálják a rokkant státuszból, akkor lényegében munkanélküli lesz (ha nem volt a rokkant-nyugdíj mellett munkaviszonya), akinek az álláskeresési járadék nem jár, tehát az önkormányzat általi TB fizetés sem.

  • Ille elborította az agyam ezért nem a tőlem megszokott
    stílusban válaszoltam NEKI,de még így is magasabb szinten vagyok!
    Sajnos vannak rendkívüli és igazságtalan esetek,aminek
    utána kell járni,de általánosságban ez nem jellemző!
    A munkáltató bizony több esetben kiszúr a dolgozóval,amire oda kell figyelni(nyugdíj szempontjából is).
    Azt továbbra is fenntartom,hogy a nyugdíjasok biztosítottak,
    egyéb esetekben (munkanélküliség stb.) pedig időben utána kell járni as TB.biztosításnak,sajnos.
    Aktív bejelentett dolgozóknál nem lehet probléma!

  • Az álláskeresésről, közmunkáról..
    Az FB-n találtam. Tanulságos..

    Közmukik

    Közmuki vagyok. Természetesen van hosszabb nevem is: szociális közmunkaprogramban részt vevő dolgozó. De ezt lusták végigmondani az adminisztrátorok az irodán, így lettem közmuki. Az előző életemben biológiát tanítottam egy belbudai gimnáziumban. A mostani életemben növényeket gondozok a parkban. Mert a munkanélküli-központban az irodista kislány szerint ezek a dolgok közel állnak egymáshoz. Amúgy nagyon kedves volt, leültetett, kikérdezett, és valódi lelkesedés látszott rajta, hogy végre valakit megfelelő helyre tud berakni. Hiszen a biológia a növényekkel is foglalkozik, vagyis én jól fogom érezni magam parkgereblyézés meg sövénymetszés közben. Kedvesen buzdított, hogy figyeljek oda a csoporttársaimra, mert a többiek biztosan nem konyítanak a növénygondozáshoz. Csak bárgyún mosolyogtam rá, és bólogattam. Olyan érzés volt hallgatni a szavait, mint amikor az egyik tanítványom leírta a dolgozatában, hogy a nem ivarérett állatok ivartalanul szaporodnak. Ugyanezzel a bárgyú mosollyal húztam be neki a karót. Lehet, hogy ez a karódolog is eszébe jutott a kis adminisztrátornak. A tanár karókat oszt, a kertész karókat dugdos, akkor van közös metszete a két munkának. Máskülönben jól érzem magam a parkban. Az orvosom egyébként is tanácsolta, hogy mozogjak többet a levegőn, az rendbe hozza a vérnyomásomat és a cukromat, amire nem tudok gyógyszert szedni, mert nem tudom kifizetni. Mindketten tudjuk, hogy maximum a kedélyállapotomon javíthat a levegő, de a hasnyálmirigyem ettől még nem fog inzulint termelni. De legalább ezek között a gyönyörű virágok között fogok kómába esni.
    Szóval dugdossuk a palántákat a földbe és hallgatom, ahogy a két lány beszélget velem szemben palántázás közben. Mondja az egyik, hogy van egy remek új sampon, ami belülről tölti fel élettel és vitaminnal a hajszálakat, és ő már most érzi, hogy a haja mennyivel erősebb. A másik egyből izgalomba jött, és arról mesélt, hogy olvasta a neten, hogy ha gyakran vágja a haját, attól gyorsabban nő. Nem tudtam megállni, hogy ne szóljak bele. Elmondtam, hogy a hajból csak a fejbőrben levő rész, a hajhagyma élő szövet, maga a haj szaru, és nincs az az isten, ami élettel töltené fel, és felesleges bele a vitamin, mert nincs, amit táplálhatna. A kis barna nő nagyon csúnyán nézett rám, és látszott rajta, hogy egy szavam se hiszi. A másik már nem is hagyta, hogy elmeséljem, hogy a haj hossza genetikailag meghatározott, és legfeljebb az változik, hogy a hajhagymák a test fizikai állapota szerint éppen milyen terhelést bírnak, de a hajvágás ezt nem befolyásolja. Rövidebb haj kevésbé húzza a hajhagymákat, ez igaz, de a hajvágástól nem nő gyorsabban.
    Hátat fordítottak nekem, és pusmogva a másik ágyást kezdték palántázni. Szóltam, hogy nem a színterv szerint haladnak, de a magasabb, lófejű lány csak morgott egyet, hogy „hallgasson, tata, mert megbánja”.
    Másnap meglepetés ért, mert behívattak az irodába, és a kis adminisztrátor lány, aki korábban olyan kedves volt, borús szemmel fogadott. Hellyel se kínált, és vörösre festett, hosszú körmeivel idegesen piszkálgatta az asztalra kiteregetett papírokat.
    Azt mondta, hogy a munkatársaim feljelentettek, hogy zaklatom őket és hogy összeférhetetlen vagyok. Ráadásul akik zaklatással vádoltak, azok nők, vagyis mindenképpen kínos a dolog. Érti ő, hogy magányos vagyok, de ez nem az a hely, ahol az ilyesmit kiélhetem, és nem kell mindjárt azt gondolni, hogy egy nálam iskolázatlanabb fiatal nőnek nincs meg a magához való esze, és majd pont egy ilyen öreg közmuki ölébe hull. Szóval áthelyeztek.
    Most utcát seprek. Ketten vagyunk a Bélával. Béla virológus, és korábban ő is a parkban dolgozott, de amikor elmesélte, hogy nem a virágokhoz, hanem a vírusokhoz ért, akkor a többiek félrehúzódtak és nem mertek a közelében lenni, mert ki tudja, miféle nyavalyákat szedett össze élete során.
    bevállalta, hogy holnapra megírja a tematikát a Nagykörútra.

  • Kedves Marcsi!

    Azt nem tudom, hogy a sötétség a fejében az egy állandó állapot amit szeretett vezére iránti vakság okozott vagy veleszületett agyhalott? Mert sajnos, ha alapból ennyire tudatlan és nem ismeri az elmúlt nem 8!!, hanem csak 4 év történéseit azokat a jogszabályokat amik megfosztották a legelesettebb („rokkant” a gyengébbek és az Ön kedvéért) embereket alapvető jogaiktól jobb ha meg se szólal és önkritikát gyakorolva veti le magát a Taigetoszról. Higgye el jobban járunk mindannyian és lehet, hogy imádott vezére megsiratja (erősen kétlem!!) de ne próbálja velünk a jelenlegi rezsim kárvallottjaival elhitetni, hogy itt ebben az országban a rokkantakkal kapcsolatban valami is jól működik, vagy egyáltalán működik!

    Sajnos a mi (rokkantak) még emberszámba sem vagyunk véve, ami azért egy normális társadalomban nem így szokott működni!
    Köszönjük VEZÉRÜNK!!

  • szépet, ehhez csak ezt a riportot tudom csatolni. ha itt hazudnak akkor nagyot, ha ebben igaz minden akkor máshol hazudnak…

  • mady: könnyű ellenőrizni. benne van az alaptörvényben? nincs. akkor, mi a kérdés?

  • Pontosan úgy van,ahogy elhangzott,még szerencse,hogy fürerünk ilyen nagylelkű és kapunk nyugdíjat.
    Csak nehogy úgy legyen,mint a viccben,hogy „Járni jár,csak nem jut!”

  • nyizo: a helyzet még rosszabb. nem jár, csak adható!

  • ezért írtam hogy szerencsefiai vagyunk egy ilyen nagylelkű vezérrel,pedig lövethetne is 🙂

  • Csak hogy a témánál maradjunk,egy támpont: ma délután voltam a 13 éves lányommal a szemorvosnál(potom 4000-ért)mert nem akartam júliusig várni az állami ellátásra,és a lényeg,hogy visszafordíthatatlanul megromlott a szeme. Az már csak hab a tortán,hogy mikor elmondta a nő,hogy azért van így,mert évekig vártunk,magamban felsoroltam volt barátnőm főbb attributumait(állag,tisztaság,foglalkozás,persze csak úgy keresetlen szavakkal),merthogy évekkel ezelőtt szóltam neki,hogy a lányunk mindent túl közelről néz és meg kéne vizsgáltatni.Akkor az volt a válasza,hogy majd ő tudja,mikor kell megvizsgáltatni.Most már bánom,hogy ráhagytam.
    A lényegen nem változtatott volna az sem,ha beállunk a várólistára,de így utólag már könnyű okosnak lenni.
    Remélem olvassa olyan is,aki tanul belőle és nem vár.

  • keserű jános

    tudást , egészséget pénzért adni, nekem eléggé értelem ellenesnek tűnik. Abban a társadalomban ahol fejlődni szeretnének , valóban.

  • be kell menni a nav-hoz, és tisztázni velük, hogy miért szűnt meg, illetve kell-e fizetni.