Tavaszi hírek: lelkipásztori látogatás, bérmálás, cserkészavatás Montreálban

2014 június 7 10:13 de.1 comment

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök 2014. május 9 és 26. között felkereste az észak-amerikai magyar katolikus közösségeket.

Püspöki látogatás Montreálban. Fotó: Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.

Püspöki látogatás Montreálban. Fotó: Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.

A lelkipásztori látogatás első állomása a montreali Magyarok Nagyasszonya Plébánia volt, ahol Cserháti Ferenc segédpüspök kétnapos programjának első napján részt vett az új magyar cserkészek avatásán, valamint megbeszélést folytatott Pierangelo Paternieri atyával, a Montreali Egyházmegye kulturális és rituális közösségekért felelős püspöki helynökével. 2014. május 11-én ünnepi tanévzáró szentmisét mutatott be a Magyarok Nagyasszonya templomban, amelynek keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét. Ugyanebben a szentmisében került sor az elsőáldozásra, valamint az évvégi hálaadásra. A szentmisén az egyházközség Útkereszteződés zenekara működött közre. A szentmisét ünnepi ebéd követte a Mindszenty teremben, amelyen mintegy háromszázan vettek részt. A Mindszenty terem színpadán adták elő tanévzáró műsorukat a Montreali Magyar Iskola tanulói, valamint a cserkészek és a Bokréta Tánccsoport tagjai. Az évvégi hálaadás és tanévzáró napja egybeesett – a Kanadában egy héttel később tartott – Anyák napjával, így a gyermekek az édesanyákat is külön köszöntötték.

Montreáli magyar cserkészek. Fotó: Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.

Montreáli magyar cserkészek. Fotó: Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.

„Szép volt látni, hogy együtt volt mindenki, aki az egyházközséghez vagy az ifjúsági otthonhoz tartozik. Megtelt a templom, majd megtelt a Mindszenty terem is sok magyarral. A cserkészek a tőlük megszokott fegyelemmel és kedvességgel szolgálták fel a nagyon finom ebédet. Kicsik és nagyok közösen örvendtünk ennek a szép tavaszi ünnepnek!” – számolt be Fehérváry Lilla kultúrkövet az ünnepről.

Május 12-én Ancasterben a Kanadai Magyar Papi Egység (KPME) lelkipásztori találkozójával folytatódott Cserháti Ferenc segédpüspök látogatásának programja, amelyen Licskó Szabolcs montreali magyar plébános, a KPME titkára is részt vett.

Két héttel később, 2014. május 25-én ismét ünnepi szentmisére gyűltek össze az egyházközség hívei. Ekkor került sor a Szent László Társaság és Lovagrend montreali csoportjának avatási és fogadalomújítási ünnepségére, valamint a kitüntetések átadására. A két és fél évszázada működő lovagrend tagjai arra törekszenek, hogy Istent a rászorulók, a gyengébbek védelmével és segítésével szolgálják.

Licskó Szabolcs atya
a Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosa

1 Comment

  • Christopher Adam

    Kedves olvasók!

    A hozzászólás lehetőségét a fenti beszámoló esetében felfüggesztettük.

    Megértésüket köszönjük!

    -ca-