Rasszista, antiszemita riogatáshoz folyamodott a québeci kormánypárt

2014 március 26 12:23 de.7 hozzászólás

A baloldali-nacionalista kormánypárt – a Parti Québécois – választási kampánya egyre inkább összeomlani látszik, szűk két héttel a Nemzetgyűlési választások előtt. Ebben a kínos helyzetben elővették a már ismert „fegyverüket,” nevezetesen a teljesen nyilt rasszista és angolellenes riogatást, ami minden más kanadai tartományban teljes mértékben elfogadhatatlan lenne egy kormánypárt és tartományi miniszterelnök részéről. A Parti Québécois (PQ) saját maga kezdeményezte a Nemzetgyűlés feloszlatását, mivel úgy látta a februári felmérések alapján, hogy végre többséget szerezhetnek a törvényhozásban. Csakhogy a szeparatizmus még a PQ-hoz esetleg vonzódó szavazók jelentős körében sem népszerű, így a legújabb Léger Marketing pártpreferenciás kutatás szerint 40 százalékra ugrott a Liberális Párt (PLQ) támogatottsága, miközben Pauline Marois kormányfő PQ pártjának népszerűsége 33 százalékra esett vissza. Ez nem csak Marois miniszterelnök rövid, 18 hónapos regnálásának végét vetíti elő az április 7-ei választáson, hanem akár többségi PLQ kormányhoz is vezethet. Ebben a szorult helyzetben próbálnak a PQ politikusai gyűlöletet kelteni a nem francia kisebbségek ellen.

Pauline Marois miniszterelnök Saint-Bruno-de-Montarville-ben kampányol.

Pauline Marois miniszterelnök-asszony Saint-Bruno-de-Montarville-ben kampányol. Fotó: PQ Facebook

Elsőként a zsidózáshoz folyamodtak. Louise Mailloux, a PQ egyik képviselő-jelöltje azt állította, hogy a körülmetélés szexuális erőszakolásnak számít. Később pedig azt is elmondta, hogy szerinte a kóser termékek azért olyan drágák Québecben, mert ezzel a bevétellel támogatják a helyi zsidó vállalkozók külföldi zsidó és izraeli politikai érdekeket. Mailloux civilben egyébként egyetemi professzor. Később elnézést kért sértő megjegyzéseiért, a Marois pedig leszögezte, hogy a PQ nem antiszemita párt, még akkor sem ha időnként szenvedélyesen támogatja a szekularizmust.

Aztán a zsidózás után jött az angol-kisebbség ellen felhozott etnikai alapú összeesküvési-elmélet. A kormányfő egyik minisztere jelentette be, hogy Ontario-származású angol diákok akik éppen az egyik angol nyelvű montreáli egyetemen tanulnak, tömegesen jelentkeztek át, hogy szavazhassanak az április 7-ei québeci választáson – nyilván a kisebbségpárti liberálisokra. Ezzel pedig az „idegenek” keresztülhúzhatják a francia többség nemzeti érdekeit és álmait.

„Ez a következő hét sorsdöntő lesz a québeci demokrácia számára. Vajon ontario-i és kanadai embereknek sikerül elcsalniuk ezt a választást?”–tette fel a retorikai kérdést Bertrand St-Arnaud, a PQ igazságügyi minisztere. A miniszter arra a rémhírre reagált, hogy a Sainte-Marie-Saint-Jacques választókerületben a napokban állítólag tolonganak a nem francia anyanyelvű leendő szavazók, akik ott voksolnának április 7-én.

Egyébként québeci választáson olyan kanadai állampolgár szavazhat, aki legalább hat hónapja Québec tartomány területén él és aki életvitelszerűen tartózkodik Québecben. A négy éven keresztül montreáli angol egyetemeken tanuló kanadai diákok nyilván regisztrálhatnak és szavazhatnak, amennyiben úgy gondolják, hogy a továbbiakban is Québecben kivánnak maradni.

Denis Dion, a Québeci Választási Bizottság elnöke viszont elmondta, hogy nincsen semmilyen igazságtartalma a PQ félelmeinek és nem jelentkeztek át tömegesen angol diákok Québecbe. Dion alaptalan riogatásnak nevezte az ehhez fűződő polémiát.

De ennél többről van szó. A PQ egy nyiltan angolellenes és alapvetően idegenellenes párt. Az, hogy elvileg baloldali és érzékeny bizonyos szociális és jóléti kérdésekben nem ad mentséget arra, hogy a PQ az egyetlen kanadai tartományi kormánypárt mely rendszeresen előáll antiszemita és rasszista megnyilvánulásokkal és mely a québeci többségi társadalom vélt vagy valós idegenellenességére építi egész politikáját. Kétségtelen, hogy a párt fajgyűlölő és angolellenes szárnya megerősödött amióta Pauline Marois  – akit Québecben „betonasszonynak” becéznek – átvette a kormány vezetését 2012 szeptemberében.

Most viszont egyre valószinűbb, hogy miután a liberálisok 10 éves regnálását csupán 18 hónapra szakította meg a PQ, Dr. Philippe Couillard kormányfő-vezetésével ismét kormányra kerülhet az angolok és a kisebbségek érdekeit leginkább képviselő PLQ.

Philippe Couillard liberális kormányfő-jelölt Montreál belvárosában, a St. Patrick's Day felvonuláson. Fotó: PLQ Facebook

Philippe Couillard liberális kormányfő-jelölt Montreál belvárosában, a St. Patrick’s Day felvonuláson. Fotó: PLQ Facebook

Couillard bejelentette, hogy bármikor készen áll arra, hogy Maroisval angol nyelvű kormányfő-jelölti vitát folytasson. Eddig csak francia nyelvű vitára került sor, melyről beszámoltunk. „Természetesen szeretnék vitázni, franciául és angolul egyaránt. Jelentős károk keletkeztek közössegeink között Québecen belül. Időbe telik, mire begyógyulnak a sebek. Roppant felelőtlen volt, hogy a kormány direkt mélyítette a társadalom megosztottságát”–jelezte Couillard, aki a PQ szekularizmus chartájára utalt, melyben a kormánypárt betiltotta volna közalkalmazottak számára a kipát és a hidzsábot.

De ha minden igaz, erre a nacionalista és alapvetően fajgyűlölő baloldalnak nem lesz lehetősége. A jelenlegi mérések szerint a liberálisok szűk többséget szerezhetnek a Nemzetgyűlésben. A threehundredeight.com nevű honlap mandátumbecslése szerint a PLQ 65, a PQ 55, a jobboldali Coalition Avenir Québec (CAQ) 3 és a radikálbaloldali Solidaire Québec (SQ) 2 mandátumot szerezhet a 125 tagból álló tartományi törvényhozásban.

7 hozzászólás

  • “Ez a következő hét sorsdöntő lesz a québeci demokrácia számára”
    mi van? nacionalista, rasszista és antiszemita, és még demokráciáról beszél?
    vagy csak québeci az ilyen demokrácia?
    tessék mondani, vona konzultált m. marois-val? vagy fordítva történt? mert meglehetősen nagy a hasonlóság – csak vona nem kormányzó tényező.

  • Christopher Adam

    Valóban van hasonlóság Vonával, de a Fidesszel is. A PQ egy voluntarista, populista párt, ami felmérte a québeci társadalom mélyen beágyazott előitéleteit és erre építi politikáját. Amúgy itt is folyik évtizedek óta kódolt zsidózás. Amikor 1995-ben elbukott a leszakadási referendum – és néhány ezer szavazat volt a különbség a két tábor között – az akkori PQ-s kormányfő – Jacques Parizeau „a tőke és az etnikai szavazók” ellen intézett Kanadában példátlan kirhohanást. A kódolt üzenetet mindenki vette.

    Ez akkoriban olyan igazi Csurka István-stílusú beszéd volt. Itt lehet megnézni, angol felirattal:
    http://www.youtube.com/watch?v=p0-4gVCKTb0

  • hozam vagy viszem

    a cikk quebec-ről szól , de pista és ádám rögtön vonázik és csurkázik egyet illetve kettőt , kitörölsz ille ? nehéz lehet magyar útálatban leélni egy életet

  • Christopher Adam

    Hozam,

    kérlek, nyugodjál le. A nem releváns hozzászólásaid nem mennék át a szűrőn.

  • hozam vagy viszem

    Látod a Kanadai bal oldal is a Magyar bal receptje alapján főz! Vagy fordítva, de a lényeg ugyanaz!

  • hozam vagy viszem: az, hogy maga nem vél felfedezni semmi hasonlóságot, a maga szűklátókörűségét bizonyítja. a maga baja.
    magyar utálatban leélni egy életet valóban elég nehéz lehet, de hála istennek, engem nem illet. az, hogy egyes eszméket nem fogadok el, egyes személyeket kritizálok, még nem jelenti azt, hogy utálom a magyarokat. vagy esetleg a jobbik maga a magyarság? vona és csurka kritizálása egyenlő a magyarok utálatával? érdekes megközelítés!
    maga pl. utálja a komcsikat és a baloldaliakat. akkor most, utálja a magyarokat?
    javaslom, ezen az utálat dolgon még dolgozzon egy kicsit.
    és, ha tudja, kerülje el a járdán heverő kutyaszart. na, az valóban utálatos dolog.

  • lelszi: ha szabad javasolnom, ne foglalkozzon olyasmivel, amiről fogalma sincs. a KMH nem a kanadai baloldalt képviseli, ugyanis annak a helyi – kanadai – belpolitikával van gondja. a kanadai baloldalnak nincsen magyar nyelvű lapja. ami pedig a magyar recept szerint főzöttet illeti (kisbetűvel), nos, lélfai komám, maga is azt eszi. az, hogy magának ízlik, csak kulináris topaságát bizonyítja, vagy azt, hogy vasból van a gyomra, és képes minden szart megemészteni.
    de sebaj, a következő 4 évben biztos vagyok abban, hogy maga is el fogja csapni a gyomrát. a nemzet főszakácsa majd gondoskodik róla. tudja, ugyan megmarad főszakácsnak, csak most már maga is azt fogja enni, amit főzött. ha továbbra is el tudja hitetni magukkal, hogy a szar igazából manna, akkor jó étvágyat hozzá!