A választási bizottság újabb baklövése, avagy?

2014 március 31 8:49 de.22 hozzászólás

Miután alig másfél hónapja megkaptam a magyar útlevelet (kissé hosszú ideig tartott, amig „elbírálták” odafent, hogy ha anyja apja magyar, és Budapesten született, na meg zsidó, akarom mondani izraeli is, attól még magyar állampolgár, jár neki a magyar útlevél és állampolgárság) úgy éreztem, részt kell vegyek a magyar parlamenti választásokon.

Ám hiu ábrándnak tünt ebbéli lelkesedésem. Ahhoz, hogy felkerüljek arra a bizonyos választási listára, kérelmeznem kell, na meg igazolnom, hogy magyar állampolgár vagyok, és élni szeretnék állampolgári jogommal. Ezért annak rendje és módja szerint levelet írtam az országos választási bizottságnak, hogy kéretik bevenni a listára. Igazolásképpen elküldtem az útlevél számát valamit a „lakásnélküliségemet” igazoló okiratot is. Magyarán, nem élek Magyarországon, semmiféle ingatlannal nem rendelkezek. (Pedig rendelkezhetnék. Nagyszüleim lakását, amit apám örökölt volna, először a nyilasok államosították, majd a „felszabadúlást” követően a kommunisták. A kárpótlásból kifolyólag, kaptam egy halom papiruszt. Még nem tudom mire lesz jó. Tapétázni nem igen lehet vele, és legjobb tudomásom szerint már vásárolni sem lehet vele semmit.)

Voks

Voks

Jogosan felmerülhet a kérdés, ugyan mi a francot akar ez a külhonba szakadt honpolgár ha itt sem él? Szavazni? Minek? Mi a francnak akarja beleverni olyanba az orrát amihez semmi köze? Valahol jogos ez az indoklás, de nem egészen.

Elég az hozzá, hogy a napokban megjött a választási listára vételem igazolása, sőt láss csodát még a választási „csomag” is amiben benne van az összes induló párt listája, valamint „használati utasítás” is. Na én ezen akadtam ki. Mert a csomagocskában szerepel egy kicsinyke kérdőív. Csupa személyes kérdés, hol élek mi a lakáscimem, mikor kaptam vissza az állampolgárságomat útlevélszám stb. Ha ezt nem állítom ki és nem küldöm vissza a kitöltött választási listával, ahol beikszeltem az általam kiválasztott pártot. Szavazatomat érvénytelennek tekintik. Nos még is mi ebben ami nálam kivágta a biztit?

Elég régóta élek nyugaton, nem egyszer szavaztam már, de még soha nem kérték, hogy mielőtt szavazok írjak egy nyilatkozatot, és közöljem velük, hogy mikor, merre, meddig lettem állampolgár, és ergó jogom van szavaznom. Személyazonosságot igazoló okiratot azt kértek, de ez természetes dolog. Megérthetném persze, hogy a hatóság tudni akarja, hogy a jogosult személy adja e le a voksát, és nem más. DE! Ha elküldik az összes papiruszt akkor azt annak tudatában teszik (gondolom én naivan), hogy az összes általuk szabott kritériumoknak megfeleltem. Ellenkező esetben nem küldik sem az igazolást, sem pedig a választási csomagot. Szóval abszólut nem értem a dolgot. Mert így nem anonim a szavazás, ha ott van egy kilétemet igazoló cetli is. Bármikor utána lehet nézni, ugyan kire is szavaztam. Avagy én vagyok paranoid? Oké. Elküldöm egy lezárt borítékban a szavazatomat, egy másik lezártban az adataimat. Megérkezik a választási bizottsághoz. Ott kiveszik. Felbontják azt a melyben a személyes adatok vannak. Ezután a szavazatot tartalmazó borítékot bedobják az urnába ahova minden szavazó bedobja a borítékát. Ideáig rendben is lenne a dolog. DE! Mivel elég sok vihart megéltem már, és sajnos ismerem a nagy magyar demokráciát, mi a biztosítékom arra, hogy valóban ez igy is fog megtörténni? Esetleg nem e nézik meg még is kire szavaztam.

Vagy ne legyek már tényleg ennyire durva és gyanakvó, egy olyan urnába dobják, ahol a külhonban élő magyar állampolgárok voksai kerülnek. Lehetséges ahogy fentebb is írtam ez egyszerű gyanakvás csupán részemről, de szerintem nem vagyok egyedül ezzel. Önkéntelen is felmerül a választóban ugyan ez. Szóval ez egy kicsit meg van bonyolítva és több mint gyanus, hogy miért. Mint írtam valóban igazuk van azoknak valahol, akik azt mondják egy olyan aki nem él itten miért szavazhat? Először is dacára annak, hogy valóban nem élek ott magyar vagyok, és az az egy szavazat is esetleg döntő lehet. Másodszor, nem szeretném, ha olyan kormány kerülne hatalomra Magyarországon, akik miatt a nemezetközi politikai porondon olyan kijelentések hangzanának el, hogy rasszista antiszemita fasisztoid kormánya van a magyaroknak. Ez még rosszabb szinben tüntetne fel bennünket és még jobban csorbítaná a megítélésünket a világban.

Kicsiny nemzet vagyunk, de világhírű. Éppen elég hírességet adtunk a világnak, és inkább ez ugorjon először be az idegennek, semhogy az, hogy a magyarok fasiszták. Éppen ezért élek az állampolgári jogommal, és rajtam kívűl jónéhányan, szerte a világban. A harmadik szempont az is elég döntő. Számomra igen is fontos, hogy akik ott élnek ne érezzék magukat megbélyegezettnek. Sem amiatt, hogy zsidó, sem amiatt, hogy magyar.

22 hozzászólás

  • Kedves Avi Ben Giora(Barna Gergely)Mint Magyarországon kívül éltél Izraelben,és Ausztráliában telepedtél le családoddal.Az igaz,hogy magyar állampolgár is vagy,ezért szavazati jogod is van.Szerény véleményem szerint akkor lennél igazán bölcs,ha nem élnél szavazati jogoddal.Szerintem örülhetsz,hogy nem e kis hazában élsz.Itthon nálunk ma sokkal több a szegény ember,mint 4évvel ezelőtt volt.Távolról,nem kizárt,hogy szebbnek jobbnak látszik minden,az is érthető,hogy élnél szavazati jogoddal,de távolról igen nehéz eltalálni,hogy a sok szegény,kivel járhat a legjobban a szavazáskor.Nem gondolnám,hogy nagy lelki traumát okozna neked,ha úgy döntenél,hogy le mondasz a leveles szavazásról.Később nem lesz lelkiismeret furdalásod,hogy rossz helyre tetted szavazatod.

  • Franci111: Ez csak féligazság. Ha rossz oldal nyer akkor illik a lelkiismeret furdalás. Az embernek vannak barátai és családja is. Az elektronika korában pedig nincs távolság. Ausztria pedig szomszéd. Nem távolság. Avi nem fog rossz helyre szavazni. Szerintem.

  • róna gyuri jegyzete, aki egy csöppet – szakemberként – jobban ért a dolgokhoz:

    „egy hivatalos „vallomás” az első-osztályú választó-polgárokról
    az NVI derék pártkatona vezetője (hivatalból) tudja, hogy osztottak állampolgárságot
    semmi kétség sem lehet afelől, hogy az új alkotmány és a választási törvény kiemelt lehetőséget ad arra, hogy ártunk és qurmányunk az un. határon-túli nemzettársainkkal szemben meglévő erkölcsi kötelezettségeket aprópénzre váltsák, a saját kicsinyes érdekeik szolgálatában. hogy pontos legyek valójában nem csak az ő érdekeikről nincs szó, de valójában nemzettársainkról sem.
    a témát igen csak jól megvilágítja a Nemzetei Választási Iroda derék vezetője tegnapi nyilatkozata. a szép és okos pártkatona a mikrofonok és kamerák kereszttüzében tetszelegve számolt be az un. levélben szavazókkal kapcsolatos előzetes tapasztalataikról. aminek érdekes stichet ad az a tény, hogy az előírások szerint – az egyébként a várható teljes állomány kb. 15%-t kitevő – a már beérkezett szavazó-levelek primer feldolgozását csak ma reggel kezdhetik meg. =))
    nos, a derék Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta: „becslése szerint a közel 200 ezer külhoni szavazat mintegy 10 százaléka érvénytelen lesz azért, mert a magyarul beszélni és írni nem feltétlenül tudó kettős állampolgárok közül sokan el fogják rontani a személyi azonosító lap kitöltését.”

    upppsz.
    ha ehhez még hozzá tesszük, hogy a – szintén nemzeti, mert mi más is lenne – okmányirodák 04.05-én hosszított nyitva tartással állnak rendelkezésre az állampolgárok (?) azonosító adatainak aktualizálása érdekében, – akkor tiszta ügy: kapsz egy – idő hiányában ellenőrizhetetlen valóságú lakcím kártyát, mert pl. mogyoródon, a fő tér 2. alá jelentkeztél be, ahol történetesen egy festékbolt van, de létező cím – és simán szavazhatsz bármelyik pártra!

    ügyes, nem? ennyire be vannak szarva orbánék?

  • Avi ben Giora

    Poénkodás nélkül. Az irásomban is megemlítem, hogy minek ez a kukacoskodás? Ha már egyszer elküldtem az adataimat, és annak ismeretében küldték el a papirokat a választási listát, mi a jófenének kell ismételten mégegyszer kitöltenem leadnom? Több mint fura, ámbár lehet, hogy tényleg paranoid vagyok.
    Irtam, hogy csupán azért fogok szavazni (ha nem üközik majd akadályba, mert ha nem is élek ottan, de még is magyar vagyok. Nem szeretném, hogy olyan kormány alakulhasson, ahol már teljesen nyiltan, sőt törvényesen lehet majd az ordas eszméket hírdetni. Sőt! Abban sem vagyok biztos, hogy nem e hoznak majd olyan törvényeket, mely teljesen kifogja rekeszteni a társadalomból az úgynevezett kisebbségieket, mert ugye ők nem is magyarok. Van már országuk menjenek oda. Akik meg nem akarnak elmenni azokat majd szépen addig fogják cseszegetni, amig vagy elmennek vagy hajlandók harmadrendű polgárok akarom mondani rabszolgák módjára ott élni. Most nem babra megy a játék. Ez az Európai Unio anugy is recseg ropog, és ugy fest össze fog dőlni. Ne mi tegyük már oda az égő dinamitot amitől majd az egész léngra lobban. Azt esszük most is, hogy a rossz oldal mellé álltunk mindig.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Avi !
    ˙
    …Mert nagyüzemben készülnek a Kubatov-listák, vagyis egy olyan adat rendszer, ahol egy gombnyomásra megtudják rólad, rólam és róla, hogy ki fia, borja, kire szavaztál, hova mentél kivel, mikor, stb… Ez nem baklövés, kedeves Avi ! Ez tudatos megsértése a demokrácia alapkövetelményeinek, és persze a. s z a b a d választás szentségének. Az ilyen és hasonló S már emberi-jogok megsértésében a fid-SS már régen otthonos.
    És még vannak olyanok, akik tagadják a Magyarországon tapasztalható rendszer valóságos fasizmusát.
    Nem véletlen, hogy Orbanisztán hű másolata kíván lenni a Horthymagyarországnak, amelyről József Attila már ezt is megírta:
    ˙
    „… Számontarthatják, mit telefonoztam
    s mikor, miért, kinek.
    Aktába írják miről álmodoztam
    s azt is ki érti meg.
    És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
    előkotorni azt a kartotékot,
    mely jogom sérti meg…”
    .
    Odahaza semmi sem történik véletlenül. Nincs ottsemmiféle baklövés !
    .

  • Andrási Sándor

    Kedves (zseb)Oroszlán!
    Ostoba kis írásod azon kívül, hogy semmit nem mond, azt ecseteli: Ha van sapka az a baj, ha nincs akkor meg az.
    Avagy hol a csomó a kákán?
    Mennyivel jobb volt a kommenyista-cucilista-balliberátor kormányok alatt, amikor nem volt magyar állampolgárságod. Mennyire mocsok ez a mai – amelyik egyébként folytatni fogja a kormányzását 2018-ig (remélem tovább is)- mert v i s s z a adta az országhatárokon kívül élők részére a magyar állampolgárságot. Mennyire megvetendők ezért. Milyen jó volt a cocilista kovács elvtárs 23 millió románnal történő riogatása. Nem undorító-e az a viselkedés, amit a székelyekkel szemben tanúsítanak, ami szerint a románok lebozgorozzák, a magyarok egy hülye rétege lerománozza őket?
    Műfanyalgásod minden jóérzésű emberben visszatetszést kelt, az a célja, hogy előre hiteltelenítsd a választást, és el vedd a kedvét azoknak, akik élni akarnak a jogukkal. Szégyeld magad!

  • andrási sándor: a székelyek románok. az erdélyi magyarok is románok. mi több, a székelyek nem magyarok. a magyar állampolgárságot csak ugródeszkának használja az összes friss sütetű erdélyi kettős, vagy a nyavalyáinak ingyen gyógyíttatására.
    ezt még a maga szellemi képességeivel is illene felfogni. de hát, ami nem megy , azt ne erőltessük.
    pedig maga, andrási fiam, erőlködik rendesen 😀

  • vertes.attila

    Kedves Avi,
    utólag böngészgetem a pech-szériáját (útlevél, állampolgárság szavazás….). Talán megérte volna helyette egy rövid hazautazás a hétvégén ! Igen élvezem remek stilusát és hogy nem tagozódik be „zümmögő” kórusba (GB…) Egyéni véleményem a külföldiek szavazásáról, ahogy a svábok mondják: much adu about nothing….

  • Andrási Sándor: Mi lett attól jobb, hogy kiszórtunk egy jó adag állampolgárságot? Haszna? Lehet lóval vonulgatni Romániában? Az elvont pénzeket kiutalni? Feleségverő papokat importálni? Nem volt elég komondorunk?
    Hozzászólásának stílusa minden jóérzésű emberben visszatetszést kelt.
    A székelyek nagy része az előnyökért akar állampolgárságot.
    A kormány pedig politikai előnyökért adott nyakló nélkül kedvezményeket.
    Csináltunk volna egy gazdaságilag erős országot és akkor érdemben tudnánk segíteni. Nem a magyarok pénzét osztogatni külföldön. Igen külföldön. Száz év alatt már a magyarok is felérhetnék ésszel. Elszabtuk és ez lett a vége. Idiotizmus a múlton keseregni folyamatosan.
    Nekem semmi bajom nem volt a székelyekkel. Most sikerült elérni, hogy torkig vagyok velük. Mi értelme volt? Nekik nem lett könnyebb. De nem is ez volt a cél igaz?

  • Andrási Sándor

    Bocsáss meg értetlenkedésemért, de Te a szerzőnek címezted a hozzászólásod? Ugyanis én semmi hasonlót nem éreztem ki az írásból, amit Te. Megjegyzem, valóban az Orbán kormányhoz köthető a kettős állampolgárság megadása, de úgy tudom, a baloldal is megszavazta. Egyébként, korábban a jobboldal sem volt ilyen határozott. Csak a „magyar igazolványig” mertek elmenni. Ha a 23 millió romántól nem is, de attól sokan tartottak, hogy az ősi székely és magyar területek kiürülnek.

    Amit Avi a szavazás anonimitásáról és túlbürokratizálódásáról írt, szerintem – pártállástól függetlenül – másokban is felmerül. Utóbbit alátámasztja, hogy eddig a szavazatok legalább 10 százalékát hibásan töltötték ki. Ez a jobboldalt is legalább annyira érinti.

  • vertes attila: mintha némi gondja lenne a némettel:)
    zümmögő kórus? csak figyeljen, amikor meghallja a rabszolgák kórusát! a nabuccóban egész jól hangzik!

  • vertes.attila

    Ille
    Sem a némettel, sem az angollal, de még a spanyollal sincs sok problémám. De jó hirrel szolgálhatok: az alapfokú angol nyelvvizsgát a jövendő Mesterházy-kormány ingyenessé teszi!

  • Llanfair

    A székelyeknek és a többi határon túli magyarnak nem jótékonykodásból adjuk az állampolgárságot, hanem visszaadjuk azt, amit ilyen-olyan módon elvettek tőlük és alanyi jogon jár nekik. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy a törvény keretein belül mire használják fel.

  • vertes attila: akkor, ha szabadna kérnem, ha már sváb, ide idézné németül? csak a játék kedvéért, kicsi hijo de puta madre 😀
    attila, maga nagyon amatőr 🙂
    tudja, kicsi huszár, a nyelvtudás nem a nyelvvizsgán múlik 😛
    és ehhez mit szól, olajbogyó: argumentum ad personam?
    semmi gond, a gugli a barátja.

  • jani: alanyi jogon jár? mondja, maga észnél van?
    basszaalássan, alanyi jogon még az itteni magyaroknak sem jár semmi! ami eddig volt, azt is kitörölték!

  • jani: Ezzel az érvel nem értek egyet. Elvettek egy állampolgárságot és kaptak egy másikat. Most nem visszakapták hanem kaptak a régi mellé egyet. Ne feledjük már nagyon kevés ember él akitől elvették. A többiek magyar származású román állampolgárok stb. Az anyaország javaiból részesülni nem illő dolog. Főleg nem úgy, hogy azoknak nagyon hiányzik.
    Nem tartanám illő dolognak azt, hogy származásom miatt még két országba bejelentkezzek állampolgárságért és követelni a javaikból amiért semmit nem tettem.
    Arról volt szó, hogy csak elvi hozzátartozást jelent. E helyet komoly anyagi segítséget is tudnak ezzel szerezni és beleszólni abba amihez semmi közük. De fizessék Magyarországra az adót és már rendben is van.
    A határok változása miatt szinte minden ember követelhetne másik állampolgárságot is. Hány évre menjünk vissza? Miért pont Trianon a határ?
    Az pedig főleg nem erkölcsös, hogy azért szavazzak egy pártra mert az erkölcstelenül tőkét kovácsol az én megajándékozásomból. Beleszólók olyanba amihez semmi közöm. Hiszen semmit sem adtam annak az országnak.
    Egyébként is ez az egész cirkusz csak terelés.
    Én azért nem szavaztam meg az ajándék kettős állampolgárságot, mert az addig megismert erdélyi „magyarok” mind taposó, nyerészkedő, követelődző és anyagias volt. Egy kivételével. Mind csak ugródeszkának tartotta Magyarországot. Semmi féle érzelmi kötödést nem mutattak. Aki érzelmi okokból kérte az állampolgárságot az bekereteztette és nem tartja a markát és nem használja ki. Például nem szavaz és nem gyógyíttatja magát Magyarországon mikor fizető magyar betegektől megvonják a kezelést pénz hiányában.

  • vertes.attila

    Ille
    7:41
    Ilyen trágár emberrel nem találkoztam még…
    Viel Lárm um Nichts ! (El ne felejtse, hogy a mondat-kezdő betűt „f”-nek ejtse, különben kimosolyogják a svábok…)

  • vertes.attila
    2014 április 2
    6:25 de.

    Diga me chico, diga me !!

  • falusi
    !Digame „senor” cuando se dirija a mí !
    (Szia, csak viccelek…)

  • vertes attila: bizony, nem mozoghatott a megfelelő körökben, ha ilyen trágár emberrel nem találkozott még 😀
    teszek a kiejtésbeli igényére, vagy a maga családnevét is úgy kellene ejteni?
    a témával foglalkozzon, fiacskám, mert ilyesmivel engem nem tud megfogni!

  • Ille István 2014 április 2. 3:05 de.
    Úgy beszélik a maglódiak,hogy te vagy a maglódi cigány vajda.Ráadásul román cigány.Egy szemét észosztó vagy.

  • székely: mondja, fiam, minek váltogatja a nickjeit? nem takar az semmit 🙂
    hogy mit beszélnek a maglódiak, az legyen az ő bajuk. én ugyanis mogyoródi vagyok – igaz, csak 15 éve. azelőtt angyalföldön laktam 🙂
    tudja, fiam, a véleményében az az igazán jó, hogy elsimeri: van eszem, és még másnak is jut belőle 😀