Jó reggelt Ottawából! Ma csupán 15 centi hó esett…

2014 március 30 8:08 de.23 hozzászólás

Tegnap nézegettem a budapesti meneten készült fotókat és próbáltam eldönteni, hogy a zöld fű, a polóban öltözött emberek és a virágok mind csupán díszlet meg színház, vagy netán valóság. Nálunk itt Kanada fővárosában (meg a közeli Montreálban is) kicsit másképpen fest a kép. Íme, ez a kilátás balkonomról:

Hóvihar Ottawában, március 30-án.

Hóvihar Ottawában, március 30-án.

Ez a „kései” hóvihar az amerikai Nagy Tavak térségből érkezett hozzánk észak-keletre. Az Environment Canada jelezte, hogy délig esni fog, Montreálban pedig hófúvásra is számíthatnak, illetve 70 kilométeres széllökésekre.

Az Environment Canada hozzátette, hogy utoljára 1978-79-ben volt ennyire hosszú és hideg tél a térségben. Mivel az ország nagy része még mindig vasta hólepel alatt áll és mivel a Nagy Tavak még mindig szinte be vannak fagyva, illetve a Szent Lőrinc folyó is jégben áll, a tavaszi felmelegedésre is késve kerülhet sor. Április elején mindenképpen hűvös időre számíthatunk és a hét közepén további havazásra.

Mivel ilyenek voltak a telek Kanadában a hatvanas és hetvenes években, némileg stílszerűen ajánlom az In the Early Morning Rain-t a Peter Paul & Mary-től. Bárcsak rainről lenne szó.

23 hozzászólás

  • Jó reggelt. Én a zöld kertemet a kinyílt nárciszokat és az erdőnkben fészekkészítő madarakat látok. No nem bosszantásképpen mondom. A képet nézve viszont a hideg ráz.

  • Christopher ! Telen Floridaba kell lejonni itt turheto idojaras van .

  • Ami azt illeti. ajánlatoktól sajnos nem lesz ott melegebb felétek. Viszont ez az időjárás ami ma a világban van nem normális. Jópár éve „élvezhetem” Európát de merem állítani ennyire enyhe telet utoljára Izraelben élvezhettem. Pedig aztán ott is volt olyan mint idén is, hogy havazott. Na ja csupán csak a magasabban fekvő régiókban maradt meg a hó mint Jeruzsálem de jutott belőle mindenhova. Szóval mindenütt hideg volt meg van is, most Európa ezen része kimaradt belőle. Bizzunk benne, hagy azért nálatok is hamarosan beköszönt a tavasz és feleenged az idő.

  • A zöldborsó már 10 cm magas, a meggyfa is virágba borult, az őszibarack és a körte után, az eper is virágzik, a kerti virágok egy része (pl. krokusz), meg már el is nyílt! 🙂

  • Itt most nyílik a tulipán, a fák virágoznak. A mandula és a barack már elvirágzott. Most a szilva, cseresznye virágzik.

  • Kedves Christopher,már az előző írásánál is felfigyeltem a
    kellemes ,számomra nagyon tetszetős hangzású zenére.
    Nem vagyok valami nagy zeneismerő,de nagyon szeretem a Country zenét és ezek hasonlítanak e műfajra.Köszönöm nagyon jók.Engedje meg hogy én is ajánljak viszonzásul egy gyönyörű
    remek művet,hátha eleddig elkerülte a figyelmét.Youtube ANDRÉ RIEU -előadásában-egy F.Sinatra dalt–My-Way-ugyan ott a BOND lányok-jó szórakozást és még egyszer is köszi a zenét.

  • Nálunk is elég kemény a tél.Február eleje óta +18 és +26 fok körül mozog a higany nap közben. Sapkát csak napellenzővel veszek föl.Akinek nem tetszik a hideg,szívesen látott vendég a Szentföldön.(éjszaka lehűl a hőmérséklet akár +10,12 fokra is.)

  • Gyuri10: Két éve +27 fokos hőség volt. Majdnem két hétig nem eset az eső. A kórházban körlevélben hirdették ki a hőségriadót. Felhívták az emberek figyelmét, hogy figyeljenek az idősebbekre és az egyedülállókra.
    Hiába, sehol sem fenékig tejfel az élet.

  • llanfair
    majdnem igazad is van,de az nyáron volt,amikor nem két hétig,hanem 4-5 hónapig sincs eső.A hőmérséklet nem 27,hanem 37 és egyes helyeken 45 fokra is felmegy.Nem 2 éve,hanem majd minden évben.Ennek ellenére a kórházakban soha nincs hőségriadó,mert a légkondik elsőrendűek és mindig be is vannak kapcsolva még télen is.Ha ez jelenti a fenékig tejfölt,akkor nyakig benne vagyunk.

  • Kint élő magyar barátaim nagyon hívtak, hogy telepedjek le Kanadában. Egy hónapig voltam ott látogatóban télen és keményre fagyott állapotban jöttem vissza, a világ fekete fehér volt, hó és ami nem hó. Sokáig tartott amíg kiengedtem.
    Sajnáltam a dolgot mert amúgy szívesen éltem volna Kanadában, régi vágyam is volt, de biztos már nem élnék ha kimentem volna. Végül otthagytam Magyarországot, de forróbb éghajlati vidéket választottam. Bár itt is néha kellemetlenül érzem magam amikor nyáron +37 fok felett van a hőmérséklet, de mit lehet tenni. A légkondik jók de az áramfogyasztásuk megfizethetetlen. Jobb be se kapcsolni.

  • Gyuri10: Légkondi itt csak a hivatalos helyeken van. A lakásokban nincs mert nincs rá szükség. Az autók zömében sincs. Még nyáron is kell 1-2 órát fűteni a meleg víz és a pára miatt. Nem ritka a 90 százalékos páratartalom. Itt a két hét esőhiány sivatagi szárazságnak minősül. Ti itt szenvednétek. De az ember rengeteget kibír. Itt mindig panaszkodnak az időjárásra. Én nagyon szeretem. Tavaly 40 fok felett voltunk Bécsben. Nem volt nagy élmény. Elszoktunk tőle. Nekünk már embertelen. Isten adománya ez a Golf áramlat.

  • Richard, Nem minden hely hideg és havas Kanadában sem.
    Ha British Columbia tartományba megy a tengerparton nincs hideg, és igen kevés hó. Már ott is virágoznak a fák.

  • llanfair,
    nálunk a kondit télen és nyáron is használjuk. Nyáron 30 fok felett hűtünk,télen pedig +16 fok alatt fűtünk mert már csak kocsonyának vagyunk jók.Kénytelen kelletlen melegítünk.A légkondicionálók a helyi szükségleteknek vannak gyártva és az áram is viszonylag megfizethető. Pl. Eiláton az évből 5, 6 hónapon át az átlag 40,42 fok.A Golánon ugyanakkor hó és itt-ott -4 fok.Szóval,mint már írtam ilyen szempontból nyakig vagyunk a tejfölben.

  • Ha itt (Victoria BC) eléri a hőmérséklet a plusz huszonötöt, majd leveszem a jégeralsót.. Egész télen alig volt több +tíz foknál.. Elgyakott Szibéria..
    És ebben a jégveremben kell hetente kétszer füvet vágni..
    😀

  • Gyuri10: Tudtam én, hogy jó helyre jöttünk. Nekem senki ne szidja többet az ír időjárást. És egész évben zöld a kert, csak a levelek hullanak le. De a „padló” mindig zöld. Átlag negyven fok még a pokolban sincs. Nem engedné a szakszervezet.

  • Georgina Bojana

    Köszönöm a ZSONGÍTÓAN szép zenét és éneket! A kertemben az orgona bokrom napról-napra nagyobbak a levelek, a madarak sürögnek-forognak, ma éppen egy betévedt a szobába, szerencsére nem ütötte meg magát, a nyitott ajtón ki is reppent! Még etetem őket, jönnek is, énekelnek is, olyan, de olyan füttykonzerttel ébresztenek, hogy az varázslatosan szép! Ilyenkor érzem azt, hogy Istenem, de jó is, hogy élek, élünk! Éljünk sokáig és ne is törődjünk a sok rosszal, amit a világ küldözget nekünk.
    Időnként tegyünk nagytakarítást a szívünkben-lelkünkben, ki és mi az, amit szükséges megőriznünk?
    *
    Remélem, ott is hamarosan olyan, de olyan harsogóan zöld lesz a fű, az erdők, hogy szinte az volna jó, beleharapni az ég kékjébe, az erdők susogó zöldjébe – az ÉLETBE!
    No igen, ismételten visszakanyarodtam a kiinduló pontomról – szép ez ÉLET! Ne engedjük, hogy bárki, bármi is elrontsa!
    *
    No igen, vasárnap lesz a szavazás, félek, nehogy csalással a jelenlegi kormány nyerjen. Már azért is morgolódom, hogy levélben lehet szavazni, akinek nincs magyarországi állandó bejelentett lakcíme. Már itt az a pont, ahol „gyenge” a láncszem… Ki tudja, kik, mikor és főként hogyan nyúlnak majd bele?
    No aztán a másik. Olyan, de olyan nagy az emberek fejében a sötétség, no nem mindenkiében, de a többségében, sajna… megtapasztaltam. Nem tudom, fogalmam nincs, hogy az idős asszonyok miért vannak meggyárgyulva viktorka láttán is?! Mennek, mennek az eszementek és szavaznak, akkor is, ha fogalmuk nincs arról mire és kire teszik a voksukat.
    Kész rettenet! 🙁
    Ettől rendesen ki vagyok ám akadva.
    Olyanokkal traktálnak, hogy időben kell búcsút intenem, nehogy kővé dermedjek a sok hülyeség hallatán. 🙁
    Kétségbeejtő.
    Valamalyik nap is egy korombelinek feltettem a fene nagy kérdést, hogy mi a fityfenének az a stadion? Ráadásul ott, ahová talán a turistabuszok találnak?! Mi volt erre a válasz?! AZ OROSZOK ADTÁK RÁ A PÉNZT, MERT MEGBÁNTÁK, hogy SOKÁIG NÁLUNK ÉLTEK!
    hŰűűŰŰŰHŰűűű! Az árgyélus kismadarát! Rendesen szükségem volt önfegyelemre, hogy legalább egy hatalmas visítást meg ne eresszek, ott az utca forgatagában! :O
    Hihetetlen, ha más mondja, el sem hiszem.
    Vannak ám bajok és lesznek is, mert a magyarok célzottan egyre butábbak és butábbak.
    Azt már le sem merem írni, hogy a többség, a tömeg, nem olvas… Legfeljebb sms-t… Elszörnyedtem.
    No ezt azóta is teszem, kisebb-nagyobb szünetekkel.
    A műveltek, az okosak felvették a nyúlcipőt, akik itthon maradtak, bármi okból, kevés pénzért, reménytelenül és kiszolgáltatottan…
    Ennyit tavaszi boldogságomról.
    Tény: a virágok, a madarak VANNAK és pártállást nem ismerve fütyülnek a világra. Tehetik és tegyék is, teljes szívvel és boldogan! Jó lenne, ha mi is tudnánk ilyen örömtelin fütyülni a jelenünkre. A jövőnk még kérdéses…

  • Azért G.B. írásán elgondolkodtam.
    Most készülök „korai” szavazásra menni, mert Kanada, Quebecben jővőhéten, hétfőn lesz. Arról kell szavazni, hogy a Quebec tartomány szélsőséges jobboldali kormány, ÚJRA bejöjjön, lehetőleg többséggel, vagy sem!
    A kormány főcélja, kettős: elszakadni Kanadától és a kisebbségek megkülönböztetésével, elűzésével, egy tiszta, soviniszta francia államot akar létrehozni!
    Már dolgozik egy törvényen, hogy a muszlim nők nem hordhatnak kendőt állami hívatalokban és a zsidó férfiak nem horhadtnak kippat, stb. Ez egy fasista személy akit meg KELL buktatni, de sajnos kis reménnyel.
    57 éve élek itt, kétszer annyit mint Magyarországon.
    Természetes, hogy leadom az ellenszavazatom.
    Tegnap itt is esett a hó, 15 cm.
    A fentiek ellenére én is szeretem az életem!

    Csak azért írtam mindezt le, hogy lássa, az otthoni „problémák” nem is olyan rosszak, mások problémáihoz viszonyitva. Élvezze az orgonáit, mi meg felhúzzuk a téli csizmát.

  • Figyelő
    2014 március 31
    10:31 de.

    Brantford, és Hamilton, ON, volt. Talán csak kifogtam egy kemény havas telet, de engem sokkolt. Egyszerűen nem is értettem mert elég délen van.

    Egyébként nehezen viselem hideget. Hamilton elviselhetőbb volt. Én ha lehetett volna London, ON, ba szerettem volna menni. Reméltem ott könnyebben kapok munkát.

  • További derűs, politikamentes, kommenteket és szép napot kívánok minden hozzászólónak! 🙂

  • Georgina Bojana

    Kedves Figyelő!
    Köszönöm, hogy elgondolkodtál a beírásomon. Soha nem volt könnyű az életünk, most sem az. „Sehun sem”. Tudod, visszapörgettem csak azt a történelmet, amit átéltem. Uram, Teremtő Istenem, de sok mindenen átvergődtem, volt, hogy szemlélője, volt, hogy szenvedője voltam bizonyos dolgoknak. De az tény, a mostani fiataloknak sem könnyű. Sehol, széles e nagy világban, sehol.
    *
    Most lesz a választás, úgy hidd el, volt olyan falubeli, aki azt mondta, hogy ő bizony elmegy a választásra, mert ott írják, hogy volt-e, avagy nem. Most kapaszkodj, mert én megkapaszkodtam a saját két fülemben, hogy rá ne ordítsak, mit mondott?!
    Azt súgta meg, hogy Ő bizony az ÜRES, mármint a ki nem töltött lapokat teszi a borítékba és beledobja az urnába. Róla ne mondják, hogy nem szavazott…
    *
    Ember! Csikorogtam feléje, tudja-e egyáltalán mit csinál?! Mi a dörgedelemtől kell rettegnie, attól, hogy az igazra voksol?!
    – Nincs igazság, Mátyás király meghalt, azóta nincs igazság.
    *
    No kedves Fórumtársaim, itt tartunk.
    No comment.
    Erre valóban képtelenség udvariasan bármit is mondani. Ordítani?! Azt kellene, de azt teszik mások helyettünk, ordítva hirdetik magyarságukat, elhivatottságukat, hazaszeretetüket, mindjárt abba kell hagynom, mert érzem, megy fel a vérnyomásom.
    Ennyi meg annyi hazugság olvastán.
    Akkor az emberi butaságról még nem is énekeltem?!
    Őrület!
    *
    Többször írtam az igénytelen tévéműsorokról, a rádióból folyamatosan szóló kívánság zenékről. Csupa-csupa agymosás.
    Ordítom, innen Magyarországról, hogy akik ezt így elrendezték, nagyon bejött.
    A tömeg nagy része „setét” és nem is akar világosságot. Ez pedig a szomorúbbnál is keservesebb.
    *
    Bevallom, ettől a butaságtól, amit nap, mint nap megtapasztalok, fizikai fájdalmaim vannak. Orvosság erre nincs. Ez a kétségbeejtő.
    Itt következik az, hogy no comment… részemről.
    (( 🙁 ))
    és végtelen szomorúság.

  • Georgina Bojana

    Hja, fontos!
    „- Nincs igazság, Mátyás király meghalt, azóta nincs igazság.” – ezt NEM én mondtam, hanem az az embernek látszó valaki, aki az üres lapokat teszi majd a borítékba és azt dobja az urnába… Fél. Itt tartunk, hogy fél. Egy szavazástól.
    Hol élünk?!
    Zombik országává váltunk?! Akik bámulják a tévét és onnan veszik le az „igazságot”, onnan rémüldöznek?! Mert az biztos, hogy adnak ám vámpíros, meg mindenféle gyilkosságos történeteket, filmeket. Agymosás annak, aki állja.
    *
    Ezt le kellett írnom. EMBER! EMBEREK, HOVÁ LETTETEK?! Wesselényi, Széchenyi, Rákóczi utádai?! Hol vagytok?!
    EMBEREK?!
    Mert szerintem igenis van igazság és lesz is. Az nem lehet, hogy csak úgy elveszett, kiveszett e világból!Szép Magyarországból.

  • Georgina Bojana
    2014 április 1
    2:28 du.
    Kedves G.B.
    Nem tudom, hány éves volt az emlitett magyar szavazó? T.i. vannak beidegződések is, amit már évek óta figyelek.
    Lehet, hogy az illető aki fél ha nem szavaz, még emlékszika Rákosi időkre.Bizony, akkor MUSZÁJ volt szavazni arra az egy pártra. A Kádár időket nem ismerem, lehet, hogy akkor is megvolt ez a félelem, baja történik ha NEM szavaz.
    Abban igazat adok száz százalékig, hogy a TV műsorok semmire sem jók, csak népbutitásra!
    Sajnos nem csak Magyarországon, hanem mindenütt, Kanadában is.
    Nyugaton a reklámok fizetik a programokat, tehát olyan programokat pártolnak, amire úgy hiszik az „átlagembernek” tetszeni fog. Sajnos, az átlagember szellemi nívóját igen alacsonyra becsülik.
    Mit mondjak? Évtízedek folyamán a TV figyelők többsége, el is érték ezt a nívót!.

    Megértem elkeseredésedet sok buta ember miatt.
    A választási „félelmekhez” még annyit, nem szabad elfelejteni, hogy a magyar történelem folyamán, csak 1990 óta választhatnak több párt között és mennyi függ a szavazók számától!
    Tudvalevő, hogy a világon vezet a magyar a KEVÉS szavzó részvételében.
    Idő kell ahhoz, hogy megszokják, talán több generáció is, a demokrácia fogalmát és hasznosságát.

  • Georgina Bojana

    Kedves Figyelő!
    Megköszönöm válaszodat, amit maximálisan osztok. Már többször megkaptam a fejemre, hogy „ne mán’ okosnak, műveltnek, tájékozottnak tartsam magamat, mintegy a -tömeg- fölé kerekedve”….
    Mennyire NEM így van, csak nagyon, de nagyon elkeseredtem, de ezt folyamatosan művelem. Mi kell a tömegnek? Cirkusz! No ezt megadja a mindenkori tévé idétlen mexikói, no meg most már a török sorozatai is. (Bevallom, egyedül a Szulejmánt nézem, de azt is megszűrve, van, hogy átkapcsolom). A többi török sorozatot „átugrom”.
    Valamelyik nap is Vivaldi muzsikáját hallgattam, becsuktam a szemem és olyan, de olyan szépekre gondoltam, felidéztem a legszebb szívmelengető emlékeimet. Amikor ezt bárkinek elmondtam, szinte lesajnáltak. Nem volt jó a tévéd?! Fel sem érték ésszel, hogy a zenében CSODÁKAT, méghozzá VALÓDI CSODÁKAT talál(hat)nánk. A könyvekről nem is szólva.
    *
    Nagyban meg a népbutítás, ezek szerint világszerte. Igaz, egy igénytelen tömeget – birkák módjára! – könnyű arra terelni, amerre az éppen URALMON lévő kormány, politika és pénzvilág – akar.
    No éppen, meg is teszik.
    (( 🙁 ))
    *
    Mégegyszer megköszönöm válaszodat, amivel egyet is értek. Ami a beszélgető partnerem életkorát illeti, 67 éves volt. De nem osztom azt, hogy az üres papírokat csúsztatja a borítékba és azt dobja az urnába.
    Ez a borzasztó. No meg az, hogy nyilvánosan megy a sárdobálás, az emberek megtévesztése, hol ígérnek, hol taposnak. A nép, a többség elbizonytalanodik. Az a kevés, akik még gondolkodunk, félő, nem hozzuk az országot nyerő helyzetbe.
    NE LEGYEN IGAZAM!
    Bárcsak becsületesen és hatékonyan történjen a választás, úgy érzem jogosan kérem, idézném a Himnusz első szakaszát, mert ránk fér(ne):
    Isten, áldd meg a magyart
    Jó kedvvel, bőséggel,
    Nyújts feléje védő kart,
    Ha kűzd ellenséggel;
    Bal sors akit régen tép,
    Hozz rá víg esztendőt,
    Megbünhödte már e nép
    A múltat s jövendőt!
    *
    No igen, én is ezt és így gondolom. De nem vagyok egyedül, remélem többen vagyunk ezzel.