Az Ottawai Magyar Ház bebizonyította, hogy legyőzhető a kétharmad

2014 április 1 2:03 du.55 hozzászólás

Az Ottawai Magyar Ház tagsága két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy bizalmat szavaz a Kanadai Magyarok Országos Szervezetének (KMOSz), sőt, tavaly ismét egy évre meghosszabbította a tagsági viszonyt. A ház alapitói, többségükben az 56-os forradalom miatt idekerült tagok azonban az első KMOSz akciók után (Békement támogatása, felvonulások, tüntetések szervezése, peticiók aláirása) szerették volna, ha a Magyar Ház kilép ebből a politizáló szervezetből. Március 30-án délután zajlott le az idei szavazás, amelynek keretében a jelenlévő tagság 2/3-ának a szavazatára lett volna szükséges ahhoz, hogy a Magyar Ház további egy évig KMOSz-tag maradjon. Az eredmény: 44 igen, 23 nem és 7 érvénytelen szavazat lett. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Ház kilépett a KMOSz-ból! Látni kellett volna azokat a felszabadult, örömteli arcokat a “kisebbség” körében, és a döbbenetet, a váratlan vereséget a “többség” szemében!

A kis helyi történet messzaható tanulsága az, hogy összefogással, jó szervezéssel, akarással és főleg szavazatokkal le lehet győzni a kétharmadot is!

A KMOSz alig burkolt célja a fideszes pártpolitika érvényesítése a kanadai magyar közösségekben.

A KMOSz alig burkolt célja a fideszes pártpolitika érvényesítése a kanadai magyar közösségekben.

Ez a vereség nyilván nagy pofon nemcsak a KMOSz vezetőségének, amelynek székhelye éppen Ottawában van, de Pordány László nagykövet úrnak is, aki február végén úgy nyilatkozott a Kanadai Magyar TV-nek, hogy “ittléte óta az az egyik legnagyobb eredménye, hogy megalakult a KMOSz” (A teljes intejú itt található.).

Milyen okok vezethettek a KMOSz bukásához?

– A bemutatkozó beszédben elhangzott igéretek nagy részét nem sikerült teljesiteni.

– Elejétől fogva tagadták, hogy politizálnának, helyette a “nemzetpolitika” szót használták, ami szerintük nem számit politizálásnak. Az Alapszabályban 30 évig benne volt, hogy a Magyar Házban politizálásnak helye nincs. Ezt a tételt a KMOSz egyik alelnöke, aki egyben a Magyar Ház alelnöke is, kivetette az új alapszabályból.

– Nem találtak megoldást arra a problémára, hogy aki nem szeretne tag lenni, hogyan tudna kilépni a KMOSz-ból anélkül, hogy közben azért a magyar házi tagságát ne veszitse el. Ezért többen inkább kiléptek a Magyar Házból.

– A két szervezet vezetőségében kialakult összefonódások következtében felülről kényszeritettek programokat a Magyar Házra.

Nyilván a KMOSz vezetősége is levonja a maga következtetéseit és alapvetően más okokkal magyarázzák a fiaskót, de ez már legyen az ő gondjuk!

Reméljük, hogy a megosztott Ottawai Magyar Házba visszatér a béke és a nyugalom, legalábbis egy témával kevesebb lesz mostantól, ami vita tárgyát képezheti és szép lassan lecsillapodnak a kedélyek. A tagoknak is jó lecke volt arra, hogy máskor jobban gondolják meg, mibe lépnek be.

Az Ottawai Magyar Ház tagja

Tags:

55 hozzászólás

  • Nem értem hogy miért ragaszkodik ennyire a KMOSZ hogy létezzen amikor látja hogy mennyi konfliktus alakult ki amióta létrejött? Miért nem lássák már be, hogy kevesen vagyunk, és a béke a legfontosabb, nem pedig innen Kanadábol a fotelbol politizálni.

  • Az ottawai magyar Ház alapszabályaiban ott van állitólag, hogy nem politizál. Most, mégis erősen poitizált, nem csak a kisebbségi kilépésével, hanem ezzel s cikkel is.
    Nem tudom, hogy lehet 2/3 TÖBBSÉGET MEGBUKTATNI, DE MAJD Az Ottwai Magyar Ház kioktat erről.
    Menjenek Isten hírével. Senkinek sem kell egy széthúzó, arrogáns társaság. Egyben viszont tévednek, az KMOSZ-t se nem buktatták meg széthuzó politikai manőverükkel. a KMOSZ él és virul keresztűl Kanadában!
    A kanadai magyarság NAGY többsége, a mai magyar választások MELLETT vannak és remélik, hogy Orbán Viktor újra elnyeri a 2/3 többséget, amit az ottawi Magyar Ház NEM tud megbuktatni!

  • Göllner András

    Gratulálunk azoknak Ottawában akiknek elegük lett Pordány László és a FIDESZ kormány egyoldalú, diktatórikus, kirekesztő machinációiból. Kanadában többpártrendszer van – nagyon sokan, az egypártrendszer elől menekültünk ide. Szégyenletesnek tartjuk, hogy új hazánkban, olyanok próbálják maguknak kisajátítani a kanadai magyarok képviseletét, akik kizárólagosan a FIDESZ vagy a JOBBIK politikai szellemiségét, értékrendjét képviselik. Ideje kinyitni az ablakokat és friss levegőt engedni a kanadai magyarok közösségeibe. Ne kövessük azokat, akik hazánkat Európából Moszkva felé, a volt KGB ügynök karjaiba tolják, akik kihátrálnak Ukrán testvéreink mellől, és saját zsebüket tömve fosztogatják népünket. Elég volt ebből a hazug, néphülyítő játszmából. Elég volt a hamis prófétákból, akik szerénységet papolnak és hatalmas vagyonokat halmoznak fel az emberek hülyítése révén. Orbánéknak, a Jobbiknak, a KMOSZ-nak lehet, hogy a méret a lényeg. Nekünk a szólásszabadság, az igazságosság, az európai értékek, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabad politikai verseny fenntartása a lényeg. A magyar közösségi helyszínekről nem kell kiűzni a politikát – azt már megtette a KMOSZ, egyoldalú, arrogáns magatartásával. A magyar közösségekben, ugyan úgy mint a kanadai közösségi helyszineken mindenütt, vissza kell engedni a civilizált, mások véleményét tiszteletben tartó politikai diskurzust. Nem a politikával a gond hanem a politika egyoldalú, diktatórikus gyakorlatával, elfojtásával, a haza egyoldalú kisajátításával. Eljött a párbeszéd ideje. Lépjünk már végre mi is a 21-ik századba. Kanadai Magyarok !!! Kövessétek az Ottawai magyarok példáját !!! Mondjatok nemet a KMOSZ-nak, csináljatok rendet saját közösségi házaitokban, országszerte mint Ottawai testvéreink. A demokrácia, a szabad politikai verseny, az eltérő nézetek szabad megmérettetése nem szégyen, hanem erény. Ez a haladás, a fejlődés kulcsa. Ettől lesz érdekes életünk, ez fogja visszahozni közösségi helyszineinkre az ifjabb generációkat. Orbánék lehet, hogy Vitéz Horthy Miklós szellemiségére gerjednek, azt akarják visszvarázsolni a mélyből. Mi nem tartunk igényt erre a bukott értékrendre, amely csak kárt okozott hazánknak és egy olyan szövetségbe font bennünket, amely szégyent hozott hazánkra. Merjünk bátrak, és szabadok lenni !!!

  • Figyelő
    2014 április 1
    2:38 du.

    Miért van a kanadai magyarság NAGY többsége az anyaországi magyarok megnyomorgatási politikája mellett?
    Mi ennek az oka?

    Had kérdezzem meg, hogy Ön személy szerint miért helyesli azt a politikát amely eredményeképpen ma jóval több a mélyszegény mint a rendszerváltás alatt bármikor, amely politika csak a nagyon szűk -amúgy is tehetős rétegnek- kedvez az egykulcsos adóval, a rezsicsökkentéssel? Amely 3000.000.000.000 forintot lopott el átveréssel megfűszerezve a magyar emberek magánnyugdíj megtakarításából, és ezek után is azt tudja felmutatni, hogy nőtt az államadósság? Amely a forintot úgy értékeli le a jelentős devizákhoz képest, hogy abba az ország belerokkan. Akik ellenzékként a 300 forintos benzinárnál kikelt magából és szapulta az akkori kormányt, de a 420-450 forintos benzinárnál hallgat mint a sír amikor hatalmon vannak. Ilyenkor már nem számítanak a magyar emberek érdekei? Csak ellenzékben nagy a száj Fideszéknek, úgy tűnik? Mi ez ha nem hazugság? Ez csak egy pár dolog, de az elmúlt 4 évben majdnem minden napra jutott valamilyen óriási disznóság.
    A focistadionokat érintőlegesen említem meg. Nagyon szépek, de hogy csak a felépítésük fontos Orbánnak az is tény, hiszen abból lehet lenyúlni sok százmilliót. A debreceni stadion üzemeltetésére még pályázat sem érkezett annyira fenntarthatatlan az üzemeltetése a létesítménynek ilyen gyér football mellett. Ők megcsinálták, kiveszik belőle a hatalmas pénzt a terhet meg majd cipelje valaki más. Hát ezért nem jelentkezett egyetlen egy pályázó sem Debrecenben, hogy üzemeltesse a stadiont.

    Szóval kérdem én, mi a vonzó ebben a jelenlegi kormányban, amely ott rúg bele a magyar emberek 99%-ába ahol tud és ott lop el súlyos milliárdokat saját klientúrájának ahol csak lehet? Ráadásul nem csak reggel délben és este hazudik, hanem folyamatosan megállás nélkül még álmában is! Mi az amit olyan jól csinál ez a garnitúra? Komolyan kérdem és kíváncsi vagyok, hátha van olyan amiről lemaradtam és megkedvelem ezt a tolvaj és hazug pártot amely ilyen sikeresen képes manipulálni a többséget -pénz nem számít médiafelület van hozzá.

  • Göllner András

    Figyelő (aka Bencsics Klára) !!! Ketyeg az óra, egyre hangosabban. Lejárt az ideje asszonyom. Az a fajta arrogancia, egydimenziós duma amit maga képvisel, az az egypártrendszer dumája. Oroszország Dumája. Magát komoly emberek már rég nem veszik figyelembe. Ezt már észlelhette volna….Ha történetesen Orbánt ujra válasszák, az bennünket nem fog megtörni. Horn Gyulát is megválasztotta már ez a nép egyszer. Tudjuk, hogy Önnek a méret a lényeg, de vegye már észre, a méret se tart örökké….Közeledik a hanyatlás ideje.

  • Nos a kinti dolgokba nem ütöm bele az orrom mert nem ott élek,mint sok kinti álmagyar az itthoniak életébe,de Figyelő mindig kulturáltan és tárgyilagosan és soha nem uszító hangon szól hozzá.
    Egyébként jó kérdés a részéről,hogy 2/3-dal mégis hogyan lehet
    veszíteni….?meg az is kissé nevetséges kijelentés,hogy az ő ideje lejárt…szerintem sok más emberé,kint is és itthon is aki nem hiteles és bután gyűlölködik,hazudik!
    Nem kellene a kinti és az itthoni dolgok között párhuzamot vonni,de ha mégis akkor hozzáértőknek!

  • Engedjétek meg, hogy kiposztoljam ide is a facebookra írt egyesítő írásomat a montreali magyarokhoz.

    Kedves montreali Magyar internetes társadalom!

    Az elkövetkező időkben hosszú távú kultúrális, szórakoztató, valamint sportrendezvényeket szeretnénk szervezni. Tekintettel arra, hogy nagyon sok itt élő magyar telefonszámát, elérhetőségét nem tudjuk, nem tagjai eggyetlen montreali szervezetnek sem, itt az ideje hogy elkezdjük szervezni magunknak a folyamatos fenttarthatóságot amely a reményeim szerint biztosítja a jövőben is a magyarság összetartását. Szeretném kifejezetten leszögezni, hogy semmi fajta politikai szerveződés céljából, illetve azt propagáló rendezvényeket nem kívánunk szervezni. A célunk minden esetben a szórakozás, az egymás iránti barátság és tisztelet. Határozottan elutasítom hogy téged, illetve engem, azaz „minket” jobboldali vagy baloldali esetleg más besorolás alapján ítéljen meg bárki is. Jómagam, és remélem Te is, hisszük azt, hogy egy mosoly, egy baráti ölelés, egy közös vidám szórakozás, vagy akár egy tisztességes sportrendezvény ez az ami összeköt minket itt élő magyar és nem magyar embereket. Szeretném ha csatlakoznál Te is! Szeretném ha itt, vagy akár privátban bátran megírnád, hogy milyen összejöveteleket, rendezvényeket szeretnél. A hosszútávú sorozatunk első elemeként szeretnék összehozni veletek egy baráti találkozót, egy vidám táncos estét, ugynevezett ismerkedési „bulit”. Azonban a további szervezéshez nélkülözhetetlen az elérhetőségetek. Gondolok itt mindenekelőtt például E-mail címre, vagy telefonszámra. A számot megadhatod privátban ha nem szeretnéd hogy nyílvános legyen. Bátran adjatok be pályázatokat, ötleteket akár itt is.
    Várom javaslaitokat, és kérlek benneteket kövessétek figyelemmel az oldalon történő ez irányú felhívásokat. Baráti tisztelettel mindenki felé: Ábri Zoltán.

    utóiratként ide hozzátok: még mindig hiszek egy olyan közösségben, ahol nincs helye sem a megosztó, sem a gyűlölet keltő politikának. Legyen az bármelyik oldalról jövő is.

  • kanadai.
    2014 április 1
    2:28 du.

    Köszönöm kérdését. Én is szeretném tudni, hogy miért van ennyi vita a KMOSZ miatt.
    Semmi másra nem törekedett, csak ebben a nagy országban élő magyarok összefogására! Minden nagyobb városban van egy helyi magyar szervezet, melyek egyedűl, a szomszéd város ismerete nékül müködtek eddig. Az új szervezet ezeket szeretné egybekapcsolni és közös érdekeket, kultúrális eseményeket szervezni.
    Politikát senki sem vitt bele. addig, amíg egyes embereknek nem tetszett ez az összefogás, talán kivül érezték magukat, és rágalmakkal, vádakkal politikai érdeket emlegettek..-

  • HunCanada
    2014 április 1
    4:07 du.
    Értem kérdését. Röviden szeretnék erre válaszolni.
    Tudomásom szerint Kanadában, New Yorkban, Floridában is szavaznak az emigráns magyarok a mai kormányra.
    Én nem szavazok, mert úgy érzem, hogy 57 éve élek itt, nincs jogom a magyarországi választáson résztvenni.

    Azt hiszem első sorban az internetet kell hogy okolja, mert azon elérhető minden hazai újság, link és videó.
    Egy ilyen videón hallottam én is a legutobbi Orbán interjút és ismét meggyőzött arról, hogy jelenleg ő az az ember aki a magyarn népet vezetni tudja. Más politikust nem találtam, a legjobb akarattal sem.
    Erről senki sem befolyásolt, ez személyes véleményem, ha tetszik, ha nem!

  • Göllner András
    2014 április 1
    4:09 du.
    Göllner,
    higgye el, hogy egyáltalán nem érdekel a maga véleménye se rólam, se amit összehord a mai magyar politikáról.
    Nagyon jól tudom kicsoda, mit tett otthon Gyurcsány idejében és részrehajló, gyülőlködő véleménye hidegen hagy.
    Természetes, igen örülnék, ha rólam elfeljtekzne, mintha itt sem lennék.

  • abryzoli
    2014 április 1
    5:52 du.
    Kedves Ábri Zoltán.
    Szívesen segitenék kedves ötletéhez, de sajnos, (ahogy feljebb valaki írta) az én időm lejárt.
    Valamikor a 80-as években a Kodály zenei társasággal és a Magyar Irodalmi társasággal sok rendezvényt hoztam létre. Montrealban élő Takács MIklós karmesterrel zenés vacsorákat, hangversenyeket rendeztünk, sőt a Mc Gill egyetem Pollack Koncert Halljában, még a Háry Jánost is bemutattuk.
    A mostani montreali élet és rendezvények, szüreti és farsangi bálokban merül ki, mindkettőt a Romai Katolikus templom halljában. Vannak ebédek és vacsorák is adakozás céljából. Pl. Most lesz Virágvasárnap egy ilyen ebéd. A Református templom is szervez szüreti, mulatságot, vagy nyári pikniket. Ott is vannak közös ebédek. MInd kettő templom nagyobb méretű teremmel rendelkezik, hívja fel telefonon őket.Tel.számuk megtalálható a tel.könyvben.
    Más terem sajnos nincs a montreali magyarság tulajdonában, legfeljebb bérelni kell egyet.

  • irtak a McClean’s-nek egy panaszlevelet, ami meg is jelent. Irtak a kanadai kormánynak hogy foglakozzon a Székely autonomiával (bocs, de ez politika) Ezen kivül mit tettek ami ebben a nagy orzágban a különbözö szervezetek kapcsolatban legyenek egymással?

  • Kedves Figyelő! Megállapításom szerint minden magyar helyi szervezetnek páros lábbal kellett volna kirúgnia a KMOSZ-t. Hogy miért is? Mert a magyar állam kampányba kezdett pár éve, hogy támogatni kívánja a külföldön élő szervezeteket kulturájuk megőrzése céljából anyagi lehetőséget biztosítva számunkra. Ezt a hátulról jövő politikai kezdeményezést pedig minden kanadai magyar szervezet benyalta.Egyes emberek itt ugy ugrottak rá a koncra, mint a megélhetésüket, és karrierjüket biztosító megváltásra. Megosztást okozva a kanadai magyarságnak, miközben ezen szervezetek eggyetlen centet sem kaptak. Lásd például Montreali Magyar Iskola. Ismétlem a magyar állam eggyetlen centtel sem támogatta a kanadai városokban létező magyar szervezeteket. És nem is áll szándékában ezután sem. Ideje lenne felébredni a pénzszerzés mámorából a szervezeteknek, és kiebrudalni a szemfényvesztő KMOSZ-t.

  • Christopher Adam

    Zoli, van még esetleg a Hungária Social Club a Boulevard St-Laurent-on, de azt hiszem, hogy őket már ismered. Évekkel ezelőtt – úgy 2002-2006 között – volt egy kis csoportnyi montreáli magyar fiatal akik a Jarry Parkban röplabdáztak hétvégenként. Az egyik évben még majálist is szerveztünk a parkban. Szerintem van itt egy-két olvasó, aki még emlékszik ezekre az időkre.

    http://www.magyarkronika.com/rovid_hirek/0-040809.htm

  • Chris a Hungáriában jókat szoktam sznúkerezni idős barátaimmal, és időközönként vacsoraesteket is szervezek. Ez a majális bizony pedig nagyon jó dolog lenne, akár a katolikus templom kertjében is. A bajom az, hogy itt van ez a rengeteg pár éve kijött magyar, és legyen az bármilyen bőrszínű is, de a politika sajnos távol tartja mindegyiket a közös örömöktől és egyéb rendezvényektől. Pedig a Hungáriában mindenkinek helye lenne, ami garancia a személyem által is. Ha Montrealban jársz látogass meg egy jó kis sznúker partyra és a vendégem vagy egy finom menüre is. Tisztelettel feléd: Zoltán.

  • Christopher Adam

    Kösz szépen a meghívást, Zoli! Amikor Montreálban egyetemista voltam 1999 és 2003 között, időnként én is beugrottam a Hungáriába. Akkoriban volt azért egy-két huszonéves ott, a sznúker asztalra is emlékszem. Egyébként teljesen korrekt áron kaptam ott a bárpúltnál a debrecenit, meg virslit és a bor-sör is megengedhető volt egy egyetemista számára. Amúgy leginkább idősebb magyarok jártak oda rendszeresen, de azért majdnem mindig akadt egy-egy nem rég érkezett bevándorló is, hiszen a Hungária a legközpontibb magyar hely Montreálban, meg egyik egyházhoz sem kötődik.

  • A mai napig semmit nem változtak az árak! Észak-Amerika legolcsóbb szórakozóhelye ez egyébként. A sör még mindig 3 dollár, a debreceni ára sem változott. Minden rövidital szintén 3 dollár. Rántott csirkemell hasábburgonyával, és 2db gundelpalacsinta 10 dollár. Öregek még mindig vannak egyre kevesebben az igaz, a tagságban találhatóak fiatalok és a középosztály. 😀

  • Figyelő
    2014 április 1
    8:39 du.

    Köszönöm a válaszát, bár nem sikerült pontosan megtudnom, hogy miért vonzó az Orbáni romboló és megnyomorgató politika a kanadai, vagy éppen az egész diaszpórában élő magyarok számára. A soraiból viszont beigazolódni látszik, hogy pusztán érzelmi szempontok vezérlik Önt is, ahogy másokat is amely a valós tényeket teljesen elhomályosítják. Szomorúság ezt látni. Nem nekem, hanem a nemzetünk jövőjét illetően.

  • Meglehetősen bárgyú – vagy mondhatnám másképp szokásos csúsztatós cikket láttunk.
    Összekeverni egy egyesületi szavazást egy országos választással, annak meglehetősen bonyolult értékelési rendszerével, majd együgyü következteést levonni belőle -akarom mondani csúsztatni – ez a régi szadesz (0%).
    Annak pedig már régen lejárt az ideje, legalábbis Magyarországon.

  • Puchert János

    Az elmérgesedett kampányba/cikk/20140402_helyesirasi_hibat_javitott_gyurcsany

  • HunCanada,

    igen, pontosan érzelmi szempontok vezélerik a külföldi magyarokat, mármint föleg az 56-kat. Zsigerböl elutasitanak mindent ami a magyar politikában baloldali. Orbán pedig nagyon jól tudja az érzelmi húrok pengetni és a régi sebeket piszkálni. Tulajdonképpen a legtöbb nem is tudja pontosan mi folyik otthon, mert hát innen a fotelbol könnyü politizálni. Itt még hozzáfüzném azt hogy bár sokan Fidesz pártiak, ez még mindig nem jelenti azt hogy antiszemiták vagy rasszisták. Ez egy hiba amit az otthoni mentalitásbol fakad, hogy minden fekete-fehér. Perzse vannak pro-fideszesek akik antiszemiták, ez is igaz, de hiba lenne mindekit egy egyettel lefesteni. Az 56-os generáció után pedig akik itt születtek, nem nagyon értik, vagy foglalkoznak a magyar politkával. Van itt böven Kanadában is amivel foglalkozni lehet a politkában.

  • kanadai.
    2014 április 2
    10:52 de.
    kanadai, elég jól látja az itteni magyar állásponotokat az otthoni politikához.
    Megjegyezném még azt a kis eseményt, hogy Orbán Viktor kétszer járt itt Montrealban. Először, mint fiatal Fidesz elnök, 1989-90-ben. Kanadai üzletemebereknek tartott előadástaz akkori magyar gazdasági helyzetről. Nagyon inpresszív volt, nem csak nekem, hanem a montreali szakembreknek is. Tökéletes angollal beszélt, ami számomra elképesztő volt, soha még magyar poltikus nem beszélt itt tökéletes angolsággal elvont témáról.
    Másodszorra, 2000-ben volt itt, mint miniszterelnök, a magyar öregotthon termében baráti beszélgetése folyamán igen szinpatikusnak tűnt a montreali magyaroknak.
    Azóta is figyelemmmel kisértük tevékenységét és karrierjét. Az internet jóvoltából, lehetősége van mindenkinek beszédeit meghallgatni.
    Függetlenül attól, hogy ki mikor jött ki, személye és programja a magyar emigráció TÖBBSÉGÉNEK szinpatikus.
    Először hallunk olyan magyar keresztényi fogalmakról egy m. politkustól, amiben hiszünk és amiben élünk.
    Természetes a sok otthoni nehézséget nem érezzük, de tudomásunk szerint 4 év alatt, még senki sem tudott csódákat tenni. Amilyen az ország állapota volt, mikor átvette a hatalmat, csoda, hogy a nagy adóságot (ami pénz elúszott ismeretlen helyre) KÉPES VOLT VISSZAFIZETNI.
    Senmki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái, de ideje lenne egy okos, vizionális vezetőt nem elmarasztalni, hanem elismerni.

  • Figyelő: Orbán pedig tudott csodát tenni. Minden barátját gazdaggá tette négy év alatt. Sőt a Fideszes képviselők is tudják ezt a csodát. Azután a sok milliárdos és milliomos mutogat arra a néhány szerencsétlen nem Fideszesre. Az már csak egy kis csoda, hogy ezt le is nyomják a magyarok torkán. Már amelyik hagyja. Még mindig nem válaszoltál kedves Figyelő, a csuhások térdre imára milyen keresztényi elvet takar? Magyarázd már meg, hogyan látod? Légyszi, légyszi……

  • llanfair: dublinban jolsvai artur tamás az összefogás választási megfigyelője.

  • llanfair
    2014 április 2
    12:54 du.
    A sok milliárdos fidesszeshez még nem volt szerencsém. Biztos pontosabbak a te információid.
    Annyit viszont tudok, hogyan szerezte Gyurcsány a milliárjait anno….
    Sajnos, nem voltam a Parlamentben, mikor ez a híres mondás elhangzott! Na és, ez mit bizonyit szerinted?
    28 éves volt akkoriban, most 53. Megházasodott egy vallásos nőt vett el. Állitsa szerint felesége megtéritette. Ami lehetséges. Attól még mint miniszterelnők jól működhet.Ellentétben, elődeivel.

  • Puchert János
    2014 április 2
    7:53 de.
    Egyszer már beírtam, de eltünt.
    Meghallgattam a videót, nem voltam oda tőle!

  • Figyelő: Hát persze. Felesége megtérítette. Nem a politikai érdek? Gyurcsány legálisan szerezte a pénzét még a politikai pályafutása előtt. A Fideszesek kihasználták a kormányzást. Nagy különbség ám. Gyurcsányt egy hadsereg ügyvéd és ügyész se tudta megfogni.De nem értem megint a párhuzamot. Feljogosít valakit is a lopásra az, hogy más is lop? Egy vallásos ember lop? Milyen vallás az, ahol szabad lopni? Vagy elég meggyónni?
    Teljesen elvesztetted a talajt a lábad alól. Derülnek ki a dolgok és már Te sem tudsz nem látni. De beismerni sem, hogy bizony tévedtél. Tudod ha nem tudnám, megkérdezném hány éves vagy, hogy hiszel a mesében?

  • Ille István: Sajnos nem tudunk szavazni Dublinban. Nem tudjuk megoldani.

  • Figyelő. Ha annyira tájékozatlan vagy, hogy nem tudsz milliárdos és milliomos Fideszesről akkor miért akarod, hogy bárki komolyan vegyen? Ne haragudj a szóért vagy fogalmad nincs mi van Magyarországon vagy hazudsz. Egyik sem jó.
    De tudod igazuk van. Amíg ti ünneplitek és igénylitek azt, hogy bohócot csináljanak belőletek akkor elemi kötelességük megadni nektek ami kell. Hiszen ezért választottátok meg őket. Nem is őket hibáztatom hanem titeket.

  • llanfair: ne tartsd veszteségnek, úgyis manipuláció tárgyát képezi, valamint – sajnálatos módon – a leadott szavazataitok (az a pár tízezer, diaszóra összesen) sajnos, csak önbecsüléseteknek számítanak, mandátumilag semmit.
    ahogy a hirtelen kettős magyaroké sem – mivel egyéni listára nem szavazhatnak, pártlistán pedig homogén szavazatuk is max. egy mandátum sorsáról dönthet. de még annyiról sem fog dönteni.
    ennyit még orbánék se mernek hamisítani.

    más: megfelelő képviseltség híján az ellenzéki összefogás a diaszpóra országaiba választási megfigyelőként csak elvétve tudott delegálni. a fidesz, a jobbik gond nélkül, többet is, a többi párt pedig egyet sem.
    van ez így.
    a következő cikkemben olvashatod, hogy erdélyben azért egy kicsit másképpen mennek a dolgok.

  • llanfair
    2014 április 2
    1:51 du.

    Igaz nem Dublin és Írország, de Bristol magyar lakóit kérdezték:

    https://www.youtube.com/watch?v=gZKku15_eJo&list=UU2LCz1KRAx0JaosGy-7RcKg

    Hát ha egy erdélyi magyar szintén Bristolba él és dolgozik és mondjuk a szobatársa egy magyarországi magyar, akkor az egyik levélben is szavazhat (talán még egy SMS-ben is..) addig a szoba másik magyar lakójának Londonba kéne utaznia. Jól van ez így?? Áhh, cseppet sem diszkriminatív és a Fidesz számára valószínűsíthetően nem „kedves” szavazók szavazatának teljes ellehetetlenítése ez 🙁

  • HunCanada: Itt már meghazudtoltak érte. Három és fél négy óra autóval. Ott sorban állni nem tudni mennyit. Majd vissza megint autóút. Az út díj csak 3.80 euró. Mivel nem szeretek napi 8 órát vezetni már, ezért ott aludnánk. Tehát szállás és két napi élelem. Tehát 350 km benzin, útdíj, szálloda, tömegközlekedés, sorban állás ás két napi élelem ami drágább lenne mint otthon. Nekem ennyibe kerülne a jogom, hogy szavazhatok.
    És akkor még nem is számítottam, hogy nem szeretek nagyvárosban lenni. Két-három óra után feszült és ideges leszek. A levél nem egész 1 euró lenne. Így jár aki magyarországi magyar.

  • llanfair: nem vesztettél semmit. ma már mi is másod osztályú állampolgárok vagyunk a kettősökkel szemben – választójogilag is.
    nomeg, egyébként is. mert hát „A” Kovács megmondta: aki nincs velünk, az nincs. egy a zászló. a haza nem lehet ellenzékben.
    ettől kezdve, ők mondják meg, ki a magyar.
    én meg, ráadásul, ezzel a névvel, hogy „ille”? 😀

  • llanfair
    2014 április 2
    1:49 du.
    Már régebben írtam, hogy olvasmányaink, információink más és más.
    Csak a lopásra térek most ki.
    Jó volna ha aki ezt terjeszti a mai kormányról, mondana is valamit, HONNAN lopott milliárdokat a kormánytagokkal együtt?

    Csak kicsit illene gondolkodni és nem szajkozni az ellenzék propaganádját.
    A pénz amit az ELŐZŐ kormány felvett az IMF-től MÁR addigra sehol sem volt, mikor átvették a hatalmat.
    Viszont visszakellett fizetniük az EU által megszabott időben. Meg is tették tavaly.
    Hogy ki lopott és mit, azt majd a jővőszázad történelméből kiderül!
    Egy biztos, amikor átvették a kormány vezetését 2010-ben az ország a csőd szélén volt.
    Nagy nehézségek és megszóritások árán került felszínre és nem jutott Görögország sorsára.
    Miből lopott a sok fideszes milliárdokat, azt jó volna ha egy HITELES ember, pontos adatokkal bizonyitani tudná.
    .
    Ami meg Gyurcsány vagyonát képezi, nem teszem hozzá az Apró család segítségét, azt ügyes és hazaáruló módszerrel tette. Eladta azaz ” privátizálta” amagyarok legismertebb és értékesebb gyárait, épületeit. Miden eladással szép pénz jött a zsebébe. Ha megnézik az akkori vállalata nevét, ténykedését, ezt tisztán kivehető. Persze, sok segítsége volt hasonszörű „üzletemberek” által, pl. a torontói magyar, aki a Gresham palotát adta el a Four Season hotelnek, szép pénzért.
    S ez ment a végtelenségig…..Természetes a GYurcsány vagyonszerzés miniszterelnőki poziciója ELőtt törént. VégsőfokomnazMSZP EZÉRT nevezte ki, hiszen ha maga számára ilyen ügyes volt néhány év alatt, talán az ország gazdasági helyzetében is csodát tesz. Nem tett csodát, hanem felvett kölcsönt, ami végleg lehúzta évekre az ország gazdasági helyzetét.

  • Figyelő
    2014 április 2
    2:42 du.

    Pont ez a propaganda szöveg.

    Idézem Önt: „Egy biztos, amikor átvették a kormány vezetését 2010-ben az ország a csőd szélén volt.”

    -Ahogy a többi ország gazdasága is romokban hevert és segítségre volt szűkség másutt is, pedig máshol nem Gyurcsány és Bajnai volt a kormányfő. Magyarország nem ment Csődbe.

    „Nagy nehézségek és megszóritások árán került felszínre és nem jutott Görögország sorsára.” Igen, az IMF hitel segített. Hitelfelvétel ezek szerint csak akkor bűn amikor azt nem az Orbán rendszer teszi, veszi?

    Hát épp most került napvilágra ellenben az is, hogy 10 milliárd euró hitelt írtak alá az oroszokkal nagy titokban. Orosz médiából kell egy ilyen eseményről értesülni? Most akkor az évszázad üzlete Paks 2, vagy jobb inkább az ilyet eltitkolni Orbánéknak és az Orosz újságokból tudomást szerezni? Költői a kérdés… Tehát ha Ön szerint a kisebb, ámde Gyurcsány által felvett hitel lehúzza évekre az ország gazdasági helyzetét ellentétben a hatalmas mértékű orosz hitel és a még nem is említett kötvénykibocsájtás által vállalt óriási kötelezettségek Orbán kormány általi igénybevétele az pedig nemzetmentő?? Hogy van ez? Szeretném megtalálni a fonalat és a logikát.

  • Úram, kis időzavarban szenved. MIkor Gyurcsányéktól ÁTVETTE az ország vezetését volt közeli csődben az ország.. A bizonyos IMF hitel pénzről, mai napig sincs elszámolás, HOVÁ ment?!
    A paksi művek egyáltalán nem titkos, mert már olvastam a médiában hetekkel ezelőtt, pontos adatokkal mennyi és meddig van a hitel?!
    Sajnos a paksi atomerőművet az oroszokkal építetették és ennek JAVÍTÁSA és orosz alkatrészek hozzáadása teszi ki az összeget. De semmi titkos nincs benne.
    Minden magyar sajtóban olvashat róla.

  • Figyelő: Ki mit lop: A Közgép kap minden beruházást. Mindenhez ért és mindent tud. Egy gázszerelő néhány év alatt milliárdos lesz. Nem óhajtom soká folytatni. Úgy sem érdekel téged. A Papcsák, Rogán meggazdagodása a képviselői fizetésből. Volt még néhány botrány (pl Zsigó). Kósát Mr 20 százaléknak hívják. Aki borított az néhány nap múlva önként visszavonta. A föld és dohánybolt osztogatás. A BKV átbulizása haveroknak. Ez persze mind mese. Stadion sem épült Orbán hátsókertjében. Az is csak mese. A Metróbojkottjukkal mennyi pénzt veszített az ország? Stb, stb,stb. Ezek a milliárdok valahol vannak. A közmunkásoknál?
    Az IMF pénz nagy része a Bankban volt valutatartaléknak. A Fidesz kormány csökkentett a valutatartalékot mert sokba kerül a tartása. Az a pénz is eltűnt. Írhatnám a 3000 milliárd nyugdíjvagyon ellopását, de minek. Ezerszer elmondtuk de játsszátok a süketet.
    A forint bedöntésével hány milliárd forint került a magyar állampolgárok zsebéből a gonosz külföldi bankokhoz meg az OTP-hez? Ha jó a forint akkor a fele sem.
    A privatizáció így működött. Minden párt alatt. Miért pont a Gyurcsány fáj neked? Mindenki így privatizálhatott.
    A Gresham Palota. Egy romhalmaz volt ami már az összedőléssel fenyegetett. Medgyesi teljesen szabályosan lobbizta ki egy bizonyos cégnek, hogy megvásárolhassa. Ez a cég gyönyörűen átépítette és kb három év múlva a világ legjobb szállodája díjat nyerte el. Azóta is Budapest ékköve.
    Mi a baj vele? A sikerdíj 100 000 dollár volt. Nyugati szemmel ez nem egy nagy pénz. Ebből 40 százalék adó volt.
    Ha elvásárolta akkor még 25 százalék áfa. Már 65 ezret nyert az állam és egy csodálatosan felújított romhalmazt.
    Ha már a hazaárulást hallom állandóan. Te nem illegálisan léptél le? Az mi volt? Hagyjuk már ezt a hazaáruló maszlagot. Roppant nevetséges. Ha már hazaárulásról van szó tudnék neked egy-két dolgot felsorolni. De unom, hogy süket embernek beszélek. Minek? Téged a tények nem zavarnak a vélemény nyilvánításban. Hiteles véleményt akarsz? Neked az a hiteles aki igazat ad neked. Ugyan már!
    Az ország adósságát pedig nézd meg a megszorítások után. Már több + Paks II. A képviselő urak ebből mennyit is vállaltak be? A 2/3-al még a fizetésüket is visszavehették volna. Ehelyett már azt se tudja mekkora lakásban lakik, a másik elfelejti, hogy garázsból áll ki minden nap stb.

  • llanfair: ne strapáld magad. bencsics ellenálló. róla a tények leperegnek. az esővíz is. ráadásul nem is rozsdásodik.

  • Figyelő
    2014 április 2
    3:18 du.

    Nem, nem Figyelő, nem érti. Nem csak magát a paksi bővítést titkolták el -de ez már hetekkel ezelőtt le lett zongorázva.

    Én nem erre utaltam, hanem arra, hogy a választások előtti finisben a napokban lett aláírva a 10 milliárd eurós Hitel felvételéről szóló szerződés. De magát az aláírást senki nem verte nagydobra és tegnap sem derült volna ki, ha az orosz média nem közli! Akkor most megint megkérdezem: Az évszázad üzlete Paks2 aminek minden egyes mozzanatát örömmel kellene elújságolni (mint az erről szóló hitel aláírását is), vagy inkább titkoljuk el, ne beszéljünk róla. Majd az orosz médián beszámol erről, elég legyen erről a szerződésről ennyi. Szóval én erre céloztam ez friss „titok” Orbánéknak. Nem magáról a Paks2-ről beszélek.

  • Ille István: Még bosszantom magam két napig azután szabadságra megyek. A választások alatt szabin vagyok. Majd elmondjátok hogyan zajlott.

  • Göllner András

    Figyelő!! Már megint csal a memóriája. Orbán első útja Montreálba nem 1989-90-ben volt hanem 1994 februárjában. Ezt azért tudom, mert az utat, Orbán stábjának személyes kérésére, én szerveztem, együttműködve a montreáli kanadai-magyar kereskedelmi kamarával (a kamarát 3-an alapítottuk – Szirmay Tamás, Mécs Endré és jómagam – még a rendszer váltás előestéjén.)Orbán első kanadai útja, pár hónappal az 1994-es magyar választások előtt történt. A FIDESZ 1994 februárjában több mint 40%-al vezetett a közvéleménykutatási listákon odahaza. Magyarország következő miniszterelnökeként aposztrofálták azon az üzleti ebéden amiről Ön is beszél. Ott voltam, jómagam írtam a FIDESZ sajtóközleményét, mielőtt Orbánék átjöttek egy előadást tartani diákjaimnak, a Concordia egyetemen. A FIDESZ 40%-os választási fölénye két hónap alatt 11%-ra zsugorodott, és az egykori pufajkás Horn Gyula által vezetett Szocialistákat, két-harmados többséggel a hatalomba repítette a magyar nép. Erről ennyit, a pontosság kedvéért. Csillapodjon le. Túl forrón eszi a kását asszonyom. 🙂

  • Göllner, igaza van (na mit szól?) az évek elrepűltek.4-5 évet tévedtem, igaz, hogy akkor is csak 31 éves volt. Valóban NEM 89-90-ben jár itt először Orbán.A rendezéséről már többször írt. Az évekkel volt problémám, elnézést.

  • … és megtörtént a csoda. Nem emlékszem, hogy Figyelő és 2-3 fegyvertársa egyszer is megtört volna az igazság előtt…
    Göllner úr, meghajlok mély tudása, meggyőződése és annak kifejtései előtt. Minden szavát osztom.
    Ez a megrohadt rendszer elég gyors halálra van ítélve. Mindegy, hogy kinyer ezen a teljesen elcsalt választáson. Még az ellenzéknek is jobb, ha ez a csomó gazdasági, jogi, kulturális, szociális stb. lufi az ő kezükben robban fel 1-2 éven belül – nehogymár ők legyenek az okai. A koleszos csávók maffiája sajnos letarolta az országot, amiből a felállás nagyon-nagyon nehéz lesz. Kérdés már csak az, hogy Orosz gyarmat leszünk-e addigra, vagy a németek és az EU hajlandó-e kihozni minket kábultan, az összehányt wc-ből?

  • Még egy dicséret Figyelőnek: le a kalappal, hogy belátja, hogy nincs joga beleszólni voksával a hazai politikába… Bárcsak tényleg azok szavazhatnának, akiknek tényleg közük van hozzá. Ez persze már csak egy álom, hiszen a pálya sípályához hasnonlítható, ahogy a választási rendszert kifundálták a fiúk..

  • Göllner András

    Figyelő: A tévedés az nem bűn, hétköznapi dolog, jó magam is képes vagyok erre 🙂 Örülök, hogy ebben az ici pici kis ügyben sikerült közös nevezőre jutnunk.

    Bánfi Miklós: Köszönöm kedves szavait. Nehéz időket él Magyarország már egy jó ideje és többek közt azért mert vezetőik,sorozatban, cserben hagyják népünket, és mindíg másramutogatva probálják elterelni a felelőséget, felelőtlen magatartásukért. A bűnbakkeresés, a mesevilágbabujás, a balsorsunkért való felelőségvállalás elkerülésee – ez a magyarok igazi rapszódiája. Hogy legújjabb barangolásunk a sivatagban meddig fog tartani, azt nehéz megjósolni. Én csak azt tudom mondani, hogy ez a barangolás sincs örök életre ítélve. Egy biztos: a változás nem a külföldi magyarok, hanem otthon élő testvéreink kezében van. Az a bizonyos balsors ami bennünket oly régóta tép most saját akaratunk által elhárítható. Rabok leszünk vagy szabadok ? Ez a lírai kérdés És ez nem egy választáson múlik, hanem azon, hogy képesek leszünk e ésszel és nem kizárólag érzelemmel politizálni. Képesek leszünk e kilépni a politikai színházból a való világba. Képesek leszünk e szakítani azzal a politizálással amelynek bűnbakkeresés és néphülyítés a lényege. Képesek leszünk e végre hátatfordítani az illúziókatkeltő, mágikus politikusoknak, és azokra hallgatni akik az igazat mondják, az igazságosságot szolgálják, és ezt az építkezést nem csak szavakkal, hanem tettekkel támasztják alá ?

  • llanfair
    2014 április 2
    3:20 du.
    Kedves Ilanfair, ehhez a beírásához, van egy egész pici hozzászólásom:
    A Gresham palota lehet, hogy akkori állapotában renoválásra szorult, (melyik régi magyar épület nem?) de a mai hotelben viszont átlagember be nem teszi a lábát, olyan drága.
    Ez a palota csak kiragdt példa volt a többi épülethez amit eladtak és egyesek milliomosok lettek a vásárból. Nekem a Gresham palota szívügyem volt, t.i. Nagyanyám és két rokonom lakott ott valaha.

  • Göllner András
    2014 április 3
    8:55 de.Elolvastam mélyen szántó gondolatait.
    Egy egyszerű kérdésem lenne, de előbb idézem záró sorait:
    ” Képesek leszünk e végre hátatfordítani az illúziókatkeltő, mágikus politikusoknak, és azokra hallgatni akik az igazat mondják, az igazságosságot szolgálják, és ezt az építkezést nem csak szavakkal, hanem tettekkel támasztják alá ”
    Lenne szíves rámutatni arra a személyre,(személyekre) akik az „igazságot szolgálják”.

  • hajaj, alakul ez! figyelőnek ott laktak a rokonai!
    hol is? csak nem a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházában? mert az volt.
    „A világháborúnak és a gazdasági válságnak köszönhetően a Gresham életbiztosító a húszas évek közepére gyakorlatilag megszüntette magyarországi tevékenységét. Az épület leromlása azonban csak a második világháború és az azt követő államosítás után kezdődött meg. Az épület luxuslakásait állami vállalatok és új lakók vették birtokba. Az épület háborús sérüléseit nem tudták az eredeti állapotnak megfelelően kijavítani. A lakásleválasztások és az ennek betudható gondozatlanság is komoly építészeti károkat okozott.”
    namármost:
    a) bencsics nagymamája és két további rokona luxuslakásban lakott a gresham palotában egészen kb. 1947-ig(nem sokkal később, mint tudjuk, a kis bencsicset vadul üldözni kezdte az ÁVH), miközben a bencsics család egyebei budai villák szuterénjeiben nyomorgott.
    a lakások – emeletenként összesen 8 db. – 2-4 szobásak voltak, még cselédszoba is tartozott hozzájuk.
    b) bencsics nagymamája és a jó rokonok az államosítás után laktak ott, cserébe – ahogy a cikk írja – jól lelakták a lakásukat (nem hinném, hogy állami vállalatként tették volna). akkor már valszeg nem 24 lakásról szólt a történet – lásd: leválasztások.

  • Kedves Figyelő: Tudomásul kell venni, hogy az ország le van rohadva. A Gresham nem renoválásra szorult hanem romhalmaz volt. Naponta jártam el előtte. Nem jár oda magyar ember? Miért járna? Szálloda amely hasznot hozz az országnak. Abból pedig profitál a magyar nép. Nem lehet mindent az átlagembernek építeni. A baj az lett volna ha nem hasznosítják hanem hagyják elpusztulni. A gondolatmeneteddel a múzeumokat is be kellene zárni „Magyarhonban”, mert az átlagember nem jár oda. A befektető meg már csak olyan, hogy nyereségre dolgozik. A közgép nem profittermelő cég? Szerinted nullszaldós?

  • Ha kicsit visszanéznél a témához, a politikusok meggazdaságról volt szó. Az én becsületes magyar lelkem azt sugallta volna, ha olyan „romos” volt a Gresham (ha igaz) akkor MIÉRT vették meg jó pénzért a kanadaiak?
    A magyar meg miért adta el, ahelyett hogy renoválta volna, egy több mint százéves szép műemléket és csinált volna MAGÁNAK egy hotelt?

  • Ja, az ország levan rohadva, és ki rohasztotta le?

  • Kedves Figyelő: Mert nem volt hozzá tőke. Ilyen egyszerű. Ezt Te is tudod. Ha nincs mit befektetni akkor csak légvárakat lehet építeni. Ma ez jól működő iparág.
    A Te lelked sugallta én pedig láttam. Romhalmaz volt. Azért vették meg a kanadaiak mert nekik volt befektetni való pénzük. A fekvése meg tökéletes szállodahely. Van ott még néhány az nem baj? Tanácsi bérlakásokat kellett volna oda építeni? Ne viccelj!
    Medgyessy nem ebből gazdagodott meg.
    Pénzügyi vonalon dolgozott. Pénzügyminiszter volt. Bankok igazgatója és elnökigazgatója volt. Kanadában szegények a bankigazgatók? Ugye nem?
    Ha valamit nem tudok rendbe tenni de nem akarom az enyészetre bízni akkor el kell adni olyannak aki tud vele mit kezdeni. Az adóból pedig profitálok. Ha más nincs?
    Stadionokból nem lehet megélni.

  • Kedves Figyelő: Ki rohasztotta le? Ha jó tudom aktívan részt vettél az újjáépített Budapest leszanálásában.
    Azután távoztál. Sajnos úgy gondolom. Neked semmi jogod kritizálni a következő éveket. De nincs is értelme mert semmi köze ahhoz, hogy Medgyessy kapott 100 000 dollárt. Amit leadózott. Azt mondod a politikusok meggazdagodásáról volt szó. Medgyessy nem politikusként gazdagodott meg hanem pénzemberként. Ellentétben a Fideszesekkel akik mind a politikában szedték meg magukat. Ezt nem lehet megmagyarázni és megvédeni. Kedves Figyelő. Az a politikus aki egy adóbevallást sem tud megcsinálni az mihez ért? Ha pedig szándékosan adót csal akkor miért nem ül börtönben. De egyáltalán MIÉRT VÉDED? A piros bűnöző rossz a narancsos az jó. Ugye ez csak vicc? Bűnöző csak egy van. Az adócsalás pedig bűncselekmény. Elfelejtette mekkora lakásban él? A francból van annyi pénzük, hogy elfelejtik mennyi van? Nem papíron kapják a pénzüket? A Te becsületes magyar lelked miért nem háborog a pofátlan meggazdagodások ellen. Miért az fáj aminek ellentételezése van.

  • Egyesek honnan tudják olyan biztosan,hogy Gyurcsány legálisan szerezte a pénzét..és főleg még a politikai
    pályafutása előtt?.(na ne)….Régóta milliárdos,egyre gazdagabb
    a hasonló korú Orbánnál,akinek persze éhezni kellene…
    sufniban lakni(egyébként a házát maga építette és sok
    kétes vállalkozónak,politikusnak ehhez képest palotája van)
    no meg nem lefoglalt villában lakik!
    Na csak tárgyilagosan!