A remény elrablása

2014 április 13 7:02 de.29 hozzászólás

Videó-felvételen járja be Dánielfy Zsolt előadásában Kotzián Rudolf verse. Világos üzenettel: dögölj meg, ha nem a Fideszre szavaztál. Semjén Zsolt hálakönnyes köszönetet mondott a határon túli szavazatokért. A Fidesz-nek megvan a kétharmada. Az ellenzék pedig, töretlen lendülettel, önmagával van elfoglalva. A Fidesz kétharmadának azonban nem az ellenzék legyőzése adja meg a történelmi jelentőségét.

S még csak nem is az, amit a kommunikáció köpköd bele az emberek orcájába. Miszerint a többség egyetért az eddigi kormányzással, és biztosította a további utat a matolcsysta gazdaságpolitika tündérmeséjében. A kétharmados, vagy négyötödös többséget a Fidesz mindenképpen biztosította volna magának. Aki azt hiszi, hogy ennek érdekében nem lépett volna koalícióra a Jobbikkal, valami különleges szert szedhet. Ahogy az LMP csatlakozása kapcsán sem ápolok különös kétségeket. Orbán Viktor mögé tehát kijelentő módban lehet odaállítani a számítottan gründolt többséget. A Parlament politikai többségét tehát nem lett volna gond kiállítani, és biztosítani a megfelelő kezeket a megfelelő gombokon. A kisebbségből, a kompenzációs matek nélkül ötven százalék alatti támogatottsággal, biztosított parlamenti többségnek sokkal nagyobb jelentősége van emberileg, mint politikailag. Nevezetesen a kádárista nosztalgia felébresztése. Csak nem a háromhatvanas kenyér, hanem a hatalomtechnika oldaláról.

Annak idején ugyanis volt már egy jelentős mértékben manipulált szavazás, melyet kék cédulák kézen-közön előfordulása jellemzett. Valószínűleg akkor sem a szavazás végeredménye volt a valós hatás, hanem az, ami utána következett. A diktatórikus hatalom konszolidálásának ugyanis nagyon fontos lépése, hogy kialakítsa a saját megingathatatlanságának képzetét. Ebben pedig az elcsalt, manipulált választásnak nem a csalás ténye a lényege. Akár még az is megkockáztatható, hogy érdeke a manipuláció tényének tudatosítása. Lehetőleg úgy, hogy a megdönthetőség hiú látszatát kölcsönözze. Nagyjából ahhoz hasonlóan, mint amikor a szökés látszólagos lehetőségét nyújtják egy fogolynak, majd előre tervezetten elkapják, és még jobban megbüntetik. Egy idő után nyitott ajtók mellett sem fog nekivágni. Mert elveszti a legfontosabbat. A reményt.

S most ne feszegessük azt, hogy ebből a szempontból az 1956-os események is nagyon könnyen értelmezhetők egy, a hatalom belső viszonyainak átrendezését is szolgáló szándékos gőzleeresztésként. A folyamat végén minden esetre előállt az a tömeg, ami a hatalommal szemben reményvesztetté vált, miközben megtanult túlélni. Rendesen elment mindig a választásokra, és megválasztotta azt, akit Pozsgay Imre a Hazafias Népfront nevében átnyújtott tálcán. Majd hazament, és elolvasta a sorok közti üzeneteket, és nagy ívben tojt a törvényekre, szabályokra. Nem köpte le a párttitkárt, de nem is foglalkozott vele. A személyes túlélésnek azonban a hatalommal szembeni feltétlen elfogadás látszatának biztosítása volt az ára. Aminek mélyén a reményvesztettek apátiája húzódott meg. Ha innen nézzük, akkor a Fidesz kétharmada is felértékelődik.

A választási matek azt nyújtotta, amit vártak tőle. Valós kisebbségi támogatottsággal is biztosította a parlamenti kétharmadot. Megüzenve a többségnek is: „Akármit tesztek, maradunk”. Az is világos, hogy ebből a szempontból az egyedüli többség sokkal értékesebb, mintha Orbán Viktor koalícióra kényszerül. A látható és pártokba szervezet ellenzék szerepe ezt követően erősen alárendelt lehet. Ahogy a rendszerváltás előtt is jelentősebbek voltak az aluljárókban osztogatott szamizdat-kiadványok, mint a hivatalos szakszervezeti mozgalmak mintájára szervezett párt-megbízásos megoldások. A SZOT-ról világosan tudható volt, hogy a Párt kinyújtott keze. De ha nem lett volna az, akkor is ezt a képet táplálták. Nem véletlenül. Ahogy Orbán Viktor nem véletlenül épült rá már ellenzéki korában is a szakszervezetekre. S szomorú, hogy hatalma eddigi négy évében sem sikerült a szakmai szervezeteknek szakítani ezzel a képzettel. Ez ugyanis kiválóan alkalmas az egzisztenciális reményvesztés kialakítására, a totális talajvesztés képének megalkotására. Virtuálissá téve a személyes, egzisztenciális kilábalás lehetőségét. Arra az esetre, ha valaki nem a Fidesz-talpak nyalásán keresztül akarna érvényesülni.

Amennyiben a Fidesz valóban a reménytelenség diktatúráját akarja építeni, akkor egyre jelentősebb hatalomkonszolidációs lépésekre lehet számítani. Arra, hogy a Fidesz valóban le fog ülni a szakszervezetekkel tárgyalni. Egyfajta csendőr-pertuban, de le fog ülni. S várhatóan létre is fognak jönni megállapodások. Olyanok, amelyeket mindenki nagy eredményként fog beállítani, de érni pont annyit fognak, mint a megállapodások a diákszervezetekkel, vagy a pedagógusokkal a HÖOK és a SZOT-osított szervezetek tárgyalásai nyomán. Az álcivil szervezetek prototípusaként a CÖF már létezik. Nyilván lesznek erősen koncepciógyanús ügyek is, mivel építeni kell a „ne ugrálj, mindenhol ott vagyunk” képzetét. A jelenlegi kisebbségi támogatottságot ugyanis kénytelenek lesznek többségi látszattá konvertálni. Ehhez pedig a reményét vesztettek kussolása, kussoltatása, és ezzel a hallgató kushadás asszisztenciája kell.

Ha másért nem azért, hogy utána rá lehessen sütni ugyanazt a bélyeget mindenkire, aki itt él, mint a rendszerváltás előtt itt élőkre. „Te magad is a rendszer része voltál”. Ami különben a Fidesz tagságának, vezetőinek zömére is elmondható. A kádárista módszertant nem véletlenül űzik ekkora profizmussal.

 Andrew_s.

29 hozzászólás

  • Hosszú, de annál gyengébb cikk.
    Az ellenzék, s ideológusai, kommunikátorai is egyelőre nem tanultak semmit, ugyan azt mantrázzák, mint a választás előtt, talán csak a kormányváltó hangulatot halljuk kevesebbszer már…
    A lényeg, nem valós problémákkal foglalkoznak, nem azzal ami az embereknek, Mo-nak fontos, hanem elméleteket gyártanak, „anyázzák”, címkézik a másik oldalt. Ez a gondolkodás mód már érleli a polgári oldal 2018-as győzelmét.

  • enterprise: ha szabadna kérnem – azon túl, hogy ez a véleménye, amihez nyilván valóan az a piedesztál is hozzá járul, ahonnan szemléli a magyar társadalmat – mégis, melyik sort bírná nagyon okosan megcáfolni?
    ha csak fele ilyen hosszú, és ennél erősebb cikket lenne képes összehozni – már többször kértem, ugyan, tegye már meg, szívesen közölnénk, de nem, az istennek se, csak itt finnysákodik –
    ne tétovázzon, eressze nyugodtan bő lére, hely van!
    nomeg, milyen polgári oldalról is tetszik elmélkedni?
    amúgy díjazom, hogy topon van, on line figyeli a KMH-t 🙂 nincs más dolga? mondjuk, van mit tenni-venni a kertben, esetleg megsétáltatni a kutyát, e helyett itt osztja az észt már 2018-ról 😀

  • Marha nehez elviselni(pedig elore tudtak) a vesztest.
    En azt vartam, hogy a csalasokra fognak osszpontositani.

  • jimbo: szokása szerint egy szót sem fogott fel a cikkből. de semmi baj, legalább következetes.
    amúgy mintha maga is a vesztesek oldalán lenne, mivelhogy jobbikosnak deklarálta magát 😀
    akkor most, mizu, kisgyerek?

  • Ille, kérésére néhány gondolat:

    „Annak idején ugyanis volt már egy jelentős mértékben manipulált szavazás… ….Mert elveszti a legfontosabbat. A reményt.”
    Hogy lehet összehasonlítani a kádári kommunista, kötelező, egypártrendszeri szavazást
    egy 4 erősebb s 14 gyengébb párt részvételével megtartott, nem kötelező, szabad választással, ahol az egyes pártok annyit tehettek saját érdekükben, amennyit akartak…?
    Reményt elzárni? Mesterházy pár hónapja még 2/3-os kormányváltásról beszélt, alkotmányozó új kormánnyal… A választás előtt közvetlen Gyurcsány, Mesterházy, Bajnai a kormányváltásról, kormányváltó hangulatról beszélt….?
    Aki ezek után írja le az emlegetett szakaszt az keveri a szezont a fazonnal, s annyira lát tisztán, mint a nehézbúvár az iszapos Amazonas mélyén.
    Egy másik:
    „A választási matek azt nyújtotta, amit vártak tőle. Valós kisebbségi támogatottsággal is biztosította a parlamenti kétharmadot.”
    Az ország fele a fennálló politikára szavazott, az ország kétharmada nem kért a baloldali pártokból…
    Az ország fele egyet akart, a másik fele 3 különféle irányt…
    Mit írt volna a szerző hasonló arányú „kormányváltó” győzelem esetén?
    Mit írt volna Nagy Britanniában aez esetben jóval 90% feletti győzelemnél? Nem demokratikus a rendszer?
    Ha a karom vemhes, ha nem akarom nem vemhes?

    Nem, ha a szavazzók akarták volna leválthatták volna a FIDESZ-KDNP-t. De nem akarták.
    Miért: kamatcsökkentés, bankadóztatás, rezsi csökkentés, családi adózás, közmunka, kötelező iskola a cigányoknak stb. … stb. …
    Miért nem választották a „kormányváltokat”?
    Mert már látták őket kormányon 8 évig… S Mesterházy kezdeti kísérlete ellenére(DK kihagyása) a végére tényleg ugyan az a csapat állt elő, amely 8 évig kormányon volt, s megbukott 2010-ben: Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy…
    A szerző(k) miért nem ezzel foglalkozik? (Ő dolga…) Nem is látja, nem is akarja látni? 2010, 2014 nem 2002, ahol mindössze 40.000 szavazattal váltott kormányt a „baloldal”…
    Helyes volt-e az EU parlamentből 4 éven ütni, feljelenti a FIDESZ kormányt? Mennyi volt ennek a része a”baloldal” bukásában? Vagy a 2004 dec. 5. népszavazással a határontúli magyarok „kirekesztésének”?….. stb., stb.,

  • enterprise: csatlakozhat jimbohoz, maga se értett egyetlen szót se a cikkből, de legalább megemberelte magát, és érzelmi alapon előadott valamit.
    ” kamatcsökkentés, bankadóztatás, rezsi csökkentés, családi adózás, közmunka, kötelező iskola a cigányoknak stb. … stb. …” 😀
    „Helyes volt-e az EU parlamentből 4 éven ütni, feljelenti a FIDESZ kormányt? Mennyi volt ennek a része a”baloldal” bukásában? Vagy a 2004 dec. 5. népszavazással a határontúli magyarok “kirekesztésének”?….. stb., stb.,” 😀
    csak az utóbbihoz: a határon túli magyarok megmutatták a használhatóságukat. hiába volt a véletlenül el nem rontott szavazatok 95%-a fidesz-nyalonc, semmire nem volt elég, csak arra, hogy harsányan kinevessék őket.
    2002-ben, kisfiam, mintha mások lettek volna a választási szabályok.
    mennyi is az ország fele? csak nem 2,1 millió? abból mennyi a magához hasonló mosott agyú?
    na, ne is törődjön vele.
    szebb jövőt magának! magára fér!
    amúgy, nem is tudtam, hogy a karja vemhes. mikorra várja a szaporulatot? és mit vár? csak nem a hatos villamost? 😛

  • Nem tudom, hogy anyahajó hol él, de hogy a magyarországi viszonyokról halványsárga gőze nincs, az biztos. Na, például ezért nem kellett volna kivülálló kibiceknek szavazati jogot adni, mert gőzük nincs, miről beszélnek. Magyarországon NINCS családi adózás. Az ugyanis azt jelentené, hogy egy család összes jövedelmét összevonják, és annak alapján állapítják meg az adókulcsot – aminek egykulcsos adónál értelme sincs. Itt egyszerűen az történt, hogy a magasabb jövedelműek levonhatnak az adójukból – és nem az adóalapjukból! – bizonyos összeget, ez eltér attól függően, hogy hány gyereket nevelnek. Mivel azonban a személyi jövedelemadó igen alacsony – mindenkinek 16%, függetlenül attól, hogy ki mennyit keres, a nevelt gyerekek utáni kedvezményt a népesség 70-%a nem tudja érvényesíteni. Viszont korábban a minimálbér 0 adókulcsos volt, ez megszűnt, ezzel akarták pótolni az alacsony adókulcs miatt kieső mintegy 500 milliárd forintot. Ezt a rendszert megszívta mindenki, aki 300 ezer forint alatt keres, és nincs már nevelendő gyereke – pl. az ötvenes évei elején jár, és a gyerekei már felnőttek. Hogy miért nem látszott ez a szavazatokon? Pl., hogy a nyugdíjasokat egyáltalán nem érintette, és ez 3,5 millió biztos szavazó.Az is ok lehet, hogy bár az szja rendszer 1988 óta létezik itthon, a népesség túlnyomó többségének gőze nincs, miből áll össze a munkaerő költsége, és ebből hanyadrész az, amit megkap. Romániában, Szlovákiában nem is volt adórendszer. Viszont a Szlovákiában, Romániában élők – függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben vannak, – kapják az iskoláztatási támogatást meg a nyugdíj-kiegészítést a magyar államtól. Többek között ezek miatt csökkent százmilliárdokkal a magyar egészségügy és oktatás költségvetése. Úgyhogy egyre jobban látszik: amit nem tudott megoldani a trianoni békeszerződés, de még Maniu Vasgárdája, meg Csau eftárs sem, azt kiválóan megoldja a Bolseviktor, és rövidlátó csapata. Érdekes hozzáállás, amely a hazai szegényektől a legkisebb támogatást is irigyli, addig a külföldiek haszonszerzését könnyes szemmel helyesli.

  • talalom: enterprise – sajnos – itthon él.
    csakhogy, még most se tudja eldönteni, hogy schiffer, vagy orbán seggét nyalja-e.

  • Tudós-öcsi jelenleg egy tompított hatású vérnáci , aki már nehezen bírja a visszafogottságot tekintve hogy fel van spannolódva idegileg.
    Nem véletlen hogy reszketve figyeli az újabb és újabb cikkeket , hogy elsőként fröcsöghessen hozzá.

    De vajon honnan van erre ideje -pénze energiája ?
    Ki fizeti meg az idejét és kajáját nekije ?
    Mert a rezsit neki is fizetni kel nem ?
    Vagy egyes kitüntetteknek nem kell?

  • „2002-ben, kisfiam, mintha mások lettek volna a választási szabályok.
    mennyi is az ország fele? csak nem 2,1 millió? abból mennyi a magához hasonló mosott agyú?”

    Ille,
    maga hallot valamit a statisztikáról/valószínüség számításról? A közvéleménykutatók ezres, kétezres mintából negy-két százalékpontos pontossággal megjósolták a aválasztási eredményt. No, kisöreg, vegyen most egy 5 milliós mintát (kb. ennyien szavaztak). És próbálja elővenni az ismereteit, hogy ez mennyire felel meg ezek után a 8 millió szavazati jogú véleményének…
    Menni fog, ha nem, segítek. Teljesen. Tehát az ország 45% (kb. fele) egyetért a jelenlegi iránnyal. 2/3-a nem kér balos pártot. 1/3 vegyesen menne valamiféle ki nem derült „balos” irányba, úgy, hogy hagyja, a 2.1 milliót, OK?

  • Geyza
    2014 április 13
    10:56 de.

    ..és Geyzának, Illének ki fizeti ?
    Mindenki magából indul ki….

  • enterprise: ezen a 2/34-on még dolgozzon egy kicsit 😀
    maga, kisfiam, nekem akkor segít, ha megkérem, hozzon fel 10kg krumplit a pincéből 😛
    de azért díjazom, ahogy küzd.

  • figyelő: köszönöm kérdését, de nekem senki nem fizeti ki. igaz, a rezsim is smafu (szemétszállítás nincs, kéményseprő nincs, csatornadíj és vízdíj – közszolgáltatás híjján – nincs, az áramra rásegítek, kétszer cserélek egy évben gázpalackot, közös költségem nincs, távfűtésem nincs – ad az erdő elég fát – tehát csak nevetek a reszicsökötteken), ráadásul elég jól főzök, így azt is olcsóbban megoldom, valamint tisztességes nyugdíjat húzok és mellette dolgozom is – mert még tudok, és nem a számítógép előtt görnyedek egész nap, felajzott nyíllal vadra lesve, mint magácska 😀
    én kiindulnék magából is, da maga nem kiindulási alap, ráadásul nem igazán viselné el a 98 kilómat, amikor elrugaszkodom 😛

  • enterprise
    2014 április 13
    7:41 de.

    „Annak idején ugyanis volt már egy jelentős mértékben manipulált szavazás… ….Mert elveszti a legfontosabbat. A reményt.”
    Hogy lehet összehasonlítani a kádári kommunista, kötelező, egypártrendszeri szavazást
    egy 4 erősebb s 14 gyengébb párt részvételével megtartott, nem kötelező, szabad választással, ahol az egyes pártok annyit tehettek saját érdekükben, amennyit akartak…?
    A 4í erőpsebb vs 14 gyengébb azt ugye úgy gondoltad. Hogy volt a Fidesz, volt a Fidesz radikális tagozata (Jobbik) volt az Orbán-ügyvéd vezette mézesmadzagpárt (LMP), volt egy szövetség, és volt az utóbbiak nevével megvezetősdit játszó kamupártok sora, melyek talán Fidesz-pénzből gründolodtak? Az annyit tehettek kérdését ugye Te sem gondoltad komolyan. Az EBEsz maga nyilatkozta, hogy nem így volt.

    Amúgy, a cikk, ha nem tünt volna fel, nem elsősorban az ellenzékről, hanem egyfajta hatalomépítési technikáról szól. Arról, ahogy a Fidesz építi, sztálini mintára a hatalmát.

    Kötelező különben a nyolcvanas években nem volt már a szavazás. Ugyhogy ezt is buktad.

    „Reményt elzárni? ”
    Ha a cikkből idéznéd, hogy hol ír az ellenzéki vezetőkről….

    „Az ország fele a fennálló politikára szavazott, az ország kétharmada nem kért a baloldali pártokból…”
    Hülyeség. A győzteskompenzációs mechanizmus nélkül a szavazatok 45%-a körül szerzett a Fidesz. Úgy hogy a távolmaradás 35% körüli volt. Az ország kétharmada, bármilyen nehéz is ezt felfogni, NEM a Fideszre szavazott. Anno az SZKP egy ominózus kongresszusán hirdette magát többségnek a hangos kisebbség. Ld. még bolsevikok.

    „Az ország fele egyet akart, a másik fele 3 különféle irányt…”
    Most akkor kétharmad, vagy a fele. Jó a szer? Nem kéne „klejönni” róla?

    Mit írt volna a szerző hasonló arányú „kormányváltó” győzelem esetén?
    Mit írt volna Nagy Britanniában aez esetben jóval 90% feletti győzelemnél? Nem demokratikus a rendszer?

    Nagy-britanniában mintha kétházas parlament lenne. Vagy nem. Olyan ez, mint a Fidesz megannyi érve, amikor részleteiben megvalósult dolgokat kever össze. Amúgy a „volna” nem történelmi kategória.

    „Ha a karom vemhes, ha nem akarom nem vemhes?”
    A karod vemhes? Lesz sok kis karod? 🙂 Egyetemen?

    „Mert már látták őket kormányon 8 évig… ”
    A demagóg baromságokat most hagyjuk. A Fidesz is kormányzott már 8 évig. Két részletben ugyan,de mégis.

    „2004 dec. 5. népszavazással a határontúli magyarok “kirekesztésének”?….. stb., stb.,

    Te mit szolnál, ha a szomszédod szavazna arról, hogy Te mit egyél, és mire mennyit költsél. Valamint ki vegyél feleségül, és vele hányszor … hetente? De azt viszont kötelező jelleggel?

  • Nagyon-nagyon jó cikk! Gratula a szerzőnek!

    Enterprise te meg egy hallatlanul nagy seggfej vagy!

  • Igen elgondolkodtató a cikk. Más szemszögből is láthatjuk a dolgokat.

    Az a besötétült elmeállapot, amit folyamatosan sugároznak a diktatúrapártiak, az siralmas.

    A kirekesztett félmillió emigránsot figyelembe sem veszik! A számtalan féle képpen elcsalt választás tényét megint nem. Nem is fogadom el, nem is legitim az a kis zsebdiktátor.

    A diktatórikus csalásuk egyik élő bizonyítéka, ha a hozzászólók számítása szaerint néznénk, akkor a megvásárolt erdélyi szavazatok alapján 100%-a lenne a diktatúrának a Parlamentben! Akkor most mit is ér a statisztika? Az országos 60% feletti szavazati arány a szavazásban ellehetetlenített emigránsok részéről csak 3 % körüli! Figyelembe kéne még azt is venni, hogy egyrészt , mint énis külföldön szavaztam, mert előző nap repültem el Mo-ról, mint sok más turista. Sőt! Erdélyben is sokan szavaztak végül a kijelölt helyeken, akik határidőben nem küldték el a levelüket! Az egyféle csalás volt! Dupla lehetőség!
    Tehát, ha így nézzük, akkor 60% és a 3% már megint mutatja az elcsalt választást, a manipulált visszaélést.

    A legszebb, hogy a szavazó többség az orbánrezsim ellen szavazott! El akarta kergetni a többség a bús ÁFA-csaló fran- CBA!

    Egy dolog nyugtat meg, hogy egyre több ember számára világos, hogy mit kell tenni a fasiszta diktátorral és sleppjével!
    Remegjenek, mert csak idő kérdése, hogy mikor kocogtatják meg őket!

    Az is a szellemi tunyaságot és erkölcsi törpeségét mutatja egyeseknek, ha a multik és más magyar áldozatok lerablása folyik, hiszen az nem hazafias cselekedet, hanem büntetendő rablás!

    Ami a legszebb, csak a demokratikus oldal növelte a szavazói számát, a többi párt, a fidesszel együtt sokat bukott, elveszített közülük!

    De teljesen mindegy, hogy milyen eredményt ért el egy elcsalt választáson az összes többi párt, hiszen a csalás esetében érvénytelen, ILLEGITIM!
    De nem is szabad abba a csapdába esni, hogy a fideszről feltételezné bárki is, hogy legközelebb ne csalna megint annyit, amennyit csak akart!
    Jé! Most is pont meglett a 2/3-ad.
    Persze a szavazatok csak az ő kezeiken mentek keresztül, és annyi, és olyan került bele, amilyet akartak.
    Remélem sokan felfogták, hogy mi a dolguk!
    Egy biztos, hogy demokratikus úton lehetetlen megdönteni őket Mo-on!
    Végül is, naponta , vagy 500 jó állampolgár meghal, akik inkább érdemelnének életet!
    Csak egy diktátor kerülne a veszteségi listára.
    Egy kis pityergés, hüppögés, és az élet visszatér majd a normális demokratikus kerékvágásba és jöhet az elszámoltatás, számonkérés!
    Na ezt lehet hallani, és talán van is benne valami!

    Nem kötelező nekünk egy diktátor banditát a sleppjével cipelnünk.
    Istenem! Csaucseszku! A régi szép emlékek előtolulnak….

  • Figyelőkének ki fizeti meg itt kifejtett irdatlan energiáit , amit abba fektet hogy minden kritika dacára itten lobogtattya magát .
    PEdig útáljuk őtet mint paraszt a kukorica gölődint.

  • Ha már szóba került a szakszervezet.-érdemes azt is megemlíteni,hogy micsoda varázslatos pozitív változásokat ért el a MÁV- abból következtetek erre mivel Gaskó úr négy éve nem vonatozott-,nem volt meghatározatlan ideig bejelentett GÖRDÜLŐ strájk.–Gyurcsány és Bajnai idejében szinte állandóan GÖRDÜLT-Hol a pályaudvarokon bukkant fel hol a Viktor irodájában,-száz ember gondját láttam hordozni az arcán- hát én azért igazán örülnék az ilyen rohamos fejlődésnek- de hát ezzel nem dicsekednek.Az is igaz,hogy Gaskó úr tárgyal egyezkedett valamiről Viktorral még az elején.de nekem azt nem mondták meg.–Ma már csak arra tudok gondolni,hogy ez a tárgyalás adta eme fergeteges lendületet a MÁV-nak.–Sajnos nincs bakter ismerősöm ,akinél puhatolózni tudnák-Hízott e a boríték s mennyit,eléri e a vágó súlyt.

  • A „baloldal” eme keménymagján nem lehet segíteni.
    Nem számít két kemény népitélet, ugyan ott tartanak, ahol eddig. Leváltanák a népet. Ahelyett, hogy magukba néznének, miért nem kellenek.

  • Domnule Illie!
    Ugyan mondja mar meg, hogy mikor es hol deklaraltam magma jobbikosnak???Tudom, hogy altalaban dol magabol a hulyeseg, de ez mindent felulmul.Ja… ertem:a szokasos hazudozas…Persze.

  • Aki ezt tisztességes választásnak nevezi, annak ajánlom figyelmébe:
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/374199_a_magyar_valasztasrol_hogyan_fordult_at_45_i._resz

    „1 Fidesz szavazat = 2,1 szavazat a baloldali szövetségre = 2,6 szavazat a Jobbikra = 3,1 szavazat az LMP-re.
    Röviden: a Fidesz a parlamenti helyeit sokkal kevesebb szavazattal szerezte meg, mint a többi párt a magáéit.”

  • enterprise
    2014 április 13
    5:14 du.

    Kedveske! Fentebb emlegettem kendnek egy szemlélet-eredetet.

    Naszóval. Hol szól a cikk a baloldalról?
    Az SZKP kapcsán legfeljebb.De arról sem pártolólag. Milyen kemény-magról tetszik csevegned?
    A „hüje vagy” falra felfirkálása nem érv.

  • Fel a fejjel anyahajó! Lesz az a 2/3-ad még 2/6-od, vagy akár 2/10-ed is – ahogyan az egyszeri őrmester vázolta a szovjetrendszer perspektíváit.

  • Nem fogják leváltani a népet.Ök váltják le saját magukat.Ök már nincsenek is.Még alakilag,formailag léteznek,egyre szükebb körben ajvékolnak,de ez már nem oszt nem szoroz.Talán még négy éve igen.

    Most lettek leirva.

    Secula seculorum.

  • Ego
    2014 április 14
    5:24 de.

    Galamus nem hallott még arról a tényről, hogy kétféle szavazati eredmény van?
    A képviselők SZÁMA akit megszavaztak és
    a „popular” szavazat, mennyiségről?
    Így jött be a kétharmad..

  • Na nem kell izgulni…Illének nincs rezsije(a többi ember persze nem számít)ő az erdőből csoportosítja át..(lopja?)
    a fát?Bravó!
    Ez a harmadik cikk amiben az ominózus versre hivatkoznak,nem semmi…..
    Egyébként ma egy lakótelepen nagy tűz volt,de a tűzoltók
    pártállástól függetlenül mentették az embereket,nem érdekes?
    Sem az övék sem a károsultak pártszimpátiája nem került szóba!!!

  • egyszer összehozom ide boda szókincsét. nem kell aggódni, nem lesz nehéz összeszámolni. a gond az, hogy ez a mentális környezetszennyezés – állítólag – magyarul beszél. igaz, nem jókai szókincsével – ami tudva levően 40-45 ezer szó – csak némiképp beszűkült fidesznyik szinten, jó, ha 150-200 szó használatával.
    jómagam a leggyengébb pillanatokban is nagyságrenddel múlom felül már egy bekezdésben is, arról nem is beszélve, hogy egy óvodás iskolába kerülése pillanatában már kb. 3.000 szót ismer! lehet, hogy boda nem járt óvodába?
    ehhez képest jobb lenne, ha megtanulná a lovárit, ami 500-600 szóból áll – igaz, a nyelvtana meglehetősen kemény, de bodának, aki ismer rendes cigányokat is, ez nem lehet akadály.
    a romungrót nem javaslom, az túl nehéz neki, ráadásul a kiejtéssel komoly gondjai lennének: egy ilyen háziáldás-szőttes affektálás, mint az övé, nem vezetne eredményre.

  • A fidesz egy politikai bünszövezkezet/maffia, nemzetközi biróság elé kellene állitani őket…hazug, tolvaj, gazemberek a keresztapával a főgengszterrel együtt…tönkreteszik az országot és az embereket nyomorba taszitják…BIRÓSÁG ELÉ KELLENE ÁLLITANI EZT A GENGSZETRBADÁT, NEM A HATALOMHOZ ENGEDNI ŐKET…TELJES VAGYONELKOBZÁSESZNIÜK KELL HAMAROSAN!!!T ÉSBÖRTÖNT NEKIK…MÁS ORSZÁGBAN MÉG LEHET, HOGY KI IS VÉGEZNÉK AZ ILYENEKET…EZEK AZ IGAZI NEMZET ÉS HAZAÁRULÓK!!! V