Feltsuthy Caligula egyeteme

2014 július 6 1:45 de.9 hozzászólás

Volt egyszer egy doktori. Lett egy egyszerűsített doktori. Főpróbával a Vezér székfoglalójához. A kancellárihoz. Mert a királyság csak az után jön. Esetleg Pannónia Főkapitánya néven. Addig a serték és perték kapnak egy kis egyetemi baksist. Had seperjenek. Tudást. Kifele.

Bárki professzor lehet. Nagyjából ezzel közölte a nagy hírt a HVG. Ennek alapja a felsőoktatás legújabb törvényi felülszabályozása. S az egyik nagy újdonság tényleg az, hogy bukfencológiai tanszékvezető lehet az, akit a Vezér arra alkalmasnak tekint. Azonban mégis a végéről, az egyetemi kancellária intézményétől érdemes indulni. Mert ez egy viszonylag könnyen átlátható intézkedésnek látszik. Gyakorlatilag politikai komisszárt kapnak az egyetemek azzal, hogy egy, akár a józan észtől is független szabályozó uraság kerül be a rendszerbe. De talán nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy az istenadta nép szokja a szót. Ízlelgesse, és építse be a tudatába. KANCELLÁR. Amikor pedig már kellően beépült a köztudatba, akkor meg lehet húzni a nagy dobást. Nem gerellyel, hanem Viktorral. Tudják. Az I. Feltsuthyval. Ki lehet nevezni kancellárnak Orbán Viktort, az addigra kellően leharcolt köztársasági elnöki poszt helyet. Vagy felett.

S ebben a folyamatban elévülhetetlen érdemeket szerzett Schmitt Pál, aki akkorát zakózott a maga plagizált doktorijával, hogy a Szíriusz adta a másikat. Mellesleg meggyengítette azt a címet, aminek patináját és tekintélyét Göncz Árpád alapozta meg egykoron. A plagizátor-bajnoktól akkor elvették a doktoriját, és úgy kivágták az egyetemekről, mint macskát. Illetve elnézést. A macskákat nem dobáljuk. Azok nagyon kedves lények. A volt elnökhöz képest meg valóságos zsenik. Tulajdonképpen sokkal alkalmasabbak lennének egyetemi oktatónak is. Még talán honatyának is. Vagy netán a lovak. Semjén Zsolt amúgy is szereti a bölcsebbek társaságát. Kicsit ugyan dehonesztáló az okos-szemű négylábúakra nézve, hogy ül rajtuk. A történelem ellenben legalább a lovak kapcsán ismeri az előremutató tendenciát. Caius Iulius Caesar például elérte, hogy Incitatus kunzultárssá avatása folyamatba helyeztessék. Igaz, a neves császárnak nagyjából annyi esze lehetett, mint a névadó ruhadarabjának, a katonai csizmának a talpa. De Caligula neves tettéről tudhatjuk azt is, hogy motivációja a megvetés volt. Az emberek iránti megvetés.

Így a párhuzam annyiban is állhat, hogy a jelen intézkedéscsomag egyik motivációja szintén a megvetés. Mindenki iránt, aki valós munkával, valós eredmények felmutatásával, és az adott tudományban felmutatott valós eredmények alapján jut el valamilyen tudományos, illetve oktatási pozícióba. Nem vagyok hurrá-optimista. Az egyetemek és az akadémiai rendszer kontraszelektált világában ez jelenleg sem okvetlenül van így. De legalább az esély meg van, illetve eddig meg volt arra, hogy működjön. Amúgy Orbán Viktornak, a kegyelmi diplomásnak, és csapatának a megvetését megértem. Amíg hordószónoklatból, szájtépésből, gazdaságrombolásból, szotyirágásból és gázszerelésből nem nyitnak tanszéket, addig esélyük sincs. Pontosabban nem volt. Most majd lesz. A sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem, a művészetiben néhány állami díj fog „a doktori fokozattal egyenértékűnek minősülni”. Azaz egyetemi tanárrá lehet kinevezni az illetőket. Az ellenben rámutatás kérdése, hogy mi minősül sporttudománynak, és ki kap állami kitüntetést. A sporthoz például kell a jó szív. Tehát, kellő jóindulattal a kinevezendő felé, akár a szívsebészet is lehet sporttudomány. S az életművészet is lehet művészet. Az egykori „sportállások” mintájára tehát lesznek „sporttanárok”, és „sportművészek”.

Egyébként az ötlet nem új. Ha nem is a Római Birodalomig nyúlik vissza. A rendszerváltás előtt, a nyolcvanas évekig meg volt a lehetőség arra, hogy a termelésben, a pártban, a közéletben kiemelkedő személyek egyetemeken oktassanak. Akár pedagógiai, akár felsőfokú képesítés nélkül is. Kinevezéses, azaz rámutatós alapon. Ennek egyik kiiktatására rombolták szét, majd építették újra a minősítési rendszert. A fürdővízzel kiöntötték mindazokat, akiket a régi egyetemi doktorik leértékelésével pályaveszetté tettek. Összemosva a tudományos eredményekkel elérhető egyetemi doktorikat a címzetes doktorikkal valamint az orvosi és jogi doktorátussal. Mert a hülyeség nem Orbán Viktor rendszerének a szabadalma. Azonban a „bárkiből egyetemi tanárt csinálunk” –mozgalom jellemzője, hogy alapvetően a Kádár-rendszer újratöltve. Nem először, és aligha utoljára.

 Andrew_s

9 hozzászólás

  • A legújabb lex-Schmitttt

  • Andrew…..
    würseleni Martin Schulz még az érettségiig sem tudott elvergődni, mégis az Európai Parlament (immár örökös) elnöke lett. Ennyi kell az európai értékek képviseletéhez! Csak nálunk van úgy látszik papír kultusz . A lesajnált Magyarországon az érettségi a minimum, hogy valaki egyáltalában rendőrnek jelentkezhessen … Bullshit (Azért a „hadd”-ot máskor két d-vel kellene leírni.)

  • iván
    2014 július 6
    8:26 de.

    Az egész akadémiai rendszerünk egy nagy bullshit.
    A papírkultusz is az. VAlóban sokkal egyszerűbb lenne egy alkalmas/nem alkalmas koordinátarendszerben gondolkodni. Ennek alapján az egyetemi és politikai, illetve akadémiai prominensek hatvan százaléka mehetne is a levesbe azonnal.
    Amúgy az egyetemi oktatóság is papír, illetve pozíiciófétis.
    Ha egy kórházban ott áll, hogy doktor rezgőkezű, egyetemi tanár, akkor máris jobban néz ki. Holott lehet, hogy azért egyetemi tanár, mert a műtő közelébe se lehetne engedni, és a proszektura is necces.

  • Valaki hallotta, hogy nagyhírű Tudpmányos Akadémiánk egy büdös szót is szólt volna eme tudományos skandalum ellen? Vagy csak hozzám nem jutott el felháborodott tiltakozásuk hangja? Vagy szokás szerint kussolnak, mint az egész magyar társadalom?

    (A „hadd” valóban két d, és a megvan, megvolt igekötős igéket egybe kell írni – ha már tudományról beszélünk a cikkben…)

  • iván
    2014 július 6
    8:26 de.
    Mit szólna hozzá, ha a családját kinevezett, nem tudás alapú emberke tanítaná, vagy operálná meg? Akkor is papír kultuszról beszélne?
    Mint tudjuk, vannak visszaélések, plagi-palik, és Orbán jogászdoktoriját is kielemezték, de százalékosan ez igen kevés, és a címek mögött eddig mégiscsak zömében a tudás dominált. Eddig!
    Ez után viszont valaki odaáll majd disznószaros gumicsizmában oktatni. Mit is?

  • Fenyvesi Glória

    De Schmitt Pál legalább lemondott, nem úgy néhány balliberális meg nem érdemelt diplomás,pl. a politikában,közéletben…

  • Fennakadni azon a kis smittpalizmuson 🙂

  • Don Ovuz
    Teljesen félreértette ironikus(nak szánt) hozzászólásomat. (Nyilván az én hibám). Tökéletesen egy véleményen vagyunk. Nem egy akkora ügy, de hajdanán a miskolci NME-en meghívott előadó voltam (alkalmazott geofizikából).

  • iván
    2014 július 7
    1:05 du.
    Ok, elmentünk egymás mellett.